Sida: << | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


J.A

Om SBC,

Admin du har rätt, man kan köpa förvaltningstjänster. Nu var det jag som var lite svepande i beskrivningen ;).

Tror förkortningen från början stod för Stockholms Bostadsrättscentrum eller något liknande. (till skillnad från nu)

2/06 2006 (1013) e
    Kommentar av Admin
Ja, så egentligen är det så att man kan vara en HSB-förening som anlitar SBC för sin förvaltning(om det fungerar även på andra hållet, dvs att en SBC-förening kan anlita HSB, vet jag däremot inte).

(Jag har nu ställt några frågor till SBC och avvaktar svar.)

I de "nya" normalstadgarna (från 2003) försöker HSB låsa upp föreningarna till HSB:s förvaltning, enligt nedan.

§3 i "normalstadgarna" från HSB
Föreningen skall vara medlem i en HSB-förening, i det följande kallad HSB. HSB skall vara medlem i föreningen.
HSB skall beviljas inträde i föreningen.
Föreningens verksamhet skall bedrivas i samverkan med HSB.
Föreningen bör genom ett särskilt tecknat avtal uppdra åt HSB att biträda föreningen i förvaltningen av föreningens angelägenheter och handhavandet av dess räkenskaper och medelsförvaltning.
För att tillgodose erforderligt kapital inom HSB skall föreningen betala avgäld till HSB på sätt som anges i den ekonomiska planen.


I ovanstående paragraf hoppas HSB att de ska slippa dras inför rätta pga av konkurrenslagarna genom att använda sig av ordet "bör" i sammanhanget att föreningen ska skriva ett särskilt avtal med HSB om förvaltningen.
Men HSB har säkrat sig med den föregående meningen;
"Föreningens verksamhet skall bedrivas i samverkan med HSB"
utifall att föreningar vill anlita någon annan - billigare och/eller bättre - förvaltare. Denna mening kommer säkert HSB att utnyttja från fall till fall för de lite mer vakna styrelserna som kan tänka sig ett annat alternativ än HSB som förvaltare (det finns HSB-föreningar idag som inte har HSB som förvaltare, men jag tror inte det är så många... av olika anledningar).

Man kan bara hoppas att det finns tillräckligt många styrelser som klargör problemet för sina medlemmar (om nu medlemmarna inte inser detta på egen hand) och ser till att stadgarna uppdateras så att §3 inte ser ut så som HSB ensidigt önskar.


J.A

Noterar att SBC omnämns lite från och till i forumet vid kritik mot HSB.
Tänkte det kunde vara lämpligt att påpeka att SBC inte är kooperativt som HSB och inte jämförbart. Det kan nog snarare liknas vid en branchorganisation för föreningarna att teckna medlemskap i, som bla erbjuder styrelseförsärking och juridisk rådgivning.
De har alltså inget med förvaltningen eller styrelsen att göra.

Jag tror to.m att SBC är den äldsta bostadsrättsrelaterade organistionen.

1/06 2006 (1010) e
    Kommentar av Admin
Tack för tipset.
Jo, SBC skiljer sig lite från HSB och Riksbyggen.

Men visst har SBC med förvaltning att göra.

Ett utdrag från hur SBC beskriver sig själv;
Företagets verksamhet bedrivs inom affärsområdena förvaltningstjänster, av olika slag inom moderbolaget SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, och projektutveckling för SBCs bosparare inom dotterbolaget SBC Mark AB.

Företagets totala tjänsteutbud består av ekonomisk/teknisk förvaltning, ombyggnad, juridik samt projektutveckling.

SBC ekonomiska förening är en rikstäckande organisation för Sveriges bostadsrättsföreningar. Idag är ca 4000 bostadsrättsföreningar och 16 200 bosparare medlemmar i SBC ek för. SBC bildades 1921 och är därmed Sveriges äldsta bostadsrättsorganisation.

SBC ek för verkar för bostadsrätten. Information och opinionsbildning är en naturlig del i verksamheten. SBC är remissinstans för frågor som rör bostadsrättsliga frågor. SBC företräder också sina föreningar gentemot stat och kommun.

Inom den ekonomiska föreningen sköts servicen inom föreningsverksamheten. En stor del av verksamheten består i att informera medlemsföreningar och bosparare, bland annat genom telefonrådgivning och via nyhetsbladet SBC Direkt och tidningen Din bostadsrätt.


Som jag ser det är SBC ett fullvärdigt alternativ till HSB och Riksbyggen. Jag vet inte så mycket om SBC, men jag vill minnas att vi haft någon från en SBC-förening som skrivit här, och som verkade mycket nöjd.


Sven (medlem)

Vår föreningen är ganska gammal så jag tänkte att det vore roligt om det på vår hemsida fanns någon form av historik över föreningen. Något som skulle vara roligt att ha på en sådan sida vore citat ur gamla styrelseprotokoll för att få en uppfattning om hur det var att bo i föreningen på den tiden. Tex: 40-talet: Styrelsen beslutade att köpa in mörkläggningsgardiner. 60-70-tal: Styrelsen beslutade att man inte får röka marijuana på gården. Jag vet att HSB är emot offentliga protokoll även om det egentligen borde vara tillåtet. Men i det här fallet borde väl inte ens dom kunna ha något emot det eller?

1/06 2006 (1009) e
    Kommentar av Admin
Visst skulle det vara kul.

Och HSB har ingen röst när det gäller om styrelseprotokollen ska vara offentliga eller ej. Detta bestämmer helt och hållet medlemmarna, enligt vad vi diskuterat här tidigare.

Så jag tycker att du ska skriva en motion om att få komma in i HSB:s arkiv och - som i ett bibliotek - plocka fram godbitarna från er förenings protokoll, från start till idag .


stephan

Avtal

Bredband ja? Hur många bolag har nu HSB avtal med i den branchen?
Senaste nytt i fjärrvärmebranchen där Fortum och Vattenfall är dominerande, är att HSB (hotet som består) tecknat ett förmånligt avtal för medlemmarna. Avtal om fjärrvärme finns väl redan med vattenfall. Bra lösning? ja kanske jag praktiserar liknande lösning när jag går på fotboll med mina barn, alla tre i familjen hejar på båda lagen, vid oavgjort blir det dubbel glädje. Kan detta vara en bra lösning??? kanske för familje- gemenskapen men för fjärrvärmekunder, tveksamt?

1/06 2006 (1008) e


micke

Läste om bredbandsupphandlingen.
Styrelsen skall verka för medlemmarnas intresse.
Problemet är tror jag i största delen att styrelserna inte har kunskapen är det gäller sådana tekniska kunskaper att de gära tar den enklaste vägen genom att ta förslaget från den organisation de tillhör. HSB=Bo-lina
Bo-lina existerar inte idag utan det är Telia rakt av.
Min förening valde annan leverantör pga att medlemmarna ansåg att det var för dyrt. Idag är det 60% som är anslutna till lan-nätet i våra förenig.
Viktigt att i alla frågor försöka tillgodose de krav alla ställer på en. Ibland gör ma sina misstag men man lär sig av dom.

31/05 2006 (1007) e
    Kommentar av Admin
Ja, det är alldeles säkert så att styrelsens ofta förekommande brist på kompetens inom detta område gör att den blir lättmanipulerad av HSB.
Jag tror inte någon begär att styrelserna ska kunna allt om allt, men en styrelse måste själv veta vad den behärskar och vad den inte behärskar. Dvs när ledamöterna känner att här har de inte 100 % av den kunskap som behövs för att fatta ett beslut så måste styrelsen ta stöd av i första hand medlemmarna, och - om kunskap saknas även där - i andra hand av konsulter. Man kan inte bara alltid köpa rakt av vad HSB vill att vi ska tycka.

Är du säker på att Bolina helt övergått till Telia? Jag är inte så säker på detta. HSB är mycket förtegen om hur det ligger till och vem som äger vad här. Det är helt klart att Telia sköter det mesta (som det egentligen fungerat under alla tidigare år också, fast det inte var så offentligt då), men HSB säger själv att Bolina finns kvar, bl.a. på HSB:s Bolina-sajt (http://www.bolina.hsb.se/, http://www.bolina.hsb.se/bolina2005/index.php?VAL=info, etc.).

Men oavsett vem som äger vad och hur avtalen är skrivna mellan HSB och Telia så vet vi att detta är en bra inkomstkälla för såväl Telia som HSB.

Jag är bara så förbryllad över att det är så många medlemmar som låtit sig luras av HSB. Är folk i allmänhet så prisomedvetna? Eller finns det andra skäl?

60 % anslutning till er internetleverantör är inte dåligt! Faktiskt imponerande. Skulle gissa att ytterst få föreningar kommer upp i så hög utnyttjandegrad. Gissar att den ligger på 25 % i min förening... och att antalet uppkopplade via Telia/Bolina minskar eftersom kostnaden helt enkelt är för hög.

Alla har rätt att göra misstag, även en styrelse. Bara styrelsen har kontakten med medlemmarna så att de känner sig delaktiga även i misstagen


stehan

styrelseledamöter
Påbörjan av ett förslag till de tio budorden för en bostadsrättsstyrelse/ledamot.

Presenterar här ett utkast till något jag tror de flesta ledamöter i bostadsrättsstyrelser borde fundera på. Certifikat för hela styrelsen tycker HSB, kollektivt tänkt men för lätt att "gömma" sig i. Körkort säger trafiksäkerhetsverket, men sen slutar kontrollen och det du fixar vid tillexempel 20 årsåldern gäller lika när du är 90. Skepparexamen, etc etc etc. människor förändras med åren, det gör också styrelselamöter i bostadsrättsföreningar. tyvärr går allt för många åt fel håll, det vill säga ju mer erfarenhet, desto tuffare attityd m.m till medlemmarna.


1. Du skall behandla alla medlemmar lika, även de du får kritik av, kunden ska få rätt ska vara mottot.

2. Du skall inte svälja elefanter och sila mygg.

3. Du skall verka för att medlemmarna får den information du själv skulle få.

4. Hedra och uppmuntra medlemmarna som om de vore dina egna.

5. Vid misstanke om minsta möjliga tecken på jäv eller fördelar/nackdelar av medlemmar, utgå ur diskussion/planering/beslut av ärendet.

Full på-ändra-kritisera håll med-gör vad du vill av detta det är demokrati.

31/05 2006 (1005) e
    Kommentar av Admin
Suverän idé.

Jag fyller på med ett litet utkast, rakt av, utan att ha funderat på detta.

 1. Var öppen, och arbeta för full öppenhet i föreningen där alla medlemmar som så önskar får göra sig hörda på olika sätt, och där ingen behandlas illa eller på något sätt diskrimineras för sina åsikter (varken på stämmor eller i övrigt).

 2. Verka för att engagera medlemmarna och involvera medlemmarna i allt som görs i föreningen (resonera aldrig i stil med "Det är ingen som bryr sig ändå").

 3. Ge medlemmarna alla möjligheter som finns att göra sig hörda för såväl andra medlemmar som för styrelsen (forum på Internet, anslagstavlor att användas för alla medlemmar, öppet hus, "diskussionslokal", etc).

 4. Lyssna och ta in information.

 5. Besvara varje medlems fråga och hantera varje medlems ärende skyndsamt

 6. Arbeta löpande för att tydliga regler/stadgar/rutiner/ramverk (för förtroendevalda såväl som övriga medlemmar) tas fram av medlemmarna (alla medlemmar) med stöd av styrelsen, och se till att dessa regler tydligt förmedlas till alla.

 7. Ge alla medlemmar möjlighet att öppet diskutera, kritisera och kommentera de beslut som tas av styrelsen - innan dessa verkställes - och anpassa beslut i mesta möjliga mån efter medlemmarnas åsikter.

 8. Arbeta för en demokratisk ordning i föreningen.

 9. Arbeta för medlemmens bästa, såväl ekonomiskt som på andra sätt.

 10. Informera regelbundet

 11. Tänk långsiktigt och ta beslut som fungerar/är bra även på lång sikt

Om fler kommer med förslag så kan jag sammanställa dessa på en separat webbsida efterhand, och när vi fått ihop tillräckligt många förslag kan vi på något sätt mickla ihop en komplett lista som täcker så mycket som möjligt av grundläggande "budord" för ledamöter.

Se hela listan härLars O. (medlem)

Olovligt bredband

Min styrelse har tecknat sig för HSB:s bredband (ett avtal på 7-8 år), och detta har styrelsen gjort utan stämmobeslut. T.o.m. utan att ens informera medlemmarna.

Är detta verkligen lagligt?

30/05 2006 (997) e
    Kommentar av Admin
Det är samma visa i min styrelse, och kanske i många andra styrelser. I min förening har styrelsen inte vid ett enda tillfälle informerat om avtalet med HSB för bredband. Styrelsen vill inte ens svara på direkt fråga om avtalet med HSB. Det gör naturligtvis att man blir aningens misstänksam. Vad är det de har att dölja?

Jag skulle vilja säga att det inte ligger under styrelsens befogenhet att teckna ett dylikt avtal utan medlemmarnas godkännande, men det är svårt att säga om det är lagligt eller ej.

Jag tror att en styrelse som inte informerat om bredbandsavtalet eller tagit beslutet på en stämma skulle fällas vid en rättslig prövning, men det är som sagt bara vad jag tror.

Har styrelsen inte undersökt marknaden och tagit in anbud från flera olika leverantörer så har de ju bevisligen gjort fel. En styrelse är skyldig att verka för medlemmarnas bästa, och tar man inte in anbud (på ett korrekt utfört sätt, dvs det får inte vara ett anbudsförfarande anpassat efter en viss leverantör, som HSB i det här fallet) så kan man med säkerhet säga att styrelsen inte verkar för medlemmarnas bästa.

Ett tips är att göra som jag skrivit tidigare, samla ihop ett gäng, begära en extrastämma och se till att få en leverantör med bättre avtal (dvs med bättre priser för medlemmarna).


Sven (medlem)

Är denna Daniel Ljung (som en av artiklarna som myggan länkade till handlar om) någon som har varit aktiv här på forumet? En riktig hjälte!

30/05 2006 (996) e


myggan
Hemsida

Så ska det göras...
Klicka på länken

30/05 2006 (995) e
    Kommentar av Admin

"...ingen styrning på kostnader, ingen uppföljning på beslut".


Ja, och hur många föreningar gäller inte detta för?
Att medlemmarna är oengagerade och ointresserade av sin egen ekonomi och oinsatta i hur föreningen sköts leder till att styrelserna och HSB kan begå i princip vilka misstag och oegentligheter som helst utan att det kommer fram till medlemmarna.

I Brf Ellstorp, Malmö har en revolt lett till en uppstyrning av kostnaderna, men normalt sett fortsätter allt sin gilla gång eftersom medlemmarna inte reagerar på någonting.

"Styrelsen har också sparat pengar åt medlemmarna genom att säga upp internetavtalet med HSB:s Bolina och ersätta det med bredbandsbolaget Lab2. Snabbare bredband för nästan hundra kronor mindre i månaden, innebär det nya avtalet".


Detta är ett ypperligt exempel på hur lättlurade medlemmarna är. För alla som kan lite om bredband och bredbandsmarknaden så förstår man att HSB tjänar hutlöst mycket pengar på alla de föreningar som tecknat sig för HSB:s dyra bredband (vilket jag redogjort för ett antal ggr tidigare).

De flesta styrelser kan lite eller inget om bredband och de tar inte stöd av de medlemmar som har kunskap i ämnet (precis som i andra frågor). Styrelsen bara accepterar vad HSB, med stöd av HSB-representanten i styrelsen, säger och vill.

Om det varit någon stake i styrelserna så hade de sett till att göra som Brf Ellstorp och bryta avtalet för bredband med HSB och teckna sig för ett billigare/bättre bredbandsleverantör som inte skörtar upp föreningen.

Om det varit någon stake i medlemmarna så hade de sett till att omedelbart kräva av styrelserna att de bryter avtalet med HSB.


myggan
Hemsida

Så kan det gå...
Klicka på länken

30/05 2006 (994) e
    Kommentar av Admin
Känns för jäkligt att det ser ut som om denna f.d. HSB:are, Johnny Örbäck, kommer att komma undan med "grov trolöshet mot huvudman", bara för att det är svårt att hitta bevis för att pengarna gått tillbaka till Johnny Örbäck.

Vem som helst begriper att man inte gör en sådan kupp utan att själv tjäna en slant på affären, och man tycker att mer bevis än så ska det inte behövas.

Att snurra runt pengarna mellan Luxemburg, Panama och var pengarna nu varit och vänt visar också i sig att alla trick använts för att göra det så svårt som möjligt att spåra pengarna som HSB-chefen lurat av medlemmarna.

Sedan undrar man hur oerhört korkade de andra i HSB:s styrelse måste vara för att låta sig luras på detta i mitt tycke ganska simpla sätt. HSB:s styrelse behöver bytas ut mot kompetent folk som vet vad de håller på med.

Skandia-chefen Lars-Eric Petersson fick två års fängelse för motsvarande brott, men det är orimligt och oförskämt lågt. Två års fängelse borde vara minimum straff om Johnny Örbäck betalar tillbaka 50 miljoner kronor till HSB-medlemmarna. I annat fall borde det vara en enkel biljett till Sibirien som gäller och 10 års straffarbete i en kolgruva eller något.
Det är hög tid att börja sända ut signaler om att det inte alltid lönar sig att lura pengar av folk. Bara för att man sitter i en styrelse eller är chef ska man inte alltid kunna klara sig undan.

Johnny Örbäck fortsätter med sina fastighetsaffärer, och man kan väl därför förutsätta att fler kommer att bli blåsta på sina pengar framöver.

PS.
Jag är inte riktigt med på hur de bortsvindlade summorna räknats ut. Tidigare har det handlat om 49 miljoner kronor. Nu skriver Sydsvenskan att det "bara" rör sig om 38 miljoner kronor. Vad hände med de övriga 11 miljoner kronorna?

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 8/02-2023 13:38:56 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: