Sida: << | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Christoffer
E-postHemsida

Har ni provat KopaBostadGuiden (länk ovan)?

Jag håller för närvarande på att leta bostadsrätter i Stockholm och har gjort en hemsida där man kan organisera, kalkylera och jämföra sina prospekt. Jag skulle uppskatta om ni som troligtvis sitter inne med otroliga kunskaper kan hjälpa mig med kommentarer och tips.

mvh

Christoffer

1/11 2006 (1354) e
    Kommentar av Admin
Svårt att lämna några konkreta tips, men ett tips är att ställa frågorna om ekonomi på rätt sätt.

Vi har sett hur bostadsrättsköpare blivit lovade att något stambyte inte skulle ske på lång tid, och sedan har detta förändrats strax efter inflyttning.

Mäklare går ju alltid fria från i princip allting så frågorna måste (också) ställas direkt till styrelsen i föreningen.

Är föreningen certifierad så får man en liten inblick i framtiden, som ev. framtida avgiftshöjningar, men annars kan detta förändras från dag till dag.

Det finns väldigt många viktiga frågor att ställa i samband med köp av bostadsrätt, men jag har ingen sammanställning på dessa just nu.

Ett exemplar av stadgarna för föreningen är kanske inte fel att be om. Har t.ex. inte stadgarna uppdaterats efter förändringen av bostadsrättslagen 2003, så kan detta vara ett illavarslande tecken.Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


stephan

underhållsplan

Så mycket kunde du om underhållsplaner f.d!!!
Inte en siffra rätt fast du påstår att du kan en del om förvgaltning och styrelsearbete i en bostadsråttsförening.

Det du säger om underhållsplan är skrämmande, om det funkade så när du var ledamot. Men det är det jag försöker säga hela tiden att styrelserna är mest blaha blaha. Tydligen den du satt i också.
Klantigt uttalande.

31/10 2006 (1351) e
    Kommentar av Admin
Inlägg i ämnet har flyttats hit:

Fd. ledamot i brf - 1358

Stephen som vanligt fattade du inte det jag syftade på, nämligen att kostn. ör en uh-plan kan man inte säga är en "mellanhandskostn".
Sen kan en uh-plan vara 5-10 år eller 1-20 år men det var inte poängen.

-"Man kan ju inte påstå att kostn. för en uh-plan bara belastar ett projekt".

Så skrev jag men du söker som vanligt något annat att anmärka på...


G-I

En underhållsplan görs för 5-10 år framåt, men borde uppdateras varje år, det är självklart, fast om man vill vinkla ett påstående, då behöver man inte säga det.

31/10 2006 (1350) e


Fd. ledamot i brf

Och Stephens exempel var enl. vad han anser vara mellanhänder.
Tex en underhållsplan gör man för 10-20 år framåt. Om kostn. är 50 000 kr delas den med antal år uh-planen är. Då får man kostn./år.

Man kan ju inte påstå att kostn. för en uh-plan bara belastar ett projekt. Men om man vill vinkla ett påstående så kan man ju göra så.

31/10 2006 (1349) e


JA

PUL,

Vad gäller PUL och bilder så innefattas dessa av begreppet personuppgift om man med hjälp av en eller flera bilder (eller tillsammans med text) kan härleda och identifiera en fysisk och levande person.

Bostadsrättsföreningar är ekonomiska föreningen och inte ideella och träffas därmed inte av undantaget i PUL.

Kan vara värt att veta att om namn och bild utnyttjas i kommersiellt syfte krävs bla samtycke m.m. enligt marknadsrättsliga bestämmelser.

Om man utpekar någons klandervärda eller brottsliga beteenden kan stämning om förtal bli följden. Förtal har alltså inget med om uppgiften är sann eller inte att göra.

Vidare om PUL och annat,

I 17§ görs ett visst undantag för behandling av känslig information inom ideella föreningar. Det är inte något centralt i detta sammahang.

Vad gäller förtal så är det centrala att man - utpekar - någon på ett sätt som är - ägnat - att skapa rikta andra människors missaktning om denna utpekade.

Det finns alltså ingen allmän rättighet att alltid få säga sanningen, även då uttalanden är kränkande. MEN man måste göra en avvägning mot rätten till yttrandefrihet. Dessutom kan det finnas skyldighet att säga vad man vet och vidare finns det olika situationer där det är försvarligt att gå ut med sådan här information.

Det finns i princip hur mycket som helst att säga mer om förtal, det ryms inte i detta forum. Det är lättare att besvara en avgränsad fråga om förtal.

Vad gäller PUL är området (som märks av denna debatt) fortfarande något oprövat och säkra svar finns inte alltid innan sak prövats i domstol.

30/10 2006 (1343) e
    Kommentar av Admin
(~~)


Bild och ljud

Ja, en bild är en personuppgift. Det står klart och tydligt i PUL.
Kruxet här är att en personuppgift i form av en bild bedöms annorlunda än en personuppgift i form av en text.

Bild/ljud är en mer komplicerad historia (som jag inte satt mig närmare in i eftersom det inte berör mig, så här långt), om man nu vill följa ev. lagar... vilket man som sagt kan kringgå, enligt vad jag skrivit tidigare, om man nu behöver göra detta för att sanningen obehindrat ska kunna komma fram.

Jag kan ha fel, men om jag inte minns helt galet så inberäknas även icke levande personer. Var gränserna går vet jag inte... alltså inte mellan död och levande, de är oftast ganska klara, utan var gränsen går för hur länge en person ska vara död för att den inte ska omfattas av PUL.

Om jag skulle säga något elakt om Gustav Vasa så tror jag inte det skulle omfattas av PUL.

Vilket undantag är det du syftar på när du säger att ideela föreningar (men ej brf:ar) innefattas av undantaget i PUL?

Ja, i kommersiella sammanhang skärps reglerna.

Men sedan kommer den stora frågan (som då säkert Myggan är speciellt intresserad av
"Om man utpekar någons klandervärda eller brottsliga beteenden kan stämning om förtal bli följden. Förtal har alltså inget med om uppgiften är sann eller inte att göra."

Är det så? Vart går gränserna då?
1. Officiella personer är vad jag förstår (och då inte enbart utifrån alla de miljontals webbsidor där detta sker) helt klart att man får kritisera, eller hur?
2. Om vi tar Myggans specifika fall, skulle det kunna finnas några problem för honom att lägga ut ljud och/eller bild från t.ex.;
a) stämmor
b) telefonsamtal med styrelsen
c) inspelade samtal när ledamöter besökt honom i hans bostadsrätt

Bilderna/ljudet är ju bara en rak uppspelning av verkligheten.

Vi vet att det inte finns några gränser för t.ex. Uppdrag Granskning. Där är det tillåtet med i princip all form av uppspelning av ljud och bild (oavsett om de visar sanningen eller ej), men på vilket sätt skiljer sig regler för uppspelning av ljud/bild på internet för privatpersoner som vill offentliggöra oegentligheter... och bidraga till en bättre värld?

PS.
Är du säker på att förtal inte har något att göra med om uppgifterna som avslöjas är sanna eller inte?
Jag vill minnas att jag läst om fall av förtal där hänsyn tagits just till om sanningshalten i de uttalanden som gjorts.

Och då backar vi lite tillbaka från bilder/ljud till det som berör mig. Efter en hel del efterforskningar, som bl.a. inbegriper svar från Datainspektionen, så är jag väldigt, väldigt säker på att jag följer alla lagar på mina webbsidor.
Men om det du säger skulle vara sant så skulle det kunna räknas som förtal att jag t.ex. avslöjar hur Myggans styrelse betett sig, eller att jag lagt ut protokoll från min förening.
Och hur skulle man då någonsin i forum kunna diskutera och avslöja felaktigheter som begås på olika håll i samhället?

Jag vill envist hävda att jag följer alla lagar och regler, och är inte för ett ögonblick rädd för att t.ex. Myggans styrelse ska anmäla mig till Datainspektionen, Jag är bergsäker på att jag skulle få rätt (enligt vad jag skrivit tidigare, men inte minst enligt passusen om "journalistiskt" syfte, och baserat på domen i fallet Börje Ramsbro)!!!

Om någon skulle ha vänligheten att anmäla mig till Datainspektionen (det är helt ok för mig att vem som helst gör detta) så kan vi kanske få svart på vitt vad som gäller?


Sven (medlem)

Jag antar att den skatt som ni pratar om är inkomstskatten för bostadsrättsföreningar. Den skatten kommer att tas bort, men eftersom det inte är alla föreningar som utöver fastighetsskatten betalar inkomstskatt så är det inte alla föreningar som får lättnader.

Innan inkomstskatten togs bort gjorde man följnade beräkning för att se om man behövde betala skatten:

3% av taxeringsvärdet + ränteintäkter - räntekostnader = skatteunderlag.
Sedan fick man även dra av ett underskottsavdrag. från skatteunderlaget. Om man ändå fick en positiv siffra så fick man betala inkomstskatt på 28%.


30/10 2006 (1342) e


stephan

skattesänkning

Om det är som du tror/vet G-I, så borde väl inte reporterna som skriver om detta försköna skatteavdraget.

De flesta föreningarna har väl stora skulder, vilket gör att det inte är så många som kan få del av skattesänkning a`la 10 000kr per år. VET DE INTE VAD DE TALAR OM???.

vÅRA FINA ORGANISATIONER HSB, RIKSBYGGEN OCH SBC, talar och informerar tyst om detta som vanligt.

Skulle inte förvåna mig om inte ens styrelserna har fått någon klo vad detta hanlar om i realiteten från dessa "proffs".

För en "billig" penning kanske man kan få en konsulttjänst som säger att föreningen kan "tjäna" x kronor. "Vill Ni betala lite mer kan vi tala om hur Ni ska göra".???????

30/10 2006 (1341) e


G-I

Jag tror ha förstått att denna skattesänkning är en "inkomstskattesänkning", och påverkar föreningarna som går i vinst och/eller inte har stora skulder. Jag är inte riktigt instatt, men jag tror inte detta påverkar min förening som har 10 000 kr skulder / m2.

Stämmer det jag säger?

29/10 2006 (1340) e


stephan

Sänkt skatt på bostadsrätt.


Hur kommer det förslaget att slå för bostadsrättsinnehavare. Tidningarna skriver att en boende i en förening kan tjäna upp till en tusenlapp i månaden.
Det är verkligen dags att mana till upprop att denna skattesänkning skall gå till de boende direkt.

Inte i någon form (som är mest troligt) att styrelserna struntar i att sänka avgifterna och fördelar in "överskottet" i den allmänna kassan.

Det senare fallet innebär att styrelserna möjligen blir lite mera populära, att föreningen kan visa bättre siffror om något/några år.

Jag menar att de som utnyttjar skattesänkningen till annat än att sänka avgifterna bryter mot stadgarnas första §:er "att tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen.

Skriv till Era styrelser och fråga vad denna skattesänkning kommer att innebära för medlemmarna.
Jag skulle ha gjort det om jag inte visste att styrelsen aldrig tydligen kommer att besvara mina brev.

Inte förrän någon annan (Länsstyrelsen) säger till.


29/10 2006 (1339) e
    Kommentar av Admin


stephan

Brev från boende i Väduren till revisorer och HSB samt styrelsen.

Det känns skönt att inte helt ensam stå på barriärerna och skrika ut sitt missnöje.
Detta är skrivet av en boende som bott i föreningen i 30 år, denne person skrev några brev när jag satt i styrelsen också, men digniteten på missnöjet har ökat lavinartad (med sin rätt) i denna styrelses framfart och överkörning av allt och alla.

"Är det verkligen sant

att kallelserna till styrelsemötena endast sker per mobiltelefon (som jag betalar för!!!)

att det knappt finns några dagordningar och inga beslutsunderlag på styrelsesammanträdena

att en styrelseledamot finner möten så röriga att de där öppet kallas för lekstuga

att några styrelseledamöter inte pratar med varandra

att besluten, eller bristen på beslut, innebär uppenbart onödiga och kostsamma arbeten och "visioner" råder det väl hos eftertänksamma inte något som helst tvivel om, det har jag och Stephan BEVISAT för er många gånger!

Visst är det upprörande

att styrelsen genom sitt juridiska ombud inför Tingsrättsdomare och notarie hotar en medlem i föreningen med att "all kraft ska läggas ned på att ruinera honom om han fortsätter att agera gentemot styrelsen". Jag var där!!!

att styrelsens ledamöter, förmodligen för arvoderade pengar, omedelbart springer runt och river ned information som medlemmar, för opinionsbildning och kunskap, vill delge andra medlemmar.

att styrelsen inte på något sätt informerat boende genom medlemsinfo fast 4,5 månader gått efter stämman.

att styrelsen vägrar att ta in "annons" om fritidsaktivitet som BRIDGE och SCHACK i medlemsinfon eller svarar på frågor av ganska allmän karaktär som rör alla/de flesta i Väduren.

att många medlemmar (för så är det faktiskt!) känner sig kränkta och förbannade över den likgiltighet de möter på expeditionen och styrelsens totala frånvaro i dessa sammanhang.

att de mest elementära grunderna för analyser, konsekvenser, beräkningar etc åsidosätts. För att här ur minnet citera en professor från TV i går - en student som i en uppsats skriver "så" blir inte godkänd.

Behövs demokrati och yttrandefrihet?

Ställer ni två verkligen upp på styrelsens tes "att medlemmarna har inte med att göra vad styrelsen beslutar om annat än på stämmorna", då är ni inte för yttrandefrihet och verklig demokrati.

Utan tvekan sysslar Vädurens styrelse och en knapp majoritet på stämmor för en förtryckarmentalitet (klart markerat gentemot bl a Stephan) och styrelsens agerande mot bl a mig och S. är rent ut sagt fascistisk genom den fullständiga brist på förståelse de visar för andras yttrandefrihet och demokratiska grundvärderingar. T ex var det visst bara jag som reagerade när mobben på en stämma buade ut en medlem som ville reservara sig.

Även om det händer att jag tvivlar på människors intresse för fullt ansvarstagande och ser deras acceptans för piskan och moroten (citat från TV i går) hoppas jag kunna fortsätta med mitt värnande om "rubriken" och ansvar/kunskap/bildning/analys genom fortsatt opinionsbildning av någon form.

Det är därför jag blir så förbannad över det fascistiska tilltaget från styrelsen att riva ner mina affischer som jag betalar med mina knappa medel och så få läsa allt skit de vräker ur sig i fyrfärgstryck för bl a mina pengar.

Rutten är världen och ruttna är ni hittills! Nog är det synd om människorna som vår store författare sägs sagt."

:-ss

27/10 2006 (1338) e
    Kommentar av Admin
Att en styrelse kan hota en medlem med att ruinera denne medlem om han/hon är av motsatt åsikt än styrelsen är sorgligt nog hur det kan fungera i föreningar.

Dylikt beteende är bara inte acceptabelt av en styrelse, enligt min mening. Men det är t.o.m. ännu värre att zoombie-medlemmarna inte vaknar upp ur sin dvala och säger att nu får det vara nog.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 8/02-2023 13:48:43 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: