Sida: << | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan

När HSB tycker till:

Är det mycket reklam och lite verklighet.
Ofta har jag hört om att företagen skall vara "tighta", ungefär som ett hockeylag.
Inte för långa avständ mellan backar o kedja.

Om det ska omformuleras till hur HSB:s organisation uppför sig får man nog räkna med "gärdsgårdserien" numera för det lag som en gång för länge sedan spelade i elitserien.?

22/05 2007 (2511) e
    Kommentar av Admin
Det finns dock vissa ljuspunkter i tunneln.

Idag fick jag HSB Riksförbunds stadgar, och har nu kompletterat min unika uppsättning stadgar med dessa. Klicka här för att läsa dessa stadgar. Det finns en del intressanta punkter i dessa stadgar, även om de är väldigt lika regionföreningarnas stadgar.

Det kommer en uppföljning till mitt utskick av motioner.
Jag har nu motionerat till HSB Riksförbund, och det ska bli intressant hur de reagerar på detta.
Men vi kan nog vara säkra på en sak i alla fall. De kommer inte att vilja ta emot min motion.


Admin
Hemsida

SVAR FRÅN HSB RIKSFÖRBUND !!!

Via HSB Umeå har jag idag fått respons från HSB Riksförbund på mitt utskick av motion till de olika regionkontoren inom HSB.

Klicka på den blåa bollen ovan och läs under HSB Umeå (punkt 13) vad HSB Riksförbund har att säga om min motion.

Jag ger här och just nu inga kommentarer till de åsikter som framförs av presschef Åke Johansson och förbundsjurist Charlotte Carlsson på HSB Riksförbund, men jag är intresserad av vad ni andra har att säga om detta.

Svaret från HSB Riksförbund är mycket intressant, och jag blev väldigt förundrad när jag läste detta uttalande från HSB Riksförbund.

22/05 2007 (2510) e
    Kommentar av Admin

Vad tror du händer om en medlem lämnar in en motion till de olika regionföreningarna?
Svaret får du om du klickar på denna länk
Sven (ledamot)

I vår förening räknar vi med att de minskade kostnaderna pga att fastighetsskatten ersätts med en kommunal avgift tyvärr kommer att ätas upp av höjda räntekostnader på våra lån eftersom räntan är på väg upp. Inga sänkta avgifter alltså tyvärr, snarare tvärtom är jag rädd.

22/05 2007 (2509) e
    Kommentar av Admin
Jag har hört dessa misstankar från fler.

Men är det inte tvärtemot till vad bostadsorganisationerna vill göra gällande?


stephan

Sänkt fastighetsskatt

Se SBC:s sida om deras bedömning av fastighetsskattens påverkan.
Cirka 250kr per månad i avgiftssänkning i snitt.

Om ett år vet vi mer, men redan nu kan jag säga att detta inte kommer bli fallet. Många styrelser kommer låtsas som det regnar istället för att sätta sig in i det hela+ Många kommer se sin chans att få lite kredit för att föreningen går bra?
Någon % kommer att sänka avgifterna?.
Några lite mer "smarta" kommer att påstå att skattesänkningen gör att vi inte behöver höja avgiften?

Man skall veta att de 3000kr per år som boendekostnaden ska sänkas, tas igen med höjda A-kassor och andra skatter för normalt folk.
Berätta gärna och ställ frågor till din förening vad skattesänkningen kommer att få för följder i den förening.
Skulle vara bra tt läsa om vad styrelserna svarar.


Fastighetsskatt

Hos Riksbyggen hittar man detta om fastighetsskatt.
Klara papper?

"Fråga: Vad händer med skatter och bidrag till bostadsrättsföreningar nu på det nya året? Det har skrivits mycket om att vi skall bli ”vinnare”. Hur förhåller det sig egentligen?
Bosse

Svar: Hittills har bostadsrättsföreningar betalat en schablonskatt som beräknats utifrån taxeringsvärdet på föreningens fastighet. Staten har utgått ifrån att föreningen haft en ”intäkt” som var 3 procent av taxeringsvärdet. Föreningen kunde dock göra avdrag för låneräntor och tomträttsavgäld. Det som blev kvar av ”intäkten” beskattades med 28 procent. Vid årsskiftet avskaffades denna schablonbeskattning. Fastighetsskatten för flerfamiljshus (bostadsdelen) som hittills uppgått till 0,5 procent av taxeringsvärdet sänks till 0, 4 procent. Det som är negativt för föreningar med räntebidrag är att de fasas ut under en femårsperiod."

22/05 2007 (2506) e


Janne
E-post

Allt började med en fin tanke om att bygga en uteplats med trädäck. Efter uppmaningar från en granne om att vi nog skulle be om tillstånd att bygga, gick vi till områdesförvaltaren med våra ritningar på planerad uteplats. Denne sa, efter att ha läst igenom BRFs ”villkor för uteplatser”, att inget tillstånd från styrelsen krävdes. ”Styrelsen har inga synpunkter angående byggen av trädäck.” Med dessa ord var vi övertygade om att vi följde bostadsföreningens regler och började därmed bygga vår uteplats.
Under detta samtal berörde vi även storleken på ett förråd som vi också hade tänkt bygga och vi fick med oss storleksreferenser.

När vi kommit halvvägs med bygget (uteplatsen omfattar 60 m2) kommer en granne (styrelsemedlem) fram till oss och vi inleder ett samtal angående förrådet. Han påstod att om vi pratar med områdesförvaltaren skulle det eventuellt finnas en möjlighet att få tillstånd till ett förråd som vi trodde skulle se estetiskt bättre ut och vara lite större, men som inte riktigt följde de storleksreferenserna som vi tidigare hade fått (i detta skede hade inte förrådsbygget påbörjats).
Sagt och gjort, vi gick till områdesförvaltaren och frågade om detta var möjligt. Han menade att vårt förslag inte var orimligt, men att han inte ville fatta detta beslut utan att fråga områdets styrelse. Vi bestämde därför ett möte där vi alla skulle ses och diskutera förrådets utformning.
Mötet ägde rum Torsdagen den10 maj 2007 och närvarande var, förutom oss själva, områdesförvaltaren och styrelsens ordförande samt sekreterare.
Den första anmärkningen var höjden på gavel och staket. De skulle sänkas. Vi förklarade att vårt misstag grundade sig på vårt första möte med områdesförvaltaren, då han, efter att ha läst reglerna för uteplatser, påstått att ”styrelsen inte har några synpunkter angående trädäck” samt att ”ritning behövs ej”. Områdesförvaltaren bekräftade detta när styrelsens båda medlemmar var närvarande.
Under mötet beslutades det att en del av uteplatsens gavel måste sänkas till 220 cm höjd och att staketets ”frukosthörna” måste sänkas till 80 cm höjd. En ritning på andra sidans tänkta gavel var också tvungen att lämnas in.

Vi åtgärdade tillrättavisningarna helgen därpå, gaveln och staketet sänktes till respektive höjd. Gavelritningen väntade vi med, eftersom det var den sista punkten i bygget och vår prioritering var att först åtgärda de påpekade felen.

Måndagen den 14 Maj fick vi en påminnelse (bifogas på länken nedan).
Vi fick en chock! Plötsligt ändrades återigen vår muntliga överenskommelse.
Brevet var uppdelat i två delar där Del 1 var signerat av områdesförvaltaren (daterat 2007-05-11) som yrkade på en ritning på den fortsatta byggnationen som skulle behandlas på kommande styrelsemöte den 14 maj.
Del 2, tillskriven i efterhand för hand, och signerad av bostadsföreningens styrelse. Daterad 2007-05-14 och erhållen sent samma kväll, efter ovannämnda styrelsemöte, med tanke på tillskriftstexten som förklarar att eftersom vi inte har lämnat in den efterfrågade ritningen på uteplatsen, kommer hela bygget, även trädäck, att stoppas tills vidare.
Lägg även märke till påminnelsens dateringar. Styrelsen har härmed, genom att stoppa områdesförvaltarens brev, omöjligtgjort vår inlämning av önskad ritning i rätt tid.
Paradoxalt nog omöjliggör de vår möjlighet att lämna in ritningen i tid, samtidigt som de fortsätter brevet med att straffa oss genom att inte tillåta fortsatt byggnation, därför att vi inte har lämnat in ritningen i tid.


Tisdagen den 15 maj gick jag direkt till områdesförvaltaren för att fråga vad det är som pågår och samtidigt visa min förvåning över det hela. Han blev själv väldigt förvånad över detta, framför allt att styrelsen hade skrivit till en text på vårt brev undertecknat av honom. För att reda ut detta ringde han omedelbart upp styrelsens ordförande och fick då reda på att styrelsen hade ändrat sig igen. Denna gång hittade de ännu ett fel; en bärande regel fastmonterad i husets fundamentvägg (det handlar om 8 st 10mm hål som är avsedda för att fästa 145x45mm regel). Nu påstod de att fundamentväggen måste återställas till dess ursprungliga form och besiktas av styrelsen innan de överhuvudtaget kan ta ställning till ritningen av hela vår uteplats.
Under tisdagssamtalet beklagade sig områdesförvaltaren återigen över att hans feltolkning av BRFs ”villkor för uteplatser” hade lett till hela denna pärs. Han sa även att reglerna var skrivna på ett sätt som lätt kunde misstolkas.

Vi är medvetna om styrelsens regler och försöker följa dem. När sedan styrelsen hela tiden kommer på nya regler, retroaktivt, utan att ta hänsyn till att misstagets ursprung ligger på deras sida: fel information och ett muntligt besked, som av mig betraktas som ett muntligt avtal, som hela tiden ändras. Från början var det ju sagt att ”Styrelsen har inga synpunkter angående bygge av trädäck” och våra ritningar avböjdes. I min direkta tolkning kunde jag utforma bygget av uteplatsen enligt mitt eget tycke och börja bygga direkt. Jag har visat tillmötesgående och hittills ändrat allt enligt deras rekommendationer, men de senaste anmärkningarna innebär att jag måste riva absolut allt och vänta på deras godkännande av ritningen (som de som sagt avböjde från början) innan jag kan börja om allting från början, om de nu har lust att överhuvudtaget ge mig byggtillstånd.

Det som gör mig mest konfunderad och handfallen är styrelsens ständiga ändringar av sina synpunkter av vår uteplats. Man har en känsla att de uppdatera sina regler i samma takt som vi bygger vår uteplats, samtidigt som de kräver att vi ska rätta oss efter dem i efterhand. De förnekar hela tiden det faktum att områdesförvaltaren tog de beslut som nu är grunden till detta missförstånd och vill tillskriva hela skulden på oss.

I min förtvivlan har jag några frågor:
• Jag vet att muntligt avtal gäller som ett skriftligt, men räknas ovannämnda situation som brytande av ett muntligt avtal?
• Vad har jag för möjlighet att överklaga BRFs styrelses (HSB) beslut?
• Vad har för chanser om jag vill gå till domstol med detta?


Med vänlig hälsning – en väldigt trött och förtvivlad

Janne.


21/05 2007 (2505) e
    Kommentar av Admin
Oj, verkligen ingen rolig situation du hamnat i, Janne !!!

Du undrar tre saker.

Ja, du har rätt i att ett muntligt avtal gäller precis lika mycket som ett skriftligt avtal.
Dock är det så att problemet alltid ligger i bevisföringen av ett muntligt avtal. Därför ska man alltid eftersträva skriftliga avtal (inte nödvändgtvis avtal, men i alla fall någon form av ett skriftligt ok i ditt fall hade varit guld värt) i så mycket som möjligt.
Enligt din beskrivning så bryts utan tvekan det muntliga avtalet, men här kompliceras situationen ytterligare av att det är två motparter, styrelsen och förvaltaren. Vilka befogenheter har egentligen förvaltaren? Det är något som sällan eller aldrig specificeras för medlemmarna.
Enligt din beskrivning så har du självfallet rätt, men det är inte nödvändigtvis samma sak som att få rätt.

Du har alla möjligheter att överklaga bostadsrättsstyrelsens beslut, men samma problem här som i den första punkten, frågan är om du får rätt. Det är nog tyvärr helt omöjligt för någon att i förväg svara på hur stora dina chanser är att få rätt.
Anledningen till detta är två. Dels, som jag nämnt, problemet med att bevisa vad som sagts av vam. Dels att lagar - och kanske ännu mer stadgar - normalt är så luddiga och tvetydiga. Som jag tagit upp så många gånger förr så gör tvetydigheten i stadgarna att man kan tolka allting på flera olika sätt. När det mesta handlar om tolkningsfrågor så kan detta leda till att styrelser kan ställa till med en hel del problem för medlemmar.

Det är alltså omöjligt för någon att svara på vad utgången blir om du vill gå till domstol. I ditt läge hade jag inte tvekat en sekund att dra ärendet vidare. Men det är för att jag är så envis av mig, och för att jag inte kan acceptera orättvisor och att bli illa behandlad. Alla bryr sig inte så mycket om detta som jag.

Det bästa är om du kan komma överens med styrelsen, men om du känner att du uttömt alla möjligheter så är det naturligtvis alltid möjligt att pröva saken rättsligt.

Det som talar till din fördel är just den skriftliga del som du nämner.
Dvs att styrelsen i princip omöjliggjort för dig att ta fram en ritning i tid.


JA

Jag håller med om att man ska få göra en kreditupplysning om det verkar relevant. Det är också tillåtet i lag.

När det gäller vilken bedömning en styrelse skall göra av presumtiva köparens ekonomiska förmåga brukar man hänvisa till rättsfallet RH 2000:22. Citerar bara vissa delar: (också med tanke på PUL)

I kravet på att föreningen skäligen bör godta förvärvaren som bostadsrättshavare och således bevilja medlemskap ligger i första hand att den nytillträdande bostadsrättshavaren skall vara i stånd att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser mot föreningen. Den prövning som föreningen har att göra måste självfallet ske på ett objektivt sätt och grundas på utredning i rimlig omfattning beträffande sökandens ekonomiska förhållanden. Det ligger samtidigt i sakens natur att en bostadsrättsförening måste ges vida ramar för sin skälighetsbedömning, särskilt som denna är inriktad på framtida och därmed på svårbedömbara förhållanden. För förvärvarens men inte för överlåtarens del finns vid avslag en rätt till prövning av hyresnämnd. För att en bostadsrättsförenings beslut att vägra förvärvaren medlemskap skall kunna föranleda skadeståndsansvar gentemot den medlem som överlåtit bostadsrätten måste det - förutsatt att skadeståndsskyldighet inte redan på annan grund är utesluten - krävas att föreningen i avsevärd grad har åsidosatt sin skyldighet att iakttaga objektivitet vid prövningen...

...Hovrätten kan inte finna att utredningen ger stöd för annat än att föreningen, genom sin styrelse, gjort en seriös och på objektiva skäl grundad bedömning av sökandenas förmåga att fullgöra sina förpliktelser mot föreningen men funnit att de saknat förmåga till detta...21/05 2007 (2504) e
    Kommentar av Admin
Jo, visst är det idag tillåtet i lag att göra en kreditupplysning (vilket då leder till de övergrepp av styrelser som vi kan läsa om i media).

Vad som är förbjudet är att använda denna kreditupplysning som skäl för att neka någon inträde baserat på inkomst eller förmögenhet.


Per (f.d. ordförande)

Angående att ta kreditupplysning på köpare av brf-lägenhet

Admin, du och jag har uppenbart olika åsikter om detta.

Att ta kreditupplysning på en köpare är en hjälp att kunna göra en bedömning. Det måste hanteras med sunt förnuft.

Jag tycker inte att man, som du vill, ska förbjuda en förenings möjlighet att kunna ta kreditupplysning.

Egna företagare kan ta kreditupplysning på sina kunder så varför skulle inte en Brf-förening kunna göra detta?
Det är ju fråga om en form av ett köp, i andra sammanhang kan man ta kreditupplysning så varför inte här?
Ärligt talat förstår jag inte hur du resonerar.

En styrelse ska kunna ta ansvar.
I många andra situatiner där beslut ska tas, exempelvis ommålning m m, måste styrelsen göra en bedömning. Så varför skulle den inte kunna få göra detta med en kreditupplysning som ett underlag.

Att inte fler föreningar tar kreditupplysningar ska väl inte hindra andra från att göra det.

Ska brf-föreningar diskrimineras genom att de inte får ta kreditupplysning?

De som inte tåler att man tar en kreditupplysning på
kan man misstänka att de inte har "rent mjöl i påsen".

Rent moraliskt ska man stimulera de som sköter sig.
(Missuppfatta nu inte detta)

Under de 11 åren jag var med i styrelsen var det endast en handfull som nekades inträde och om jag inte minns fel så inkom de med kompletterande upplysningar som gjorde att de beviljades medlemskap.
Det är ingen som har ifrågasatt att vi tog kreditupplysning på köparna. Vi fick snarare beröm för detta. Detta gav mer ett seriöst intryck tyckte en.

För min del avslutar jag debatten om detta.

Trevlig kväll!
21/05 2007 (2503) e
    Kommentar av Admin
Ja, det är helt ok för mig att vi är av olika åsikter. Det är oliktänkande som driver utvecklingen framåt.

Men i detta fall så kan man tycka vad man vill, för som du ser av mitt utdrag i tidigare inlägg så säger lagen i klartext att en styrelse aldrig får vägra en medlem inträde pga inkomst eller förmögenhet.


Återigen, det står i lagen;
"2 § Sådana stadgevillkor för medlemskap är utan verkan som innebär
1. att ett visst medborgarskap eller en viss inkomst eller förmögenhet skall utgöra förutsättning för inträde i föreningen"


Se Kreditprövning/kreditupplysning av ny medlem i bostadsrätt överflödig


JA

Är man inte medlem i sin regionala förening? Det är ju olika juridiska personer - de olika lokala HSB föreningarna, i sånt fall kan man inte motionera i regionalföreningar där man inte är medlem.

Eller?

21/05 2007 (2502) e
    Kommentar av Admin

Man är medlem i sin regionförening och man är medlem i hela bostadsorganisationen.

Det viktiga är;

  1. Ingen begränsning finns faktiskt uttalad i några stadgar någonstans inom HSB för var en medlem får motionera. Det är en tolkningsfråga.


  2. Rent demokratiskt ska det inte finnas några begränsningar för i vilken del av organisationen man får lova att påverka i egenskap av medlem.


  3. HSB kan ha vilken struktur de vill på sin organisation som de vill ha för att de ska tycka att verksamheten ska flyta på så bra som möjligt, men för en medlem och dennes demokratiska rättigheter ska HSB vara en och samma organisation.


Men det absolut viktigaste är inte frågan om var man får motionera, utan att;

  1. HSB inte behandlar sina medlemmar särskilt väl när medlemmarna ställer frågor


  2. Vissa regioner beter sig rent ut sagt otrevligt och/eller oärligt, andra (många.. nästan alla) svarar mycket nonchalant på frågor.


  3. Många regioner bryr sig inte om att referera till regelverket utan de svara bara på ett mycket mästrande sätt att jag som medlem har fel... oavsett vad regelverket säger


  4. De olika regionerna har olika åsikter om samma sak


Inledning och sammanfattningen på slutet på denna sida är viktig att läsa.stephan

Medlem eller inte?
Mycket intressant läsning Admin.

Om man frågar de HSB anställda du har brevväxlat med om de vet skillnaden mellan ett Koarsle och en postlåda skulle svaret tydligen bli nej.

Vilket gör att man bör nog inte be att HSBanställda skall posta några brev?

21/05 2007 (2501) e


Per (f.d. ordförande)

Ang Styrelsen i Brf Helsingborgshus 46 problem med att förstå hur man ska hantera medlemsansökningar.

Jag håller med dig Admin om att får du avslag från en medlemsansökan så SKA du få skälen till beslutet.
Då har du ju chansen att komma med kompletterande upplysningar. Exempelvis att du har betalt dina ev. betalninsganmärkningar och/eller att du har numer en anställning med rimlig inkomst. Dessa uppgifter kan göra att du beviljas medlemskap.

Jag anser att Helsingborgsföreningens beteende inte inger något förtroende.

20/05 2007 (2500) e
    Kommentar av Admin
Precis. Som jag nämner i inlägg 2499 så inte bara inger denna Helsingborgsförening inget förtroende, den bryter dessutom mot lagen.
Jag utlovade tidigare lite intressant läsning.
Vad tror du händer om en medlem lämnar in en motion till de olika regionföreningarna?
Svaret får du om du klickar på denna länk


Annat ämne.

I det senaste numret av Hemma i HSB så skriver Lars Danielsson (verkställande direktör, HSB Malmö) ;
"Det är medlemmarnas mångfald och engagemang som driver oss framåt och som gör HSB unikt".

Hallå där Lars D. Har du legat i ide de senaste nästan 100 åren?
Dessa floskler ter sig löjeväckande i skenet av hur Lars Danielsson betett sig mot medlemmarna. Dvs där Lars D. tycker det är ok att sparka ut en förening bara för att denna förening ställer frågor.

Vad det sedan är som driver HSB Malmö framåt kan man diskutera.

Lars D. skriver även;
"Inom HSB är det medlemmarna som är grunden för organisationen. Kooperation innebär samverkan mellan människor som satsar intresse och kapital för att tillsammans nå ett större mål än vad var och en ensam har en rimlig möjlighet att uppnå".

Tja, kommentarer är väl överflödiga?

Sedan skriver Lars D.;
"Samarbetet och samverkan är grunden i HSB Malmö".

Om bara Lars D. hade levt som han lärt !


Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 19:40:04 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: