Sida: << | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)



Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!



TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Myggan

Hydbridföreningar
De nitton medlemmarna började också fråga sig varför HSB egentligen hade bildat föreningen, och fann att detta ofta gjordes just i samband med större ombyggnader.
- Helt enkelt ett sätt att frånsäga sig ansvaret för lån, räntor och arbete, medan man fortsätter bestämma, menar Armand Gutheim.

- HSB-föreningarna är egentligen ett mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt, eftersom en bostadsrättsförening är en självständig juridisk person där medlemmarna själva äger sitt hus. De binds dock upp av HSB:s stadgar som många tyvärr stirrar sig blinda på! Föreningarna är rena skrivbordsprodukter, fortsätter Gutheim, där medlemmarna inte vet någonting om föreningsarbete i början.
Stadgarna binder upp både boende och förening, i och med det dubbla kravet på medlemskap i HSB-regionen. Till saken hör också att de gamla stadgarna från 1971, som St Erik löd under, knöt upp föreningarna betydligt hårdare än äldre stadgar.
- Ville vi ändra på något krävdes överförmyndarens godkännande i allt, vare sig det gällde stadgar eller våra egna pengar. Och sådana föreningar är bara någon sorts mellanting, menar Armand Gutheim.

Slaget om momsen
Så långt var dock inte sprickan mellan HSB och föreningen särskilt stor. Det var då slaget om momsen började!
- Vi lät momsregistrera oss för att få bättre balans på det vi betalade ut och inkommande moms. Men när vi lade moms på hyran för våra fem lokaler ville inte HSB Riks betala för den lokal de hyrde hos föreningen!
Ingen hade talat om för St Erik att man måste föra in en klausul om moms i kontraktet för att det ska gälla, trots att föreningen kontinuerligt frågade HSB om råd i det man gjorde.
- Det verkade som om det bara var vi som hade skyldigheter gentemot dem, men aldrig tvärtom, menar Armand Gutheim.
Till sist begärde St Erik skadestånd för utebliven moms och ärendet ordnade sig. Men förtroendet för HSB hade fått sig ytterligare en knäck.

Sökte utträde
1987 hade St Erik kommit så långt i frigöreleprocessen att de tog beslut om att ta över den tekniska förvaltningen av huset.
- Allt gick väldigt långsamt för HSB:s service. Så vi tog över både trappstädning och yttre underhåll, vilket naturligtvis sparade pengar.
Nu kände de sig i princip fria att handla som de själva ville i styrelsen, med ett undantag; man tvingades fortfarande köpa ekonomisk förvaltning av HSB. 1989 valdes Armand Gutheim till ny ordförande.
- Jag hade varit HSB-medlem sen barnsben och bosparade till min första lägenhet. Tyvärr hittade jag inget som motsade det mina grannar berättade när jag flyttade in. Istället har jag varit med att ta fram fakta som lett till det beslut vi sedan fattade - att begära utträde ur HSB-Stockholm!
Den 1 maj 1991 begärde styrelsen att föreningens likvida medel skulle föras över till ett eget bankkonto. De öppnade också eget postgiro och tog över hyresaviseringen själva.
-HSB protesterade och menade att vi bröt mot stadgarna, men en förvaltare är alltid skyldig att utföra det uppdragsgivaren begär, påpekar Gutheim.



6/04 2007 (2256) e


Myggan

Ta dig tid att läsa denna långa artikel

Efter Brf S:t Erik i Stockholm
Nu har 186 föreningar lämnat HSB

Brf S:t Erik på Kungsholmen i Stockholm gick som första förening i landet ur HSB i början av 1990-talet. Men inte utan kamp! HSB:s reaktion var våldsam, och S:t Erik fick slå sig fram mot gamla stadgebestämmelser och krav på tvångsmedlemskap. Men 1991 blev föreningen först med bedriften att gå ur HSB. Sedan dess har ytterligare ett stort antal föreningar lämnat organisationen. Och sen dess har också S:t Erik hunnit med att vinna det så kallade avgäldsmålet mot HSB.

Brf S:t Eriks kamp för självständighet och frihet kunde liknas vid lille Davids kamp och seger mot jätten Goliat. Lillen var i det här fallet brf S:t Erik på Kungsholmen i Stockholm, som kämpade för rätten att själv bestämma om sin förening och sitt hus, ett vackert 1800-talshus på Fleminggatan i centrala Stockholm, bara ett stenkast från HSB:s huvudkontor.
Föreningen är liten, bara 19 lägenheter, och bildades 1981 när HSB:s Riksförbund sålde fastigheten till HSB Stockholm, som i sin tur lät ombilda från hyresrätt till bostadsrätt i samband med en större renovering.
- HSB Bygg renoverade huset för 12 miljoner. När boendestyrelsen tog över efter två år 1983, upptäcktes bland annat att andra fastighetsägare kunnat göra betydligt större ombyggnation för samma pengar, säger Armand Gutheim, som var ordförande i föreningen vid tiden för utträdet.

Inre fonden
Ett par år senare beslutade därför föreningen att försöka spara på förvaltningskostnaderna. Första åtgärden blev att göra sig av med den inre reparationsfonden som de ansåg var en relik från det förgångna.
- På den tiden HSB var billiga fyllde kanske fonden sin funktion, men idag vet folk vad bostadsrätt innebär och att de själva svarar för det inre underhållet i lägenheterna. Den inre fonden blir därmed bara ett sätt för föreningen att låna ut pengar till HSB utan ränta, påpekar Armand Gutheim.
Alltså beslutade man att fonden skulle upphöra. Men si det gick inte! HSB:s representant i styrelsen sa blankt nej! Men medlemmarna ansåg att HSB-representantens uppgift är att bistå och hjälpa föreningen - inte motarbeta den - och skrev till HSB och meddelade att de inte längre tänkte kalla denne till några möten. Efter det skrev ledamoten bara under nödvändiga handlingar och bokslut, och syntes annars aldrig till. Därmed hade St Erik tagit steget över det första hindret bland många grundläggande HSB-fundament mot sin frigörelse.
forts..



6/04 2007 (2255) e
    Kommentar av Admin
Det är inte helt sant.
Den första kända föreningen som lämnade HSB var Brf. Ulrika, HSB Malmös första hus.
Ingen vet helt säkert när detta inträffade. Även om föreningen själv anger att utträdet skedde på 50-talet så tror vissa att föreningen lämnade HSB redan 1933 (bara några år efter att föreningen byggdes). Anledningen var stridigheter mellan HSB och föreningen.

HSB bildades tre år innan Brf Ulrika stod klart. HSB startade då med målsättningen att bygga ljusa, billiga, men välutrustade bostäder med badrum toalett och kök.

PS.
Tror det är en gammal artikel, för antalet föreningar som lämnat HSB ligger nog idag på en bit över 200.

Sedan är det ett antal föreningar som går i konkurs varje år. De brf:ar som konkar är inte med i denna statistik.


stephan

I mer än två år har HSB:s
Brf Solängen 2 i Alingsås
trakasserat, förföljt och försökt
avhysa en mentalt sjuk
kvinna utan förmåga att ta
hand om sitt liv – allt på
grund av en enstaka utebliven
månadsavgift.
Nu har Högsta domstolen
stoppat försäljningen av
hennes bostad och ska pröva
ärendet.

5/04 2007 (2254) e
    Kommentar av Admin
Ja, man kan undra varför det inte skrivs något om detta i media (utöver i Alingsås tidning), med tanke på att det är precis samma sak som Maj H. i HSB-föreningen i Sundsvall.

Kvinnan i Brf. Solängen fick tre veckor på sig att betala den enda månadsavgift som hon missat under sina sju år i föreningen. Detta skedde inte och kronofogden tillstyrkte sedan på föreningens begäran vräkningen (inom parantes sagt så har kronofogdemyndigheten inga skrupler, och ställer upp på allt som bringar in pengar till dem).

Så här lätt är det alltså att förlora sin bostad om man bor i en bostadsrättsförening i HSB.
Styrelsen tog ingen hänsyn till att kvinnan inte var i stånd att sköta sin ekonomi.
Ordföranden Lissie Hansson och vice ordföranden Kent Persson/Gunilla Claesson har varit mycket arroganta och genomgående otrevliga.

Fjuttiga 1.756 betalades inte inom 3 veckor och vips så blir man utkastad på gatan.
Styrelsen har t.o.m. erkänt att de inte försökte avhysa kvinnan för den försenade betalningen, men de utnyttjade detta som skäl för att avhysa kvinnan.

HSB är som vanligt på styrelsens sida (i alla fall så länge det inte kommer ut mer i media än vad det redan gjort).

Det finns folk än idag som tror att de äger sin bostadsrätt, men exempel som dessa borde lära medlemmarna i brf:na vad som egentligen gäller.

Jag har ingen som helst tillit till HD, men om de kan det allra minsta om lagen så kommer de att besluta till kvinnans fördel (inte minst med tanke på vad lagen säger; "nyttjanderätten inte är förver-kad om det som ligger bostadsrättshavaren till last är av ringa betydelse").

Not.
Brf Solängen 2 har ingen webbsajt, ingen e-post och inget kontaktsätt (finns inte ens med i HSB:s förteckning över brf:ar), men postadressen är;
Knektegårdsgatan 51 A
441 37 Alingsås
(eller postboxadressen: Box 555, 441 16 Alingsås)



OBS!

Ett stort antal föreningar har lämnat HSB under den senaste tiden. T.ex.;

Brf Banmästaregården, Hjärup
Brf Trollgården, Bjärred
Brf Kyrkbyn, Staffanstorp
Brf Roslätt, Svedala
Brf Gånglåten, Malmö
Brf Oxiegården, Malmö
Brf Bulltofta, Malmö
Brf Bohus, Malmö (ombildats till hyresrätt)
Brf Jordholmen, Vellinge
Brf Tallen, Kävlinge
Brf Åstorp, Kävlinge
Brf Råby, Hörby
Brf Ålstorp, Löddeköpinge
Brf Ridhuset, Kristianstad

Brf Palander, Haninge
Brf Isbjörnen, Haninge
Brf Milsten, Huddinge
Brf Kästa, Huddinge
Brf Ängsholmen, Täby
Brf Orrefors, Nybro
Brf Delfinen, Nybro (ombildats till hyresrätt)
Brf Räven, Nybro (ombildats till hyresrätt)
Brf Lärkan, Nybro (ombildats till hyresrätt)
Brf Garvaren, Kungsängen
Brf Björken, Norrköping
Brf Almegården, Lerum
Brf Gundefjäll,Mölndal
Brf Rävlanda, Härryda
Brf Guldsundsgården, Härryda
Brf Oden, Jönköping
Brf Tokarp, Jönköping
Brf Skänkeberg, Jönköping
Brf Vävaren, Upplands Bro
Brf Barken, Nynäshamn
Brf Nätet, Nynäshamn
Brf Barken, Nynäshamn
Brf Hummern, Skövde
Brf Jonsbol, Kil
Brf Edanäset, Edane
Brf Förålarna, Kungshamn
Brf Sörstafors, Hallstahammar
Brf Regnbågen, Uppsala
Brf Adolfsberg, Uppsala
Brf Månskenet, Uppsala
Brf Vretbo, Gävle (ombildats till hyresrätt)
Brf Centrum, Munkfors (ombildats till hyresrätt)
Brf Ängsbetet, Östersund (ombildats till hyresrätt)


HSB försöker förringa att föreningarna flyr HSB, men om inte HSB börjar ta detta på allvar och visar medlemmarna att HSB inte alltid är medlemmarnas motpart så kommer det kanske snart inte att finnas särskilt många HSB-föreningar kvar.


stephan

HSB bygger för vem?

Gävle
HSB ska bygga lyxvåning och 64 lägenheter på gamla CH tomten. Men smakar det så kostar det. Vill du bo högst upp i tornet vid hörnet Ruddammsgatan-Centralgatan får du punga ut med minst 2,5 miljoner kronor.

5/04 2007 (2253) e


stephan

Rotavdrag

De senaste 10 åren har det funnits rotavdrag för bostadsrättsföreningar att göra.
De har ju varit relaterade till fastighetsskatten, det vill säga att föreningarna har fått dra av arbetskostnader i förhållande till inbetald fastighetsskatt.
vad denna regering kommer att göra för att stimilera arbetslösheten (som rotavdrag var) står ju skrivet i stjärnorna.
Jag tror inte på mer rotavdrag, vilket på sitt sätt då gör att fastighetsskattenens bortagandes effekt, inte blir någon effekt för BRF:er?

För övrigt hoppas jag på att många chefer för Riksbyggen, SBC och HSB stannar kvar i Blåkulla om de far dit idag.

5/04 2007 (2250) e
    Kommentar av Admin

Allt om rotavdraget 2008, frågor och svar



Undrar

En skatt som tas bort leder till mindre pengar i statsbörsen. Alltså måste man ha extra skatt någon annansstans. Ökat reavinstsskatt. borttaget förmögenhetsskatt --minskad nivå av avdragen pensionssparande. Det man sparar in på ett ställe måste man få in på en annan. Oftast får de sämre mer sämre,

Sedan är frågan om brf kommer att sänka avigfterna nu. I dont think so. För som vanligt kommer de pengarna ätas upp ..

4/04 2007 (2249) e
    Kommentar av Admin
Exakt, en skatt som tas bort ersätts alltid av en annan.

I detta fall så är det på sätt och vis inte ens en ny skatt... utan kan mer beskrivas som ett "namnbyte" på själva skatten.

Med ledning av detta så törs jag nog garantera att avgifterna inte kommer att sänkas i brf:na


G-I

Nackdelen med fastighetsskatt var att vissa människor inte kunde bo krav för att deras bostad hade ökat i värde så mycket.
Med skatt på reavinst finns det nackdelen som Admin beskriver lite längre ner. Men jag tycker att denna nackdel försvinner så småmigom (efter en övergångsperiod).
Huspriserna har ökat så mycket p.g.a. marknaden. Med reavinstskatt blir marknaden dämpad (folk har lite mindre pengar för att köpa en ny bostad), vilker gör att priserna inte borde öka mer, eller borde sänkas. Det finns en nackdel i det under en övergångsperiod, men inte på sikt. Jag är sosse men tycker att det är rätt som alliansen gjort med fastighetsskatt.

4/04 2007 (2248) e
    Kommentar av Admin
Fast där hade min "icke-favorit" Lars Ohly en poäng när han sa att han under lång tid nu bett om ett enda exempel på någon som tvingats flytta från sin bostad pga fastighetsskatten.

Ingen från något parti har lyckats uppbåda ett enda exempel på detta.

Då är det inte utan att man undrar om någon lyckats sprida desinformation i syfte att uppnå sitt mål?


JA

Apropå Stambyte/Relining - Bygga nya rör i gamla stammar

Proline Entreprenad AB vann Swedbanks Företagarpris 2007. Priset delades ut av Pehr G Gyllenhammar och Swedbanks VD och koncernchef Jan Lidén i Globen i Stockholm.

Juryns motivering lyder:
”Entreprenör vars idé revolutionerar ROT-branschen och som lyckats med konststycket att ta uppfinningen hela vägen från idéstadiet till lönsamt och expanderande företag, på egen hand. Ett envist och uthålligt arbete i en svår bransch kombinerat med flera starka patent har bidragit till framgången. Produktens miljövänlighet, kostnads- och tidseffektivitet öppnar dörrar till globalt segertåg”.

Detta bör säga något om att metoden är ett bra alternativ.

4/04 2007 (2247) e
    Kommentar av Admin
Jag tror också att relining är en bra metod.

Men jag skulle vilja höra argumenten till varför bostadsorganisationerna försöker stoppa föreningarna från att använda sig av denna metod.

Att trycka in rör i gamla rör vet jag kan vara ett problem genom att rören från början ofta är underdimensionerade... i alla fall enligt vad jag har hört (jag är ingen expert på området).



MISSA INTE ATT LÄSA SYDSVENSKAN PÅ SÖNDAG !!!
Då blir det en stor grej (jag trodde det skulle komma in i söndags, men det hanns tydligen inte med).



Sven (medlem)

Det var intressanta motioner till HSB Malmös stämma. Bra gjort trots allt av HSB att lägga ut allt på hemsidan.

4/04 2007 (2246) e
    Kommentar av Admin
Jo, det är mycket bra av HSB Malmö att som första regionförening lägga ut handlingarna inför årsmötet på sin webbplats, även om det i detta fall mer kanske var att HSB tvingades göra detta.
Nu måste alla bara kräva att samtliga övriga regionföreningar gör samma sak.

OBS! OBS! OBS!
Alla som är medlemmar inom HSB kan skriva motioner till HSB:s årsstämmor!
Missa inte att göra detta !!!
Svårt att hitta något kraftfullare påtryckningsmedel än detta !!!

Om du verkligen vill göra något som får effekt så skriv motioner till HSB varje år !!!

Jag har själv helt förbisett denna möjlighet, men det ska det bli ändring på nu!


Såvitt jag känner till finns det ingen begränsning för till vilken regionförening som du kan lämna in motioner. Dvs om du bor i Stockholm, så kan du skriva motioner till HSB Malmö, om du bor i Göteborg så kan du skriva motioner till HSB Stockholm, etc. Du kan som medlem i HSB skriva motioner till alla lokala HSB-föreningar, om du vill.
Se listan över regionföreningar på sidan om revision.
Du kan till och med skriva motioner till Riksförbundets årsstämma.


G-I

"straffskatt" heter reavinstskatt. Mer skatt vid försäljning av bostad med vinst. Den tycker jag är bättre än fastighetsskatten. Det är verkliga pengar som skattas, inte som den traditionella fastighetsskatten.

4/04 2007 (2245) e
    Kommentar av Admin

Reavinstskatt bostadsrätt


Sant, det är en reavinstskatt.
Men hur hög kommer den att bli?
Jag hörde något i stil med 30 %... kanske blir ännu mer när det väl blir aktuellt.
Dvs om jag köpt min bostad för 20 år sedan för 100.000 kr och säljer den idag för 400.000 kr så tar staten 90.000 kr och jag får 210.000 kr.

Men min "vinst" blir inte 210.000 kr. Detta bl.a. pga inflationen.
Dessutom ska jag hitta en ny bostad som kostar en rejäl slant.

Kan det ligga något i experternas rädsla för att det kommer att bli en kraftig minskning på rotationen inom bostadsmarknaden (med de problem detta medför indirekt)?

Visst är det bra att man får skatta för verkliga pengaöverföringar i stället för att man måste skatta för något bara för att man har det... men man måste förstå att det finns nackdelar och risker. Så vad jag än tycker om herr Ohly, så har han inte helt fel.

De pengar jag (ev.) tjänar när jag säljer min bostad är inte att jämföra med en inkomst, och alla måste förstå att konsekvenserna av regeringens skatteförflyttning kan drabba många hårt.

Regeringens "fina" vallöfte lät bra som vallöfte, men det verkar inte ha varit någon som förstod att det faktiskt inte alls handlade om att ta bort fastighetsskatten.


Se;
Nyhet i deklarationen, reavinstskatten vid försäljning av bostadsrätt"

Reavinstskatt vid försäljning av bostadsrätt

Upp - Nästa sida




   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).



Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 21/03-2023 05:03:41 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: