Sida: << | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Ledamot i BRF
Hemsida

Admin du måste kanske inse att det finns föreningar som fungarar bra, det finns trots allt ca 4 000 HSBföreniungar i landet. Alla kan inte funka lika dåligt som din och några till exempel som det beskrivs här.

19/02 2006 (545) e
    Kommentar av Admin
Jag förstår inte vad du menar! Varför behöver jag inse något jag redan vet och som jag skrivit om?

Vi har betat av detta tidigare, men ok, ännu en gång;

Jag (precis som andra) har skrivit detta - här och på andra ställen - upprepade gånger tidigare (som du själv läst), dvs att det finns väl fungerande föreningar (även om jag ställer mig tveksam till att det finns någon fungerande HSB-enhet).

Men bara för att det finns föreningar som det fungerar bra i så är väl detta inte skäl nog för att inte berätta om de föreningar där det inte fungerar? Det ena utesluter inte det andra, eller?

Och jag kan inte heller se att väl fungerande föreningar skulle vara något skäl till att inte avslöja vad som händer bakom HSB:s (eller RB:s, etc) lyckta dörrar.

Dessutom pekar mycket på att det är en klar majoritet av Sveriges 4.000 HSB-föreningar (plus alla RB-föreningar, etc) som fungerar dåligt eller mindre bra. Det gör det inte mindre viktigt att informera och ge tips så att förbättringar kan uppnås.

Jag tror själv att det är viktigt att sanningen kommer fram. Vi lever trots allt på 2000-talet, och det känns som att det är hög tid att börja ta tag i en del problem inom brf-världen som inte hör hemma i modern tid, inkl. mygel, svindleri, lögner, trakasserier, förtryck och mycket, mycket annat.

Att det kunnat fungera som det har gjort så här långt beror ju i princip enbart på allt hemlighetsmakeri där medlemmarna ska ha minsta möjliga insyn i verksamheten, och en otroligt odemokratisk miljö understödd av HSB (m.fl.).

Det är dags att introducera demokrati och öppenhet i bostadsrättsvärlden, och jag hoppas att dessa sidor kan bidra lite till att medlemmar börjar förstå hur det ligger till så att allt fler börjar ställa krav på såväl styrelse som på HSB-förening (m.fl.).

Med tanke på att bostadsrätten är livets största investering för många så är det ofattbart att inte fler "ser om sitt hus", och engagerar sig i föreningen så att allt fungerar som det bör och ska.


Ledamot i BRF
Hemsida

Trevligt Gunilla! Och man lär sig mycket men styrelsearbete kräver bla sunt förnuft, det är därför det inte passar för alla.

18/02 2006 (544) e
    Kommentar av Admin
Här tror jag de flesta i detta forum i allra högsta grad håller med dig, för en gångs skull.

Jag kan som parantes till vad jag skrev i föregående inlägg, tillägga följande.

HSB har som grundläggande strategi att på olika sätt skrämma medlemmar att inte "sätta sig upp mot" styrelse eller HSB. De som ifrågasätter något måste snabbt tystas med alla medel som står till buds.

När t.ex. kritiken blev för stark mot HSB Malmö i HSB Malmös medlemsforum så valde ledningen, med Greg Dingizian i spetsen, att stänga ner forumet för att därmed försöka få stopp på kritiken.
Innan detta gjordes så provade man dock i regelrätt ordning följande metoder.
1. Inställsamma (men kanske inte så relevanta) svar i forumet.
2. Lögner (påvisbara dylika).
3. Tystnad (inga svar på frågor, ingen respons på kommentarer).
4. Personangrepp (direkt/indirekt).
När inget av detta fick tyst på de många medlemmarna med synpunkter så stängde man abrupt och utan någon som helst förvarning ner forumet, i tron att man därmed tog bort medlemmarnas enda chans till att göra sig hörda.
Jag tror de flesta HSB-enheter följer här ovan beskrivna strategi i stället för att föra en dialog med medlemmarna. Demokrati och HSB är varandras direkta motsatser.
När styrelsen i min förening stängde ner föreningens medlemsforum pga att sanningen blev alltför känslig så började man på punkt 3 i schemat.

På stämmorna så är strategin densamma. Jag tror knappast min förening är den enda i Sverige, där mötesordförande (från HSB, vilket i min förening numera dessutom är HSB-ledamoten i styrelsen, tillika informationschef på HSB) ser till att de med åsikter utsätts för en "lagom dos" konstanta personangrepp. Detta är ett mycket effektivt sätt att tysta dem som inte till 100 % håller med styrelsen i allt. HSB har flera andra standardtrick för att trycka ner medlemmar som har något att tillföra, men jag ska inte gå in på dessa metoder just här och nu.

Denna strategi att skrämma medlemmar till tystnad verkar "Ledamot i BRF" ha anammat. Han inser förmodligen att vi som är mest aktiva här mest bara ignorerar honom, men han tror att HSB-strategin med personangrepp och nedlåtande uttalanden om skribenterna kan skrämma andra medlemmar till att inte yttra sig här. Men det är inte lika enkelt att tysta kritik och kväva åsiktsfriheten i den "fria världen" som det är inom föreningsvärlden.


PS.
HSB Malmö har inte öppnat upp forumet för medlemmarna igen, och kommer aldrig att göra detta heller (så länge inte medlemmarna pressar HSB Malmö att lägga upp ett forum). I stället har HSB Malmö utplånat alla spår på sin sajt om att de ens någonsin haft ett forum. Jag tror därmed att HSB Malmö - i Sveriges 3:e största stad - är den enda HSB-enheten som inte har ett forum. Vi har sett från media den senaste tiden att det pågått en skum verksamhet inom HSB Malmö, men det är inte utan att man undrar hur mycket mer HSB Malmö har att dölja när de beter sig så här.


Ledamot i BRF
Hemsida

"Dock brukar (förhoppningsvis, ingen vet) HSB-ledamoten avstå från att rösta, utom i fall där ledamoten anser att beslutet kan bryta mot lagar."

Är inte detta ett påhopp om något??!!

Hos oss är HSB-ledamoten ordinarie ledamot i styrelsen på samma villkor som dom invalda.
Således med rösträtt. Anledningen är ju naturligtvis för att föreningen är en HSB förening.

Men nu tillhör jag en bra förening så vi har hitills alltid lyckats diskutera fram ett beslut utan omröstning.

Och om HSB är medlem menas naturligtvis HSB som ek. förening inte alla anställda! Försök och att hålla lite nivå på era egna inlägg!

18/02 2006 (543) e
    Kommentar av Admin
Svar: Jag vet inte riktigt vad du syftar på (vad skulle vara påhopp på vem?), men nej det är inte ett påhopp. Jag bara berättar hur det fungerar, och hur verkligheten ser ut.

Ja, det brukar sägas att HSB-ledamoten, som är placerad av HSB i styrelsen (ifall HSB har någon för detta uppdrag, detta är upp till HSB, och styrelsen/föreningen har inget att säga till om ifall HSB inte ger något stöd på denna front), finns i styrelsen på samma villkor som de andra ledamöterna. Dvs med rösträtt (en röst från HSB) dels på styrelsemöten och dels på stämman.

Kan du ange något skäl till varför HSB som extern part ska vara delaktig i besluten som tas på stämman? Dvs besluten som berör medlemmarna, men varken den i föreningen ej boende HSB-ledamoten eller HSB.

Att ni aldrig haft någon omröstning (i styrelse eller på stämman?) är inget tecken alls på att föreningen är "bra". Det kan lika väl indikera att ingen bryr sig, eller att ingen känner att man kan påverka ändå (eftersom man ändå blir överkörd med något av alla trick som finns inom den oreglerade brf-världen).

Du tycker att de som skriver här ska "hålla lite nivå" på sina inlägg. Detta gäller framför allt dig!

Inom "brf-världen" så gäller ofta att medlemmarna inte får yttra sig och att medlemmar ska tryckas ner på olika sätt så att styrelsen/HSB behåller total makt och kontroll utan insyn. Här råder inte denna censur. Det är bara att acceptera för dig att det fungerar så här, även om det inte gör det i din förening. Ordet är fritt i detta forum, och du är fri att kritisera oss som skriver, men under de förutsättningar som gäller för alla här, även dig.

Nu är det absolut sista varningen du får. Sluta vara så förbannat otrevlig som du är i nästan varenda inlägg! Du angriper urskiljningslöst alla som framför den minsta form av kritik i detta forum. Fortsätter du på samma otrevliga sätt kommer jag att vidtaga åtgärder!

Jag vill påminna dig om att du må vara anonym för de andra som läser i detta forum, men du är inte anonym för mig. Och du är nu på "min mark", dvs jag låter dig beträda mitt privata område under de få enkla förutsättningar som jag sammanställt. Bryter du mot mina regler så begår du faktiskt ett brott, så enkelt är det!G-I
Hemsida

Hej Stephan.
Du skriver "Äldre stadgar sade att HSB är medlem i föreningen. Det betydde att samtliga 1000 anställda var medlemmar?".
Detta betyder att HSB har en rösträtt, och bara en. Även om de kommer flera stycken till stämman så har de bara en rösträtt.

18/02 2006 (542) e
    Kommentar av Admin
Otroligt nog är reglerna inte klara på detta utan det överlämnas till HSB att göra den tolkning som passar HSB bäst, men det handlar inte bara om äldre stadgar. Även med de nya stadgarna har HSB en rösträtt, normalt via HSB-ledamoten. Dock brukar (förhoppningsvis, ingen vet) HSB-ledamoten avstå från att rösta, utom i fall där ledamoten anser att beslutet kan bryta mot lagar.


gunilla, medlem
Hemsida

Myggan, vad tråkig stämning det verkar vara i er förening. Om styrelsen är så oduglig förstår jag inte varför den sitter kvar.

Finns det inte tillräckligt med medlemmar som tycker som du?

Jag har själv gått med i styrelsen i vår förening och får på så sätt både god insyn och vara med och ta beslut.

Varför tar du inte kontakt med valberedningen i din förening och ser till att du kommer till styrelserummet?

Det brukar alltid finnas plats för människor som har sunda värderingar och ett engagemang. Det är roligt att vara aktiv i styrelsearbetet.

Jag flyttade faktiskt från en förening som jag inte trivdes i till en annan och här trivs jag jättebra! Du kanske ska söka dig till en annan förening som har ett trevligare klimat? Ibland kan det vara värt att "starta om" istället för att vantrivas.

17/02 2006 (541) e
    Kommentar av Admin
Du har rätt i din rekommendation till Myggan. Samma sak gäller för t.ex. Stephan och mig. Men det är många andra parametrar som avgör var man bor. Dessutom är det så svårt att veta vilka föreningar det fungerar bra i. Även för mig som är "expert" inom detta område.

Kul att du lyckats hitta en förening som du trivs i. Hoppas du kan dela med dig framöver med tips till andra föreningar om vad som krävs för att en förening ska fungera bra.

PS.
Om du gått med i styrelsen så är du alltså inte medlem, som du anger som position i din rubrik? Du är ledamot?


Stephan
Hemsida

Stadgar

Äldre stadgar sade att HSB är medlem i föreningen. Det betydde att samtliga 1000 anställda var medlemmar? Även dotterbolagsanställda? (BoRevision).

Fortfarande ser jag föreningar som har kvar detta i sina stadgar. Nu till ???
Hur blir det med HSB styrelseledamot och suppleants närvaro på stämman? Inte medlem, ingen stämma eller???
Var kan man läsa om undantaget????

Rättar mig själv här då jag efter att skrivit ovan läser i våra stadgar § 3 Föreningen skall vara medlem i en HSB-förening. HSB skall vara medlem i föreningen.

Nu stämmer ju inte detta då denna § är dispositivt, vilket cirka 140 brf:er visat genom att gå en HSB-förening som medlem. Ja detta verkar bli lika invecklat som Gösta Ekmans och Lena Nyman i sportaffärn. "Totte ska inte ha några kulor"

Lag går alltid före stadgar. Tyvärr så har aldrig föreningsrätten enligt EU:s regler, som garanterat sätter käppar i hjulet för HSB:s föreningars, föreningar.

17/02 2006 (540) e
    Kommentar av Admin
HSB följer inte EU-regler. Dock tror och hoppas jag att HSB kommer att anpasssa sig efter EU-lagarna i framtiden.


Sven (medlem)
Hemsida

Så här står det i HSB:s stadgar angående fullmakt:

En medlems rätt vid föreningsstämma utövas av medlemmen personligen eller den som är medlemmens ställföreträdare enligt lag eller genom ombud. Ombud skall förete skriftlig dagtecknad fullmakt. Fullmakten skall företes i original och gäller högst ett år från utfärdandet. Ombud får bara företräda en medlem.
Medlem får på föreningsstämma medföra högst ett biträde.
För fysisk person gäller att endast annan medlem eller medlemmens make/maka, registrerad partner, sambo, föräldrar, syskon eller barn får vara biträde eller ombud.

17/02 2006 (539) e
    Kommentar av Admin
Exactemento!

Och då undrar jag hur HSB-chefer kan vara delaktig i stämma via fullmakt (som Stephan skrivit)? Om detta inträffat så har HSB gjort ett i mina ögon mycket allvarligt regelbrott.

PS.
Svens text refererar till HSBs normalstadgar. Avvikelser kan förekomma, och jag hoppas att fler nu inser vikten av att komplettera stadgarna med klarare regler för fullmakter.


Ledamot i BRF
Hemsida

Medlemmarna i "min" förening får visst kritisera och då ska styrelse lyssna och ta till sig det. Men man ska väl inte göra en höna av en fjäder, läs nu dom inläggen om fullmakter. Älta det i det oändliga när det finns KLARA regler i stadgarna hur man skall förfara.

Men nej då misstänkligör man styrelsen/HSB för bla bla.

Det kan ju ha förekommit felaktiga fullmakter förut vad vet jag. Men en styrelse kan ju inte ändra/påverka utgången av en motion eller ett beslut på en årsstämma pga om fullmakterna hämtas hos vicevärden eller inte.


17/02 2006 (538) e
    Kommentar av Admin
Det känns inte som om fullmaktsfrågan ältats i det oändliga i de få inlägg om detta som förekommit här. Oändligheten är lite längre än så, och det är mycket bra att det nu faktiskt förekommer en diskussion om detta (hoppas fler synpunkter och frågor fortsätter att poppa upp i detta ämne).

Fullmaktsfrågan är verkligen ingen fjäder som det görs en höna av. Det handlar om demokrati i ett modernt västerländskt samhälle som några personer försöker rucka på. Alla måste alltid värna om sina demokratiska rättigheter.

Och du har rejält fel i att det finns "KLARA" regler för hur man ska förfara med fullmakter i stadgarna (i alla fall i HSB:s normalstadgar). Har du t.ex. inte läst Gunillas inlägg?

Däremot står det helt klart att vittnen ej ska behövas för fullmakter, så som nu styrelsen i Myggans förening kräver.

Du har inte förstått riktigt vad Myggan säger här. Genom att göra något tillräckligt krångligt så får man medlemmarna att inte orka inskaffa fullmakter.

Det handlar inte om att misstänkliggöra någon styrelse/HSB, även om tydligen Myggans styrelse är föremål för en undersökning just nu.

Det skulle vara intressant att veta hur Myggans styrelse motiverar sitt agerande här, och jag hoppas någon ställer denna fråga till den aktuella styrelsen (och att vi får läsa svaret här).

Att styrelsen inte redan från början motiverat varför den tagit sig friheten att instifta egna regler avseende fullmakter visar på ett förakt för medlemmarna, enligt min mening.


myggan
Hemsida

Hej Gunilla!
I vårat fall så är det så att vi medlemmar skall förhindras att rösta "fel"
Det är ju så att det pågår en granskning och när granskningsmannen kommer med sin rapport så är det upp till oss medlemmar att "förvalta"denna rapport.
Genom att göra som styrelsen gör bevisar bara att det är av yttersta vikt att styrelsen ser till att ändra reglerna under pågående match.
För att försvåra for den som har en annan åsikt!
Har alltid fungerat att vicevärden står i "porten"och kollar samtliga fullmakter.Visserligen har han forsökt att avvisa fullmakter som har varit giltiga,men har inte lyckats.
Nu är styrelsens plan att:
Göra det så krångligt att få till en fullmakt att ingen anser det mödan värd.
Allt för att få sin vilja igenom/behålla makten!
Men det är ju så att våran styrelse har ingen makt eller vilja,utan den ligger hos HSB.
Både viljan och makten ligger hos HSB.
Folk utan vilja och eget tänkande skall inte sitta i en styrelse.
Kallas marionetter!


17/02 2006 (537) e


Stephan
Hemsida

Endast en fullmakt per röstberättigad får väl användas? Tolkar mellan raderna annat i text nedan.

Demokrati? Stadgarnas § 16 ordinarie stämma pkt 16 (kan väl vara olika hos andra) säger "erfoderligt val av fullmäktige med suppleanter och övriga representanter i HSB".

Vet inte om det är ett storstads och/eller storföreningsdilemma men att i en tid då alla är så stressade och "upptagna" är det svårt att få fyllda platser här.

HSB:regler är att alla föreningar har en representant + 1 för var 100:ade lgh. I "mitt" fall handlar det om att besätta 11 ledamöter + suppleanter. Här tror jag de flesta förstår hur lätt det är. På stämman beslutas alltid att: "styrelsen får mandat att förse platserna".

Vad händer, sällan någon plats "utnyttjas". Anledning, jo de som är intresserade har oftast samma plats genom sin förening, distriktet eller på andra sätt. Hur ser det ut i landet? Distriktskonstellationerna är det inte en radda ordföranden och möjligen vice ordföranden som sitter med?. Nej fram för tabortstolenleken, så inte samma personer sitter på flera stolar, först då börjar det handla om demokrati.

Eller situationen när jag var ombud på en fackkongress, man skulle välja 16 ordinarie och lika många suppleanter. På listan fanns 32 namn, varje röstberättigad skulle välja 8 ordinarie och 8 suppleanter. Slutresultatet blev som ni förstår att alla nominerade blev valda. På min fråga vid klubbandet av beslutet om "någon" kan bli vald till ett uppdrag om den inte får en enda röst, ja det tål att funderas över. Val var tvunget att genomföras på grund av att de nominerade skulle rangordnas.
Här blev slutet gott, då den enda med invandrarnamn utan röst blev invald och idag aktivast av alla 32.

17/02 2006 (535) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 21/03-2023 05:07:18 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: