Sida: << | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan
Hemsida

Kort kommentar avseende maskiner och el.

På elsidan har HSB avtal med alla de största distributörerna av el.
Vitvaror vet jag inte hur det ligger till. Tror att i såna enorma avtal finns nog klausuler i mycket liten text, att man inte kan konkurrera med sig själv.

22/03 2006 (705) e


Ledamot i brf

Adim som exempel kan jag beräta när jag var vicevärd skulle vi köpa in en tvättmaskin (Wascator kommer ej ihåg modellnummret) som är ointressant. Jag ringde Electrolux/Wasctors repr. för Övre Norrlan Filip Dahlberg som sitter i Sundsvall.

Detta för att kunna köpa den utan mellanhänder. Han frågade om vi var med i HSB -Ja sa jag. Då sa han, tyvärr kan jag inte sälja (konkurrera) till det pris HSB kan sälja för genom deras riksavtal -5% om jag minns rätt. Jag fick hans pris och fick pris av HSB, och HSB var billigare.

Vi har senare köpt ett par maskiner till samt någon mangel o centrifug.

Sen till elpris. Om vi som enskild förening begär in offert för en förbrukning på 1 milj kWh/år så får vi aldrig el till de priser som HSB kan förhandla fram. Varför? jo volymen(antal kWh) som HSB förhandlar om är kanske för 150 föreningar á 1 milj kWh, det är det som gör skillnaden.
Där har jag oxå ett exempel, fick in ett pris från Vattenfall som var 5 öre/kWh högre än det HSB fått av Skellefte Kraft.Trots att Vattenfall fick ett till försök att pressa priset så sa han samma sak -Tyvärr kan jag ej konkurrera pga HSB förhandlar med helt andra volymer.

Och det pris HSB förhandlat fram är exakt det kWhpriset som Ske Kraft fakturerar oss.21/03 2006 (704) e


stephan

svar till ledamot.

Jag tror inte du har koll på vad jag menar, eller hur det fungerar. visst det finns de som lever på styrelseuppdrag, allt ifrån "målvakter" som bara finns med på papperet och kan ta smällar för att det inte finns något att ta av. Sen finns det många som sitter på stora bolagsposter och lyfter miljonen om året i arvoden, gör nog ett bra arbete, men de har hjälp. det vill säga någon som läser in ärenden, kommer med råd och tips inför mötena. Sen finns HSB, där det inte i Stockholm fungerar som du beskriver med att de får hundralappar per möte, sanningen är att de har styrelserepresentation inbakat i lönen, som bonus av skattetekniska själ kan de ta ut mer semester. Det du exemplifierar med gemensamma uppköp, som är kanon, tror jag föreningarnas styrelser skulle kunna snacka ihop sig och göra ändå bättre affärer, utan mellanhanden HSB. men innan det blir verklighet måste många höga murar rivas. Det sista det handlar om för mig är avundsjuka på HSB.

21/03 2006 (702) e


Ledamot i brf

Stephen varför kan man inte sitta med i flera föreningars styrelse? Det förekommer överallt och många andra sammanhang.

Ditt svar är nog: För att dom tjänar pengar på föreningarna. Vår HSB-ledamot har ersättning från HSB ett par hundra/möte mer än vad vi i övriga i styrelsen har. Är det inte upp till var och en hur mycket fritid (mötena är ju alltid på kvällstid) man vill offra på det?
Det är snarare en fördel än nackdel om HSB-ledamoten sitter med i flera föreningar, bla med tips när man ska göra rep/renoveringar, en del upphandlingar=bättre pris om man ska handla in sopkärl för sopsortering som vi gjorde tillsammans med 10 andra föreningar.

Tror det är en svenska avudsjukan att det är fult att ha en massa uppdrag och tjäna pengar.

21/03 2006 (701) e
    Kommentar av Admin
Tips är bra, men det skulle fungera så otroligt mycket bättre (dvs bättre samt många fler tips) med ett gemensamt forum för alla brf. Som t.ex. här.

Den som delar med sig av tips om t.ex. priser som pressats i en förening kan få ett lika bra eller bättre tips från en annan förening, osv.

Vidare så kan annonsörer i forumet komma med bra erbjudanden, etc.

HSB-ledamoten vet ingenting i jämförelse med vad alla föreningar vet tillsammans.

Sedan är det så att HSB-ledamoten prioriterar HSB:s bästa framför föreningens bästa (i de fall dessa ej överensstämmer), och HSB-ledamoten har en unik möjlighet att manipulera de flesta styrelser.

Slutligen tror jag det är ytterst få fall där HSB kan förhandla till bättre avtal än vad en eller ett par föreningar kan göra själva.

Faktum är att man t.o.m. som privatperson nog oftast kan få bättre priser själv än genom att utnyttja HSB:s rabatter.
T.ex. när det gäller vitvaror. Jag har aldrig sett något annat än att det blir dyrare med HSB:s priser här jämfört om jag gick ut på stan för att handla vad jag vill ha.

Det skulle förvåna mig om det finns någon som lyckats hitta något som är billigare med HSB:s priser än vad man annars behöver betala. Utifallatt någon hittat en dylik produkt så skriv gärna om det i detta forum.

Om jag skulle säga en fördel med HSB-ledamoten så är det (och jag kan då bara komma på en fördel) att HSB-ledamoten ger en extra insyn för medlemmarna att det går rätt till i styrelsen.
Detta skulle dock fungera ännu bättre med ordentliga regler/rutiner och informationsskyldighet, där ingen HSB-ledamot behövs.Ett exempel på hur HSB lurar medlemmarna.

På HSB:s sajt har HSB skrivit följande.
"I augusti 2005 kunde vi konstatera att Storuman Energi var den billigaste elleverantören till lägenhetsinnehavare. Drygt fyra månader senare låg de fortfarande i topp på Konsumentverkets lista. Listan baseras på jämförpriser i öre/kWh inkl moms och avgifter för en lägenhet som förbrukar 2 000 kWh. Som HSB-medlem får du ännu mer fördelaktiga priser!"

För det första är det idag mars 2006 (snart april). Det är varken augusti 2005, eller fyra månader efter (dvs december 2005).

För det andra förändras priserna i princip från dag till dag. Vad priserna låg på eller vilka jämförelser som gjorts för ½-1 år sedan är helt ointressant.

För det tredje kan man inte göra någon sådan jämförelse som HSB/Storuman gjort (i annat än rent generella termer). Vad baseras egentligen den påstådda jämförelsen på? Vilka förutsättningar gäller? T.ex. rörligt eller fast pris?

För den som vill se den aktuella prisjämförelsen från Konsumentverket är det bara att klicka på denna länk.
Man kan då konstatera att Storuman inte alls är billigast (under de specifika förutsättningar som gäller just här för Konsumentverkets jämförelse).
Det blir t.o.m. 3,1 öre dyrare att välja erbjudandet om el med rörligt pris via HSB jämfört med om man valt att köpa el från Storuman utan att gå via HSB:s "erbjudande".
OBS! Denna prisjämförelse från Konsumentverket är ointressant. På andra av Konsumentverkets sidor får du det pris som gäller specifikt för dig, där du bor och med dina önskemål (vilket HSB inte vill informera om).

För det fjärde vill HSB/Storuman inte lämna ut några priser så att den enskilde medlemmen enkelt kan göra jämförelser på egen hand.

I stället presenterar HSB en svårläst kopia av hur jämförelsen såg ut i augusti 2005 (vilket naturligtvis också bidrar till att lura de medlemmar som inte är kritiskt granskande av information).

För det femte hävdar HSB i den fortsatta texten att ett viktigt argument för Storuman är att de inte tar ut något fast pris.
Det finns kanske elleverantörer som gör detta, dock inga av de leverantörer jag anlitar eller jämför med!
Det är ett korkat argument från HSB som inte säger något.
Dessutom tar Storuman visst ut ett fast pris, i form av uppläggningsavgift.

Etc., etc.

Det finns nog många som tror att HSB:s uttalanden går att lita på och luras att välja Storuman Energi bara för detta.

Hade HSB varit ärlig så hade HSB i stället bara informerat om att den som vill ha den billigaste elen ska gå till Konsumentverkets sida och fylla i sina uppgifter där, och vips så visas den eller de billigaste leverantörerna.

Man kan bara undra hur mycket HSB tjänar på att vilseleda medlemmarna och göra reklam för Storuman.

OBS!
Prisjämförelse fast pris, ett år:

Med Storuman Energi och HSB-rabatt (som består av 0,3 öre/kWh) skulle jag få betala 107,06 öre/kWh PLUS uppläggningsavgift (hur stor denna är informeras inte om, men jag tror den normalt ligger på 125 kr).

Med den leverantör jag har idag (ej den billigaste) skulle jag betala 98,25 öre/kWh (ingen uppläggningsavgift eller andra "dolda" kostnader).


G-I
Hemsida

Hej Per

Har ni uppmärksamat detta med att RB tar 8 % I underhållsadministration för alla poster i årsredovisning som hamnar under underhåll, även poster som de inte varit inblandade i (och inte presterat en minutsarbete för)?

Nu accepterar RB att ändra på sina rutiner, men vill inte (sista ordet inte sagt) ge oss pengarna tillbaka för de 2 sista åren. Nästa steg för oss är ett möte med chefen på deras huvudkontor.

Jag hoppades att de skulle ge oss pengarna tillbaka med ett ursäkt för att de gjort fel: det hade varit ett bra sätt för dem att få tillbaka lite förtroende. Visste var jag naiv, men de är naiva på RB om de tror att vi ska ge oss så lätt. De där pengarna vill jag ha tillbaka.
Nästa vecka ska jag granska de årsredosvisningar på 90-talen. Vi får se om jag hittar fler ”lik i garderoben”.


21/03 2006 (700) e


stephan
Hemsida

Att en av de 2 dominerade förvaltarna i landet har insett att styrelserna inte ska vara Nickedockor.

Om "marknaden" hade styrt så skulle HSB få enorma problem med att anställa bra personal.
Framförallt förvaltare som idag tack vare medlemspengarna och dyra avtal för föreningarna hellre tar lönen som HSB kan betala än lever ett normalt liv.

Det kan inte vara normalt att sitta med som styrelseledamot i 7 föreningar. Vilket betyder att 10 dagar i månaden på kvällar ska prestera sitt bästa för föreningen. Dessutom några helger om året vara med på exempelvis konferenser som jag hoppas föreningarna har avseende verksamhetsplanering, budget, ekonomisk uppföljning och framtidsplanering.

21/03 2006 (699) e


Per (ledamot i Riksbyggen brf )
Hemsida

Svar till G-I
Riksbyggen representant på styrelsemöten

Vi har ett liknande avtal med Riksbyggen. Det avser då budgetmöte, bokslutsmöte och eventuellt något annat styrelsemöte och årsstämman.

Det är inte så att Riksbyggen skall närvara utan det är styrelsen som kallar när de skall vara med. Alltså när styrelsen anser att behov föreligger för att Riksbyggens representant behöver vara med.

20/03 2006 (696) e


stephan
Hemsida

Distriktsverksamhet i Haninge

Distrikt 15, har 93 ledamöter +93 ersättare. Av styrelsen är 6 av 7 styrelseordförande i sin egen förening + en vice. Distriktets verksamhet, med kommentarer av styrelsen.

Certifiering, "Träffen var välbesökt med 17 ledamöter."

Bilpool: "Det konstaterades att det kom fler till träffen än som förväntats."

HSB Omsorg: "Även denna träff var mycket välbesökt och de närvarande Fick möjlighet att ställa frågor".

Haningedagen: "Modell av HSB:s nyproduktion i kommunen visades, HSB:s tält var mycket välbesökt och representanterna fick svara på många frågor"

Att styrelsen kommenterar att det är välbesökt när det kommer knappa 10%, och att närvarande Fick möjlighet att ställa frågor, som om det vore ovanligt säger det mesta om denna verksamhet.

Detta är verksamhetsberättelsen för distriktsstyrelsen.

20/03 2006 (695) e


stephan
Hemsida

§ 1 HSB-föreningens firma och ändamål.

Utdrag ur denna §, någon som tycker det stämmer?

"Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom att:
Lämna kontinuerlig information till medlemmarna,
bedriva en aktiv medlemsrekrytering och
genom upplysningsverksamhet öka kunskaperna om de kooperativa ideerna och bostadsrätten som upplåtelseform.

19/03 2006 (693) e
    Kommentar av Admin
Jag är inte riktigt med. Var kommer denna text från?

Du menar att det är den lokala HSB-avdelningens "ändamål"?
I så fall avses nog som "medlemmar" främst de olika föreningarnas styrelser (alltså enligt HSB:s tolkning).

Och "upplysningsverksamheten" vill nog HSB tolka som att den ska vara riktad mot styrelserna (föreningarnas medlemmar tycks inte vara särskilt intressanta för HSB).

De "kooperativa idéerna" är borta sedan länge, så där kan man förstå att det inte bedrivs någon som helst verksamhet för att öka kunskaperna om dessa.
Säg den medlem som känner till något om HSB:s "kooperativa idéer"!


stephan
Hemsida

HSB:s Stadgar säger;

HSB skall bistå brf-föreningen genom:
- Att delta i dess styrelse
- Att granska och yttra sig över budgetförslag, årsbokslut och deklarationer.

Vidare skall HSB lämna råd och anvisningar för administration av, Medlems och lägenhetsförteckningen, pantföreskrivningar, uppgiftsskyldighet till panthavare, den lagstadgade uppgiftsskyldigheten till medlemmar och myndigheter.
HSB kan härutöver bistå brf:erna i deras verksamhet i den omfattning som avtalas.

Bistå
BRUK: (i sht i skriftspr.)
stå vid (ngns) sida, stå (ngn) bi, hjälpa l. stödja l. understödja (ngn som är i behov av hjälp).

Ska jag då tolka detta som att alla styrelser behöver hjälp, kanske är så???

19/03 2006 (692) e
    Kommentar av Admin
Jag är absolut inte på något sätt för att HSB ska tvinga sig in i styrelser. Naturligtvis behöver inte alla styrelser hjälp via en HSB-ledamot. Det ska vara upp till varje förening (dvs medlemmarna, inte styrelsen) att avgöra, och föreningarnas stadgar ska ändras utefter detta. Dvs det ska inte längre stå i stadgarna att föreningen måste ha en HSB-ledamot (= HSB-representant).

Ingen mer än jag vill ändra följande formulering från stadgarna; "...Av dessa utses en ledamot och högst en suppleant för denne av styrelsen för HSB; övriga ledamöter och suppleanter väljs på föreningsstämma".

Som du kan se har jag också skrivit i mitt förslag till ändringar av stadgar att ändra om texten till att föreningen själv ska bestämma om föreningen vill ha en HSB-ledamot.

Jag har inte tidigare läst det du skriver här från HSB:s stadgar men det är ju en intressant vidareutveckling av vad HSB fått in i föreningarnas stadgar. Dock står det tydligen även i HSB:s stadgar att HSB skall delta i föreningarnas styrelser.

Jag håller med dig om att ordet "bistå" kan tolkas på ett visst sätt, men rent juridiskt lär detta inte räcka för att fritt kunna avveckla HSB-ledamoten... även om jag önskar att det hade varit så.

PS.
En av de riktigt skrämmande sakerna med HSB-ledamoten är att varken styrelserna eller medlemmarna får reda på vad HSB-ledamotens uppgifter är (alltså i stil med det du hittat från HSB:s stadgar).

Det måste också sättas ett pris på tjänsten "HSB-ledamot", i de fall detta inte är gjort.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 20:15:15 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: