Sida: << | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


G-I

I 87 kr per medlem/månad (inkl moms) ingår bara smallpaketet som är obligatorisk. Inget annat ingår, inget digitalbox, inget bredband, inget mer. De 87 kr/medlem/månad betalas av föreningen för atta medlemmar. Denna post syns tydligt i årsredovisning under kabel-TV.

24/05 2006 (963) e
    Kommentar av Admin
Okej, då har ComHem något annat "small" paket, som jag inte känner till.

I "min värld" är "small" paketet lika med ComHems billigaste bredbandslösning.

Och det "tredje hålet" är ju för för bredbandsuppkopplingen... kan det användas för något mer?

Vad ingår i detta paket lilla paket då för 87 kr?
TV-kanaler?

PS.
Kostnad Kabel-TV:
000901-010831 = 81.473 kr
010901-020831 = 85.778 kr
.
.
040901-050831 = 155.095 kr
Detta alltså för 240 lägenheter.

En nätt prishöjning till 2004, eller hur?
Nästan en dubblering av priset.
Som alla förstår så beror inte prisökningen på ökade kostnader för ComHem. Det berodde helt enkelt på att ComHem (gamla Telia) ville tjäna mer pengar, och det bästa stället att höja priserna på var för bostadsrättsföreningar eftersom de dels vet att HSB är en usel förhandlare av priser och dels för att de vet att bostadsrättsföreningar är mycket tröga och att de inte tar fram andra lösningar i första taget.

HSB lovade år 2003 att samordna billigare lösningsförslag i samband med att ComHem aviserade sina drastiska prishöjningar.
Det rann naturligtvis ut i sanden, men annars är ett tips med egna paraboler på taket.Tillägg:

Vet inte om det fungerar likadant överallt, men räkna med att en TV-kanal försvinner när "tre hål i väggen" installeras. Installatören förvarnade mig om detta, men påstod att de skulle fixa detta senare. Senare blev aldrig så jag gissar att de inte lyckades få rätt på det.

Lyckligtvis är det TV1 man tappar, och jag tittar ändå aldrig på SVT.


G-I
Hemsida

ComHem vill uppgradera vårt nät med 3 hål i väggen, och höja vår månadsavgift till 87 kr/medlem/månad (bara small-paketet ingår då). Jag tycker att det låter väldigt högt. Kan någon läsare kolla i sin årsredovisning vad kabel-tv kostnaden är och rapportera i detta forum? Tacksam för hjälp.

24/05 2006 (962) e
    Kommentar av Admin
Styrelsen i min förening "uppgraderade" till "tre hål i väggen" utan att informera i förväg, och utan att ens undersöka om det fanns ett behov, och t.o.m. utan att redovisa om det skulle bli en ökad kostnad för medlemmarna (vilket det naturligtvis blir, frågan är bara hur mycket).

Jag tycker i och för sig att det är bra att HSB BoLina får konkurrens eftersom HSB:s priser för bredband är hiskeligt höga i förhållande till vad prisnivån borde ha legat på (en naturlig följd av att man anlitar Telia), men om det inte är någon i föreningen som använder bredband via ComHem varför kasta ut pengar på detta?

Jag uppskattar det till att max 5 av 240 medlemmar drar nytta av det tredje hålet i min förening.

Genomkorkat!

Dessutom olagligt. Många styrelser har noll koll på vad de får göra och vad de inte får göra. Min styrelse är nog som de flesta andra styrelser, dvs fullständigt ointresserad av vad medlemmarna tycker.

Utan stämmobeslut får en styrelse under inga omständigheter göra som min styrelse!

87 kr per medlem?
Menar du att kostnaden fördelas mellan alla medlemmar så att det blir 87 kr per medlem (då är definitivt 87 kr/mån högt för ComHems lilla bredband), eller kostar det 87 kr enbart för de medlemmar som använder sig av bredbandslösningen från ComHem?

Angående kabel-tv-kostnaden så varierar den beroende på antalet medlemmar, så om någon hittar kostnaden i årsredovisningen, uppge även atalet medlemmar i föreningen.

Jag tror kostnaden ligger i en stafflad skala vilket komplicerar jämförelser.


stephan

Årsredovisningar

Det stämmer att det finns en lag om hur årsredovisningar ska se ut, men där stannar all jämförelse med hur det ser ut i olika årsredovisningar. Nåt att ta fasta på om årsredovisningar är att lagen säger att de skall vara jämförbara med tidigare år. Här felas det en hel del. En styrelse kommer kanske fram till att "vi" ska vara öppna mot medlemmarna och tala om så mycket som möjligt. man bokför och visar i årsredovisningen tillexempel alla poster med kostnader över 5000kr. det kanske är en nivå för lågt. Det vill säga det blir för många poster/konton. Alla konton över 10 000kr i "min" stora förening gav 140 "nötter" där de boende kunde "känna igen sig" Här nämner jag att när detta var aktuell redovisning fanns 2 stycken poster "övrigt" ena på 28 000kr den andra på 160 000kr. Ny styrelse gav förra året cirka 50 konton/poster och hänvisning till texter vad de ihopslagna kontona/poster står för.

Båda dessa sätt är enligt årsredovisningslagen, men det är skillnad på en årsstämma i en bostadsrättsförening och bolagsstämman som Volvo har? eller? Jag glömde att säga att det senare redovisningssättet innehöll poster "övrigt" på 1 748 000kr, 1 092 000kr och -7 000kr. En av dessa Övriga konton, med andra ord "slaskpotter", innehöll not med följande hänvisningstext; Bevakning, inkasso, juridiska kostnader, självrisker, reparationer, störningsjour, utryckning m.m. Detta är alltså texten vart 1 748 000kr av föreningens pengar gått till. Någon som skulle tordas på en gissning vad de olika texternas beskrivning i % av beloppet är??

Tips 2 av posterna/kontona står för 95% av totalen under detta konto. En gång för länge sedan hade "min" förening en duktig bankman i styrelsen, han gjorde ett protokollsutdrag från ett styrelsemöte, gick till banken och överförde 130 000kr till en annan förening han var kassör i, sponsorpengar, med en pålagd nolla. Så kan det gå när när det är stora kunskapsskillnader i en lekmannastyrelse.

24/05 2006 (961) e


Fd. ledamot i brf

Årsredovisningen är inte alls framtagen av HSB, den skall upprättas enligt Årsredovisningslagen och bokföringsnämdens allmänna råd.
Tror att samma regler gäller även för Myggans förening.

Detta är ju en klar vinkling från Admins sida.

23/05 2006 (959) e
    Kommentar av Admin
Eeeh?

Du greppar efter halmstrån i dina konstanta och fruktlösa försök att hitta något fel i vad jag skriver.

När jag skrev biten om årsredovisningen kände jag på mig att du skulle opponera dig.

Så detta är en "klar vinkling" från min sida?

Det fungerar säkert inte exakt likadant i alla föreningar, men jag tror att det är HSB som skriver årsredovisningen (utom den det första allmänna tjafset i årsredovisningen) i de klart flesta föreningar (nästan alla?) där HSB är förvaltare (beroende på vad styrelsen tecknat sig för i avtalet med HSB).

Känner du inte till detta som suttit som ledamot i vad det nu var, 13-15 år?

Vi vet inte vad som händer bakom kulisserna, men det skulle inte förvåna mig om det i vissa fall är BoRevision som helt eller delvis skriver årsredovisningen.

Jag tror inte att du någonsin kommer att hitta något fel i vad jag skriver här, men om du mot alla odds skulle lyckas med detta så ska jag lägga ut en webbsida med texten "Jag vet inte vad jag håller på med" över hela webbsidan.

Det blir väl en lite kul utmaning, eller hur?
Lycka till ;)


Inlägg i ämnet har flyttats hit:

Fd. ledamot i brf - 960

En anledning till att jag o säkert många fler inte ids kommentera nånting här är att då får man en "förklarning" lång som en söndag. Du skrev ju att "den av HSB framtagna årsredovisningen" eller hur?
Det finns regler för hur en årsredovisning skall se ut som gäller för typ alla utom era föreningar. Då får man ju den uppfattningen att HSB gör
årsredovisningen precis som dom själva vill. Men som förvaltare är det ju naturligtvis den som gör denna årsredovisning, det innefattas ju i ett adm.avtal.

Vi har ju i min brf en mycket hög kompetens vad gäller kunskap om ekonomi.


Admin

Du ids då kommentera saker hela tiden även om du får förklaringar långa som söndagar (som jag tycker är väldigt korta dagar).

Du blandar ihop saker. Bara för att det finns en "mall" så innebär inte detta att det inte är HSB som skriver årsredovisningarna.

Tillräckligt kort?


Allan IP: 213.114.90.184

Ang Myggan

Jag tycker i alla fall att det verkar som riktigt grova störningar när intresseföreningen går runt med felaktig information om avgiftshöjningar, nybyggnationer mm. Kallar de boende för tomteer, dårar samt hotar med att citat "hämta någon som slår ner dig" mm. (Inte sagt att det var myggan, men väl den intresseförening han representerar) När den information som lämnas dessutom är så full av felaktiga fakta, som sätts upp på informationstavlor som är avsedda för styrelsen, så tror ju alla att informationen kommer från styrelsen. Inte från en självutnämnd alternativ intresseförening. Dessutom hur klokt låter det med en intresseförening i en bostadsrättsförening. Horribelt. Det blir ju en förening i föreningen.

Jag respekterar allas åsikter och tankar, men när personer inte acceptera demokratiskt tagna beslut och gör allt för att smutskasta och sätta käppar i hjulen för andra människor, med rent nonsens. Där går gränsen. All information i detta forum från Myggan är så otroligt felvinklad, felaktig, snett vriden så han slår knut på sig själv. Allt för att det ska passa sina egna syften bäst. Det finns en oberoende granskningsman i farten, låt honom göra sitt jobb och döm styrelsen sedan. Föreningen mår alldeles utmärkt, det bara att läsa den senaste årsredovisningen.

Faktum kvarstår, den stora majoriteten står fortfarande bakom sin styrelse efter den alldeles nyligen hållna föreningsstämman.


Tack för mig


22/05 2006 (958) e
    Kommentar av Admin
Men om "Intresseföreningen" inte har rätt i sina uppgifter så är det ju busenkelt för styrelsen att dementera uppgifterna och berätta hur det egentligen ligger till, eller hur?
Är det verkligen ett skäl för att vräka någon att man inte är av samma åsikt som styrelsen?

Du säger att det inte var Myggan som sagt att han/hon skulle "hämta någon som slår ner dig" och att de boende är idioter/dårar, utan att det var "intresseföreningen".
Så du menar alltså att det var ett officiellt uttalande från denna intresseförening, och inte något som en enskild medlem sa?

Jag har mycket svårt att tro att medlemmarna är så genomkorkade i din förening att de inte kan skilja på information från styrelsen och information från medlemmarna. Tror du verkligen medlemmarna är så dumma?

Om det finns en intresseförening så är det väl klart att den är självutnämnd. Det är inget som det krävs att styrelsen utnämner.

Varför tycker du det är horribelt att ha en intresseförening i en bostadsrättsförening? Det är väl kanonbra. Jag tycker alla föreningar ska ha detta. Gärna massor med föreningar i föreningen !!! Det är väl enbart positivt att medlemmar med samma intresse träffas och vädrar sina synpunkter?

Du respekterar allas åsikter och tankar, men du respekterar inte personer som inte kan acceptera enligt dig demokratiskt tagna beslut, säger du.
För det första, varför måste man nödvändigtvis acceptera demokratiskt tagna beslut? Är det inte demokrati att tillåtas vara av en avvikande åsikt, tycker du?
För det andra, besluten som tas i bostadsrättsföreningar är väldigt långt ifrån demokratiskt tagna. Detta är ett av grundproblemen, och ett grundläggande skäl till att medlemmar måste börja resa sig upp och reagera.
För det tredje, om du anklagar den angivna intresseföreningen för att inte acceptera "demokratiskt tagna beslut" så är det minsta man kan begära att du exemplifierar detta!

Du tycker alltså det är ok att styrelsen hotar Myggan med vräkning av nedanstående 4 skäl;
1. Intresseföreningen "går runt" med, enligt dig, felaktig information om;
- avgiftshöjningar
- nybyggnationer
2. Någon okänd person - ej Myggan! - har kallat de boende för idioter/dårar och hotat dig med att hämta någon som slår ner dig.
Jag kan berätta för dig att jag och andra med åsikter i min förening har hotats med att hamna i "svarta liksäckar", med hjälp av ett visst motorcykelgäng, om vi inte håller tyst. Men ibland får man ta saker med en nypa salt.
3. Att informationen som satts upp av intresseföreningen på föreningens anslagstavlor, enligt dig, inte skulle vara korrekt.
4. Och slutligen för att det finns en intresseförening.

Jag vet inte vad andra tycker här, men personligen har jag lite svårt att se hur ovanstående fyra skäl kan berättiga att Myggan hotas med vräkning.

Enligt dig så är intresseföreningen enbart ute efter att "smutskasta" och "sätta käppar i hjulet för andra människor".
Tror du verkligen på detta själv?
Du kan inte alls tänka dig att intresseföreningen reagerar på det som de upplever som felaktigheter, osanningar och brist på demokrati, etc, etc?
Jag tror att alla som läser detta förstår att intresseföreningen inte alls gör allt med som mål att smutskasta och sätta käppar i hjulet för "andra människor" (läs "styrelsen"/"vicevärden").

Att allt intresseföreningen säger är "rent nonsens" är din personliga åsikt, men om du tycker detta, varför kan du inte ens ge ett enda exempel på det som du anser vara "rent nonsens". Hur trovärdig tror du att du låter?

Du skriver att all information från Myggan i detta forum är;
- så otroligt felvinklad
- felaktig
- "snett vriden så han slår knut på sig själv"

Men du och alla andra är varmt välkomna att hitta något fel eller "felvinkling" i vad Myggan sagt.
Jag tror att vad du säger blir aningens trovärdigare om du åtminstone kan ge några exempel.

Alla i föreningen, inte bara styrelsen/vicevärden, har möjlighet att bestrida det Myggan har sagt.
Än så länge har varken du eller någon annat ens kunnat ge ett endaste exempel på "felaktighet"/"felvinkling" från Myggan.
Det säger väl en del i sig själv?

Du skriver "Allt för att det ska passa sina egna syften bäst".
Vad annat kan Myggans (och intresseföreningens) syfte vara än att uppnå en bättre boendemiljö, demokrati, och att sanningen kommer fram?

Föreningen mår uppenbart inte alls utmärkt. Allt framgår inte av en årsredovisning. För den som är lite insatt i detta så är det i stället så att väldigt lite framgår av den av HSB framtagna årsredovisningen (årsredovisningen ger oftast inte ens en klar bild över föreningens rent ekonomiska situation pga att den är utformad som den är... inte ens för det fåtal som kan tolka en årsredovisning).

Vi kan redan nu döma styrelsen för det vi vet, och vi vet att styrelsen ogrundat hotat/varnat Myggan om vräkning! Detta vet vi med 100 % säkerhet (även om ingen i detta skede vet om hela styrelsen står bakom vice ordföranden i denna "misshandel" av medlem).

Du säger att faktum kvarstår att majoriteten står bakom sin styrelse. Ja, ofta måste man börja någonstans, och det är svårt att starta något som majoritet.
Sedan är det mycket beklagligt att inte fler medlemmar i föreningen inser att en styrelse inte kan eller får bete sig som denna styrelse har gjort. Detta är väl kanske det som är mest oroväckande i hela historien. Det gör att man börjar undra över vad det är för typ av personer som egentligen ingår i denna förening.
Jag kan bara hoppas att intresseföreningen växer till sig med tiden, vilket då visar att det finns ett engagemang i föreningen som annars är ganska sällsynt i bostadsrättsföreningar.

Not.
Det är i alla fall ett sundhetstecken att det finns vissa i er förening som inte fegt sväljer allt styrelsen säger och gör utan att ifrågasätta något. Alla medlemmar i föreningen borde vara mycket tacksamma och glada över att den aktuella intresseföreningen finns. Att döma av vad vi vet så här långt så undrar man hur det skulle sett ut annars i föreningen!

En väl fungerande styrelse hade dragit nytta av det engagemang som finns i er förening, i stället för att försöka kväva alla åsiktsyttringar.

Vad som framgår med all önskvärd tydlighet är att informationen i er förening är klart bristfällig. Ett tips till hela er styrelse och till andra föreningars styrelser är att med en väl fungerande information - och kommunikation mellan medlemmar och styrelse - vinner styrelsen lika mycket eller mer än medlemmarna i övrigt.


Inlägg i ämnet har flyttats hit:

Betraktaren (IP: 213.114.90.221) - 964

Ang Allans inlägg.

Otroligt bra skrivet, faktiskt ett av de bättre om inte det bästa inlägget i detta forum. Kul att inte "alla" är tomtar/tomteer i Myggans BRF. Förleds icket av falsarier och lögner, fakta och ärlighet vinner ALLTID.
Med andra ord, lysande Allan.

Tack för ordet.


Admin

Vi är nog ett antal som är väldigt nyfikna på vad det är som gör att pseudonymen Allans inlägg skulle vara det bästa av alla inlägg här?

Klicka här för att visa inlägget.

Och om det är några falsarier eller lögner så vill vi väldigt gärna ha dessa preciserade. "Allan" kunde inte ge något exempel på detta.

PS.
Att skriva "idiot" är egentligen tillåtet, men jag har en gång i tiden censurerat bort vissa ord och därför blir nu "idiot" i stället "tomte".
Ska ta bort denna konvertering så fort jag hinner.

Alltså ska det i "Betraktarens" inlägg stå "tomtar/idioter" i ställlet för "tomtar/tomteer".
Stephan - 965

Betraktaren

Tycker du skall hålla dig till ditt Nicknamn, eller skriva vad det är som är så bra. Att bara "hålla med" får mig att tro att du har HSB tatuerat på bröstet. Det är nämligen de fegas taktik just att "håll med" "håll dig inom ramarna så går det bra för dig i livet"


Betraktaren (IP: 213.114.90.221) - 966

Till Admin.

Så, då går vi över till det nedlåtande vilket du gör nu, och du bekräftar det jag "betraktat" i detta forum med ditt "svar" på mitt inlägg. Har du inget negativt att skriva om HSB eller din BRF, så skriv INTE. Vad gäller mitt liv vet du lika lite om det (trots att jag alltid håller mig inom ramarna) som sanningshalten i det myggan skriver. Beträffande min tatuering på bröstet, otroligt lågt att skriva så, så är jag jättenöjd med den. Nädu Admin, när du kan bekräfta allt som sägs här av en handfull HSB/BRF hatare inklusive myggan som rackar ner på styrelsen i den föreningen jag tillhör så kan vi börja prata.
Se lite längre än vad näsan räcker så kommer det gå bra för dig i livet.
Allt är INTE en konspiration.

Tack för ordet igen.


Admin

Nedlåtande?

Dina två inlägg är lite förvirrande, men om det var mig du åsyftade så ville jag (och säkert väldigt många med mig) bara veta vad det var som var så bra med inlägget.
Vad är det för nedlåtande med denna undran?

Jag skriver inte nedlåtande och irrelevanta kommentarer som "Se lite längre än vad näsan räcker så kommer det gå bra för dig i livet".

Vad menar du med att jag ska se lite längre än vad näsan räcker så kommer det att gå bra för mig i livet? Inte för att det har ett dugg att göra med något som vi diskuterar i detta forum, men det går som på räls i mitt liv. Hur är det själv?

Vad är det du vill jag ska bekräfta?
Jag varken kan eller vill bekräfta att allt som sägs här är sant. Förhoppningsvis förstår du detta. Jag överlämnar denna bedömning till var och en att göra. Det är inte så svårt, det behövs bara en gnutta sunt förnuft.

Aah, "allt är inte en konspiration". Nä, och det har varken jag eller någon annan hävdat heller, så var du fick det ifrån vet jag inte. Vi ska inte gå in i något snack om "konspirationsteorier" för då kan vi hålla på väldigt länge att tragga något som inte kommer att leda till något, men jag tror att var och en inser att allt inte är en konspiration.

Men det finns mycket att förbättra ändå.

PS.
Väntar fortfarande på svar från dig på om du kan ge några exempel på det som du refererar till som "falsarier" och "lögner".
Kan du ens ge ett enda exempel???

Ett tips är att inte en enda läsare i detta forum kommer att kunna ta dig på allvar om du inte ens kan exemplifiera det du påstår vara lögner/falsarier.

Det är väldigt lätt att kasta ur sig generella påståenden eller anklagelser, men det tycks vara lite svårare att konkretisera vad man menar.


Betraktaren - 967

Till stephan.

Så, då går vi över till det nedlåtande vilket du gör nu, och du bekräftar det jag "betraktat" i detta forum med ditt "svar" på mitt inlägg. Har du inget negativt att skriva om HSB eller din BRF, så skriv INTE. Vad gäller mitt liv vet du lika lite om det (trots att jag alltid håller mig inom ramarna) som sanningshalten i det myggan skriver. Beträffande min tatuering på bröstet, otroligt lågt att skriva så, så är jag jättenöjd med den. Nädu Admin, när du kan bekräfta allt som sägs här av en handfull HSB/BRF hatare inklusive myggan som rackar ner på styrelsen i den föreningen jag tillhör så kan vi börja prata.
Se lite längre än vad näsan räcker så kommer det gå bra för dig i livet.
Allt är INTE en konspiration.

Tack för ordet igen.


Betraktaren - 968

Till Admin

Mina två inlägg var egentligen ett, till stephan.
Så jag säger kort och gott att nu låter vi den oberoende granskningsmannen göra sitt jobb och därefter kan Myggan diskuteras om han finner felaktigheter i det hela.

Tack för ordet och för mig.


Admin

Okej, men du adresserade även mig i ditt inlägg till Stephan.

Granskningsmannen granskar inte allt, t.ex. inte hotet till Myggan om vräkning (men en vild gissning för just detta är att Myggan gör en anmälan, det hade i alla fall jag gjort i hans ställe).

Så jag är fortfarande jättenyfiken på vad som skulle vara lögner/falsarier... ?

Och något svar på mina tidigare undringar för inlägget med pseudonymen "Allan" har vi heller inte fått. Hmmm...


Tillägg:
Jag tror inte att vi kommer att få något exempel på de av "Betraktaren" påstådda lögnerna och falserierna.

Om det - mot förmodan - var någon som inte trodde på riktigt allt vad Myggan skrivit i detta forum, så kan vi med detta som grund vara helt säkra på att alla förstår att vad Myggan sagt är sanningen, och inget annat än sanningen... trots att vissa andra från Myggans förening desperat försöker lägga dimridåer över sanningen.

Jag tror knappast någon låter sig luras.

Att det bara är en minoritet i Myggans förening som är intelligenta nog att se hur illa styrelsen beter sig är svårt att förstå. Styrelsen i Myggans förening borde rimligtvis inte ha stöd från en enda medlem idag.


Fd. ledamot i brf - 969

Tänk om Admin, Stephen o Myggan var fastighetägare........tillsammans, måste vara Sveriges praktexempel hur en förening ska skötas......


Admin

Ja, kanske det...?

Jag förstår att du har svårt att förlika dig med att vi vet en del om såväl hur det ska gå till i en förening som hur hur det borde gå till för att fungera bättre.
Men du får nog bara acceptera att det är så.

Du har inte mycket mer att tillföra i detta forum än att klanka på oss, och det gör inte precis att du får vår respekt.

Försök någon gång att vara åtminstone lite konstruktiv i det du skriver.


Fd. ledamot i brf - 972

Admin; "ni vet så mycket", hur kommer det sig då att ingen av er sitter med i någon styrelse? Där kan man ju inte vara överkvalicifierad vad jag vet...


Admin

Hmmm... vi har svarat dig på denna fråga flera ggr tidigare.

Vi inte vill eller kan... eller så kanske vi sitter i styrelsen ändå.

Varför sitter du inte själv i styrelsen längre?
Du behöver inte svara på denna fråga, det var bara för att visa att din fråga är ointressant ur alla aspekter.


G-I - 976

Hej Fd ledamot i brf.
Jag undrar om du har tipsat din styrelse att det finns mycket intressant att läsa på hotpot. Har du? Om inte, varför?


Fd. ledamot i brf - 977

G-I, Intressant? Att tipsa om en sida som 3-4 pers. med focus på att bara hitta något negativt om sina egna styrelser i allmänhet o HSB i synnerhet? Knappast, dom enda kommentarerna jag fått i bstun från medlemmar är att denna hemsida är oseriös.
För övrigt har Admin lagt in sitt inlägg på vår hemsida.


Admin

Hmm, dina kommentarer är så tomma... tomma på fakta, tomma på argument, tomma på verklighetsförankring, tomma på relevans, tomma på korrekthet, ja bara ett enda stort tomrum.

Sedan när blev fakta oseriöst? Jag tror de flesta (alla, utom trångsynta ledamöter... eller f.d. sådana) inser att något mycket mer seriöst än vad du får läsa här lär du inte kunna hitta någon annanstans. Om du säger att det jag skrivit om bostadsrätter inte är seriöst och att det som skrivs i detta forum inte är seriöst så får du allt bemöda dig med att berätta vad som inte är seriöst.

Precis som de i Myggans förening som påstod att allt Myggan sagt/skrivit var fel (var och en får själv fundera över vem som kan ha legat bakom dessa uttalanden) så kan du inte precisera dig. Det vi skriver är bara fel, "rent allmänt", enligt dig. Du, och dina gelikar i bastun, är välkommna att försöka hitta något oseriöst, men jag kan redan nu säga att ni inte kommer att lyckas.

Det du får läsa här är sanningen, och under din långa period i detta forum har du inte kunnat hitta ett enda sakfel någonstans. Det om något bevisar väl en del... speciellt eftersom du av okänd anledning ser det som din uppgift att försöka misskreditera författarna här. Tro mig, du gör ett ganska uselt jobb med detta. Jag förstår att när du inte kan hitta ett enda sakfel så får du försöka ta till andra metoder (i typisk HSB-anda). Men du lurar ingen, utom de som ändå inte har förnuft nog att förstå vad som är rätt och vad som är fel (och denna minoritet är ändå inte den vi riktar in oss på).

Ja, du har rätt, huvuddelen av inläggen kommer från en handfull personer, men med runt 200 besökare per dag bara i detta forum (alltså ej inräknat alla andra sidor eller ens extra forumet) så kommer sanningen att komma fram med tiden. Du kommer inte att lyckas stoppa sanningen från att komma fram, hur mycket du än anstränger dig. Du förstår inte ens att du motverkar ditt eget syfte. Vi som skriver här anstränger oss bara ännu mer för att sanningen ska komma fram.

Jag förstår inte ditt resonemang... vad har antalet skribenter med saken att göra? Om det så bara är en person som skriver något så är det inget som i sig gör ett ämne mindre intressant. Eller hur?
Personligen tycker jag att antalet läsare är viktigare än antalet "skrivare".

Vårt fokus är verkligen inte att hitta något negativt om egna styrelser i allmänhet och HSB i synnerhet.
  • Vi tar fram fakta.

  • Vi presenterar den råa sanningen utan förskönande omskrivningar.

  • Vi bistår styrelser med hjälp.

  • Vi bistår medlemmar med hjälp.

  • Vi tar fram förslag på vad som kan förbättras.

  • Vi bistår föreningar med att få en bättre ekonomi.

  • Etc.

Detta är vad vi gör! Och inte nog med det, vi gör det på vår fritid och vi gör det gratis.
Det borde du vara glad över, men i stället upplever du dessa fakta som besvärande. Varför, kan man undra?

Sanningen kan ibland tyckas obekväm för vissa, men sanningen är ändå vad alla har rätt att få sig till dels.

PS.
En konsult från HSB tog (om jag minns rätt) närmare 100.000 kr för ett utredningsarbete i min förening som kostade föreningen mycket, mycket mer i onödiga kostnader, och år av stora problem och lidande. Sedan tog en annan konsult via HSB (och kompis till den första konsulten) 50.000 kr för att skriva 4 A4-sidor blaha blaha (lögner och irrelevanta påståenden), mestadels som stöd till den första HSB-konsulten (som jag tror sedermera fick kicken).

Här får du hundratals sidor med mycket värdefull information. HSB:s konsulter hade tagit många miljoner kronor för att göra detta arbete. Men vi bjuder på detta gratis.Admin

Gårdagens stämma i Myggans förening

En del trick lär sig styrelserna av HSB-representanten.
Andra trick kommer styrelsen fram till på egen hand.
Att skrämma medlemmarna med diverse hot när en styrelse hamnar i blåsväder i stället för att hålla sig till fakta och sanningen är nog att betrakta som ett standard trick.

Vem var mötesordförande på denna stämma? Var det HSB-representanten eller någon annan från HSB... eller styrelsens ordförande/vice ordförande?

När styrelsen i vår förening var aktuell för att inte få ansvarsfrihet så körde HSB hela paketet med överdrifter och lögner. HSB lyckades lura medlemmarna till att ge styrelsen ansvarsfrihet, trots att styrelsen - under normala omständigheter - definitivt inte skulle ha fått ansvarsfrihet.

Medlemmar tror som regel att det HSB säger måste vara sant... inte kan väl HSB ljuga?
Jo, HSB inte bara kan ljuga, HSB ljuger friskt, som i det här fallet där HSB t.ex. sa att om styrelsen inte får ansvarsfrihet så måste medlemmarna väcka åtal mot
styrelsen och vem skulle göra detta, etc., etc. (jag har många fler konkreta exempel).
HSB:s skrämseltaktik fungerade i min förening, som säkert så många gånger förr i andra föreningar.

Varför sa mötesordförande att "ni" inte kommer att existera som förening om styrelsen inte får ansvarsfrihet?
Om en HSB-anställd var mötesordförande så förstår jag "ni"-formen, men då är denna lögn synnerligen allvarlig för HSB (där den dessutom nu finns dokumenterad
i en ljudupptagning av Myggan).
Om någon i styrelsen var mötesordförande så är det märkligt att denna person inte ser sig som medlem i föreningen.

Ja, visst är det att betrakta som hot om en mötesordförande ljuger om att föreningen kommer att råka illa ut eller "dö" om styrelsen inte får ansvarsfrihet.
Att uttrycka sig så är allvarligt på flera sätt, dels är det naturligtvis inte sant och dels är det uppenbart att de uttrycker sig så enbart för att skydda sig själva och inte för att de vill föreningens bästa.

Att inte ge styrelsen ansvarsfrihet är en av de få rättigheter som medlemmarna har, och denna rättighet kan varken styrelse eller HSB tumma på genom att försöka skrämma och/eller lura medlemmarna.

Styrelsens ledamöter har rätt att avgå precis när de vill, och det borde de kanske ha gjort för länge sedan. Styrelsens ledamöter försöker ge sken av att de är oumbärliga för föreningen, men naturligtvis klarar sig föreningen minst lika bra utan dem... alldeles säkert betydligt bättre t.o.m. Det kommer alltid att finnas de som ställer upp till styrelsen (något annat är otänkbart).
När jag fick bort den styrelse som suttit i 15-20 år i min förening så trodde ingen att det skulle dyka upp några ersättare. Men det har varit en strid ström av medlemmar som velat ingå i styrelsen efter detta.
Det svåra är att hitta någon som är lämpad för denna uppgift.

Att styrelsen i Myggans förening trots allt biter sig fast vid sina poster beror förmodligen på flera orsaker, och en av dessa kan mycket väl vara att styrelsen inte vill underlätta för andra att undersöka vad som pågått i styrelsen.

När vicevärden säger "Om inte styrelsen får ansvarsfrihet slutar jag för jag har inte förtroende för andra än den sittande styrelsen!" så borde han inte fått sitta kvar som vicevärd en sekund efter detta uttalande.
Vad vicevärden säger är;
1. Alla i föreningen utom den aktuella styrelsen är opålitliga.
2. Att vicevärden inte är på medlemmarnas sida, utan han tar fullt ut parti för styrelsen oavsett om en granskningsman skulle komma fram till att styrelsen begått oegentligheter.
3. Att vicevärden kan ha något att dölja som han är rädd kommer fram om föreningen tillsätter en ny styrelse.

Om styrelsen är oskyldig så har den inget som helst att frukta av att inte få ansvarsfrihet eller att en granskningsman undersöker vad styrelsen har gjort. Här verkar styrelsen emellertid väldigt nervös över att inte få ansvarsfrihet.

Myggan, visst kan du skriva maffiafasoner om styrelsens försök att tysta dig. Det styrelsen håller på med är enligt min bestämda mening ett skolexempel på "maffiafasoner".

22/05 2006 (957) e
    Kommentar av Admin
Det kan kanske bli lite rörigt med två forum, men ovanstående är en kommentar till Myggans berättelse i det nya forumet om gårdagens stämma i hans förening.
Att jag lägger min kommentar här beror på att det är mer praktiskt för mig just nu.
Jag kommer ikväll att lägga in ovanstående inlägg på rätt plats till Myggans inlägg i det nya forumet, och om du har någon kommentar till vad Myggan skrivit så rekommenderar jag att skriva denna kommentar i detta forum.


stephan

Motioner

Som sagts tidigare, så driver styrelserna nästan alltid dit de vill. Allt för ofta utan att lägga ner något arbete på att kolla fakta. Ofta "ljuger man ihop något som låter bra". De flesta stadgar talar om att motioner skall vara styrelsen tillhanda någon månad innan stämman. Känner Ni igen att styrelsens utlåtande, som det heter, om motioner kommer i bästa fall i samband med kallelsen, oftare på själva stämman och kanske oftast några dagar innan stämman? Styrelsen har möjlighet att använda medlemmarnas pengar till att låta någon utreda, vilket jag tror tyvärr görs för sällan (tolka detta rätt). I "Min" förening har vi försökt dela upp motionsbehandlingen på olika arbetsgrupper, men resultatet blir "vi har inte hunnit, fel på datan och mail när vi skulle skicka det till kallelsen etc etc. Nej, som det fungerar överallt där det inte finns engagerade styrelser som kan arbeta tillsammans, (och dessa kriterier är sällsynta) så kommer styrelsernas "goda minne" att bli resultaten från medlemmars motioner. Förekommer nog att motionerna är bra men styrelsen vill inte öppet tycka att "Nisses" motion är bra. Detta löser man med att ta upp ärendet själva och besluta, så styrelseledamöterna får kredit. VAD KAN MAN GÖRA FÖR ATT FÖRBÄTTRA. Man ska använda styrelsens egen taktik, göra det svårare för styrelsen att säga nej, "föreningen har inte råd", "anser motionen besvarad" med något halvluddigt svar. En motion behöver endast undertecknas med namn, flera namn ger bättre resultat, vad man vill, lite bakgrund och/eller fakta är bra att ha med. Möjligen också flera att-satser. Detta gör att delar av motionen kan "gå igenom". Spara gärna det bästa till sist, det vill säga att du/ni har all rätt att lägga ett tilläggsförslag på själva stämman. Detta gör att det blir "lika för alla" att ta ställning till förslaget. Plädera för din motion, och gärna tala med andra som hjälper dig att plädera för din /er motion. Oftast räcker det med att gå upp vid podiet, eller hur Ni nu gör på stämmorna, och få några att säga "jag tycker förslaget i motionen är bra, och stödjer motionsförfattaren/na.

Lycka till nu på alla stämmor i Sveriges avlånga land. Gör Era röster hörda så kommer ändringarna. Ta hjälp av andra här i forumet och skriv många motioner, och berätta vidare hur det går/gick.

20/05 2006 (956) e
    Kommentar av Admin
Mycket bra tips!

Och inte minst viktigt...

I varje motion du skriver så lägg in en länk hit.
T.ex. texten;
Se sajten om bostadsrätter;
http://hotpot.se/bo.htm
med tillhörande forum;
http://hotpot.se/php/gbhsb


Varje styrelse med minsta lilla förnuft blir säkert mycket mer försiktig i sitt agerande om styrelsen känner till att det styrelsen gör läses och granskas av folk över hela landet.


Jag har nu uppdaterat inlägget i det nya forumet om hur man som medlem får igenom en motion på årsstämman.


Avseende när motionerna ska vara inlämnade;
Jag tror att stadgarna säger att motionerna måste vara inlämnade så orimligt lång tid i förväg som runt 4 månader. Som i mitt fall där motionerna ska vara inlämnade den siste oktober och årsstämman hålls i slutet av februari. Styrelsen har alltså 1/3 av ett år på sig att behandla motionerna. Det måste bli väldigt väl behandlade motioner med så lång tid på sig!

Ett tips här är att se till så att stadgarna ändras snabbt. Motioner ska kunna lämnas in fram till ungf. 3-4 veckor innan motionerna delas ut till medlemmarna.

Angående när motionerna ska delas ut;
Motionerna ska komma medlemmarna till del i skriftlig form senast två veckor före stämman.
Ett trick som styrelser använder sig av här, är att försena denna utdelning. Detta ska du som medlem under inga omständigheter acceptera. En styrelse som beter sig på detta sätt förtjänar inget annat än att polisanmälas!!!

Att använda styrelsens taktik och ha ett ess i rockärmen till stämman är en mycket bra idé. Tänk bara på att detta "ess" inte får vara något som det hade varit en fördel om övriga medlemmar fått fundera på i samband med att motionerna delades ut.


J.A

Är det någon förening som inte har COMHEM för kabel-tv?
Vore intressant att höra om tex CANAL DIGITAL's brf-tjänst är bättre. På deras webbplats står att läsa: "Du väljer själv eller tillsammans med dina boende vilka kanaler ni vill ha. Sedan skräddarsyr vi utbudet efter era önskemål, där alla i fastigheten får tillgång till samma utbud. Vi kan även organisera Programråd som tar har hänsyn till hyresgästernas önskemål om kanalutbud över tid.(Gäller ej alla nät)."

Tror inte COMHEM är så pigga på detta upplägg, vad jag vet iaf.

20/05 2006 (955) e
    Kommentar av Admin
Låter mycket intressant.

Gissar att ComHem är klart dominerande inom HSB (vilket kan noteras från deras prissättning, som definitivt skulle kunna vara förmånligare).

Jag gjorde för skojs skull en sökning i sökmotorerna och hittade att följande brf:ar har Canal Digital (det finns naturligtvis många fler brf:er med Canal Digital, men bara som exempel) ;
- Riksbyggen Brf Halmstadshus 8
- Brf Solna Majoren
- Riksbyggen Brf Torpet (Skellefteå)
- Brf Brunnsviken
- Brf Ellstorp, Malmö
- Brf Lysbomben, Stockholm
- Brf Höjdpunkten
- Brf Helikoptern
- Brf Blomgården i Rudviken, Solna
- Brf Solregnet
- Brf Rudviken 7
- Brf Tennbägaren
- Brf Snickaren
- Brf Södra Skogen
- Brf Vimpeln 8 och 16
- Brf Rinnebäck
- Brf Ripan
- Brf Ålkistan
- Brf Bränneriet
- Brf Skellefteåhus 16
- Brf Morkullan, Malmö
- Brf Brickbandet
- Brf Ekeby
- Brf Skogsgläntan
- Brf Platån 17
- Brf Solhjulet
- Brf Ängsknarren
- Brf Långpannan
- Brf Våmbsjön
- Brf Skinnefjäll, Göteborg
- Brf Prästkragen, Finspång
- Brf Ångehus nr 3
- Brf Hårnätet
- Brf Fänriken
- Brf Aprilgatan 8 (Tellusborg)
- Brf Skidstaven
- Brf Brudstenen
- Brf Farmen
- Riksbyggen Brf Umeåhus
- Brf Kungsänget, Umeå


E-post fråga (medlem)

Hur får man igenom en motion?

Upplevde mitt första brf möte i veckan. Upplevde att styrelsen klubbade igenom det som de själva önskade och slog ner de icke önskade motioner genom en "farsliknande" ja och nej sägning medans ordförande höjde klubban...

Vad kan man ställa för krav på styrelsen gällande utredning av inkommna motioner?

De radade endast upp nackdelarna med de oönskade motionerna.

De motiner som de "längst fram" (läs kompisgänget som lärt känna varandra under det inledande styrelsearbetet) hade lagt fram. Det fanns bara fördelar.

Och själv som ovan och lite svenskt blyg ville man inte ställa sig upp och käfta mot styrelsen för att försvara sin motion. Man blir ju maktlös. Borde det inte vara en ordentlig utredning av samtliga för och nackdelar, följt av en vanlig hederlig rösträkning? Då får samtliga tid att i lugn och ro tänka igenom sitt beslut?

Just denna motion gällde inglasning av balkonger, och flertalet av de aktiva bor i lägenheterna som redan har eller inte kan inglasas pga de har taklägenheter. De yrkade avslag med endast detta som motiv. Arkitekten tycker att det påverkar fasaden väsentligt. Men balkongskydd av tyg och markiser är helt ok...

Vad gör man?

20/05 2006 (954) e
    Kommentar av Admin
Jag får väldigt många frågor om bostadsrätter till min e-post adress. Om det finns speciella skäl för att inte lägga ut sin fråga offentligt så är detta naturligtvis helt ok.

Men nackdelen är att min tid är starkt begränsad och jag måste därför prioritera. När det gäller bostadsrättsfrågor så prioriterar jag frågorna i forumen.

Att ställa frågorna här i stället för via e-post (där frågorna dessutom riskerar att försvinna bland all spam) ger bl.a. fördelen att svaren kommer snabbare.

Andra fördelar är att fler kan ge sin syn på saken. Samtidigt blir det en kontroll av att det jag skriver verkligen stämmer, och en diskussion kan ge andra vinklingar på svaren.

Det finns fler fördelar med att skriva frågorna i forumen, men kort och gott så kan man säga att frågor i forumen ger snabbare och bättre svar.

Jag har därför fört över ovanstående fråga från min e-post, och här kommer ett litet svar;

Det du skriver är ett grundläggande problem. Medlemmarnas demokratiska rättigheter har under årens lopp i princip helt försvunnit, och att få igenom en motion är nog nästan omöjligt i de flesta föreningar.

Det är uppgjort på ett sådant sätt att det är styrelsen som på egen hand ska styra. Som medlem har man kanske - i bästa fall - rätt att yttra sig en gång om året (på årsstämman). Men att ha rätt att yttra sig är inte på något sätt samma sak som att få gehör för sina tankar.

Det du upplevt på din första stämma är hur det rent generellt går till i bostadsrättsföreningar, och det är inget man ändrar på i en handvändning. I alla fall inte så länge det finns en organisation som HSB (etc.) som står bakom styrelserna och löpande lär ut hur medlemmarnas rättigheter ska tryckas ner.

HSB agerar ofta också mötesordförande och de är experter på att styra stämmor i HSB:s och styrelsens riktning.

Men det finns lite trick som jag kan ge dig här för att skaka om grundvalarna lite och som t.o.m. kan göra att det i princip omöjliga inträffar, dvs att du faktiskt har en möjlighet att få igenom en motion.

1.
Du måste tänka hur styrelsen/HSB tänker. Dvs vilka argument kommer HSB/styrelsen att använda för att avslå din motion (notera här att de kan aldrig någonsin avslå en motion, men de ger gärna intrycket av att de har denna makt).
Sedan skriver du motargumenten till de då ännu outtalade svaren i motionen.

2.
Det är av extrem vikt att du i din motion skriver att du förutsätter att styrelsen noga utreder din fråga inför stämman.
Jag tror dock det hör till ovanligheterna att styrelser utför sina skyldigheter och utreder motioner.

3.
Du skriver i motionen att du gärna önskar att styrelsen diskuterar frågan med dig före stämman, om styrelsen är av avvikande åsikt till ditt förslag.

4.
Styrelsen är med stöd av HSB expert på att dra ut på frågor, och därför är det viktigt att du i din motion sätter en exakt tidpunkt (antingen ett exakt datum, en angiven vecka eller en månad) för när det du motionerar om ska vara genomfört.
HSB/styrelsen har många trick för att komma runt även detta, men det är viktigt att du trycker på denna deadline under stämman.

5.
Får du trots allt inte igenom din motion så finns det absolut ingenting som hindrar att du återkommer med dina motioner år efter år. För varje år som går så kan du komplettera dina motioner med motargument till de motargument som HSB/styrelsen använt sig av. Till slut så kan förhoppningsvis HSB/styrelsen inte lura medlemmarna längre att godkänna styrelsens "avslag".

Jag har bara skrivit ihop dessa tips väldigt snabbt här. Frågan lämpar sig egentligen bättre för "Extra forum" (se ovan), så jag kommer att lägga in vad jag skrivit här i extra forumet.

Därigenom kan dessa metoder utvecklas och förbättras efterhand. Av mig och av andra.


stephan

skalskydd

Rubriken är något som vår "styrelse" verkar tycka är bland det viktigaste i en bostadsrättsförening. Riktigt vad de menar har jag inte kommit underfund med hittills. Det senaste som styrelsen visade medlemmarna i onsdags vid ett så kallat Öppet Hus på föreningens expedition var ett passage och tvättbokningssystem. Jag har nu "forskat" lite vad styrelsen menar med skalskyddet passagesystem och kommit fram till att styrelsen har storhetsvansinne, på något annat sätt kan jag inte se att föreningen skall betala 8000kr per lägenhet, för att "slippa hantera nycklar".
Men om elen sätter stopp i ett elbaserat passagesystem då hjälper inga dyra investeringar. men det kanske ska vara både och. Hälften av alla i föreningen bor i 2våningshus med 6 lgh i varje port. Vilket betytt att även den okunniga i busvissling har löst "tappatnyckelproblemet".

Lite av Hasse o Tage i denna problematik som jag ser det. "jag litar inte på bankerna, så jag spar mina pengar i madrassen, men för säkerhets skull har jag låst in madrassen i ett bankfack.

19/05 2006 (953) e
    Kommentar av Admin
Man har som regel batteribackup som håller strömmen i upp till normalt 1 dygn.

Men detta är också ett av skälen till att det kommer att bli dyrare än den summa du kommit fram till utifrån styrelsens uppgifter. Underhåll och reparationer av systemen kommer att kosta en icke föraktlig summa under årens lopp, och det har väl styrelsen inte nämnt något om, eller hur?

PS.
Ordet "skalskydd" har styrelsen med största säkerhet plockat upp från de i branschen, dvs de som säljer passagesystem.
Första gången jag hörde detta ord måste ha varit mer än 20 år sedan (innan passagesystemens genombrott). Tror det är en militärisk term ursprungligen.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 19:45:52 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: