Sida: << | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Jonte

Okej, man kan väl tänka sig att det är svårt för styrelser i Rb- och HSB-föreningar att byta ut ex. städ- eller vaktmästeritjnster då Rb och HSB finns representerade i styrelsen och torde således inte vara särskilt entusiastiska över att förlora en kund på ett eller flera affärsområden..?

22/02 2007 (1979) e


stephan

Markavtal

Skötseln enligt föregående inläggs avtal höjdes.
HSB som tidigare haft ett likadant markavtal för 8 föreningar, och sedan slagit ut kostnaderna i % per föreningen. Var väldigt orättvist då vissa "(klagande") föreningar fick plogat först tillexempel, medan de som klagade minst fick betala för övertid snöskottning, tills de klagade mest OSV:
Med nya avtalet med en mindre entreprenör fanns det folk på plats jämt. Medan HSB gjorde "raider". Någon som känner vid markskötseln av HSB på somrarna, när skolungdomar åker runt utan arbetsledare (de har semester)och det blir inte så mycket gjort. F.D.Skriv nu inte att jag inte tycker att ungdomar skall få arbete. för så är det inte men gräsklippning utan att det finns arbetsledning tillexempel är inte bra.


22/02 2007 (1977) e


stephan

Avtal AFF

Att köpa tjänster är ju svårare än att köpa något att äta tillexempel. Fram till år 1994 när AFF kom (AFF=Allmänn fastighetsförsäkring) så var det HSB, RB, Sbc som tog fram avtalen för föreningen att "bara skriva på". Detta gjorde att det var deras tolkningar som gällde, och ytterst svårt att sätta sig emot de skrivna avtalen. "take it or leave it" ungefär.
Kostnaderna för att tillexempel stämma förvaltningsbolagen var för stora så de allra allra flesta föreningar "vek ner sig" med någon liten kompensation när det "brände till"

Ni som fortfarande har kvar de gamla "beprövade avtalen" bör nog fundera både en och 2 gånger på att gå över till AFF. Aff fungerar ungefär som en "önskelista" för styrelserna. Man tar med det man vill ha i avtalet och skippar resten.
De ärenden som prövas rättsligen kommer ju också att gälla. Som alla vet har det inte prövats mycket av bostadsrättslagen och avtal som är i denna branch. Varför, enligt mig , se inlägget under detta.
Aff är uppbyggt i 2 delar per avtal ett för särskilda bestämmelser och en för tekniska beskrivningar. om intresse finns får ni hojta till var man får tag i dessa "lathundar etc.
En jämförelse mellan avtalen är att innan Väduren 1995 gick över till AFF.avtal bestod Markavtalet av 2 A-4 sidor, medan det efter bestod av cirka 40A-4 sidor, förbättring? JA. Gamla avtal reglerar ingenting. Detta avtal kostade då föreningen 1 740 000kr om året. När 45stycken hade lämnat in anbud 1995 sjönk kostnaden till 900 000kr/år. HÄFTIGT?


22/02 2007 (1976) e


JA

Så länge man känner att man kan motivera valet i efterhand tycker jag det oftast är rätt beslut. Tex på en stämma.

22/02 2007 (1974) e


Thomas

Det verkar som om allt här handlar om att få allt så billigt som möjligt, vare sig det gäller tjänster eller rena varor. Finns det ingen som har några krav på kvalitet? Att med lägre priser kommer ganska ofta sämre kvalitet. Ja, ibland kan saker och ting vara en smula dyrare, men man måste se till helheten och vad man får för pengarna. Kvalitet kostar i alla lägen, i matbutiken när du ska köpa köttbullar eller hos tvhandlaren om du ska skaffa platt-tv. Det är klart att det är en bedömningsfråga i alla lägen, vad som är värt pengarna.

Personligen när jag handlar saker privat, lägger jag gärna lite mer pengar på en vara eller tjänst som jag vet av erfarenhet och hävd är bättre och har högre kvalitet, än en "lågpris vara".

Men som sagt, detta är min egen personliga åsikt.


22/02 2007 (1973) e
    Kommentar av Admin
Jag tycker inte att allt, eller ens det mesta... om något, här handlar om att få allt så billigt som möjligt.

Jag är precis som du, att jag hellre lägger ut mer pengar på något med kvalitet än något som måste kasseras i förtid. Tyvärr inte alltid så lätt att veta i förtid. Om man t.ex. tittar på produkterna som testas i Råd och Rön så kan man konstatera att det det dyraste inte alltid är bäst och att det billigaste ibland kan vara riktigt bra.

Men oavsett vilket så kan vi inte avhålla oss från att diskutera och jämföra priser eftersom det trots allt är en viktig faktor vid val av produkt eller tjänst.

I slutänden måste det dock vara en kombination av pris & prestanda som avgör var valet ska landa.


undrar

Apropå datasystem som används abv olika förvaltningar. Det kanskeär bra att alla har egna system men man kanske kan kräva att systemen skall vara kompatibla med varandra så man kan överföra vissa saker.

Fas t jag håller med att ett system gynnar alla.

22/02 2007 (1972) e
    Kommentar av Admin
Det viktiga är att de data man har i sitt system för förvaltning kan konverteras med färdiga, nbyggda, enkla rutiner till standardformat, och omvänt, dvs att förvaltningssystemet enkelt kan läsa in data från standardformat som excel (och textfiler, rtf, etc).

Om systemet är uppbyggt på detta sätt, där information enkelt lan överföras från ett system till ett annat, så innebär det att de som erbjuder systemet inte vill låsa upp kunden till sig själv.


JA

Vi har SBC,

Jag måste ta dem lite i försvar här, de är vår ekonomiska förvaltare, vi har ingen förvaltare vad gäller det handgripliga i fastigheten utan där tar vi in hantverkare när det behövs.

Givet att SBC tar betalt för vad de gör utanför sitt avtal så ingår bla juridisk rådgivning via telefon eller email och även annan rådgivning.

Personligen har jag bra erfarenheter av SBC vad gäller ekonomiska förvaltning. Vi har ett webbgränssnitt där vi kan se balansräkningen i realtid och titta på reslutatet när på fakturanivå i princip.

Notera att SBC inte har folk i styrelsen, SBC bygger inte på samma principer som "folkrörelseorganisationerna" HSB och Riksbyggen. (För det är väl socialistiskt tänk från början)

21/02 2007 (1970) e
    Kommentar av Admin
Jag vet inget om SBC... mer än att jag inte tycker deras webbsajt är särskilt bra. Den kunde ha varit betydligt mer informativ. Som den ser ut nu så lär den inte dra till sig särskilt mycket intresse.

Vet inte om man med SBC:s system enkelt kan konvertera data till andra format, men det är en viktig funktion så att man inte är fastlåst i en leverantör om man skulle vilja byta framöver.

Utifrån de få priser jag sett tycks SBC ta ut ganska duktigt för sina tjänster. Men allt är relativt. Får man bara kvalitet så kan det vara värt det.

Ett plus är om SBC har rådgivning via mail (det har inte HSB), men SBC har ingen medlemsrådgivning via telefon som HSB har (vet inte om Riksbyggen har detta). Å andra sidan är kvaliteten på medlemsrådgivningen från HSB så usel att de faktiskt lika gärna kan lägga ner den.


G-I

Jonte

För alla arbete borde man göra offertförfrågningar. Jag vet inte om just trappstädning är billigare hos någon annan. En grannförening har gjort en upphandling för ekonomisk förvaltning, och HSB var klart dyrast. De valde bort HSB för mark också (snöröjning, ..).

21/02 2007 (1969) e


Fd. ledamot i brf

Nu är Stephen ute o cycklar igen.
Hur tjänar HSB pengar vid en vräkning? Vid en försäljning av brflgh så delar HSB o föreningen 50/50 på överlåtelseavg o det är det enda dom "tjänar". Ska man hellre låta tex en som stör få bo kvar för att HSB inte ska få del av överlåtelseavg.

O det är HSB som gör alla papper så då är det väl rimligt att dom får en del av avg? Det är ingen som jobbar gratis.

Både en vräkning o en försäljning klarar en styrelse av själv ( iaf den jag suttit med i).

21/02 2007 (1968) e


Jonte

Är det någon som har erfarenhet av att ha sagt upp exempelvis trappstädning från Riksbyggen eller HSB och om det isåfall kan vara värt det? Alltså om Riksbyggen och HSB är dyrare än privata entrepenörer på marknaden.
Det känns ju i alla fall som om man kan ställa andra krav på en "privat" aktör.

Tacksam för respons!

21/02 2007 (1967) e
    Kommentar av Admin
Ja, som G-I säger så är det omöjligt att svara generellt på detta.
Det viktiga är att det gjorts en upphandling med som allra minst tre olika aktörer.

HSB är t.ex. bara ett mellanled som ska ha betalt för sin funktion som mellanled, så det har en tendens att öka priset.

Vi betalar HSB 200.000 kr för att städa (ospecificerat arbete) 6 trapphus, 8 våningar, 2 ggr/vecka.
Dvs 1.700 kr per dag á 6 timmar (280 kr/timme).
Ingen upphandling har gjorts.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 31/03-2023 01:05:51 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: