Sida: << | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Ledamot i brf
Hemsida

Jag hade inte väntat mig något medhåll, vad visar på att antalet är ökande? Hade det varit 50% hade det varit en hög siffra, nu är 5%en mycket låg siffra.

16/03 2006 (652) e
    Kommentar av Admin
Vad visar på att antalet föreningar som lämnar HSB ökar?

Visst, det är ett problem att HSB (som med allt annat) vill vara hemlig om vilka föreningar som lämnar HSB, men jag tror inte ens HSB förnekar att detta antal ökat under de senaste åren.

Att antalet ökar är också en naturlig konsekvens av att andra lämnat HSB och visat att detta egentligen är så svårt som många tror.

En annan anledning till att antalet ökar är att medlemmar börjar tröttna på HSB-chefer som lurar till sig rejäla fallskärmsavtal med medlemmarnas pengar, HSB:s dåliga affärer, och inte minst skumraskaffärerna inom HSB Malmö.

Dessutom tror jag det går en gräns för vad medlemmarna kan acceptera i usel behandling från HSB av enskilda medlemmar. Allteftersom media ser till att dessa fall kommer fram i ljuset, desto missnöjdare medlemmar i stort.

Jo, 50% hade varit en hög siffra, men om det varit 50 % så hade HSB inte haft en enda förening kvar redan om 2-3 år.

Jag tycker 5 % är en alarmerande siffra, och har denna procentsats stigit till 15 % om några år, så kan det få en hel del konsekvenser. De föreningar som lämnar HSB bland de sista blir också de som får ta den största smällen, och vem vill göra detta?

Det är min mening att om inte HSB vill avveckla sig själv så får HSB öppna upp sig och visa var deras prioriteringar ligger. Så länge HSB försöker leka "hemliga klubben" så kommer ingen vettig medlem att ha något förtroende för denna organisation.

Not. Motsvarande gäller i allra högsta grad Riksbyggen. Vi kan ju se från vad G-I skrivit på sina sidor om Riksbyggen hur det kan gå till där. Sannerligen ingen rolig läsning!


stephan
Hemsida

Konstitueringsvalstaktik

Sluten omröstning, alla får ett papper där det är skrivet ordf, vice, sekr, studieorg.
Styrelsens 7 ordinarie ledamöter inkl. HSB-ledamoten skall skriva ett namn på varje post.
Då uppstår frågor, "jag vill inte vara ordf". etc etc.
Röstning sker, resultatet finns på annan sida i detta forum.
Reservation avseende hela förfarandet skrivs in i protokoll.

Efterspel.
Info från ordf. till HSB-ledamot, synpunkt som revisorn hade var att man kanske skulle röstat 4 gånger, istället för en gång, när det gällde ordförande, vice ordförande, sekreterare, studieorganisatör.

I övrigt rekommenderade han oss att via majoritetsbeslut, som skulle vara väldigt klara, att fortsätta på den inslagna vägen.

Svar på detta:
"Jag tycker det är utmärkt att ni nu stämt av med revisorerna och fått de beskeden. Som du vet har jag under hand stämt av på olika sätt när jag lämnat besked i dessa frågor till dig, samt när jag varit med och beslutat, så att allt skall vara oantastbart. Det här känns oerhört viktigt även för mig att hjälpa till med.

Jag har också pratat med vice ordf. under semestern angående hjälp av revisorerna för att granska Stephans förehavanden bakåt i tiden så vi i styrelsen är säkra på att inte riskera att bli ansvariga för något vi borde tagit reda på.

Jag stödjer dig helt och hållet och tycker att man skall formulera uppdraget till revisorerna på så sätt att "hela styrelsens granskas".

16/03 2006 (651) e


G-I
Hemsida

Så få! Det är förvånande.
Men inte så konstigt när medlemmarna inte bryr sig och styrelserna är så bra kontrollerade.
Förhoppningsviss blir det fler avhopp snart. Fast att gå ut är komplicerat, beslutet ska tas på 2 stämmor i rad, etc...
När Tele2 dök upp som första konkurrent till Televerket var jag bland de första kunderna som gick till Tele2. Fast det var så lätt att byta tog det ändå några år innan folk förstod att de kunde tjäna en slant på att byta (främja konkurrens).

16/03 2006 (650) e


Ledamot i brf
Hemsida

OK alltså inte speciellt många. Säg att 200 föreningar lämnat HSB så gör det 5% av ca 4 000 föreningar.

16/03 2006 (649) e
    Kommentar av Admin
OBS! Det är 152 föreningar som vi känner till. Hur stort mörkertalet är vet vi inte.

Men om det skulle ligga på 5 % så tycker jag nog att redan denna siffra låter väldigt hög, med tanke på omständigheterna.

Är det sedan en uppåtgående trend (som vi nog rätt säkert kan förutsätta att det är) så behöver det faktiskt inte ta många år förrän HSB inte finns längre.


Ledamot i brf
Hemsida

Hur många av dom ca 4 000 föreningar är det som har lämnat HSB dom sista 5 åren?

Någon som vet?

15/03 2006 (648) e
    Kommentar av Admin
Jag tror bara HSB känner till detta, och HSB är nog inte så villig att lämna ut denna information.

Men i inlägg #79 finns 152 exempel på föreningar som lämnat HSB under de senaste åren (exkl. det senaste året).

Jag har läst i media om de föreningar som lämnat HSB det senaste året, men just nu minns jag inte var detta stod att läsa.

Om någon från de föreningar som lämnat HSB läser detta forum, och inte är med i listan, så är jag tacksam för information som kan komplettera listan.


stephan
Hemsida

4 gånger på 35 år har ärendet utträde ur HSB varit uppe för styrelsebeslut. Alla gånger detta händer så samma minut ärendet kommer upp på dagordningen startar HSB med operation övertalning till styrelseledamöter de "känner" sig osäkra på. Senast det begav sig i "min" förening var ett år sedan. Då "vann" utslagsrösten, det vill säga ordförandens röst.

Men min reservation att HSB-ledamoten röstade, vilket jag ansåg som klart JÄV, tog inte ens revisorerna upp när jag skrev till dem efter beslutet.

15/03 2006 (647) e
    Kommentar av Admin
Skrämmande att HSB-ledamoten fick rösta, och ännu mer skrämmande att revisorerna vågar släppa igenom ett så tydligt exempel på jäv!

Om revisorerna anmälts för detta så hade de garanterat åkt dit. Men de är väl så vana av att skyddas av HSB så att de inte oroar sig för dylika tjänstefel.


G-I
Hemsida

I min förening (Riksbyggen-förening) har vi en representant som är väldigt duktig, enligt vad många i min styrelse tycker, och ha tyckt i alla år.
Organisationen bakom honom (Riksbyggen) suger ut våra pengar (kolla hemsidan om Riksbyggen om detta), men det är ingenting som styrelsen ser, och representanten är väldigt duktig på att hålla tyst om detta.
Detta var sant till dess att jag började sitta i styrelsen och avslöja ”lik i garderob”: hur Riksbyggen fuskar med våra fakturor (kanske inte systematiskt, men det händer), hur Riksbyggen tog betalt utan motprestation, etc…
Nu börjar det vara svårt för vår starkars Riksbyggen representant att visa lika mycket stor självförtroende, trots 20-30 år erfarenhet.

Alltså tycker jag inte att det räcker att ha en representant som är duktig. Om organisationen bakom är ruten, kan det inte vara bra. Visst finns det enorma kompetenser inom HSB och Riksbyggen, men jag vill gärna ha vid styrelsebordet en representant från en organisation som jag kan lita på. Bättre med en organisation som är mindre, mer personlig, möjligtvis mindre erfaren, men som är villig att hjälpa min förening och som jag inte behöver kämpa emot hela tiden.


15/03 2006 (646) e
    Kommentar av Admin
Ja, HSB-representanten, som sitter i styrelsen, jobbar för och är avlönad av HSB. Sannolikheten att han skulle säga något som inte är till sin arbetsgivares fördel är som regel väldigt, väldigt liten.

HSB-representanten sitter i en mycket speciell situation där han kan påverka och t.o.m. styra styrelsen/föreningen i den riktning HSB vill.

Men detta till trots skulle det vara intressant med synpunkter på vad som kan vara bra med HSB.
Något måste det väl finnas, även om skribenterna i detta forum inte nämnt mycket om detta? Jag kan bara minnas ett exempel (utöver att Svens förening haft tur med sin vicevärd/HSB-representant) just nu... där HSB förhandlat fram ett bättre elpris... om jag minns rätt.


Sven (medlem)
Hemsida

Admin skrev: "HSB tillför i praktiken ingenting idag för föreningarna, tvärtom, så det finns inga argument för att stanna kvar i HSB (om någon som läser detta är av annan åsikt så berätta gärna vad HSB är bra för)."

Hos oss verkar Vicevärden/HSB-representanten i styrelsen vara otroligt duktig och kunnig. Om man har turen att få en sådan duktig person från HSB, så är det så klart en anleding att vara med i HSB.

Däremot vet jag att de tidigare representanterna från HSB inte har varit lika duktiga, så det gäller att ha tur.

15/03 2006 (645) e
    Kommentar av Admin
Som jag nämnt många gånger tidigare finns det åtskilliga väl fungerande föreningar, men det känns kanske lite "risky" att förlita sig på turen.

Det är t.ex. inte så att medlemmarna (inte ens styrelsen) får välja vem som ska vara HSB-representant. Och normalt sett vet medlemmarna lite eller inget om HSB-representanten (jag tror att de flesta i min förening inte ens visste om att det fanns en sådan person, innan jag började min "informationskampanj").

Det finns säkert duktiga och kompetenta personer inom HSB (jag känner personligen en av dessa), men jag skulle önska betydligt mer struktur i organisation, och kanske främst av allt att HSB totalt ändrar riktning och utgår från att det viktigaste är den enskilda medlemmen.


JA
Hemsida

Jag har följt det här forumet med intresse en tid. Det slår mig att drivkraften bakom det mesta verkar vara ett extremt missnöje med HSB.

Jag bor själv i en bostadsrätt, föreningen är medlem i SBC vilket tydligen fungerar bra. Funderar själv på att engagera mig för att styrelsen skall få lite juridisk kompetens.

Jag måste fråga, har ni någonsin funderat över att verka för ett utträde ur HSB för föreningen? Vet inte hur stora era föreningar är, kan ju förstås vara en praktisk omöjlighet.

15/03 2006 (644) e
    Kommentar av Admin
Det är rätt många föreningar som lämnar HSB nu och många fler funderar på just detta. T.o.m. min förening har diskuterat denna möjlighet.

Problemet är att det ställer lite högre krav på kompetensen i föreningens styrelse om detta ska låta sig göras. Inte så mycket, men trots allt lite grann.

Hade det funnits en stödorganisation som hjälpte föreningarna att komma igång efter att man lämnat HSB så tror jag det blir en massflykt från HSB (om inte HSB snabbt börjar skärpa till sig ordentligt).

HSB tillför i praktiken ingenting idag för föreningarna, tvärtom, så det finns inga argument för att stanna kvar i HSB (om någon som läser detta är av annan åsikt så berätta gärna vad HSB är bra för). De små vinster man kan göra i samband med "HSB-rabatter" från gemensamma upphandlingar äts upp med råge av andra kostnader som HSB för med sig. Jag har själv exempel på att man kan få avsevärt större rabatter genom att inte handla via HSB:s förhandlade priser.


stephan
Hemsida

Ska man behöva ställa sig på bar backe och ge upp allt?

Ska det bara finnas ett sätt att gå ur en organisation som man måste betala en årlig avgift till av 250kr + 500kr?
Sälja sin bostadsrätt och och försöka finna något annat ställe att bo på?

Ge upp vänner och bekanta som man skaffat sig i området under de 20 år man bott här?
Chanserna att hitta nytt boende, där man trivs som här, är obefintliga.

En organisation som inte svarat på ett enda brev, förutom att utträde inte kan beviljas.

En organisation som genom förtal, och smutskastning kraftigt medverkat till att jag skriver detta.

Vilken organisation det handlar om vet många med sig, men inte många andra reagerar över "överheten".

Att organisationen kan ha i sina stadgar som alla "måste" följa:

Styrelsen i föreningen beslutar om att bevilja medlemskap. (men...)
För att styrelsen i bostadsrättsföreningen ska kunna besluta om medlemskap, det vill säga att någon ska få köpa en bostadsrätt i föreningen MÅSTE, den vara medlem i HSB.

15/03 2006 (643) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 8/02-2023 15:50:43 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: