Sida: << | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Ledamot i BRF
Hemsida

Varför har HSB/RB en repr. styrelsen? Det är bra för då har dom ett lite "övervakande öga" för det kan fort skena iväg om det är fel personer i styrelsen. Samt att dom ska vara rådgivande för en lekmannastyrelse. Personligen tycker jag det är bra, och Observera den repr. är lika ansvarig som övriga styrelsen ifall det skulle vara några oegentligheter. En säkerhet mot medlemmarna oavsett vilket företag som ex förvaltar räkenskaperna. Ok visst vill dom väl ha tjänster mm att utföra åt brf-föreningarna men vilket företag vill inte det??

5/09 2005 (66) e
    Kommentar av Admin
Jag är själv lite ambivalent till att det finns en HSB-representant. Det finns fördelar och det finns nackdelar. Men speciellt oroväckande tycker jag det är att HSB-representantens uppgifter inte är specificerade och att medlemmarna inte har någon aning om vad HSB-representanten gör, eller vilken inverkan han har i olika frågor. Om styrelseprotokollen varit offentliga för medlemmarna hade en högre säkerhet uppnåtts här (läs mer om detta på G-I:s sida om Riksbyggen).

Å andra sidan så har HSB-representanten varit ett "nödvändigt ont" i såväl min styrelse som säkert många andra styrelser. Detta pga att de övriga ledamöterna annars inte haft en aning om hur något egentligen skulle gå till.

I min förenings styrelse sitter en person från ledningsgruppen på HSB, och det tycker jag är att gå för långt. En HSB-representant är som regel alltid på HSB:s sida, men om denna dessutom sitter i HSB:s ledningsgrupp så blir det lite väl snedvinklat.

Samtidigt vet jag att en av våra tidigare HSB-representanter gjorde allt som stod i hans makt för att HSB skulle väljas (utan konkurrens och utan upphandlingar) i de arbeten som behövde utföras i föreningen. Med den bristande kompetens som funnits bland våra ledamöter så har det aldrig varit några problem för HSB-representanterna att lura på föreningen än det ena och än det andra.

Med en oerfaren styrelse har HSB-representanten i princip total makt och fullständig kontroll över föreningen.


Ledamot i BRF
Hemsida

Jag måste bara fråga, om inte HSB; RB eller SBC skulle sköta förvaltningen åt brf-föreningar vem ska då göra det?
Att anställa någon för det blir inte billigare, ialla fall inte hos oss. Anställning medför också arbetsgivaransvar mm. Vad händer om personen blir sjuk? HSB; RB har många anställda så dom fixar det ändå. Sköter inte ex HSB eller RB sig till styrelsens belåtenhet kan man ju byta när avtalet går ut, men prova säga upp personal, det är inte det lättaste kan jag säga av erfarenhet. Och anställer man någon vet jag att det är lätt för den personen att manipulera bort en styrelse. Det har jag erfarenhet av. Det är då mycket lätt att den personen får med sig styrelsen i oegentligheter. Det finns dom som är j-ligt skickliga på att dupera folk för att själv tjäna pengar.
Och NÅGON måste ju förvalta föreningens ekonomi, då i samarbete med styrelsen.

5/09 2005 (65) e


G-I ledamot
Hemsida

På min sida har jag skrivit en text med kapitel:
Vad gör Riksbyggens representant i styrelsen?

Jag skriver om det du pratar om: intressekonflikt (jag kunde använt order jäv istället). Jag håller med dig 100%.

En HSB/Riksbyggen representant representerar HSB/Riksbyggen, inte medlemmarna. Jag förstår inte varför det finns en sådan representant i våra styrelser.

5/09 2005 (64) e


stephan sundling
Hemsida

Jag har ställt en rad frågor på denna sida, ungefär som jag gjort till revisorer och styrelsen för föreningen. Svar eller synpunkter på detta har en % på cirka 2. Jag tolkar det som att den som tiger håller med. Jag provar igen och undrar om %talet kan stiga lite. Det talas en hel del om HSB:s ledamöter i styrelserna på dessa sidor.Oftast är samme man/kvinna också förvaltare eller sköter föreningens ekonomi genom avtal mellan förening och HSB (allt detta gäller även RB och det tredje största bostadsrättsföretaget (likadana på alla plan) SBC.
Om jäv står att finns det "bara" en tendens till jävsituation skall ledamoten avstå att vara med och besluta i ärendet. Hur många gånger sker det att en förvaltare lägger ett förslag och sedan går ut när "styrelsen beslutar" 2 av 100 är mitt tips.

5/09 2005 (63) e


G-I
E-postHemsida

Till "Ledamot i BRF".
Det verkar vara lugnt i din förening. Och andra sidan kan det vara så att det funkar hos er bara för att ekonomin är god, och ni har inga stora problem. Men frågan är om ni kommer att ha de demokratiska vanor och rutiner som krävs den dagen situationen förvärras (hoppas inte det gör det). Situationen kan förvärras genom makmissbruk, höga räntor, etc...
Många frågor som jag "slås" för är principiella. En godartad styrelsen gör säkert en bra jobb med rutinerna som är brukliga. Jag tror att en mindre bra styrelse skulle kunan lyckas bra genom att följa några principer och regler som jag beskriver på min hemsida.

4/09 2005 (62) e
    Kommentar av Admin
Bara några tips i allmänhet:


Om du vill läsa inläggen i detta forum i kronologisk ordning, med det äldsta inlägget först, så klicka här.Om du vill se alla inlägg här på en och samma sida klicka här !
stephan sundling
Hemsida

Nya styrelseledamöter är inte "godkända" innan stämmoprotokoll är undertecknat vid "glömska" av "omedelbart justerat".

4/09 2005 (61) e


stephan f.d.ordf./led.
Hemsida

200 lgh. till 400 lgh är nog idealet för en förening. Detta med att nominera på stämman kan bli fel, helst om det rör sig om en större förening. Följande hände på "vår" senaste stämma; 900lgh, 100 närvarande på stämman. Förslag att välja en helt ny styrelse lades av en som inte var medlem i föreningen (ingen fullmakt). Det slutgiltiga förslaget beslutet innehöll en icke medlem inröstad i styrelsen. (det påpekandet har styrelsen inte behagat att svara på). Annat stort fel. = Tips. Vid val av styrelse ska ordförande vara så kunnig och inte glömma bort att val § ska klubbas med "omedelbart justerat", I annat fall blir det som "gänget åker på planeringskonferens, har styrelsemöte, och med som sagt en icke medlem i styrelsen. ILLA!

4/09 2005 (60) e
    Kommentar av Admin
Ja, det är intressant att HSB (som olyckligtvis alltid är mötesordförande i min förening) aldrig förklarat val som "omedelbart justerat" på någon stämma i min förening. Varför HSB inte vill göra detta vet jag dock inte.

Om valberedningen vet vad de gör ska valberedningen, enligt min mening, presentera de nominerade i god tid före stämman, och naturligtvis samtidigt för ledamöter som för medlemmar (som G-I påpekat här på sin mycket läsvärda sida om Riksbyggen... kontakta förresten gärna G-I med tips; e-post adress till G-I hittar du i de inlägg G-I skrivit här).


Ledamot i BRF
Hemsida

Till G-I: Vi är en liten brf på ca 200 lgh, och då har valberedningen tagit fram ett antal namn som är tillfrågade. Men väl på årsstämman är det fritt att nominera andra namn, sen röstar närvarande medlemmar. En del har fullmakt för någon annan också. Men intresset är inte stort för ett engagemang.
Närvaron visar ju på det. Ca 20% av medlemmarna brukar vi ha på årsstämman. Men det kanske är ett kvitto på att dom flesta är "nöjda" med sin styrelse?
Vi har gjort bra resultat och inte haft hyreshöjningar sen 1997 bla. för att vi minskat på kostnader som man kan påverka ex. personal. Fasta kostnader el, fjärrvärme, renhållning osv. kan man ju inte göra mycket åt. Vi har inte haft en enda motion på 3 år bla. Eller har jag fel? Tycker själv det är ett tecken på att det funkar bra, medlemmarna behöver inte motionera för att göra sig hörda. Men du har helt rätt när det gäller ideella föreningar.

4/09 2005 (59) e
    Kommentar av Admin
Jag tror inte man kan se ett lågt engagemang som att medlemmarna är nöjda bara för detta.

Jag tror deltagandet på stämmor brukar ligga mellan 15 % och 50 %, och detta är inget gott tecken åt någon förening, enligt min mening.

Precis som i andra val runtom i världen så ligger man hellre på sofflocket om man inte kan se att det man vill får något gehör, och att man inte har möjlighet att framföra sina synpunkter, samt att styrelsen motarbetar alla förslag från medlemmarna (som G-I skriver på sin Riksbygge-sida så föreslår nog de flesta styrelser avslag på nästan samtliga inkomna motioner... som om det är en principsak att medlemmarna inte ska ha något att säga till om).

En av styrelsens viktigaste uppgifter är att engagera medlemmarna och få dem till att förstå vikten av att skriva motioner och deltaga på stämmor. Ju fler huvuden, desto klokare beslut kan tas. Det är naturligtvis en mycket tuff uppgift att motivera medlemmarna, men styrelsen måste i alla fall göra ansträngningar åt det hållet. En av de effektivaste metoderna för detta är information, men det finns många andra kompletterande sätt. Man kan t.ex. sätta delmål, som att man ska öka deltagandet på stämmor med 5 % per år under en 5-års-period. Jag tror G-I framöver kommer att skriva mer om detta på sin sida om Riksbyggen (se länk till denna sida i de inlägg G-I skrivit här).

I min förening på nästan 250 bostadsrätter så är det 2-3 medlemmar (varav jag är en av dessa) som skriver motioner. Ändå är vår förening en ganska kaotisk sådan (med en styrelse som sånär på en person har noll erfarenhet och kunskap om någon form av styrelsearbete och de uppgifter som hör därtill, samt - som en konsekvens av detta - många vansinniga, ogenomtänka beslut, felaktiga prioriteringar, etc).

Jag säger inte, och har aldrig sagt, att det är så (dvs fungerar dåligt) i just din förening (för det vet jag absolut ingenting om), men det är viktigt att tolka alla signaler på rätt sätt.

En av de odemokratiska bitarna är att (som i vår förening) en valberedning, som har ingen eller väldigt liten kunskap i hur det egentligen ska gå till, endast nominerar de medlemmar som valberedningen själv anser att de vill ha i styrelsen, eller att de plockar ut medlemmar i samarbete med styrelsen. Dvs utan hänsyn till kompetens eller erfarenhet.

I övrigt så har vår förening i princip aldrig under de senaste 40 åren haft någon valberedning. Det var något som jag ensam fick pressa fram. Undrar hur många föreningar som saknar valberedning?

Avslutningsvis så finns det faktiskt en del sätt att påverka fasta kostnader som el, renhållning, försäkringar, etc (dock ej fjärrvärme-monopolet... ännu så länge).
Det alla föreningar måste koncentrera sig på primärt är just de största kostnaderna för föreningen.


stephan sundling
Hemsida

I berättartagen.

Förståelse är ett bra ord. Min vision för brf i framtiden är att på stämman under §:en "val av styrelse" ska valberedningen kunna lägga fram 15 namn till 7 ledamotsposter. Där var och en får presentera kunskaper, och vad man vill med sitt uppdrag. Ungefär som när man ska söka arbete. För att detta skall fungera måste arvodet vara så att i stora föreningar kan någon i styrelsen kanske arbeta halvtid eller 25%. Detta går nog att lösa med någon variant av lön/konsultarvode också. Förvaltare i RB och HSB har i alla fall här i Stockholm styrelsearbetet "inbyggt i sin lön". Vår HSB-ledamot kallar sitt uppdrag för FRITIDSstyrelseledamot (vad han menar har jag aldrig fått veta, men om ni läser tidigare inlägg så kanske ni förstår att jag inte förstår). Hur många stämmor har du varit på där det funnits överskott på ledamöter, föreningsrevisor och valberedning?????????

4/09 2005 (58) e
    Kommentar av Admin
En bra idé. Den i vår förening arvoderade valberedningens prestation bestod senast i att en person i valberedningen, till synes helt planlöst, ropade upp olika namn på stämman. Detta patetiska upprop fortsatte tills tillräckligt många svarat ja.

Valberedningen hade inga nominerade ledamöter inför stämman.


stephan f.d.ordf./led.
Hemsida

Svar till ledamot brf inlägg den 3 sept.

Jag tror inte du har läst så noga, men lägg på en nolla på ditt inlägg så börjar vi närma oss "svinnet".

4 gånger under 35 år har styrelsen beslutat att "verka för att lämna HSB som medlem". Varför tror du? Det har bara hänt en gång under mina 13 år. Hur mycket tycker du att en nyvald styrelseledamot behöver "plugga in bakåt" för att hamna i situationen du beskriver att "jag borde upptäckt svinn"?

Man skall veta att i HSB finns föreningar på mellan 3 lägenheter och cirka 1200 lgh. I den med 3 sker nog inte så många fel, men i de tiotal föreningar som är på runt 1000 lgh händer det en hel del på en 35-årsperiod. Ledamöter i styrelserna byts ut, skulle tippa på att genomsnittet ligger på 3 år per ledamot. HSB Förvaltare som sitter i styrelserna ofta 5-6 föreningar sitter nog i snitt 10 år. Med det vill jag säga att det är lika fel att inte "komma ihåg" fel bakåt i tiden som ledamot.

För ett år sedan fick "vår" styrelse i uppdrag av stämman att utreda fördelar och nackdelar med att vara medlem i HSB eller inte. Jag och en ledamot fick negativa sidan medan ordförande och sekreteraren skulle ta fram det positiva. Vår rapport blev på 10 sidor, då hade vi med cirka en sida positivt. Från den andra gruppen "blidde det ingenting", däremot lyckades HSB-ledamoten få i uppdrag att skriva till sina chefer så det blev en rapport med fördelar. Undertecknad med Tf avdelningschef och Stabschefen i HSB Stockholm. Jag citerar en av de 10 stycken de framför som fördelar;
"HSB-ledamoten. I en brf ingår en ledamot från HSB, som ska vara en länk mellan föreningen och HSB. HSB-ledamoten har samma ansvar som övriga ledamöter utifrån lagstiftning och stadgar. Dessutom skall HSB-ledamoten ge styrelsen, och medlemmarna, en trygghet i att fattade beslut står i överensstämmande med gällande lagstiftning, stadgar samt likarättsprincipen"
PYTT. Kan tala om att de råd vi fick när vi skulle renovera fasader på 27 hus av HSB-ledamoten som nyligen gått igenom hela proceduren i grannföreningen, där han både är förvaltare och ledamot. Grannarna har exakt samma hus som vi. Hjälpen "det är bra att bjuda byggkillarna på kaffe och mackor och lära känna entreprenörerna". Bra men inte kanske vad man tänkt sig. För 10 års protokoll bakåt har han en närvaro på 20%. Utom sista året, då det varit 100%. Inläggen, tipsen och ideerna får plats på en A3 vikt som 4 sidor.

4/09 2005 (57) e
    Kommentar av Admin
En dylik rapport om fördelar och nackdelar med att vara med i HSB skulle nog vara väldigt värdefull för många föreningar.

Du råkar inte ha kvar denna rapport för publicering här?

Sedan undrar jag om någon vet om det finns definierat någonstans vad HSB-representantens (ibl. benämnd "HSB-ledamot") roll är?
Det enda jag sett är en kort generell beskrivning som egentligen inte säger någonting om skyldigheter och uppgifter för HSB-representanten.

Borde inte alla styrelser, såväl som medlemmar, få en detaljerad beskrivning över hur HSB-representanten ska fungera och vad man kan kräva/förvänta sig av en HSB-representant?

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 21/03-2023 05:28:46 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: