Sida: << | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


G-I
Hemsida

För drygt 2 år sedan bindade jag mitt elavtal till 3 år, jag trodde att elpriserna skulle upp ganska mycket i framtiden. Sälen har jag varit så klarsynt. Jag betalar 32,5 ör per kw/t fram till sista juni nästa år.
Men just nu är det kanske ingen bra idé att binda. Däremot undrar jag om det kan vara lönsamt med jordvärmeel eller vad det nu heter. Hört att det kostar 100 000 kr att bygga. Med sådana elpriser som nu, borde det betala sig ganska fort, eller?


32,5 öre är nog förre skatt och moms. Osäker om elcertifikat.
Och så har jag bytt till lågenergilampor i nästa hela huset.
Det var bergvärme jag menade. Jag undrar om bergvärme är ett bra alternativ för brf:ar.


17/11 2006 (1440) e
    Kommentar av Admin
Aldrig ens hört talas om jordvärmeel... undrar hur det fungerar?

Har du bundit elpriset till 32,5 öre/kwh?
Det kan omöjligen ha varit inklusive energiskatt (26,10 öre/kwh), elcertifikatavgift (ex. 3 öre/kwh) och moms (25%)? Men det är ju ändå väldigt bra jämfört med de 50 öre/kwh som jag betalar i grundavgift (enbart för "energiavgift", exkl moms).

Mitt bolag (Surahammars Energi) har legat som billigaste leverantör under några år nu, så jag känner mig rätt nöjd med mitt val. Jag hade kunnat binda priset på 3 år med dem, men har inte vågat ta risken.

Och idag känns det som att elpriset bara kan gå neråt, så det känns inte läge att binda upp sig på någon längre tid (men vem vet vad som kan hända i framtiden?).

Jag har också lågenergilampor överallt där lampor normalt är tända en längre stund.

Varför fortsätter man sälja vanliga glödlampor? Kanske kan lagstiftas mot?

Bergvärme/jordvärme är bra för småhus... och jag vill minnas att det nästa år lagstiftas om att nybyggda småhus måste ha detta. Men om det funkar för flerfamiljshus är kanske mer tveksamt?

Det pratas oerhört lite om denna teknik. Jag tror det är för att det tar väldigt många år innan man tjänat in denna investering. Men som allting annat så är även detta dyrt i början. Priserna kommer att sjunka.

Se dessutom;
- Elpris med Vattenfall/HSB - jämför elpris med HSB-rabatt

- Elavtal genom HSB

- Vattenfall elpris (inlägg # 1439, 1448)

- Fördelar med HSB?

- Ännu fler föreningar har fått nog av HSB


Admin

Elpris

Vi har i Malmö fått erbjudande om att teckna avtal med Vattenfall. Om du vill jämföra med ditt aktuella elpris så kommer prisuppgifterna här;

VATTENFALL, BUNDET AVTAL, 3 ÅR:
74,44 kr/kwh + moms = 93,05 öre/kwh

Jag har den annars billigaste elleverantören på marknaden sedan några år tillbaka, Surahammars Energi = 98,87 kr/kwh ( 1-årsavtal ).

Om jag byter till Vattenfall så innebär detta en teoretisk besparing på cirka 88 kr/år.

Men... jag kommer inte att byta eftersom tre år är på tok för lång tid att binda upp sig. Med tanke på den diskussion som finns om att elpriserna är för höga i Sverige så räknar jag med att elpriserna kommer att sjunka framöver.

17/11 2006 (1439) e
    Kommentar av Admin
Se dessutom;
- Elpris med Vattenfall/HSB - jämför elpris med HSB-rabatt

- Elavtal genom HSB

- Vattenfall elpris (inlägg # 1440, 1448)

- Fördelar med HSB?

- Ännu fler föreningar har fått nog av HSB


Här är en förening med en styrelse som engagerar sig i att försöka sänka kostnaderna för medlemmarna, och där man sänkt elkostnaderna;
Brf Bosvedjan, en av landets största bostadsrättsföreningar med 1 033 lägenheter.

Föreningen har också gjort ett stambyte där kostnaden landade på lite drygt 116.000 kr per bostadsrätt. Myggan, jag vill minnas att de sa på mässan att kostnaden normalt låg på 200.000kr per lägenhet, så det kan vara bra att se konkreta exempel på vad kostnaden blivit. Lite skrämmande dock att arbetet tog så lång tid som tre år!

Hade det funnits någon vilja inom HSB (och Riksbyggen) att föreningarna ska minska sina utgifter och "må bättre" så hade HSB samordnat stambyten för ett antal föreningar så att kostnaderna därmed skulle kunna minskas. Det finns betydligt mer pengar för föreningana att spara på stambyte än på elavtal.


PS.
Tips om ny svensk sökmotor:
Sesam

Denna nya svenska sökmotor är inte så dum alls.

En till svensk sökmotor är på gång (ej officiellt ännu), men den tänker jag inte nämna vid namn för den har tyvärr begränsningar som gör den mer eller mindre helt ointressant.


Pingvin
E-post

Myggan:

Jo vi är inne på det, men det är en självständig BRF, dvs inget stort tjafs som RB, HSB osv. Men som det ser ut nu lär det inte kunna bli av.

Att RB är ett stolpskott kan man nog våga påstå, med erfarenhet från det man upplever nu och vad man tar in informtionsmässigt från olika håll.

Det är hål i huvudet rejält om medlemmar inte kan välja en styrelse som ska verka för dem och bostadsrättsföreningens bästa. Dock okunskap är livsfarligt (googla upp George Bush t ex )

En medlem har frågat mig om jag inte skulle sitta i styrelsen. Men med en personlighet som baserar sig på att ska något göras, så ska det göras ordentligt och nogrannt från början till slut och stress symptom gör att det kan vara en dålig idé. Men å andra sidan, om det tillkommer en styrelse där det inte finns någon som är öppen och inte bryr sig vad folk tycker och tänker om en bara för att man har funderingar, åsikter och anmärkningar, kan det i sig resultera i att vi som bor här får det tillbaka iom sämre ekonomi i föreningen och således högre boendekostnader.

Jo, jag vet hur man får medias uppmärksamhet och många säger att jag har en väldigt bra talan för att föra fram information. Jag har varit med om kniviga situationer förrut och använt media som verktyg. Det är nästan det enda språk stora företag förstår. Dvs. att negativ publicitet eller riktad publicitet på något de mest av allt inte vill att folk i allmänhet ska få reda på eller fokusera på är lika med förlust i bokslutet.

Du sa en mening vilket jag finner väldigt märklig. Det är innebörden av den. I Sveriges lag står det om frihet för varje medborgare att uttrycka sina åsikter om vad som helst. Det finns några undantag, men de är mest etiska. T ex. Kungen bör inte uttala sig om vissa saker etc. vilket vi märkt.
Men att man blir vräkt för att man uttalar sig om en situation i en bostadsrättsföreningen och missbruk av ekonomiska medel låter väldigt märkligt. Finns det något i bostadsrättslagen som säger att den rätten finns för en styrelse? Jag kan inte alls minnas mig det. Vidare kommer man då till vad stadgarna säger i Bostadsrättsföreningen i fråga också, men en sådan stadga kan väl omöjligen vara en sådan som en styrelse ej får besluta att implementera på egen hand utan att ha medlemmars godkännande. Något sådant är så bostadsrättsfientlig och motarbetande som den kan vara.

En ekonomisk förenings ekonomi ska alltid granskas. Det är väl en offentlig handling om jag inte har helt fel?
Vem som helst har väl rätt att granska den, och det är knappast till någon nackdel heller.

Som jag ser det ska, t ex. en BRF-RB föreningen ej behöva gå genom RB så fort ett jobb behöver utföras. Föreningen måste själv kunna välja vad som behöver göras, eller vem som kan bedömma vad som behöver göras, lägga ut offertförfrågningar med mera, välja den entreprenör vilket kan lämna de bästa referenserna relativt med bra pris relativt med bra garantier.

Detta ser jag som grundläggande extremt viktigt när en förening skapas. Det första man bör göra är att undvika merkostnader över några år för att se till att det finns en stabil ekonomisk grund. Därefter kan man försiktigt göra vissa utsvävningar. Det vore ren tomtei att lägga ut mycket pengar till RB på bostdsrättsföreningskurser när det finns en lunta vid namn Svea Rikes Lag att köpa bra mycket billigare. Och därtill web tjänster där man kan söka enkelt och läsa hett rykande uppdateringar. Därtill finns det sidor som dessa vilker erbjuder väldigt mycket bra tips och feedback mellan människor.

Att sedan vid kritiska och kniviga beslut betala en liten penning till en jurist kan vara värt det i det långa loppet. Det kan till och med vara så att någon i föreningen har en jurist utbildning eller är det till och med (vilket ger mig idén att göra en blankett där folk frivilligt får specificera sin kompetens med mera för att få en bild av den samlade kompetensen och tillgångar i föreningen (givetvis får de specificera det anonymt, men bara informationen om att det finns någon med den resursen inom föreningen är väldigt värdefull).

(den förra föreningen jag var med i hade ett gäng med jurister, läkare, lärare, tjänstemän osv. så jag är väldigt van med raka puckar och bra ordning i en förening. Men nu är det långt ifrån den kvalitén i den här misstänker jag, samt att RB är inblandad).

Jag skickade iväg en skrivelse idag på antal sidor om brister med mera, och även utlägg om hur vi känner och tycker om det hela och förfarande. Den gick till folk inom styrelsen samt upp i RB. Misstänker att just nu kan det vara lugnet innan stormen. Ska bli intressant att se vad feedback på det hela blir. En sak är säker dock, om det blir dålig feedback, då åker handskarna av. Troligen säljer vi så fort vi bara kan och flyr fältet, och om inte det går inom tid får juridik ta vid.

Om jag köper något som det står Totalrenovering på, då ska fasens det vara jyste också. Då ska det inte vara 20 år gamla element kvar, 30-40 år gamla blombrädor i sten som sitter på sniskan, eller en betongvägg som lutar en bit (när man fasens kunde ha murat eller gjutit upp runtom den en bit med infälld armering och fått en vägg sektion som var lodrät på alla sidor, vilket inte alls kostat mycket) och så vidare.

Det enda jag kan säga just nu är -

Vilken jädra soppa

Men jag har börjat prata med medlemmar om mycket och hur det är uppe hos oss etc. Samt även vad jag tagit del av här och visat några analyser med mera. Det gäller väl att redan nu svetsa ihop boende och bekanta oss så fort som möjligt innan det börjar röra på sig.

Men man måste vara försiktigt när man pratar med folk och det innefattar kritik, för risken finns att de blir oroliga att de gjort ett dåligt val/affär i och med sina BR köp. Fast den frågan ställer jag mig varje dag just nu om jag verkligen gjort det och jag är väldigt tveksam.17/11 2006 (1438) e
    Kommentar av Admin
Ja, det brukar inte bli bra om en blind leder en blind, och att medlemmar utan kunskap väljer en styrelse utan kunskap känns inte lyckat. Speciellt inte när sedan styrelsen försöker skydda sig och dölja sin okunskap genom att bygga upp så många murar som möjligt (med starkt stöd av t.ex. HSB) för att begränsa insynen så mycket som möjligt... och dessutom totalvägrar att dra nytta av kompetensen inom föreningen. Precis som du säger kan okunskap vara farligt. Mycket farligt (George W Bush är inte det enda exemplet)

Se "Bostadsköpare saknar tillräcklig kunskap"
"Människor som köper bostadsrätter vet i allmänhet för lite om vad det innebär. Och mäklare kan inte tillräckligt mycket för att hjälpa.
- Ska man vara riktigt ärlig kan en vanlig köpare normalt inte tyda innehållet i en årsredovisning. Tyvärr borde många gå vidare, för mäklare har ofta dålig information att ge köparna"
.

Ovanpå detta så tycks det som att lögner inom styrelser och HSB/RB hör till traditionen, och är inget som man har några som helst betänkligheter för. Det är sällan lögner straffar sig inom bostadsrättsföreningar, men det är ännu mer sällan de upptäcks pga den synnerligen odemokratiska ordningen.

I ditt fall, Pingvin, så känns som att du trots allt har lite koll på situationen, och du har några bra argument att komma med. Det torde inte vara särskilt svårt för Riksbyggen att lösa problemen med dig så som du önskar, om de bara hade velat. Men ofta är det mer en ren principsak att inte ge med sig. Jag tror ändå att du har rätt goda möjligheter att komma ur din besvärliga situation på ett någorlunda bra sätt.

Håller med dig att det känns konstigt att kunna bli vräkt för sina åsikter. Nej, det har inget stöd i lagen. Men vad lagen säger är en sak och vad styrelsen/HSB säger kan ofta vara en helt annan sak. Styrelsen kan nog inte så ofta ens det mest grundläggande om vad lagen säger om det som hör till bostadsrätter, men eftersom medlemmarna inte kan mer så kan man ljuga och trakassera medlemmar på olika sätt utan att riskera särskilt mycket (i alla fall fram till dess att någon förstår att man faktiskt kan polisanmäla en styrelse som trakasserar en medlem).

Angående vad du säger att en ekonomisk förenings ekonomi alltid ska granskas så stämmer detta. Men granskningen görs aldrig av medlemmarna eller andra "utomstående". Detta är en teknisk omöjlighet eftersom man inte kan se mer än det mest övergripande från en årsredovisning, och medelmmarna får inte svar på de frågor de har avseende årsredovisningen.

Granskningen sker i stället (inom HSB, och som det fungerar idag... gissar att det fungerar likadant inom RB) av en av HSB utvald person (det kan vara en auktoriserad revisor eller vem som helst... fram till nyligen så gott som aldrig en auktoriserad revisor) samt en ofta ej inom området kunnig person i föreningen. Gissa om det är lätt att förvanska en årsredovisning och dölja summor med denna ordning !!!


myggan

Pingvin:

Menar du att du tänker köpa en annan bostadsrätt?
Själv är jag inne på att aldrig mer bo i en bostadsrätt!
Både RB och HSB är ju bara bluff!
Dom suger ur medlemmarna pengar på alla håll - samtidigt.
Samtidigt som dom pratar om medbestämmande osv.
Klart om man väljer en styrelse som jobbar FÖR medlemmarna så kan det bli bra!
Om du flyttar in i en annan brf. så ha i åtanke att ingenting är som det ser ut att vara.
Se till att medlemmarna väljer in dig i styrelsen –
Du har ju att tillföra och det förekommer inte i alla föreningar!
Hoppas det löser sig med den sitsen du sitter i nu.
Hoppas att du kontaktar både radio och tv så att folk får veta vad som pågår!
Själv får jag inte uttala mig i vare sig tv- insändare- radio. Då blir jag vräkt!
Det hela började med en granskning av föreningens ekonomi.
Klart alla föreningars ekonomi måste granskas när man inte tar in anbud på något jobb som ska göras?
Fortsätt skriva Pingvin det var en nyttig ”uppvaknare” även för oss som är van vid det mesta!

17/11 2006 (1437) e


Pingvin
E-post

Myggan:

Det känns som ett ingenmans land a la moment 22 helt klart. Min sambo och jag har redan börjat leta efter ett annat boende och hittat ett, men det är nyproduktion och ska inte stå klart förän 2007-2008, men man måste boka före slutet på december 2006 dock.

Problemet är bara att vi kan inte, eftersom vi kan inte sälja då vi har ett nyttjanderättsavtal. Banken vill inte låna ut pengar eller ens kika på det just därför heller. Ingen mäklare vill gå in och värdera eller besikta förän allt är klart.
Så då återstår att kika på avtalen vi skrivit på.

Jag har varit i kontakt med några jurister och advokater om råd. Och idag bokade jag tid med en för att kika genom avtalen så att det jag upplever av lagen faktiskt är något som gör avtalet ogiltigt.
Vad alla jurister och mäklare reagerar över är att vi betalt alla pengar för upplåtelseavtalet, trots att den byggande föreningen ej har gjort klart köpet med fastigheten. Som jag upplever det är det som om jag lånat dem 1.3 miljoner just nu som de får ha på räntebärande konto tills dess att köpet blir av. Dvs de tjänar räntan på minst 35-40 miljoner just nu sedan 1 juni i alla fall, vilket de förvaltar.

En annan sak är att i upplåtelseavtalet så står det att det är för xxxx lägenhetsnummer i Tjoflöjt 1. Men de säger själva att NÄR de köpt fastigheten så heter den Tjoflöjt 2. I min mening känns det märkligt då avtal måste avse korrekt vad det är man köper i vad.

En annan sak är vad som står i Bostadsrättslagen Kap 3 Ekonomisk Plan. Där står det

1 § Innan en bostadsrättsförening upplåter lägenheter med bostadsrätt, skall en ekonomisk plan upprättas av föreningens styrelse och registreras av Bolagsverket. Planen skall innehålla de upplysningar som är av betydelse för en bedömning av föreningens verksamhet. Av planen skall också framgå om förutsättningarna för registrering enligt 1 kap. 5 § är uppfyllda. Lag (2004:247).

Vidare

Ogiltiga upplåtelser m.m.

7 § En upplåtelse som skett i strid med bestämmelserna i 3 kap. 1 § med krav på en registrerad ekonomisk plan eller formkravet i 5 § är ogiltig. Den som bostadsrätten upplåtits till har därvid rätt till ersättning för skada. Har lägenheten tillträtts, skall hyresavtal anses ingånget för tiden från tillträdet. Väcks inte talan om upplåtelsens ogiltighet inom två år från den dag då upplåtelsen skedde, är rätten till sådan talan förlorad.
Om en lägenhet som är upplåten med hyresrätt har upplåtits med bostadsrätt i strid med bestämmelserna i 3 §, är upplåtelsen ogiltig. I ett sådant fall gäller bestämmelserna om återbetalning och ersättning i 10 § andra stycket.

Och därefter

8 § Om en upplåtelse skett i strid med bestämmelserna i 3 kap. 4 § med krav på en registrerad ny ekonomisk plan, får bostadsrättshavaren efter uppsägning frånträda bostadsrätten, om han var i god tro när upplåtelsen skedde. Uppsägning skall ske inom tre månader från den dag då bostadsrättshavaren fick kännedom om det förhållande som bort föranleda upprättandet av en ny ekonomisk plan, dock inte senare än två år från upplåtelsen.
Om en upplåtelse skett i strid med bestämmelserna i 2 § med krav på tillstånd för upplåtelse av bostadsrätt, får bostadsrättshavaren efter uppsägning frånträda bostadsrätten. Uppsägning får dock inte ske sedan Bolagsverket lämnat tillstånd till upplåtelsen och inte heller efter utgången av den i 2 § tredje stycket angivna tiden.
Sker uppsägning enligt första eller andra stycket, övergår bostadsrätten genast till föreningen. Föreningen skall betala skälig ersättning för bostadsrätten. Bostadsrättshavaren har även rätt till ersättning för skada. Har lägenheten tillträtts, skall hyresavtal anses ingånget för tiden från uppsägningen, om bostadsrättshavaren i uppsägningen begärt att få bo kvar i lägenheten. Lag (2004:247).

Vad jag syftar på är att när jag skrev upplåtelsen var jag i god tro på den ekonomiska plan vilket jag fått ta del av. Sedan vid tillträdesdagen får jag veta att fastighetsköp inte gått genom. Jag har inte sett röken av en ny ekonomisk plan efter det. Därtill alla problem med lägenheten. Och dessutom smaskas det upp en infart man inte fått höra något om alls.
Jag kan inte lita på att den ekonomiska plan från 2006-03 ej är korrekt. Jag upplever mycket som väldigt krångligt och problematiskt. Klart att man vill dra sig ur fort som attan.

Men, juristen lär kika genom alla avtal och vad som hänt, och berätta vad som kan göras. Därefter lär väl han kontakta RB och om de sätter sig på tvären lär väl jag bli tillfrågad om jag vill driva det upp i domstol, vilket jag misstänker är tingsrätten. Men jag är lite giftigare än så, och kommer givetvis rapportera här vad som händer, samt gå till tidningar och berätta det hela också. Så det är upp till RB hur mycket stryk de vill ha i slutändan. Negativ bild i media kan kosta mycket får en lång tid framöver då läsare tar varning på allvar och avbryter eller i framtiden ej vill göra affärer med dem.
Jag tycker det är väldigt konstigt att jag som liten privatperson med sambo och barn ska behövas belastas på det här sättet. Jag kan få skulder på miljoner, medan de från riksbyggen enbart på sin höjd troligen enbart kan få varning från sin arbetsgivare eller förlora jobbet.
Så man tycker ju att enklast vore om de gav pengarna tillbaka etc. och sålde sin jädra lägenhet till någon annan och alla är glada. För de lär väl inte åtgärda problemen och lyckas få oss att bli glada igen. Det är förbi den möjligheten nu.

Admin:
He he, tack. Jag gick genom texten nogrannt och tog bort allt jag kunde relatera med en URL. Och slipade och modifierade, och i den processen råkade jag bara copy pasta halva texten och sa för några sekunder tjohoo för att sedan säga ett fult ord. Ha ha.


16/11 2006 (1433) e
    Kommentar av AdminBostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


stephan

HSB-ledamot

Ja du Myggan. Jag känner igen det jag tror du tänker på. Jag bad HSB en gång tala om vad man får för föreningsavgiften till HSB. Det svar jag fick var en 4 sidig text där man beskrev att för de 60 000kr om året "min" förening betalar får man en expert medsittande i styrelsen. Denna kan lagar avtal m.m bättre än de andra i styrelsen som bara är lekmän. Jag undrar vad den expertkunskapen tog vägen i Majs fall. Nej, bort med "jäviga" HSB-ledamöter ur styrelserna. Måste väl finnas bättre sätt för styrelserna att använda. Det konstiga i kråksången är de föreningar som har andra förvaltare med ändå har "spionen" från HSB med. Det kommer ta tid för mig att förstå.

15/11 2006 (1431) e


myggan

"Gamla styrelsen känner sig sviken av HSB"
Klart HSB vänder styrelsen ryggen när det börjar blåsa!


15/11 2006 (1430) e
    Kommentar av Admin
Ja, jag tror att jag skrev något i samband med vräkningen av Maj att frågan var hur länge det skulle dröja innan sanningen kom fram avseende HSB:s roll i det hela. Självfallet hade styrelsen rådfrågat HSB, och självfallet var HSB den drivande kraften bakom vräkningen av Maj. Det är normalt inget beslut som lekmannastyrelser vågar ta på egen hand.

Visst var det uselt av styrelsen att lyssna på HSB och fullfölja vräkningen av Maj, men vad som är ännu värre är HSB:s löjliga försök att skyla över sin roll i denna vräkning, och lägga all skuld på styrelsen när det började blåsa kallt runt öronen på HSB-personalen. Alla som är lite insatta i hur det fungerar vet att HSB var orsaken till beslutet att försöka vräka Maj.


Inlägg i ämnet har flyttats hit:

Fd. ledamot i brf - 1435

"i samband med vräkningen av Maj att frågan var hur länge det skulle dröja innan sanningen kom fram avseende HSB:s roll i det hela. Självfallet hade styrelsen rådfrågat HSB, och självfallet var HSB den drivande kraften bakom vräkningen av Maj. Det är normalt inget beslut som lekmannastyrelser vågar ta på egen hand."

Och varför inte? Det gjorde den lekmannastyrelse jag satt i. O då gällde det bla utebliven hyra, störningar o skadegörelse. Men då ska man göra det i rätt ordning, anmodan om rättelse osv.

Men än en gång Majs vräkning var inte ett rätt beslut. O vad säger att det självfallet var HSB som var den drivande kraften? Konstigt forum det här, en del får smutskasta andra hur mycket dom vill medans andra inte får det.


Admin

Jo, men nu var min poäng inte att styrelsen skulle avhålla sig från att rådfråga HSB.

Min poäng var att HSB i efterskott går ut med att det var så fel gjort av styrelsen att försöka kasta ut Maj, och att HSB inte hade någon som helst skuld i det inträffade, och nu "kräver" HSB nya lagar så att dylika incidenter inte kan inträffa igen.

Hmm... men det är förvisso bra att HSB efterfrågar lagar som gör att HSB inte kan fortsätta bete sig dumt inom vissa områden (det behövs massor med sådana lagar).

Att säga sanningen är inte nödvändigtvis detsamma som att "smutskasta" något (någon).

Inget konstigt i de få samt enkla regler som gäller för detta forum. Här "smutskastar" vi inte andra skribenter (det ger inget av värde för någon), däremot är alla fria att i normal demokratisk ordning uttala sina negativa eller positiva tankar om HSB, RB, SBC m.fl. (och allt som hör till bostadsrätter). Fullständigt naturliga regler och borde inte vara något svårt att förstå.

Och alla som har något negativt, positivt eller neutralt att säga om de ämnen som hör till detta forum måste vara beredda att bli bemött av mig eller andra i detta forum... därav benämningen "forum". ;)

Om du inte håller med mig eller någon annan i sakfrågor (och "sakfrågor" är vad som behandlas i detta forum, inte någons stavfel, någons utseende eller annat av irrelevant karaktär) så får naturligtvis du eller vem som nu vill argumentera emot detta. Men det måste ske på ett civiliserat sätt.

PS.
Och reglerna för detta forum är inte föremål för diskussion. De är som de är.

PS 2.
Vad som säger att det självfallet var HSB som var den drivande kraften?
Tja, kanske sunt förnuft?
Eller det faktum att styrelsen nu går ut med denna information (som jag skrev i samband med vräkningen av Maj att styrelsen säkert skulle komma att göra).
Och/eller av det skälet som jag angav i mitt inlägg.

Tror du att en lekmannastyrelse normalt vågar ta till en så drastisk åtgärd av sig själv, och sedan dessutom envist hålla fast vid denna ståndpunkt trots en av tidernas största mediabevakning och reaktion?
Visst kan det förekomma, men det är nog föga sannolikt... för att inte säga extremt osannolikt... om inte medlemmarna i den aktuella föreningen lyckats välja en enhetlig samling av psykopater.


Fd. ledamot i brf - 1436

OK men sen menar du HSB "Riksf" eller HSB Mitt heter väl det som Sundsvall tillhör? För på riksplanet har dom garanterat inte haft kännedom om Maj förrän det kom ut i media. Sen kan folk inte sklija på HSB o en HSB brf-förening.

Det har jag ju märkt hundratals gånger.


Admin

När HSB på riksplanet fick kännedom om detta vet vi inte, och vi kommer aldrig att få reda på detta, men det kan mycket väl vara som du säger att "HSB riks" inget visste förrän resten av svenska folket fick informationen via media.

Dock var det en ganska lång period emellan att det kom ut i media och att man reagerade på riksplanet. Om jag minns rätt så var man t.o.m. tyst efter den andra omröstningen där styrelsen fastställde att man avsåg att vräka Maj.

Först när reaktionerna från svenska folket blev långt, långt, långt över ohållbara för HSB så gick HSB Riksförbunds ordförande Gun-Britt Mårtensson ut med någon form av offentlig avrättning av styrelsen där HSB aldrig varit delaktiga på något sätt i den uschliga behandlingen av en gammal människa.

Så att bara lägga skulden på HSB Mitt känns inte rätt. HSB riks får nog vara med och dela på skammen.

PS.
Vad gäller styrelsen så är det faktum att ingen i styrelsen ens bemödade sig med att be Maj om ursäkt, inte precis något som talar till denna styrelses fördel, även om det var HSB som drev vräkningen vidare.


myggan

HSB representanten vill inte tala om vad han/hon heter!
Torstensson är denne konsult som HSB alltid använder för 1000kr/tim + moms

14/11 2006 (1429) e
    Kommentar av Admin
Eeh?
"- Mötena har varit välbesökta. Dessutom hölls de i två omgångar, förklarar HSBs styrelserepresentant, som inte vill tala om vad han heter."

Om inte HSB-representanten vågar säga sitt namn kan man inte göra annat än att ana ugglor i mossen.

Att däremot den medlem som kontaktade tidningen inte vågar framstå med namn av rädsla för repressalier har jag däremot full förståelse för! Men visst är det ruggigt att det fungerar så i bostadsrättsföreningar att man inte vågar säga vad man tycker pga att man är rädd att styrelsen ska skada en på ett eller annat sätt !!!

Mannen, som hörde av sig till tidningen, har synpunkter på den demokratiska beslutsprocessen i Myggan 2.
Men av rädsla för repressalier, vågar han inte framträda med namn.
- Det föreföll vara bestämt i förväg vem som skulle utföra arbetet, säger han och berättar:
- Arbetet nämndes på årsmötet. Sedan hölls två möten. Ett informationsmöte, där entreprenörerna deltog.
- De var redan antagna.
Och ett beslutsmöte, som var mycket strikt hållet.
- Vi fick säga "för" eller "emot" och inte argumentera.
Mannen upplever att en tredjedel av medlemmarna var med på informationsmötet och kanske hälften på beslutsmötet. Samt att beslutet vann med en ganska knapp majoritet. Beslutsprotokollet har inte skickats ut, trots att det gällde stora kostnader - ett arbete på 23 miljoner och en hyreshöjning på 26 procent.
- Den som är intresserad får gå till vicevärden och titta och kritiska synpunkter är inte populära.
Det är flera som ifrågasätter säkerheten på bygget, förklarar mannen.
- Däremot är vi nöjda med arbetet och entreprenörerna är väldigt trevliga.


Nej, att medlemmarna ska få yttra sig i normal demokratisk ordning hör nog inte till vanligheterna inom HSB-föreningar.

PS.

Notera också att endast runt hälften av medlemmarna var med när beslut togs i denna stora fråga. Näst efter frågan att avveckla föreningen (försätta föreningen i konkurs) så är väl denna fråga om byte av stammar i princip den största fråga som kan finnas i en bostadsrättsförening. Det borde vara minst 98 % av medlemmarna som deltog på denna stämma. Ändå var det bara ca. 50 % som orkade masa sig till denna viktiga stämma!

Detta, om något, visar hur sensationellt dåligt engagemanget är i föreningar, med en stor grupp av loja, inaktiva, ointresserade, oengagerade, okunniga, passiva, zoombieliknande medlemmar som inte tycks begripa det enkla faktum att det handlar om den normalt sett största posten i deras personliga ekonomi !!! Är det inte skrämmande?Fd. ledamot i brf

Sveriges billigaste bredband i kombination med IP-telefoni har nog HSB Norrs medlemmar. 150 kr/mån (Bredbandsbolaget med hastighet upp till 100 mb.)

Samtalsavgift.
Samtalsavgiften för BBB liger ca 10% under Telia som dom flesta jämför telefoni med. Jag har då inte hört en enda här på mitt område som klagat på vare sig hastighet (bredband) eller samtalsavgift (IP-telefoni).


14/11 2006 (1427) e
    Kommentar av Admin
I så fall är väl 119 kr billigare än 150 kr?

Och att bara räkna in IP-telefoni som ett plus är inte heller rättvisande. Bredbandsbolaget har höga avgifter på IP-samtal, och det finns många parametrar att ta hänsyn till.

Vi har gått igenom detta förut (se index), så vi behöver inte upprepa denna diskussion, men man kan inte jämföra äpplen med päron. En gruppanslutning är alltid billigare, på bekostnad av prestandan (med instabila hastigheter... man är utlämnad till sina grannar vilken hastighet man får i realiteten, vilken kan vara nästan noll om det vill sig illa), och jag hoppas innerligt att föreningar inte låter sig luras bara för att de inte förstår de lite mer tekniska termerna och vad dessa innebär.

Det finns "bredband" för 50 kr per månad... eller noll kronor per månad... men bara för att bredband är s.k. "gratis" så finns det ingen koppling mellan detta och billighetsnivån.

Bortsett från att Bredbandsbolaget är långt ifrån billigast så är det emellertid helt klart ett alternativ att beakta för föreningar... bara man klarar av att jämföra bredband med bredband.

Samtalsavgift.
Det är korrekt, de flesta jämför med Telias priser. Kan skälet för detta möjligen vara att Telia har de dyraste samtalsavgifterna?

Som jag sa förra gången denna diskussion var uppe så menar jag inte att Bredbandsbolagets alternativ är dåligt (tvärtom), jag menar bara att det är långt ifrån billigast.


stephan

certifiering

År 2000 var jag med i Riksbyggens lekstugearbetsgrupper för certifiering.

All certifiering är mest ett spel för galleriet. Kostar multum att ta fram de pärmar med rutiner som i bästra fall håller något år. När jag slutade på Riksbyggen år 2002 var det totalkaos och noll i uppdatering av rutinpärmarna. MEN DIPLOMEN ÄR SNYGGA.

13/11 2006 (1422) e
    Kommentar av Admin
Certifieringar är generellt sett bra, men att certifiera hela företag är nog för mycket för de flesta att klara av.

I HSB:s fall så känns det som att HSB är med att försämra för föreningarna för att sedan kräva stora pengar för att återställa vissa bitar via sin närmast halvdana och patetiska certifiering. Certifieringen skulle kunna ha varit mycket bra om den bara hanterades av personer som visste lite om vad de höll på med, och om den verkligen avsåg att skapa föreningar med hög kvalitet.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 20:52:32 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: