Sida: << | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan

Varningsbrev

"Styrelsens anslagstavlor", ja det säger ganska mycket om man tänker efter före.

"och framför allt spridning av desinformation i brevinkast och på styrelsens anslagstavlor".[-x


19/05 2006 (952) e
    Kommentar av Admin
Ja, jag tänkte inte ens på det bland alla konstigheter i styrelsens hotbrev.

Styrelsen ser anslagstavlorna som styrelsens "privata" egendom, i stället för som det egentligen är, dvs föreningens (= medlemmarnas) anslagstavlor.

Och om styrelsen har sina egna "privata" anslagstavlor, var är då medlemmarnas i Myggans förening?

Är de kanske - som i min förening - placerade på en dold plats i källarna (men jag ska kanske inte klaga när jag nu efter några års hårt arbete i alla fall lyckats få upp dessa anslagstavlor, även om styrelsen placerat tavlorna där inte så många medlemmar ser dem och där all ev. form av kritik mot styrelsen inte sitter uppe längre mer än max några timmar)?


Admin

Trakasserier av styrelsen

Jag kan inte hålla mig, utan måste bara skriva några rader om vad som eventuellt komma skall.

Myggan har nu fått sin utlovade varning av styrelsen (som Myggan tidigare skrivet en del om i detta forum).

Jag har fått en kopia av denna varning, och kan bara konstatera att den är rent häpnadsväckande!!!

Jag har frågat Myggan om det är ok att lägga ut denna varning på en webbsida, och om han tillåter detta så kommer det ett ex. av denna varning.

Håll andan! Alla måste läsa denna varning! Man vill inte tro att det är sant, men det visar att det finns absolut inga som helst gränser för hur illa en styrelse kan bete sig.

Här gör styrelsen t.o.m. misstaget att svart på vitt visa vad det är för en samling tomtar.

För den aktuella föreningens bästa hoppas jag innerligt att hela styrelsen åker all världens väg på den nära förekommande stämman.

18/05 2006 (951) e
    Kommentar av Admin
Jag bara måste upprepa det igen!!!

Varningen till Myggan är sensationell !!!

Inte ens jag som har hört så mycket från alla håll, inte minst i detta forum, om uschla styrelser trodde att någon kunde vara så korkad att den formulerade ihop sådan rappakalja som den här varningen !!!

Myggans styrelse har inte en susning om vad de håller på med.

PS.
Jag har nu fått grönt ljus. Senare idag, eller tidigt i morgon lägger jag ut varningen här. Ni kommer inte att tro era ögon när ni får se detta.

Hotelsebrevet från styrelsen är nu inlagt. Klicka på länken i den övre delen av sidan.
Ev. kommentarer lämnas med fördel i "Extra forum" eftersom det är en diskussionspunkt som klart lämpar sig bättre i det andra forumet.


G-I

Tyvärr tror jag inte att det är brist på tid som hindrar folk att komma på stämman. Det är snarare en viss inställning, lathet, ointresse, mm
I min styrelse har de flesta mer eller mindre små barn. Andra i föreningen utan barn är aldrig med på nåt, varken städdag eller stämman.


17/05 2006 (945) e
    Kommentar av Admin
Sant, men i grund och botten ligger nog problemet i tre saker;

1. Att medlemmarna känner att de inte har någon möjlighet att påverka (vilket är lite motsägelsefullt i sig eftersom stämmorna är den enda möjlighet som är medlemmarna förunnade att kunna påverka föreningen och sin tillhörande ekonomiska situation).

2. Att medlemmarna inte förstår vikten av att deltaga på stämmor, och vara aktiva på dessa.

3. Att medlemmarna inte förstår att många styrelser inte är tillräckligt kompetenta för sina uppgifter (och att många av dessa styrelser dessutom olyckligtvis försöker dölja detta genom att sluta in sig i ett skal och se till så att medlemmarna får minsta möjliga information).


Just att vissa styrelser gör allt för att dölja att de inte vet vad de sysslar med, i stället för att t.ex. ta hjälp av medlemmarna, gör att medlemmarna invaggas i en falsk säkerhet. Medlemmarna tror att de har en styrelse som vet vad den gör. Tiden går, och detta kan få drastiska konsekvenser för medlemmarna. Det kan alltså stå medlemmarna dyrt att inte se till så att de har full koll på vad styrelsen håller på med.


Per (Ledamot)

Stämmor
Idagens samhälle med stress och jäkt måste man prioritera.
Barnfamiljer prioriterar givetvis sina barn framför årsstämma och styrelsearbete.
Vi har våra arbete och fritidsaktiviteter.
När man kommer hem efter en arbetsdag är man trött och vill koppla av. Det är kanske inte så onaturligt att man stannar hemma istället för att gå på stämma.
Skall man då också ställa upp i en styrelse kräver detta också tid och emergi.
Hyr mycket tid skall man offra?

Först arbete, sedan hem till familjen, sedan möte.
Klagomål från boende att det inte "händer något", sedan hem till familjen och klagomål där: "varför är du inte hemma?".

Är det någon som tänker på detta?
Dygnet har faktiskt endast 24 timmar.

17/05 2006 (944) e
    Kommentar av Admin
Konsten att prioritera

Jo, man kan säkert komma på många skäl för att inte gå till en stämma.

Visst stämmer det att dagens stressade samhälle ger väldigt lite tid över för medborgarna. Tiden räcker oftast inte till för allt.

Men sedan kan man fråga sig varför många lägger ner massor med tid på att tjäna några kronor på sina telefonräkningar, sina elkostnader, sina försäkringar, etc. När det sedan gäller den post i ekonomin som nästan uteslutande är den största - sin bostadsrätt - så är man inte ens beredd att lägga ett par timmar om året på en stämma.

Det går inte ihop riktigt.


stephan

Stämmor

Vilka går på stämmor?

Om det inte är något speciellt i kallelsen till en stämma, som en 25%-ig avgiftshöjning eller annat stort tror jag att de som inte kommer är barnfamiljer och de som "gör" karriär i arbetslivet.

Med det menar jag att i dagens samhälle är det så att de som vill upp, utnyttjas så av arbetsgivare med övertidsuttag m.m att deras tid blir knapp till annat. vilket gör att stämmor och boendefrågor inte ligger så högt upp på aktivitetslistan.

Detta lilla inlägg går att tolka på olika sätt, ett skulle kunna vara att det blir "de äldre" som blir tungan på vågen vid omröstningar på stämmor då de är "överrepresenterade".

För övrigt gäller fri tolkning på detta och alla mina inlägg i bofrågor.

17/05 2006 (943) e
    Kommentar av Admin
Nu är de äldre i min förening i och för sig klart överrepresenterade, men min uppfattning är densamma.

Det är väldigt få under 65 år som kommer till stämmorna i min förening.

Trist, speciellt eftersom denna grupp mest bara verkar komma dit där för att fika tillsammans. De senaste fem åren har denna på stämmorna överrepresenterade kategori i princip inte haft en enda sak att tillföra. Varken i motioner eller på stämmor (eller vid något annat tillfälle).

De har alltså all tid i världen, men ändå bidrar de inte med det minsta!!!

Konsekvensen av detta är att det mesta som görs i föreningen är för pensionärerna. Man förstår inte vinsten med att försöka locka hit någon under 65 år till föreningen.

Jag gissar att många bostadsrättsföreningar i landet alltmer övergår till mer eller mindre rent pensionärsboende. Undrar var alla andra bor ;).


J.A

I min föreningen hänger ett papper med en utskriven månadskalender, brevid hänger en penna i ett snöre samt ett annat snöre med tippex.

Rätt intressant vilka skillnader det kan vara, men er förening kanske så stor att det inte skulle vara möjligt.

16/05 2006 (941) e
    Kommentar av Admin
Samma i min förening... och jag kan inte se annat än att det fungerar utmärkt här med att skriva upp sitt lgh.nummer på en tvättlista. Har fungerat problemfritt i de dryga 15 år jag bott i föreningen.

Ganska häftigt att lägga drygt 7 miljonor kronor (även om det finns en del andra vinster med det nya systemet) för att ersätta papper och penna om detta fungerar bra.

Låter som att en utökning av maskinparken skulle vara fördelaktigare, utifall det är problem att få tvättider.

Om föreningen köper in ytterliggare 60 tvättmaskiner så skulle kostnaden bli oerhört mycket lägre jämfört med vad det nya systemet kommer att kosta.


stephan

Tvättstugebokningssystem

Innan jag idag gick till föreningens öppet hus för att få information skrev jag i forumet avseende pågående tvättmaskinsutrustning.

Efter styrelseinformationen tidigare reagerade jag skarpt på skrivningen som sa att p.g.a bokningssystem valde man att köpa in nya tvättmaskiner för miljonbelopp.

"Bokningssystemet för tvättstugorna var ålderdomligt och behövde bytas ut. Föreningen valde då att upphandla ett modernare system med elektroniskt passage-och bokningssystem. Tvättmaskinerna behövde då bytas ut för att kunna kommunicera med detta system"

Nu sitter jag på kammaren och precis kommit hem efter styrelsens öppna hus, där nya passagesystemet visades av en säljare. Prislappen var 7 200 000kr.

Tacka vet jag när man skrev med blyertspenna på en lista. 25 år sedan, och fungerar på en del ställen än idag, annars är väl cylindersystemet rätt okej?


Tvättstugor

Jag vill tacka för den respons som några här visar när jag tar upp ett ärende. Nu senast tvättstugor.
Kan bara hoppas att någon i "min" styrelse också läser detta och inser att det inte är en lek att sitta som ledamot i en bostadsrättsförening. Många ledamöter verkar fungera ungefär som barnen på julafton, man vill prova alla de nya leksakerna på en gång, för att sedan sedan gå och lägga sig och låta andra plocka upp efter sig.

Tillägg till tvättstugedebatten gör jag här med att även om denna förening är jättestor, tror jag inte vi har fler än andra på varje tvättstuga. Snarare mycket mindre, då de flesta tvättar hemma i egna tvättmaskiner på grund av att elen är inbakad i avgiften.

Räknar jag ut hur många lägenheter det går på varje vanlig tvättmaskin (grovtvätt ej med) så blir svaret 22 lägenheter per tvättmaskin.

16/05 2006 (940) e
    Kommentar av Admin
Det blir lätt så här när man låter en liten grupp av helt eller delvis oerfarna och inkompetenta personer hantera stora summor pengar som inte är deras egna.

Om man skulle önska sig en enda sak av en styrelse så är det sunt förnuft (som kompensation för oerfarenhet och kunskapsbrist). Men det verkar som att avsaknad av "sunt förnuft" är mer än vanligt förekommande i styrelser.

I min förening lägger man ner en ansenlig summa (för vår lilla förening) på att byta ut alla lås/cylindrar överallt.
Drygt ett år senare byter nästa styrelse (med tydligen andra åsikter än sin föregångare) ut dessa nya lås/cylindrar/nycklar mot ett dyrt taggsystem. Detta dessutom utan att ens kunna redogöra för fördelarna!!!

Jag har i och för sig själv propagerat för ett taggsystem i föreningen. Detta lyssnade inte förra styrelsen då på (eller medlemmarna), och efter att alla lås/cylindrar bytts ut slutade jag med mitt "tjat" om att införa ett taggsystem. Detta eftersom det skulle vara ett vansinnigt slöseri med pengarna att så nära inpå byta ut systemet (dessutom på ett uppenbart helt ogenomtänkt sätt) mot taggar.

Förmågan att inse det absurda i att på nytt, så snart efter tidigare utbyte, byta ut låssystemen saknades tyvärr i dagens styrelse, såväl som bland alla medlemmar som inte bryr sig, och inte förstår att de får betala en hel del pengar för detta som de kunde haft betydligt roligare för.

Det är så att man kan inte lura ett företag med vinstkrav och man kan inte lura privatpersoner, men för vissa företag är bostadsrättsföreningar guldkalvar. Det finns få i världen som är lättare att lura, tack vare det system som finns i bostadsföreningar där sunt förnuft sällan råder, och där inkompetenta styrelser egenmäktigt styr ruljangsen.


Lägenheter per tvättmaskin

Undrar hur det ser ut i andra föreningar?
Vi verkar ha det rätt bra i vår förening när det gäller tvättmaskinerna.

Vi har 11 lägenheter per tvättmaskin.
(Tre tvättstugerum + två torkrum + 3 torkskåp + ett mangelrum per 80 lgh:er.)

Fler kan kanske skriva här hur många det går per tvättmaskin i sin förening?
Skulle vara kul att jämföra.


Inlägg i detta ämne har flyttats hit.

Fd. ledamot i brf - 946

Vi har 40 lgh på 2 maskiner/hus o bokningstavla med cylinder, o den funkar bra, dock tar många bort cylindern innan passet är slut vilket gör att den som kommer efteråt inte kan säga vem som ev. slarvat med städningen.


Admin

Japp, städningen är nog det största problemet med våra gamla system (papper & penna + cylindersystem).


J.A - 947

Ca 40 lgh på två maskiner, en torktumlare samt ett torkrum.


stephan

Hemliga styrelsen

Brev från föreningens ordförande till studieorganisatören.

7 mars 2005.

"Det var en intressant föredragning vi fick av konsulten, avseende rekreationscentret, men även möjlighet till att bygga nya lägenheter inom befintliga lokaler.
Det sista öppnar helt nya perspektiv, till att tillvarata redan befintliga ytor, för föreningen och dess medlemmar, vilket i sin förlägning gör föreningen ändå attraktivare av dom som behöver mindre bostäder. Jag ser ingen fara/problem med att få dessa sålda.
Det vore bra, för att inte säga utmärkt, om vi redan på årsstämman, tog upp denna nya möjlighet till utveckling av föreningen.
För det är ju ändå så att det är en stämma som skall ge acceptans till både byggandet av rekreationscenter, samt förslag om nya bostäder.

Så varför inte redan på årsstämman (om 2 månader), sätta dessa frön hos våra uppdragsgivare. "Att jag i nuläget inte blandar in vice ordförande A, och sekreteraren/ekonomiansvarige B, beror på att jag är tveksam till hur dessa personer ställer sig till en utökning av nuvarande bobestånd. Om nu A flyttar från föreningen, så har hon ju inget/lite intresse av föreningens framtid. (A har varit sty.ledamot i detta läge i 13 år, min not) och ska man arbeta med nämnda objekt, så bör man enligt mitt sätt att se på det hela, vara kvar inom styrelsen, det underlättar. När det sedan gäller vice ordförande B, så är han enligt mitt sätt att se på det hela, inte intresserad av något som för föreningen framåt, han ser inte skogen för alla träd som det heter.

Däremot tror jag Stephan, är intresserad av objekten, och skulle nog kunna tillföra en del men inte vara sammakallande i någon arbetsgrupp, eftersom han gärna, även när han arbetar i grupp vill arbeta själv"


Fakta:
2 månader senare hålls stämman, övriga i styrelsen har fått 5 minuters information på ett styrelsemöte under maj månad.
Konsulten (som inte heller är beslutad av styrelsen) har på stämman ett färdigt förslag på 35 nya små lägenheter,som han presenterar med ritningar, kalkylsiffror på kostnader, intäkter.


Stämmoprotokollsutdrag
Före stämman hålls information där konsult Z redovisar förslag till Rekreationscenter och små lägenheter
Styrelsens punkter
Stephan yrkar på att dessa frågor inte kan behandlas i nu. Styrelsen bör få hemläxa och förankra detta i styrelsen innan man presenterar det för stämman.
X lämnar en skriftlig deklaration/reservation gällande dessa frågor. Bilaga 7.
Rekreationscenter
En information i frågan hölls före stämman.
Y föreslår att man ej fortsätter på egen hand utan ser över möjligheterna att samarbeta med föreningens närhetsorganisationer.
Ordförande (föreningens) förtydligar att det som styrelsen är ute efter idag är en acceptans att gå vidare med frågan.
Stämman beslutar att lägga ned projektet.
Nya små lägenheter
Ordförande (föreningens) förtydligar att samma sak gäller denna fråga. Styrelsen vill ha en acceptans att fortsätta med frågan.
Stämman ger styrelsen acceptans att fortsätta med projektet och återkomma till stämman med bland annat en kostnadsredovisning.

Hemliga klubben har slagit till igen.

Kommentera gärna denna sannsaga.

15/05 2006 (938) e
    Kommentar av Admin
Man tycker att det inte kan bli värre än att styrelser hemlighåller information för medlemmarna (som normalt är) och för medlemmarna bakom ljuset, men detta brev visar att det faktiskt kan bli ännu värre. Dvs man kör inte med öppna kort ens inom styrelsen utan en del av styrelsen försöker göra styrelsearbetet komplicerat för andra i styrelsen.

Om inte beslut tagits i styrelsen om att anlita konsult så måste detta väl vara att beteckna som brottslig handling, eller?


G-I

Vem är ansvarig för elledningar i väggarna? Föreningen eller den boende?

15/05 2006 (937) e
    Kommentar av Admin
Se Vem ansvarar för eledningarna i lägenheten?

De boende i en förening kan dock tjäna en rätt bra hacka om man i ett äldre hus väljer att subventionera utbyte av elledningar i bostadsrätterna (alltså med en gemensam upphandling).
Det medför dessutom en oerhört större säkerhet för alla boende om gamla elledningar byts ut.


myggan

Vid omröstning har ju hushållet bara en röst?

15/05 2006 (936) e
    Kommentar av Admin
Ja, man kan faktiskt göra denna jämförelse.

Vid stämmor så är det en röst per hushåll. Alltså, om två stycken i en styrelse är ett par så borde dessa två inte få mer än en röst vid röstning i styrelsen.

Logiskt, eller hur?

Men fortfarande kvarstår andra problem, som t.ex. att de som ingår i ett parförhållande nog gärna "gaddar ihop sig" i frågor och därigenom lättare kan påverka övriga i styrelsen i sin riktning.

Det blir liksom inte riktigt rätt/rättvist/demokratiskt (inte för att demokrati som regel existerar i föreningar, men ändå).

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 3/02-2023 16:47:45 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: