Sida: << | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)



Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!



TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Pingvin (medlem, tror jag) - hjälp...

eller helt okej utförd vilket i sin tur kan skada människor och egendom allvarlig i händelse av fel. Projektledaren totalvägrar och menar på att vem ska betala det då? Det får du göra i så fall!

Vi bor fortfarande här under nyttjanderättsavtal. Köpet är inte klart eftersom de dök upp att kringboende villaägaren efter vägen in hit la in protest mot ökad trafik så då skulle de allt till en infart [infart.. inte någon utfart] där även brandväg över gräsmatta tydligen var. Den infarten kommer in precis framför porten till fastigheten. Kul för dom som bor där nere att det helt plötsligt tjossar upp en infart när det redan är trafik på stora vägen precis 10 meter längre ut. I min mening påverkar det värdet på våra bostadsrätter i viss mån. För det är ju så att påverkas värdet på en eller några i samma fastighet så påverkar det även värdet på min och vice versa.
Så i december tror de att allt ska vara klart. Men inte betala någon avgift före nyår [okej.. alltid något].

Men jag är inte nöjd. Faktum är att jag är förbannad och vill ogitligförklara upplåtelseavtal, få igen pengarna + ränta + skadestånd. Grundat på att de inte informerade mig om fastighetsköpet innan utlämnande och upplåtelseavtalets bildande, vilket de kände till.
Det här med infarten fick vi veta i förra veckan t ex.!

de har nu gått med på att göra något åt golvet i köket. De får ta upp och golvavjämna. Parketgolvet har en stav där som krypit upp nu pga att det sviktar av ojämnheterna så pass, misstänker jag.

Men när jag pratade med säljaren sist och sa att jag tänkte vidta åtgärder [menade att sälja. Om jag ens kan det nu när vi egentlige bara bor här under ett nyttjanderättsavtal och utan vår bostadsrättsföreningen ens skapad] och då avbryter hon mig och säger att om jag avyttrar lägenheten så får jag inga pengar alls tillbaka [vad i helvete?!?]. Det kan väl för fasens inte vara lagligt??

Jag tog upp det här med elen på informations bostadsrättsmötet vi hade i förra veckan. Det existerar en interrim bostadsrättsförening just nu med 4 från riksbyggen och 3 från oss som bor här. Projektledaren avfärdade det med att vi skulle prata om det senare efter mötet. Obudsmannen som sitter med där såg bekymrad ut och sa att det är allvarliga saker om inte elen är korrekt! Men, nu när minnesateckningara kommit så finns inte ett enda av den kritik och om elen med där!

Efter att ha läst om riksbyggen.. analys mm känns det skrämmande likt det som pågår här. Jag är allvarlig oroad för framtiden. Hela vår inflytt har stannat upp. Hälften av flyttkartonger ouppackade, ej genomfört de möbelköp vi tänkt oss eftersom som jag ser det måste hallen, hela köket och angränsande allrum, samt ett av sovrummen tas upp och göras om. Och med tanke på att golven går under köksbänkar och skåp etc är det en omfattande åtgärd.

Man har börjat känna sig som en kärring som klagar på det mesta just nu osv. Varför är det så här mycket skit i vår och det verkar inte vara ens i närheten så pass mycket eller allvarligt i någon av de andra 30?

Jag har börjat prata med en jurist som är specialist inom detta i orten och han har hänvisat mig till att ta till 7-1 och 7-2 i bostadsrättslagen. Men frågan är hur effektiv det är med tanke på hur riksbyggen betet sig hittills och man ska behöva tjafsa med dem om allt verkar det som.

Just ja! Vid 3 månadersbesiktningen så kom de med en besiktningman. Det gick fort. Missad fog i badrummets kakel och över 1 decimeter bakom toalett mellan vägg och golv var lätt att missa menade han och försvarade byggarna. Allt jag sa kändes som om han tog med irritation. Däremot när man påpekade täckbit ovanpå ett av [de i övrigt felplacerade garderoberna enligt vad vår överenskommelse var när de frågade om det] garderobera, bestod av avbrutna småbitar som var häftade fast på rad, så var det anmärkningsvärt [man blir så trött!].

Vad ska man göra? Det här håller på att forma sig till ett helvete utan dess like och jag är orolig att jag gjort ett förlustköp på säkert 100k-200k kr, men det mest oroväckande är hur det ska påverkar familj, hem och framtid.

Skrev förresten ut analysen om riksbyggen, som innehöll en hel del bra råd och förklaringar och visade för andra medlemmar. Det känns som om vi borde analysera läget tillsammans och kicka ut Riksbyggen ur bilden tämligen så snart som möjligt när bostadsrättsföreningen är bildad, för i alla fall jag har nu sett riksbyggens sanna natur och får muppa runt med dem. Och vad händer sedan med alla saker jag vill ha fixat när de inte är föreningen längre. Då kan det komma att belasta vår förenings ekonomi och således alla i huset. Visst finns garantier, men ändå.

Det är så man vill gråta

13/11 2006 (1411) e
    Kommentar av Admin
Ja, jag ser att det tog dig 35 försök innan du lyckades få in inlägget. Vad det var som tolkades som länk i ditt inlägg kan jag emellertid inte se, och det är medvetet att jag inte uppger detta i samband med att inlägg blockeras eftersom jag då skulle tipsa spammarna lite i onödan.

Ett tufft läge du hamnat i. Här är det dessutom ett antal för mig okända parametrar med nyttjanderätt, etc. som gör ditt ärende mer komplicerat än normalt.

Konsumentverket (www.boende.konsumentverket.se) har en del matnyttig information att tänka på i samband med köp av bostadsrätt.

En specialist inom området är nog vad du behöver, men ett tips är att kanske ändå kontakta juristjouren i Göteborg och se om du kan få något gratis tips därifrån.

Vad som står helt klart efter vad du skrivit är att besiktningen ej utförts på ett korrekt sätt (om ens överhuvudtaget), och det tycks som att besiktningsmannen inte varit neutral. Vilka juridiska konsekvenser detta kan få är jag osäker på, men det kan knappast vara till säljarens fördel !

Men som sagt, kolla gärna med juristjouren om de kan hjälpa dig lite på vägen.

Hoppas att vi får höra mer om hur det din historia avlöper. Om inte annat så kan det ge lite tips till andra i liknande situationer (som kanske t.o.m. sedan har tips i retur till dig).


G-I
Hemsida

Jag har redan frågat via mail RB-jurister om protokoll (se länk). Under mailväxlingen, hoppade HSB-jurister in i mailväxlingen (HSB + RB-jurister verkar känna varandra bra).

Also, jag ringde RB (det var 2000 eller 2001) och frågade om att prata med en jurist. De ville inte rpata med mig eftersom jag inte var styrelseledamot, men de gjorde det ändå. Juristen hade helt fel det med.
Det konstigaste, är att om man går till RB-hemsida, står det att det går bra att lämna protokollen.

13/11 2006 (1410) e
    Kommentar av Admin
Ja, det finns onekligen ett visst samarbete mellan HSB och RB (deras jurister kanske dessutom är samma personer?). Tyvärr verkar det inte gagna medlemmarna.

Riksbyggen verkar kraftigt ambivalenta i sin inställning till styrelseprotokollen. Som du ser i min kommentar till inlägg #1408, med utdrag från Riksbyggens sajt, så skriver Riksbyggen klart och tydligt att styrelseprotokollen inte ska delges medlemmarna. Har du sett att Riksbyggen skriver någonstans på sin webbsajt att det går bra att lämna ut styrelseprotokoll? Då säger de ju emot sig själv (och dessutom på samma ställe). Var hittade du detta?


myggan

Styrelseprotokoll

Ställde en följdfråga på styrelseprotokoll.
Min fråga var ordagrant:
OM STÄMMAN BESLUTAR ATT PROTOKOLLEN SKALL LÄMNAS UT?
STÄMMAN ÄR JU HÖGSTA BESLUTANDE ORGAN?
Svar: SPELAR INGEN ROLL DET FÅR INTE LÄMNAS UT!
Kunde ju fortsatt och frågat vart står detta osv men det var ju fler som ville ställa frågor...
Föreslår att någon här i forumet ringer juristerna på HSB och spelar in hela samtalet så att vi får denna fråga utredd en gång för alla?
Ljuger då juristen så är det bara att gå vidare!?

12/11 2006 (1409) e
    Kommentar av Admin
Jag tror inte att det fanns några jurister med i den s.k. "expertpanel" som fanns på bostadsrättssmässan (även om de säkert ville ge intryck av detta). Då hade de nog nämnt detta någonstans, i stället för att bara lite allmänt kalla dem för "expertpanel".

Jag tror tyvärr sedan att det inte finns några jurister på HSB att ringa. Om jag inte minns helt fel så har HSB säkrat sig med någon halvdold liten text någonstans att den "medlemshjälp" som finns att tillgå för medlemmarnas bostadsrättsjuridiska frågor inte består av några jurister. De försöker bara ge sken av att det är duktiga jurister (precis som på bostadsrättsmässan) som svarar på frågorna för att svaren ska få lite mer tyngd.

Att de kommer att ljuga om man ringer HSB (precis som de gjorde på mässan) har jag inga som helst tvivel om. Jag tror det var Sven som en gång ringde HSB och ställde några frågor som HSB inte hade några som helst dubier att ljuga honom rakt upp i ansiktet om. Jag minns inte på rak arm vilka frågorna var, men det kanske dessutom var just om styrelseprotokollen (en av frågorna var nog om bostadsrätternas dörrar).

Det är närmast helt ofattbart att HSB/Riksbyggen t.o.m. på din raka, direkta, konkreta fråga vågar ljuga på ett så flagrant sätt!!! Bostadsrättsorganisationernas allvarliga lögner förtjänar plats på landets alla löpsedlar, enligt min mening. De är så vana att komma undan med sina lögner att de i dag inte drar sig för någonting överhuvudtaget.

Deras lögner kommer otvivelaktigt att fortsätta i samma omfattning ända tills de avslöjas i media.

Som jag nämnt tidigare så ljög informationschefen på HSB inför hela stämman om detta, även om han efter lite press från mig var tvungen att ta tillbaka lögnerna om att det var lag på att inte lämna ut styrelseprotokoll.

Nu har jag tagit upp denna fråga som motion ännu en gång, och hur HSB då ska komma undan även denna stämma utan att kunna svara var det står att styrelseprotokoll inte kan lämnas ut, det vet jag inte. Men jag vet att det blir på ett av följande tre sätt:
1. Direkt lögn.
2. De säger att de ska återkomma (precis som de lovade förra gången, vilket naturligtvis inte skedde), och sedan struntar de i att återkomma eftersom de vet att de kan förhala frågan från år till år med nuvarande system.
3. De begår ett direkt lagbrott (hellre än att besvara frågan) och tar inte upp min motion.

Vilket av ovanstående tre alternativ det blir vet jag inte, men min gissning är alternativ 3 (dvs ett konkret lagbrott). Om de läser vad jag skrivit här så kommer de att välja alternativ 2 (dvs förhala frågan i all oändlighet).

Vad är sanningen?
Sanningen är odiskutabelt så att en styrelse saknar stöd i lag och stadgar för att vägra delge medlemmarna styrelseprotokollen om medlemmarna så önskar!!!


Som förhoppningsvis de flesta förstår så finns det bara ett skäl till varför HSB/Riksbyggen är så rädda för att medlemmarna ska få se styrelseprotokollen. Det är att då skulle medlemmarna helt plötsligt få insyn i styrelsens arbete och i vad som händer i föreningen. Det sista HSB/Riksbyggen vill är att styrelsen (= HSB/Riksbyggens förlängda arm) skulle tappa någon makt till medlemmarna eller att någon form av demokrati ska råda i föreningarna.

Hur rutten måste inte en organisation vara om den kan ljuga så öppet och så ofta om något så uppenbart felaktigt som att medlemmarna inte har rätt att läsa styrelseprotokollen? För att kunna klara detta måste man antingen vara helt skrupellös eller så är det intränat sedan många, många år tillbaka av att ljuga utan att det får några konsekvenser... eller kanske både och?

Som alla kan se här (inlägg #1408) så drar sig Riksbyggen inte ens för att ljuga i skrift. Jag tror inte att HSB vågat göra detta (men jag är osäker... jag har aldrig fått HSB:s sökfunktion till att fungera, så jag kan inte söka efter detta på HSB:s sajt).

Att HSB/Riksbyggen klarar sig från att stå i skamvrån eller ställas inför rätta för lögner som den om styrelseprotokoll beror enbart på att medlemmarna inte ställer följdfrågor som; "Var står det i lagen eller stadgarna?". Det fåtal gånger detta sker (som när jag frågat efter källan) så kommer man undan med ett fåtal olika standardtricks... som att de ska återkomma i frågan, vilket naturligtvis aldrig sker.




Tillägg:
Ett okänt antal föreningar har styrelseprotokoll som kommer medlemmarna till del redan idag (de bryr sig inte om HSB:s/Riksbyggens lögner), men det finns t.o.m. de föreningar som har styrelseprotokoll som är öppna för hela världen (vilket är helt enligt lag och stadgar). Ett exempel på HSB-förening med styrelseprotokoll som är öppna för hela världen är Brf Oxhagen. Fler exempel är Brf Brudstenen, Brf Polarvinden, Brf Träffen, Brf Fatet, Brf Huvudstalund, Brf Vargen 7, Brf Solrosgatan, Brf Boklok Röbäck, Brf Pärongården, Brf Hagen, etc. Det finns säkert hundratals andra bostadsrättsföreningar med styrelser som inte är rädda för att dela med sig av styrelseprotokollen via webben, via anslagstavlor, direktutskick, i informationsblad, etc

En styrelse besvarar en motion om öppna styrelseprotokoll med en lögn:

Motion 9.

Tillgänglighet av styrelsens protokoll

Föreslår att styrelsens protokoll finns tillgängliga att läsa för föreningens medlemmar. Det som betraktas som känsligt material och som berör enskild person kan redovisas som ärendenummer eller så utelämnas den punkten på det protokoll som står till förfogande. Övrigt i protokollet bör, för den intresserade finnas att ta del av.


Styrelsens svar på motionen:

Enligt kommentaren till Bostadsrättslagen, Julius Uggla, 2:a upplagen sid. 280 är styrelseprotokoll inte offentliga då BRF ej är en myndighet. Medlem eller utomstående har alltså inte rätt att ta del av styrelseprotokoll. Däremot har revisorerna rätt att se protokollen, eftersom de granskar förvaltningen. Vi anser att denna granskning säkerställer att styrelsen inte arbetar i strid mot föreningens intresse. Självklart kommer styrelsen att tillgodose medlemmarna med erforderlig information.

Vi hemställer till Årsmötet att AVSLÅ motionen


Visst är det väl skrämmande att styrelserna på egna initiativ så här drar HSB:s och Riksbyggens lögner vidare till nya nivåer???

Så här informerar Brf Gandalf sina medlemmar om vad styrelsen tror gäller;

En bostadsrättshavare har rätt att få utdrag ur protokoll och lägenhetsliggare rörande honom själv. Styrelseprotokoll är ej en offentlig handling.

Brf Eken, Brf Talludden, och Brf Agaten motiverar sin vägran att lämna ut styrelseprotokollen på liknande felaktiga sätt.






Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum



stephan

Riksbyggens juristhjälp.

RB har en tidning som heter Öppet Hus. På sin hemsida har man lagt ut ett trettital frågor och svar avseende juridikfrågor. Se nedan och gör sen en bödömning om detta inte är vad vår statsminister7avgående sysslade med som yngre. "fejkade insändare"

Frågor och svar om bostadsjuridiken
Vår jurist ger i Öppet hus svar på läsarnas frågor om bostadsjuridik.
Här nedan finns ett urval av frågor och svar.
Andrahandsupplåtelse.ingen sign.
Andrahandsupplåtelse uttag av hyra - Uthyrare
Ansvar för nycklar vid överlåtelse-nybliven b-rättshavare
Arvode till styrelsen-undrande
Avsägelse av styrelseuppdrag-ordf. i en förening
Balkonglådor-florist
Biträde vid årsstämma-undrande
Brandvarnare-ljudfantast
Buller från tvättstuga-granne med tvättstuga
Fullmakt vid årsstämma-Anna Å
Fördelning av garageplatser-väntande medlem
Förverkande av bostadsrätt-oroliga grannar
Kvarlämnade cyklar-vän av ordning
Medlem i styrelsen-tacksam för råd
Medlemskap-tacksam för svar
Målning av yttre väggar och förråd-ingen sign.
Närvarorätt på stämman-vem bestämmer
Ombud på stämman
Parabolantenn
P-avgifter- mor till besökande son
Plikt vid städdagar-städskatt
Reparationsfond-ingen sign.
Revisor i valberedning
Rökning på balkongen--icke rökare
Rösträtt-undrande pitebo
Samboavtal-blivande sambo
Sammanslagning av 2 bostadsrätter till 1-stort hushåll
Styrelseprotokoll-undrande
Stämmoprotokoll-frågvis
Tom lägenhet-undrande medlem
Två bostadsrätter i samma förening-grubblande styrelse
Val av vicevärd-tacksam för svar
Valberedning-rådvill
Votering vid årsmöte-besviken
Vägrat medlemsskap- vän av ordning
Årsavgift - höjning-eventuell flyttfågel


12/11 2006 (1408) e
    Kommentar av Admin
Det finns säkert en och annan fejkad insändare där, men det finns också lite punkter som är rätt intressanta, t.ex;

Styrelseprotokoll
Jag undrar om styrelseprotokollen är sekretessbelagda för medlemmarna. Vi har olika uppfattningar i min förening.


Svar: Vid styrelsens sammanträden ska det föras protokoll. Protokollen ska föras i nummerföljd och förvaras på betryggande sätt. Protokollnumrering kan ske antingen i löpande följd oavsett år eller också kan ny nummerföljd påbörjas varje år. Styrelseprotokollen är inte offentliga.
Varken en medlem av föreningen eller utomstående har rätt att ta del av dem. Styrelsen bestämmer med iakttagande av sin vårdplikt om spridningen av protokollen. Revisorerna har dock alltid rätt att ta del av protokollen som de skall granska hur styrelsen har skött sig under det gångna verksamhetsåret.
Om det är någon särskild fråga som du har begärt besked om kan du alltid kräva svar från styrelsen under förutsättning att styrelsen med hänsyn till sin tystnadsplikt kan lämna ut uppgiften. Det är dock upp till styrelsen att avgöra hur svaret ska lämnas. Det kan ske genom ett utdrag från ett protokoll som behandlar den aktuella frågan eller genom att styrelsen lämnar ett muntligt eller skriftligt svar i ett brev.
Även om du som bostadsrättshavare inte har rätt att ta del av protokollen har du naturligtvis rätt att få reda på vad som händer i föreningen. I många föreningar finns det informationsblad som kommer ut några gånger om året, andra har regelbundna informationsmöten. Om ni inte har något sådant i din förening kan du alltid motionera om det till årsstämman.
Min uppfattning är att de flesta styrelser blir glada om de boende intresserar sig för föreningen och vill engagera sig i sitt boende.

Min kommentar: Riksbyggen gör exakt som HSB och blandar in en massa oväsentligheter som inte hör till frågan. Dessutom en del rent påhittade saker. Ju allvarligare lögner, desto mer blaha blaha.
Det är uppenbart att HSB och Riksbyggen gaddat ihop sig om lögnerna avseende styrelseprotokoll. De har missat, eller inte lyckats, att få in detta i den kraftigt bristfälliga bostadsrättslagen (och inte ens i stadgarna) så därför ljuger de friskt i efterskott om regler som bara finns i deras vilda fantasi.
Notera att ingen på Riksbyggen vågat underteckna svaret på denna fråga!
Det nämns bara lite allmänt att "vår jurist" svarat på läsarnas frågor om bostadsjuridik.
Det är föga troligt att det är någon jurist som besvarat frågorna (ingen jurist kan vara så okunnig eller våga ljuga så öppet), men jag förstår att vem det nu är som står bakom svaren inte vågar skylta med sitt namn.

Se även;
- Styrelsen, tystnadsplikt gäller ej !!!

- En styrelse ska iaktaga tystlåtenhet... enligt... gissa vem !

- Revisors tystnadsplikt och offentliga handlingar

- Valberedning, tystnadsplikt

- Har HSB-ledamoten tystnadsplikt?

- HSB Landskrona vill inte lägga ut stämmoprotokoll

- HSB Riksförbund påstår att medlem inte ens har rätt att skriva av stämmoprotokoll

- Brf-styrelse vägrar lämna ut stämmoprotokoll... med stöd av HSB

- Offentliga styrelseprotokoll, vad bör censureras?
- Styrelseprotokoll och deras offentlighet




Stämmoprotokoll
Vi hade nyligen en extrastämma där nya stadgar röstades igenom.
Vad gäller för det protokoll som skrevs vid den stämman?
Vad innebär det att man justerar ett protokoll? Ska det distribueras till medlemmarna? Om inte, på vilket sätt är det lämpligt att meddela medlemmarna beslutet?


Svar: Ett stämmoprotokoll är inte offentligt utan det är endast föreningens medlemmar som har rätt att läsa protokollet. Enligt föreningslagen ska justerat stämmoprotokoll hållas tillgängliga för medlemmarna inom tre veckor från stämman. Däremot behöver styrelsen inte kopiera upp protokollen och lämna ut ett exemplar till varje medlem (även om det är det mest förekommande).
Protokollet ska undertecknas av stämmans ordförande och minst en justeringsman som utses på stämman. Genom att justera ett protokoll intygar man att det på ett korrekt sätt speglar de beslut som har fattats på stämman. Om justeringspersonen anser att protokollet är felaktigt, får han eller hon inte vägra att justera det. I stället får den som ska justera protokollet skriva dit egna kommentarer om det de borde varit formulerat. Det är protokollföraren/sekreteraren som bestämmer utformningen av protokollet.
Ett stämmoprotokoll utgör bevis om vad som beslutats på föreningsstämma men kan motbevisas i process.

Min kommentar: Här måste det till förändringar! Styrelsen skriver ibland/ofta (som i min förening) protokollen så som de önskar att de ska se ut, utan förankring i verkligheten, och sedan justeras de av personer som inte tycks ha varit närvarande på stämman.
Sedan hade det varit lättare att läsa Riksbyggens svar om de kontrolläst vad de skrivit och korrigerat grammatiken.

Medlem i styrelsen
Jag bor i en bostadsrättsförening och har lite frågor om styrelsen. Vem är valbar som styrelseledamot? Vad händer om en styrelseledamot flyttar från föreningen, kan han eller hon sitta kvar till årsstämman eller måste ledamoten avgå? Svaret från styrelsen är att om personen vill vara kvar, går det bra fram till föreningsstämman. Vilket är rätt?


Svar: En styrelseledamot ska enligt huvudregeln vara medlem i föreningen.



Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum

I bostadsrättslagen finns en bestämmelse som ger make eller sambo möjlighet att väljas som styrelseledamot eller suppleant om inte något annat bestämts i stadgarna. Av Riksbyggens normalstadgar för bostadsrättsföreningar framgår att valbara som ledamöter är för det första medlemmar i föreningen men även personer som tillhör bostadsrättshavarens familjehushåll och som är bosatta i föreningen.
En förutsättning för att en person ska vara valbar är att han inte är omyndig, försatt i konkurs eller har förvaltare enligt reglerna i föräldrabalken.
Därutöver kan den som är ställföreträdare för en medlem, t ex en förälder för ett omyndigt barn, vara styrelseledamot även om stadgarna saknar bestämmelser om detta. Detsamma gäller om en juridisk person är medlem. Den som är ledamot av styrelsen för den juridiska personen eller delägare i denna, kan vara styrelseledamot utan att vara medlem i föreningen.
Om en bostadsrätthavare som är styrelseledamot överlåter sin bostadsrätt utträder han/hon som medlem i föreningen när den nya köparen blir invald som medlem. Då är styrelseledamoten inte längre kvalificerad som styrelseledamot och kan inte ha kvar sitt uppdrag. Vad föreningen då kan göra är att fatta ett separat beslut om att den här personen får kvarstå som medlem exempelvis fram till årsstämman. Om föreningen har fattat ett sådant beslut kan den f d bostadsrättshavaren sitta kvar som styrelseledamot.

Valbar som ordförande
Fråga: I min förening har det uppdagats att ordförande inte är medlem i föreningen. Det är hans sambo som äger lägenheten och jag tror att den övriga styrelsen inte har klart för sig om ägarförhållandet mellan ordföranden och sambon. Jag undrar om det är möjligt att vara ordförande i en bostadsrättsförening utan att vara medlem och vill gärna ha ett riktigt svar på min fråga.


Svar: Enligt normalstadgarna är en person valbar till uppdrag som styrelseledamot eller suppleant under förutsättning att det är frågan om en myndig person som är medlem eller tillhör bostadsrättshavares familjehushåll och som är bosatt i föreningens hus. Den som är minderårig, försatt i konkurs eller har förvaltare enligt föräldrabalken kan inte vara styrelseledamot eller suppleant. Sammanfattningsvis innebär det som svar på din fråga att en person som är sambo med en bostdsrättshavare och som bor i föreningens hus är valbar som ordförande.

Arvode till styrelsen
Jag bor i en bostadsrättsförening och undrar vem som bestämmer vilka arvoden styrelsen ska ha. I min föreningen hänvisar man till någon kommunal taxa.


Svar: Det är medlemmarna på årsstämman som fastställer styrelsens arvoden. Arvodenas storlek varierar mellan olika föreningar och kan även variera mellan ledamöterna i styrelsen. I en del föreningar har ordföranden och sekreteraren lite mer än övriga ledamöter i andra har alla samma ersättning. Bostadsrättsföreningarnas intresseförening lämnar i en del fall rekommendationer till ersättningsnivåer till bostadsrättsföreningar.

Min kommentar: Notera själva frågan, där styrelsen hänvisar till något totalt irrelevant som "kommunal taxa".
Jag undrar sedan bara om det är vanligare med intresseföreningar inom Riksbyggen-föreningar än inom HSB-föreningar? Inom HSB har jag bara hört att det är Myggans förening som har en intresseförening (men det finns kanske många intresseföreningar inom HSB-föreningarna?).

Votering vid årsmöte.
Kan val av styrelse vid årsmöte avgöras genom handuppräckning när votering är begärd?


Svar: Votering sker vanligtvis med handuppräckning. Voteringen brukar inledas med en försöksvotering där rösterna räknas. Om någon mötesdeltagare inte godkänner den uppskattade beräkningen av försöksvoteringen kan han eller hon begära rösträkning. Votering sker då åter med handuppräckning och rösterna räknas. Vissa beslut kan på begäran fattas med sluten votering vilket innebär att votering sker anonymt med röstsedlar. Enligt Riksbyggens normalstadgar kan sluten votering endast krävas vid personval.

Min kommentar: Lyckligtvis finns inte denna högst odemokratiska begränsning inom HSB, utan inom HSB kan sluten votering ske, som sig bör, i alla frågor!



G-I
Hemsida

HSB och Riksbyggen blandar ihop praxis och lagen. De har alltid gjort på ett vist sätt, de tror att det är som gäller. Därför får inte medlemmarna se protokollen, vilket är emot allt sund förnuft, och vilket motarbetar föreningens intresse.

Apropå att orsaka skada, tycker jag att det är svårt att se något exempel där en medlem kan orsaka en ekonomisk skada. Jag har varit vittne till EN (bara en) sådan exempel. Vi betalade för mycket i arvode till Riksbyggen p.g.a. en konstig formulering i avtalet. Riksbyggens representant visste om det (han erkände i efterhand att andra styrelse där han sitter i, i andra föreningen, hade också klagat på detta), men sa ändå ingenting om det. I minst 2 år orsakade han en skada till vår förening genom att hålla tyst, och sen genom att säga emot mig när jag upptäckte felet. Tills slut fick jag rätt, Riksbyggen gav sig.



12/11 2006 (1407) e
    Kommentar av Admin
Ja, det känns som en ihopblandning av lag och praxis, men å andra sidan så - om det är jurister som svarar på frågorna - borde det vara lag som redogörs för och inte bostadsrättsorganisationernas praxis. Lagvrängarna måste kunna se skillnad på lag och praxis, tycker man, även om HSB/Riksbyggen inte kan detta?

Det du tar upp är intressant. Inte nog med att styrelserna bryter mot lagen om de vägrar lämna ut styrelseprotokollen efter att medlemmarna krävt detta, de bryter även mot lag och stadgar i att styrelsen ska verka för föreningens och medlemmarnas bästa.

Alltså, två lagbrott i ett !!!


stephan

Hemliga protokoll

Det enda som kan vara straffbart att tala eller vidarebefodra på annat sätt i ett styrelseprotokoll är 0m "DET ÄR TILL SKADA FÖR FÖRENINGEN".

KAN NÅGON TÄNKA SIG NÅGOT DÄR DET SKULLE GÄLLA?
MAN FÅR NOG LETA I SINA VILDASTE FANTASIER, FÖR ATT FINNA NÅT? 1 1 1

12/11 2006 (1406) e
    Kommentar av Admin
Ja, i "skada för föreningen" bör inräknas även känsliga uppgifter rörande enskilda medlemmar, såsom störningsproblem och betalningsproblem.

Men uppgifter av denna typ torde normalt sett vara sällsynta.

Sedan kanske summor i anbud som tagits in inte heller bör offentliggöras (även om jag personligen inte kan se något direkt hinder ens för detta).

Med andra ord mycket enkelt att sudda ut ev. "känsliga" uppgifter som är med i protokollen, om man nu inte skriver känsliga uppgifter i en separat bilaga till protokollet.

När styrelseprotokoll lämnas ut till medlemmar måste medlemmarna kunna se vad det är som tagits bort (dvs rubriken/ämnet, etc).
Detta så att "radering" av uppgifter från protokoll inte missbrukas av styrelsen.


myggan

Rapport från mässan i GBG. (Fredag)

Efter mycket strul med att leta efter P-plats hittade jag äntligen en P-plats mitt i mot Valhallbadet.
Där inne var det mycket att titta på och dagen öppnades med punkten: Arvodering av styrelseledamöter,
Där man fick reda på vad som var rimligt och inte i olika stora brf.
Vidare handlade det om krav på postboxar: Det är år 2010 som är det sista året detta ska vara genomfört i alla flerfamiljshus och det är bara 5 % av beståndet som har installerat detta så det kommer att bli kö…
Vidare sa dom att det krävs ett 2/3 dels beslut på en stämma gällande postboxar!
Bygger inte brf.en detta så får man ingen post!
Osannolikt men det var vad dom sa.
Vidare om du är över 80 år eller handikappad delas posten ut på dispens.

Vidare lyssnade vi på ett föredrag om stambyte och där fick man lära sig att varje lägenhet kostar ca 200.000kr.
Och att vattenburna handukstorkar var avskaffade i Sverige pga. sjukdomsrisk med bakterier i stillastående vatten!

Sedan var det frågestund och jag frågade om borev. NÄR det skulle säljas?
Svaret blev ”Det är till salu”
Sedan uppstod det en ordväxling om icke auktoriserade revisorer som slutade med att juristen sa att det behövs inte inom HSB.
Frågade vidare om protokoll och fick svaret att stämmoprotokoll SKALL lämnas ut på begäran. (Vilket vi har gjort i 5 år utan att lyckas)
Styrelseprotokoll får inte lämnas ut även om känslig info borttages utan det är utdrag som gäller.
Sen tog jag upp frågan om våran kallelse till årsmötet och svaret var att den var regelvidrig
( tur att det årsmötet är klandrad då)

Dagen var i stort lyckad men det var all krämarens marknad. Allt fanns att sälja till brf.ar



12/11 2006 (1404) e
    Kommentar av Admin
Not. Se Postboxar.

Det vore otroligt om kunskapen var så ofattbart låg inom HSB/Riksbyggen att man "tror" att styrelseprotokoll inte får lämnas ut även om känslig information borttages, utan att det i stället är utdrag som gäller!


Detta påstående har inget som helst stöd varken i lagen eller i stadgarna. Det är inte ens en tolkningsfråga. Det är bara en ren och skär lögn från HSB/Riksbyggen för att skydda sig själv!
Dylika lögner från HSB och Riksbyggen visar med all önskvärd tydlighet vilken nonchalans organisationerna har för medlemmarna. De är inte ett dugg rädda för att komma med vilka lögner som helst, oavsett hur uppenbara de är, eftersom de känner sig "oåtkomliga", och förlitar sig på sin makt över medlemmarna att ingen ska anmäla dem för deras solklara lögner.
HSBs/Riksbyggens lögner är inget annat än mycket allvarliga förolämpningar mot medlemmarna. Hur kan medlemmarna tolerera dylika förolämpningar???

Sedan kan man undra hur dessa lögner kunnat undgå media? Har alla grävande journalister gått under jorden? Finns det verkligen ingen som, bland allt skumt och sanslöst inom bostadsrättsvärlden, åtminstonde tar upp detta skrämmande exempel på hur det går till?



Någon borde polisanmäla HSB/Riksbyggen för deras lögner!!! I vår förening har vi stämmobeslut på att styrelseprotokollen ska lämnas ut, men trots detta vägrar styrelsen med stöd av HSB (utan att ens vilja ange varför) att lämna ut styrelseprotokollen. Om detta kvarstår efter nästa stämma så kommer jag personligen (om inte stämman har vett att göra detta) att lämna in en polisanmälan mot styrelsen.


FD.LEDAMOT

På HSB Göteborgs hemsida finns det info o gratsibiljetter att skriva ut.

10/11 2006 (1401) e
    Kommentar av Admin
Ja, informationen lades ut där för tre veckor sedan. Men det är nog tyvärr inte så många som besöker HSB:s webbsidor av olika anledningar. Och de som går in på HSB:s webbsidor är nog inte där så frekvent, varför det kanske inte varit fel att lägga ut förberedande info om mässan redan ett antal månader i förväg.

Och hur svårt skulle det vara att lägga ut info om mässan på alla HSB:s regionsajter, tillsammans med fribiljett? Speciellt märkligt med tanke på att den södra regionen (precis som den norra) inte har någon bostadsrättsmässa.

Varför får de som bor utanför Gbg, t.ex i Malmö, ingen fribiljett (dvs info om att man kan få detta)?

Tror sedan det är avsevärt fler som läser HSB:s reklamtidning ("Vår Bostad"), så varför står det inget där om mässan?

Jag tycker att mässan kan vara intressant även för andra utanför Göteborg (och Stockholm, när bostadsrättsmässan är där nästa år 30 mars - 1 april 2007).



PS.
Har inte haft tid att fixa detta forums smilies förrän idag, men nu ska förhoppningsvis alla 75 smilies fungera som de ska, så att rätt smiley läggs ut (och utan skräptecken). 1


Carina

Jag bor i en HSB-förening i Göteborg, och jag är bosparare, men jag har varken fått information om denna bomässa eller någon fribiljett. Vill HSB inte att HSB-medlemmarna ska besöka mässan?
Är lite sur på HSB av denna anledning och kommer därför inte att gå på mässan. >1

10/11 2006 (1399) e


Fd. ledamot i brf

Den som är intresserad av en mässa går dit oavsett om det är gratis eller kostar 50 kr.

10/11 2006 (1398) e
    Kommentar av Admin
Inte alls säkert. Speciellt inte om man är en familj på 4-5 personer som dessutom ska betala transport och andra tillkommande utgifter.

Det kan nog göra en ganska stor skillnad om det är fritt inträde.

Upp - Nästa sida




   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).



Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 20:22:48 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: