Sida: << | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


misteln
E-post

Vad är det för fel på de frågor vi ställer till HSB Malmö och nu också till HSB riks eftersom vi får svar enligt nedanstående:

Vi ansåg att vi hade kommit till vägs ände, förklarar VD Lars Danielsson HSB:s agerande i Vår Bostad i samband med att man anlitat en advokat.

Så här svarade Gun Britt Mårtensson(förbundsordf.) i sitt kanske sista svar till oss idag.

”Eftersom det inte finns några ytterligare obesvarade frågor och alla svar dessutom bara leder till nya oklarheter skulle jag gärna vilja använda min tid till sånt som leder framåt. Därför tror jag att det är bättre att vi med detta avslutar vår mailväxling! ”

Bo Linde / Fredrik Löfvall
Brf Misteln


14/03 2007 (2167) e
    Kommentar av Admin
Eftersom Gun-Britt Mårtensson lämnar sitt uppdrag som förbundsordförande så kan man tänka sig att hon inte bryr sig om någonting längre.

Om G.B. menar att alla nya svar bara leder till nya oklarheter så måste det väl bero på att HSB inte kan ge klara, tydliga och raka besked, eller?

Och om Brf. Misteln har frågor så hur kan då G.B. avgöra att det inte finns obesvarade frågor? Uppenbarligen finns ju det.

HSB:s strategi när de känner sig pressade är att utnyttja sin maktposition och helt sonika strunta i att svara på frågor.
För de som läste vad jag skrivit för två helger sedan i Sydsvenskan, så kan man se att HSB inte ens reagerar på kritik i media.


Enda sättet att få detta tunga skepp att ändra riktning är nog om så många medlemmar som möjligt skriver insändare till media. Någon gång måste ju då HSB börja reagera, tycker man.

Den 26 april (Kockum Fritid) är det årsstämma för HSB Malmö.
Hoppas att våra styrelser utnyttjar denna stämma för att försöka påverka så att HSB tar något steg i en mer demokratisk riktning.
Om det är någon som har dagordningen för denna stämma så skulle jag gärna vilja ta del av den. Enligt HSB måste jag beställa tid hos HSB, och ta mig till Turning Torso för att läsa dagordningen, om jag som medlem i HSB vill se vad som är på dagordningen i den förening som jag är delägare i. Det känner jag inte riktigt för.

PS.
För de oinvigda, se länkar i länkrutan ovan, om vad Brf. Misteln råkat ut för.Turning Torso

HSB Malmös högkvarter

Byggt av medlemmarnas pengar

hotpot.se/forum


Peter, styrelsemedlem

Tack för svaren G-I!

Snabb fråga bara: kan man hitta avgifterna för administrationsavgiften i den årsredovisning som delas ut till medlemmarna? Vart isåfall, som enskild post eller under någon av posterna. I vår årsredovisning står inte den uppgiften i klarspråk. Man kanske måste fråga Riksbyggen?

Skall ta ett exempel: I somras målade vi om i källaren, hade två sommarjobbare som uförde det, färgen handlade vi själva.

Kan Riksbyggen ha tagit ut någon avgift för det? Trots att de inte själva varit delaktiga annat än betalat ut lön och fakturor på färg, men det borde ju ingå under ekonomiavtalet isåfall.

14/03 2007 (2166) e


G-I

Hej Peter

1- nej, han avgår inte frovilligt. Det går inte, eftersom det står i stadgarna att Riksbyggen väljer en styrelseladamot.

2- Uppsägingstiden på avtalet står i avtalet. Vi har ett komplicerat där uppsägingstiden 6 månader inför vissa datum. Om vi missar säga upp före ett datum får vi en chans till 2 år senare eller så. Konstigt.

3- Varje gång vi pratar om vår offerförfrågan, gör vi det på slutet av mötet, och vi ber representanten att gå från mötet. Han förstår att det är den enda rätta eftersom han är jävig när det gäller förvaltning. När vi väljer det nya förvaltare får han inte rösta, p.g.a. jäv.

4- Fråga gärna personen på ekonomiavdelningen på Riksbyggen hur mycket de tagit de senaste åren. Jag själv gjorde en granskning av årsredovisningen.

Angående låset tycker jag att Riksbyggen gjorde fel, om inte styrelsen givit dem i uppdrag att göra detta. I vissa föreningar kan det vara så att lås är den boendes ansvar, men de boende är skyldiga att fixa sina lås. Om de inte gör det inom en rimlig tidsram kan föreningen byta läset och skicka fakturan till den boende. Så gör vi i alla fall.

14/03 2007 (2165) e


Peter, styrelsemedlem

Hej G-I!

Tack för dina svar!

1. Så enda chansen att bli av med riksbyggens representant är att ändra stadgarna? Han avgår inte frivilligt om man ber om det?

2. Jag menade förvaltningsavtalen på fastighetsskötsel, ekonomi samt teknisk förvaltning och hur lång uppsägningstid det brukar vara på dessa.

3. Skall bli intressant att höra vad ni får för skillnad i prisbild. Om vi skall göra likadant, har rb`s representant någon rösträtt i den frågan då? Alltså, vill vi ta in offertförfrågningar på de tjänster som riksbyggen utför, kan riksbyggen rösta emot det förslaget då?

4. Ja jag åsyftade underhållsadministrationsavgifter. Har man rätt att få se samtliga fakturor föreningen fått betala för exempelvis förra årret på riksbyggens kontor. Vore kul att se vad de debiterat för.

5. Okej.

Tyvärr bor jag inte i stockholm eller i närheten. Annars hade det varit intressant med ett sammarbete.

HAr en annan fråga. Nyligen hade vi inbrott i källaren och låset till ett förråd bröts upp. Riksbyggen lagade detta och fakturerade sedan hyresgästen det beloppet, utan att fråga om hyresgästen ville ha det lagat. kostade drygt 500 att laga, något man kunnat laga själv för max en 50-lapp. HAr riksbyggen rätt att göra så? Föreningen valde sedan att stå för den kostnaden. Men ett märkligt agerande.

14/03 2007 (2164) e
    Kommentar av Admin
Jag kan bara snabbt svara på din sista fråga.

Det är beroende på vad som står i er förenings avtal med Riksbyggen vilken frihet Riksbyggen har att åtgärda saker i föreningen utan godkännande av styrelsen i förväg. Ett tips är att se över avtalet. Det är säkert som alla andra avtal, dvs ganska öppet för fria tolkningar.

Vad Riksbyggen däremot inte har rätt att göra är att debitera en hyresgäst, utan att åtgärden och kostnaden först godkänts av den som förrådet hörde till.

Och svaret på fråga 1 är att Riksbyggens representant definitivt inte avgår frivilligt om styrelse eller medlemmar ber denne representant att lämna.

Svaret på fråga tre är att Riksbyggens representant har exakt samma rösträtt som övriga ledamöter. Med ett undantag. När det är fråga om jäv! Dvs om det gäller t.ex. upphandling av förvaltning där Riksbyggen är en av de som ska väljas mellan så får Riksbyggens representant inte rösta.


G-I

Om man inte köper nåt från Rb men är medlem ändå kan man få hjälp an rb-representanten på styrelsemöte (han är ändå expert på brf:ar) utan att han kan hamna i jäviga situationer, eftersom man köper inget från Rb.

Admin: jag försöker få mitt lösenord för det extra forumet skickat till mitt email, men det verkar inte fungera.

13/03 2007 (2163) e
    Kommentar av Admin
Ska undersöka, återkommer.


undrar

Om man inte har rb/hsb som förvaltare, varför måste man vara medlem i hsb/rb? Det verkar ju som man inte får något skydd ändå? Bara mer förluster?

13/03 2007 (2162) e
    Kommentar av Admin
Jo, men om vi inte är medlemmar med obligatorisk skyldighet att betala medlemsavgifter, hur ska då Riksbyggen och HSB (samt vissa styrelser) finansiera att driva processer mot medlemmarna? 0


PS.
Det börjar närma sig att jag offentliggör vad som hände på vår senaste årsstämma.
Ett tips! Var beredd på spännande läsning.

Jag kommer att informera i såväl detta forum som i extra forumet när jag lägger ut materialet.

Du vet väl att du kan "prenumerera" på inlägg i det nya forumet ???
Använd dig gärna av denna funktion så vet du när det kommer något nytt i det nya forumet.

Jag har nu påbörjat sökmotoroptimering av det extra forumet, så det du lägger in där kommer att hamna högt i sökmotorernas resultatlistor! Mycket högt!

Här kommer en hemlis !
För dig som inte redan upptäckt detta; i det nya forumet finns nu viss hemlig information, dvs information som det inte var meningen att den skulle komma till medlemmarnas (eller ens styrelsernas) kännedom. Jag säger inte mer än så.


Cecilia H
Hemsida

Inbyggd demokrati

Jag vill bara säga att jag med spänning följer K.G. Jönssons krönikor om den demokratilösa föreningsvärlden. Tycker det var speciellt fyndigt som K.G. Jönsson formulerade sig i söndags när han skrev om den "inbyggda demokratin" i bostadsrättsföreningar.

Jag har själv under många år undrat hur det är möjligt att det kan fungera så här odemokratiskt i föreningar (inte minst min egen förening) utan att någon reagerar. Jag är mycket glad för att dessa sidor finns och hoppas att det kan få folk att tänka till lite så att saker och ting kan börja förändras. 0

13/03 2007 (2161) e
    Kommentar av Admin
Ja, vad K.G. skrev som svar till HSBs respons om att hyresgästföreningen inte ska lägga sig i bostadsrättsmedlemmarnas problem eftersom det finns en "inbyggd demokrati" i bostadsrättsföreningar, var;

Den demokrati som ska vara inbyggd i föreningen är ibland så väl inbyggd att medlemmarna inte kommer åt den.G-I
Hemsida

Hej Peter

Jag vill försöka svara på dina frågor. I min förening har vi sagt upp alla avtal med Riksbyggen, och ska börja med offertförfrågningar.

1- För att bli av med en representant från Riksbyggen i styrelsen behöver man gå ut ur Riksbyggen. För att gå ut ur Riksbyggen behöver man ändra stadgarna, och detta görs på 2 i följd stämmor, m.h.a. en motion.
Att notera att:
- förvaltning och medlemskap I Riksbyggen är 2 olika saker. Man kan vara medlem men köpa inget från dem, och tvärtom är också sant.
- I ert avtal med Riksbyggen står det förmodligen att representanten måste vara på minst 3 styrelsemöte per år (inkl. årsstämma). Det kanske går att komma överens med honom att inte komma på alla möte

2- Uppsägningstid? Pratar du om medlemskap i Riksbyggen? Jag vet inte om det finns en uppsägningstid, men man måste ändra på stadgarna i första hand.

3- Vi kommer att skicka vår offertförfrågan till 5-6 olika ekonomiska förvaltare. Namn på de fick vi genom att prata med grannföreningar och leta på Internet.

4- Ekonomisk avgift på fakturor (tänker du på det dem kallas för underhållsadministration i avtalet?) borde riksbyggen ta bara för de arbeten de gör. Vi ser till att de inte gör nåt för oss längre, vi beställer i stort sett alla jobb själva.
Vi har också träffat en chef på Riksbyggen (Kritina Ericsson) för att ändra vårt avtal så att de tar underhållsadministrationen bara på de arbete de gör, och inte på alla poster som hamnar under ”Underhåll och reparationer” som det var innan.

5- Jag tror att svaret på denna fråga är ”Fastighetsskötsel” eftersom underhållsfonden är till de större arbete (ommålning, renovering, stambyte) och inte till löpande underhåll. Men jag kan ha fel och det vore bra om någon annan kunde uttrycka sig i denna fråga.

För övrigt, om du bor i närheten av Stockholm och eftersom ni är en Riksbyggen förening tycker jag att det vore bra om vi kunde pratas vid utanför forumet. Vi kanske kan hjälpas åt med styrelsearbete, tips och byte av erfarenhet.13/03 2007 (2160) e
    Kommentar av Admin
För att det ska bli lite enklare att hänga med så kopierar jag in Peters frågor här;

1. Hur blir man av med ledamoten från riksbyggen i styrelsen? Dels sitter han ju i en "jäv" situation, dessutom bor han inte i huset vilket jag tycker en medlem av styrelsen skall göra.

2. Hur lång uppsägningstid brukar det vara på riksbyggens tjänster?

3. Förslag på att hitta bra alternativ till den ekonomiska förvaltningen., eller brukar det bli billigast att ha riksbyggen på den tjänsten?

4. Om riksbyggen endast sköter den ekonomiska förvaltningen, tar de ändå ut administrativ avgift på fakturor? Eller finns det nått bra sätt att slippa undan deras kalle-anka fakturering?

5. Under vilken post i årsredovisningen hamnar glödlampor, etc. Under fastighetsskötsel eller uttag ur underhållsfonden?


stephan

Avtal

Det kan aldrig finnas ett måste i avtalsfrågor. då skulle det vara för lätt. Bör, kan man kanske sträcka sig till men det faller nog också på grund av den fria marknaden som finns i och med att Sverige är med i EU.
För övrigt tycker jag att många styrelser bör skriva en egen motion till stämman, som går ut på att man skall utvärdera fördelar repektive nackdelar att som bostadsrättsförening vara medlem i en viss organisation? Dels är det ett bra uppdrag för en styrelsen att hantera och resultatet, skulle kunna utvärderas av någon opartiskt som därefter framlägger ett förslag till nästa stämma att ta ställning tlll.

Vilket avtal är det som de flesta föreningar lämnar först hos sin "moderorganisation"0
Rätt svar fastighetsskötseln.
Varför tror NI?
De som svarar att det är det avtal som är lättast att se att det inte fullgörs enligt gällande avtal.
Varför?
Jo de flesta människor vet hur och varför man byter glöder glödlampor, hur och varför det städas i entreer, hur det fungerar om tvättmaskinen är trasig etc.
Hur många styrelseledamöter har samma kunnighet hur ett tekniskt respektive ekonomiskt avtal skall fungera?
Där är det mycket svårare att "knäppa" Riksbyggen och HSB på näsan?

13/03 2007 (2159) e


Mr Br

Dessa frågor borde du ju ställa till den representant från Riksbyggen.. Det ska således behandlas på ett styrelsemöte.. Förövrigt måste ni nog köpa ekonomisk förvaltning för att vara medlemmar i Riksbyggen..

13/03 2007 (2157) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 8/02-2023 14:51:34 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: