Sida: << | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan
Hemsida

Ventilation

Jag har tidigare skrivit om Sveriges sämst tagna beslut i 10 miljonerklassen.
Brf Vädurens ventilationsprojekt. Nu läser man skrämmande information, om vad som kan hända i en framtid. se bollen.
Ventilation är svårt speciellt i miljonprogramhusen då allt gick fort och det fuskades mycket i byggandet.
Väduren hade innan senaste ventprojektet lagt ner cirka 40 miljoner tidigare på ventilationsarbeten. Många var de experter som sagt att det var byggfusk som låg bakom att ventilationen inte var tillräcklig.
OVK (obligatorisk ventilationskontroll) är en pappertiger som kan visa sig "dyr" i en framtid om man tror på "tinnituseffekten" i bifogade artikel.
Jag går inte mer in på tekniken här om ventilation än att nya dyra fläktar och uppskruvning av tillo frånluft ger högre ljud.
Några i "min" förening har nu 40-till 60 decibels ljud från ventilationsdonen.

22/04 2007 (2367) e


JA

Tänkte bara rätta en punkt,

Det går bra att stämma in föreningen och begära skadestånd. Föreningen är och du själv är olika personer.


Hur kommer det sig att inte fick köpa fastigheten vid den punkt som planerats?

Att räntan går upp och ner är knappast något en föreningen kan påverka. Det skulle lika gärna kunna blivit lägre räntsats och därmed billigare lån.

Dessutom har ju styrelsen en skyldighet att se till att föreningens utgifter täcks av avgifterna. Annars riskerar föreningen göra konkurs.

Du kommer inte ha framgång med dina skadeståndsanspråk - utifrån den information du ger här - om jag förstår den rätt.

22/04 2007 (2365) e
    Kommentar av Admin
Jo, självklart kan man stämma föreningen om man vill. Rent juridiskt finns det inga hinder för detta. Men vad G-I och jag menade var att eftersom man själv är en del av föreningen så blir det lite konstigt att kräva pengar av sig själv.


nike, medlem

Ämne: Cymko Förvaltning AB

Finns någon brf-medlem, som har någon erfarenhet av Cymko Förvaltning AB?

Gäller dels ekonomisk förvaltning, dels fastighetsförvaltning.

Jag är intresserad av alla synpunkter.
nike

22/04 2007 (2364) e


G-I

Pigvin.
Jag förstår inte hur du skulle kunna få skadestånd för att ni har missat möjligheter att få rabatter.

Resten har jag inga åsikter om, verkara vara ett komplicerat fall. Blev ni vilseledda av Riksbyggen, eller är det styrelsen som gjort fel? Att kräva pengar från föreningen är som att kräva pengar från sig själv (i det fall man vill ha skadestånd till ALLA medlemmar).

22/04 2007 (2363) e


stephan

Överlämnadet av föreningen

Intressant läsning hur det kan gå till när bostdsrättshavarna övertar förening. med risk att det kommer bli många liknande fall i framtiden är det bra att det skrivs här lite om just vad som händer och sker vid ett övertagande. Risken finns att det kommer bli besvärliga rättsliga följder av detta med övertgande, då det gäller enorma belopp.
Här kommer en mycket kortfattad beskrivning hur det gick till förr (sker nu också , bara lite mer proffisionellt?)
Föreningen byggdes , kostnad 100 miljoner. Allt var fusk, 50% av lägenheterna hade vattenskador från taket. HSB byggde och satt i styrelsen de 10 första åren. När föreningen skulle överlämnas hade HSB "strid med sig själva" som btggherrar och byggare (genom SIAB) fyra år gick, med en lekmannastyrelse som såg felen men hade övermakten mot sig att få HSB att "stämma sig själva" (det är ju vad det handlar om) Alla besiktningsanmärkningar lades ner av HSB. HSB ledamöter som hade haft revisionsanmärkningar sista 3 åren rann ut i sanden. 14 år efter färdigställandet fick "nya styrelsen" ta lån för att laga tak, renovera badrum etc etc. Ny ekonomisk plan gjordes av HSB, där byggkostnaderna skrevs upp med de nya lånen på 20 miljoner. Lekmannastyrelsernas byttes hela tiden då ingen "orkade" jobba mot HSB, för medlemmarna. Avgifterna ökade med inflationen + 5% under kommande 10 år. Så här har det nog gått till många gånger i många föreningar. Medlemmarna betalar 2 ibland 3 gånger för samma saker, och skurkarna (HSB) går fria.

22/04 2007 (2362) e


Myggan

Thomas:
Är det så att det står i stämmoprotokollet att 5 trän ska bort och motionen handlade om 5 trän så är det jag som ljuger och inte du!
Detta kommer att lösas så att antingen du eller jag skickar både protokollet och motionen till Admin .
Kanske han lägger ut dessa här om vi frågar snällt?
Mitt påpekande var att styrelsen inte har följt stämmobeslut utan på eget bevåg tagit bort 100 år gamla trän som har orsakat medlemmarna en kostnad för dränering av en gräsmatta som har klarat sig med björkar som dränering i 35 år.
Har du både motion och protokoll i din ägo så kan du skicka dom till Admin?
Medlemmarna får ju inte ut några protokoll så det är ju bara omständigt att gå via Bolagsverket om du har dessa.


22/04 2007 (2361) e


Pingvin
E-post

Hej igen!

Jag har skrivit här innan om problem osv. Nu har det då kommit så långt i den här BRF:en i Västerås att vi troligen bör gå ihop och dra det hela upp i domstol.
Men, imorgon är det årsstämma och jag har möjligen en bomb att släppa på den byggande styrelsen där. Så här är det och frågan kommer sist.

Enligt den ekonomiska plan vi tillhandahölls, innan köp av bostadsrätt och upplåtelse, så grundar den sig givetvis på att fastigheten är köpt där bostadsrätterna befinner sig i. På tillträdesdag och efter slutlig underskrift får vi veta att fastighetsköp ej kunnat genomföras och därför skulle vi då skriva på ett nyttjanderättsavtal. Det menades också att vi skulle inte heller påverkas av detta på något sätt. Tiden gick och 9 månader senare blir fastighetsköpet genom.

Men nu kommer det en årsredovisning 2006 från RB's byggande föreningen där man menar på att pga. att fastigheten inte kunde köpas tidigare så hamnade lånen avservärt sämre till. Och således är det grund för ytterligare avgiftshöjningar. 3

I BRL står det något om formkrav för en förening att upplåta bostadsrätter i §1 3 Kap. och §4 3Kap.

Speciellt i §3 3 Kap:
"Om det sedan den ekonomiska planen har upprättats inträffar något av vesentlig betydelse för bedömningen av föreningens verksamhet, får föreningen inte upplåta lägenheter med bostadsrätt förän en ny ekonomisk plan har upprättats av föreningens styrelse och registrerats av Bolagsverket".

Som jag ser det är samtliga upplåtelseavtal ogiltiga och således har inte föreningen rätt att ta ut avgift som de nu gör innan de upprättat en ny ekonomisk plan och registrerat denna.
Jag var i kontakt med bolagsverket i veckan och den enda som finns registrerad är den som vi fick innan köp, registrerad 2006-03-30.

Jag har filat på en framställan av skadestånd från föreningen i stil med "Skadeståndet avser brott mot avtal, ersättning för sveda och värk, samt ersättning för ekonomisk skada".

Sveda och värk handlar om att de förstört min rehabilitering jag skulle genomgå efter tillträde. Jag lider av långvarig utmattningsdepression =(
Ekonomisk skada handlar om att under tiden fastighetsköp ej gick genom kunde vi inte ta nya lån eller vara med på inglasning av balkonger eller sätta upp markiser. Således missade vi mängdrabatter och om vi gör det nu hamnar alltså lånen för dessa på avsevärt högre ränta.

Är det någon som har en sida med mallar eller riktlinjer för hur man skriver en stämning eller krav på skadestånd från en förening eller tips generellt?
Detta är givetvis en inledande begäran av skadestånd. Tar föreningen den inte på allvar, precis som så lite allvar de tog det hela när jag påpekade att de måste göra en ny ekonomisk plan samt skriva om alla avtal för 8 månader sedan, blir det naturligtvis en advokat som kommer att kontakta dem nästa gång enligt hur de formulerar dessa.

Men, vad som händer på årsmötet imorgon är att jag kommer att direkt meddela föreningen att de har inte rätt att behandla frågor om bostadsrätten eftersom ingen i rummet har ett giltigt avtal. Vidare för att det kan konstateras styrelsens försummat sina uppgifter och handlat med grov oaktsamhet. Samt vidare att de begått lagbrott som upplåtit lägenheter trots att de inte får det enligt lag. Och slutligen att de inte får ta in avgifterna från 31 lägenheter.

Låter detta som vettigt argument?

22/04 2007 (2360) e
    Kommentar av Admin
Inget lätt fall det här och svårt att sätta sig in i allt, men som G-I skriver i ett senare inlägg så kan man inte kräva skadestånd från föreningen till medlemmarna eftersom det ju då blir skadestånd från en själv till en själv. Däremot kan man ställa personligt skadestånsansvar på ansvariga personer (styrelse).
Har Riksbyggen gjort fel så kan man ställa krav på Riksbyggen.


Per (fd styrelseledamot)

I dagens tidning Sydsvenskan finns det ett intressant läsarbrev angående "Det är svårt att få folk till styrelsearbete"

Många av de påståenden känner jag igen från min tid som ledamot i en brf-styrelse.

Några citat från läsarbrevet:

"Det tala om att det behövs rotation. Ja, det låterväl bra. Men då behövs det några som vill ställa upp och som inte hoppar av det första man gör när verkligeheten innfinner sig.
.........
Man måste vara beredd att satsa mycket av sin fritid och inse att det tar lång tid att lära sig, det tar mer än ett par år innan man kan göra någon riktig nytta."

Slut citat.

Utifrån min erfarenhete är det så att många boende idag prioriterar annat än att sitta i en brf-styrelse.
Hemmet med fru, barn, dagis och skola samt jobb och annat förenings och fritidsliv gör att boende inte har tid. Vi måste inse att vi lever i ett samhälle med mycket stress och jäkt. Gemene man måste då medvetet eller omedvetet prioritera.
Det är då bekvämt att överlåta ansvaret och den dagliga skötsel av föreningen till den "gamla" styrelsen.
Detta gör att en bostadsrättsförening egentligen är "ett högrisk projekt".

De som sitter i en styrelse har ofta liten erfarenhet av fastighetsskötsel. Det är då inte alltid lätt att fatta de optimala besluten. Sedan är det så att vilka beslut man än genomför så är det inte uppskattat av alla. Det ligger i sakens natur och det får man räkna med.

Min erfarenhet är att många som sitter i styelsen sitter av tiden. De engagerar sig inte tilräckligt. Därför får ordföranden och någon till köra det tunga lasset. En bra styrelse är när ALLA tar sitt ansvar och engagerar sig.

Ett annat problem som tyvärr dyker upp är den ganska stora okunskap vad gäller innebörden av begreppet "bostadsrätt". Många boende har inte förstått att de är delägare och har möjlighet att påverka sitt boende. Det har tidigare påtalats i detta forum att man ska använda begreppet delägare framför medlem. Det vore en bra början.

Sedan finns det någon som känns extra jobbigt och det är när grannar bråkar eller inte vill säga till andra grannar. Då vänder man sig till "pappa" (läs styrelsen) och kräver att de ska säga till eller ställa saker till rätta. Nu är det så att en styrelse är skyldig att agera vid tvister, men tyvärr är det lättare att gå till styrelsen och klaga än att först gå till grannen säga ifrån.


Några tankar från en tidigare styrelseledamot och ordförande (cirka 11 år).

Han en trevlig söndag!22/04 2007 (2359) e
    Kommentar av Admin

Håller med dig. Medlemmarna prioriterar annat än att sitta i en brf-styrelse, jag skulle t.o.m. vilja uttrycka det som att medlemmarna prioriterar allt annat än framför sin egen förening.

Kort och gott kan man säga att medlemmarna gör en mycket allvarlig felprioritering!

Om man inte är oanständigt rik så måste nog varje medlem prioritera sin egen ekonomi framför det mesta annat. Annars kan det gå illa.

Problemet bottnar i att det är, precis som du säger, så otroligt många medlemmar som helt har missförstått vad det innebär att bo i bostadsrätt.

Man kan därför inte låta bli att undra om varför bostadsorganisationerna i sin tur inte prioriterat att klargöra detta på ett mycket tydligt sätt. Kan det vara så att detta inte legat i bostadsorganisationernas intresse? Kan det vara så att bostadsorganisationerna trott att det bästa är att ha inaktiva, oengagerade och handlingsförlamade medlemmar i föreningarna?

Jag tror att om det hela skötts på rätt sätt från början så hade inte bostadsrättsföreningarna behövt vara högriskprojekt.

Håller också med om att vilket beslut man än tar i en styrelse så är det sällan så att beslutet gillas av alla, och att en styrelse måste vara införstådd med att det är så det fungerar.

Men om en styrelse gör som i min förening, dvs försöker hålla allt som görs i styrelsen hemligt så mycket det går, det är då man måste börja reagera. Ordföranden i min förening har till och med mage att sitta på stämman och säga att styrelsen aldrig kommer att engagera medlemmarna i något av de beslut som styrelsen tar. Hela styrelsen anser sig i egenskap av valda ledamöter kunna göra precis vad de vill och hur de vill utan att detta ska kunna ifrågasättas av någon medlem. Denna mentalitet är mycket, mycket farlig för medlemmarna. Är det något man kan vara säker på så är det att föreningar med dylika styrelser har mycket små chanser att kunna fungera på ett bra sätt.

Precis som du säger är det alldeles säkert många ledamöter som bara sitter av sin tid i styrelsen och låter en eller ett par andra av ledamöterna göra det mesta jobbet på egen hand.
Det är där som en valberedning som håller koll på styrelsen har en mycket viktig funktion. Om inte styrelsen själv rapporterar om hur arbetet i styrelsen fungerar så kommer medlemmarna aldrig att få reda på vilka problem som finns utifall att det inte finsn en valberedning som sköter denna rapport till medlemmarna.

Vad gäller problemet med att styrelser är skyldiga att lösa (vissa, inte alla) tvister mellan grannar så är detta nog den tråkigaste delen med styrelsearbetet. Men där är det viktigt att styrelsen förklarar för den medlem som klagar på annan medlem att först ta kontakt med varandra. En del problem kan säkert lösas snabbt och enkelt på detta sätt.
Styrelsen är annars den som förhoppningsvis kan regelverket bäst så därför är det nog oftast så att det är styrelsen är den som har bäst förutsättningar att kunna lösa tvister mellan medlemmar.

Men för att sammanfatta allt vad vi två har skrivit här så skulle man väl kunna säga att vad som behövs är mer engagerade medlemmar. Eller hur?Thomas

Nej du myggan.

Jag ljuger inte, och det vet du. Det var du som började hela debatten om träden med att komma med rena faktafel. Om du håller dig till verkliga fakta har jag ingen anledning att gå i svaromål.

Träden togs ned pga av en motion som lämnats till stämman, och som fick bifall. Jag är läskunnig. Punkt slut.

Påstår du nåt annat så är det lönlöst att argumentera mer.

21/04 2007 (2358) e


JA

Ur SBCs guide för bostadsrättköpare:

Är föreningen självständig?

Det är inte ovanligt att någon annan än föreningsstämman får tillsätta några av ledamöterna i styrelsen.
Det kan leda till att ledamöterna har dubbla lojaliteter, dels mot föreningen och dels gentemot den som utsett dem.

I nybyggda föreningar har byggherren ofta inflytande i styrelsen till dess att huset tagits över.

21/04 2007 (2357) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 21/03-2023 04:45:03 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: