Sida: << | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Sven (medlem)

En anledning till att inte fler vågar sätta sig upp mot styrelsen är kanske att styrelsemedlemmarna ju faktiskt är grannar som man kanske inte vill bli ovänner med. Men om dom beter sig som svin är det ju i och för sig inga man borde vilja vara vänner med ändå. Vi svenskar kanske är lite för mesiga ibland och vill vara kompis med alla.

28/03 2006 (797) e
    Kommentar av Admin
Ja, det är onekligen ofta ett hinder, mot att ifrågasätta och opponera, att de man i så fall vänder sig mot är sina grannar.

Det upplevs bland många som viktigare att hålla sig väl med styrelsen (= grannarna) än att ifrågasätta styrelsens agerande.

Det finns en hel del faktorer som spelar in här till varför det är som det är idag.

Det kan också vara så att medlemmarna inte riktigt är klara över att det styrelsen gör påverkar den egna ekonomin, positivt eller negativt. Varje misstag styrelsen gör kostar varje medlem pengar.

Det har tidigare sagts att man måste förstå att vi talar om "lekmannastyrelser", och att man därför inte kan kräva någon kvalitet av det som utförs i styrelsen.
Jag håller inte med där. Det måste finnas krav även på dessa lekmannastyrelser. En styrelse som inte behärskar sina uppgifter är skyldig inte bara att se till så att medlemmarna är medvetna om detta, utan även att ta hjälp av medlemmarna i besluten.

I stället fungerar det idag som att ju okunnigare och oerfarnare en styrelse är desto mer energi lägger styrelsen på att försöka dölja sin okunnighet och oerfarenhet.


myggan

Ledamot i brf.
I våran förening är det mer än 20% som tycker att styrelsen gör fel när dom har satt i system att aldrig ta in anbud.
Men du skall inte tro att samtliga vill synas och ta skit från styrelsen som en del av oss får göra!
Om styrelsen hade tagit in anbud så hade vi sparat millioner,och det är det vi kommer att bevisa i en eventuell rättegång.


28/03 2006 (796) e
    Kommentar av Admin
Inte fler???

Det är klart oroväckande om inte 100 % av medlemmarna förstår att en styrelse måste ta in anbud.

Jag kan inte förstå att det finns någon som inte begriper en så simpel sak.

Men det visar lite på problemet här. Bevisligen behöver medlemmar lära sig hur det ska fungera innan de inser vad som är fel.

Man kan lägga ner en massa energi på att hitta en teleoperatör som i bästa fall kostar några kronor mindre i månaden, men man kan inte avsätta några minuter för att spara mycket stora pengar bara genom att engagera sig i sin förening.

Om jag kan tjäna 100.000 kr på att engagera mig i min bostad så tycker i alla fall jag att det är värt att lägga ner lite tid på detta.

PS.
Precis som du säger så avskräcker det många från att göra sin röst hörd att man måste utsätta sig för personliga påhopp från såväl styrelse som HSB. Men jag tycker detta beteende bland medlemmarna är oförsvarbart. En medlem måste våga stå upp för sin sak. Sker inte detta så leder det bara till att enbart de fegaste och "dummaste" kommer att bo i bostadsrätt.


G-I
Hemsida

Jg har fått nåt svar från Riksbyggen via mail. Jag trodde att Riksbyggen kunde bättre än detta:


"Så länge du inte vågar stå för dina åsikter med ditt riktiga namn snackar du bara skit. jag har läst dina "Artiklar" Och inte en stavelse är ens i närheten av verkligheten. Jag vet inte vad du har för syfte, men du är helt fel ute. Samtliga föreningar jag har kontakt med (Det är många!) Skrattar bara åt dig.

Skicka inte mer av din skit till oss.

Riksbyggen Brf XXX
"28/03 2006 (795) e
    Kommentar av Admin
Det är ett typiskt svar från en pressad person.

Kommentaren "Så länge du inte vågar stå för dina åsikter med ditt riktiga namn snackar du bara skit" är enbart korkad. Precis som att fakta skulle upphöra att vara fakta bara för att en person inte vill utsätta sig för hämnd från en organisation som nog inte skyr några medel för att göra just detta. Om man saknar argument så kan man inte göra mycket annat än att komma med dylika ointelligenta och irrelevanta påståenden.

Men det visar också att Riksbyggen (liksom HSB) inte är intresserad av att uppnå nöjda föreningar eller att hålla sig till sanningen. Det handlar bara om att plocka föreningarna på pengar.

Precis som jag skrev till föregående inlägg (innan jag visste vad du skriver här) så är det meningslösa angrepp som gäller.

Även kommentaren "Samtliga föreningar jag har kontakt med (Det är många!) Skrattar bara åt dig." är löjeväckande.

Om det skulle vara det minsta fel i vad du skrivit så kan du vara säker på att detta hade dementerats av någon. Så har ej skett, ej heller från denna Riksbyggen-Nisse, som tydligen inte heller kan peka på något som skulle vara fel i vad du skrivit.

Visst är det skrämmande !!!

De beter sig som en maffia-organisation, i stället för att bemöta kritik och föra en dialog med medlemmar såväl som med styrelser.


Ledamot i brf

Ge ett exempel då, alla föreningar i Sverige funkar inte lika dåligt som din och några till av debattörernas här.

Det finns ju trots allt ca 4 000 HSB-föreningar i Sverige och av antalet som debatterar här är det ju frågan om en handfull som inte kan se något positivt i HSB.

För så är det iallafall, dom som är missnöjda (vad det än må vara, Konsum, ICA etc) syns och hörs mest.

28/03 2006 (794) e
    Kommentar av Admin
Jag förstår inte vad du vill att jag mer ska ge exempel på?
Du har ju fått ett tämligen detaljerat svar och några exempel på "alla" tycker jag inte det finns någon anledning att ge.

Sedan, om att det skulle vara de som är mest missnöjda som hörs mest så stämmer detta inte alltid.

När det gäller bostadsrättsföreningar så finns det - som du säkert är väl medveten om - en utbredd likgiltighet och ett oengagmang i sin ekonomiska situation avseende föreningen.
Man förstår helt enkelt inte hur det ligger till i föreningen och man inser inte att med en väldigt liten ansträngning kan man tjäna en hel del pengar (avsevärt mer än vad någon bankränta någonsin kan ge).

Vidare.
Att den lilla procentdel som på något sätt engagerar sig i sin förening inte hörs särskilt mycket beror inte på att missnöjet inte finns. Det beror bara på att det saknas möjligheter för medlemmar att göra sig hörda och att det under alla år utvecklats en avancerad teknik för att "trycka ner" medlemmar som vill engagera sig/är ifrågasättande.

Du drar en mycket lustig slutsats av att det bara skulle vara en handfull som "inte kan se något positivt i HSB".
Detta forum fungerar som en väckarklocka, men det innebär inte att alla vaknar vid den första ringningen. Det är heller inte så att alla är medvetna om hur illa det fungerar inom HSB/RB. För några år sedan var jag lika oinitierad som de flesta andra.

Faktum är att detta forum besöks av ett antal tusen varje månad, och antalet ökar hela tiden.
När jag kollade senast var det lite fler än "en handfull" besökare här, närmare bestämt drygt 5.000 unika besökare/månad av detta forum (efter bara drygt ½ år... om ett år kanske denna siffra ligger på över 10.000 besökare/månad). Tror du att alla dessa kommer hit utan att vara missnöjda på något sätt och utan att vara intresserade av att lära sig hur det fungerar, hur det borde fungera samt hur problem kan rättas till?

Förhoppningsvis kommer vad som skrivs här leda till att HSB/Riksbyggen m.fl börjar fungera bättre och att föreningarna upphör att fungera som mjölkkor för HSB/Riksbyggen och andra leverantörer. Detta kommer inte att ske förrän medlemmarna vaknar till och börjar såväl reagera som att engagera sig, men att detta kommer att ske är oundvikligt.

De föreningar (medlemmar) som vaknar sist i denna process kommer att drabbas hårt. De har ju då ingen konkurrenskraft.

Detta forum besöks av såväl HSB som Riksbyggen, men så här långt har ingen från dessa organisationer på något sätt bemött det som står på dessa sidor (med undantag av den dementi HSB gick ut med, i anledning av vad jag skrivit om BoRevision... men trots detta så är nu BoRevision på väg att försvinna).
Detta är beklagligt, men det är så det alltid fungerat. Det finns för HSB bara två sätt att angripa problem. Antingen med tysthet (som regel plan 1) eller genom att "skjuta på budbäraren" (som regel plan 2), dvs angripa den enskilda medlem som framför någon kritik. Det har fungerat i alla år, men någonstans finns det en gräns.


Ledamot i brf

Exempel på stadgar som är skrivna till HSB:s och styrelsens fördel?

28/03 2006 (793) e
    Kommentar av Admin
Exempel?

Alla stadgar för alla föreningar.
Såväl HSB:s normalstadgar som alla föreningars stadgar (som pga medlemmarnas oengagemang nästan aldrig avviker från HSB:s uselt skrivna normalstadgar).

Vem som helst kan säkert se att stadgarna inte precis är till medlemmarnas fördel eller bevakar medlemmarnas såväl gemensamma som enskilda intresse, men rent generellt kan man särskilt notera att ytterst, ytterst lite i stadgarna reglerar styrelsens/förtroendevaldas arbete och hur HSB ska/får involvera sig i föreningen och styrelsens arbete.

Stadgarna är av HSB uppbyggda på ett så "smart" sätt att medlemmarna ska ha minsta möjliga insyn i och kontroll över hur föreningen styrs. Ytterst lite i stadgarna stödjer demokrati i föreningen. Det finns inget som beskriver styrelsens informationsplikt.

Det finns ingen stämma där man kan ställa alla frågor som skulle behöva ställas för att utröna hur styrelsen arbetat och om allt gått rätt till. Rättigheter och skyldigheter är en viktig bit. Det finns lite om medlemmarnas skyldigheter, men nästan ingenting om rättigheter (det är nog inte meningen att medlemmarna ska ha några rättigheter). Och det finns inget i stadgarna som underlättar för medlemmarna att ha löpande kontroll över hur ekonomin hanteras.

Det finns heller inget i stadgarna som tydligt talar om vad konsekvenserna blir om oegentligheter förekommer i styrelsen. Det finns nästan inget i stadgarna som underlättar för medlemmarna att avgöra vad som egentligen är rätt eller fel (allt överlämnas till de likaledes luddiga lagarna). Allt för att försvåra för medlemmarna.

Etc, etc, etc. i all oändlighet...

För lite mer information, se sidan om stadgar (klicka här)

Där finns några exempel, men långt i från allt, på vad som bör justeras i stadgarna.

PS.
Jag kan nämna att medlemmarna i min förening många gånger fått höra att vi inte ska lägga oss i styrelsens arbete eftersom vi har valt ledamöterna.
Detta är ett så dumt påstående att det egentligen inte förtjänar att kommenteras, men jag kan bara säga att det visar på hur styrelser tänker och hur långt borta från verkligheten de kan befinna sig.


myggan

"Främja medlemmarnas ekonomiska intressen"står det.Om man inte upphandlar har man inte främjat medlemmarnas ekonomiska intressen eller?


28/03 2006 (792) e
    Kommentar av Admin
Om en styrelse inte gör en upphandling inför ett större arbete så är det tveklöst så att styrelsen inte främjat medlemmarnas ekonomiska intressen.

Detta kan ingen argumentera emot. Förvånansvärt nog så utnyttjas denna formulering alltför sällan mot styrelser som misskött sitt styrelsearbete.

Det blir i stället så att medlemmarna gör det enkelt för sig och bara kickar den gamla styrelsen när oegentligheter upptäcks. Att det blir så beror nog mycket på att HSB (gissningsvis likadant inom Riksbyggen) gör allt för att med mer eller mindre falska argument försöka skrämma medlemmarna från att dra styrelsen inför rätta (inte minst eftersom att HSB själv sitter i styrelsen).

Förutom upphandlingar så tror jag det är ganska vanligt föreommande att ledamöter drar nytta av sin position i styrelsen på olika sätt (trots att detta är uttryckligen förbjudet).

Med dagens lagar/stadgar/regler är det som uppbyggt för att ledamöter ska utnyttja sina positioner för egen personlig vinning. Så man kan nog förutsätta att detta förekommer betydligt oftare än vad som upptäcks.


stephan

Hej Sven.
Naturligtvis finns inget i stadgarna, som är framtagna av HSB eller RB eller andra, något om upphandlingskrav. Fram till för några år sedan skötte tillexempel HSB allt i de flesta föreningar. Kom med förslagen, var konsulter utförde arbetena och besiktiga desamma. Då vill man inte ha regler. Vartefter det gick upp ett ljus för allt fler som sitter i föreningsstyrelserna att det är lite konstigt att allt från Ax till limpa ligger hos HSB, utom ansvaret som är styrelsen, börjar det nu förändras. Fler och fler inser att om man ska tillvarata medlemmarnas intressen bör arbeten, avtal etc konkurensutsättas.

Lagen: Säger heller inget om vilka regler som gäller för styrelser. Det är till och med så illa att styrelserna får vara "dumma" och besluta att anta ett arbete för 100 000kr istället för 10 000kr utan att kunna bestraffas mer än av medlemmarna genom att avsättas från sitt förtroendeuppdrag.
Däremot talar lagen om att det ska finnas rutiner beslutade av styrelsen.
ex: bostadsrättslagen 9kap.12§: "Styrelsen måste se till att det finns fastlagda vettiga rutiner för redovisning och handhavande av föreningens pengar och kontroll av detta. Det måste också finnas rutiner för uppföljning av att saker som beslutas på styrelsemöten och föreningsstämman verkligen har blivit utförda"

Vilket jag anser automatiskt att motsatsen att det som görs måste beslutas av styrelsen eller stämma borde vara självklart.

28/03 2006 (791) e


Sven (medlem)

Står det i lagen och/eller normalstadgarna (HSB) att bostadsrättsföreningar måste begära in ett visst antal offerter vid upphandlingar över en viss summa? Det är så klart bra om man gör det, men står det i lag/stadgar att så ska ske?

28/03 2006 (790) e
    Kommentar av Admin
Som Stephan skriver i efterföljande inlägg finns inget om detta i stadgar (definitivt inte i HSB:s normalstadgar, men knappast i någon enskild förenings stadgar heller).

Eftersom det är HSB och styrelser som normalt tar fram stadgar, i stället för, som det egentligen borde fungera, att medlemmarna gör detta, så skrivs stadgarna i princip enbart till HSB:s och styrelsernas fördel.

Det finns dock en allmän praxis som säger att upphandlingar ska göras och att minst tre leverantörer ska kontaktas vid större upphandlingar.
Naturligtvis ska denna praxis införas i alla bostadsrättsföreningars stadgar. Omedelbart!
Medlemmarna måste kräva detta (då med fördel stadgarna skrivs om helt).

I lagen står det heller inget om detta. Dock är lagar sällan/aldrig skrivna på ett konkret sätt, så även om det inte står uttryckligen att upphandlingar ska göras så innebär detta inte att en styrelse kan göra precis hur den vill.

En styrelse ska tillvarata medlemmarnas bästa. Om t.ex. en styrelse köper något för 100.000 kr som man skulle kunna få för 10.000 kr så kan man knappast säga att styrelsen sett till medlemmarnas bästa.

Det är då fullt möjligt för en eller flera medlemmar att göra en polisanmälan och låta rättsmaskineriet arbeta lite för att avgöra om fel begåtts.


stephan

Jaha kan alla medlemmar i HSB nu också kalla sig ägare i resebolag, och kan åka till Cypern på ägarrabatt?Följ med till Cypern i mars!

Här kommer ett erbjudande från VitalTour, resebolaget som HSB Stockholm är delägare i.

Då vi gör säsongens första resa till Cypern vill vi passa på att erbjuda alla förtroendevalda och anställda inom HSB att följa med till Cypern.
(Ta gärna med vänner och bekanta).
Vi bor på det bekväma lägenhetshotellet Panas&Electra, beläget vid stranden i Agia Napa.
Här blir det fullt av aktiviteter och underhållning under veckan.

Priset för resan är endast 3.800:-28/03 2006 (789) e
    Kommentar av Admin
Jag tycker det är bra att HSB, med medlemmarnas pengar, investerar i ett resebolag utifall att detta kommer alla medlemmar till del.

Men varför ska bara anställda på HSB och förtroendevalda få erbjudanden?

I och för sig tycker jag inte att en vecka på Cypern för 3.800 kr låter särskilt förmånligt... låter mer som om HSB ska göra sig en hacka på anställda och förenings-förtroendevalda.

Är det bara jag som tycker att 3.800 kr för en vecka på Cypern i mars låter dyrt?

Jag lägger hellre till 2.000 kr och åker till Thailand en månad.


myggan

AmJ
Upphandla?
Min styrelse har aldrig upphandlat.
Fler som du så blir det ordning!


28/03 2006 (785) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 21:40:35 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: