Sida: << | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan

Inglasning av balkong.

Stämmobeslut om inglasning av balkonger.

Dom NJA 1996s679

"HD påpekade att: för att en lägenhet som upplåtits med bostadsrätt ska kunna förändras med anledning av om-tillbyggnad som beslutats på en enda stämma, krävs att bostadsrättshavaren har gått med på beslutet. Om han inte gör det blir beslutet ändå giltigt om minst två tredjedelar av av de röstande har gått med på beslutet och beslutet dessutom har godkänts av hyresnämnden.

Det kostar 450kr att lämna in en klander senast 3 månader från stämmodagen, till tingsrätten.

Du kan få lite tips, eller ta del av mitt klander.

Medlemmarna i "min" förening fick för ett tag sedan information att balkongen tillhör inte lägenheten, det vill säga att det är föreningens ansvar att renovera etc. På nästa sida i infobladet skrev de att alger växer på balkongerna som ligger i skuggan, gå och köp medel på färgaffärn så tar du lätt bort algerna. Dubbeltydigt??.

Nu lite mer om HD:s fall NJA 1996s679.
"Hd ansåg att inte bara lägenheten utan även vissa andra utrymmen som bostadsrättshavaren disponerar ingår i upplåtelsen. En lgh:s balkong kan disponeras uteslutande av den som innehar lgh ocg därför är den en del av lägenheten och en förändring kräver samtycke. När det som i detta fallö, föreningsstämman inte har fattat beslutet på föreskrivet sätt och därefter begärt hyresnämndens godkännande, krävs alltså för beslutets giltighet att bostadsrättshavaren har lämnat sitt samtycke. I ett sådant fall kan talan väckas även senare än tre månader från dagen för beslutet".

Så ibland är det inte som Ola Magnell sjöng för länge sedan för styrelserna.
"Det är bara att gå på som förut och inte stanna eller se sig om, det är bara att gå på och se ut som man glömt...

10/05 2006 (912) e
    Kommentar av AdminHyresnämnden

Stöd till bostadsrättshavare

Vad gör hyresnämnden för mig?

hotpot.se/forum


j.a

Ang inglasning,

Som perspektiv på kostnaden tänkte jag bara berätta att i min tidigare lägenhet i ett modernt glasades balkongerna in för de som önskade (frivilligt mao). Entreprenör var företaget Dipart och kostnaden per lägenhet var mellan 15-25tkr beroende på typen av balkong som den boende fick betala själv.

Måste säga att ~140tkr låter otroligt mycket.10/05 2006 (910) e
    Kommentar av Admin
Ja, det ligger i nivå med Stephan nämnde här tidigare, och det är också vad jag personligen hört att det skulle kosta om man låter glasa in på egen hand.

Det är svårt att förstå vad det är som gör att vuxna människor låter sig luras så lätt som Myggans "med-medlemmar".

Detta skulle kunna vara intressant för forskare att utreda .
Det kan ju inte vara så att det är de "dummaste" människorna som bor i bostadsrätt. Det måste vara något annat fenomen, och det kan väl inte bara vara HSB:s mångåriga erfarenhet av att manipulera medlemmarna som gör att det fungerar så illa som det gör?

Uppenbarligen är det väldigt vanligt förekommande att medlemmarna i bostadsrättsföreningar släpper igenom de mest galna saker.

Det enda som verkar få bostadsrättsinnehavare att reagera skulle vara om styrelsen tar ut alla medlemmarnas pengar från banken och flyttar till Bahamas... eller kanske inte ens då?

... ett litet tips till de styrelseledamöter som läser detta. Kan vara värt att prova, eller hur? Man kan leva rätt gött på Bahamas (eller annat ställe) med några miljoner i bakfickan. ;)


myggan

Inglasning.
Extrastämma genomfördes där styrelsens förslag vann med en (1)röst.
Jag krävde en omräkning men fick inte till detta utan fick svaret "nu får du ge dig"
Sen var mötet avslutat.
Något totalpris har vi aldrig fått utan bara månadskostnad.
Dom medlemmar/styrelsemedlemmar som sitter och skriver här på forumet skulle kanske vara vänliga att uppge totalpris?Eller är detta hemligt som så mycket annat?


10/05 2006 (909) e
    Kommentar av Admin
Om det du säger stämmer så är det inte frågan om ifall styrelsen blåser medlemmarna i din förening. Det är bara frågan om hur.

Jag tror därför att styrelsen aldrig kommer att avslöja den riktiga kostnaden. För i samma stund som styrelsen gör detta så kommer det att avslöjas hur styrelsen lurat medlemmarna.

Här har vi ett intressant spörsmål. Räcker det med att en medlem kräver omräkning? Eller krävs det en röstning om man ska ha omräkning av röster?

Experterna säger att det ska räcka med att en person kräver votering/sluten votering (även om jag just nu inte kommer på att det står något om detta i lagen), och i så fall borde det fungera likadant om någon kräver omräkning av röster.


myggan

Vad fakturan är på har vi inte fått svar på.
När vi frågar om lånen och vad räntan på lånen är, får vi bara reda på att lånen inte är placerade men klara! Och därför kan vi inte få svar på vad räntan är!
För mig låter detta som ett lånelöfte och inget annat.
Frågade också huvudantrepenören om varför dom startade när inte lånen var klara.
Svaret blev "Vi behöver inga garantier från en HSB förening"
Sen har vi fått svaret på årsstämma "Det som gäller är månadshöjning 391 kr/månad i 30 år". Vad jag kan fatta så betyder det att jag skall betala 391kr i 30 år? På fråga om avgiften sänks efter 30 år så var det inte sannolikt utan höjningen kommer att finnas kvar i evighet!

9/05 2006 (908) e
    Kommentar av Admin
Men... det är väl inte möjligt att en styrelse är så korkad???

Styrelsen i min förening har i och för sig också vissa problem med grundläggande matematiska operationer (de fick det till att en investering på upp emot miljonen - för rengöring av 6 trappor - bara skulle resultera i några kronors ökning av avgiften per månad... och detta lyckades de räkna ut på något magiskt sätt redan innan de visste vad kostnaden var), men jag tror inte ens vår styrelse skulle kunna räkna så dåligt.

Då hade det ju blivit avsevärt mer lönsamt för de som bor i din förening att beställa och betala själva för inglasningen!!!

Hur kan medlemmarna i din förening acceptera detta???

Entreprenören verkar ju inte heller ha alla hemma. Tror entreprenören att en förening inte kan gå i konkurs?
Tror entreprenören att HSB på något sätt skulle ställa upp som borgenär om pengar saknas?

PS.
Jag vet inte hur det gått till i din förening, men en styrelse får inte besluta om inglasning av balkonger utan godkännande från medlemmarna. Hur kan styrelsen ha presenterat detta inglasnings-förslag för medlemmarna utan att redogöra vad den totala kostnaden blir? Anbdusförfrågan måste ju ha gjorts innan förslaget presenteras för medlemmarna så den direkta kostnaden måste i alla fall vara utredd och klar (alltså exkl. ränta på ev. lån).


myggan

140.760kr delat med 30 år inte 3 som du skriver admin.
Etthundrafyrtiotusen!!
391x12x30
Sanslöst.

9/05 2006 (907) e
    Kommentar av Admin
Jag bara valde att räkna rätt. Dvs balkongen är betald efter 3 år.

Sedan vill jag bara klargöra begreppen lite. Man kan prata om avskrivning, men kanske inte riktigt i detta sammanhang.

Avskrivning är bara ett redovisningssätt för att räkna på värdeminskning (dessutom vet vi inte på hur många år styrelsen valt att skriva av inglasningarna... det kan lika gärna vara i morgon som om 30 år, det är valfritt).

Frågan är istället vad fakturan ligger på?

Nästa fråga är varför styrelsen valt att höja månadsavgiften på detta sanslösa sätt (har styrelsen tagit några lån för att finansiera inglasningarna, har styrelsen belånat fastigheten, har de hostat upp pengarna från handkassan, eller vad)?


stephan

HSB:s hemsida

Gå in på HSB, klicka sök, stockholm, tyck till.

Då hamnar ni på en sida där mest HSB:s bosparare skriver vad HSB står för. HSB kommenterade många inlägg första året, medan för dagen skriver de något "JAHA" till var 50:onde inlägg. Seriös organisation knappast. Just nu sitter väl de mycket välbetalda på kammaren och gömmer sig tills avtalspensionerna börjar gälla. Då kan de skriva sina böcker om hur det egentligen va, och tjäna stora pengar. Samvete kan de flesta inte ens stava till medan girigburkar är vi allihopa trallas lätt till melodi hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lyckliga vara, FY:F

9/05 2006 (905) e
    Kommentar av Admin
Hmm... det verkar som om HSB inte heller vill att någon ska tycka till, eftersom det saknas en länk till denna tyck-till-sida.

Jag får inte sökningen till att fungera. Kan du kopiera och lägga in länken till tyck-till-sidan i ett inlägg här så kan jag lägga ut den som en klickbar länk.


myggan

Inglasade balkonger.
Själv får jag en höjning med 391/månad eller om du så vill 140760kr på 30 år.
Om jag ska köpa in flera hundra balkonger så frågar jag mer en 1 firma!
Tar i vart fall inte första och bästa som HSB rekommenderar.
Klart balkongerna blir fina men hade det inte varit vettigt att ta in minst 3 anbud?
Nej , fram för en AKTIV styrelse som tillvaratar medlemmarnas ekonomiska intressen!

9/05 2006 (904) e
    Kommentar av Admin
Får du verkligen en höjning med så mycket som 391 kr/månad för att balkongen glasats in???

Det innebär alltså att denna balkonginglasning är till fullo betald innan 3 år passerat.

Vad händer om 3 år? Får du en avgiftssänkning med motsvarande summa då?

Angående anbudsförfarandet så är detta t.o.m. något som det annars ganska likgiltiga BoRevision anmärker på om styrelsen inte tar in anbud från minst tre aktörer.

Jag tror att BoRevision i princip avvecklats helt i Malmö vid det här laget, men jag börjar ana ugglor i mossen med BoRevisions ersättare (Ernst & Young). De verkar gå helt i HSB:s ledband.

Jag tror att det måste till en revisionsfirma som är till 100 % fristående från HSB om revisionerna av föreningarna ska börja skötas på ett korrekt sätt.

PS.
HSB Malmö är mycket hemlighetsfulla om avvecklingen av BoRevision.

PS 2.
Jag vet inte om det är ett temporärt fel att sökning inte längre fungerar på HSB:s sajt... eller kan det vara att HSB läst Stephans tidigare kommentarer om sökresultaten? ;)


stephan

inbyggda balkonger

300kr/mån låter väldans, väldans mycket.
En inglasning bör väl skrivas av på 30 år i en förening, vilket då gör att du betalar 108 000kr för din inglasning under avskrivningstiden. Samtidigt tror jag att i dessa tider, sjunker nog värdet på lägenheten i jämförelse inglasad balkong avgiftshöjning med 300kr /mån.

En inglasning av balkong kostar cirka 12 000kr st i en 275 upphandling.
Jag tror att föreningen borde undersöka andra finansieringsalternativ.

8/05 2006 (903) e


Nöjd Mygganbo

Jag kommer att få en avgiftshöjning på ca 300 kronor/mån. För det får jag en alldeles utmärkt trevlig, ombonad och mysig inglasad balkongon, som man NÄSTAN kan använda året runt. Samtidigt som den stänger ute alla vädrets element som nöter ned balkongens betong på nytt, vilket gör att framtida underhåll skjuts betydligt längre fram i tiden. Alternativet till detta var en renovering av våra befintliga balkonger för ungefär halva den avgiftshöjningen, och då hade vi fått exakt likadana balkonger som innan. Svårt val? Nej inte för mig.

8/05 2006 (902) e


G-I
Hemsida

Jag kan kolla i brf-lagen om det står någonting om att man få eller ej hyra för verksamhet. Många använder en del av sin bostad som arbetslokal, och det är inget problem. I detta fall är det visst en skillnad eftersom hela lägenhet är blir en arbetslokal, men är det olagligt?
I vilket fall som helst ska HSB betala en marknadshyra (inte bara månadsavgiften) till Brf Myggan.
Nu inser jag att det saknas fakta om denna lägenhet: har HSB köpt bostadsrätten, eller hyr de från brf:n?


Tillägg:
Stephans inlägg och mitt kom samtidigt, jag såg inte hans inlägg när jag skrev mitt.
Då så, jag hade nog fel. Man får inte göra som Brf Myggan gjorde utan att fråga medlemmarna först.

8/05 2006 (900) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 21/03-2023 06:03:43 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: