Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'block.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3
Forum / gstbok - Om HSB/Brf, BoRevision och BoLina - anslagstavla
Sida: << | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Ledamot i BRF
Hemsida

Medlemmarna fick förra året bestämma om vi skulle anta dom nya stadgarna, vilket redan var färdigt förslag.

Så långt är det rätt men medlemmarna bestämmer inte innehållet, en viss skillnad.

14/09 2005 (116) e
    Kommentar av Admin
Självfallet bestämmer medlemmarna innehållet i stadgarna. Medlemmarna bestämmer via majoritetsbeslut om stadgarna ska antas och medlemmarna bestämmer innan detta vad som ska ingå bland stadgarna. De kan via motioner lägga till, plocka bort eller ändra stadgar.

Medlemmarna i din förening har alltså antagit stadgar utan att informeras om att de har rätt - och bör - justera dessa, i stället för att bara anta HSB:s ogenomtänkta och diffusa standardförslag.

Att göra så är inte att definiera som ett demokratiskt förfarande!


Det är ovillkorligen medlemmarna och ingen annan som bestämmer innehållet. Även om stadgarna inte får motsäga lagar, och även om HSB (etc) har med några få punkter som de vill ska se ut på ett visst sätt (t.ex. att HSB ska vara en av revisorerna), och som kanske måste diskuteras om föreningen vill göra ändringar där.


Ledamot i BRF
Hemsida

I vilken § står det att styrelsen SKALL lämna ut styrelseprotokoll??

14/09 2005 (115) e
    Kommentar av Admin
Att du som ledamot i en styrelse ställer denna fråga visar hur alarmerande dålig informationen och kunskapen är ute i Sverige om vad som gäller i föreningar, och hur föreningar fungerar.

Det är också skrämmande att HSB m.fl. lyckats att se till så att inte ens styrelser känner till vad som gäller i sådana här grundläggande och viktiga frågor.


G-I
Hemsida

Ja precis, för att det är medlemmarna som bestämmer innehållet i stadgarna, inte styrelsen.

14/09 2005 (114) e


Ledamot i BRF
Hemsida

Och läs stadgarna om vem som bestämmer om protokoll skall lämnas ut eller inte.

14/09 2005 (113) e
    Kommentar av Admin
Ja, vi har alla här redan konstaterat att det är medlemmarna som bestämmer om protokollen ska lämnas ut eller ej.

Problemet är att styrelser och HSB/Riksbyggen/etc. ger sken av att styrelseprotokollen ska vara hemliga (pga att lagen säger så, eller av andra obskyra skäl).

Så medlemmarna vet helt enkelt inte att de har denna möjlighet.


Ledamot i BRF
Hemsida

ALL information som medlemmarna bör och ska få veta, den infon ger vi. Om era föreningar inte informerar skall ni kräva INFORMATION inte styrelseprotokoll. Och jag hävdar fortfarande att det är rätt av dom styrelserna som inte lämnar ut sina protokoll. Och är det något fuffens som dom håller på med så kommer det fram för eller senare.

14/09 2005 (112) e
    Kommentar av Admin
Vi har fortfarande inte fått något skäl till varför styrelseprotokoll och utdrag från styrelseprotokoll inte ska lämnas ut.

Varför anser du att det är rätt att styrelsen inte lämnar ut protokoll?

Vad är det för information du anser att medlemmarna inte bör eller ska få veta om sig själv eller om föreningen?

Du säger att om det är något fuffens så kommer det fram förr eller senare. Jag undrar då bara lite stillsamt om det inte är bättre att detta kommer fram "förr". Dvs innan alltför stor skada har skett!

Att sedan kräva information är inte alltid så lätt om man inte har klara regler (stadgar) för detta som tar tillvara medlemmarnas (läs "föreningens") intresse.

I övrigt, läs min kommentar i inlägg #106 !!!


Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include(http://hotpot.se/ad/adrotate.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://hotpot.se/ad/adrotate.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

G-I
Hemsida

Det fungerar jättebra i många föreningar med "hemliga" protokoll.
Men i många andra föreningar missbrukar styrelsen sin makt och vill inte berätta om det de gör. Det är just i de där föreningarna att det vore bäst om protokollen vore mer synliga, för att det är just i de där föreningarna där eventuella nyfikna medlemmarna inte får något vettigt svar.

Jag anser att som det ser ut idag finns det för mycket förutsättningar för missbruk. Men om styrelsen är "öppen, trevlig..." fungerar det ändå, självklart.

14/09 2005 (111) e


Ledamot i BRF
Hemsida

Vi lämnar inte ut ut protokoll av skäl tex om vi planerar att avskeda personal, det är en lång procedur som kanske behanndlas under 6 mån. Ska en medlem då kunna komma o ta del av en sån disskution i styrelsen?? Hur tror du ett sånt ärende slutar? Det kanske läggs på is. Det finns andra saker oxå. Och sen vet man inte vart och hos vem dessa protokoll hamnar.
Är en medlem intresserad av något är det väl bara att fråga styrelsen, som då avgör om det är något man ska delge medlemmarna JUST DÅ.

14/09 2005 (110) e
    Kommentar av Admin
Men, det är ju ingen som någonsin sagt att dylik information ska lämnas ut.

Vad alla vi pratat om är att all information i styrelseprotokoll som ej berör enskilda medlemmar och anställda ska lämnas ut till medlemmarna (läs "uppdragsgivarna").

Ärenden som berör enskild medlem lämnas bara ut till just denna enskilda medlem.

Att lämna kontrollen till styrelsen om styrelsen ska lämna ut information fungerar inte. Då blir det ingen förändring mot idag och dåliga styrelser bara fortsätter att missbruka sin makt.

Det ska vara de som bestämmer som ska bestämma om detta (dvs medlemmarna). Och så blir det ju också om medlemmarna bestämmer att styrelseprotokollen ska lämnas ut. Styrelsen kan inte invända mot medlemmarnas beslut.


Ledamot i BRF
Hemsida

Sen när är en kommun en ekonomisk förening? Jag bara undrar.........

14/09 2005 (109) e
    Kommentar av Admin
Vem har sagt att kommuner är ekonomiska föreningar?

Din fråga var på vilka ställen man kunde läsa styrelseprotokoll.

Jag har sedan sett att vissa föreningar redan i dag lägger ut alla sina styrelseprotokoll på styrelsens webbsajt. Detta är föredömligt, det visar att styrelsen inte har något att dölja och det visar att styrelsen vet vad den håller på med!


G-I
E-postHemsida

Svar till "Ledamot i BRF".

Sanningen är att, i Sverige, har alla tillgång till styrelseprotokollen. Tror du inte på mig? Kolla i ett litet aktiebolag: de ägarna har själklart tillgång till protokollen (även om de inte sitter i styrelsen). Du FÅR INTE jämföra de anställda i ett aktiebolag med medlemmar i en brf, eftersom medlemmarna är uppdragsgivare.
Det ända undantag till denna regel, är börsnoterade bolag. För börsnoterade bolag finns särskilda regler för att aktiehandeln ska vara rättviss (regler med insider, etc,.).

Så, som sagt, försök hitta andra sammanhang där uppdragsgivarna inte har tillgång till styrelseprotokollen.

Att se medlemmarna i en brf som anställda är ett typiskt fel som många gör: det är fel sätt att se på en brf.

Själv tycker jag att hela den här hemlighetsmakeri runt styrelseprotokollen är löjlig.

Så, du som är styrelseledamot, borde se dina medlemmar som dina uppdragsgivare, för att de är det.

14/09 2005 (108) e


stephan f.d.ordf./led.
Hemsida

Svar till ledamot som avslutar sitt inlägg med patetiskt, vilket numera endast betyder löjligt.
Om inte alla dryga 250 kommuner i landet har öppna protokoll som du kan gå och läsa på hemsidan, så kommer alla att ha det inom en snar framtid. Många direktsänder dessutom fullmäktigemöten på radion så man kan ta del av mellansnacket också. I alla fall i min kommun kan du även med några klick gå in och se alla protokoll hos de olika nämnderna. Facket, i alla fall det förbund jag tillhör bildat 1898, har också öppna protokoll. Att Volvo och andra större företag har "hemliga protokoll" har jag förståelse för men ett kooperativ....

14/09 2005 (107) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).


Databas hittas ej.