Sida: << | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan
Hemsida

Distriktsverksamheten.

Haninge kommun har 32 bostadsrättsföreningar som ingår i distriktet.

Jag fick på en ordförandeträff möjligheten att informera om ett område jag kan, nämligen "elbolagens alla sätt att lura konsumenterna".

Min inledning på denna föredragning var "hur många av föreningarna har nu 5 år efter avregleringen av el Vattenfall som eldistributör"?
Alla (30) händer åkte upp i luften.

Fråga 2. "Hur många har gjort en förfrågan hos annan leverantör?
Alla tittade på varandra, och mest på HSB:s representanter på mötet.
Därefter konstaterades att det endast var en förening som gjort förfrågan och bytt leverantör, gissa vilken?
I min förening har nu ordf. och vice ordf. varit styrelseledamöter i snart 2 år.
På min förfrågan till styrelsen varför ingen rapport eller protokoll har meddelats föreningens styrelse, fick jag till protokollet att "protokollen har samma offentlighet som styrelseprotokoll d.v.s. hemliga.

Min syn på distrikten av dessa erfarenheter blir att Distriktens verksamhet är en "klubb för inre beundran".

10/09 2005 (96) e


Kim Medlem
Hemsida

Javisst G I vi är många små människor i rörelserna som skulle vilja delta i konsumentmakt om det fanns någon sådan. Problemet som jag ser det är att man nog måste skapa någon form av samarbetsavtal med de största (HSB o Riksbyggen) för att få tyngd (tillämpning) i kraven som medlemmarna för fram annars kan man bli mindre trovärdig (ungefär som HSB och Riksbyggen är idag OBS! Min alldeles egna uppfattning) samtidigt vore ett avtal med medlemmarna ett sätt för HSB och Riksbyggen att visa medlemsvård, ett medkännande och att dom menar allvar på punkten vad som är viktigt i rörelsen! Men först, hur starta rörelsen?

9/09 2005 (95) e


G-I
Hemsida

Apropå en förening för brf-medlemmarna, kan inte vi som verkar vara mest insatta i detta forum, starta en ideel förening?
Vad vi kan göra är:
- hitta ett bra nam
- start en ideel förening
- start en hemsida där vi kan lägga "good practice" riktlinjer.
- kontakta pressen, skriva insändare, göra reklam.

Jag tror att de här 4 första steg är enkla att börja med. Efteråt får vi se vad är det som händer.


9/09 2005 (94) e
    Kommentar av Admin
Jag tycker det låter som en bra idé, men med tanke på att det finns över en halv miljon medlemmar bara inom HSB (vet ej hur många det finns inom RB och andra organisationer) så kanske vi ska avvakta ett litet tag tills dessa webbsidor blivit lite mer kända.

Ju fler som engagerar sig desto lättare blir det, och vi bör kanske vara en lite större grupp som drar igång en dylik ideel förening?

Som en ideel förening får ju definitivt det vi framför en större vikt, och det är ju inte helt fel.

Jag är med, men min tid är ganska begränsad. Bara det jag skriver på dessa sidor är ganska tidskrävande, och då ser jag ingen bortre gräns för hur mycket som egentligen skulle behöva sägas inom detta område.


G-I
E-postHemsida

Hej Kim
Jag sympetiserar med dina problem. Jag tycker också att en Brf-medlemarnas eget organ, en konsumentmakt skulle vara bra. Jag är också med på det.
I min förening har jag lyckats ändra på vissa saker. Först (var inte med i styrelsen då) läste jag lagen noga, och skrev brev till styrelsen. Det tycker jag att du kan försöka göra. Du kan skriva ett enkelt brev med några frågor: "Varför får vi inte årsredovisning, etc...". Du kan också försöka träffa några i styrelsen och prata med dem. Du kanske känner dig ensam nu, men det kan finnas någon annan (kanske t.o.m. i styrelsen) som tycker också att inte allt gå rätt till väga.
Du kan också försöka bli vald till styrelsen. Då finns det en bättre chans att ändra saker.9/09 2005 (93) e
    Kommentar av Admin
Ja, ibland krävs det inte så mycket som man tror för att få till stånd förändringar.

Det kan räcka med att någon drar i en liten tråd i en hörna och rätt vad det är så börjar medlemmarna tänka till lite.

En styrelse består trots allt av människor, och alla människor påverkas av andra människor.

Man kan inte lösa alla problem med en gång, men någonstans måste man börja, och alla kan inte förutsätta att det är någon annan som ska försöka ta tag i problemen.

Så gör gärna som G-I föreslår och börja med lite skrivelser (med vänlig ton) till styrelsen för att se om det kanske ger någon effekt.

Rätt vad det är så har du kanske hittat en frände som tycker likadant som du och det är alltid lättare att föra fram sina synpunkter om man är fler.

Det annars kanske mest effektiva sättet att få igenom förändringar är att skriva motioner.
På sidan http://hotpot.se/hsb-motioner-brf.htm får du några förslag på motioner, och där är motion nummer 1 den kanske viktigaste för dig.

Med en motion där du refererar till dessa webbsidor kan du snabbt få andra medlemmar att vilja uppnå samma mål som du.


Kim Medlem
Hemsida

Stephan. Jo och jag känner mig dum. Jag har kollat, den som förde fram kritiken har flyttat.
Inte vågar då jag ställa mig upp bland alla gubbar och kritisera!
Näe, jag tror det behövs vad Ture föreslog, Brf-medlemarnas eget organ,en konsumentmakt som man kan vända sig, vem vet kanske kan det vara kunskapsbärare.
Någon, kom inte riktigt ihåg, Stephan kanske, föreslog 20 kr i medlemsavgift, det låter bra, det har vi alla råd med. Jag är med, var börjar vi!

9/09 2005 (92) e


Ledamot i BRF
Hemsida

Till Kim: Låter helt otroligt!
Vi skulle bli avsatt direkt om inte medlemmarna fick årsredovisningen kan jag säga.
Ca 1 mån före årsstämman delar vi ut den och kallelsen, och påminelseinfo i trapphusen (ytterdörrar) den veckan mötet är.

9/09 2005 (91) e
    Kommentar av Admin
Att få årsredovisningen en månad före årsstämman är nog att betrakta som "lyx" i de flesta föreningar.

Jag kan naturligtvis inte hävda att jag vet hur det fungerar i alla föreningar, men jag tror att väldigt många styrelser väntar in i det sista med att lämna ut årsredovisningen.

I de föreningar jag bott i har årsredovisningen aldrig delas ut fortare än timmarna innan lagen säger att den måste vara utdelad.

Som jag nämnt inträffar det också att årsredovisningen inte ens delats ut inom lagstadagad tid (en vecka före årsstämman).


stephan
Hemsida

Fråga till Kim.
"den anställde från HSB sitter oftast ordförande".

Du kan inte mena att HSB:s anställde är förvaltare, sitter i styrelsen (detta är ganska vanligt, men fel enligt mig) och sätter sig som ordförande på stämman. Det kan aldrig vara riktigt. En ordförande ska följa etiska regler. han ska vara opartisk. Han ska lägga propositioner. (ärendehanteringsordning. Jag anser att ingen HSB:anställd kan sitta på en stämma för "HSB-föreningar". En ordförande på stämman har ganska mycket att "säga till om". Hur blir det till exempel om HSB-ledamoten i styrelsen föreslås ej beviljas ansvarsfrihet? På senaste stämma jag var på lade jag förslag om att några i styrelsen inte skulle beviljas ansvarsfrihet, Orförande "sket" i det och lade själv förslaget alla för eller inte. Röstsiffrorna blev 47 för ansvarsfrihet för hela styrelsen och 27 emot. Synpunkter på detta?

9/09 2005 (90) e
    Kommentar av Admin
Som jag beskrivit på mina webbsidor om hur det gått till i min förening så fungerar det så att styrelsen såväl som HSB och mötesordförande (som regel en person inom HSB-sfären) alla arbetar mot att styrelsen ska få ansvarsfrihet oavsett vilka fel som begåtts.

HSB försöker med alla medel få det till att gå deras väg, och dessa medel är inte alltid särskilt ärliga. Och naturligtvis lyckas de med detta så länge medlemmarna inte vet vad det egentligen innebär att inte bevilja ansvarsfrihet... eller vad konsekvenserna blir av att bevilja en styrelse ansvarsfrihet fast de inte borde fått detta.


Kim Medlem
Hemsida

Ledamot i BRF. Vi får en kallelse som innehåller föreslagen årsmötesdagordning samt några blad som innehåller lite fakta runt föreningen men ingenting rörande ekonomi (resultat eller budget) allt detta läses upp på mötet. Någon har tagit upp detta vid något tillfälle och svaret från den som borde kunna detta (den HSB anställde oftast årsmötesledare) är att allt är sekretessbelagt av styrelsen, men hur ska vi då veta om något är tokigt? Någon skriver att nekad ansvarsfrihet vid årsmöte skulle vara till nackdel för den sittande styrelsen men HSB-representanten säger att detta saknar betydelse då styrelsen ändå sitter kvar och bistår ev. utredningar. Vad ska man tro?

9/09 2005 (89) e
    Kommentar av Admin
Lagen säger att den kompletta årsredovisningen ska hållas tillgänglig för medlemmarna i en ekonomisk förening senast en vecka före årsstämman, men jag har som sagt aldrig hört talas om någon styrelse som inte självmant delar ut årsredovisningen till samtliga medlemmar. Det tror jag är ganska unikt, för att inte säga väldigt unikt !!!

Utdrag ur lagen om ekonomiska föreningar 7 kap 8 §:
Under minst en vecka före den stämma som avses i 4 § skall redovisningshandlingarna och revisionsberättelsen eller avskrifter därav hållas tillgängliga för medlemmarna och innehavarna av förlagsandelar hos föreningen och genast sändas till medlemmar och innehavare av förlagsandelar som begär det.

Om styrelsen bryter mot denna lag så är det mycket allvarligt! I så fall måste styrelsen självfallet polisanmälas (det verkar som att din styrelse har något att dölja).

Sedan kan naturligtvis inte en styrelse eller enskild ledamot sitta kvar som ej fått ansvarsfrihet.


Ledamot i BRF
Hemsida

Till Kim: Får ni inte årsredovisningen?? Då tycker jag ni ska göra något radikalt. Den kickar vi ut tillsammans med kallelsen till årsstämma. Medlemmarna måste ju (dom som förstår sig på en årsredovisning) veta hur föreningen ligger till mm

9/09 2005 (88) e


stephan sundling
Hemsida

Blidde lite feltryck i tidigare inlägg. Men det var lagen, 6:e kapitlet i ek.för.lagen är dispositivt till vissa delar, vilket betyder att om man som förening tycker att till exempel andra än medlemmar kan sitta i styrelsen (förutom HSB/RB) så går det att komplettera i stadgar. Detta är inte gjort i "min" förenings stadgar, ändå inträffar följande på en stämma. En icke medlem, ej upptagen i röstlängden (fullmakt)lägger förslag om att tillsätta en helt ny styrelse. Vilket görs och beslutas. Därefter visar det sig att en (annan) icke medlem blir invald i styrelsen, dessutom firmatecknare, när det går att kontrollera vid läsning av stämmoprotokoll. Då tillskrivs styrelsen, revisorer och HSB om detta. Nu har det gått snart 4 månader sedan beslut fattades och ingen har hört av sig på ovan beskrivna skrivelse. Dåligt/uselt/farligt? Bra med HSB, de finns i hela landet, många tjänstemän har bra kompetens.

9/09 2005 (87) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 20:52:03 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: