Sida: << | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan

HSB:S ledamöter i styrelser?
Är det inte så att dessa ständigt sitter i JÄV-situationer?
Ett exempel:
Om man läser olika föreningars årsredovisningar kan man klart konstatera att de flesta föreningar minst en gång om året gör en deal med HSB avseende överksottsmedel. Det vill säga föreningen lånar ut lite pengar till HSB. detta sker vanligast med 3, 6, 9 eller 1års inlåningar. Räntan föreningen får är några %. Vid dessa beslut sitter HSB.ledamoten med?
Kanske inte röstar för det är väl så ovanligt att styrelser tar in offerter från banker på utlåning?

Men ponera att en styrelse är lite vaken, och gör det de ska. Det vill säga tar in offert från en bank också.

Hur tror ni reaktionen skulle bli om en av den bankens anställda fick vara med på styrelsemötet och presentera sitt förslag?


26/09 2007 (2935) e


Micke

Kommentar till 2931Bara såg att du nämnde hans namn i inlägget och inte de andra.
Vet att din förenings styrelse gillar att arbeta i det tysta och glömma bort medlemmarna.
Vet att man har lite mer ansvar när man är HSB ledamot, men menar att det är en röst av flera så man har inte så mycket att säga till om mer än att reservera sig mot beslut mm. Vilket jag inte vet om han gjort mot dem som går imot hans roll i styrelsen.
Det är bara de runt bordet som vet eftersom styrelse protokoll ej är offentlig handling och man har tystnadsplikt.
Information är en enormt viktig sak att ge till de boende samt att lyssna på vad de boende vill eftersom man är deras förlängda arm och skall verkställa deras beslut.26/09 2007 (2934) e
    Kommentar av Admin
Att man har tystnadsplikt är bara en gammal myt, som otroligt nog lever kvar än idag, men det är sant att det inte finns ett spår av insyn i min brf. Styrelsen är livrädd för att det ska komma ut den minsta lilla information som jag (som är den enda som bryr sig i min förening) kan anmärka på.

Jag vet heller inte om Bengt reserverat sig i någon fråga. Om någon reserverar sig i en styrelse är tyvärr också en väl bevarad hemlighet (inte bara i min förening). Jag vet inte ens Bengts ståndpunkt i någon fråga i min förening vilket gör att jag inte vet om Bengt ens försökt styra in styrelsen i rätt riktning eller om han bara låter övriga ledamöter göra som de vill så länge det inte är solklara lagbrott som han hittar.

De 146 fel som jag i egenskap av justerare framförde på föregående stämma tycker man borde ha gett någon form av reaktion från styrelsen. Men inte. De bara kör på som vanligt och bryr sig inte om något så länge de kan plocka ut sitt oförtjänt höga arvode. I stället sprider ordföranden i min förening ut kränkande lögner om att jag kostat föreningen 150.000 kr (eller mer) för att styrelsen anlitat advokater för att hålla stämman med de 146 felen.

Jag nämnde Bengts namn eftersom jag anser att HSB-ledamoten inte bara har lika stort ansvar som övriga ledamöter, utan även ett utökat ansvar eftersom skälet för att HSB-ledamoten sitter där (officiellt i alla fall) är för att bistå lekmannastyrelsen med kompetens.

Många lever ju i tron att HSB-ledamoten är någon form av garant för att det i alla fall inte går alltför galet till i styrelsen. Om nu så ej är fallet så är det självfallet livsviktigt att medlemmarna förstår att de i stället själva måste engagera sig för att säkra sin investering.

Bengt är en mer officiell person, men alla i styrelsen kommer jag förmodligen att namnge i framtiden när jag gör en sammanställning om hur styrelsen arbetat, vilket kan bli en utomordentlig mall för exakt hur en styrelse inte ska arbeta.

Bengt har nu lovat att framföra till övriga ledamöter i styrelsen att kompletterande information bör gå ut om vad extrastämman handlar om. Så får vi se om de lyssnar på honom.

För att ta upp något glädjande så har jag noterat att allt fler brf:ar i landet offentliggör sina styrelseprotokoll. I den certifiering som HSB har så borde detta vara ett grundläggande krav, men det är inte så lätt att lära gamla hundar (läs "HSB") att sitta. I en väl fungerande styrelse så är offentliga styrelseprotokoll kanske inte så viktigt, men i alla föreningar med styrelser som min så kan offentliga styrelseprotokoll vara skillnaden mellan en välmående förening och en konkurshotad förening.

Se även;
- Styrelsen, tystnadsplikt gäller ej !!!

- En styrelse ska iaktaga tystlåtenhet... enligt... gissa vem !

- Revisors tystnadsplikt och offentliga handlingar

- Valberedning, tystnadsplikt

- Har HSB-ledamoten tystnadsplikt?

- HSB Landskrona vill inte lägga ut stämmoprotokoll

- HSB Riksförbund påstår att medlem inte ens har rätt att skriva av stämmoprotokoll

- Brf-styrelse vägrar lämna ut stämmoprotokoll... med stöd av HSB

- Offentliga styrelseprotokoll, vad bör censureras?
- Styrelseprotokoll och deras offentlighetAdmin

Sorglig styrelse

Se nedan!

26/09 2007 (2933) e
    Kommentar av Admin

Denna sorgliga ursäkt för styrelse som sitter i min brf har lyckats med bedriften att t.o.m. göra fel i en så simpel sak som att kopiera HSB:s normalstadgar.

Jag brukar säga att om det går att göra fel så lyckas denna styrelse göra fel. Jag får tydligen utöka detta till att styrelsen lyckas göra fel t.o.m. där det är i princip omöjligt att göra fel.

Det tog mig cirka 20 sekunder att se att den kopia av normalstadgarna som styrelsen presenterat som sitt förslag till medlemmarna är ogiltig och aldrig hade kunnat godkännas.

Det sitter fem personer i denna styrelse, men inte en enda av dessa har tydligen ens bemödat sig med att läsa igenom stadgarna en enda gång!
Och Bengt, du är faktiskt en av dessa! Med tanke på inkompetensen i styrelsen du sitter i så vilar det en extra tung börda på dig. Det håller inte att du sover dig igenom styrelsemötena i min förening och du måste dubbelkontrollera varje liten sak som varje ledamot i denna styrelse företar sig!

Ej heller suppleanten i styrelsen eller de två okunniga internrevisorerna har reagerat.

Jag skulle ha kunnat låta bli att säga något om stadgarna och sedan hade stämman fått göras om, men nu kan styrelsen tacka sin lyckliga stjärna för att jag inte behandlar styrelsen lika illa som styrelsen behandlar mig och andra medlemmar.

Men jag skulle ändå rekommendera hela styrelsen att frivilligt lämna sina poster. Detta kommer ni säkert aldrig att göra. I alla fall inte så länge ni lyckas sitta med kanske Sveriges högsta arvoden.

Detta säger väl kanske också en del om medlemmarna. En av Sveriges sämsta styrelser med ett av Sveriges högsta arvoden. Hur dumma är medlemmarna som bara accepterar detta?

Tilläggas kan att denna sopiga styrelse inte ens brytt sig om att lägga in de förändringar inom det område som "H.R. Ordf" tagit upp i tidigare inlägg, och som medlemmarna i min förening på tidigare stämma varit överens om.

Jag fasar inför att låta denna sanslöst inkompetenta styrelse hantera ett projekt som berör 10-20 miljonor kronor. Det kan bara gå åt skogen, och det kommer att stå medlemmarna dyrt. Mycket dyrt! Men jag kan lova att HSB kommer få stå sitt kast när det blir fel!
När det gäller beslutet om projektering av stambyte (som jag faktiskt fortfarande inte vet om det är vad det handlar om) så har jag nu skickat en fråga till Bengt om man måste uppfinna hjulet varje gång samt vilka brf:ar i Malmö som genomfört stambyte under de senaste 5-10 åren.

Jag kan sedan se att det är ett antal brf:ar bara i Malmö som snart måste ta in anbud på stamrörsbyte. Varför i jösses namn ser HSB inte till att dessa föreningar går ihop och gör en gemensam utredning? Det är skrämmande att se hur lite samordning det finns i denna organisation!


G-I

Admin, apropå extraatämman i din förening:
- punkt 1: jag tycke att du tar det hela lite hårt. det är fullt tillåtet att ändra en motion under en stämma. Det kan vara så att styrelsen kommer att informera i detalj omolika alternativ, om för- och nackdelar, mm. Får man hoppas.
- punt 2: jag tycker som du, men du har ändå en chans att teoretiskt få in dina ändringar i motionen under extraämman, eller tar jag fel?


25/09 2007 (2932) e
    Kommentar av Admin
Jag var kanske inte tillräckligt tydlig, men jag tror inte jag tar detta onödigt hårt.

Medlemmarna ska ta ett beslut på en extrastämma som uttrycks mycket kortfattat i dagordningen. Ungefär 50%-97% av medlemmarna i min förening kommer att tolka punkten som någon liten obetydlig sak. Praktiskt taget ingen kommer att förstå att det handlar om föreningens största utgift i historien. T.o.m. det extremt dyra ventilationsarbetet som gjordes för några år sedan med hjälp av HSB, på ett katastrofalt dåligt sätt, är litet i jämförelse.

Besluten ska tas av en styrelse där det inte finns någon kompetens varken för stambyte eller för att anlita konsulter och beslut ska tas där medlemmarna sedan inte har någon insyn.

Ett beslut av denna magnitud måste föregås av detaljerad information. Det är inget som ens jag som är lite insatt i detta har en chans att sätta mig in i tillräckligt mycket på en stämma för att ta beslut om. Speciellt med det hemska i åtanke att styrelsen vill att medlemmarna ska ge styrelsen fria händer att agera som de vill (för det är alltid vad det handlar om).

Självklart kommer styrelsen att ge någon form av information på stämman. Men vis av erfarenhet så kommer detta inte vara tillräckligt underlag för att kunna ta ett beslut, även om det hade varit möjligt att sätta sig in i denna komplicerade sak på en stämma.

Det värsta är ju att alla självständigt tänkande medlemmar har gett upp och stannar hemma från stämmorna. Kvar är bara de pensionärer som styrelsen brukar ta på en bussutflykt en gång om året. För dessa personer så kan styrelsen inte göra fel hur fel styrelsen än gör.

Jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta, men vet inte hur jag ska kunna förklara det tydligt nog på ett kortfattat sätt, så att alla förstår att det inte får gå till så här under några omständigheter.

I en förening med en kompetent styrelse, där styrelsen behärskar att ta fram ett underlag, vet hur man anlitar konsulter, är kapabel att utvärdera konsulters resultat, lyssnar på medlemmarna, låter medlemmarna få ge sina åsikter, informerar om vad som händer, ger medlemmarna insyn, låter medlemmarna kunna påverka under loppets gång, etc, så hade detta kanske kunnat fungera även om åtgärderna inte genomförts i demokratisk ordning. Men dessa förutsättningar saknas tyvärr i min förening.

Jag är inte riktigt med på vad du skriver om att det är fullt möjligt att ändra en motion under en stämma? Det finns ingen motion. Och för att kunna ändra något så måste det finnas något som kan ändras, men det finns det inte.

När det gäller punkt 2 så är svaret nej. Jag har varken en teoretisk eller praktisk chans att få igenom mina ändringar. Med all säkerhet inte den minsta lilla ändring (inte ens formuleringen "Föreningens verksamhet skall bedrivas i samverkan med HSB. Föreningen bör genom ett särskilt tecknat avtal uppdra åt HSB att biträda föreningen i förvaltningen av föreningens angelägenheter och handhavande av dess räkenskaper och medelsförvaltning"). Tar för lång tid att förklara detta just nu, men så är det. Det enda jag kan göra är att köra mina förslag fram till arla morgonstund, men något gehör kommer jag inte att få från Bingolotto-tanterna.


När det gäller punkt 1 så har jag nu fått ett klarläggande från Bengt.
Bengt skriver;
"Beslutet om projektering innebär att styrelsen tar fram förslag på åtgärder, presenterar hur och på vilket sätt de påverkar medlemmarna, estetiskt och ekonomiskt, i bostadsrättsföreningen för att de skall kunna avslå eller tillstyrka på en kommande stämma under 2008. Beslutet nu innebär inte att någon renovering påbörjas."

Mitt svar:
När det gäller den första punkten så har jag inte missat att det står projektering. Men jag vet av en massiv erfarenhet från denna förening att saker som formuleras på ett sätt sedan kan tolkas på ett annat sätt. Om det enbart är projektering ni avser, och inget frikort därifrån till att sedan gå vidare till genomförande av projektet varför går ni inte ut med en kortare förhandsinformation om vad detta innebär, hur upplägget är tänkt, vilka kall- och varmvattenledningar som avses, om styrelsen ska göra något av projekteringen eller om 100 % lämnas till konsulter (och vilka konsulter), etc?

Varför formuleras det inte på ett sätt i kallelsen så att alla förstår vad det är för projektering som avses? Det handlar om ett stamrörsbyte i alla tre husen! Eller hur? Jag vet fortfarande inte om det är detta som avses!!! Byte av kall- och varmvattenledningar kan vara något helt annat.
Varför vill styrelsen inte vara tydlig med detta?

Och avses projektering av stambyte enbart men beslut om installation av nya värmecentraler och radiatorer?
Eller avses projektering av stambyte såväl som av värmecentraler och radiatorer (dvs inga beslut om genomförande)?
Formuleringen i kallelsen lämnar även här fritt för tolkiningar.

Vi har t.ex. fått höra en snikvariant tidigare som verkligen skulle förstöra vårt boende med utanpåliggande rör. Sedan har vi relining-metoden (där det ännu inte finns någon enad expertis om hur bra eller dåligt detta är).
Varför går styrelsen inte ut med lite olika alternativ så att medlemmarna ges möjlighet att fundera över de olika alternativen, så att vi inte kastar ut våra pengar på projektering av något som ändå ingen vill ha?

Med tanke på att styrelsen tidigare inte brytt sig om att "be om lov" (t.ex. trädfällning och ny miljö) eller på annat sätt involvera medlemmarna så är det lätt att tro att styrelsen på denna stämma vill passa på att smyga in ett godkännande för att även gå vidare till ett genomförande utan kommande stämmobeslut. Borde det inte framgå väldigt tydligt i kallelsen vad som gäller?

Jag förstår att skälet till att styrelsen inte går ut med mina förslag på stadgeändringar är för att minska risken för att jag ska lyckas få igenom något av dessa, men ett underlag för projekteringen före stämman är väl inte för mycket begärt?

Om det ens bara stått det som du nu skriver till mig så hade det varit ett stort plus!
I kallelsen står det inte ens att detta är förberedelser inför ett beslut som kommer att tas på en stämma under 2008, vilket bara detta hade klargjort en hel del.


Micke

Kommentar till 2927
Kan hålla med att hela styrelsen kollektivt gjort fel, men att "hänga" ut Bengt som den skyldige tycker jag är fel, eftersom det kan vara så att han blivit överkörd av styrelsen.
Eller styrelsen kört över han.
Det är bara de som vet som deltog på mötet.
Men taktiken är HSB:s25/09 2007 (2931) e
    Kommentar av Admin
Jag vet inte om jag direkt hänger ut Bengt.
Jag har inte sagt att han ensam är ansvarig för hur det gått till, bara att han ingår i denna styrelse som betett sig på detta fula sätt i en så viktig fråga. Så har det varit i alla år, så detta är inget nytt. Tvärtom är det signifikativt för hur styrelsearbetet bedrivs i min förening.
Och naturligtvis har jag gett Bengt en chans att försvara sig. Han har varken försvarat sig eller förklarat varför det blivit så här. Men om han har en förklaring kan jag lova att jag lägger ut den här.

Bengt är informationschef, men det finns nog få föreningar i landet som har så lite information som i min förening. Den extremt lilla information som finns hängs i bästa fall upp på en dold plats i källaren. Aldrig någonsin att något delas ut i brevlådorna, om det inte är absolut kritiskt nödvändigt.

Sitter man som HSB-ledamot så har man faktiskt ett särskilt ansvar i styrelsen, och det går inte att alltid dölja sig bakom de andra i styrelsen. Är det så att Bengt inte ställer upp på styrelsens agerande så får han faktiskt ha stake nog att kunna ställa sig upp och säga att detta är inget han ställer upp på.

Visst är styrelsen i min brf inte mycket att hänga i julgranen, men då måste HSB tydligt markera för medlemmarna när fel begås. Det är HSB-ledamotens förbannade skyldighet!

Min förening består av tre hus. Styrelsen har tagit sig friheten att låsa oss alla ute från det som vi gemensamt äger så att vi enbart kommer in det hus som vi bor i.
Men inte nog med det. Styrelsen vägrar uttryckligen att ge mig som valberedare tillträde till de två andra husen. Det säger väl en del om denna styrelse där Bengt Skånhamre sitter som HSB-ledamot?

Medlemmarna får inte sätta upp information någonstans. Styrelsen blockerar alla möjligheter till diskussion mellan medlemmar, och kräver t.o.m. att medlemmarna ska betala för att utnyttja vår outnyttjade fritidslokal om vi vill hålla medlemsmöte där.

Endast en person i styrelsen vågar förekomma med namn på skrivelser, annars undertecknas alla papper med enbart "Styrelsen". Även personliga mail!


Myggan
E-post

Tingsrätten och skadestånd.

Enligt brev från tingsrätten har föreningen rätt att begära skadestånd av styrelse efter att minoritetsgranskningen är klar.

Någon här i forumet som har kört en sån process i tingsrätten?

25/09 2007 (2929) e
    Kommentar av Admin
Kommentar från "Grannen" (IP: 90.227.40.108) - 2966:

Du skall kanske berätta att du hade en uppfattning och vi andra medlemmar en annan på stämman. Du skall inte ljuga, det är inte bra. Utan berätta hur det är istället.


Admin

Jag förstår inte.
Vad syftar du på och vem riktar du dig mot?


stephan

Ja du Admin. Inom bostdsrätt måste det snart uppfinnas ett nytt ord för demokrati.

Jag och en till (också kritisk mot styrelsen) brukar också få viktig information några dagar senare än alla andra)

Fördelen med din förening gentemot VÄDUREN i Haninge är att det första beslutet byte av ledningar och radiatorer, skulle ha gjort utan stämmobeslut.
Inte ens bygglov söker styrelsen fast tillexempel garage byts struktur på för miljontals kronor. Än mindre stämmobeslut.

25/09 2007 (2928) e


Admin

0 Hur styrelse och HSB lurar medlemmarna

Se nedan!

25/09 2007 (2927) e
    Kommentar av Admin

Styrelsen i min förening har gått ut med kallelse till en extrastämma innehållande två punkter;
 1. Beslut om projektering för byte av kall- och varmvattenledningar, installation av nya värmecentraler samt radiatorer (enkel majoritet)
  Ingen information har föregått denna extrastämma. Genom att styrelsen inte ger någon som helst förhandsinformation så hoppas styrelsen att medlemmarna inte ska förstå hur stor denna punkt är, och vad detta kommer att innebära i rejält ökad årsavgift för medlemmarna. Detta är en strategi som HSB lärt ut till brf:arna under alla år, och som oftast fungerar väldigt bra om man vill köra över medlemmarna samtidigt som man utsätter sig för minsta möjliga kritik.
  Det är fegt, det är ruttet och det är fult. Men det är så det fungerar inte bara i min brf, utan även i en hel del andra misskötta föreningar.

  I stället för att undersöka fakta och kunna tala för sin sak så försöker man gå köksvägen och - utan insyn och utan information om vad som händer - göra som man vill. Var och en förstår att en styrelse som inte är kompetent att göra ens rätt i den minsta lilla fråga knappast lär göra rätt för beslut i tiomiljonerkronorsklassen

  En öppen och ärlig styrelse hade gått ut med information och sagt att detta är den största fråga som denna förening kommer att hantera någonsin, och därför är det viktigt att du kommer till denna stämma!

  Det viktigt att känna till att styrelsen i min brf under sin tid inte gjort mycket rätt. Faktum är att om det har gått att göra fel så har denna styrelse gjort detta. Medlemmarna i min förening består till större delen av äldre personer vilket förmodligen inte gör det hela bättre.

  För varje stämma så kommer allt färre av medlemmarna till stämmorna eftersom de ser att det aldrig går att göra sig hörd ändå. De i princip enda som numera kommer till stämmorna är de som inte begriper sitt eget bästa och som bara ser stämman som lite underhållning och som en omväxling till att sitta och titta på Bingolotto. 2. Första beslutet om att antaga nya stadgar för föreningen (enkel majoritet). Stadgeförslaget bifogas
  Trots att jag har omfattande förslag på stadgeändringar så har styrelsen inte nämnt dessa med ett ord. Styrelsen har bara kopierat HSB:s normalstadgar rakt av, trots att dessa är extremt dåliga och endast formulerade för HSB:s och styrelsens eget bästa, utan hänsyn till medlemmarnas rättigheter.

  Styrelsen har också mage att kalla HSB:s normalstadgar för "Styrelsens förslag till stadgar", trots att inte en ledamot i denna styrelse har lagt ner en sekund på att fundera över innehållet.


Kallelsen är daterad den 19 september, och om den delats ut den 20 september skulle detta ha varit exakt två veckor före extrastämman som äger rum den 4 oktober. Om styrelsen väntade 4 extra dagar specifikt för mig innan jag fick kallelsen vet jag inte.

Not. I min styrelse ingår Bengt Skånhamre (informationschef HSB Malmö) som HSB-ledamot.

Mer info kommer efterhand här.H. R. Ordf
E-post

Problemet är ju ledningar till våtutrymmen/kök/grovkök. Att brh ansvarar för att ytskikt inkl klämring i golvbrunn är tätt är ju enl HSB:s gamla "§14". Och där stannade brh:s anvar tidigare. Med lagens nya skrivning (2003) - måste man inte tolka det som att brh nu har ansvar för hela golvbrunnen och den del av avloppsledningen (ofta ingjuten/inbyggd i golv och svårbesiktigad) som går från golvbrunnen/wc/handfat till en större ledning "som tjänar mer än en lägenhet"0 Detsamma bör gälla för kall-/varmvattenledningar, att brh ansvarar fram till anslutning till gemensam "matarledning". Det kan i så fall röra sig om betydande sträckor i golv/vägg under/genom andra lägenheter (vilket ansvar har brh i dessa lgh?). Jag avser alltså ledningar som föreningen en gång vid byggnationen dragit till resp lägenhet. Jag tycker detta är svårtytt. Hjälp mig med tolkning! Finns prejudikat?

25/09 2007 (2926) e


nike, medlem i frist brf, SBC.

Svar till Markus+icke medlem.

Gå in på hemnet.se så finner du bostäder över hela Sverige.

24/09 2007 (2925) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 3/02-2023 16:52:59 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: