Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'block.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3
Forum / gstbok - Om HSB/Brf, BoRevision och BoLina - anslagstavla
Sida: << | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan
Hemsida

Byggbranchen


Läste för någon dag sedan i DN att det fuskas för cirka 50 miljarder om året i byggbranchen i Sverige.Jag tror tyvärr det kommer att fortgå i 20 år till. Anledning är som alla vet pengar, pengar och pengar. Det man förlorar på karusellen tar man tillbaka på gungorna, gammalt svensk ordspråk som stämmer mycket väl in här.


Med andra ord kan detta beskrivas med, att i lilla Sverige "känner alla" alla. Min erfarenhet är att något år efter en stor entreprenad i "min" förening fick jag veta att anbudgivande företag som kom tvåa i detta arbete erbjöd "vinnaren" ett stort belopp för att "hoppa av". Summorna handlade om att 2.an hade 1 miljon dyrare anbud, och erbjöd lägsta anbudgivaren hälften av detta d.v.s. 500 000kr.

Man har även läst om asfaltskarteller som är en ganska smal branch i hela byggbranchen. I lägen som dessa är det vi medlemmar i brf-föreningar som "råkar ut". De få firmor som finns i ett område "delar på jobben" varav alla anbud blir högre än vid större konkurrens.Jag har föreslagit att vårt distrikt och HSB-Stockholm skulle agera likadant som HSB gör gentemot fastighetsägare (privata).

Kolla Vår Bostad, där HSB, "hänger ut" "dåliga f-ägare i en "svarta listan" varför har man inte tagit upp mina skrivningar och förslag. För mig är det inte svårt att se anledningen. Andra fastighetsägare är 100% motpol mot HSB-s verksamhet, vilket innebär att klandra andra, ger reklam åt sig själv.


I Byggbranchen är det inte likadant då HSB är en mycket stor "mellanhand". HSB-Konsulter får uppdrag av brf-föreningar.

Ofta gör de även arbetena, och till slut besiktningarna. I en del föreningar har man vissa beslutsregler, som 3 anbud måste tas in för arbeten över ett visst belopp. Vilket är ett steg i rätt riktning. Men jag anser att fortfarande gör alltför många styrelser det "för lätt för sig" (som "min" nu) STYRELSEN BESLUTAR ATT FÖRVALTNINGEN FÅR I UPPDRAG ATT HANDLA UPP XXXX. Då händer det ofta att förvaltningen tar in någon konsult, det kostar pengar och i slutändan, kommer ingen att ta något ansvar för det har ju, just styrelsen.


Eller som nationalteatern sjöng, "miljonärerna och skattefifflarna går fria, de handlar bara för en tia, och åker de dit är det med förmildrande omständigheter.


Kommentarer i byggbranchdebatt emotses gärna.

February 26 2006 (572) e
    Kommentar av Admin
Tidningen "Vår Bostad" är väldigt subjektiv, men det hävdas att denna tidning ska läggas ner (även om tidningen själv inte informerat om detta).

Det är smart av HSB att låta medlemmarna betala för att HSB gör reklam för sig själv, och detta lär inte förändras för att HSB i framtiden i stället ger ut lokala tidningar.

Angående regeln att 3 anbud ska tas in så borde detta finnas med i stadgarna. BoRevision har anmärkt på detta i alla år i min förening... men vem bryr sig om det...

Nästa inlägg
Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).


Databas hittas ej.