Sida: << | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Fd. ledamot i brf

Står det någonstans i stadgarna att man MÅSTE vara medlem för att bli invald i styrelsen?
Jag tror faktiskt inte det

15/06 2006 (1072) e


Admin

SBC

Vill bara informera om att jag ställt några frågor till SBC.

Svaren blev som följer;

Det går utmärkt för en HSB förening att anlita SBC:s fövaltning. SBC har flera exempel. Det krävs inget speciellt. Är en förening intresserad så lämnar SBC offert.

SBC vänder sig till styrelserna och inte till enskilda medlemmar.

SBC har inga vicevärdstjänster.

En mötesordförande kan kosta från 2 000 - 5 000 kr + moms beroende på kravet på kompetens.

15/06 2006 (1071) e


J.A

Om individuell el,
Den 1 Oktober 2006 är det en lag om "energideklaration" som skall införas pga EU direktiv.

Mycket av det andra skall utredas vidare.

En lag om energideklaration för byggnader föreslås för att genomföra
Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/91/EG om byggnaders energiprestanda.
Lagens syfte är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader. Lagen innehåller bestämmelser om en skyldighet
för ägaren till en byggnad att se till att byggnaden besiktigas och att vissa uppgifter om byggnadens energianvändning och inomhusmiljö deklareras i en energideklaration.

15/06 2006 (1070) e
    Kommentar av Admin
OK, tack för detta klarläggande.
Jag tolkade det i hastigheten som att detta med individuell mätning av el och vatten (och värme) ingick i den nya lagen.

Men nu vet vi bättre

TILLÄGG:
Här har jag klagat på att HSB inte lämnar någon info.
Idag fick jag faktiskt lite info från HSB i brevlådan.

År 2009 träder lagen i kraft om realtidsmätning & månadsdebitering av elförbrukningen.
HSB:s tanke här är att införa kollektiv mätning av el (såväl fastighetsel som hushållsel) inom varje förening. Föreningen sköter sedan själv den individuella mätningen och delar upp elkostnaden på varje lägenhet.
Tillägg, ej hörande till ämnet.

Varning för telefonspam via 046-2702400 - Naturpost !

Se Telefonförsäljning


myggan
E-post

stephan!
Lite mothugg har ingen dött av!
På dom igen bara!
Vet hur det kändes efter en 4 timmars på min stämma!
Det behövdes 8 timmars sömn sen fick man "kraften"åter!
Vad som behövs i din förening är en extrastämma med 1 punkt:
Att utse en granskningsman!
Vet att dom "skojar" med oss, men vi är många som står på den rätta sidan så dom kommer aldrig att vinna!
Det vet både du och jag!
Det avslöjas den ene grejen efter den andra.
Du vet ju att dom kommer att förlora!


14/06 2006 (1069) e
    Kommentar av Admin
Ja, man måste kämpa för det man tror på.

Nu tror jag att din förening är ganska unik, Myggan. Inte bara i att ni har en riktigt usel styrelse, utan att det faktiskt är så många som engagerar sig. I de flesta föreningar är det nog bara 0-5 % av medlemmarna som inte köper allt styrelsen och HSB säger. Det gör att ni har bättre förutsättningar att få bort er "idiotstyrelse" än vad de flesta andra föreningar har.

Men hoppet ligger till att fler förstår att det enda sättet att få en fungerande förening är att engagera sig och gå ihop med varandra. Man får inte ge upp, och man får vara beredd på att stå ut med påhopp och personangrepp från styrelse såväl som andra medlemmar, eller rena hot, som t.ex. från styrelsen i din förening.

Trägen vinner, och en vacker dag kommer de avslöjanden som görs att bli för mycket för medlemmarna.

Det gäller bara att konstant hålla facklan i ändan på styrelsen.

Jag är rätt nöjd med min stillsamma och långsamma "droppen som urholkar stenen"-metod. Dvs alla fel som styrelsen begår dokumenteras av mig via motioner. Inte bara får alla i föreningen läsa detta, informationen om de uschla styrelserna kommer att bevaras för tid och evighet framöver. Forskare kommer att använda motionerna till att försöka förstå hur människor tänkte och fungerade i slutet av 1900-talet och i början av 2000-talet.

Det kan mycket väl också snart bli så att årsredovisningarna med motioner från begynnelsen kommer att läggas ut på Internet åtkomliga för hela världen (alltså inte bara nya årsredovisningar, som redan idag läggs ut på Internet av många föreningar, utan även HSB:s arkiv). Då kan alla se hur illa t.ex. min styrelse skött sig, och alla kan dessutom se vem det är som misskött sig, och betett sig illa, eftersom styrelsens namnunderskrifter finns i dokumenten.


stephan

stämma

Jag är nyss hemkommen från föreningsstämman. jAG KUNDE INTE STANNA EFTER ATT §:EN ANSVARSFRIHET FÖR STYRELSEN VAR BESLUTAD.

Styrelsen hade valt att kalla in Ove Schramm
Förbundsjurist
Rådgivning, utbildning och processföring inom bl.a bostadsrätt och föreningsrätt

Nås via HSB:s telefonjour, 08-785 36 36
Vardagar 11.00-13.00 källa HSB:s hemsida.

Vad han fick höra från styrelseordförande var att styrelsen hade under 6 månader haft en icke medlem i styrelsen. Icke medlem i varken HSB eller som boende i föreningen som HADE VALTS IN SOM firmatecknare, På FÖREGÅENDE ÅRS STÄMMA. pÅ DAGENS stämma berättade styrelseordförande att styrelsen har eliminerat alla handlingar som denna firmatecknare hade skrivit på, och ersatt med andra firmatecknareS NAMNUNDERSKRIFT. DETTA VAR NOG DET GRÖVSTA JAG UPPLEVT I FÖRENINGSLIVET ATT iNGEN REAGERADE PÅ DETTA, PÅ EN FÖRENINGSSTÄMMA?????
jAG TAR EN MINDRE TIMEOUT¨MED SKIVELSER PÅ DENNA SIDA I AVVAKTAN VAD JAG KOMMER ATT GÖRA MED MITT MATERIAL OM "MIN" STYRELSES FRAMFART. mAIL SVARAR JAG PÅ.


14/06 2006 (1068) e
    Kommentar av Admin
Att få andra medlemmar att förstå är inte det lättaste.... snarare så är detta det svåraste.

Som regel nästan en omöjlig uppgift eftersom förutsättningarna för detta sällan finns.

Du är inte ensam.
En mycket värre styrelse än den i Myggans förening kan man t.ex. inte få. Ändå får denna styrelse inte bara ansvarsfrihet, utan den får t.o.m. även sitta kvar.

Detta visar ju hur riktigt, riktigt sjukt detta system är. Hade systemet varit självsanerande så att rötägg - hela eller delar av styrelse - åkte ut när de missköter sig så hade det varit lugna puckar.


Men i HSB-världen kan man bete sig precis hur illa som helst utan att det får några som helst konsekvenser.

Faktum är att ju sämre man sköter sitt styrelsearbete desto bättre... alltså bättre för HSB och för de som missköter sig, men naturligtvis inte för föreningen eller medlemmarna.

Ett annat tecken på hur illa det fungerar är att styrelser som utsätts för kraftfull och i högsta grad berättigad kritik ändå sitter kvar i stället för att ha vett att ställa sina platser till förfogande. Det visar att styrelserna sitter där av andra skäl än de som de borde sitta där för.

Jag har själv för länge sedan gett upp hoppet om att medlemmarna i min förening ska engagera sig och börja förstå. Här finns ett gäng av äldre som ser att man går på gräsmattan som det värsta som hänt i föreningens historia... det är också denna kategori av medlemmar som går till stämmorna. De andra - lite mer sunt tänkande människorna - har tyvärr helt slutat gå på stämmorna för de anser att det är slöseri med tid att gå på en stämma där allt ändå redan är förutbestämt, och man har inget att säga till om.

Det är verkligen trist att det är så illa, men det är bara att kämpa på.

Det kommer kanske att ta 4-5 år innan tillräckligt många börjar förstå att nu är det bara att kasta ut alla styrelser som bara sitter där i egenintresse med maktbegär men utan varken kompetens eller sunt förnuft. De ska bort! Sedan måste de med sunt förnuft och kompetens se till att börja engagera sig.

Genom att allt mer information kommer upp i ljuset så blir allt fler medvetna. Se bara här. För ½ år sedan var det drygt 20 besökare till detta forum per dag. Nu är det i snitt drygt 250 besökare per dag (plus ca. 1.000 besökare per dag till övriga sidor här om bostadsrätter).

Även om det är ett uselt besöksantal till vad det borde vara (2.000 besökare/dag bara i forumet borde vara ett absolut minimum) så får man vara glad för det lilla. Rykten sprids långsamt men säkert och med hastigheten av lavan från en vulkan så kommer allt fler att bli "upplysta". Gäller bara att ha tålamod.

Mycket av media är vinstdrivande, och förr eller senare kommer någon del av media inse att vad vi skrivit om här är en av de mest intressanta historier som går att skriva om, och där i princip hela Sverige berörs på ett eller annat sätt.


Ove Niemi
E-post

Önskar information om Era
Bostäder i StorStockholm...

14/06 2006 (1067) e
    Kommentar av Admin
Hej Ove,
det här är ett forum om bostadsrätter, utan koppling till någon bostadsrättsorganisation. Varken till HSB, Riksbyggen eller någon annan organisation.

Om det är någon info om HSB:s bostadsrätter i Storstockholm du vill ha så måste du vända dig till HSB Stockholm. HSB har inget forum på Internet för detta, så det måste i så fall bli via telefon.


myggan

Gamla HSB-styrelsen stäms på fem miljoner
Dom pratar om att försäkringen träder in , men jag tror inte det finns ett försäkringsbolag i hela Sverige som täcker brott?14/06 2006 (1066) e
    Kommentar av Admin
Du har rätt. Det finns det inte. Men om HSB och gamla styrelsen samarbetar så kan de säkert få det till att alla gjorde ett "misstag", de var "inte medvetna om att det inte var korrekt att göra som de gjorde", "de hade inte fått den information de behövde", "de hade inte rätt utbildning", "de hade rådfrågat sin advokat", "advokaten sa ju inget", etc., etc. etc.

Det handlar bara om att vinkla det från rätt håll. Poliskommisarie Anders Nord säger ju att han själv blivit förd bakom ljuset... det är alltid någon annans fel. Frågan är vem Anders Nord anser har fört honom bakom ljuset, Johnny Örbäck eller advokat Staffan Lindblad... eller någon annan?

Jag vet inte vilka argument HSB och gamla styrelsen ska försöka sy ihop så att det låter bra, eller om formuleringen "förd bakom ljuset" alltid befriar alla från ansvar, men det låter som att de redan har förberett detta. Notera att HSB redan nu tycks se det som viktigare att skydda de f.d. ledamöterna än att rättvisan segrar och att medlemmarna får sitt skadestånd för den VD och styrelse som fört medlemmarna bakom ljuset.

Notera också vad jag skrivit tidigare om Anders Nord. Polisen tvingade Anders Nord att avgå från HSB innan skandalerna kom till medlemmarnas kännedom. Det antyder att polisen hade förhandsinformation om vad som var på gång, och att polisen därför försökte skydda såväl Anders Nord som sitt eget rykte. Skälet polisen uppgav var att Anders Nords uppdrag i styrelsen "inte var förenligt" med hans tjänst inom polisen. Som alla förstår är det fullt förenligt med en polistjänst att sitta i en styrelse (det är det många andra som gör), men att sitta i en styrelse som begår brottsliga handlingar är naturligtvis inte så lyckat om man är polis... men så konkret ville polisen inte vara i sitt uttalande.

Sedan kommer säkert inte HSB:s försäkringsbolag att låta lura sig så lätt... så antingen rinner allt ut i sanden eller så får de bara ut en mindre del av sitt skadeståndskrav på 5 mkr.

Många anser att Johnny Örbäck är en riktigt ful fisk. Hans uppdrag i HSB tycks bara ha gått ut på att försöka plocka medlemmarna på så mycket pengar som möjligt innan han lämnade eller blev kickad. Men detta är inget kan skulle kunna klara helt på egen hand. Utan det stöd han fick från HSB:s styrelse skulle han inte ha lyckats varken med att blåsa medlemmarna på de 40-50 miljoner kronorna eller på sitt hemliga tilläggsavtal där Johnny Örbäck fick 5 mkr extra.

Vi kan bara hoppas att detta inte endast är ett spel för galleriet där HSB med denna stämning vill ge sken av att de står på medlemmarnas sida och att de gett efter för medlemmarnas krav under väldigt, väldigt lång tid nu (sedan 2004, om jag minns rätt... det tog alltså HSB 2 år - och ännu en Örbäck-skandal - att reagera).

PS.
Ett litet tillägg.
Så här såg pressmedelandet från HSB ut när Anders Nord lämnade styrelsen (2004-12-20).

HSB Malmö: Ordförande Anders Nord lämnar HSB Malmös styrelse liksom suppleanten Harald Runge.

Anders Nord som är ordförande i HSB Malmös styrelse har meddelat att han lämnar sitt uppdrag, då hans arbetsgivare inte längre anser att uppdraget är förenligt med hans tjänst vid polismyndigheten i Skåne.

- Jag kan inte längre kombinera mitt arbete på polisen med ett uppdrag i HSB Malmö. Det är min arbetsgivare som har reagerat och sagt ifrån att min roll som kommissarie och biträdande chef för kriminalsektionen i Malmö inte harmonierar med ett förtroendeuppdrag som ordförande i HSB Malmö.

- Det går inte att komma ifrån att HSB Malmö är en stor organisation som kräver mycket tid till sitt förfogande och jag kan inte längre låta tiden gå ut över mitt arbete, säger Anders Nord som en kommentar till sitt beslut.

Anders Nord lämnar sitt uppdrag i HSB Malmö och HSB:s riksförbund i januari.

I HSB Malmös styrelse ingår också Harald Runge som suppleant. Harald som också är anställd vid polismyndigheten i Skåne har även han meddelat att han lämnar sitt uppdrag i HSB Malmös styrelse på samma grunder.

Avsändare:
HSB Malmö Ek för / Styrelsen

Frågor besvaras av:
Anders Nord, avgående ordförande, mobil 070-674 22 05
Britt-Marie Johansson, vice ordförande, mobil 073-687 84 88
Greg Dingizian, verkställande direktör, mobil 070-578 54 40


Idag vet vi att skälen med all säkerhet var andra än vad som uppgavs då till att de två poliserna snabbt drog sig ur styrelsen för HSB.

Praktiskt för polisen att ha "inside information" som gör att de kan försöka rädda sina anställda från en skandal.

Frågan är... har polisen begått ett brott genom att dra nytta av denna information för sig själv?Hur mycket kände polisen egentligen till om HSB:s skumraskaffärer redan i slutet av 2004? Det måste ha varit en hel del eftersom man så hastigt drog bort två av sina poliser från HSB:s styrelse!Varför ljög polisen om skälet till varför de ville ha bort poliserna från HSB:s styrelse?Finns det mer oegentligheter inom HSB som polisen känner till, men som ännu inte kommit ut?J.A

Individuell elmätning,

Det förefaller som frågan inte är ny, var tvungen att gräva lite.
I propostion 2005/06:145 "Nationellt program för energieffektivisering och energismart byggande
" punkt 6.4.7 föreslås vidare utredning av sådan bestämmelse genom den sk. energitjänsteutredningen. Frågan är mao inte omedelbart aktuell för föreningar men det
är ändå bra att hålla ett öga på utvecklingen på området.

Proppen finns hos regeringen och innhåller även en del intressanta skrivelser om kollektiv respektive individuell mätning av vatten och värme.

14/06 2006 (1065) e
    Kommentar av Admin
Jag läste bara lite hastigt, men visst är det väl så att lagen träder i kraft den 1 oktober 2006?

Regeringens propostion 2005/06:145

6.4.7 Individuell mätning av tappvarmvatten och el
Regeringens bedömning:
Regeringen avser att ge den planerade energitjänsteutredningen i uppdrag att utreda konsekvenserna av och presentera ett förslag på ett krav på individuell mätning och debitering av tappvarmvatten och el i flerbostadshus.
Förslaget i Boverkets rapport innebär ett krav på installation av mätsystem som möjliggör individuell mätning av värme och varmvatten i nybyggda flerbostadshus.

Remissinstanserna:
Remissinstansernas synpunkter överensstämmer i stora drag med regeringens bedömning. Energirådgivarna har framhållit att det inte gäller enbart kunskap om förbrukad mängd energi utan också konsekvenserna vid förbrukningen, t.ex. priset. Hyresgästföreningen har uttryckt stöd för ett eventuellt införande av individuell varmvattenmätning om det kan genomföras med effektiva ekonomiska drivkrafter och utan att fastighetsägarens ansvar för effektivast möjliga drift och förvaltning försvagas. Också HSB har uttryckt stöd för individuell mätning av el, värme och varmvatten och anser att staten bör medverka till att underlätta för övergång till lägenhetsvis mätning, genom att undanröja de hinder som i dag finns.
Även Konsumentverket, Konkurrensverket, Stockholms Stad, Fortifikationsverket, Riksbyggen, Malmö Stad, Stockholms Stad, VVS-installatörerna, Kretsloppsrådet och LO har tillstyrkt ett införande av individuell varmvattenmätning. SCB har anfört att individuella mätningar av värme och varmvatten även skulle underlätta insamlingen av uppgifter avseende mängden använd värme för en utvald fastighet.
Statskontoret har anfört att det finns frågor som behöver belysas utöver vad som skett i rapporten innan beslut tas om att införa individuell mätning av värme och vatten. Kretsloppsrådet har avstyrkt förslaget om individuell varmvattenmätning i befintliga flerbostadshus samt krav på mätning
av värme i både nybyggda och befintliga flerbostadshus.

Bakgrund:
I dag saknar ca 2,5 procent av landets lägenheter elmätare.
Detta motsvarar ca 50 000 hushåll. Det finns dessutom en trend mot att i flerbostadshus mäta el kollektivt. Detta innebär att tidigare separata elabonnemang för respektive lägenhet och abonnemanget för fastighetens driftel ersätts av ett gemensamt abonnemang och att den samlade elförbrukningen i byggnaden mäts med en mätare. Åtgärden görs främst av kostnadsskäl och kostnadsbesparingen består av två komponenter. Den ena är en besparing till följd av en minskad nätavgift genom att flera små abonnemang slås samman till ett större och den andra är det lägre elpris som blir följden av att priset per kilowattimme kan förhandlas ner vid större inköp.

Regeringen har i olika sammanhang uttryckt sig positiv till att bostadsrättsföreningar, ägare av flerfamiljshus m.fl. agerar i syfte att inhandla el på ett från konsumentsynpunkt fördelaktigt sätt. Dock vore det olyckligt om detta leder till att den enskilde elkonsumentens betalning för elen frikopplas från den egna förbrukningen. Det är fullt möjligt för en grupp kunder som var för sig har individuell elmätning att gå samman i en upphandling av el, utan att för den skull avstå från den individuella mätningen och debiteringen
Fastighetsägare och hyresgäster kan i dag välja fritt hur kostnaden för den totala elförbrukningen skall delas. De flesta fastighetsägarna väljer, enligt vad regeringen erfarit, att låta de äldre elmätarna för respektive lägenhet sitta kvar. Samtidigt som det är möjligt att läsa av de enskilda mätarna och använda dessa mätvärden som grund för månatlig fördelning av elkostnaden finns det i dag inget som hindrar att en bostadsrättsförening väljer att fördela kostnaderna efter respektive lägenhets andelstal eller att en hyresvärd fördelar kostnaden lika på alla på samma sätt som värme och varmvatten, dvs. elkostnaden ingår i hyran. De senare lösningarna innebär att respektive hushåll inte ser någon direkt koppling mellan den egna elförbrukningen och kostnaden för boendet och därmed saknar en ekonomisk drivkraft att minska sin elanvändning t.ex. genom inköp av energisnåla vitvaror och hushållsapparater.

Frågan om individuell mätning av värme och varmvatten är långt ifrån ny men har nyligen aktualiserats i betänkandet Bilen biffen bostaden.
Hållbara laster – smartare konsumtion (SOU 2005:51) där ett krav på mätteknik för individuell varmvattenmätning i flerbostadshus föreslås.
Tidigare utredningar har visat att varmvattenförbrukningen i identiska lägenheter till följd av beteenderelaterade faktorer kan variera med en faktor fem till sex (Individuell värmemätning i flerbostadshus, Chalmers, 2003). Den totala energibesparingspotentialen för uppvärmning av varmvatten uppskattas enligt Boverket till mellan 15 och 30 procent (Hushållning med kallt och varmt tappvatten, Regeringskansliets dnr M2003/2830/Bo).

Även om individuell mätning av tappvarmvatten länge har framstått som ett intressant alternativ för att minska hushållens energianvändning har tidigare utredningar av bl.a. Energimyndigheten och Boverket kommit fram till att kostnaden för mätutrustningen i relation till beräknade energibesparingar framstår som alltför hög för att motivera en obligatorisk individuell mätning av värme och varmvatten.

Kostnaden för åtgärden minskar dock i takt med att mätutrustningen blir allt billigare samtidigt som energipriserna fortsätter att stiga. År 2006 uppskattas att ca 15 000 lägenheter i Sverige kommer att vara utrustade med något system för individuell mätning och debitering av värme och varmvatten.

Boverket har i redovisningen av sitt regeringsuppdrag Piska och Morot (Regeringskansliets dnr M2005/5069/Bo) föreslagit en ändring i förordningen (1994:1215) om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk, m.m. som gör det möjligt att genom Boverkets byggregler ställa krav på installation av mätutrustning för värme och varmvatten vid nybyggnad av flerbostadshus.

Skälen för regeringens bedömning:
Regeringen anser att individuell mätning och debitering av el och tappvarmvatten i flerbostadshus är ett viktigt instrument för att påverka hushållens beteende. Det ger hushållen ekonomiska drivkrafter att minska sin konsumtion av el och varmvatten, vilket i sin tur leder till en minskad energianvändning. Med undantag för det begränsade och dyra beståndet av lägenheter i innerstäderna bebos flerbostadshus i stor utsträckning av låg- och medelinkomsttagare, ungdomar och pensionärer med låga inkomster. Mer än andra behöver dessa grupper sänka kostnaderna för sitt boende, bl.a. genom effektivare energianvändning och därmed lägre energikostnader. Med stigande energipriser blir detta än viktigare. Individuell mätning av el och varmvatten framstår också som ett viktigt pedagogiskt instrument som åskådliggör för hushållen hur de med enkla medel kan påverka sin energikonsumtion.
Samtidigt förväntas en ökad medvetenhet om den egna energianvändningen höja acceptansen för andra energieffektiviserande åtgärder.
För att kunna föreslå lämpliga åtgärder avseende individuell mätning av tappvarmvatten avser regeringen att ge den planerade energitjänsteutredningen i uppdrag att utreda konsekvenserna av samt presentera förslag på ett krav på individuell mätning och debitering av tappvarmvatten i flerbostadshus. Också möjligheten att ställa krav på individuell mätning och debitering av el skall utredas. Utredningen skall noggrant redovisa de privatekonomiska, samhällsekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av förslagen. Om förslagen får statsfinansiella konsekvenser skall även förslag till finansiering presenteras. Vid behov skall förslagen också åtföljas av nödvändiga författningsförslag.
Avseende individuell mätning av värme pågår vissa försöksprojekt.
Regeringen anser att det behövs ytterligare uppföljning och utvärdering för att få en bild av huruvida åtgärderna leder till en minskad energianvändning eller inte.


Skulle vara intressant att se hur den av proppen resulterande lagen ser ut.myggan
Hemsida

Gamla HSB-styrelsen stäms på fem miljoner


14/06 2006 (1064) e
    Kommentar av Admin
Det trodde jag inte skulle hända!

Jag trodde HSB höll alla "de sina" bakom ryggen, även f.d. medarbetare, och oavsett vad de hade gjort, och oavsett att medlemmarna nekade HSB-styrelsen ansvarsfrihet.

Kan tänka mig att den förra HSB:aren/styrelseledamoten, och tillika polisen, Anders Nord är förvånad över denna utveckling.

Men jag skulle gissa att om det inte uppdagats att tidigare chefer på HSB "scammat" medlemmarna på den enligt SDS varierade summan på 40-50 mkr så hade inget heller hänt i denna horribla historia där medlemmarna lurades på pengar (igen).

Jag tror att HSB känt pressen från medlemmarna. Om medlemmarna bara tyst accepterat detta precis som man gör med alla andra vansinnigheter så hade kanske inget hänt överhuvudtaget.

Nu kommer förvisso HSB ändå att hålla de f.d. ledamöterna bakom ryggen när HSB i förväg informerar om att de ska se till så att ledamöterna inte kommer att bli personligen betalningsansvariga.

HSB vill att ansvarsförsäkringen ska täcka styrelseledamöternas uppenbara försök att lura alla.

Det är fint att sitta i en styrelse och veta att man kan begå i princip vilka brott som helst för man behöver aldrig riskera något personligen och ansvarsförsäkringen täcker ändå allt.

Och marionetten Staffan Lindblad, advokaten som inte reagerade på något, kan orimligen gå straff-fri från detta.
Se "Den övriga styrelsen godkände avtalet efter en muntlig föredragning. Där deltog också advokaten Staffan Lindblad. Inga handlingar fanns, ingen analys av fallskärmens konsekvenser förevisades, enligt stämningsansökan. Ett tilläggsavtal skrevs i maj, och klubbades igenom på ett extra styrelsemöte".


J.A

Det är styrelsen som beviljas ansvarsfrihet av stämman. Det är på dennas uppdrag styrelsen handhar den löpande verksamheten. Revisorn skall dock yttra sig ifråga om ansvarsfrihet.

Revisors ansvar regleras i huvudsak av 8 kap FörL med undantag för att auktoriserad revisor som huvudregel inte behöver användas annat än då länsstyrelsen anser det påkallat av särskilda skäl.

Man kan dock likväl föra skadeståndstalan mot revisor likaså styrelsen.

13/06 2006 (1063) e
    Kommentar av Admin
Exakt.

Det är alltså egentligen mer en "formell grej" att man har med punkten om ansvarsfrihet för styrelsen i dagordningen. Det behövs ingen särskild punkt för detta. Har en styrelse begått oegentligheter kan man börja reda ut detta från första sekund, och man behöver inte vänta på att beslut om något rörande detta tas på en stämma.

Men om det inte handlar om något väldigt allvarligt så avvaktar man "av rutin" årsstämman och punkten "Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen".

En revisor har ett ansvar för det arbete revisorn utför, och har revisorn brustit i sin revision, (undlåtit att påtala felaktigheter, brister och oegentligheter för medlemmarna), så kan man börja utredningsprocessen i samma sekund som detta upptäcks (börjar misstänkas).

Här kan det vara intressant att nämna att det nog finns ett antal (hur stort vet ingen) revisorer (såväl som styrelser, och inte minst vanliga dödliga medlemmar) som inte vet vad revisorns uppgifter i föreningen egentligen är.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 21/03-2023 05:39:38 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: