Sida: << | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)



Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!



TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Per (fd ledamot)

Egen organisation?
Blir det inte då nya avgifter, ny administration, möten mm.

Är det inte bättre att som det skrivs i dagens Sydsvenska att ställa krav på en aktiv och fristående valberedning.
Att fler medlemmar/delägare tar sitt ansvar och går på årsstämman och ställer frågor.

Vi är alla delägare vi kan inte bara skylla på styrelsen vi måste även själva ta vårt ansvar som just delägare.



8/04 2007 (2268) e
    Kommentar av Admin

Det är helt rätt att man måste ställa krav på valberedningen... dock inte så höga krav att ingen vill ingå i en valberedning, för då har man motverkat syftet med att uppnå en bättre struktur i föreningen.


OBS!
Eftersom jag är en av dem som kommer att ta fram dokumentet med riktlinjer för valberedningen så titta gärna på sidan om Valberedningens uppgifter. Maila till mig eller skriv synpunkter här så kommer jag att ta med alla förslag i samband med att projektgruppen för valberedningens riktlinjer träffas ganska snart.
This might be a once-in-a-lifetime opportunity! Missa inte att ge tips, förslag och synpunkter på riktlinjer för valberedningen !!!


Håller med dig till 100 % Per, om att vi inte bara kan skylla på styrelsen och att vi själva måste ta vårt ansvar. Men det är lätt att säga. Vi ser ju att det inte fungerar. Vi ser också att det finns ett enormt behov av en organisation som värnar om de små medlemmarna som bryr sig, men som trycks ner av styrelse och andra medlemmar. Det ena utesluter inte det andra.



Det är mycket viktigt att alla förstår att riktlinjer för valberedningen bara är en del av det som krävs för att få en fungerande valberedning. Något som är av avgörande betydelse är att valberedningen får verktyg för att underlätta sitt arbete. Jag tänker då inte minst på kostnadsfri utbildning från HSB. Den valberedningskurs som HSB erbjuder idag är mycket bra, men den ger inte med ett enda ord hjälp för valberedningen att utföra sitt arbete. T.ex. hur medlemmar ska kunna övertygas att ställa upp i styrelsen. Utan stöd till valberedningen och kunskap inom densamma så är risken överhängande att valberedningsarbetet rinner ut i sanden. Övriga kriterier för att valberedningsarbetet ska fungera är t.ex. att valberedningen kan utnyttja resurserna i föreningen, t.ex. telefon, skrivare/kopiator, skrivarpapper, etc. Valberedningen kan även behöva pengar för utgifter kopplade direkt till sitt arbete. Inte minst viktigt är att valberedningen får tillgång till föreningens informationskanaler, t.ex. utrymme på föreningens webbsajt och i interntidning, plats på föreningens anslagstavlor, etc. En av de absolut viktigaste bitarna är att valberedningen löpande informerar medlemmarna om sitt arbete under året, så att det inte blir som med styrelserna, dvs att en styrelse kan göra ett dåligt (eller inget) arbete under ett helt år innan man på årsstämman kan upptäcka och åtgärda problemen. Det måste tas fram mallar med frågor att ställa till kandidaterna och annat mer konkret stöd för valberedningen som sedan respektive valberedning kan bearbeta, förbättra och anpassa till sin egen förening. Sedan måste HSB se till att riktlinjerna för valberedningen inte bara kommer till alla medlemmars kännedom utan att det även går in i allas medvetande, så att alla förstår vikten av en väl fungerande valberedning. Mycket arbete kvarstår.
Visst är det en bra början att vi tar fram ett dokument för riktlinjer till valberedningen för att allt ska fungera, men den som tror att det räcker med detta är nog en aning blåögd.

Kan tillägga att jag ingår i min förenings valberedning. Men styrelsen utnyttjar föreningens nya taggsystem så att vi i valberedningen inte kommer in i de övriga två husen som vår förening består av... som alla förstår så förenklas därmed inte precis vårt arbete att få kontakt med medlemmarna.



stephan

Uppmaning till hyresgästföreningen
eller andra organistaioner, eller varför inte en helt ny som föreslås här på sidan.
Bäste hyresgästföreningen

Det har varit i sin linda att HGF skulle kunna tänka sig att representera bostadsrättshavare i framtiden enligt några artiklar.

Har ni några vidare disskussioner om detta.?

Jag tror att 100 000tals bostadsrättshavare skulle eftertrakta att bli medlemmar om ni lyckas hitta ett bra alternativ.

Jag tror det skulle räcka med att upplysa bostadsrättshavare och även kontrollera om/hur HSB kan låta sina medlemmar betala så mycket för att kunna köpa en bostadsrätt där de vill bo.

Ni vet detta med först 500kr i deposition för att bli medlem i HSB, som är kravet för alla HSB:s bostadsrättsföreningar för att låta "styrelserna sedan bestämma att en köpare har möjlighet att bli medlem i föreningen".

Bara detta verkar sjukt i 2007 års Sverige, medlemstat i EU?
Därefter har de flesta boende idag i HSB-föreningar betalat en mycket tveksam afgeld, som det stavades när det begav sig på 1700talet, då staten behövde lite pengar från stormarksägarna.

+125kr om året i årlig medlemsavgift, som mer eller mindre kommer att betalas godvilligt då HSB inte kan kräva in dessa pengar.

De skickar en påminnelse sedan hoppas de på god betalningsanda. Men att gå längre har de nog uppmärksammat att de inte kan gå på grund av depositionen?

Det som medlemmar behöver förutom att slåss mot moderorganisatorerna HSB, Riksbyggen och SBC, är också sina styrelser.

En samling glada amatörer /lekmän som blir förbytta när de tror sig få lite makt.
Någon som gjort någon undersökning hur många miljarder dessa lekmän förvaltar?
Med hjälp av en ledamot (enligt de stadgar som organisationerna själva tagit fram) från HSB, RB och SBC, som har till sin största uppgift att arbeta för sitt eget företag?
Det kan aldrig rimma med att styrelseledamoten gör sitt bästa för de medlemmar den företräder?

Möjligen en på tusen?

Jag hoppas ni hittar något koncept som skulle stärka er som organisation, och vara med att ändra på det hyckleri som nu förs i bostadsrätter. Där medlemmarna mest tjänar på att tiga still, för att inte bli utsatta för represalier från lekmannastyrelsernas härskare.

Synpunkter från en "tvångsansluten" HSB medlem tillika medlem i en bostadsrättsförening i Haninge, en stor en. 900 lägenhter.

8/04 2007 (2267) e


stephan

Postboxar

Stora pengar säger HSB det gäller.
HSB skulle kunna betala postboxarna för sina medlemmar genom den deposition som HSB har förvarade till sina medlemmar, jag tror inte så många skulle protestera våldsamt till det?

Då går nog gärna posten in och betalar återstående 200kr stycket. Alla skulle vara nöjda?

Det kommer med ett bra tänkande vid byggandet av postboxar bli xtra fördelar för oss medlemmar att vissa paket kan lämnas hemma tillexempel.

8/04 2007 (2266) e
    Kommentar av Admin
Se Postboxar.


nike, medlem i frist brf m egen förvaltn, SBC-medlem

Rubrik: Starkare valberedning motvikt till styrelsen!

I dagens Sydsvenskan sid H2 skriver Karl G Jönsson i artikeln "Starkare valberedning ska stärka demokratin", att HSB Malmö inom kort på sin hemsida kommer att lägga ut nya rekommendationer för hur föreningsarbetet bör fungera.
Citat:"HSB Malmö slår fast att 'Valberedningen arbetar helt och hållet på uppdrag av ägarna, d v s föreningens medlemmar. Styrelsen har inget mandat att lägga sig i valberedningens arbete'".

HSB Malmö har tydligen tagit till sig en del av kritiken, och gott är det. Det kan vara början till något riktigt bra. Men vägen dit är ändå lång, och vi - en miljon bostadsrättshavare - bör därför bilda vår egen organisation för att stå starka och hävda våra intressen mot stat, kommun, myndigheter och, tråkigt nog, ibland mot vår egen förenings styrelse när den försöker sätta sig på oss, som valt dem att företräda oss.

LÄS dagens Sydsvenskan-artikel i papperstidningen, den fanns i morse inte på webben men kommer kanske senare.

LÄS även inlägget på denna sajten:
- klicka på EXTRA FORUM
- klicka på ÖVRIGT
- klicka på DAGS FÖR VÅR EGEN ORGANISATION!

Enade vi stå, söndrade vi falla.

nike

8/04 2007 (2265) e
    Kommentar av Admin
Direktlänk


Myggan

Oj vad bekymrad HSB kan vara då!
Vill HSB ha dessa 700kr själv eller?
Flytta inte fokus nu HSB.


7/04 2007 (2263) e


STEPHAN

STYRELSER

Den dag då Tingsrätten tar beslut om att en styrelse försnillat pengar av medlemmarna genom "KLUMPIGHET" (vilket troligtvis finns 100 styrelser som borde hamna där) blir ersättningsskyldiga för att man försummat medlemspengar.
Då tar det hus i H....e. HSB:s Riksbyggens och SBC:s ledamöter som medverkat i detta , trots att de skall ha extra utbildning, och se till att medlemmarna har en trygghet därav, vilket är rena rappakaljan.
Oftast är de största bovarna, som jamsar med i tvivelaktiga beslut som tas.



6/04 2007 (2262) e


Eva R.

För mig som bor i Riksbyggen var det intressant att se hur många föreningar det är som lämnat Riksbyggen.

NU HAR 135 FÖRENINGAR LÄMNAT RIKSBYGGEN
Under senare tid har ett stort antal föreningar valt att lämna Riksbyggen. En del föreningar på listan är också s.k. friköp av radhus, och ett fåtal har efter ekonomiska problem ombildats till hyresrätt. Många föreningar har bytt namn efter utträdet och heter idag något annat. Här är hela listan:

1 Brf Karlskogahus 5, Karlskoga
2 Brf Gävlehus 29
3 Brf Leksandshus 3, Insjön
4 Brf Solgläntan, Fjärås
5 Brf Valbohus 1
6 Brf Herrestorpshus 2, Vellinge
7 Brf Avestahus 1
8 Brf Avestahus 2
9 Brf Avestahus 3
10 Brf Karlshamnshus 8
11 Brf Ängelholmshus 12
12 Brf Fjärilen, Härnösand
13 Brf Tyresöhus 1
14 Brf Tyresöhus 3
15 Brf Tyresöhus 4
16 Brf Fagerstahus 4
17 Brf Ronna Gård, Södertälje
18 Brf Linköpingshus 26
19 Brf Linköpingshus 40
20 Brf Skanörshus 1
21 Brf Flygplanet, Malmö
22 Brf Kvarnstugan, Haninge
23 Brf Skurupshus 6
24Brf Skurupshus 7
25 Brf Forshagahus 1
26 Brf Henriksberg, Haninge
27 Brf Byalyckan, Tygelsjö
28 Brf Björkmossen, Södertälje
29 Brf Rävabacken, Ödåkra
30 Brf Skogshäll, Nykvarn
31 Brf Tullskogen, Färentuna
32 Brf Huskvarnahus 1
33 Brf Varbergshus 9
34 Brf Solklinten, Nacka
35 Brf Alvestahus 2
36 Brf Kävlingehus 16
37 Brf Faluhus 15, Falun
38 Brf Söderbyhus 4, Haninge
39 Brf Segelflygaren, Malmö
40 Brf Ulricehamnshus 3
41 Brf Skellefteåhus 21
42 Brf Sundsvallshus 12
43 Brf Segelsömmaren, Göteborg
44 Brf Helsingborgshus 1
45 Brf Helsingborgshus 34
46 Brf Helsingborgshus 43
47 Brf Helsingborgshus 54
48 Brf Helsingborgshus 60
49 Brf Helsingborgshus 62
50 Brf Sundsblick, Malmö
51 Brf Brunnsviken, Solna
52 Brf Kvarntorp, Haninge
53 Brf Björken 56, Ödåkra
54 Brf Annandagen, Farsta
55 Brf Triangeln, Malmö
56 Brf Årsta Torg, Stockholm
57 Brf Göteborgshus 19
58 Brf Göteborgshus 55
59 Brf Laxtrappan, Tyresö
60 Brf Skultunahus 3
61 Brf Uppsalahus 1
62 Brf Uppsalahus 17
63 Brf Uppsalahus 22
64 Brf Uppsalahus 18
65 Brf Söderbyhus 2, Haninge
66 Brf Bergkastellet, Nynäshamn
67 Brf Saturnus 21, Stockholm
68 Brf Sundsvallshus 7
69 Brf Ripan, Solna
70 Brf Norrköpingshus 2
71 Brf Karlstadshus 13
72 Brf Karlstadshus 3
73 Brf Västeråshus 5
74 Brf Halmstrået, Stockholm
75 Brf Örebrohus 15
76 Brf Örebrohus 52
77 Brf Malmöhus 1
78 Brf Malmöhus 31
79 Brf Malmöhus 56
80 Brf Umeåhus 26
81 Brf Östersundshus 3
82 Brf Trollhättehus 2
83 Brf Stockholmshus 13
84 Brf Björkliden, Linköping
85 Brf Vinberget, Linköping
86 Brf Ystadshus 7
87 Brf Botilda, Helsingborg
88 Brf Ingegerd, Helsingborg
89 Brf Pelarlönnen, Helsingborg
90 Brf Bondbönan, Karlstad
91 Brf Knivstahus 4
92 Brf Vintunnan, Linköping
93 Brf Syrenen 1, Haninge
94 Brf Ärlan, Umeå
95 Brf Kolumbus, Göteborg
96 Brf Stenröset, Uppsala
97 Brf Kvadraten 90, Trelleborg
98 Brf Herrestorpshus 2
99 Brf Karlshamnshus 8
100 Brf Västeråshus 14
101 Brf Eskilstunahus 4
102 Brf Umeåhus 22
103 Brf Umeåhus 30
104 Brf Smörblomman 9, Eskilstuna
105 Brf Örnen, Malmö
106 Brf Eskilstunahus 3
107 Brf Västeråshus 38
108 Brf Tuvehus 5
109 Brf Landskronahus 9
110 Brf Uppsalahus 2
111 Brf Viltpasset, Tumba
112 Brf Mästerlotsen 1, Malmö
113 Brf Nordens Vänner, Stockholm
114 Brf Skutskepparen 53, Nyköping
115 Brf Kävlingehus 16
116 Brf Västeråshus 42
117 Brf Faluhus 4, Falun
118 Brf Viltpasset, Tumba
119 Brf Skogsgläntan, Ödåkra
120 Brf Rostugnen, Bromma
121 Brf Tallkronan, Linköping
122 Brf Bikupan, Linköping
123 Brf Malmbrohamn, Malmö
124 Brf Nyby Gård, Uppsala
125 Brf Masthugget, Göteborg
126 Brf Gurkan, Uppsala
127 Brf Näckrosen, Solna
128 Brf Lindholmsdockan, Göteborg
129 Brf Beryllen, Göteborg
130 Brf Rundelen, Malmö
131 Brf Tackjärnet, Bromma
132 Brf Cellisten, Uppsala
133 Brf Brinckan 1, Stockholm
134 Brf Ulricehamnshus 2
135 Brf Solgläntan, Fjärås

6/04 2007 (2261) e
    Kommentar av Admin
Samt;
136. Brf Båstadshus 1
137. Brf Uppsalahus 12
138. Brf Segelflygaren , Malmö
139. Brf Solbacka, Åkarp
140. Brf Uppsalahus 26
141. Brf Klarbäret, Stockholm
142. Brf Sundsvallshus 12
143. Brf Söderbyhus 1, Haninge
144. Brf Klena Huvudgård, Haninge
145. Brf Ekspinnaren, Svedala
146. Brf Helsingborgshus 46
147. Brf Linköpingshus 30
148. Brf Östra Ekedal, Gustavsberg
149. Brf Höganäshus 1, Höganäs
150. Brf Umeåhus 19
151. Brf Umeåhus 20
152. Brf Umeåhus 21
153. Brf Landskronahus 5
154. Brf Trelleborgshus 13
155. Brf Passkytten, Tumba
156. Brf Ängelsholmshus 18
157. Brf Malmöhus 34
158. Brf Nattviolen 9, Eskilstuna
159. Brf Torekovshus 6, Torekov
160. Brf Uppsalahus 8
161. Brf Jönköpingshus 14
162. Brf Gustenborg, Ängelholm
163. Brf Grytgölshus 1
164. Brf Örebrohus 6
165. Brf Visbyhus 22
166. Brf Bersån, Haninge
167. Brf Norrköpingshus 1
168. Brf Snäckan, Göteborg
169. Brf Växjöhus 4
170. Brf Kävlingehus 1
171. Brf Hallstahammarshus 3
172. Brf Bromsboda, Upplands Väsby
173. Brf Ängelholmshus 7
174. Brf Vinninge, Klågerup
175. Brf Falköpingshus 10
176. Brf Pershagen, Södertälje
177. Brf Visbyhus 23
178. Brf Vikingstadshus 2, Linköping
179. Selångerhus 4
180. Skellefteåhus 9
181. Örebrohus 49
182. Falunhus 16
183. Jönköpingshus 2



Det är bra att man uppmärksammar vad som händer runt om i landet, men tyvärr tycks det ännu så länge mest bara vara i de sydligaste delarna av landet som man börjat vakna.

Det står t.ex.;

"I Skåne har det hela väckt en mindre folkstorm. Inte minst medlemmar i föreningar har skrivit till tidningarna och berättat om styrelsernas och bostadsrättsorganisationernas klavertramp, likgiltighet, brist på lyhördhet både inför medlemmarna och de krav som ställs för att säkra medlemsinflytande. Det handlar också om medlemmar som inte vågar eller vill stå på sig och utkräva information och ansvar."


Frågan är vad det är som behövs för att media i övriga delar av landet ska börja reagera på de missförhållanden som råder i bostadsrättsföreningar?


Se även;

Tvångsmedlemskapet i HSB strider mot Europakonventionen
Gå ur HSB som medlem


HSB Medlemsavgift, deposition och föreningsavgift

Medlemsavgift och deposition inom HSB

Hur HSB stjäl pengar från medlemmarna

Stor prisskillnad mellan de olika HSB-regionerna för medlemskap i HSB!

"HSB ser över register med döda själar"



Föreningar som lämnat HSB


Bospara i HSB / Riksbyggen / SBC ? Varför det?


Myggan
Hemsida

Klicka i bollen
Ta dig tid att läsa

6/04 2007 (2259) e
    Kommentar av Admin
Jag hittade först inget att läsa på denna sajt, men Myggan dirigerade mig ner i trädstrukturen och då finns det faktiskt lite att läsa där (klicka på Nyhetstabloid, sedan på "Nyhetsartiklar" och sedan på "Om HSB" eller "Om Riksbyggen" så finns det en artikel per bostadsorganisation).


Myggan

Siffran inom parentes avser antal lägenheter.
1. St Erik, Stockholm (19)
2. Spettet, Stockholm (30)
3. Postiljonen, Stockholm (149)
4. Laxöringen 15, Stockholm (16)
5. Mässen, Stockholm (641)
6. Kopparn, Stockholm (56)
7. Skördemannen 5, Stockholm (19)
8. Bryggaren, Falun (42)
9. Bergängen, Nacka (255)
10. Nyckeln, Nacka (171)
11. Orminge, Nacka (144)
12. Runö Kulle, Åkersberga (18)
13. Häggvik, Sollentuna (198)
14. Trekanten, Falun
15. Yxhammaren, Falun
16. Molnet, Örebro (58)
17. Regnet, Örebro (32)
18. Solrosen, Örebro (74)
19. Skogalundsklippan, Nacka (180)
20. Vingen, Täby (196)
21. Jordbrukaren, Ludvika (213)
22. Sockerbetan, Staffanstorp (32)
23. Marielund, Östersund
24. Toften, Tjörn
25. Rexhällan, Kungälv
26. Rådmansparken, Kungälv
27. Terrassen, Katrineholm (53)
28. Banmästaregården, Hjärup (friköp)
29. Trollsjön, Bjärred (friköp)
30. Kyrkbyn, Staffanstorp (friköp)
31. Grankullen 2, Borås
32. Riten, Västerås (142)
33. Skölden, Västerås (126)
34. Draken, Västerås
35. Bohus, Malmö (friköp till hyresrätt)
36. Väpnaren, Kristianstad
37. Ljuset, Stockholm (225)
38. Holmen, Karlskrona
39. Näsby Allé, Täby (40)
40. Lejonet, Sölvesborg (60)
41. Polstjärnan, Sölvesborg
42. Gånglåten, Malmö (friköp)
43. Luten 23, Jönköping
44. Totten, Åre
45. Granaten 1, Tranås (184)
46. Månen, Alingsås (33)
47. Torkel, Borlänge
48. Tre Kullar, Ekerö
49. Mimer, Haninge (129)
50. Päronet, Bålsta
51. Parkgården, Finspång (12)
52. Östra Oxiegården, Malmö (friköp) (81)
53. Ekeby 1, Uppsala (110)
54. Tullen, Karlskrona
55. Bävern, Älmhult
56. Kranen 1, Solna (115)
57. Knutby Gård, Norrtälje (120)
58. Bojen 12, Stockholm (84)
59. Ängsholmen, Täby (friköp)
60. Ridhuset, Kristianstad (friköp)
61. Torget, Kristianstad
62. Stranden, Karlstad
63. Slussen, Åkersberga (86)
64. Bruket, Forshaga (36)
65. Enigheten, Karlstad (38)
66. Skanstullen, Stockholm
67. inloggningsprogramtsterrassen, Huskvarna
68. Hasselbacken, Knivsta
69. Björken, Norrköping (friköp)
70. Rogersvik, Karlskrona
71. Västertorp, Stockholm (236)
72. Henrik, Västerås
73. Näsgränden, Karlshamn
74. Skjutbanan, Östersund
75. Bandyvallen, Boden
76. Skäppan 34, Umeå
77. Måsen, Lund
78. Prästtägten, Falun
79. Barken, Nynäshamn (friköp)
80. Paris, Örnsköldsvik
81. Sköldpaddan, Karlstad
82. Farmen, Täby (866)
83. Grankullen, Borås
84. Fregatten, Karlskrona
85. Ekeby, Ekerö (112)
86. Ekbacken, Sölvesborg
87. Garvaren, Kungsängen (friköp) (51)
88. Mårten Persson, Kristianstad
89. Rävlanda, Härryda (friköp)
90. Kaprifolen, Västerås
91. Snickarbacken, Sollentuna (279)
92. Guldsmedsgården, Härryda (friköp)
93. Kotten, Skellefteå (192)
94. Bryggaren, Karlstad
95. Milsten, Huddinge (friköp) (50)
96. Oxögat 10, Stockholm (20)
97. Mårtens Fälad, Lund
98. Fornfyndet, Lund
99. Löten, Sundbyberg
100. Vetterslund, Västerås (318)
101. Oden, Jönköping (friköp) (47)
102. Vidablick, Simrishamn
103. Annelund, Skärblacka
104. Hjärpen, Halmstad (25)
105. Gundefjäll, Mölndal (friköp) (46)
106. Laddaren, Skara
107. Orrefors, Nybro (friköp)
108. Tallen, Kävlinge (friköp) (13)
109. Semaforen, Örnsköldsvik (20) *Upplöst pga vägbygge
110. Taube 31, Karlskrona
111. Morianen, Gävle (95)
112. Väderkvarnen, Karlskrona (45)
113. Lyckebo, Storvreta
114. Delfinen, Nybro (ombildad till hyresrätt)
115. Räven, Nybro (78) (ombildad till hyresrätt)
116. Lärkan, Nybro (57) (ombildad till hyresrätt)
117. Bullerbyn, Huddinge (friköp)
118. Baronen, Halmstad
119. Båten, Kristianstad
120. Vävaren, Upplands-Bro (friköp)
121. Ängsbetet, Östersund (30) (ombildad till hyresrätt)
122. Ugglan, Skellefteå
123. Årby 85, Uppsala (friköp)
124. Björnbäret, Hammarö/Karlstad (friköp)
125. Armefördelningen 2, Stockholm (90)
126. Åstorp, Kävlinge (18) (friköp)
127. Järnvägsmannen, Stockholm (416)
128. Drott, Karlskrona
129. Regnbågen, Storvreta (friköp)
130. Nätet, Nynäshamn (24) (friköp)
131. Kungsklippan, Stockholm (1010)
132. Centrum, Munkfors (ombildad till kommunal hyresrätt)
133. Tallen, Boden (såld till privat fastighetsägare)
134. Rösjön, Sollentuna (183)
135. Hjortronet 90, Uppsala (friköp)
136. Solklinten, Nacka (friköp)
137. Roslätt, Svedala (66) (friköp)
138. Adolf Fredrik, Malmö (46)
139. Tokarp, Jönköping (friköp)
140. Rådmansängen, Kävlinge
141. Solskenet 74, Storvreta (friköp)
142. Eldaren, Västerås
143. Konrad 1, Västerås
144. Barken, Nynäshamn (friköp)
145. Lorens Bager, Malmö
146. Palander 290, Haninge (21) (friköp)
147. Lyckan, Jönköping
148. Biskopen, Järfälla friköp (82)
149. Äpplet, Staffanstorp friköp
150. Vretbo, Gävle (likvidation och ombildning till hyresrätt)
151. Skänkeberg, Jönköping friköp
152. Jordholmen, Vellinge friköp
153. Ålstorp, Löddeköpinge (friköp)
154. Björke, Huddinge
155. Runö Höjd, Åkersberga
156. Isbjörnen 669, Haninge (28) (friköp)
157. Ramen, Malmö
158. Ingrid, Malmö
159. Tjädern, Trelleborg
160. Hummern, Skövde (friköp)
161. Jonsbol, Kil (friköp)
162. Råby, Hörby (friköp)
163. Edanenäset, Edane (friköp)
164 Anden, Simrishamn (56)
165. Sörstafors, Hallstahammar (17, friköp)
166. Almegården. Lerum (28, friköp)
167. Västra Ingelstad, Vellinge (14, friköp)
168. Förålarna, Kungshamn (56, friköp)
169. Bulltofta, Malmö (67, friköp)
170. Kästa,Huddinge (40, friköp)
171. Adolfsberg, Uppsala (46,friköp)
172. Månskenet, Uppsala (friköp)
173. Fågelboet, Fagersta (ombildning till hyresrätt)
174. Källan, Västervik (friköp)
175. Pelikanan, Jönköping (20, friköp)
176. Orren, Lönsboda (ombildning till hyresrätt)
177. Ryttaren, Karlstad (112, friköp)
178. Luktärten, Västerås (friköp)
179. Rudagården, Ruda (friköp)
180. Trossö Torg, Karlskrona
181. Blåsippan, Haparanda (friköp)
182. Luktärten, Västerås (friköp)
183. Äpplet, Vingåker (ombildning till hyresrätt)
184. Granen, Norrköping (61) (friköp)
185. Alfhemsgatan 5, Göteborg
186. Predikanten, Umeå (delad/ 29 radhus friköpta)




6/04 2007 (2258) e


Myggan

Skarp kritik
Formellt sett återstod därmed två steg innan St Erik kunde kalla sig en helt fri förening; att anta egna stadgar och att få sitt utträde ur HSB Stockholm godkänt. När det gäller stadgarna var föreningen också kritisk till HSB, och ansåg att organisationen binder ris åt sin egen rygg.
- NO- näringsfrihetsombudsmannen - granskade stadgarna på uppdrag av en annan förening vilket ledde till skarp kritik mot HSB, som dock lovade ändra sig i samband med kommande ändringar i bostadsrättslagen. Men sen såg vi hur det gick! Det nya stadgeförslaget ändrades bara på mindre punkter. Ingenting blev friare - ingenting togs bort eller ändrades i det som knöt upp föreningarna till organisationen, säger Armand Gutheim.
St Erik skrev därför inte på de nya mönsterstadgarna som kom i samband med den nya bostadsrättslagen 1991, utan valde att utarbeta egna till kommande årsstämma.
Men varför har just HSB-föreningarna så svårt att bestämma själva?
- Svaret stavas föreningsavgälden. Alla föreningar betalade 2,5 procent av produktionskostnaderna i bidrag till HSB uppdelat på 20 år. Så länge HSB var billigare än andra var pengarna kanske motiverade, men under 80-talet när kostnaderna sköt i höjden var avgälden mer att likna vid ett rent bidrag. Ingenstans står vad pengarna ska användas till, men HSB påstår att de går till nyproduktionen, säger Armand Gutheim. Han menar att det är dessa bidrag HSB är rädda att bli av med, och att de därför vill stoppa frigörelseförsök med nästan vilka medel som helst!

Juridiken
Formellt har man rätt att både söka medlemskap och gå ur HSB, något som även garanteras i lagen om ekonomiska föreningar, men det senare blir inte giltigt för föreningarna på grund av stadgarna.
- Man har alltså rätten, men blir ändå berövad möjligheten, menar Armand Gutheim. Men om alla medlemmar vill ändra på något i full majoritet är det ändå det som gäller.
- Därför är det viktigt att få med sig alla i ett beslut. Tar man beslut på två stämmor enligt lagen kan annars alltid någon komma efteråt och säga att det inte är giltigt, eftersom man brutit mot sina egna stadgar, påpekar Gutheim. Då St Erik är en liten förening, går arbetet mot frihet alltså lättare för dem än för många andra.
- Vi har undersökt det här under lång tid. Vi inser HSB:s värde och vad de har gjort i samhället, men vi måste ändå ha rätt att göra det bästa för vår förening och våra medlemmar.
- HSB säger att om alla ska gå ur och in hur som helst så kan de inte jobba. Men så är det ju för alla andra på en fri marknad. Varför ska inte HSB kunna fungera på samma sätt i fri konkurrens, med öppenhet för medlemmarna. Om det vore så kanske vi till och med skulle välja att INTE gå ur. Men vi har undersökt vad t.ex. förvaltning kostar hos andra, och HSB är betydligt dyrare. Det gäller även medlemsavgift och rådgivning. Varför ska vi då vara medlemmar?



Fotnot: HSB medgav senare i ett brev avseende brf Jordbrukaren i Ludvika, att om en förening "fattat ett giltigt beslut om utträde, är det alldeles klart att den fria utträdesrätten (enligt lagen om ekonomiska föreningar, reds anm.) tar över frågan om samtycke till stadgeändring enligt föreningens stadgar. Något godkännande som kan hindra den fria utträdesrätten föreligger således inte". (Skrivelse från HSB:s förbundsjurist den 20 december 1994). Sedan dess har också Brf St Erik vunnit i det s.k. avgäldsmålet mot HSB. Högsta Domstolen kom 1998 fram till att HSB inte kan kräva att en förening som gått ur organisationen, ska fortsätta erlägga den så kallade föreningsavgälden efter utträdet. Antalet föreningar som väljer att lämna HSB växer. Nu är de 186 stycken. Här är den aktuella listan:


6/04 2007 (2257) e

Upp - Nästa sida




   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).



Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 20:11:12 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: