Sida: << | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


G-I

Peder Halling, han känner jag till. Varför är han en dålig stämmaordförande, Stephan?


15/04 2007 (2316) e


stephan
Hemsida

Stämma

Peder halling som ordförande för stämman, jo jag tackar jag
Hans uppgift är att hjälpa styrelsen, som ju ser till att SBC får förlängda avtal.
Sämre ordförande på en stämma får man leta efter, men jag hittar. Vädurens val av ordförande, en advokat som samtidigt har i uppdrag att biträda styrelsen i en tvist om granskning av styrelsen arbete.

Stämmoordförande

Går man på styrelsens vägar i alla frågor kör man över medlemmarna?

Funderar över vilka som är bra stämmoordföranden i Bostadrättsstämmor. Svårt?
Hyresgästfolk? Riksdagsledamöter, så de får lära sig lite av verkligheten?

15/04 2007 (2315) e


G-I
Hemsida

Hej Nike
Kul att du hälsar mig välkommen "vår växande skara". Vilken skara menar du? Jag ahr varit med i detta forum sen september 2005...

Synd att din styrelse inte lyssnade på dig i stämman september 2006. Det hade varit bättre att skriva en motion, i detta fall, då får mant mer uppmärksamhet än en kommentar på en stämma.

Jag förstår i alla fall behovet för en organisation för bara medlemmarna, eftersom det finns konstiga och maktgalna styrelse.

15/04 2007 (2314) e


nike, medlem i frist brf m egen förvaltn, SBC-medlem

Ämne: Kommentar till G-I, inlägg 2311, 2007-04-14.

Det gläder mig att du, G-I, som du säger, förstår min tanke med att bilda vår egen organisation, dit vi bostadsrättshavare kan vända oss med våra problem. Vår egen organisation. Som står på vår sida.

Du tycks bo i en förening där avståndet mellan styrelse och medlemmar inte är så stort som i många andra fall. Att, som du nämner, i er förening styrelse och medlemmar gemensamt skall genomgå en grundkurs om brf-frågor, är ett mycket gott tecken. Många av oss övriga brf-medlemmar skulle välkomna det initiativet, men tyvärr är verkligheten oftast inte sådan.

Jag har inte boendeerfarenhet av varken HSB eller Riksbyggen, och kan därför inte uttala mig om deras eventuella praxis att påverka anslutna föreningars styrelser att inte bry sig om medlemmarna. Men
förmodligen är de organisationerna uppbyggda på samma sätt som SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, som klart uttalar att SBC är till för medlemmarna, och medlemmar i SBC är endast medlemsföreningens styrelseledamöter. Medan alla vi andra, som ju är bostadsrättsföreningens majoritet och är med och betalar den årliga avgiften till SBC, inte har något alls att säga till om och inte heller får använda oss av dess tjänster.

SBC har t o m företrätt vår förening i Hyresnämnden när styrelse och medlem varit oense. Medlemmen har då själv varit med om att bekosta motpartens dyra rättsombud utöver sitt eget. Tänk om vår medlem då hade kunnat fått hjälp från sin egen organisation, d v s den organisation jag anser vi skall bilda, och som förr eller senare också blir verklighet av det enda och uppenbara skälet att behovet är stort.

Jag föreslog själv medlemskapet i SBC för många år sedan. Mitt skäl då var att underlätta för vår lekmannastyrelse att kunna hålla reda på statens, kommunens och andra myndigheters ständiga förändringar av lagar och förordningar. Hade jag då vetat vad jag vet idag hade jag givetvis inte förordat medlemskap.

Du har rätt, det behövs en attitydförändring. Många brf-medlemmar vet inte riktigt skillnaden mellan bostads- och hyresrätt, och skulle behöva lära sig mera. Och en del av oss gör det också genom att på egen hand sätta oss in i olika problem och frågeställningar och agera på stämmorna, även om vi oftast inte upplever det som välkommet av presidiet. Men många andra skulle behöva hjälpen att komma igång.

SBC erbjuder faktiskt gratisutbildning för styrelsemedlemmar och/eller andra av styrelsen utvalda personer i SBCs medlemsföreningar, alltså en grundutbildning i bostadsrättskunskap. Här behandlas grunderna för styrelsearbetet, vanliga ärenden runt styrelsebordet, fastigheten, ekonomi och skatter. Säkert skulle en del medlemmar få ökat intresse för att delta i föreningens skötsel och kanske även styrelsearbete. Men rent allmänt skulle det uppstå ett bättre förhållande mellan styrelse och medlemmar, eller hur?

Detta tog jag upp på föreningsstämman i september 2006, och bad styrelsen omgående undersöka medlemsintresset. Vad hände? Just det, absolut ingenting. Kursen har även gått i mars i år 2007, men fortfarande har ingen medlem tillfrågats eller erbjudits att delta. Varför? Det kostar ju inte föreningen ett enda rött öre!

Kan styrelsens ovilja bero på att dess ledamöter helt enkelt inte vill att medlemmarna skall ha kunskaper? Att medlemmar som har kunskaper är "besvärliga och ställer obehagliga frågor" ? Ja, jag finner ingen annan tolkning. Därför, G-I, kan jag inte helt instämma i ditt uttalande "Styrelseledamöterna är bara vanliga medlemmar som tar sitt ansvar lite mer än andra". Det finns sådana, javisst, men tyvärr också alltför många som förvägrar sin förenings medlemmar bättre vetande, och de tar definitivt inte sitt ansvar.

Din tanke, G-I, om att ta upp föreningsliv i skolan är en bra idé, som du bör mejla till regeringens Jan Björklund.

Tack, G-I, för ditt intresse, du är välkommen i vår växande skara.

Och till er alla, som i likhet med G-I läser det här, gå gärna in på denna sajtens EXTRA FORUM, klicka på ÖVRIGT, klicka på DAGS FÖR VÅR EGEN ORGANISATION, läs och begrunda.

Och tipsa gärna din granne.

nike

15/04 2007 (2313) e
    Kommentar av AdminHyresnämnden

Stöd till bostadsrättshavare

Vad gör hyresnämnden för mig?

hotpot.se/forum


G-I

Svar till Nike
Jag förstår din tanke. I min föreningen ska vi organisera en grundkurs i brf-frågor för hela styrelsen OCH för medlemmarna.
Men det jag ville säga egentligen är att det största problemet, tror jag, är att det finns en viss praxis (som odlats fram av HSB och Riksbyggen) om att styrelsen ska inte bry sig så mycket om medlemmarna. I mina ögon är de stora organisationerna de stora boven. Att medlemmarna kan få tillgång till juridik hjälp är bra, men lekman i styrelse behöver denna hjälp minst lika mycket för att försvara sig mot "mastodonterna".
I grunden är det en förändring på attityd som behövs. Medlemmarna måste inse att de bor i en brf och inte i en hyresrätt. De måste inse att de har ett ansvar. Styrelseledamöterna är bara vanliga medlemmar som tar sitt ansvar lite mer än andra.
Det är på tapeten att prata om kursen för nyföräldrar. Kanske en kurs om en modern syn på föreningsliv i skolan skulle kunna vara nåt.

14/04 2007 (2311) e


Fd. ledamot i brf

Admin kanske en av anledningarna att ni inte får några svar av HSB, för ni tror ju ändå aldrig på det dom eller andra säger.

14/04 2007 (2310) e
    Kommentar av Admin
1. Vem har sagt att vi inte får svar från HSB? Bevisligen får vi ju det.
2. Varför tror du att vi aldrig tror på vad HSB eller andra (?) säger?
3. Varför måste man vara godtrogen/lättlurad/verklighetsfrämmande i stället för realistisk, granskande och smart?

Jag har ju t.o.m. svart på vitt bevisat HSB:s statistiska lögn!
Förstod du inte min förklaring? Jag trodde jag var tydlig nog för att alla skulle förstå.

Ifall du vill lära dig lite mer om detta så kan du läsa vad jag skrivit om statistiska undersökningar.


Myggan

Skickade en fråga till hemma i hsb:

Skickat: ti 2007-04-10 16:46
Till: hemmaihsb
Ämne: Helens uppg
”Faktum är att den senaste medlemsundersökningen visade att 38% av HSBs medlemmar spontant associerade HSB med just trygghet, en klar ökning från tidigare”
Citat ur Helens uppg.
Nu vill jag veta vad dom övriga 62% svarade.
Tacksam för svar.

Mvh myggan
Trollhättan

Svaret blev:

Hej!
Tack för ditt mejl. Medlemsundersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Brand Insight under 2006 och 5000 HSB-medlemmar tillfrågades. Av de spontana associationerna, dvs det medlemmarna själva svarade på frågan "Vad är kännetecknande för HSB?" svarade 38% Trygghet. Här fanns inga alternativ att välja mellan utan var och en kunde nämna upp till 12 olika spontana associationer.
Efter Trygghet nämnde
26% Boende
11% Samverkan
10% Priset
9% Organisation
9% Trivsel
8% Hållbarhet
8% Service
8% Förening
7% Gemenskap

Med vänliga hälsningar,
Helen Ala-Kojola

Det första jag tänker på är:
Mygel,Otrygghet,Icke demokrati.
14/04 2007 (2309) e
    Kommentar av Admin

Att ljuga med statistik

HSB tycks ha presenterat förvanskade siffror... enligt dem själva !!!

Det är alls inte 38 % av HSB:s medlemmar som svarat att de associerade HSB med trygghet.
Hur HSB räknat är inte lätt att veta eftersom statistik mest bara är en metod för att ljuga, och vi har (som i de flesta fall) inte fått se hur frågan formulerats.

Det är vetenskapligt bevisat att man kan få det svar man vill beroende på hur man ställer frågan.
En teknik som speciellt utnyttjas i samband med amerikanska presidentval, där speciella experter inom detta område får uppdragen att formulera frågor på ett sådant sätt så att man får precis de svar man vill ha (alternativt lämnar öppet för tolkningar som kan göras utifrån svaren så att det passar uppdragsgivaren).

Man presenterar bara de siffror som passar frågeställaren.

Det är - i bästa fall - 38 % av nämnda ord som varit "trygghet".
Av de 134 % som HSB räknar upp så ingår alltså ordet "trygghet" - enligt HSB - med 38 %.
Eller, om man vill uttrycka det mer korrekt... 28 % i stället för 38 %... eller förmodligen mycket lägre ändå, om alla svar hade beaktats. Och ännu, ännu lägre om frågan hade formulerats på rätt sätt. Etc., etc.

Högst osannolikt att det inte skulle vara några som nämnt något negativt!

Upplysningsvis så är ett av de vanligaste sätten att ljuga (hur man ljuger med statistik är ett område som jag är bra på) att säga som HSB; "5000 HSB-medlemmar tillfrågades".
Hur många som tillfrågades är ointressant.
Vad som däremot är intressant är;
1) Hur många svarade?
2) Hur gjordes urvalet?

Du som läser detta, var du en av de som fick svara på frågan?

Jag skulle kunna hålla ett långt föredrag om hur man ljuger om statistik, men jag hoppas att du som läser detta redan förstått poängen, nämligen; lita aldrig någonsin på statisitk och framförallt aldrig på statistik som tagits fram på uppdrag av någon som på något sätt kan dra nytta av vilket resultat det blir. Det är i klartext korkat att vara så godtrogen.

För egen del så är det framförallt ett ord som jag direkt associerar HSB med;
ODEMOKRATISKT

Men vi får hoppas att detta kan förändras med tiden.
PS.
Varför är HSB:s stadgar så hemliga?
Är det någon som sett en regionförening inom HSB (eller RB) som lagt ut sina stadgar på nätet?
Jag vill minnas att jag sett HSB Riksförbunds stadgar, men utöver detta tycks HSB inte vilja låta medlemmarna få reda på vilka stadgar som gäller i den lokala HSB-organisationen.


nike, medlem i frist brf m egen förvaltn, SBC-medlem

Ämne: svar till G-I, inlägg nr 2306 2007-04-13

På denna sajten kan vi fritt diskutera olika spörsmål gällande bostadsrättsföreningar, och det är ett klart framsteg.

Av inläggen kan man många gånger utläsa att skribenterna känner sig överkörda av sina egna brf-styrelser, och/eller de organisationer föreningarna tillhör. Och det är inte lätt att hitta rätt i lagar och förordningar, och som för det mesta är svårtolkade. Därför ger många också upp för fort.

I sådana situationer vore det bra att få hjälp av en organisation, som kan juridik, ekonomi, fastighetsförvaltning, etc och som helt ställer upp på ens sida.

Genom att få såväl kontinuerlig information som fortlöpande utbildning i brf-frågor, skulle vi brf-medlemmar med större tyngd kunna driva utvecklingen i våra föreningar, såväl på föreningsstämmorna som under löpande verksamhetsår.

Så mitt svar till dig G-I på din fråga "Behövs det mer?" är - JA, DET BEHÖVS MER!

VI BEHÖVER SKAPA VÅR EGEN ORGANISATION DIT VI VANLIGA BRF-MEDLEMMAR KAN KÄNNA OSS VÄLKOMNA MED JUST VÅRA PROBLEM!

Alla ni som läser det här, gå gärna in på denna sajtens EXTRA FORUM, klicka på ÖVRIGT, klicka på DAGS FÖR VÅR EGEN ORGANISATION, läs och begrunda.
Och tipsa gärna din granne.

nike14/04 2007 (2308) e


G-I

Vi har redan en organisation i form av detta forum och alla sidor på hotpot. Väldigt bra stöd för vilken medlem som helst som är intresserad och letar på information om brf:ar.
Behövs det mer?

13/04 2007 (2306) e


nike, medlem i frist brf m egen förvaltn, SBC-medlem

Ämne: Har du rätt att ställa frågor?

1. Se denna sajtens, Allt om bostadsrätt, startsida.
Klicka på Inledning punkt 12: "Var kan jag vända mig för att få hjälp?" - Lagar och regler.
2. Under rubriken "Var kan du vända dig för hjälp med frågor i din brf?" läser du vid punkt 13: "Du kan ställa frågor till SBC, men endast om du är medlem i SBC".
3. Klicka på det gröna SBC och du kommer till SBCs hemsida till rubriken "Frågor och svar". Där kan du läsa följande:

"Medlemmar i SBC ek för är välkomna att ställa ytterligare frågor direkt till SBCs Medlemsservice. Logga in under Kund/Medlemsidorna. Där går det bra att ställa frågor via e-post. Medlem i SBC ek för är man om man är bosparare eller styrelseledamot i bostadsrättsföreningen." Och vidare läser du:

"Har du frågor som enskild bostadsrättshavare kan du vända dig till styrelsen i din förening, juridiska avdelningen på din bank, konsumentrådgivningen i din kommun eller till praktiserande jurister."

Som du ser är du som medlem i en brf, som i sin tur är medlem i SBC inte välkommen över huvud taget. Det är bara din förenings styrelseledamöter som har förmånen att känna sig välkomna till SBC. Du är endast till för att betala kalaset. Och förmodligen fungerar det på liknande sätt i HSB och Riksbyggen.

HÅLL MED OM ATT DET ÄR HÖG TID FÖR OSS ATT SKAPA VÅR EGEN ORGANISATION DIT VI VANLIGA BRF-MEDLEMMAR KAN KÄNNA OSS VÄLKOMNA MED JUST VÅRA PROBLEM?

Gå gärna in på denna sajtens EXTRA FORUM, klicka på ÖVRIGT, klicka på DAGS FÖR VÅR EGEN ORGANISATION och läs och begrunda.

Och du, be gärna dina grannar i din brf att också de tar del av artikeln. Har de ingen dator är du säkert vänlig att bistå med ett par utskrifter, eller hur?

Enade vi stå, söndrade vi falla!

nike
13/04 2007 (2305) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 21/03-2023 06:04:46 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: