Sida: << | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


G-I
Hemsida

I Lasses fall finns det ingen skada, utöver radiatoren själv. Och radiatoren är föreningens ansvar (fast annat kan det stå i lasses förenings stadgar).

I brf-lagen står det:
Bostadsrättshavaren svarar inte för reparationer av ledningar för avlopp, värme, ....

Detta handlar alltås bara om en reparation, och det handlar om värme, alltså är det föreningen som ska ta kostnaden för reparationen. Eller har jag missat nåt?

16/01 2007 (1744) e
    Kommentar av Admin
Mjae, inte riktigt så.

För det första.
Om det är en reparation, underhåll eller utbyte görs ingen skillnad på i lag, där står bara "svarar" (= "svarar för" = "ansvarar för").

För det andra så är det viktigt vad lagen säger i dina punkter ("..."), efter början på denna lagtext som du refererar till, och där står ngt i stil med "som tjänar fler än en lgh".

En av mina undringar, eftersom det faktiskt inte klargörs (även om det indirekt indikerats att så är fallet) är ifall den ledning som går genom varje radiator tjänar fler än en lgh (för så kan man ju faktiskt definiera det)? Därmed skulle radiatorn höra till föreningen även i lagens definition (om man struntar i de nollor på HD som kommit fram till sitt beslut där).

Men strunt i det. Det fina i kråksången är att lagen säger att stadgarna gäller i detta fall, och stadgarna säger normalt att radiatorn är föreningens ansvar (förutom målning).

Jag vet inte vad Riksbyggens normalstadgar säger, för dessa normalstadgar verkar mer hemliga än något annat på denna planet... faktum är att det tycks vara så att Riksbyggen saknar normalstadgar. G-I, om du råkar ha tillgång till ett ex som hävdas vara normalstadgar från Riksbyggen så skulle jag vara mycket intresserad av ett ex av dessa.
Riksbyggens webbplats är för övrigt så dålig att de lika gärna kan lägga ner den.

Samma sak gäller SBC, de är lika hemlighetsfulla som "Area 51". Även SBC tycks vara livrädd för att offentliggöra några normalstadgar, så att någon medlem skulle råka få se hur stadgarna ser ut. Precis som för Riksbyggens webbplats så tillför SBC:s webbplats inte mycket av värde.


Lasse
E-post

Vattenskada radiator
Min vattenledda radiator läckte lagom till jul och jag kallade därför in fastighetsbolag som frös och bytte ut till en ny radiator. Läckaget berodde på att elementet var gammalt och rostigt från insidan. Nu påstår styrelsen att det är jag som br-innehavare som ska betala. Jag har för mig att det är föreningen som ska stå för det när det gäller vattenledd värme i huset.
Någon som kan svara på det?

16/01 2007 (1743) e
    Kommentar av Admin
En så att säga aktuell fråga

Om du kikar ovan så finns det en rubrik; Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?
(Dvs den webbsida som jag placerat överst i sökmotorns resultatlista när du gjorde din sökning.)

Om du klickar där så hittar du ett så detaljerat svar som någon kan ge på din fråga.

För att sammanfatta svaret så är det egentligen du som får stå för ledningarna till vattenburen värme. Anledningen till detta är att inkompetenta personer på HD har kommit fram till ett rent ut sagt korkat beslut.

Men !!!
HD:s dom är en sak, verkligheten är en annan.

Jag vet inte i vilken brf du bor, men om du bor i en HSB-brf så står det förmodligen i stadgarna något annat än vad Högsta Domstolen sagt.

Och då gäller stadgarna. Dvs det är då tveklöst föreningen som ska stå för detta.

Fallet som beskrivs på sidan om ledningarna är i och för sig ännu inte avgjort. Sannolikheten för att HD:s dom ska följas av en lika historiskt felaktig dom i Tingsrätten måste vara väldigt, väldigt liten, så utfallet kan inte bli annat än att bostadsrättshavarna får rätt (om fallet beskrivits korrekt).

Till "JA"; håller du med mig?


G-I

Tack JA och Admin för era svar.
JA: min fråga gällde om man inte anmäler skadan till försäkringsbolaget.
Jag tycker att ansvaret ska bestämmas först av föreningen, och sen ska varje parter som fått en del av ansvaret, göra en anmälan. Är det inte så det borde fungera?

16/01 2007 (1740) e


JA

Anledningen till att man gör åldersavdrag är ju för att värdet faktiskt är lägre på egendom som är begagnad. Normalt är detta vad försäkringen täcker. Det skulle uppstå en sk obehörig vinst om man fick helt ny egendom automatiskt medan man bara betalat premier för att ersätta med likvärdig (värde) egendom. Men olika försäkringsbolag har olika villkor. Som jag skrev i ett annat inlägg finns fastighetsförsäkringar som täcker ålderavrag med 100% så att man får en helt ny produkt utan mellanskillnad.

16/01 2007 (1739) e


G-I

Admin, anta nu att beloppet för skadan (se mitt inlägg 2 inlägg längre ner) inte är så stor att man anmäler skadan till nåt försäkringsbolag. Föreningen vill ta hand om kostnaden själv. I fallet jag beskrivit, ska den boende behöva betala något?16/01 2007 (1738) e
    Kommentar av Admin
Ja, det kan inträffa, och då kan det bli problem !!!!

Mig veterligen finns inga regler för detta (varken i lag eller stadgar).

När detta händer så tror jag tyvärr det är upp till styrelsens goda vilja.

Jag tycker att det är självklart att det är föreningen som står för hela kostnaden (dvs föreningen tar ingen hänsyn till reglerna för avskrivning), om vattenskadan hör till föreningen, men eftersom det inte är reglerat så kan konflikter uppstå.

Kanske ännu ett ämne för SDS?


stephan

Motioner


Nästan inga motioner går igenom har det skrivits om på den här sidan. varför har man nog ställt frågan också.

Nu drar jag alla över en kam och EFTERLYSER exempel där det inte fungerar som min beskrivning.

Någon medlem sitter på kammaren och skriver en motion. Iden är klar men formulering och fakta kan det vra svårare med. Styrelsen får in motionen cirka 2 månade i förväg. Endera om det är en någorlunda kompeten styrelse gör de skäl för arvodet och besvarar den. Elle så låter man (förvaltningen, eller annan besvara den) oftast handlar det ju om någon investering.
Den boende som lagt motionen får sedan i bästa fall någon dag på sig att se styrelsens argument och ställningstagande, är det inte oftast så att motionssvaren ligger framme på stämmodagen?

Då är man långt ifran demokrati. Oftast är svaren ej heller tydliga från styrelsen. Att sedan gå upp på en stämma inför 70 människor är inte lätt att få fram bästa motargumenten till styrelsens avslag?

Heder åt de föreningar där motionsläggarna får bättre chanser än ovan nämnda.

Ett förslag kunde vara att styrelsen bjuder in motionsläggarna till en diskusssion veckan innan stämman.?


16/01 2007 (1737) e
    Kommentar av Admin
Det känns som ett givet ämne att skriva till SDS om, med tanke på hur stort och vanligt detta problem är med att rutinerna för motioner är så dåliga, och att det är ett typexempel på hur låg demokratin är i föreningar.

Klart att styrelsen ska diskutera motioner med motionärerna i lite större frågor !!!

Jag har t.o.m. skriftligen föreslagit detta för min styrelse angående mina motioner.
Tyvärr ingen respons på detta.
Men en av mina motioner handlar just om att se till så att detta sker.

Stephan, skriv gärna in till SDS om detta. Nu finns ju chansen att göra sig hörd, och vem vet när (eller om) detta inträffar igen!


myggan
Hemsida

För kännedom
Se bollen

16/01 2007 (1736) e
    Kommentar av Admin

Amatörerna tar över


Intressant. SDS tycks vara ganska vaken om de problem som finns i brf:ar.

"De saknar ofta kompetens när det gäller ekonomi och fastighetsskötsel. Och kunskapen om föreningsdemokrati är inte alltid särskilt stor.

De flesta som någon gång har ägt en bostadsrätt kan berätta om styrelser som betett sig märkligt. Ibland blir det så märkligt som i fallet med HSB-föreningen som ville vräka en gammal dam för att hon inte hade betalt sin hyra i tid, eftersom hon låg på sjukhus. I andra fall kan det handla om rena fraktionsstrider, där grannar gaddar sig samman mot varandra och försöker ta makten genom kupper på årsstämman.

Hur många känner igen bilden av bostadsrättsföreningens ordförande som en äldre man som njuter av att ha makten över sina grannar och gör allt för att behålla den? Ofta bygger han sin maktbas på andra äldre grannar som vill bevara allt som det är och betraktar de yngre i huset med misstänksamhet.

I sådana hus förtvinar föreningsdemokratin, eftersom de som borde engagera sig till slut inte orkar bry sig.
Jag har pratat med ombudsmän i de stora bostadsrättsorganisationerna som medger att detta är ett stort problem – som de inte vill tala om. ”Det är känsligt, vet du.”

Organisationerna ska ju hjälpa sina medlemsföreningar, bland annat i tvister med de egna medlemmarna. Det är en verksamhet de tjänar pengar på, och då kanske man ser mellan fingrarna med förhållanden som inte borde förekomma."


SDS skriver oxo;

"Du som har erfarenhet av hur det kan gå till i en bostadsrättsförening, på gott och ont, får gärna höra av dig. Skriv och berätta, så kanske vi kan få igång en diskussion om hur det är och hur det borde vara.


Sydsvenskan borde ha en separat avdelning för detta område där dylika problem löpande tas upp.
Här kan media göra något riktigt gott för Sveriges alla innehavare av bostadsrätt, och jag hoppas att det är många som nu fattar pennan och börjar lätta sitt hjärta så att den diskussion SDS efterfrågar kommer igång på allvar.Myggan, du har ju själv en intressant och aktuell historia att berätta, så du borde verkligen skriva in till tidningen om detta!!! Även om allt står under skriftlig varning (du kan referera till denna sida) och SDS förmodligen redan läst om detta, så kommer de inte att ta upp ditt problem i tidningen om du inte skriver in om detta.


G-I
Hemsida

Anta att en vattenskada (orsakad av en vattenledning under föreningens ansvar) skadar en boendes ytskikt och utrustning (en TV till exempel).

Vi har förstått att den boende inte är ansvarig för vattenskadan. Det står också uttryckligen i stadgarna att TV ska ersättas med värdet den hade då skadan inträffade (han får ingen ny TV).
Men angående ytskiktet (platsgolv), står det ingenting.

Eftersom han är inte ansvarig för skadan, tycker jag att han ska få ett nytt golv utan att betala nåt för den. Det är det jag tycker att uttrycket ”inte ansvarig” innebär. Andra tycker att han ska betala golvet, eftersom golvet är avskrivet. Eftersom det står inget i stadgarna eller i lagen att han är skyldig att betala för ytskiktet p.g.a. avskrivning, tycker jag att det ser ut som om en styrelse kan bestämma vilket som, utan att bryta mot lagen:
- att han får betala golvet (den avskriven delen av värdet)
- att föreningen står för hela kostnaden

Vem har rätt, vem har fel?


15/01 2007 (1735) e
    Kommentar av Admin
Om skadan är utredd så att det inte råder något tvivel om att det är föreningen som står för skadan så innebär detta att det är fastighetsförsäkringen som står för skadan, alltså föreningens försäkringsbolag.

Då tror jag det är så vist ordnat att avgörandet inte ligger på föreningen, utan att försäkringsbolaget tar ett beslut i frågan utifrån sitt regelverk.

Det är i sådant fall bara att hoppas att föreningen har sin fastighetsförsäkring hos ett försäkringsbolag som vill betala fullt ut för en dylik återställning.

Föreningen är alltså bortkopplad från frågan, och problemet är i stället mellan medlem och föreningens försäkringsbolag.

Jag tror att väldigt få försäkringsbolag skulle hänga upp sig på reglerna för avskrivning i ett sådant fall (det är ändå så små pengar), men visst, några garantier finns det inte. Och det blir medlemmen som kan hamna i en besvärlig situation. Det skulle kunna vara ett parkettgolv, och kostnaden skulle kunna bli 50.000 kr eller mer.

Jag tycker att alla medlemmar i bostadsrättsföreningar i hela landet ska ha inskrivet i stadgarna att de alltid - i dylika fall - är garanterad återställning av ytskikt (till minst samma skick som det var före skada), av föreningen, så att medlemmarna inte ska behöva fundera på detta problem.

Och alla styrelser borde ha krav på sig att se till så att föreningen har ett försäkringsbolag som täcker skador av ytskikt.


stephan

Kapitaltillskott.

Kan ske på 3 vis?

Ett låna pengar.
två höja hyror avgifter. (Vilket man kanske måste om man lånar pengar?)
tre göra om den ekonomiska planen. d.v.s öka insatsen, som skall beslutas på stämmor, bör nog vara 2 stycken, kanske tillsammans med stadgarna.
Vilken majoritet som behövs hänger på lagen o stadgarna.

14/01 2007 (1733) e
    Kommentar av Admin

Kapitaltillskott


I det här fallet tror jag det är en term som speciellt avser att bostadsrättshavaren tar över föreningens lån (dvs medlemmarna tar över antingen hela lånet eller bara delar av det). Storleken på lånet är kopplat till lägenhetens andel i föreningen. Bostadsrättshavaren kan själv påverka hur stort lån som denne behöver ta och ansvarar själv för räntor och amorteringar på sina lån, samt kan göra avdrag för räntekostnaderna.

En av fördelarna med detta är att medlemmarna då måste tänka efter vart pengarna går, i stället för som idag, när de flesta tycks tro att det slöseri som sker i föreningen inte drabbar dem.

Problemet är att det i de flesta fall inte går att genomföra, bl.a. pga att de som ska låna måste ansöka om lån hos bank eller bolåneinstitut med sedvanlig kreditprövning.


G-I

Hej Danne

Jag såg att ni hålelr på med kapitalltillskott i din förening. Jag undrar om du kan ge mig lite mer info på varför och hur ni gjort detta. Kapitalltillskott låter väldigt bra, tycker jag. Det vill jag göra i vår förening, men dte verkar vara svårt att genomföra (krävs att nästan alla är med på det i föreningen, räckerinte med styrelsebeslut).

14/01 2007 (1732) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 8/02-2023 14:01:56 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: