Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'block.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3
Forum / gstbok - Om HSB/Brf, BoRevision och BoLina - anslagstavla
Sida: << | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Gunnar
Hemsida

Tack för fin respons här!

Det stora värmeproblemet gäller för hörnlägenheterna i min uppgång.
De vetter mot väster/norr med tegel-/betongfasad.

Ventilationen är nog boven i dramat.

Fick jag in luft som höll runt 20° skull nog inomhusklimatet bli avsevärt angenämare, men trots att det nu är 2° ute och ingen sol på vår sida eller där luftintaget sitter på taket, så håller min tilluft mellan 24 och 25°C (efter att ha passerat värmeväxlare och ventilationskanalen ner genom huskroppen).

Trots avslagna element gör rör i golv, tak och väggar, boende, kyl och frys mm, att inomhustemperaturen snabbt stiger över 26°. Lite sol på det och vi har över 27°C.

En variant är ju att kraftigt öka luftflödet så att 1) luften inte hinner värmas upp så mycket på vägen 2) luften i lägenheten inte hinner värmas upp lika mycket.

Då även några vindslägenheter har samma tilluftskanal så kommer de inte att gilla en höjd luftström, utan kommer att klaga på kalldrag och oljud...

Tänk om det gick att kyla tilluftskanalen en bit ner i huskroppen? Skulle det gå att använda tex. kallvatten att kyla med?

På sommarhalvåret tror jag mer på en bypass för värmeväxlaren, men tidigare styrelser har konsekvent hävdat att
1) det går inte för det finns inte plats på vinden (troligen har en person tillkallats för ett ”expertuttalande”)
2) det skulle kosta uppåt en miljon kronor (förmodligen en uppgift som samma person snutit ur näven) och det är alldeles för dyrt, eftersom det är ett vanligt problem att leva med...

25/03 2006 (758) e


stephan
Hemsida

HSB:s syn på likvärdiga lägenheter går att läsa om på HSB-Stockholms hemsida.
Samma ämne som jag refererade till nyss.

Bara så ni vet, om HSB skulle behöva ordna en evakueringslägenhet till Er någon gång, så anser en av de högre cheferna i HSB-stockholm att ett hus mellan tunnelbanan och en kraftigt trafikerad 4-filsväg en bra bit utanför Stockholm, jämförs med de lugnaste och finaste kvarteren på Stockholms pärla Söder.

Lika dumt som att säga att vi kan skicka dig till Sibirien för där finns en lägenhet liknande din.

25/03 2006 (755) e


Ledamot i brf

Gunnar kom på en sak. Blir det varmt så fort solen skiner? Har ni plåttak och plåtfasader? Har ni det är det plåten som drar till sig värmen, har en syster med en hörnlägenhet (väggar åt 3 håll) med plåttak och fasad, den är olidligt varm på sommaren!!

25/03 2006 (754) e
    Kommentar av Admin
Ja, plåtfasader är ingen rolig lösning. Förutom att den kan göra lägenheterna olidligt varma under soliga dagar så ger plåten också ett "knakande" ljud hela tiden i samband med temperaturväxlingar.

Jag vet inte om det finns föreningar idag som klär fasaderna med plåt, men det var en populär metod för ett antal år sedan.

Om Gunnars förening har plåtfasader blir det nog svårare att lösa problemet.

Annars är en väl fungerande ventilation det som jag - utan att känna till alla detaljer, och utan att vara expert på detta - personligen känner som det bästa sättet att komma tillrätta med problemet.

I och med att värmen stängs av under sommaren så kan vi i alla fall utesluta att detta är något som bidrar till de varma bostadsrätterna.


stephan
Hemsida

Tänkte slå ett slag för medlemskompisarna HSB:s bosparare.

HSB Stockholm har en "tyck tillsida" Jag skriver en del där och ställer frågor, men svar nej, jag tror inte han/hon som skicka följande insändare från idag något svar heller.

2006-03-24 12:10 Oxe

Mångårigt medlemskap och bosparande i HSB är en nitlott! Ledningen i HSB Stockholm försöker "mörka" det faktum att man förskingrat det förtroende som man uppenbarligen förstått att man inte levt upp till. Att "skänka" bort attraktiva förstahandskontrakt till icke medlemmar utan bosparpoäng är oförlåtligt.

Sedan kan de ansvariga dra hur många "gråtvalser" som helst. Att man gjorde det för att "spara pengar" åt medlemmarna är minst sagt löjeväckande! Att ni inte skäms!

24/03 2006 (751) e


Ledamot i brf

Gunnar, be ansvariga ta det ett VVS-kunnigt företag, det måste vara något fel när det är så varmt!

Har du elementen avslagna? Då ska det ju inte kunna vara så satans varmt isåfall. Annars kanske problemet är ventilationen.

Låter verkligen konstigt

24/03 2006 (750) e
    Kommentar av Admin
Gunnar skrev ju att han varnats för att ta upp denna fråga om värmen i föreningen.

Vi kan alltså utesluta att de "ansvariga" (styrelsen) engagerar sig i frågan.

Om föreningen ska få en dräglig tillvaro temperaturmässigt och spara pengar (genom att - som brukligt är - först spendera pengar) så är tyvärr den enda möjligheten att se till så att övriga medlemmar får så detaljerad information som möjligt.

Samla sedan ihop 10 % av medlemmarna, och begär att styrelsen kallar till en extrastämma om hur värme- och ventilationsproblemen ska lösas.

En motion om värmen är en annan möjlighet, men det är en segdragen process som innebär att frågan kan dras ut på under en betydligt längre period.


Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include(http://hotpot.se/ad/adrotate.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://hotpot.se/ad/adrotate.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Gunnar
Hemsida

Vi har vattenburen fjärrvärme och avtal med Göteborgs energi.

I min lägenhet är alla element, men det finns mycket värme i väggar, golv och tak.

Hela vår trappuppgång lider av samma problem, men de flesta klagar bara på sommarhalvåret.

Temperaturen ökar dessutom med flera grader så snart solen skiner.

Samtidigt har vi andra trappuppgångar där de som bor högst upp ibland har under 18°C på vintern...

Men det är ju ett övergående problem - vi är 5-6 stycken som lider av kronisk övervärme, men jag tror att jag har det värst.

Under sommarhalvåret stängs fjärrvärmen av via fjärrövervakning från Göteborgs energi. Då är tilluften huvudproblemet som håller obetydligt lägre temperatur än den som uppmäts i lägenheten.

Ett problem tycks vara värmeväxlaren på vinden som är på året runt i kombination med att tilluften har en lång väg att förflyttas ned genom byggnaden.

24/03 2006 (747) e
    Kommentar av Admin
Normalt stängs väl fjärrvärmen av helt under sommaren. Jag minns just nu inte exakt vilken period som gäller i min förening, men vad jag hört från andra håll så verkar det som om de flesta föreningar låter stänga av värmen helt.


Sven (medlem)
Hemsida

Gunnar: Har ni vattenburen fjärrvärme?

Borde inte föreningen tjäna mycket pengar på att dra ner temperaturen på det utgående vattnet med några grader?

24/03 2006 (745) e
    Kommentar av Admin
Ja, som Stephan nämner i föregående inlägg så kan man spara stora pengar på att hålla kontroll på värmen.

Här är det också av mycket stor vikt att styrelsen håller koll på straffavgifterna från fjärrvärmebolaget. Om det utgående vattnet har för hög temperatur så drabbas föreningen av straffavgifter (och dessa avgifter är inte särskilt små).

Jag kan misstänka att det finns styrelser som inte känner till att det finns dylika straffavgifter som drabbar föreningen.

Våra fjärrvärmekostnader har i och för sig stigit i höjden (skyhögt), men det beror troligen mest på den ventilation (med "två hål i väggen") som installerats i föreningen.


stephan
Hemsida

Varje grads minskning på värmen ger cirka 6% mindre värmekostnader.

Detta är enkel matematik med att 2 grader ger 12% osv.

Om man inte behöver riva och bygga nytt måste en åtgärd löna sig.

Motion, och eller bort med styrelsen.

24/03 2006 (744) e


Gunnar
Hemsida

Inomhustemperatur

Någon som hört uttrycket "det goda boendet"?

I vår förening Friggagatan har det tjatats mycket om detta – hur viktigt det är med fina gårdsplanteringar, att styrelsen är till för medlemmarnas bästa osv.

Kort efter inflyttning för snart 5 år sedan, noterade vi att inomhustemperaturen är i häftigaste laget. 1/3 av året är det 27–31°C och 2/3 håller 24–27°C.

Självklart har jag påtalat detta för styrelsen och efter segdragna longörer tom fått skriftligt svar i ärendet.

Man hänvisar bara till hur stor kostnaden skulle bli att åtgärda problemet och absolut ingen åtgärd föreslås annat än att problemet kanske löser sig självt med nästa OVK.

Jag vände mig då till miljöförvaltningen som kontaktade vår brf och begärde en handlingsplan.

Då genomfördes en mätning och den påvisade mycket riktigt hög inomhustemperatur som enligt Socialstyrelsens "Handböcker för handläggning"/"Temperatur inomhus" medför "Olägenhet för människors hälsa".
Trots detta har problemet marginaliserats med hänvisning till att det ju inte är ovanligt med "värmeproblem" i lägenheter...

Jag har tom varnats för konsekvenserna om jag ställer mig som fiende till min egen förening om jag skulle åsamka den alltför höga kostnader med mina krav... (att få ett drägligare inomhusklimat).

Har i skrivande stund drygt +26°C inomhus, när det samtidigt är ca 0°C utomhus.

Lägenheten saknar fönster mot gård och då trafiken utanför är kraftig med mycket buller och smutsig luft, är det inte möjligt att vädra.

Någon som har ett bra tips på hur jag bäst hanterar denna situation?

Finns det någon slags vägledning för brf-styrelser hur man prioriterar för att leva upp till HSB:s vackra motto?

24/03 2006 (743) e


myggan

Ledamot i brf
Så här kan man göra!
fick ner mitt pris till noll i månaden!
Presenterade mig och sa:hej vad kan du ge mig för pris?
lite tjöt hit och dit
sen hamnade vi på noll i månaden

24/03 2006 (739) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).


Databas hittas ej.