Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'block.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3
Forum / gstbok - Om HSB/Brf, BoRevision och BoLina - anslagstavla
Sida: << | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


G-I
Hemsida

Stephan.
Allt i det du säger är fel.
Läs på min sida http://hotpot.se/riksbyggen.htm
leta efter paragrafen:
"Kan styrelsen visa sina protokoll för medlemmarna"

Där står det allt om styrelseprotokollen. Denna analys har jag kommti fram till efter att jag pratat med, i oordning, en advokat, fackböckerförfattare, en ex- bostadsminister, Riksbyggenexperter. Alla säger att ingenting i lagen hindrar en styrelse att dela ut protokollen. En styrelse kan göra 1 miljard kopior och dela ut dem. Däremot frå man inte ha protokollet på Internet med namn på alla i prokollet (på grund av att man får först fråga folk om man ska lägga deras namn på Internet).

Så sanningen är långt ifrån vad HSB-"kunniga" och andra experter säger. De flesta säger bara vad som är praxis i tro att det gäller.

Men, som de flesta, tycker jag inte att man ska ha i protokollet som man vill dela ut, att Svensson inte betalat sin avgift....

20/02 2006 (555) e
    Kommentar av Admin
Jag vet inte om jag missat något i alla inlägg om detta, men som jag förstår det så instämmer Stephan till fullo i detta. Det var styrelsen i Stephans förening som speciellt underströk att protokollen inte skulle kopieras.

Jag tror t.o.m. Stephan var först här (se inlägg #4) att framföra att styrelseprotokollen ska vara offentliga.


stephan
Hemsida

Av några tyckande anser att "Stephan bor i en konstig förening" (jag håller med)
är riktigt. Läs bara följande avseende styrelsebeslut om styrelseprotokoll i
arbetsordning för styrelsen. (reservation finns)

Protokoll
Ordförande är ansvarig för att sty.prot. upprättas. Ett av sekreteraren
upprättat protokoll bör först gå till ordföranden för justering innan det går till valda
justeringspersoner.

Protokoll distribueras till styrelsemedlemmar och revisorer. Protokollet
finns tillgängligt för läsning hod förvaltningen, och protokollen får inte kopieras.
Styrelsemötesprotokollen är ej offentliga. Medlem äger rätt att få ta del av beslut
vad det gäller honom själv och då endast besked av "resultatet"

Denna arbetsordning är framtagen av vice ordföranden (12 år i styrelsen),
ivrigt påhejad av HSB:s ledamoten som tog fram underlaget från en arbetsordning
någon HSB-förening gjorde på 70-talet och VO har klippt och klistrat lite,
+ lagt till.

Finn 5 fel är allt jag säger.

20/02 2006 (554) e


Sven (medlem)
Hemsida

Tack för ditt svar admin! Om er förening börjar med offentliga protokoll, så borde det inte vara några problem för andra föreningar att göra likadant. Om styrelsen (eller den lokala HSB-föreningen) inte tycker om förslaget är det ju då bara att hänvisa till er. Bra jobbat!

Killen på HSB som jag pratade med om detta sa att det endast var orförande, sekreterare, justerare och revisororer som fick se protokollet. Dvs inte ens alla i styrelsemedlemmar skulle ha rätt att se protokollen. Sjukt...

20/02 2006 (553) e
    Kommentar av Admin
Att HSB-nissen påstod att inte alla ledamöter hade rätt att se protokollen visar med all önskvärd tydlighet hur mycket han kan om reglerna/lagarna.

Det är alltid bra att ha någon att referera till. Ska jag vara ärlig så tror jag emellertid inte vår förening är först här. Jag har nämligen sett att vissa föreningar lägger ut styrelseprotokollen på sina webbsajter. Dock så har då endast medlemmarna i respektive förening åtkomst till dessa dokument, så jag har aldrig kunnat se hur protokollen sett ut.

Men om inte annat så kan det vara bra att veta hur resonemanget går så att man enkelt och snabbt kan bemöta de grundlösa argumenten från motståndarna till öppenhet.


myggan
Hemsida

Gratulerar Admin-hoppas det går vägen!Klart alla protokoll skall vara tillgängliga med viss censur som namn o.s.v
Skulle vart fint att läsa om hur styrelsen resonerade i den och den frågan...
Här hos oss får vi inte ens ut stämmoprotokoll!
Men det kommer till slut -bara man inte ger upp!20/02 2006 (552) e
    Kommentar av Admin
Alla motioner som jag skrivit har jag lagt ut på denna sajt, och där finns även årets motioner (med motionen om styrelseprotokoll).
Jag ska bara justera de senaste kommentarerna till de senaste motionerna, och när jag får tid ska jag även lägga in vad som hände på stämman.

Styrelsen kan inte vägra att visa stämmoprotokoll eftersom den då begår ett solklart lagbrott, men min styrelse har vägrat att lämna ut protokollen skriftligen, trots stämmobeslut på att så skulle ske.

Så därifrån till offentliga styrelseprotokoll till de som vill ha en kopia är steget ganska långt.

Trägen vinner! Hoppas fler medlemmar är envisa, står på sig och inte låter sig tryckas ner av diverse "trick".

Det är naturligtvis alldeles för tidigt att ta ut segern i förskott (speciellt utifrån en endaste liten motion), men tänk om vi går en ny era till mötes, där HSB helt plötsligt är mer på medlemmarnas sida?

Det skulle i så fall vara en fantastisk utveckling.


Sven (medlem)
Hemsida

Jag pratade med en person på HSB om att visa protokollen för alla medlemmar. Först sa han helt kort att man inte får visa protokollen för att "det står så i lagen". (Han hade antagligen hört någon annan säga det och brydde sig inte själv om att kolla upp saken). Jag frågade då om det var paragrafen i lagen om ekonomiska föreningar där det står att "protokollen ska förvaras på ett betryggande sätt" som han menade. Om det inte var det han menade vilken lag och vilken paragraf var det isf som han syftade på? Han sa då att han skulle kolla upp saken och återkomma. Efter några dagar talade han om för mig att han trots allt letande faktiskt inte hade hittat någon paragraf om protokollen, men att det fanns ett tillägg till en lag (kommer tyvärr inte ihåg vilken) som gjorde att man inte får visa protokollen. Någon som vet hur man kan kolla upp det?

Har den här frågan gått till domstol tidigare? Om en domstol har gått på HSB:s linje tidigare så kanske det är praxis även fast det inte står uttryckligen i lagen att man inte får visa protokollen.

Jag kan i princip inget om juridik så jag kanske är helt ute och cyklar..

20/02 2006 (551) e
    Kommentar av Admin
Precis som i ditt fall så hänvisade styrelsen först till paragrafen om att protokollen ska förvaras på ett betryggande sätt, vilket ju inte på något sätt är relevant för denna fråga om offentliga protokoll.

HSB-ledamoten/HSB-Informationschefen sa likadant på stämman. Två ggr sa han "det står så i lagen" om att styrelseprotokollen inte var offentliga.

Jag blev då f...d och sa att han skulle avhålla sig från lögner. Strax därefter redogjorde han till punkt och pricka för vad som egentligen gällde (så han visste detta mycket väl).

Om du informerats om något tillägg till en lag som gör att protokollen inte får visas så törs jag sätta en rätt stor peng på att någon försöker blåsa dig.

Mig veterligen har denna fråga inte gått till domstol tidigare, men om den hade gjort det så hade utfallet inte blivit till HSB:s fördel. Jag kan inte alla lagar utantill, men jag har studerat alla lagar som berör ekonomiska föreningar ganska noga, och där finns nada om att protokollen inte skulle kunna vara offentliga. Tvärtom så är det bara att gå till biblioteket och se vad experterna inom detta område sagt i denna fråga. Det finns garanterat inga hinder för offentliga protokoll, oavsett vad någon på HSB vill hävda.


Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include(http://hotpot.se/ad/adrotate.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://hotpot.se/ad/adrotate.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Sven (medlem)
Hemsida

Om man stryker vissa namn i protokollen så har jag inget emot att man visar upp dem. Men jag tycker alltså inte att namnen bör stå kvar i fall som:

* Arne Arnesson har inte betalat månadsavgiften på 3 månader. Ärendet har gått vidare till kronofogden.

* Nisse Nissesson har vid flertalet tillfällen stört sina grannar med sina vilda fester. I Lördags hade Nisse fest igen och sprang då omkring naken på gården.

20/02 2006 (550) e
    Kommentar av Admin
Absolut. Jag nämnde inte detta, men en förutsättning är naturligtvis att protokollpunkter som rör enskilda medlemmar stryks innan styrelseprotokollen presenteras för medlemmarna... fast det hade ju varit kul att veta vilka som springer nakna på gården .


Ledamot i BRF
Hemsida

Helt vansinnigt att medlemmar ska få kopia på styrelseprotokoll. Det är precis som Stephen säger föreningens angelägenheter. Styrelse är utsedd av medlemmarna får att på bästa sätt sköta ekonomi, underhåll mm.

Det förekommer ju ibland personliga angelägenheter som skall protokollförars för att en senare styrelse ska vetskap om endel saker som kan vara känsliga.

Jag fattar inte varför medlemmar ska tillgång till protokoll??

Vill man veta nånting speciellt upplyser styrelsen gärna (iaf vi) medlemmen vad man beslut.

Stmmoprotokoll är offentliga just därför att då har medlemmarna själva haft möjlighet att närvara själv.

20/02 2006 (549) e
    Kommentar av Admin
Föreningens angelägenheter sammanfaller ofta med medlemmens angelägenheter.

Här är några skäl (som jag tidigare redovisat) till "offentliga" styrelseprotokoll:

 1. För det första så finns det ett antal styrelser som inte ger något beslut överhuvudtaget i vissa ärenden.
  Med offentliga protokoll så ökas säkerheten i föreningen och medlemmen är helt plötsligt inte maktlös.

 2. Genom att styrelsen lämnar ut protokoll/utdrag kan medlemmen se om medlemmens ärende behandlats. Medlemmen kan även se när ärendet behandlades.

 3. Om medlemmen skulle få ett beslut så vet medlemmen inte om han/hon fått hela beslutet.
  Och medlemmen får kanske inte heller motiveringen bakom, dvs hur styrelsen resonerat.

 4. Genom att medlemmen får protokoll eller utdrag från protokoll så vet medlemmen att den information som medlemmen får är samma som den ledamöterna i styrelsen fått.

 5. Med offentliga protokoll så ställer detta krav på styrelsen att skriva meningsfulla protokoll, och framtiden säkras på ett enormt bättre sätt än tidigare. Nya styrelser vet helt plötsligt att de inte ger sig in i ett totalt mörker (som ofta är fallet pga att styrelser misskött skrivandet av protokollen).

 6. Om det är något "fuffens" i styrelsen så kommer detta fram nästan omedelbart.
  I annat fall kan det ta flera år (om någonsin) innan "fuffens" upptäcks.

 7. Ingen kan ange något giltigt skäl till varför medlemmen inte skulle få protokoll/utdrag. Vad skulle det vara för information som styrelsen vill hemlighålla för medlemmen?


Det finns säkert ytterliggare en hel del bra skäl till offentliga protokoll om man funderar lite på detta. Men en bra sammanfattning av fördelarna kanske skulle vara att en större öppenhet i föreningarna gagnar alla.

Not. För historik i denna fråga, gör en sökning på "styrelseprotokoll" i sökfältet nedan.


Stephan
Hemsida

Ett jättestort grattis till motionsgenombrottet.

Funderar lite på det du säger att medlemmarna ska få ta del av styrelseprotokoll genom en kopia.

Jag tror inte det är så bra, då fortfarande föreningens angelägenheter ska vara just föreningens. Risken att kopior på styrelseprotokoll "kommer i fel händer" är uppenbar, och det är något som jag tror HSB kan "hitta" något emot.

Däremot att man installerar en läshörna på expeditionen och kan sitta och läsa protokollen vore något alla styrelser borde sträva efter.

Än en gång grattis till detta jättekliv mot att medlemmarna har möjlighet att "bevaka sina intressen".

Att "hitta" ett sätt att peronliga ärenden inte blir oficiella i styrelseprotokoll måste vara en "baggis" att lösa för styrelsen.

20/02 2006 (548) e
    Kommentar av Admin
Jag har inte riktigt fattat det själv att denna motion gick igenom när alla andra avsevärt mindre "annorlunda" motioner avslogs.

En läshörna vore ett alternativ, men det ställer krav som gör att denna metod i alla fall inte skulle funka i min förening.

Som jag nämner ovan så kommer protokollpunkter som berör enskilda medlemmar att strykas.

Det finns många fördelar med offentliga protokoll, och om man bortser från "enskilda angelägenheter" och viss information om anbud, så kan i alla fall jag inte komma på ett enda exempel där offentliga styrelseprotokoll skulle vara annat än bra.


Stephan
Hemsida

Fram till 80talet hade HSB och Riksbyggen sina "distrikt".

Riksbyggens huvuddistrikt i Stockholm var Årsta med närliggande Stockholmsförorter.

HSB hade andra kommuner där man gjorde "dealar" i bostadsbyggandet med kommunpolitikerna.

När den 2:a upplysningstiden kom d.v.s. Bostadsrättslagen "granskades" och ändrades på många punkter, och slutligen när Sverige gick med i EU ändrades mycket.

Fria marknaden som jag fått höra från många chefer på Riksbyggen och HSB "öppnades". Flera Bostadsförvaltarbolag dök upp på banan.
Här i Stockholm; SBC (även fast de visst är äldst, men tidigare mest ekonomiförvaltare), Arsenalen, och en massa andra mindre företag.

För att kunna konkurrera med "jättarna" gjordes som i alla brancher ihopslagningar, uppköp av företag etc.

Än idag har de inte kommit riktigt in på banan, och anledningen till det är skrämmande.

Jag anser att det mest är lathet hos styrelser och ett svek mot medlemmarna att inte göra upphandlingar och fråga andra företag.

19/02 2006 (547) e
    Kommentar av Admin
Bara ett litet tips.

Jag har nu kodat in en enkel sökfunktion för den som vill söka bland antingen inläggen i detta forum eller bland mina kommentarer.

Se i slutet av denna sida.

Sökfunktionen är mycket simpel, så du kan t.ex. inte söka på inlägg som innehåller "BoRevision" och "skandal", med mindre än att sökorden står intill varandra (dvs exakt så som du skriver dem i sökfältet).

Ett viktigt kriterium för att sökfunktionen ska fungera är att ord stavats rätt i inläggen. Alla bör gärna tänka på att få rätt stavning så det blir lättare att hitta bland de många inläggen för besökarna av detta forum.


G-I
Hemsida

Ledamot i BRF:
Det finns föreningar som inte ens vet att de inte fungerar bra.

Exempel från Riksbyggen:
Riksbyggen har ett standard tekniskt avtal (förnyat för 2-3 år sedan) med sina föreningar där det står att Riksbyggen tar betalt (8 % i administrationskostnad) på ALLT underhållsarbete, OAVSETT om Riksbyggen är inblandat i detta eller inte.

Det kan du läsa mer om där: http://hotpot.se/riksbyggen_forvaltning.ht m.

Så står det i avtalet:
Denna ersättning (8 % i administrationskostnad) beräknas på grundval av beställarens totala kostnad under sitt bokslutsår...

När jag (styrelseledamot) ringer en underleverantör och beställer ett arbete utan att ens prata med Riksbyggen, tar Riksbyggen 8 % betalt på arbetet.

Det som är SJUKT i detta är att det finns EXPERTER och JURISTER på Riksbyggen som har tänkt ut sådan formulering i förhoppning att kunna ta betalt utan motprestation.

I min förening har de lyckats i 2 år, men nu tror jag att det tar slut snart, för att det finns sådana som jag som gnäller, granskar, ifrågasätter, kritiserar...

MEN, det viktigaste man kan lära sig i detta är: vilken styrelse vill ha som styrelseledamot en representant från en organisation (Riksbyggen) som försöker sig på sådana så fula tricks.

För mig, är det SJÄLVKLART, att jag vill kunna lita på alla styrelseledamöter. Jag litar inte på Riksbyggen. Jag skulle vilja kunna lita på dem, eftersom de tar hand om våra pengar, men Riksbyggen har dödat, med sitt eget beteende, all möjlighet att kunna bygga förtroende hos mig.

Riksbyggen har makt, jurister (som arbetar MOT oss). Istället för att arbeta FÖR min förening.

Behöver spendera hur mycket tid och energi som helst för att hitta alla lik som Riksbyggen har planterar i alla våra garderober.

Helst skulle jag vilja samarbeta med en möjligtvis mindre kunnig samarbetspartner men mer villig att göra bra ifrån sig och att arbeta åt samma håll som vi övriga i styrelsen.

Riksbyggens inställning och ej uttalad policy är att suga pengar från föreningarna. Så är det bara. De gör det helt öppet.
De kan t.o.m. vara bra på vissa saker, de t.o.m. ibland misslyckas suga pengar på föreningar som har vakna styrelse. Men styrelser som litar på Riksbyggen tycker jag synd om.

19/02 2006 (546) e
    Kommentar av Admin
Och visst är det viktigt att det kommer till medlemmarnas såväl som styrelsernas kännedom om hur det egentligen fungerar.

Billigare boende och bättre boendemiljö är väl inte fel att eftersträva?

Jag kan inom parantes säga att något unikt inträffat i min förening!

En av mina många motioner gick igenom! Nämligen att styrelseprotokollen ska vara tillgängliga för alla medlemmar.
Inte minst med tanke på att nästan inga motioner gått igenom i föreningens historia så är detta en verkligt unik händelse.

Nu kanske det inte blir så i praktiken som det beslutades på stämman, det får framtiden utvisa, men faktum kvarstår att styrelsen (via HSB-ledamoten, som tydligen bestämmer allt i vår förening) godkänt att medlemmarna ska kunna få en kopia av protokollen.

HSB-ledamoten reserverade sig med att han först måste kolla upp om det är lagligt (vilket både han och vi redan vet att det är), så det finns en risk för att medlemmarnas krav inte uppfylls, men jag ska informera här framöver om styrelsen/HSB bryter mot lagen genom att inte följa stämmans beslut, eller om styrelseprotokollen verkligen blev offentliga.

ÄR VI I SÅ FALL DEN ENDA FÖRENINGEN I SVERIGE MED "OFFENTLIGA" STYRELSEPROTOKOLL?


Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).


Databas hittas ej.