Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'block.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3
Forum / gstbok - Om HSB/Brf, BoRevision och BoLina - anslagstavla
Sida: << | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Sven (ledamot)

Vill bara lägga till att vårt lokala HSB-kontor rekommenderar föreningarna att inte ta kreditupplysning.

24/05 2007 (2521) e
    Kommentar av Admin
Utmärkt av detta lokala HSB-kontor, men efter genomgång av alla HSB:s webbsajter så har jag inte kunnat hitta en enda region som där avråder föreningarna från att ta kreditupplysningar.

Men, utan att veta säkert så tror jag att HSB Malmö (som enda region?) inofficiellt avråder styrelser från att att ta kreditupplysning av medlemmar.


Historien om min "region-motion" rullar vidare i sakta mak;

Vad tror du händer om en medlem lämnar in en motion till de olika regionföreningarna?
Svaret får du om du klickar på denna länkMer kommer senare.
Jag har bl.a. mejlat juristerna på HSB (på deras hemliga e-post adress) och HSB:s presschef om att de nog får ta och läsa in vad lagen egentligen säger om öppna styrelseprotokoll, i stället för att sprida felaktig information. Är det någon som tror att HSB kommer att erkänna att de gjort fel? Eftersom det i så fall troligen skulle vara första gången i historien så tror jag inte detta kommer att ske nu heller.


Samlingen av regionernas stadgar utökas sakteliga. Klicka här!


Nicke

Det är inte så lagtexten tolkas, självklart måste en UC göras på en ny medlem, inga konstigheter, den lagtexte du hänvisar till är ju av motsatt börd, dvs att man kan inte sätta en gräns på att du måste ha en inkomst på en miljon om året för att kunna bli medlem exempåelvis

23/05 2007 (2520) e
    Kommentar av Admin
Mjae, det finns liksom inget utrymme här för fria tolkningar (vilket är lite ovanligt).

Se mina kommentarer till inlägg 2499

Det finns förvisso inget förbud som det är idag för styrelsen att ta en kreditupplysning på en medlem, men processen är meningslös eftersom lagen är solklar på att inkomst och förmögenhet inte får vara skäl för att neka någon medlemskap.

Om så Nisse inte äger en spänn och inte tjänar en krona så kan - helt enligt lagtexten - medlemskap ej nekas Nisse!

Alltså, när HSB skriver;
"Exempelvis ska en medlem kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen"
så innebär detta rent konkret att HSB uppmanar styrelserna att bryta mot lagen.nicke
E-post

"Exempelvis ska en medlem kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen"
kan kontrolleras av styrelsen utan att bryta mot lagen?

"2 § Sådana stadgevillkor för medlemskap är utan verkan som innebär
1. att ett visst medborgarskap eller en viss inkomst eller förmögenhet skall utgöra förutsättning för inträde i föreningen"

betyder i min mening bara att medlemmen skall kunna betala månadsavgiften, dvs att man kan kolla om uppgifter såsom att man är anställd på det företag man uppgett och har den inkomst man sagt.

23/05 2007 (2519) e
    Kommentar av Admin
Problemet är bara att lagen hindrar styrelsen från att göra just detta.
Vad en person tjänar och vad en person har för förmögenhet får enligt lagen inte användas som skäl för att stoppa någon från att flytta in i en förening.

Så det HSB skriver på sina sajter följer helt enkelt inte lagen!


stephan

medlemskap

Du kan aldrig bli medlem i en bostadsrättsförening i HSB om du inte först deponerar penagr till HSB.

Vilket gör att styrelsen i en brf HSB är satt "out of order".23/05 2007 (2518) e


Nicke
E-post

Det skälet angavs på årsmötet förra veckan, att en anmälan skall göras INNAN en försäljning sker, dvs inte det brukliga att man vänder sig till styrelsen med ett köpekonrakt och dom godkänner den nya medlemmen. Jag inväntar nu ett justerat protokoll från årsmötet där jag tänker bestrida förfarandet. Är det ngn som känner till vilken paragraf detta strider mot?

23/05 2007 (2517) e
    Kommentar av Admin
Jag kan inte svara exakt vilken paragraf detta strider mot (kanske någon annan kan?), men det står t.ex. i lagen något i stil med att föreningen inte kan ställa krav som inte är brukliga på orten (hur man nu ska tolka denna märkliga formulering).

Jag tror inte att det som styrelse sa om detta kommer att föras in i stämmoprotokollet, men om detta görs så kommer det förmodligen att formuleras som en rekommendation. Har svårt att tänka mig att en styrelse skulle våga att formulera skriftligt att medlemmarna är skyldiga att förhandstipsa styrelsen om en försäljning. Det skulle ju innebära att en styrelse kan ställa precis vilka absurda krav som helst!Off-topic:

Bland annat HSB Stockholm skriver följande:

Styrelsen beviljar dig medlemskap

En grundprincip för alla ekonomiska föreningar är att de ska vara öppna. Den som vill bli medlem får inte stängas ute. I en bostadsrättsförening är denna princip inte riktigt lika uttalad.

Styrelsen, som beviljar medlemskapet i bostadsrättsföreningen, prövar om köparen uppfyller de krav som finns i lag och stadgar. Exempelvis ska en medlem kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen.


Är det någon som kan förklara hur det som står i meningen;
"Exempelvis ska en medlem kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen"
kan kontrolleras av styrelsen utan att bryta mot lagen?

"2 § Sådana stadgevillkor för medlemskap är utan verkan som innebär
1. att ett visst medborgarskap eller en viss inkomst eller förmögenhet skall utgöra förutsättning för inträde i föreningen"


Se Kreditprövning/kreditupplysning av ny medlem i bostadsrätt överflödig


Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include(http://hotpot.se/ad/adrotate.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://hotpot.se/ad/adrotate.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Nicke
E-post

Som skäl angavs att man ville att äldre människor som bor på högre våningar skiulle få chansen att vara med. Visst , bra skäl, men jag anser detta argument med att styrelsen ska få första tjing strider mot all moral och etik, ska styrelsen försöka agera mäklare? Ska styrelsen kanske på detta sätt få in bekanta till rätt pris? Ska styrelsen hänvisa exempelvis en äldre människa till ett salupris som exempelvis en annan bostadsrätt sålts för med anspelning på att den och den är gammal och behöver ett boende på lägre våning?
Jag tror faktiskt detta strider mot paragrafen fri överlåtelse

23/05 2007 (2516) e
    Kommentar av Admin
Oj, oj! Där är styrelsen verkligen ute på hal is.

Jag vet inte hur styrelsen exakt formulerat sig och på vilka kommunikationsvägar, men om styrelsen uttalat detta som ett direktiv till medlemmarna så tar styrelsen en stor risk.

Om styrelsen däremot bara sagt detta som ett tips till medlemmarna så är det ju enbart positivt.
Vid en försäljning så är det ju ändå alltid den högstbjudande som får bostadsrätten. Det är bara att medlemmarna slipper hålla koll i tidningar och på nätet för att se om det är någon försäljning i föreningen på gång.


nicke
E-post

Styrelsen i min bostadsrättsförening vill att man anmäler att man ska sälja innan man lämnar bostadsrätten till försäljning, jag har för mig att detta strider mot bostadsrättslagen men kan inte hitta paragrafen, kan ngn hjälpa mig vad det är som gäller i denna fråga?

23/05 2007 (2515) e
    Kommentar av Admin
Jag tror inte det strider mot någon lag att kräva detta, men om det inte är angivet i stadgarna (vilket däremot kanske hade varit lagstridigt) så kan du bara helt strunta i detta.

Jag kommer ihåg att styrelsen i en bostadsätt jag sålde för 15 år sedan också sa att de hade velat att jag skulle anmält försäljning till styrelsen innan jag sålde den. Men de kunde inte motivera varför.

Vad anger styrelsen i din brf som skäl för att de vill att man ska anmäla försäljning i förväg till styrelsen? På vilket sätt kräver styrelsen detta? Skriftligt?


G-I

Det beror på vad som är orsaken till vattenskadan. Om det är den boende som varit oförsiktig, är det hans ansvar att renovera. Om det är en ledning i golvet borde det vara föreningens ansvar.
Du får inte någon komplett svar av mig. Men kolla med styrelsen i föreningen. Sådana frågor är ofta inte lätta att lösa.

22/05 2007 (2514) e
    Kommentar av Admin
Ja, och tilläggas kan att i valet mellan om det är nuvarande ägare eller blivande ägare som ska betala så är det nuvarande ägare. Så fort bostadsrätten sålts är det i aktuellt fall köparen som betalar för återställning.

Sedan är det en fråga om det är en vattenskada som hör till föreningen eller. Allt som jag har att säga om detta står på webbsidan om vattenledningsskador.


gäst
E-post

Vem ska betala?
Hej! har tittat på en lägenhet som är vattenskadad i badrum + en toalett. Den nuvarande ägaren har flyttat därifrån. och nu är jag intresserad av denna bostadsrätt, men undrar lite, vem det är som ska betala för renoveringen?
Är det den nuvarande ägaren, bostadsrättsföreningen, eller jag som ev. ny ägare?
Tycker nämligen inte att det låter rimligt att behöva betala för något som ngn annan har orsakat. eller??!
V.v skicka svar till min mail då jag inte tittar in här så ofta! konki_donki@yahoo.se

22/05 2007 (2513) e


Fd. ledamot i brf

Håller med Per ang. kreditprövning. Dat är ju för alla övriga andelsägares bästa. Vem får dela på hyresförlusterna om sådana uppstår? Naturligtvis alla andra medlemmar.

Och som sagt innan "tål man inte en kreditprövning" är det nog inte 100% seriös ev. medlem.
Men det är lönlöst Per att försöka debattera mot admin. Hur mycket sunda förnuft det än är i en kreditprövning så har admin nu hittat en § i bostadsrättslagen.

Är det en seriös brf kollar man givetivis upp betalningsförmågan. Helt rätt vilket flera andra här oxå tycker.

Sen att motionera till alla regionföreningar, man kan ju bara skratta!

22/05 2007 (2512) e
    Kommentar av Admin
Det är aldrig lönlöst att debattera mot mig.

Jag bara klargör att det är lagen som måste gälla;
"2 § Sådana stadgevillkor för medlemskap är utan verkan som innebär
1. att ett visst medborgarskap eller en viss inkomst eller förmögenhet skall utgöra förutsättning för inträde i föreningen"

men sedan kan man naturligtvis tycka vad man vill om detta.

Glad om jag kan göra dig glad så lätt som genom att motionera.
Men tråkigt att du inte förstår poängen.

Se Kreditprövning/kreditupplysning av ny medlem i bostadsrätt överflödig

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).


Databas hittas ej.