Sida: << | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan

Information

Nu är det 18,5 månader sedan Väduren installerade ett eget bredbandsnät.

Ownit som bolaget heter ljuger när man frågar varför de är bland de dyraste i Stockholm i vår förening. Ljuget består i att de säger att de har finansierat nätkostnaderna.

Styrelsen har ännu inte nämnt ett ord i de tre eller fyra Vädurentidningar som kommit ut under denna tid.

Jag vet att kostnaden skulle sjunka från 219kr i månaden till 190kr/mån när cirka 340 lägenheter var uppkopplade, 10Mb. Jag vet också att cirka 250 kopplade upp sig direkt. Fattades alltså 100 för att få billigare för alla. Idag vet jag inte hur många som är uppkopplade, men vet att grannföreningen betalar cirka 100 kr billigare per månad. Jag har också hört att något är på gång (cirka 50% av nuvarande kostnad).

Det var ju i alla fall tur att styrelsens Alligator inte fick som han ville, då hade föreningens nät kostat cirka 15 miljoner för 4 år sedan.


Bredband

Liten rättelse (har jag fel erkänner jag mina felaktiga skrivningar)
Kostnaden 119 gäller, men föreningen har då valt alternativet alla betalar, även de som inte är inpluggade. Utslaget just nu kanske hamnar uppemot 200kr/användare men framtiden måste vara mycket ljusare för dem.


13/11 2006 (1421) e
    Kommentar av Admin
Ownit är ett företag som jag skulle rekommendera så det förvånar mig om de gjort något fel i er förening. 219 kr för 10 Mbit i bägge riktningarna är inte så illa. De inom HSB som bor i Malmöregionen får betala betydligt mer för motsvarande kapacitet med HSB-Telias nät.

Är du säker på att de i din grannförening betalar 119 kr för motsvarande uppkoppling?
Det måste i så fall vara Sveriges billigaste bredband!


G-I
Hemsida

När man går in på Riksbyggens kontor vid Liljeholmen, kan man se att det hänger skyltar på väggarna. Inramad kvalitets diplom som Veritas (se länken) tilldelat till Riksbyggen. Så var lugna allihopa, Riksbyggen är certifierad, så i teori gör de ett bra jobb

13/11 2006 (1420) e
    Kommentar av Admin
Skulle vara intressant att veta vad som är certifierat utav Riksbyggen, och vad detta innebär i praktiken. En 9000-certifiering är som regel ett plus för ett företag, men det finns många brister i alla certifieringar.

Jag har sett HSB-föreningar som stoltserar med HSB:s certifieringsintyg... det är bara det att certifieringarna har gått ut för länge sedan.


myggan

Dom har lite problem i vår grannförening Myggan 2


13/11 2006 (1419) e
    Kommentar av Admin
STAMBYTE I BRF MYGGAN 2

Usch, läskigt läge för de boende i Myggan 2 !!!

Undrar hur länge styrelsen i denna förening och de ansvariga inom HSB tror att de kan gömma sig från media. Förr eller senare kommer media att få tag på dem.

Här ligger naturligtvis det primära ansvaret på HSB (och det får nog en och annan att tänka till om man ska involvera HSB i dylika projekt), men frågan är vad styrelsen gjort för att lätta upp situationen för de boende?

Den viktigaste frågan här är om styrelsen involverat medlemmarna i stamrörsbytet på ett tillräckligt sätt? Många styrelser förstår inte att ju mer man involverar medlemmarna i olika frågor desto mindre ansvar landar på styrelsen om sedan något skulle gå fel.

Sedan måste jag ge styrelsen i Myggan 2 lite credit utifrån det lilla vi vet idag. Styrelsen har varit smart nog att låta omkakling av badrum ingå i arbetet.


myggan
Hemsida

Läste en artikel i Metro som kanske vore nåt för oss?
Handlade om Juridiska föreningen i Göteborg som är intreserad av kniviga problem som eleverna kan lösa under lärares överinseende.
Vi har ju mycket att "mata" dom med eller hur?
Citat ur artikkel.
"varför driver man en ideell juristjour?"
"För att ge allmänheten en möjlighet att få gratis rådgivning och samtidigt får vi studenter inblick i verkligheten"

SE LÄNK.

Själv tänker jag ringa och hoppas att fler gör det!


Juridiska föreningen i Göteborg
Jag fick ju ett brev som jag tänkte att dom skulle utreda.
Vore roligt att få dom att tugga på det!
inte före utan efter att granskningen av myggan ett är klar
Granskningen är snart klar
Kan man skriva att styrelsen BEHÖVER kumla?
Eller ska dom få vård intill sin död?
(nationalteatern)

13/11 2006 (1418) e
    Kommentar av Admin
Ingen dum idé. Denna möjlighet att få gratis rådgivning och hjälp i juridiska frågor finns i Lund också, och kanske på fler ställen i landet.

Men den juridiska föreningen i Göteborg verkar speciellt intresserad av att få mer att bita i, och skriver att de tar emot frågor från hela landet.

Bl.a. så här står det i Metro;
"Svarar ni på alla frågor?
– Nästan, vi hjälper till med bouppteckning, bodelning, vårdnadstvister och sådant, men även brottmålsfrågor om processer.
Och vi vill gärna ha fler som frågar."

Juridiska Föreningen i Göteborg,
HHGS Box 680,
405 30 GÖTEBORG
Telefon 031-711 74 48
E-post: jf@juridiskaforeningen.se

Juridiska Föreningen i Lund
Box 207
221 00 LUND
Winstrupsgatan 8, 3 vån, Lund.
Tel: 046-188874 eller 046-188812
eller
Juristjouren
Stortorget. 8
222 23 LUND
Tel. 046-18 84 49

De kan ju t.ex. gärna få i uppdrag av oss att forska i vad som verkligen gäller avseende öppna styrelseprotokoll.


Jag har skickat en fråga till den juridiska föreningen i Gbg om öppna styrelseprotokoll, så vi får se vad de går för när de ska reda ut detta lilla spörsmål. Återkommer med deras svar när det dykt upp.


G-I
Hemsida

Hej Pigvin

har läst ditt långa inlägg. Känns bra att min sida om Riksbyggen gör lite nytta. Hoppas verkligen att det fixar sig för er. Ni skulle kanske kunna ringa en tidning och berätta om detta hus? Tidningar har varit intresserade av klantar (skandaler) som Riksbyggen ställer till med (Kom ihåg när Riksbyggen stjäl 30 miljoner i Liljeholmen för ungefär 3 år sedan, från en förening som inte hade råd att gå vidare med rättsprocesser. Advokater, betalda av Riksbyggen, tyckte att allt hade gått rätt).

Om Riksbyggen ser att du har berättat din historia på detta forum, kan de känna press på att fixa till det hela.
Lycka till.


13/11 2006 (1417) e
    Kommentar av Admin
Riksbyggen håller koll på detta forum (mer frekvent än HSB), så Riksbyggen kommer garanterat att läsa denna historia, liksom många andra presumtiva köpare av bostadsrätter inom Riksbyggen.


stephan

Bostadsrättslagen

Bostadsdepartementet har skrivit lagen.

Att sedan mallmen, björ Lunden, ulf svensson jag och många många andra har skrivit kommentarer om lagen är skamligt dåligt av en HSB:are att referera till.

Denna bok har mallmen skrivit
Lagen om ekonomiska föreningar : kommentar med formulär m.m.

Anders Mallmén
13/11 2006 (1416) e
    Kommentar av Admin
Ja, det känns lite desperat när HSB försöker referera till annat än lagtexterna för att få stöd för sina försök att undanhålla medlemmarna styrelseprotokollen.

Om man skulle konfrontera Sofie Kjellin om detta så skulle hon med all säkerhet förneka att hon sagt att denna författare har skrivit bostadsrättslagen. Det är därför som HSB aldrig införde möjligheten att få svar via e-post (eller snigelpost)... då skulle man få svart på vitt vad HSB sagt, och det skulle mer eller mindre tvinga HSB att hålla sig till sanningen.

Som det fungerar idag får de medlemmar som ringer HSB:s medlemshjälp bara höra det som HSB vill att medlemmen ska höra och tro. Denna version kan vara väldigt, väldigt långt ifrån sanningen, och det känns lite sorgligt att detta kan fortgå eftersom nog väldigt många människor tror att det de från höra från HSB:s medlemshjälp är så som det ligger till.Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


G-I

Jag själv har mailat med flera bokförfattare (om brf:ar). ALLA säger att de gör en egen tolkning av lagen, när de skriver att protokollen inte ska lämnas till medlemmarna. INGEN kan peka på en lagtext som skulel stödja deras påstående. En författare säger att styrelsen kan göra både och. En f.d. bostadsminister säger att det är stämman som kan ta beslut om detta. Han har rätt. Men så länge stämman inte tagit nåt beslut (för eller emot), finns inget som hindrar en styrelse att visa sina protokoll. Om de inte gör det, är det av egen vilja, de kan inte hänvisa till någon lag. Så är det bara.

13/11 2006 (1415) e
    Kommentar av Admin
Jag gissar att det måste vara lite frustrerande för de författare som skriver om bostadsrättslagen eftersom så mycket bara blir personliga tolkningar, utan något större värde för någon.

Men... är det bara jag som tycker det är lite långsökt att tolka en formulering om att protokollen ska förvaras på ett betryggande sätt, som att stämman inte kan besluta att styrelsen måste delge medlemmarna styrelseprotokollen?

Som jag ser det finns det inget som helst utrymme för tolkningar i denna fråga. Saken är solklar från början. Styrelsen kan under inga omständigheter vägra att lämna ut styrelseprotokoll efter att stämmobeslut om detta tagits. Det är rent straffbart om styrelsen vägrar följa stämmans beslut.Det är, precis som du säger G-I, medlemmarna som bestämmer. Fram till att medlemmarna slagit näven i bordet och krävt att få ta del av styrelseprotokollen kan dock styrelsen, med nuvarande regelverk, göra som den vill. Om styrelsen efter uppmaning från stämman ändå inte vill lämna ut styrelseprotokollen så är det mycket, mycket troligt att styrelsen har något att dölja... det finns alltså all anledning till oro om styrelsen håller på styrelseprotokollen.

Här måste bostadsrättslagen ändras så att det inte ska behövas ett stämmobeslut på att styrelseprotokollen ska komma medlemmarna till del.

Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum

Ett av de bästa tips jag kan ge är att, fram till att lagen ändrats till medlemmarnas fördel, alla motionerar om att medlemmarna ska få tillgång till styrelseprotokollen. Om styrelsen svarar negativt på en dylik motion blir det extra viktigt att medlemmarna snabbt får ta del av styrelseprotokollen för då kan det finnas oegentligheter som styrelsen försöker dölja.myggan

Efter samtal med jurist Sofie Kjellin på HSB stockholm fick jag besked om att styrelseprotokoll inte är tillgängliga för medlemmar samt rekomenderade mig att läsa en bok av Anders Mallmén sidan 273!
"Det är han som har skrivit bostadsrättslagen"slut citat.

Frågade vidare om stämman beslutar att styrelsprotokoll skall vara tillgängliga för medlemmarna?
Fick svaret att det kan inte stämman besluta!
Då frågade jag om inte stämman är högsta beslutande organ?
Jo men inte i detta fallet samt att stämman har valt en styrelse och då har styrelsen fått förtroendet av medlemmarna och att passar det inte så kan vi välja en ny styrelse!

Att hänvisa till en bok tycker jag bara är skamligt.
Men det är klart hon är anställd av HSB så vad kan man förvänta sig?

13/11 2006 (1414) e
    Kommentar av Admin
Vad det nu än är som Anders Mallmén skrivit på sidan 273 så kan väl inte detta väga tyngre än lagen? Någon som vet vad som kan tänkas stå på sidan 273 som inte står i lagtexterna?

Sa denna jurist på HSB Stockholm att Anders Mallmén skrivit bostadsrättslagen?
Intressant.

Du frågade inte om alla de bostadsrättsföreningar som har öppna styrelseprotokoll, ifall hon menade att alla dessa bryter mot lagen enligt hennes syn att se på saken?

Jag har tidigare skrivit om Sofie Kjellin. Se Hur HSB besvarar juridiska frågor. Jag tror inte hon är särskilt insatt i bostadsrättsfrågor, och hon skriver/säger nog bara det som HSB vill att hon ska skriva/säga. Ska man få sanningen så måste man nog vända sig till någon som inte går i HSB:s ledband.

Att sedan komma med en så lågbegåvad kommentar som det Sofie Kjellin sa avseende att det är att bara att välja en ny styrelse. om det inte passar känns ganska dumt. Det är ett av HSB:s standardsvar, men vad har det med saken att göra? Om man väljer en annan styrelse så är det alltså ok om den nya styrelsen delger medlemmarna styrelseprotokollen?


Skulle vara kul om fler ringer HSB:s s.k. "juridiska rådgivning" och ställer frågan om styrelseprotokoll. Det skulle kunna bli en intressant sammanställning över hur många sätt man kan undvika en rak fråga på.

Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


myggan

Juridisk rådgivning

Medlemmar i HSB kan kostnadsfritt få juridisk rådgivning över telefon. HSB Riksförbund tillhandahåller också juridiskt stöd för HSBs regionala föreningar och bostadsrättsföreningar.

HSBs jurister är specialister på bostadrättsjuridik och andra juridiska frågor som berör boendet.

Telefonjour för medlemmar
Som medlem kan du utnyttja vår kostnadsfria rådgivning inom boendefrågor. Telefonjouren har nummer 08-785 36 36 och är öppen vardagar kl 11-13. Under juli månad har dock medlemsrådgivningen semesterstängt.

Så står det på HSB s hemsida


13/11 2006 (1413) e


Pingvin (medlem, tror jag) - hjälp...

Hej! råkade få med bara häften av allt i första eftersom jag fick felsöka vad som ansågs som länk i texten och således ville inte inlägget gå genom första femtio försöken.

Tur att man hittat detta forum och kunnat läsa om hur rb håller på. Det är riktigt skrämmande. Synd att jag inte visste om det innan vi ens såg åt den bostadsrätt vi nu bor i, om man än kan kalla det för det.
Saken är följande

Vi bodde i en annan bostadsrätt av mindre kaliber. Eftersom vi redan har en son på två år och tillökning på väg brann det i knutarna. Så dyker det upp att rb säljer bostadsrätter i en fastighet med 31 lägenheter. Dessa är totalrenoverade och moderna framgår det. Vad det handlar om är att det tidigare låg ett äldreboende i fastigheten. Ägaren av fastigheten bygger om alltihopa med hjälp av ett byggnadsföretag vilket han även sitter som vd i och har aktier i.
rb säljer således dessa bostadsrätter, tanken är alltså att vi ska bilda en bostadsrättsförening rb.
Så vi går på visning och får veta att högst upp finns en femma på hundrasex kvadratmeter. Vi ser på den och byggare håller på att mixtra där och dona. Stor balkong med utsikt över mälaren. Allt ser helmysigt ut och man tar inte så mycket notis till saker och ting eftersom de trots allt totalrenoverar. Och då ska saker besiktas och så vidare vilket gör att vi tänker inte så mycket på att ta in en egen besiktningsman. Det skulle även varit lite dumt med tanke på att det fortfarande höll på att bygga.
Sagt som gjort bokar vi denna då vi också verkligen vill ifrån en tvåa på 60 kvadratmeter inne i stan. Det här är precis i början av 2006.
Vi får hem förköpsavtal, skiver på, Ni vet proceduren, handpenning och rubbet. Inget konstigt i det. Det hela går loss på en miljon tvåhundrasextioåttatusen.
Vi är flera gånger med släkt och vänner dit och visar, tittar och planerar framtiden och även berättar vilka tapeter vi valt ut, vart garderober ska placeras, att vi vill ha badkar istället för dusch. Japp det var det man kunde välja mellan.
Men så kommer dagen för tillträde, första juni.
Vi kommer in i en lägenhet precis vid porten som än inte är såld och skriver på och får nycklar av säljaren. Sedan börjar det hela.
Sedan får vi prata med projektledare i ett av de lilla rummen.
Han berättar då att det uppstått problem med bobildningen. Om att ägaren som ska sälja fastigheten till bostadsrättsförening förvaltare stött på problem och att bobildningen boformen således inte gått genom från att vara äldreboende till bostadsrätter.
Således förklarar han situationen och vi får presenterat för oss ett avtal på en och en halv sida ett nyttjanderättsavtal där upplåtare är fastighetsägaren.
Projektledaren framställer det sig som ett inte så jobbigt problem och att det skulle vara klart fram till september 2006, och att under denna tid behöver vi inte betala avgift. Avgiften skulle inte heller vara retroaktiv.

Kul tycker givetvis vi. Skriver på och så flyttar vi sedan in.

Men, man ska aldrig tro att saker för en gångs skull är för bra för att vara sant.

Två dagar efter inflytt blir det stopp i badrummets avlopp. Det visar sig att där sitter en gammal badmössa och en syntettvättlapp. När vi kommer hem ligger det hela mitt på klinkerkolvet i badrummet i en skitig hög. Jättekul att ta reda på. Ringer och frågar vad det är som pågår och får känslan av att de menar på att vi har gjort det. Och samtidigt att avloppsrören är en bytta i vår lägenhet eftersom det satt befintligt där.

Sedan upptäcker man att alla sju radiatorer är utbytta, utom ett i köket som är säkert 20 år gammalt. I det finns det byggdamm, damm, skit som min son får tag på och som tur är är man närvarande och märker det och stoppar honom att stoppa det i munnen.

Ställer frågan om varför man inte bytt det och säljaren hänvisar igen till att det var befintligt och därför har man sparat det.

Sedan går parkettgolvet som hej kom och hjälp mig. Vattenpass och laserpass åker fram och det är för påtagligt ojämnt. Ringer säljaren som skyller över på att det där är byggtekniska saker så det får projektledaren allt ta. Efter det så är allt byggtekniskt och jag har för mig att säljaren har ansvar att svara mot mig och ta reda på saker, inte jag.

Projektledaren säger att så är det. Det får vara så. Men efter att ha kikat runt i några av de de andra 30 lägenheterna är golven plana minsann.

Hittar sedan en rad brister och fel. Saker som går att åtgärda lätt. Runt 20 saker, men saker som är riktigt slarv och helt onödigt.

Det allvarligaste är nog att de lämnade ut lägenheten med ett eluttag i sovrummet som inte fungerade. Fick dit en elektriker som kan konstatera att det är trevligt när folk berättar att när de sågade upp ventilationshålet, två meter ovanför uttaget så sågade de rakt genom hela elkabel rännan i väggen, vilket även är av gammal blå betong har man fått reda på nu efteråt. De hade alltså dragit genom rubbet och det låg spänning kvar på dessa eftersom säkringen i skåpet var ej utlöst.

Ringer till projektledaren och säger att el besiktning kan inte vara gjord. Han håller fast vid att det är den för det står i hans papper! Han vägrar tänka logiskt och menar på att el besiktning utförs i form av stickprov.Det låter lite inte rätt enligt mig.
En annan lägenhet hade lite värre. Killen där skruvade i en lampa. Lampsockeln av plast, i taktet, smälte av kortslutning. Jordfelsbrytaren drar ur, men omfattar enbart halva lägenheten! Felanmälan vägrar skicka ut elektriker akut, för det kostar ju pengar. Så de säger åt han att koppla in sin frys som inte har ström till ett uttag tio meter därifrån. Man får väl inte över huvud taget inte använda elnätet efter en sådan sak. Man ska bryta huvudbrytaren direkt och invänta fackman. Elektriker som kommer dit senare suckar, och berättar att de hade sommarjobbare som var där och drog elen i somras.

Så med denna kunskap säger jag att jag kan inte lita på att elnätet i min bostad är besiktad korrekt,

Forts nedan i nästa inlägg.

13/11 2006 (1412) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 20:37:15 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: