Sida: << | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


G-I
Hemsida

” … för oss svenskar” stämmer inte. Svenskarna är väldigt olika. Man kan inte generalisera så.

Jag brukar säga till, och det går oftast bra. Ofta får man en "ursäkta att jag störde". När det handlar om ungdomar ska man definitivt våga. Ungdomar ska lära sig att de vuxna (utöver egna föräldrar) också ha en vilja och ska respekteras. De ska inte tro att de får göra vad som helst ogenerat.
Jag skulle kunna tänka mig en regel till de vuxna i föreningen: "Ni måste säga till barnen som ni ser gör fel." Jag bara halvskojar. Visst är det synd om en vuxen inte säger till ett barn som kastar ett godispapper på marken?14/08 2006 (1149) e
    Kommentar av Admin
Jo, visst är vi olika, och jag håller med om att om att man bör säga till barn som exempelvis skräpar ner. Ibland gör jag det, men andra gånger så tycker jag att kanske föräldrarna till dessa barn också kan anstränga sig lite ;-).

Jag vet inte om man bör generalisera... försöker oftast undvika det, men man brukar ju generalisera om många folkslag. Ryssar super mycket, finnar dricker mycket koskenkorva, engelsmän kan inte laga mat och är sexuellt hämmade, fransmän käkar grodor ( ;-) ), tyskar har ingen humor, jänkare är feta, italienare är fåfänga och brusar upp lätt, rumäner är zigenare, kineser är kortväxta... och vad det nu kan vara.

Allt kanske inte stämmer så väl, men nog kan man väl generalisera lite ? ;-).

Bara en liten historia:
Två irländare, Patrick & Michael, var på drift långt ute på havet efter en dramatisk flykt från ett brinnande fartyg.

När de letar igenom livbåtens proviant hittar Patrick en gammal oljelampa. I ett desperat hopp om att en ande ska dyka upp så gnider han lampan frenetiskt.

Till Patricks stora förvåning dyker en ande upp. Men just denna ande är lite speciell och talar om för Patrick att han bara kan uppfylla en önskan, i stället för de normala tre önskningarna.

Utan att fundera särskilt länge så säger Patrick;
- Förvandla hela havet till Guiness öl!

Anden klappar händerna med ett örobedövande dån, och genast förvandlas hela havet till Guiness.

Omedelbart efter detta försvinner anden. Endast det stilla skvalpandet av Guiness mot båten bryter tystnaden när de två männen sitter och funderar över sin situation, och Michael tittar med avsky mot Patrick vars enda önskan blivit uppfylld.

Efter en lång stund, där spänningen låg som en tät dimma över männen, utbrister Michael;
- Snyggt jobbat Patrick, nu måste vi pinka i båten !


G-I
Hemsida

Regler för trivsel, behövs de?

Vi har ingen tvättstuga, men vi har andra problem: ungdomar som kör moped lite för sent på stigar mellan husen, mm.
Jag tycker att det är omöjligt att gardera sig med regler mot alla som inte visar hänsyn. Det bästa tycker jag är att säga till.

Då kan det gå så här:
- "Jag vill gärna ha lugnt och ro i mitt hem på kvällen och du stör mig när du kör fram och tillbaka med din moped framför huset kl 10 på kvällen"
- "Men jag får ju köra här kl 10!!"
- "Jovisst du får, men du får också veta att det stör mig när du kör fram och tillbaka".

Vad händer sen är att killen kanske får lite dåligt samvete att han stör andra och så småningom tar det lite lugnt.
Förhoppningsviss.

14/08 2006 (1148) e
    Kommentar av Admin
Men det tar emot att säga till... i alla fall för oss svenskar.

Min granne ovanför körde med slagborren under nästan 4 timmar i fredags. Det måste naturligtvis vara tillåtet att använda sig av slagborr, men i åtanke av att de som bodde där tidigare nästan oavbrutet varje dag renoverade lägenheten under ett par år så blir det lite jobbigt i längden.
Borde kanske finnas regler för "hur" man får renovera sin lägenhet.

Blev inte bättre av att grannen under lördagen gick över från slagborren till släggan fram till klockan 22.00 (vilket fortsatte under söndagen).

Att knacka på och be dem ge sina grannar lite frid åtminstone under lördagskvällen är inte så roligt.


J.A - Ledamot

Tvättstuga,

Låter precis som en del jag träffat på.

Grannen har blivit av med tröja och underkläder två gånger i vår tvättstuga. Jag väljer att tro att det är av misstag. I detta fall föranleder det inte någon åtgärd från styrelsens sida, men vem tar kläder? Man inbillar sig att man vet vilka som bor i huset ;-).

14/08 2006 (1147) e
    Kommentar av Admin
Jag har - ta i trä - faktiskt aldrig blivit av med några klädesplagg trots att jag aldrig låser torkskåpet, men det finns ju aldrig några garantier (och någon kan ju t.o.m. rycka kläder direkt från tvättmaskinen).

Svårt för en styrelse att säkra detta, men jag vet att vissa mer moderniserade föreningar har tvättstugor där ingen ens kan komma in i tvättstugan under någon annans tvättid. Det är nog enda lösningen om man ska vara riktigt säker, men det kostar en rätt bra slant för detta system som det nog oftast är svårt att motivera.


Admin

Tvättstugan

Det sägs ju att det ställe där det bråkas mest är tvättstugan i bostadsrätter.

Med anledning av detta vill jag berätta vad som hände mig i lördags. Det var 15 minuter kvar av min tvättid och jag stod och plockade ut tvätt från tvättmaskinen. Då kommer det in en av mina grannar i trappan intill. Han bara går rätt fram till min tvättmaskin och, utan ett ord, börjar plocka ut det som är kvar i maskinen. Man vill ju inte tro att människor kan vara så korkade så jag blev lite ställd där.

Jag vet inte hur du skulle agerat, men jag valde att inte säga något. Så här i efterskott så tänker jag att jag kanske borde ha försökt lära honom lite vett och be honom att inte inkräkta på min tvättid. Å andra sidan, om man är dryga 40 år och inte ens inhämtat så mycket vett under dessa år att man inte beter sig på det sättet, så är man nog ett förlorat fall. Inte konstigt att det blir bråk i tvättstugorna när det finns så oförskämda, otrevliga arroganta och ointelligenta personer som den här killen.

14/08 2006 (1146) e


stephan

Underhållsplan

"Min" förening gjorde en underhållsplan 1992, den kostade då cirka 300 000kr.
HSB:s dotterbolag Repab gjorde planen. Föreningen har 29 fastigheter (900) lgh.
uppdatering kostar cirka 25 000kr per år. Så långt kanske ok, men vem är denna plan till för kan man undra? kilokronor (kkr), >3kvm målning, bilplatsmålning 220kr st etc etc. Dessa svårtydda siffror kan ge ett hum om vad som gäller, men samtidigt måste man ha kontroll över att u-planerna är gjorda för alla HSB-föreningar. Det vill säga att min förenbing med 1100-p-platser så får man arbetet med målning utfört för 75kr per plats, medan lilla föreningen med 5 p-platser får betala 500kr per plats. snittet eller medianen hamnar kanske på Repabs "tips" vem vet inte jag. HSB har lyckats manipulera hela branschen i och med att det i de flestas stadgar står att u-plan måste upprättas. Detta tillsammans med att stadgar säger att samarbete bör vara att köpa alla tjänster av HSB. Jag trodde att monopolen upphörde när vi gick med i EU, skulle ha gjort! Men detta gäller inte samhällets gullgosse HSB, de får fortfarande ha monopol på det mesta, de borde skämmas, men gör inte det på grund av de "goda" intäkterna detta ger.

10/08 2006 (1142) e
    Kommentar av Admin
Men föreningen är inte tvingad att överlåta till HSB eller dess dotterbolag att upprätta underhållsplanen bara för att HSB vill att föreningarna ska göra detta... inte ännu så länge i alla fall.

Men en underhållsplan är onekligen bra att ha om det finns personer i styrelsen som har förmåga att dra nytta av underhållsplanen.

Underhållsplanen är något som det borde lagstadgas om att den ska vara offentlig och konstant tillgänglig med samtliga uppdateringar för alla medlemmar.
Om jag minns rätt så är detta ett krav för att bli "certifierad", men det finns ingen anledning till att detta krav inte ska gälla alla föreningar, vare sig föreningen är certifierad eller ej!


j.a

Har någon erfarenhet av ungefärlig kostnad för att få en underhållsplan upprättad på 5-års sikt.

Underhållsplan,

Har kontrollerat med tre olika konsulter under dagen och priset hamnar mellan 20-23kkr beroende på vad som ingår, hur stort huset är osv. Vi är medlemmar i SBC så vi har även deras anbud vilket ligger inom denna summa!

10/08 2006 (1140) e
    Kommentar av Admin
Tror det är svårt att sätta ett pris på detta arbete eftersom det beror på en rad olika omständigheter, bl.a. föreningens storlek... och inte minst om denna underhållsplan upprättas av HSB eller någon extern, för detta kvalificerad, person.

Men om någon har ett exempel på ett pris så kan det kanske vara intressant som jämförelse.

Kolla gärna med SBC vad de vill ha för detta.


Telefonförsäljningsspam, Augusti 2006.

Telefonförsäljning från Telexia AB i Gävle Tfn.Nr: 026-4201700

10/08 2006 (1139) e
    Kommentar av Admin
Tack för tipset. Nu kan fler (via sökmotorerna) hitta vem det är som spammar via detta telefonnummer.

Upprepar; NIX-spärra din telefon så fort du kan. De som inte spärrar sin telefon från spam kommer att belastas extra hårt (eftersom det inte finns så många telefonnummer kvar nu som inte är NIX-spärrade).


G-I
Hemsida

Om man letar på "stämmoprotokoll brf" på google hittar man ett gäng hemsidor för brf:ar som visar sina protokoll på hemsidan. Så ska det se ut, tycker jag. Öppenhet.
Det jag inte förstår i hur vissa styrelse agerar, är att det är så mycket tryggare att förankra sina beslut hos medlemmarna först, innan man gör något. Ifall det blir fel, kan alltid styrelsen säga att "det var ju medlemmarna som ville ha det så". Så känner jag att jag vill göra. Alltid förankra besluten, och lyssna på medlemmarna, mycket tryggare så. Styrelsen har ryggen fri då.

10/08 2006 (1138) e
    Kommentar av Admin
Exakt. Problemet är nu att lagar, regler och stadgar så väl skyddar styrelsen/HSB från allt att nog många styrelser anser att de ändå inte har något att riskera oavsett vad styrelsen gör, så då kan styrelsen lika väl hålla medlemmarna i totalt informationsmörker.

Detta kan medlemmarna enkelt ändra på genom några små justeringar i stadgarna för att uppnå en avsevärt ökad säkerhet i föreningens såväl som den personliga ekonomin.


stephan

styrelser stämmor

Håller med föregående skrivare i mycket, avseende okompetenta styrelser. Ett av de allra största problemen detta handlar om är att vi svenskar ALDRIG erkänner våra fel. Man ska aldrig säga aldrig, men om detr skulle lyckas med att få några procent att kunna öppet erkänna fel så skulle bostadsrättsmarknaden göra stora frasteg och massvis med bostadsrättshavare skulle tjäna på detta. Framförallt ekonomiskt men i det kommer en rad andra positiva aspekter.

Vd är det då som Vi medlemmar har så svårt att erkänna? Ja, i första hand tror jag att det ligger i att på stämmor röstar medlemmarna på något och några namn som sedan kommer att sitta i styrelsen. I och med det har vi oftast utan någon vetskap om saker och ting gjort ett val. Personval i de fall det gäller styrelseledamotsval, sedan håller vi fast vid det. Oavsett vad som händer. Det skall otroligt mycket till innan vi erkänner främst för oss själva att jag kanske gjorde fel som röstade på Svennson och Pettersson? Och den där Lundström som jag hade hört så mycket illa om verkar vara en snäll, trevlig och kompetent person! Men inte kan väl jag ha röstat fel?

10/08 2006 (1137) e
    Kommentar av Admin
Ja, att erkänna sina misstag är inte alltid så lätt. I detta fall så röstar man ju anonymt, och därför behöver man inte "skämmas" utåt för att man röstat in fel personer.

Däremot tror jag det är avsevärt viktigare att styrelsen inte är så feg av sig att den inte kan erkänna sina misstag. De flesta medlemmar har nog ett visst överseende med att styrelserna gör fel lite från och till... bara medlemmarna på något sätt är informerade/delaktiga i vad som händer.

Ovanstående gäller dock inte för t.ex. Myggans styrelse. Här är det uppenbart att styrelsen inte anser sig göra något fel... oavsett hur fel styrelsen gör. De får helt enkelt en kick av att kunna göra som de vill, utan att någon har något att sätta emot. Det är den sista kategorin av styrelseledamöter som bör ingå i en styrelse. Ledamöterna ska i stället arbeta för föreningens bästa och för varje enskild medlems bästa, inte för att stilla sitt eget maktbegär.


myggan

Tingsrätten

Har varit hos vicevärden och läst årsstämmoprotokoll!
Stämmer inte alls med vad som blev sagt eller blev beslutat.
Påpekade detta för vicevärden.
Fick till svar ”Dom har ju blivit justerade”
När det gäller träden så är det ett underhåll från styrelsens sida . Punkt!
Åter en gäng begärde vi att få en kopia på stämmoprotokollet.
Blev inget med det, som vanligt.
Så då är det Tingsrätten som får avgöra om protokollet ska ut till medlemmarna eller inte.
Så då blir det Tingsrätten som får avgöra om årsstämman var rätt kallad eller inte.
Så då blir det Tingsrätten som får avgöra om årsstämman var giltig eller inte.
Synd att hela föreningen får lida av att vi har en styrelse som ALDRIG lyssnar på sina medlemmar.
Om inte medlemmen har RÄTT åsikt, vill säga.9/08 2006 (1136) e
    Kommentar av Admin
Det verkar som om din styrelse lär utav min styrelse hur man ska göra för att bete sig riktigt illa.
Det är ju lite faran med detta forum. Om styrelserna är mer vakna än medlemmarna och insuper kunskap om hur man missköter sig och sedan skyddar sig från insyn och demokrati, medan medlemmarna fortsätter att vara lika passiva, så kommer situationen bara att - om möjligt - förvärras ute i föreningarna landet runt.

Styrelsen i min förening är också livrädd för att lämna ut protokollen... som jag skrivit tidigare är styrelsen så rädd för att lämna ut protokollen att styrelsen t.o.m. bryter mot stämmobeslutet om att protokollen ska kopieras till de som så önskar.

I såväl din som i min förening beror detta, som säkert alla förstår, på att styrelserna har något att dölja. Styrelserna är införstådda med att de gjort fel och de räds inte ens att begå brott i sina försök att skyla över de fel styrelserna begått tidigare.

Att stämmoprotokollen inte överensstämmer med vad som sades och beslutades på stämman är precis som i min förening. Det straffar sig för hela föreningen att välja inkompetenta justerare. Styrelsen skriver protokollen och styrelsen skriver dessa så som styrelsen vill att protokollen ska se ut, inte för att reflektera de egentliga stämmobesluten.

Jag tror jag är den enda justeraren i föreningens historia som anmärkt på felaktigheterna i protokollen. När jag justerat dessa så har det blivit ett antal A4-sidor med anmärkningar på såväl de medvetna som de omedvetna fel som styrelsen gjort i protokollen.

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att det inte är synd att hela föreningen får lida för en inkompetent styrelse. De har ju valt denna styrelse (i de som valt styrelsen ingår samtliga passiva medlemmar!) och då får man stå sitt kast.

I stället skulle jag vilja uttrycka det som att det är synd att de som inser att styrelsen är en bluff och en katastrof för föreningen måste lida för att det finns medlemmar som är så genomkorkade att de inte engagerar sig i föreningen eller i dess frågor, när de i stället borde inse att deras passivitet inte kan göra annat än att drabba dem själva.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 21/03-2023 06:33:31 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: