Sida: << | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Admin

STADGAR

Jag vill bara informera om HSB:s syn på bostadsrättsföreningarnas stadgar.

Hur märkligt det än låter så behöver man inte följa stadgarna, enligt HSB (informationschefen på HSB Malmö).

Detta kan kanske vara bra att känna till för såväl styrelser som medlemmar.

Anledningen till HSB:s utalande var att vår förening inte följt stadgarna under de senaste åren avseende §1;
"Vidare har föreningen till ändamål att främja studie- och fritidsverksamheten inom föreningen samt för att stärka gemenskapen och tillgodose gemensamma intressen och behov, främja serviceverksamhet med anknytning till boendet".

Man behöver inte ens ha en organisatör för studie- och fritidsverksamheten i styrelsen.

Det är kanske inte alla som känner till att stadgarna (dvs den del som inte är lagstadgad, och kopierad från lagtexter) bara är att ses som rekommendationer.

1/10 2006 (1268) e
    Kommentar av Admin
Om man en dag i framtiden inför stadgar som någon behöver bry sig om att följa, så tycker jag att det också måste införas ett lagstadgat krav på att styrelsen ska dela ut dessa stadgar till medlemmarna.


JA - ledamot

Kan dock berätta om motsatt situation till dålig styrelse - knepiga medlemmar,

Vi har tex en medelm som anklagar styrelsen för maktmissbruk och som skall "anmäla" styrelsen och anser oss vara inkompetenta.

Detta framfördes vid en stämma om ett visst beslut. Personen har dock inga belägg för det som sägs och hänvisar till regler som inte finns.

Dessutom fattade stämman beslut enligt förslaget så medlemmen får väl söka ogiltigförklara stämmobeslutet, vilket dock inte kommer gå.

Suck...

1/10 2006 (1267) e
    Kommentar av Admin
Ja, det är tyvärr oundvikligt att det finns problem på bägge hållen. Man ska veta att det verkligen inte är lätt att sitta i en styrelse eftersom man aldrig, aldrig kan göra alla till lags. Man får alltid någon emot sig, hur man än gör.

Men de som hotar med att anmäla styrelsen baserat på icke-existerande regler och som inte har belägg för vad medlemmen framför får man väl bara försöka ta med en nypa salt.

Det är som regel lite lättare för en styrelse att ignorera en medlem som har fel än det är för en medlem som har rätt att få rätt mot en styrelse som har fel.

Jag tror att avsaknaden av regler inom bostadsrättsföreningar borgar för konflikter, och jag är säker på att ett bättre regelverk skulle göra livet lättare inte bara för medlemmarna utan även för alla styrelser.


stephan

Brottslig styrelse

På stämman för 4 månader sedan beslutades att föreningens 5 uteparkeringar skulle rustas upp och motervärmare skulle monteras på varje plats.
Motorvärmare sätts inte upp och ändå kommer varje p-plats kosta cirka 9000kr st. Nu höt jag att man inte tänker höja p-avgifterna något(de flesta i styrelsen har ju bil och någon har flera platser). Är det rätt stt alla ska vara med och pynta? cirka 400platser hyrs ut till externa kunder. Föreningen har aldrig betalat moms trots lagstiftning!! Nu till det skrämmande i kråksången. Styrelsen har beslutat om ny belysning från gamla 9 meterstolpar med det behagliga gula skenet till 6metersstolpar som brukar sitta vid gångvägar. Jag och en vän har skrivit till styrelsen (brev nummer cirka 99 och 100, inget svar hittills)om att belysningen är sämre nu. Vi en parkering hade kommunen monterat på en extra armatur för att lysa upp bättre vid en kiosk som hade problem med inbrott. Denna stolpe står vid den nyombyggda parkeringen, vad gör då styrelsen för att "dölja" att de gamla lamporna lyste bättre. Jo man hyr en skyligt och monterar ner kommunens armatur så att det nu bara sitter en kvar på stolpen. Jag har ringt Tekniska nämnden i kommunen, talat med chefen och de har inte hört något om detta. Jag har nu skrivit till revisorn och föreslaget honom att kalla till en extrastämma, för inte kan man väl ha brottslingar i styrelsen?????

Hej f.d, första gången jag vänder mig direkt mot dig som åhörare på detta forum.

Jag ber dig om din synpunkt vad jag ska göra mot styrelsen, som uppträtt som brottslingar enligt ovan om stöld av annans egendom, eller i bästa fall om de nu lämnar 5000kronor-armaturen tillbaka till kommunen då det handlar om egenmäktigt förfarande.

30/09 2006 (1266) e
    Kommentar av Admin
Ja, så kan det fungera i en diktatur.

"Redan" år 2004 skrev SvD om diktaturväldet i bostadsrättsföreningar;
"Bostadsminister Lars-Erik Lövdén (s) beskriver bostadsrättsföreningar som en liten demokrati, men flera läsare som ringt SvD använder ordet diktatur när de ska beskriva sin förening."

Påståendet från dåvarande bostadsminister visar hur verklighetsfrämmande politiker kan vara. Nu har vi ingen bostadsminister längre, men vi får se om regeringsbytet leder till att denna post upprättas igen.

SvD skriver vidare;
"En pressad bostadsrättsföreningsstyrelse kan, utan några direkta ekonomiska risker och utan nämnvärd risk att ej bli omvalda, köra över en opinion med maktmedel som i sin enkelhet är ganska förvånande.
Om till exempel en styrelse eller en föreningsstämma fattar beslut som enligt bostadsrättslagen är formellt felaktiga - hur ska den enskilde medlemmen kunna veta dels vilka beslut som faktiskt är felaktiga och dels vilka åtgärder som man då kan vidta? Inte ens de mest erfarna juristerna på området vågar alltid uttala sig med säkerhet om var gränsen går i olika beslutssituationer. Likväl förutsätts att varje bostadsrättsinnehavare känner till regelverket till fullo.
Man kan i vart fall vara säker på att styrelsen i en svår situation har anlitat specialister på aktuellt område, vilka är beredda att tala i deras sak. Den enskilda medlemmen har här inte motsvarande möjligheter vare sig ekonomiskt eller rent praktiskt.
"

För att förtydliga vad som står här ovan så är det så att om det uppstår en konflikt mellan en medlem och styrelsen så har styrelsen alltid HSB:s (etc) fulla stöd genom hela processen, och styrelsen har obegränsat med pengar. Dvs medlemmarnas pengar, inkl. den medlems pengar som konflikten är med. Medlemmen får alltså inte bara betala för sitt eget försvar med egna pengar, utan även för styrelsens försvar mot honom/henne själv. Styrelsen behöver inte röra ett finger utan kan bara låta medlemmarnas pengar rulla, utan att lägga ut en krona av sina egna pengar.

Det är mer än lite otroligt att medlemmarna är så apatiska att de accepterar hur illa styrelser behandlar medlemmarna, och att de tillåter att styrelser ljuger medlemmarna rakt upp i ansiktet, och att styrelser fullständigt struntar i medlemmarnas åsikter.

När nu forskare kommit fram till vad vi redan visste - "Maktmissbruk i styrelser är vanligt" - så undrar man vilken revolutionerande förändring detta kommer att innebära inom Sveriges bostadsrättsföreningar.

Eller kanske allt fortsätter sin gilla gång, som alltid annars?

Ja, inte kommer styrelserna att självmant ändra på sig, det är något som är säkert. Det enda som fungerar är rätt personer på rätt plats, och att medlemmarna omedelbart kastar ut styrelser eller enskilda ledamöter som inte beter sig så som en styrelse eller ledamot ska bete sig.

Om sedan styrelser/ledamöter/bostadsorganisation inte följer lagen så kan man nog inte göra som gjorts i alla tider, dvs ingenting. Medlemmarna måste helt enkelt statuera exempel genom att låta åtala ej laglydiga styrelser/ledamöter/bostadsorganisationer.Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


myggan

Svar till Magnus

På vilka grunder vill du inte ge vår styrelse ansvarsfrihet?
Svar:Det hörde du på årsmötet!
Ingenting har styrelsen gjort rätt alltså allt fel!

Teaterpjäs!! 4 timmar!!
Svar:Mötet började 15.00 sluttade kl 19.00 för att ordf.för mötet upplyste oss om att ishockeymatchen med sverige börjar.

Vad gjorde ni av ansvarsfriheten för 2004?
Svar:Styrelsen fick ingen ansvarsfrihet 2004 och det ärendet ligger hos tingsrätten.

Jag tycker snarare att du ska oroa dig för vad vår granskningsman kommer kosta dig och dina grannar. Fram till maj har han debiterat 64 000 kronor och granskningen är ännu inte avslutad

Svar:Småpotatis och kanske välanvända pengar för att granska hela den ekonomiska förvaltning 4 år bakåt i tiden.
Alla föreningar skulle ha en oberoende granskning tycker jag.Är alla papper i ordning så är det väl inget att oroa sig för...

Utan en fungerande styrelse finns inte föreningen, vill jag minnas att det sades. Styrelsen sa att om den inte fick ansvarsfrihet så avgår den.
Svar:Varför står det då inget om detta i prptokollet från mötet?
Vad hindrar att man väljer en ny styrelse innom 5 min?
Vi ska inte behöva höra att "Eran förening finns inte imorron om styrelsen inte får ansvarsfrihet"
Men nu är det så att stämman är klandrad hos tingsrätten och kan bli ogiltigförklarad samt måste göras om i sin helhet.

Men ni var inte ens 10 procent som röstade för det.
Vi tappade ett antal röster pga att folk blev rädda annars så hade styrelsen inte fått ansvarsfrihet och avgått.Så nu vet du att stämman är klandrad inte av mig utan en annan medlem.


Svar till Magnus

Du skriver att granskningsmannen har kostat 64.000kr , men du glömmer att upplysa om att arkitekten har debiterat 79.000 + konsultarvode!
Detta för att rita om planen gällande våran "dunge"
I "Myggnytt" VÄLJER styrelsen att utelämna info om väsentliga saker.
Intresseföreningen FÅR inte informera vare sig på anslagstavler,brevlåder,radio eller tv!Då hotas man med vräkning.
Jag kommer INTE att informera (vågar inte) men det finns ju andra i Intresseföreningen som vill informera och detta kan jag inte hindra.

29/09 2006 (1265) e
    Kommentar av Admin
Det är tyvärr alltför vanligt att styrelser i rent och skärt egenintresse utnyttjar sin makt för att i allra möjligaste mån inskränka medlemmarnas lagstadgade yttrande- och åsiktsfrihet.

Tur då att din styrelse inte kan komma åt dig för vad du skriver här i detta forum, där just yttrande- och åsiktsfrihet råder (oavsett vilken ståndpunkt man har).


Magnus IP: 213.114.90.139

Kul idé med en intresseförening i en redan befintlig förening. En förening i föreningen. Hela din bostadsrättsrättsförening är väl i grund och botten en intresseföreing, Myggan. Sen är ju din intresseförening en ens tio procent av dom boende. Ni var väl ca 12 personer med var sin tilltjatad fullmakt som var på den senaste årsstämman. 12 (23 med fullmakterna) av 276.

28/09 2006 (1252) e
    Kommentar av Admin
Jag visste inte att det fanns krav på hur stor en intresseförening kan vara. Jag skulle vilja säga att det inte spelar någon roll om en intresseförening består av 2 eller 2.000 personer.
Er förening är nog tyvärr rätt unik. Många, många fler föreningar borde ha intresseföreningar (och gärna flera stycken i varje förening).

Hade demokratin fungerat så hade detta funnits. Den som inte tycker demokrati är bra kanske skulle ta och fundera på att flytta till något annat mindre demokratiskt land, t.ex. Kina eller Cuba. Efter några dagar i dessa länder så tror jag man varmt skulle välkomna att det till viss del finns demokrati och yttrandefrihet och åsiktsfrihet i Sverige (även om det, som sagt, inte alltid är fallet inom brf:ar).


Inlägg i ämnet har flyttats hit:

Fd. ledamot i brf - 1253

Magnus jag har förstått det. Tänk om admin, Myggan, Stephen mfl suttit med i styrelsen i sin förening, då hade ju 4-5 föreningar i Sverige fungerat perfekt.


Admin

Upplysningsvis består en styrelse normalt sett av mer än en person, om du inte kände till detta.

Om du ska försöka vara cynisk så kanske det vore idé att vara lite mer realistisk i dina angrepp.

Men jag förstår att du försöker smida medan järnet är varmt. Varje gång (sedan start) det kommit in någon i detta forum som på det minsta sätt hållit med dig så har du vaknat till ordentligt.

Bara synd att du så sällan har något att tillföra, utan att allt du säger bara går ut på att kritisera de som framför sina åsikter... och då inte ens för innehållet i åsikterna, utan bara för att vi har åsikter som vi vågar framföra.

Du har hakat upp dig som en gammal grammofonskiva som bara spelar samma spår hela tiden. Försök tänka i lite nya banor.


Magnus (IP: 213.114.90.139) - 1254

Stephan, Myggan, Admin, G-I, Sven... En skön samling killar som beundrar sig själva mer än nåt annat i detta forum. Aldrig har dom fel, alltid har dom rätt.


Admin

Jag vet inte om vi alltid har rätt, men det fina är att om vi skulle ha fel i något så kan hela Sverige korrigera oss i detta största forum i Sverige för bostadsrätter.


Fd. ledamot i brf - 1255

Magnus, du tog orden ur min mun.......Klubben för inbördes beundrare huvudkrav att ha som livsuppgift att förtala sin förening o HSB, med alla fel dom gör hela tiden...


Admin

Jag tror inte Magnus tog orden ur din mun, dessa ord har du haft i din mun under det senaste året.

Jag tror att du inte förstått att man inte förtalar någon eller något för att man informerar om hur det ligger till.

Det är trist att du och Magnus i rent egenintresse tar illa upp för att vi avslöjar sanningen, men som sagt, man kan inte vara alla till lags.


Fd. ledamot i brf - 1256

Admin vad fan har man stadgarna till för då? Nu får du ju fan ge dig!

O jag har kanske missat men är det tillåt enl. bostadsrättslagen att inte betala hyran i tid? O vår förening har den boken + lagen om ekonomiska föreningar vilker en brf är.


Admin

Att du, som suttit i styrelsen under många år, inte kan något om bostadsrättsföreningar är beklagligt, men du får nog faktiskt lära dig att åtminstonde läsa innantill. Jag vill inte hålla på och förklara samma sak om och om igen.

"O jag har kanske missat men är det tillåt enl. bostadsrättslagen att inte betala hyran i tid?"
Ja, även detta har du tydligen missat, trots att jag ingående förklarat för dig hur det fungerar.

"O vår förening har den boken + lagen om ekonomiska föreningar vilker en brf är."
???


G-I - 1257

Hej Fd. ledamot i brf
Jag beundrar inte mig själv, men jag är stolt över att ha skrivit de sidorna som finns här om Riksbyggen (med hjälp av några andra).
Mycket blind ska man vara för att stå ut med Riksbyggen.
Jag tycker att det är synd att du och några andra inte ser mer värde i att granska makten (Rb + HSB).
Som sagt förut tusen gånger: som lagen och HSB, Rb fungerar idag, KAN det fungera bra i ett antal föreningar. Men föutsättningar för maktmissbruk finns, och maktmissbruk går att konstatera i ett stort antal föreningar som är medlemmar i HSB eller Riksbyggen.


Myggan - 1258

Till Magnus:
" Sen är ju din intresseförening en ens tio procent av dom boende. Ni var väl ca 12 personer med var sin tilltjatad fullmakt som var på den senaste årsstämman. 12 (23 med fullmakterna) av 276."
Tilltjatad fullmakt?
Vad menar du?
Kan upplysa dig om att vi hade mer en nog med röster får att styrelsen inte skulle få ansvarsfrihet när vi gick dit, men efter en väl framförd teaterpjäs på 4 timmar så var det flera som inte orkade vara kvar.Vi satt i 4 timmar utan paus!!
Sen när vi kommer till frågan om ansvarsfrihet så blir vi upplysta av ordf.för mötet:Ger vi inte styrelsen ansvarsfrihet så finns inte eran förening mer!
Tror jag det att folk blir rädda!
I övrigt så kan jag upplysa dig om att intresseföreningen har 63 medlemmar i skrivande stund.


Magnus - 1259

Jaha och på vilka grunder vill du inte ge vår styrelse ansvarsfrihet? Teaterpjäs!! 4 timmar!! Du kommer med sådan påståenden så det är mycket svårt att ta dig på allvar. Ansvarsfriheten avgjordes väl ganska tidigt under mötet. Då var väl de flesta kvar på mötet. Vad gjorde ni av ansvarsfriheten för 2004? Ni gjorde inget av det? Och så undrar du varför jag inte är inne i detta forum så ofta.

Jag tycker snarare att du ska oroa dig för vad vår granskningsman kommer kosta dig och dina grannar. Fram till maj har han debiterat 64 000 kronor och granskningen är ännu inte avslutad.

Utan en fungerande styrelse finns inte föreningen, vill jag minnas att det sades. Styrelsen sa att om den inte fick ansvarsfrihet så avgår den. Det var väl det du önskade hela tiden? Men ni var inte ens 10 procent som röstade för det. Så dina 60 medlemmar i intresseföreningen kanske gick långt innan dom skulle rösta för den så viktiga ansvarsfriheten.


Admin

Det kan nog vara väl spenderade pengar.

Jag tror de flesta sunt tänkande människor håller med om att man ska inte avhålla sig från att granska en styrelse bara för att det är förenat med en kostnad.

Det är väl knappast rimligt att en styrelse ska ha total makt, vara maximalt skyddad från insyn och ovanpå detta vara helt fri från kontrollmöjligheter av medlemmarna?


Magnus - 1260

Återigen, kan du svara på detta, myggan? En intresseförening i en redan befintlig förening. En förening i föreningen. Hela din bostadsrättsrättsförening är väl i grund och botten en intresseföreing. Dessutom är den självutnämd.


Admin

Jag ska egentligen inte svara för Myggan, men din fråga (som du ställt några ggr tidigare, och som du dessutom fått svar på) är så utomordentligt märklig.

Vad är det för fel på en intresseförening i en bostadsrättsförening?
Det kan väl inte vara annat än positivt?
Vad är det som du ser som så konstigt eller farligt med detta?

Vad är det sedan för fel på att intresseföreningen är "självutnämnd"? Brukar inte intresseföreningar vara detta?
Eller du tycker att det ska vara styrelsen som bestämmer vilka intresseföreningar som ska finnas, om dessa ska finnas och vilka som ska få vara med i dem?

PS.
Som med alla andra frågor så kan varken Magnus eller "Fd. Ledamot i brf" försvara sin inställning.
De bara kastar ut sig påståenden utan grund och sedan klarar de inte ens att föra en diskussion (vilket naturligtvis inte är så konstigt om man inte har några argument för det man säger).
Därav avsaknaden av svar (här och överallt annars) på de frågor som ställs till dessa två personer.


Magnus - 1261

Det är ca 5 -10 personer i detta forum som regelbundet skriver inlägg om hur dåligt allt är. Så det måste vara ett fruktansvärt stort problem inom HSB.

Sveriges största forum för brf, jo jag tackar jag.

Skrattretande är vad det är.


Admin

Ja, säg du ett forum om bostadsrätter som är större så ska jag erkänna att jag hade fel. Men något sådant forum kommer du inte att hitta.

Det stämmer som du säger att det bara är 5-10 personer som regelbundet skriver i detta forum. Det är beklagligt, men det gör inte forumet mindre.

Det är i snitt 250 besökare per dag i detta forum (och antalet ökar hela tiden). Det gör 7.500 i månaden. Eller 90.000 om året. Och denna siffra på 90.000 exkluderar de ännu fler besökarna till övriga sidor här om bostadsrätter. Om du inte tror att dessa besökare tids nog kommer att vakna upp (så som redan nu har skett, men i en ännu större omfattning) och reagera för situationen inom bostadsrättsföreningar så kan var och en fundera på vad/vem som är skrattretande.

I grund och botten så handlar det om att bevaka sin livs största investering, och förr eller senare kommer medlemmarna att inse att det är inte rimligt att t.ex. lägga ner massor med tid på att spara någon hundralapp om året på teleräkningen, medan man inte lägger ner någon tid alls på att bevaka investeringen i bostaden på hundratusentals eller miljoner kronor.

Min avsikt är inte att detta forum ska vara ett problem för HSB, min avsikt är att problem ska lösas och att föreningar ska börja fungera bättre... inte minst din förening, som uppenbart är i behov av att fungera bättre.

Den dag HSB tar mod till sig och öppnar upp sig för medlemmarna, och svarar på frågor i forum (t.ex. detta), den dag har hela HSB-organisationen tagit första steget i rätt riktning. Efter så många år borde det vara dags för HSB att börja bry sig om medlemmarna (som också är HSB:s arbetsgivare, även om HSB inte vill se det på detta sätt).

Vi får se vem som har rätt, men om inte HSB gör drastiska förändringar så är HSB:s existens i fara och HSB kommer att upphöra som organisation.

PS.
I detta forum finns den möjlighet som HSB inte vill ge sina medlemmar, dvs att lufta sina åsikter och kunna kritisera utan att bli trakasserad, förtryckt eller påhoppad (så som alltför ofta sker i föreningar).
I detta forum finns dessutom den möjlighet som många styrelser (liksom HSB) inte vill ge medlemmarna, nämligen att få svar på frågor, etc.

De som inte gillar att denna unika möjlighet till yttrande- och åsiktsfrihet finns (som "Magnus" och "Fd. ledamot i brf") störs säkert av att sanningen kommer fram här, men det finns inget de kan göra åt detta. Det är bara att "gilla läget" ;).Sven (medlem) - 1262

Tänk om alla kunde sluta med pajkastningen här och föra en civilicerad diskussion! Då skulle det här forumet ha potentialen att bli riktigt trevligt. Det skulle också vara trevligt om forumet kunde breddas lite så att det förutom kritik mot Riksbyggen och HSB även kunde handla mer om tex vanliga problem som kan uppstå i en förening och hur man löser dom. Kort sagt en lite mer positiv ton. Då tror jag säkert att forumet skulle locka till sig fler användare. Många avskräcks säkert av alla personangrepp som som förekommer här nu.


Admin

Ja, jag tror t.o.m. att det är Magnus och "Fd. ledamot i brf":s avsikt att med sina personangrepp försöka skrämma bort läsare (på exakt samma sätt som sker i HSB-forum).
Ärligt talat tror jag de lyckas dåligt med detta, men det positiva är att Sverige fått se vilken typ av människor det är som ibland sitter i styrelser.

"Fd ledamot i brf" har varit med i över ett år nu, och han har bara ägnat detta år till personangrepp på sandlådenivå. Nu har han fått en frände i "Magnus" som inte heller verkar kunna göra annat än att ösa sitt agg över oss, enbart för att vi informerar om verkligheten. Lite tragiskt att det är så.

Jag kan informera "Magnus" och "Fd. ledamot i Brf" att nu har ni visat vad ni går för. I fortsättningen så antingen följer ni två reglerna för detta forum (dvs sakliga inlägg utan personangrepp) eller så kommer jag för första gången att överväga att radera inlägg, innehållande någon form av personangrepp eller inlägg som inte hör till ämnet för forumet, från er två. Om ni kan ändra er och i stället har något att säga i sakfrågor om bostadsorganisationer eller bostadsrättsföreningar så är ni välkomna att framföra dessa synpunkter här, men blandar ni in påhopp mot andra skribenter så raderas inläggen från er två (och jag kanske även helt stänger av åtkomsten till detta forum för er två). Capisce?

Sven, jag håller med dig om att en mer positiv ton är att föredra (även om det är tillåtet att vara arg o/e irriterad här), och diskussioner om de problem som finns i föreningar är ju också diskussioner som många kan dra nytta av i stället för meningslöst hackande på varandra som leder till absolut ingenting.

Men framför allt skulle jag önska att styrelser som gör bra saker för sina medlemmar berättar lite om detta här. Detta så att andra föreningar kan lära sig hur man kan arbeta i en styrelse för att uppnå en säker förening och nöjda & glada medlemmar.

Även om du inte sitter i en förenings styrelse så kanske du har något som du tycker att styrelsen i din förening gjort bra, och då kan du väl dela med dig av detta för oss andra? För visst måste det väl finnas föreningar där medlemmarna är nöjda med styrelsen?Fd. ledamot i brf - 1263

Sven är på rätt linje. Jag skrev i våras om ett förmånligt IP o bredbandsavtal (för 150kr/mån som HSB förhandlat fram för medlemmar i HSB Norr. Med samma villkor. Som jag fick betala 99 + 285 (med autogiro). Då började admin direkt analysera hasitghet, switchar, att det måste vara något fuffens med att HSB själv fick nåt för det osv.

Det visar ju att om man har ett konkret exempel så ska det analyseras sönder. POÄNGEN var ju att man fick både IP o bredband 234kr/mån billigare tack vare HSB som gjort förhandlingen.
Men det var svårt för vissa här att svälja det.
Hade man tyckt det var bra hade jag kunnat tycka detta forum var lite mer seriös.


Admin

Suck!


Fd. ledamot i brf - 1264

"Men framför allt skulle jag önska att styrelser som gör bra saker för sina medlemmar berättar lite om detta här"

Med hänvisning till förra inlägget..........

Och då min förening har en mycket bra ekonomi så tar föreningen kostnaden i 3 år. Dvs. alla som vill har då gratis IPtelefon o bredband.


Admin

Varför är det så himla svårt för dig att förstå?
Du förstod inte ens vad Sven skrev.

Du jämför äpplen med päron i stället för äpplen med äpplen och päron med päron. Vad gäller bredbandsavtalet så faller det sig väl rätt naturligt att priset är beroende på olika faktorer, och att dessa faktorer ska räknas in?

Normalt sett är t.ex.en bredbandslina på 0.5 Mbit/s billigare än en bredare och bättre lina på 10 Mbit.

Att man tar med de faktorer som påverkar priset är inte att analysera sönder något. Det är att använda sina hjärnceller en smula.

Jag vet inte vad du menar med att du fick IP (???) och bredband 234 kr/mån billigare...
IP? Menar du kanske IP-telefoni?
Billigare än vad? Billigare än HSB:s ordinarie pris eller billigare än vad du skulle kunna fått det från annat håll?

Sanningen är att HSB:s "billiga" alternativ är dyrare än vad andra tar. Men detta har jag redan påvisat en gång, så det finns ingen anledning att ta upp detta ännu en gång.


Magnus - 1298

Men ni är fortfarande bara 5-10 personer som skriver regelbundet här inne.

Måste vara ett stort problem i Sverige.

Och nej, Jag tror inte att det kommer att öka till er fördel. Sorry.

Det är i snitt 250 besökare per dag i detta forum (och antalet ökar hela tiden). Det gör 7.500 i månaden. Eller 90.000 om året. Och denna siffra på 90.000 exkluderar de ännu fler besökarna till övriga sidor här om bostadsrätter. Om du inte tror att dessa besökare tids nog kommer att vakna upp (så som redan nu har skett, men i en ännu större omfattning) och reagera för situationen inom bostadsrättsföreningar så kan var och en fundera på vad/vem som är skrattretande.


Admin

Det var ju väldigt vad du är enkelspårig. Har du inget nytt att komma med? Du kan väl i alla fall variera dina meningar en aning.

Vad du tror är irrelevant. Faktum kvarstår att antalet besökare ökar vare sig du vill det eller inte. Utöver detta så är jag ändå rätt nöjd med resultatet som det är. Det räcker för mig att vara störst.

PS 2.
En påminnelse om de mycket enkla och lättfattliga reglerna (utdrag) för detta forum;

Håll forumet rent och snyggt. I detta forum diskuterar vi enbart bostadsrätter och sådant som direkt kan kopplas till detta ämne. Om detta (och inget annat) kan du ställa frågor, kommentera eller diskutera.
Inga personangrepp. Inga kränkande inlägg mot enskilda personer. En vänlig ton önskas. Inlägg för att enbart kritisera andra skribenter för deras åsikter är ej tillåtet och personangrepp kan, om så sker, polisanmälas.
Det ska vara en saklig debatt i detta forum! Inlägg där t.o.m. bara en del av inlägget bryter mot de ytterst enkla reglerna här kan komma att raderas.Myggan - 1303

Övertygad om att detta forum kommer att bli världsberömd den dagen både HSB och RB ramlar omkull.
Vare sig HSB eller RB kommer att finnas kvar om några år.HSB har funnits i 83 år och kommer aldrig att fylla 90.
Bara en tidsfråga innan media får upp ögonen och då vaknar folk.
Titta bara på borev som aldrig har haft en autoriserad revisor anställd.Det var inte mycket skrivet i media om detta , men det som skrevs orsakade att HSB säljer borevision i "förtroendehöjande syfte"
Förr eller senare vaknar media och granskar både HSB och RB och då ramlar alltihop.
Och dom stora elefanterna ramlar alltid tyngst!


Fd. ledamot i brf - 1305

Myggan, med 100% säkerhet så kommer HSB; RB mfl överleva detta forum. Magnus ger ju ett bra exempel på att om det är 90000 besökare /år varför skrivs det inte mer här då? Antagligen bara för att det är några få som tycker ssom 4-5 pers i detta forum.

O försöka begära ett möte med Mona Shlin (i förra regeringen) för att få henne att "vakna" upp, det är ju skrattretande.


Admin

Ja, jag håller med dig. Om det varit så att någon nu skulle begära ett möte med Mona Sahlin för att diskutera bostadsrättsfrågor så skulle detta vara aningens märkligt. Tur då att ingen här framfört några sådana tankar.

Kanske du och signaturen "Magnus" skulle starta en klubb? Ni verkar ha mycket gemensamt. Även orden ni väljer att kopiera från varandra.

PS.
Detta inlägg följer ej heller reglerna för detta forum (hör ej till ämnet) och kommer att raderas. Tillsvidare ligger det dock kvar.

PS 2.
En påminnelse till dig och "Magnus" om de mycket enkla reglerna (utdrag) för detta forum;

Håll forumet rent och snyggt. I detta forum diskuterar vi enbart bostadsrätter och sådant som direkt kan kopplas till detta ämne. Om detta (och inget annat) kan du ställa frågor, kommentera eller diskutera.
Det ska vara en saklig debatt i detta forum! Inlägg där t.o.m. bara en del av inlägget bryter mot de ytterst enkla reglerna här kan komma att raderas.
Inga personangrepp. Inga kränkande inlägg mot enskilda personer. En vänlig ton önskas. Inlägg för att enbart kritisera andra skribenter för deras åsikter är ej tillåtet och personangrepp kan, om så sker, polisanmälas.


Fortsatta regelbrott från dig och Magnus kan komma att beivras utan förvarning från och med nu!


Fd. ledamot i brf - 1306

Vem är det om inte håller sig till ämnet i detta forum? Det var ju själv som tog upp det med ministrarna o SvD...


Admin

1. I egenskap av Admin så behöver jag inte följa några regler här.
Jag bara sätter upp regler för de som tittar in. ;)

2. Det jag tog upp om statsrådens lagbrott - såväl som SvD - berörde faktiskt i allra högsta grad bostadsrättsföreningar och problemen inom dessa. Läs igen.

3. Du och "Magnus" från Myggans förening har fått fler chanser att skärpa till er än vad ni förtjänar. Vänligen, gör detta nu så blir det säkert roligare för alla.

Kritisera gärna, men på ett sakligt och konstruktivt sätt - i enlighet med reglerna för detta forum -, i stället för dina konstanta och os(m)akliga personangrepp på skribenterna, som jag tror vi alla kan vara överens om inte tillför något för någon.Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


Fd. ledamot i brf

Du som vet allt/kan allt vad gäller om man slirar med hyran? Varför förklarar du då inte det du som vet. Vår förening följer stadgarna.

Min åsikt om HSB där jag bor är att det har fungerat bra, men det tycks ju vara utom all rimlighet att det kan göra det.

Vad HSB gjort o inte gjort i denna affär är det ingen som i detalj vet. Inte ens du.28/09 2006 (1251) e
    Kommentar av Admin
Men snälla... det är ju precis vad jag har gjort!
Vad är det du inte förstått?

Följer din förening de stadgar som ni har i föreningen så begår styrelsen ett lagbrott, och kan straffas för detta.

Ännu en gång. Frågan var inte vad du tyckte om HSB där du bor. Frågan var om du tyckte att HSB agerat på rätt sätt i fallet med Maj.

"Vad HSB gjort o inte gjort i denna affär är det ingen som i detalj vet. Inte ens du."
Vi vet tillräckligt mycket, men det är sant att vi inte vet allt. Om styrelsen i Brf. Skatten skulle ta bladet ur munnen så är jag säker på att det skulle komma fram ännu mer hemskheter om HSB:s agerande.


Fd. ledamot i brf

Det är fortfarande styrelsen med EN HSB-ledamot som fattat beslutet attt vräka Maj eller hur? Inte HSB Mitt eller var det Västernorrland.

Med 90% syftade jag på att folk i allmänhet inte kan skilja på HSB o en brf-förening.

Stämde inte det jag skrev vad gäller sena hyresinbetalning? Så står det i våra stadgar iallafall. Men du har säkert egna som vanligt.......

Och om alla melemmar är så insnöade som du påstår varför engagerar du dig inte själv i en styrelse? Antagligen för att det är omöjligt att samarbeta med dig vilket man bör kunna göra som styrelseledamot.

O varför ids folk inte mer än några gånger skriva inlägg här? Tex Magnus i Myggans föreng, han insåg väl snabbt vilket slags forum detta är.

O varför skriver ingen från Myggans sk. intressförening nånting här? Dom var en ansenlig skara.

Nå detta ärende med Maj håller nog igång dig, Stephe mfl ända till jul.

Jag tycker Majs styrelse agerat fel med det man vet via media, som du nu litar benhårt på.

28/09 2006 (1248) e
    Kommentar av Admin
"Det är fortfarande styrelsen med EN HSB-ledamot som fattat beslutet attt vräka Maj eller hur?"
Som jag mycket utförligt förklarat, nej.

"Med 90% syftade jag på att folk i allmänhet inte kan skilja på HSB o en brf-förening."
Jaha... och? Varför upprepar du detta?

"Stämde inte det jag skrev vad gäller sena hyresinbetalning?"
Nej, inte en siffra rätt. Hur kan du ha suttit i en styrelse i alla dessa år utan att kunna något om vad som gäller i en bostadsrättsförening?
Alla ni medlemmar som läser detta, läs och begrunda hur stor okunskapen kan vara i en styrelse!


Så står det i våra stadgar iallafall.
Nej herr "fd. ledamot i brf", det står inte så som du skrivit i din förenings stadgar, men det som står där gäller inte, vilket du verkligen borde känna till. Sedan måste du nog lära dig skillnaden mellan lag och stadgar.

"Men du har säkert egna som vanligt"
???

"Och om alla melemmar är så insnöade som du påstår varför engagerar du dig inte själv i en styrelse?"
Jag har inte alls påstått att alla medlemmar är insnöade. Jag bara höll med dig. Skulle det hjälpa Sveriges alla medlemmar att bli mindre "insnöade" om jag gick med i en styrelse?
Hur många gånger vill du ställa denna fråga om varför jag inte engagerar mig i en styrelse? Tips om minnet inte räcker till, backa i detta forum


"Antagligen för att det är omöjligt att samarbeta med dig vilket man bör kunna göra som styrelseledamot."
Kanske det du, och vad har det med vad att göra?

"O varför ids folk inte mer än några gånger skriva inlägg här? Tex Magnus i Myggans föreng, han insåg väl snabbt vilket slags forum detta är. O varför skriver ingen från Myggans sk. intressförening nånting här? Dom var en ansenlig skara."
Jag har lite svårt att se kopplingen till vräkningen av Maj. Var detta det klokaste du kom på att säga efter min respons på ditt inlägg?

"Nå detta ärende med Maj håller nog igång dig, Stephe mfl ända till jul."
Snart är det jul igen... förhoppningsvis håller det igång oss ännu längre.

"Jag tycker Majs styrelse agerat fel med det man vet via media, som du nu litar benhårt på."
Jasså, jag litar benhårt på media? Drar vi inte liiite förhastade slutsatser här?
Att du tycker att Majs styrelse agerat fel har du redan förklarat. Men varför vill du inte svara på min fråga om din åsikt om HSB? Du tycker att HSB gjort helt rätt och du stödjer allt HSB gjort i denna skandalaffär?Inlägg i ämnet har flyttats hit:

Magnus (IP: 213.114.90.139) 1251

"O varför ids folk inte mer än några gånger skriva inlägg här? Tex Magnus i Myggans föreng, han insåg väl snabbt vilket slags forum detta är."

Precis, det är därför jag inte är här inne så ofta.


Admin

När man kritiserar dagens usla system inom föreningar så är det tyvärr oundvikligt att man trampar några på fötterna. Och det är klart att om dessa personer inte har några argument för sin sak så är det kanske lite svårt att föra en diskussion.

Men försök nu att inte hacka på varandra, eftersom det inte leder till något. Kom i stället t.ex. med konkreta förslag på hur världen ska bli bättre... eller i alla fall den odemokratiska HSB-världen.


Myggan - 1249

Till:Fd. ledamot i brf.
Så du påstår att du inte vet att HSB stödjer samtliga styrelser som gör som HSB säger?Mitt påstående är att det sitter styrelser som agerar nickedocker åt HSB.

Varför sitter det inte folk i styrelser som jobbar FÖR föreningen och inte åt HSB?
Svar:För att 90% av dom som sitter i en styrelse vet inte vad det innebär att sitta i en styrelse och att man har ett ekonomiskt ansvar solidariskt med samtliga i styrelsen.
Klart man kan sitta och reservera sig mot alla vansinniga beslut en styrelse tar, men det skulle vara hopplöst i det långa loppet.
Du är tydligen hjärntvättad av HSB och sitter nu inte i en styrelse...Undrar varför?
Kan du vara så vänlig att lägga ut länken till Din förenings hemsida?

" O varför ids folk inte mer än några gånger skriva inlägg här? Tex Magnus i Myggans föreng, han insåg väl snabbt vilket slags forum detta är."
Svar:Han hade inte så mycket att säga kanske..Men att han återkommer kan du vara säker på.

" O varför skriver ingen från Myggans sk. intressförening nånting här? Dom var en ansenlig skara."
Svar:Det är inte min intresseförening utan den är bildad i god demokratisk anda samt att dom "ÄR" inte "VAR"
Hur vet du att ingen i intresseföreningen inte skriver här?
Kan upplysa dig om att dom skriver här och är ständigt inne å läser här.
Roligt att läsa att du tycker Majs styrelse har agerat fel, men jag tror inte det var ditt eget beslut att tycka så utan det har HSB fått dig att tycka...
Ps.Glöm inte att lägga ut länken till Din förenings hemsida!Fd. ledamot i brf

Läs föregående inlägg exempelvis som jag skrivit och begrunda fakta för det är vad det är.

27/09 2006 (1247) e
    Kommentar av Admin
Som sagt, fakta är det inte, men läs gärna i min kommentar hur det egentligen ligger till.

Det är sak att inte veta vad som gäller i brf:ar, men innan du gör uttalanden som "Läs på lite om vad som gäller när man är sen med hyran" kanske du bör ha lite mer torrt om fötterna?
Med dina åsikter plaskar du runt i en ocean!

Du skriver också i ditt "faktainlägg" att du tror att att 90 % inte vet skillnaden mellan HSB och en bostadsrättsförening. Jag tror inte alls att det är så, men jag skulle kunna säga att det inte är så konstigt om man inte känner till detta. För i praktiken är det ganska mycket samma sak.

Man kan uttrycka det som att styrelserna i bostadsrättsföreningarna mest bara är HSB:s förlängda arm. Styrelsernas uppgift är att utföra vissa administrativa uppgifter som HSB inte vill hantera, och detta under HSB:s konstanta övervakning, så att det i så stor grad som möjligt blir som HSB (inte medlemmarna) vill ha det.

Att man inte ska diskutera "enskilda angelägenheter" i media är en åsikt som du får stå för helt själv. Hade inte enskilda angelägenheter dryftats i media så hade t.ex. inte Maj fått tillbaka sin av HSB och styrelsen förverkade bostadsrätt.

Och nej, du skrev inte att HSBs agerande var att hjälpa. Du skrev "man ska hellre hjälpa än stälpa en bostadsrättsinnehavare". Om du tycker detta så tycker du väl som alla oss andra, dvs att HSB gjort fel... eller?

Du är aningens motsägelsefull i vad du skriver, men om du nu inte tycker att HSB gjort fel så tycker du alltså att det är ok att begå lagbrott, så som HSB och styrelsen gjort i samband med vräkningen av Maj (vilket tyvärr media och den inkompetenta advokaten Fredrik Burvall inte uppmärksammat riktigt), och du tycker det är ok att ljuga så som HSB har gjort (äv. troligen vanligt förekommande i styrelser), och du tycker inte att man ska ta mänsklig hänsyn i sina beslut.

PS.
"Fd. ledamot i brf", eftersom du suttit i styrelsen borde du känna till att bostadsrättslagen ändrades 2003. De flesta bostadsrättsföreningarnas styrelser har inte informerat sina medlemmar om detta, och man har stadgar som inte gäller längre. De styrelser som inte sett till att uppdatera sina stadgar efter snart fyra år bör enligt min mening ställa sina platser till förfogande eftersom dessa ledamöter tydligt visat att de inte är kompetenta för sina uppgifter.

PS 2.
Jag gissar att "Fd. ledamot i brf" med sitt uttalande om att 90 % inte kan skilja mellan HSB och brf:ar antyder att okunskapen är stor bland medlemmarna.
Detta kan jag i så fall hålla med om. Men det är inte det värsta. Det är inte heller det värsta att styrelser ofta inte kan mycket mer än medlemmarna (ibland mindre) om vad som gäller i brf:ar och hur de fungerar. Det värsta är att det finns så många styrelser som försöker dölja sin okunskap och som försöker ge sken av att de kan någonting. Det är just detta som är ett av kärnproblemen, och som gör det mycket riskabelt att bo i bostadsrätt.Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum


stephan

maj vs f.d.ledamot

Du dök upp till slut i denna fråga i alla fall. Som vanligt tänker du inte inte innan du kastar dig över någon som skriver på denna sida. Man blir synnerligen trött på dig och dina synpunkter "hur kan admin veta"2 Är du dummare än tåget? Tror du ionte att HSB skulle blåsa i stora trumpeten i de fall HSB.ledamoten reserverat sig?

Ja du kom med något du tänkt ut någon gång, eller är det för mycket begärt?

27/09 2006 (1246) e
    Kommentar av Admin
Jag hoppas media gör en uppföljning av Majs vräkning, där man bl.a. kontaktar de tidigare ledamöterna.

Skulle vara intressant att höra vilken deal HSB gjorde med ledamöterna i denna styrelse, inte minst under den timme den sista dagen då de hade möte om hur de skulle formulera till media att Maj fick tillbaka sin bostad.


Fd. ledamot i brf

Enl. stadgarna om sent inbetald hyra:
"Nyttjanderätten till en en lägenhet som innehas med bostadsrätt och som tillträtts är förverkad och föreningen således berättigad att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning.

1 Om bostadsätthavaren dröjer med att betala årsavgiften eller som det är månadsavgiften (hyran)utöver två dagar efter förfallodagen."

Brukligt är att gå i tre steg ex. vid sena hyresinbetalningar;
1 Uppmaning till rättelse
2 Varning
3 Förverkande av lägenheten (vräkning).


Sen är det min personliga o säkert många andras uppfattning att man ska inte diskutera enskilda angelägenheter i massmedia.

Och "att hjälpa istället för att stjälpa"
Skrev jag att HSBs agerande var att hjälpa?
Det var min personliga uppfattning.

Och jag skulle tro att 90% inte vet skillnaden mellan HSB och en bostadsrättsförening.

27/09 2006 (1245) e
    Kommentar av Admin

Nu stämmer lyckligtvis inte det du har skrivit i ditt inlägg, men om det hade varit som du tror, tycker du verkligen det hade varit rimligt att man skulle kunna bli av med sin bostad om inte avgiften är inbetald den 3:e i månaden?Hela utdraget om förverkande i bostadsrättslagen följer här (läs och lär "Fd. ledamot i brf"2

Förverkande


18 § Nyttjanderätten till en lägenhet som innehas med bostadsrätt och som tillträtts är, med de begränsningar som följer av 19 och 20 §§, förverkad och föreningen således berättigad att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning,
1. om bostadsrättshavaren dröjer med att betala insats eller upplåtelseavgift utöver två veckor eller den längre tid som kan vara bestämd i stadgarna från det att föreningen efter förfallodagen anmanat honom eller henne att fullgöra sin betalningsskyldighet,
1 a. om bostadsrättshavaren dröjer med att betala årsavgift, när det gäller en bostadslägenhet,

mer än en vecka efter förfallodagen

eller, när det gäller en lokal, mer än två vardagar efter förfallodagen,
2. om bostadsrättshavaren utan behövligt samtycke eller tillstånd upplåter lägenheten i andra hand,
3. om lägenheten används i strid med 6 eller 8 §,
4. om bostadsrättshavaren eller den som lägenheten upplåtits till i andra hand, genom vårdslöshet är vållande till att det finns ohyra i lägenheten eller om bostadsrättshavaren genom att inte utan oskäligt dröjsmål underrätta styrelsen om att det finns ohyra i lägenheten bidrar till att ohyran sprids i huset,
5. om lägenheten på annat sätt vanvårdas eller om bostadsrättshavaren åsidosätter sina skyldigheter enligt 9 § vid användning av lägenheten eller om den som lägenheten upplåtits till i andra hand vid användning av denna åsidosätter de skyldigheter som enligt samma paragraf åligger en bostadsrättshavare,
6. om bostadsrättshavaren inte lämnar tillträde till lägenheten enligt 13 § och han inte kan visa en giltig ursäkt för detta,
7. om bostadsrättshavaren inte fullgör skyldighet som går utöver det han skall göra enligt denna lag, och det måste anses vara av synnerlig vikt för föreningen att skyldigheten fullgörs, samt
8. om lägenheten helt eller till väsentlig del används för näringsverksamhet eller därmed likartad verksamhet, vilken utgör eller i vilken till en inte oväsentlig del ingår brottsligt förfarande, eller för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Lag (2003:31).

19 § Nyttjanderätten är inte förverkad, om det som ligger bostadsrättshavaren till last är av ringa betydelse. Inte heller är nyttjanderätten till en bostadslägenhet förverkad på grund av att en skyldighet som avses i 18 § 7 inte fullgörs, om bostadsrättshavaren är en kommun eller ett landsting och skyldigheten inte kan fullgöras av en kommun eller ett landsting.
En skyldighet för bostadsrättshavaren att inneha anställning i ett visst företag eller någon liknande skyldighet får inte läggas till grund för förverkande. Lag (1992:505).

20 § Uppsägning på grund av förhållande som avses i 18 § 2, 3 eller 5-7 får ske om bostadsrättshavaren låter bli att efter tillsägelse vidta rättelse utan dröjsmål.
Uppsägning på grund av förhållande som avses i 18 § 2 får dock, om det är fråga om en bostadslägenhet, inte ske om bostadsrättshavaren utan dröjsmål ansöker om tillstånd till upplåtelsen och får ansökan beviljad.
Uppsägning på grund av störningar i boendet enligt 18 § 5 får, om det är fråga om en bostadslägenhet, inte ske förrän socialnämnden har underrättats enligt 9 § andra stycket 2.
Är det fråga om särskilt allvarliga störningar i boendet gäller vad som sägs i 18 § 5 även om någon tillsägelse om rättelse inte har skett. Vid sådana störningar får uppsägning som gäller en bostadslägenhet ske utan föregående underrättelse till socialnämnden. En kopia av uppsägningen skall dock skickas till socialnämnden.
Fjärde stycket gäller inte om störningarna inträffat under tid då lägenheten varit upplåten i andra hand på sätt som anges i 10 eller 11 §. Lag (2004:390).

21 § Är nyttjanderätten förverkad på grund av förhållande, som avses i 18 § 1-3 eller 5-7 men sker rättelse innan föreningen har sagt upp bostadsrättshavaren till avflyttning, får han eller hon inte därefter skiljas från lägenheten på den grunden. Detta gäller dock inte om nyttjanderätten är förverkad på grund av sådana särskilt allvarliga störningar i boendet som avses i 9 § tredje stycket.
Bostadsrättshavaren får inte heller skiljas från lägenheten om föreningen inte har sagt upp bostadsrättshavaren till avflyttning inom tre månader från den dag då föreningen fick reda på förhållande som avses i 18 § 4 eller 7 eller inte inom två månader från den dag då föreningen fick reda på förhållande som avses i 18 § 2 sagt till bostadsrättshavaren att vidta rättelse. Lag (2003:31).

22 § En bostadsrättshavare kan skiljas från lägenheten på grund av förhållande som avses i 18 § 8 endast om föreningen har sagt upp bostadsrättshavaren till avflyttning inom två månader från det att föreningen fick reda på förhållandet. Om den brottsliga verksamheten har angetts till åtal eller om förundersökning har inletts inom samma tid, har föreningen dock kvar sin rätt till uppsägning intill dess att två månader har gått från det att domen i brottmålet har vunnit laga kraft eller det rättsliga förfarandet har avslutats på något annat sätt.

23 § Är nyttjanderätten enligt 18 § 1 a förverkad på grund av dröjsmål med betalning av årsavgift, och har föreningen med anledning av detta sagt upp bostadsrättshavaren till avflyttning, får denne på grund av dröjsmålet inte skiljas från lägenheten
1. om avgiften - när det är fråga om en bostadslägenhet - betalas inom tre veckor från det att
a) bostadsrättshavaren på sådant sätt som anges i 27 och 28 §§ har delgetts underrättelse om möjligheten att få tillbaka lägenheten genom att betala årsavgiften inom denna tid, och
b) meddelande om uppsägningen och anledningen till denna har lämnats till socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen, eller
2. om avgiften - när det är fråga om en lokal - betalas inom två veckor från det att bostadsrättshavaren på sådant sätt som anges i 27 och 28 §§ har delgetts underrättelse om möjligheten att få tillbaka lägenheten genom att betala årsavgiften inom denna tid.
Är det fråga om en bostadslägenhet får en bostadsrättshavare inte heller skiljas från lägenheten om han eller hon har varit förhindrad att betala årsavgiften inom den tid som anges i första stycket 1 på grund av sjukdom eller liknande oförutsedd omständighet och årsavgiften har betalats så snart det var möjligt, dock senast när tvisten om avhysning avgörs i första instans.
Vad som sägs i första stycket gäller inte om bostadsrättshavaren, genom att vid upprepade tillfällen inte betala årsavgiften inom den tid som anges i 18 § 1 a, har åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att han eller hon skäligen inte bör få behålla lägenheten.
Beslut om avhysning får meddelas tidigast tredje vardagen efter utgången av den tid som anges i första stycket 1 eller 2.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer fastställer formulär till underrättelse och meddelande som avses i första stycket. Lag (2004:390).

24 § Sägs bostadsrättshavaren upp till avflyttning av någon orsak som anges i 18 § 1, 4-6 eller 8, är han eller hon skyldig att flytta genast.
Sägs bostadsrättshavaren upp av någon orsak som anges i 18 § 2, 3 eller 7, får han eller hon bo kvar till det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen, om inte rätten ålägger honom eller henne att flytta tidigare. Detsamma gäller om uppsägningen sker av orsak som anges i 18 § 1 a och bestämmelserna i 23 § tredje stycket är tillämpliga.
Vid uppsägning i andra fall av orsak som anges i 18 § 1 a tillämpas övriga bestämmelser i 23 §. Lag (2003:31).

25 § Om föreningen säger upp bostadsrättshavaren till avflyttning, har föreningen rätt till ersättning för skada.


Och här kommer hur det är lagstadgat att själva uppsägningen/förverkandet ska gå till;

Förfarandet vid uppsägning26 § En uppsägning skall vara skriftlig. Om det är bostadsrättshavaren som gör uppsägningen, får den ske hos den som är behörig att ta emot årsavgiften på föreningens vägnar. Lag (2003:31).

27 § Skriftlig uppsägning skall delges den som söks för uppsägning, dock utan tillämpning av 12--15 §§ delgivningslagen (1970:428).
Träffas inte den som söks för uppsägning i sitt hemvist, får uppsägningen sändas i rekommenderat brev under hans vanliga adress. Ett exemplar av uppsägningen skall dessutom lämnas antingen i den söktes bostad till en vuxen medlem i det hushåll som han tillhör eller, om han driver rörelse med fast kontor, på kontoret till någon som är anställd där. Påträffas inte någon som angetts nu, skall uppsägningen i stället läggas i den söktes postlåda, om sådan finns. Uppsägningen har skett när vad som sagts nu blivit fullgjort.
Har den hos vilken uppsägning skall ske inte något känt hemvist i Sverige och finns det inte heller något känt ombud som har rätt att ta emot uppsägning för honom, får uppsägning ske genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar.

28 § Stämningsansökan med yrkande om rätt att frånträda bostadsrätten eller om bostadsrättshavarens skiljande från lägenheten samt ansökan om avhysning av bostadsrättshavaren gäller som uppsägning när delgivning skett i behörig ordning.

29 § Om en bostadsrätt sägs upp av någon orsak som anges i 2-5 och 17 §§, övergår bostadsrätten genast till föreningen. Föreningen skall betala skälig ersättning för bostadsrätten.
Har bostadsrättshavaren tillträtt lägenheten, skall hyresavtal anses ingånget för tiden från uppsägningen, om bostadsrättshavaren i uppsägningen begärt att få bo kvar i lägenheten. I så fall gäller 4 kap. 9 §.

30 § Har bostadsrättshavaren blivit skild från lägenheten till följd av uppsägning i fall som avses i 18 §, skall bostadsrätten tvångsförsäljas enligt 8 kap. så snart som möjligt, om inte föreningen, bostadsrättshavaren och de kända borgenärer vars rätt berörs av försäljningen kommer överens om något annat. Försäljningen får dock skjutas upp till dess att brister som bostadsrättshavaren svarar för blivit åtgärdade. Lag (1995:1464).


Bostadsrättslagen

Juridik och lagar för brf:ar - Brl

Allt du behöver veta om lag & rätt

hotpot.se/forum

För att sammanfatta ovanstående text så är det alltså inte två dagar man har på sig att förskottsinbetala (!!!) månadsavgiften, utan en vecka.

Men observera att efter denna vecka så finns det en s.k. "återvinningsfrist"!
Efter att HSB/styrelsen delgivit medlemmen uppsägning (det måste kunna bevisas att bostadsrättshavaren läst denna skriftliga delgivning) så har bostadsrättshavaren ytterligare 3 veckor på sig att betala avgiften.


Dvs sammanlagt minst fyra veckor innan man rent juridiskt kan bli av med sin bostadsrätt. Och detta naturligtvis endast om alla andra förutsättningar för förverkande finns (t.ex. påminnelse).

Notera att varje förening kan (och bör, enligt min mening) förlänga denna tidsrymd i stadgarna. Tyvärr så finns det praktiskt taget ingen förening som någonsin utnyttjar sin rättighet att förbättra HSB:s subjektiva och usla normalstadgar.

Jag kan berätta en hemlighet från HSB här (källa: HSB).
Enligt HSB:s egna - ej officiella - riktlinjer så ligger uppsägningstiden på tre månader.
(HSB har sett till att skapa en lag med helt orimliga krav och konsekvenser, och sedan har man en inofficiell rekommendation, så att varje medlem ska tvingas sitta i knät på HSB och tvingas förlita sig på HSB:s - och den ofta likaledes maktfullkomliga styrelsens - goda vilja.)
Enligt lagen ska alla behandlas lika, men denna lag bryter HSB (och styrelserna) mot rejält !!!

Ännu en HSB-hemlighet:
Upprepade betalningsförseningar kan leda till att bostadsrättshavaren förlorar sin rätt till återvinning, och enligt HSB:s inofficiella riktlinjer talar vi då om 4-6 stycken betalningsförseningar (oavsett tidsrymd).

Jag har fler hemligheter från HSB, men jag sparar att offentliggöra dessa till något annat tillfälle.


Detta är fakta, och det fungerar alltså inte så som du har beskrivit det !!!

PS.
Som en och annan politiker nu uppmärksammat så måste bostadsrättslagen med bl.a. reglerna för förverkande ändras och anpassas för ett modernt samhälle (inte minst måste förbättringar göras avseende att på tok för stort utrymme finns för fria tolkningar av denna lagtext, och att den delvis motsäger sig själv). Förhoppningsvis sker lagändringen denna gång med mer kompetenta personer (och med personer som inte formulerar lagarna för sin egen vinnings skull) än de från HSB.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 20:55:17 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: