Sida: << | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


misteln
E-post

Idag har medlemmar i brf Misteln fått ett brev från Alf Gustavsson och Maj-Britt Thulin
ordförande resp.viceordförande i HSB Malmö. Man har bland mycket annat synpunkter på att vår styrelse består av tre ledamöter och tycker detta är för få med tanke på att vi har 64 medlemmar. Vi kan som jämförelse ta en förening vars ordförande sitter i HSB Malmös styrelse och medlemsantalet i denna förening är 768 !!!! Man har 5 ledamöter i denna styrelse.
Om det skulle vara proportionerligt så skulle denna styrelse bestå av 11 ledamöter.
Varför denna särbehandling av vår förening ????

Bo Linde / Fredrik Löfvall29/05 2007 (2555) e
    Kommentar av Admin

HSB Malmö inte bara ägnar sig åt särbehandling av föreningar.

HSB Malmö särbehandlar även t.ex. mig som medlem.

Skrämmande att det får sitta personer i styrelsen som beter sig så smutsigt !

Jag är fortfarande pissförbannad på denna styrelse, och mitt tålamod är slut.

Alf Gustavsson och Maj-Britt Thulin, ni borde skämmas rejält !
Samma sak gäller resten av styrelsen om ni inte öppet visar ett tydligt avståndstagande till Alf Gustavssons och Maj-Britt Thulins agerande.

Jag har tillskrivit styrelsen för HSB Malmö, och om styrelsen gör som vanligt och ignorerar frågor från medlemmarna, så kommer jag att gå vidare för att få styrelsens agerande rättsligt prövat.

Jag kommer att lägga ut styrelsens kränkande och rejält lögnaktiga skrivelse här till allas beskådan. Man kan inte tro att det är sant. Är det verkligen vuxna människor som beter sig så här?

Jag betalar deras lön och arvoden, och styrelsen använder mina pengar för att smutskasta mig. Och i en ev. kommande rättegång så kommer HSB att fortsätta använda såväl mina pengar som andra medlemmars pengar för dyra advokater mot mig som ska försöka rädda styrelsens skinn.

Tror styrelsen verkligen att jag bara snällt skulle acceptera detta?

Man ska inte väcka den björn som sover...JA

Självständig fullmakt, dvs oftast ett dokument där fullmäktiges befogenhet och behörighet framgår.

29/05 2007 (2554) e
    Kommentar av Admin
Jag hängde inte riktigt med där, men vi kan kanske återuppta denna fråga när den horribla historien med HSB:s personangrepp mot enskilda medlemmar ligger lite mer bakom oss.

Jag har nu förbättrat informationen en aning.

Vem får närvara och rösta på en stämma - Ombud, biträden och rösträtt


JA

Nu har jag inte läst hela kommentaren på sidan om stämmor men en sak är en missuppfattning.

Bestämmelserna skall förstås så att en fullmäktig - styrelseledamot eller ej - alltid kan nyttja fullmakten såvida denna ej är ufärdad av någon som träffas av aktuellt bestämmelse. I synnerhet vad gäller självständiga fullmakter.

29/05 2007 (2553) e


Myggan

Kan man sitta i styrelsen och ha betalningsanmärkning?
På detta sitta och neka nya medlemmar inträde med samma problem?
Detta är ett problem.


28/05 2007 (2551) e
    Kommentar av Admin
Ja, det är bara ett av många exempel på det absurda i att styrelser ska ikläda sig rollen som överförmyndare och kontrollera ekonomi och betalningsanmärkningar för de som söker medlemskap i föreningen, när detta redan är fixat och klart.

De föreningar som tar en UC gör detta bara i samband med ansökan om medlemskap, sedan kan man ha hur dålig ekonomi som helst och dra på sig hur många betalningsanmärkningar som helst.

Nej, bort med denna löjliga kontroll ev ekonomin så fort som möjligt. Det finns noll och inget rim i denna såväl menings- som laglösa kontroll.

Om en styrelse tar en UC på dig så rekommenderar jag att du i gengäld tar en UC på alla styrelsens ledamöter.


Jag har kraftigt utökat beskrivningen av vem som får delta och vem som får rösta på en stämma.

Se denna webbsida.

Se speciellt punkt 6 under praktiska exempel, om ifall man kan ta beslut på en stämma vilka som får närvara (t.ex. om stämman kan besluta att personer från HSB får närvara på föreningens stämma).

HSB Malmö (och kanske alla andra regioner) bryter rejält mot regelverket (på flera sätt) på denna punkt för sina stämmor.

Några frågor?JA

Om parkeringsplatserna är för besökande är det nog inte mycket att göra. Samma regler gäller ju då alla medlemmar - de får inte själva använda platserna.

--

Rekommendationen från bostadsrättsnämnden är intressant och om jag förstår det så gäller det sidoavtal om hyra för parkering. Detta verkar logiskt enligt mig. Men om parkeringsplatsen istället ingår i upplåtelseavtalet för bostadsrätten, på samma sätt som förråd gör framstår bör följa att även denna del av upplåtelsen faller under föreningsrättsliga principer såsom likhetsprincipen m.m.

En tanke...

28/05 2007 (2550) e
    Kommentar av Admin
Det låter rimligt att om parkeringsplatsen ingår i upplåtelseavtalet för bostadsrätten (hur vanligt detta är vet jag inte) så kan ingen plocka bort vad som gäller i föreningslagen och bostadsrättslagen (som likhetsprincipen).

Det framgick inte från Ewas story om så var fallet, men i det läget så underlättas Ewas möjligheter att få rätt.Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


G-I

Platser som är för besökande är bara för besökande. Platser för medlemmarna får medlemmarna använda med vilket fordon som helst. Men jag förstår er styrelse som vill begränsa att vissa familjer kanske tar väldigt många platser p.g.a. firmabilar.
Din firma är nog inte medlem i din förening, bara du som privat person är det. Därför anser jag att din styrelse har rätt att begränsa användning av platser till privata bilar. Däremot kan man privat äga en lätt lastbil, och ska få parkera den också.

28/05 2007 (2549) e


ewa medlem
E-post

Hej, vår styrelse har beslutat att bara personbilar får stå på våra park,plaser, inte vi(ca 5 st) som har lätt lastbils registerade fordon , typ caddybilar. Vi ryms inom rutan både på bredden och längden, vi har text på bilarna eftersom der är våra firmabilar och vi utgår ifrån vårt hem. Vi känner oss väldigt diskriminerade! Vår förening har ca 55 platser som enligt skyltar uppsatta säger att "endast för beskökande till medlemmar inom bfrXXX". Alltså så får ju ingen av medlemmarna själva stå där, eller hur?Vad gäller ? Kan vi hävda "likhetsprincipen" ? Kan man utse en grupp medlemmar, nästa gång dom kanske bestämmer att bara röda bilar få stå på platserna.

28/05 2007 (2548) e
    Kommentar av Admin
Detta är en problematisk fråga.

HSB m.fl. hävdar att parkeringsplatser inte täcks av lagar som bostadsrättslagen och föreningslagen, eftersom det är frågan om ett hyresavtal.

Jag är av en totalt motsatt åsikt, men vad kan man göra?

I och med att det är ett hyresavtal så menar bostadsorganisationerna att styrelsen kan göra i princip vad styrelsen vill i frågan om parkeringsplatser.

Men däremot så finns det ett hyresavtal som du och de andra medlemmarna har undertecknat.
Det som står där gäller, och styrelsen kan inte skapa egna regler utöver detta (eller ändra de villkor som står där). I så fall får medlemmarna teckna nya avtal.

Ni kan alltid lösa detta genom att kräva en extrastämma (10 % av medlemmarna måste då begära en sådan).

Imponerande med 55 platser för besökande till föreningens medlemmar (vi har noll i vår förening, och jag kan inte få någon till att begripa att vi ska införa sådana). Men det stämmer som du säger. Det är för besökande, och inte för de boende. Skyltarna gäller. Men kan kanske vara lite svårt att kontrollera i normala fall (inte i ditt fall med textförsedda firmabilar).Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


JA

Admin, att såga hela rättssystemet och hävda att Hovrätten har gjort fel tycker jag inte gör inlägget seriöst. Med elementära juridiska kunskaper kan man konstatera att ett Hovrättsavgörande väger tyngre i tingsrätten än en allmän åsikt. Kontrollera med någon jurist du känner angående rättskälleläran.

Om man bortser från lagen så varför skulle man inte ha rätt att pröva om en ny medlem kommer att kunna uppfylla sina förpliktelser till föreningen?

Om jag och några till startar en förening, köper att hus att bo i - varför ska vi då inte ha rätt att göra någon slags ekonomisk bedömning av vilka andra som vill flytta in?

Personligen tycker jag att aktuell bestämmelse borde tas bort, självklart skall man ha rätt att sätta inkomst eller förmögenhetskrav på sökande medlemmar. Det bör följa av den fria föreningsfriheten. Självklart kan man dock INTE tillåta diskriminerande villkor om tex ras, läggning etc.

28/05 2007 (2547) e
    Kommentar av Admin
Jag förstår din synpunkt, men jag är ändå böjd att instämma med justitiekanslern i denna fråga, och dessutom kan jag uttrycka mig lite friare än vad han kan göra.

Jag behöver naturligtvis inte kolla med någon jurist om ett avgörande i Hovrätten väger tyngre än en allmän åsikt. Det tycker jag var en onödigt nedvärderande kommentar i den annars intressanta diskussionen om detta. Vi behöver väl inte sänka oss till "Fd ledamot i brf":s nivå?

Jag har som sagt inte läst hela Hovrättens avgörande i det exempel du tar upp, men om det är som du beskriver så är det bara att beklaga att rättssystemet är så uselt att Hovrätten inte kan lagen bättre än så och saknar förmågan att ta kompetenta beslut i så här relativt enkla tolkningsfrågor av lagen.

Min åsikt om att medlemskap ej kan nekas pga inkomst är i högsta grad inte en allmän åsikt.
Det är ett konkret citat från lagen!
"Sådana stadgevillkor för medlemskap är utan verkan som innebär
1. att ett visst medborgarskap eller en viss inkomst eller förmögenhet skall utgöra förutsättning för inträde i föreningen"


Det finns absolut inga öppningar för fria tolkningar i denna specifika lagtext (och jag är definitivt inte av din åsikt att denna paragraf ska tas bort)!

Du skriver;
Om man bortser från lagen så varför skulle man inte ha rätt att pröva om en ny medlem kommer att kunna uppfylla sina förpliktelser till föreningen?

Om jag och några till startar en förening, köper att hus att bo i - varför ska vi då inte ha rätt att göra någon slags ekonomisk bedömning av vilka andra som vill flytta in?


I dessa två frågor har jag däremot en allmän åsikt, men jag har ändå redogjort i detalj (extremt detaljerat till och med) för varför jag anser denna procedur totalt meningslös.

Annat tolkningsproblem av stadgar/lag:
En av de mest komplicerade frågorna i bostadsrättsföreningar är nog vem som får deltaga på stämmor och vem som får rösta. Man tycker kanske att om något skulle vara reglerat så är det just detta. Tyvärr är så ej fallet.

Läs gärna om problemen på denna webbsida och lämna gärna kommentarer!Holger

HSB skriver i § 1.3.5;
Frågan om röstning ska vara öppen eller sluten avgörs av stämman genom enkel majoritet
HSB har därmed stärkt sin maktposition.
HSB nämner inget om att alla personval rent logiskt självklart alltid ska ske genom sluten omröstning.
Admin : Helt rätt HSB Malmö måste då ändra i sina stadgar där det står i § 19 "Omröstning vid fullmäktigesammanträdet sker öppet om inte närvarande fullmäktig påkallar sluten omröstning" Glasklart eller hur ? Det är kanske dags att HSB Malmö börjar med demokratikurser !!

27/05 2007 (2546) e
    Kommentar av Admin

Ja, om HSB nästa vecka inför koden om att det krävs enkel majoritet för att genomföra en sluten omröstning, och sedan genomför detta i praktiken, så kommer HSB bara att dra på sig anmälningar.

HSB kan i och för sig göra stadgeändringar för att koderna ska överensstämma med stadgarna, som du säger, men då får det nog bli en mediadebatt om hur stort intrång HSB kan tillåtas göra i demokratin.

OBS! Jag har ännu inte hunnit kolla upp detta, men det kan dessutom mycket väl vara så att HSB:s demokratingrepp här t.o.m. direkt strider mot lagen.
Hemlig HSB organisation!


Jag har skickat ett brev till HSB.

Till: helen.ala-kojola@hsb.se
Kopia hemmaihsb@hsb.se, stefan.eriksson@hsb.se

Hej Helen.

Jag har två saker jag funderat över.

HSB:s organisation är inte särskilt komplex, men jag är ändå väldigt säker på att inte en endaste person utanför HSB känner till hur HSB:s organisation ser ut. Och då menar jag verkligen att inte en enda person känner till detta. Jag skulle till och med våga mig på att gissa att många inom HSB inte heller känner till hur HSB:s organisation är uppbyggd och fungerar.

Jag är faktiskt så säker på detta att jag skulle kunna ingå ett vad på en miljon kronor med HSB om att ifall 1.000 HSB-medlemmar tillfrågas hur HSB:s organisation ser ut och fungerar så skulle inte en enda kunna svara korrekt på denna fråga.

Inte nog med detta. Jag kan t.o.m. vara så generös att jag säger att dessa 1.000 personer får använda Internet för att försöka söka svar på frågan. Eftersom varken HSB eller någon annan förklarat hur HSB:s organisation ser ut så kommer detta emellertid inte att hjälpa det minsta.

För alla större företag (och de flesta mindre) kan man se hur organisationen är uppbyggd, men inte för medlemsorganisationen HSB, med ½ miljon ovetandes medlemmar.

HSB har i och för sig ett organisationschema.
Men detta organisationschema tycks bara uppdateras ungefär en gång per decennium av någon okänd person vid namn Stefan Eriksson (en kopia av detta mail går till Stefan E., om denna person existerar), så det är med andra ord helt felaktigt. Senaste uppdatering gjordes för två år sedan, 2005-06-03. Det har hänt en del sedan dess, kan jag be att få upplysa om.

Den kompletterande informationen under organisationsschemat;
"Organisation
HSB är uppbyggd som en federation med självständiga organisationer i tre led.
1. Det första ledet består av bostadsrättshavarna som är medlemmar i sin bostadsrättsföreningar.
2. Det andra ledet består av 33 regionala HSB-föreningar. HSB-föreningarnas medlemmar är bostadsrättsföreningar, bostadsrättshavarna och de bosparande medlemmarna.
3. Det tredje ledet, HSB Riksförbund, är den nationella nivån, där de regionala HSB-föreningarna är medlemmar."

blir man verkligen inte särskilt klokare av.

HSB:s webbplatser lämnar oerhört mycket att önska. Jag ser att det i HSB:s koder ingår att man på HSB ska försöka göra informationen meningsfull på webben, men som det ser ut idag så är den skrämmande dålig. HSB:s webbplats är inte precis något som lockar medlemmarna att besöka. Inte bara för att det finns så lite information, utan även för att den lilla information som finns där ofta är felaktig, och inte minst ouppdaterad/inaktuell. Det finns ett antal ytterligare problem med HSB:s webbplats, men jag ska inte gå in närmare på allt detta här.

Kan tillägga att jag noterat att till och med chefer på vissa HSB regionföreningar tror att organisationen ser ut så som den beskrivs på HSB Riksförbunds webbplats.

Jag undrar därför om hemmaihsb och/eller HSB Riksförbund (som du ju själv ingår i) kanske kan försöka förklara HSB:s organisation för medlemmarna... och för de anställda på HSB?

Ett tips är att jag får se denna förklaring innan den publiceras för medlemmarna, eftersom jag tror att jag kommer att ha en del frågor på förklaringen av HSB:s organisation.


En annan sak jag undrar över. Varför är det i princip ingen på HSB som bekräftar att de tagit emot e-post från medlemmar? Ej heller HemmaiHSB.


HSB-medlem utan att veta vad jag är medlem i
Ja, vad var det jag skrev om Stefan Eriksson (den person som än idag 2007-05-27 står som ansvarig för informationen på HSB:s webbplats)?

Fick följande mail:

From : Stefan Eriksson Stefan.Eriksson@hsb.se
Sent : Sunday, May 27, 2007 4:49 PM
Subject : Out of Office AutoReply: s organisation och bekräftelser

Jag har slutat min anställning på HSB Riksförbund sedan 28 februari 2007.
I ärenden som rör mina uppgifter på HSB, ber jag att få hänvisa till Åke Johansson eller Eva Nordström.

Jag kan i fortsättningen nås på stefan.eriksson@riddles.se

Med vänlig hälsning
Stefan Eriksson


Hmmm, vad 17 har riddles.se med HSB att göra?
Vem är Åke Johansson och Eva Nordström?
Jag råkar veta att Åke Johansson är presschef (opinionsbildning, lobbyarbete, marknadsföring, information) på HSB Riksförbund och Eva Nordström är chef medlem/kommunikation (föreningsansvarig, varumärkesfrågor, kompetensutvecklingsfrågor) på samma riksförbund, men varför förutsätter HSB att alla i hela Sverige vet detta?


Admin
Hemsida

0 Hemliga koder för HSB

Av någon anledning vill HSB inte delge medlemmar de förslag till s.k. "koder" som man nu funderar på ska vara utgångspunkten för HSB:s arbete.

Men om HSB inte vill vara öppen nog att låta medlemmarna få ta del av dessa koder så får jag i stället se till så att alla kan läsa vad detta handlar om.

Klicka i den blåa bollen ovan för att öppna PDF-dokumentet med HSB:s (hemliga) koder.

26/05 2007 (2544) e
    Kommentar av Admin

Läs igenom HSBs kod för föreningsstyrning innehållande förslag till kod, stadgeändring och rekommendationer, och ge gärna dina synpunkter.

Rent allmänt kan jag säga att jag tycker koderna verkar vara ett steg i rätt riktning. Det är uppenbart att dessa koder är ett resultat av den kritik som riktats mot HSB under de senaste åren, så det är intressant att HSB nu börjar reagera så smått.

Jag tror dock personligen inte att dessa koder kommer att innebära några revolutionerande förändringar... inte på ett tag i alla fall.

Vissa säger att det kommer att underlätta demokratiseringsprocessen inom HSB eftersom det nu på ett annat sätt blir möjligt att anmäla HSB när de begår felaktigheter. Tja, jag vet inte riktigt... steget är långt från riktlinjer på ett papper och att det fungerar i verkligheten.

Jag har många, många synpunkter på dessa koder, men tyvärr verkar HSB måttligt intresserad av vad jag (och andra engagerade personer) tycker. HSB vill hellre att beslut ska tas av en oinsatt, oengagerad, ointresserad och okunnig fullmäktigestämma (för då blir det ju, som alltid, precis som HSB vill ha det, utan invändningar).

Det största problemet med koderna är att de nästan alla lämnar öppet för tolkningar. Det mesta, egentligen allt, skulle ganska enkelt formulerats så att man slipper en oerhört stor mängd tolkningsfrågor i framtiden. Som jag tidigare påpekat; i alla tillfällen när det är frågan om tolkningar så är det det medlemmen som drabbas, och HSB:s tolkning går alltid före.

Bara ett litet exempel på de många bristerna i koderna.
Som medlem i HSB Malmö har jag rätt att lämna in en motion till HSB Malmös årsstämma.
HSB Malmö vill däremot stoppa mig från att argumentera för, och försvara, och förtydliga min motion på stämman.
Hur rimligt och demokratiskt är detta?

Som man kan se inte bara från motionerna till HSB Malmö, utan även från de motioner jag skrivit i min förening så svarar HSB ej heller på motioner enligt hur lagar och andra regelverk ser ut. HSB ska alltså mer eller mindre kunna lura medlemmarna, utan att jag som motionär (och insatt i den motion jag skriver) ska ges en möjlighet att förklara felaktigheterna i de svar HSB ger till mina motioner.

Varför finns inget om detta med i de framtagna koderna?

Kan inte låta bli att komma med ännu ett exempel:
HSB skriver i § 1.3.5;
Frågan om röstning ska vara öppen eller sluten avgörs av stämman genom enkel majoritet
HSB har därmed stärkt sin maktposition och rejält minskat demokratin.
HSB nämner inget om att alla personval rent logiskt självklart alltid ska ske genom sluten omröstning.

En till !
I § 3.2.2 står det (till synes medvetet för att man ska missa detta) om styrelsen;
Suppleanter ska inte utses
Heja HSB! Mer makt till färre, är numera HSB:s motto!
Det blir därmed mindre insyn plus svårare för nya ledamöter (och svårare att få in nya ledamöter som passar, eftersom suppleantvägen är som en form av "provanställning").

Och ännu en !
I den aningens kryptiska paragrafen 3.4.1 står det att styrelsens ordförande får ha denna post under högst sex på varandra följande år.
Fegt av HSB att inte sätta denna period till tre år istället. Mer än fullt tillräckligt, och behövs om det ska kunna ske löpande förändringar och förbättringar inom HSB, och om man ska kunna få fram nya förmågor.
Nu kan en ordförande sitta ett år, ta "time-off" som vice ordförande under ett år och sedan sitta ytterligare sex år som ordförande, o.s.v.

Avslutningsvis vill jag bara göra lite reklam för den 2:a principen; "demokratisk medlemskontroll". Korkad rubrik, men under denna står i alla fall;
Grundregeln är att stor öppenhet gäller för verksamhet inom HSB.
Om styrelsen undanhåller medlemmar från information ska det särskilt motiveras och dokumenteras.

Med tanke på HSB:s historik så undrar jag hur HSB ska kunna följa denna princip.
HSB vill ju inte ens vara öppen med dessa koder för medlemmarna!


OBS!
Det kommer efterhand mer spännande information från mötet mellan Misteln och HSB (och en del annat), men precis som med redovisningen från HSB:s årsstämma så tar allt sin lilla tid.

Jag törs i alla fall lova att det kommer att hända saker, så missa inte den spännande utvecklingen här.


Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 21/03-2023 06:02:40 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: