Sida: << | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan

Inflytande

HSB talar så fint om att man i bostadsrättsföreningar ska ha inflytande både i föreningen och i HSB.

Bostadsrättsföreningar är som skyddande verkstäder, på grund av bostadsrättsorganisationernas stadgar, bostadsrättslagen m.m.
Sanningen är att om inte styrelsen vill medverka till demokrati , insyn och att ha dialoger med medlemmarna, så behövs inte det med de styrverktyg son nämnts ovan. Verktygen skyddar dem mot all insyn.
Liksom HSB, Riksbyggen m.fl. kan leva i underjorden.

På en stämma kan bara ärenden som finns med i kallelsen behandlas. Om man inte har skrivit motioner, måste man hitta en motion som man kan stödja eller lägga tilläggsförslag till för att ärendet måste behandlas.
Man kan bara undra när medlemmarna i bostadsrätter skall börja behandlas som medlemmar???

20/03 2007 (2190) e
    Kommentar av AdminBostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


Lena S.

Jag undrar över en sak.
Vi har bott i hyreslägenhet i alla år men flyttade för inte så länge sedan till bostadsrätt. Jag trodde att man som medlem i en bostadsrättsförening hade kontroll över hur pengarna användes i föreningen och att man kan påverka detta, men jag känner inte riktigt att styrelsen vill ha någon kontakt med oss medlemmar. Efter snart ett år så har jag inte sett något livstecken från styrelsen. Jag vet knappt om vi ens har en styrelse.

Jag undrar nu vilka krav man kan ställa på styrelsen att de ska informera om vad som händer i föreningen?
Är det vanligt att det fungerar så här?

När jag ändå är igång har jag ännu en fråga.
Vi ska snart ha föreningsstämma och jag undrar vilka frågor man får ställa på en sådan stämma? Kan man fråga om allt som rör föreningen?

20/03 2007 (2189) e


Bo Linde/Fredrik Löfvall
E-post

Hej igen admin

Det som är viktigt i detta sammanhang är följande text:
Under minst en vecka före den stämma som avses i 4 § skall redovisningshandlingarna och revisionsberättelsen eller avskrifter därav hållas tillgängliga för medlemmarna och innehavarna av förlagsandelar hos föreningen och genast sändas till medlemmar och innehavare av förlagsandel som begär det.
Misteln

18/03 2007 (2188) e
    Kommentar av Admin
Ja, alla som är medlemmar i HSB kan begära hem redovisningshandlingarna och revisionsberättelsen för HSBs årsstämma, men själva dagordningen står det inget om i lagen.

Dock är det troligt att dagordning ingår i den revisionsberättelse som skickas ut till alla styrelser.

Jag rekommenderar medlemmar inom HSB Malmö att begära att få redovisningshandlingar och revisionsberättelse hemskickat senast en vecka före HSB Malmös årsstämma den 26 april (dvs vi ska ha fått dessa senast den 19 april)!

Så får vi se om HSB Malmö lägger ner energi på att för icke-ledamöter separera dagordningen från resten av handlingarna.

E-post HSB Malmö: epost@malmo.hsb.se


Inom parantes sagt så kan alla medlemmar i HSB begära att få hemskickat årsredovisningen för samtliga kontor i hela Sverige.

Tack för tipset Bo & Fredrik!


Bo Linde/Fredrik Löfvall
E-post

Hej admin !


Vi har kanske funnit ett svar på din fråga nedan:


Den 26 april (Kockum Fritid) är det årsstämma för HSB Malmö.
Hoppas att våra styrelser utnyttjar denna stämma för att försöka påverka så att HSB tar något steg i en mer demokratisk riktning.
Om det är någon som har dagordningen för denna stämma så skulle jag gärna vilja ta del av den. Enligt HSB måste jag beställa tid hos HSB, och ta mig till Turning Torso för att läsa dagordningen, om jag som medlem i HSB vill se vad som är på dagordningen i den förening som jag är delägare i. Det känner jag inte riktigt för.Enligt lag om ekonomiska föreningar står det bland annat följande:


Kallelse till en föreningsstämma får utfärdas tidigast fyra veckor före stämman. Kallelsen skall utfärdas senast två veckor före ordinarie och en vecka före extra stämma, om inte stadgarna föreskriver längre tid. Om en stämma skjuts upp till en dag som infaller senare än fyra veckor efter det att stämman har inletts, skall kallelse utfärdas till den fortsatta stämman. Om det enligt denna lag eller stadgarna krävs för att ett föreningsstämmobeslut skall bli giltigt att det fattas på två stämmor, får kallelse till den senare stämman inte utfärdas innan den första stämman har hållits. I en sådan kallelse skall anges vilket beslut den första stämman har fattat.
Kallelse skall ske enligt stadgarna. Skriftlig kallelse skall dock alltid avsändas till varje medlem vars postadress är känd för föreningen, om
1. 1. ordinarie föreningsstämma skall hållas på annan tid än som föreskrivs i stadgarna, eller
2. 2. föreningsstämma skall behandla fråga om
a) sådan ändring av stadgarna som avses i 15 § första eller andra stycket,
b) föreningens försättande i likvidation,
c) föreningens uppgående i en annan förening genom fusion.
I kallelsen skall tydligt anges de ärenden som skall förekomma på stämman. Om stämman skall behandla ett ärende om föreningens uppgående i en annan förening genom fusion eller ett ärende om föreningens försättande i likvidation, skall förslaget och grunden för detta anges i kallelsen. Om ett ärende avser ändring av stadgarna, skall det huvudsakliga innehållet av förslaget till ändringen anges i kallelsen. Ett fullständigt förslag till stadgeändringen skall efter det att kallelse har utfärdats hållas tillgängligt för medlemmarna hos för- eningen och genast sändas till medlemmar som begär det och uppger sin postadress.
Under minst en vecka före den stämma som avses i 4 § skall redovisningshand- lingarna och revisionsberättelsen eller avskrifter därav hållas tillgängliga för medlemmarna och innehavarna av förlagsandelar hos föreningen och genast sändas till medlemmar och innehavare av förlagsandel som begär det.
PS ! Enligt uppgift så skall handlingarna skickas ut med början den 30 mars-07.

Misteln


18/03 2007 (2187) e
    Kommentar av Admin
Det blev t.o.m. svar på två frågor

Kallelse med dagordning till årsstämman i Malmö måste alltså utfärdas tidigast den 29 april och senast den 12 mars. Så om HSB skickar ut kallelsen den 30 mars så är detta bra.


HSB Malmös metod att försvåra för medlemmarna att se vad som ingår i dagordningen hindras tyvärr inte av denna lagtext. HSB Malmö kommer bara att skicka ut dagordningen till styrelserna. För övriga medlemmar kommer HSB inte att lägga ut dagordningen på nätet. Icke-ledamöter måste beställa tid hos HSB för att komma och titta på dagordningen (de får inte ens en kopia)..

Sedan, avseende ändring av stadgarna.
Styrelsen i min förening vill försöka komma undan att delge medlemmarna mina förslag på ändringar av stadgarna.
Men i föreningslagen som ni citerar här står det faktiskt bl.a.;
"Ett fullständigt förslag till stadgeändringen skall efter det att kallelse har utfärdats hållas tillgängligt för medlemmarna hos föreningen och genast sändas till medlemmar som begär det och uppger sin postadress".

En styrelse som vill trixa kan utnyttja denna luddiga lagtext genom att ha ett fullständigt förslag på stadgeändringar (dvs med mina förslag), men bara skicka ut styrelsens förslag till medlemmar som inte specifikt begär att få ta del av alla ändringsförslag (dvs 99-100 % av medlemmarna).
Men om styrelsen i min förening utnyttjar luddigheten i denna lagtext för att inte delge medlemmarna mina förslag i samband med styrelsens förslag, så kan jag nog lova att jag inte kommer att sitta stillatigande.

Turning Torso

HSB Malmös högkvarter

Byggt av medlemmarnas pengar

hotpot.se/forumAdmin
Hemsida

Sydsvenskan

Tack för att det är så många som skriver till SDS. Hoppas bara att t.o.m. ännu fler får tummarna loss och berättar om situationen i den egna föreningen så att det kan börja hända något.

Det står inget om brf:ar i SDS idag, men Karl G. Jönsson har nu gett klart besked på att informationen om brf:ar kommer att fortsätta.

HSB:s ledning kommer att sätta fikat i vrångstrupen när de läser detta i dag. Under snart ett sekel har problemen i brf:ar kunnat fortgå utan att detta uppmärksammats särskilt mycket i media. HSB har garanterat räknat med att artiklarna skulle försvinna efter några veckor. Nu får HSB tänka om rejält. Ska HSB försöka fortsätta att låtsas som ingenting, eller kommer HSB att ta bladet ur mun och börja reagera?

Så alla ni som inte fått er historia införd i SDS, ge er till tåls så kanske det kommer in.

Alla ni andra; Missa inte denna unika situation att kunna göra din röst hörd i media. Det kan dröja länge innan du får denna chans igen.

Tänk på att det enda som kan få föreningarna till att fungera bättre är ett större engagemang i föreningen bland medlemmarna.

Dvs det är du som medlem som kan påverka, och BARA du!

18/03 2007 (2185) e
    Kommentar av Admin

Korrigering

Nu var jag lite snabb i morse när jag påstod att det inte står något i SDS om brf:ar idag. Det gör det faktiskt.

Karl G. Jönsson informerar om ett mail han fått från Dan Brossing på SBC i Malmö. Detta mail från SBC visar att SBC inte är ett dugg bättre än HSB i sitt sätt att resonera.

SBC går - exakt som HSB - som katten runt het gröt och vill inte beröra kärnproblemen. Karl G. Jönsson låter sig heller inte luras, som ni kan läsa i hans krönika!

SBC försöker också passa på att göra reklam för sin lilla "filial", bostadsrättsnämnden. Dvs den nämnd som är tätt sammanfogad med SBC, men där man försöker ge sken av att nämnden är en helt fristående organisation. Dvs en situation mycket snarlik "HSB+BoRevision-affären".

Tillägg:
Missade ännu en sak !!!
SBC nämner att det är bra att hänvisa till föreningsstadgar som är uppdaterade och motsvarar dagens syn på boendet i föreningen! Då kan jag passa på att informera om att SBC:s bidrag till stadgarna är allt annat än positivt (se stadgar för SBC, HSB, Riksbyggen). SBC vill inte lägga ut några normalstadgar på sin sajt. T.o.m. HSB gör detta !!! De stadgar jag sett i SBC-föreningar (till "JA"; jag har inte sett era stadgar) är under all kritik och är sannerligen varken uppdaterade eller anpassade för 2000-talet... möjligen för en nolla mindre... 200-talet.Myggan

Kommentar till "Bollarna"0
Har dom äntligen vaknat nu då?
Och stackars Johnny Örbäck har en inkomst påUNDER 5 tusen i månaden!
Men har en hyra på 24 eller var det 34 tusen i månaden?
15/03 2007 (2183) e


stephan
Hemsida

HSB säljer för att bygga

Är det detta medlemmarna vill.
kanske dags att dela på HSB i en föreningen för bostadsrättshavarna och en för de som bosparar.

Intresset för dessa 2 medlemsdelar kan inte ha samma syn på vad HSB är bra för?

Bostadsrättshavarna, som inte spekulerar med att köpa en bostad kan inte tycka det är bra att sälja ut för att skapa kapital för att bygga?
Nu hör jag det mumlas på en del håll, "det är väl bra att det byggs nya bostäder"0
Ja men vad byggs, i stockholm läser man nu om förslaget att bygga en ny ö vid regeringstillhållet vid Stadshuset, Rosenbad. I malmö vill väl helst HSB bygga en egen ö i Öresund, och slå upp några nya Turning Torso?
HSB bygger inte för gemene medlemmarna, Nej det är cheferna som vill kunna tala om för barnbarnen att vi byggde de där lyxlägenheterna?
rförvaltar du arvet kanske du kan bo där en gång i tiden? Avundsjuk, bara lite!!!!!


15/03 2007 (2182) e


stephan sundling
Hemsida

HSB säljer.

för att bygga

15/03 2007 (2181) e


stephan
Hemsida

Vad händer i HSB Malmö?
läs mer.i bollen

15/03 2007 (2180) e


stephan
Hemsida

HSB.

Läs expressens syn på nye malmöbossen i HSB.

15/03 2007 (2179) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 21:13:53 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: