Sida: << | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)



Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!



TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan

Att läsa om 20 år.

"HSB var bidragande orsaken till att klottret försvann i stockholm".
Eftersom de går ut med information med telefonnummer innan förslagen är presenterade.
HSB:s hemsida idag
"08-651 00 00 är det nummer som alla stockholmare kan ringa när de upptäcker klotter, oavsett tid på dygnet. Som medborgare behöver du inte ta hänsyn till vem som äger fastigheten, anmälan kommer att leda till åtgärd. Journumret är en del av en större satsning på ett renare och snyggare Stockholm som i sin helhet kommer att presenteras inom kort.

Stockholm stad tar nu ett övergripande ansvar för att minska klotter och skadegörelse, det är en viktig signal till de som förstör och samtidigt en markering till såväl offentliga som privata fastighetsägare om vikten av att snabbt avlägsna klotter från stadens byggnader. De signum och målningar som klottraren vill visa upp ska vara borta inom 48 timmar.

Gatu- och Fastighetsroteln i Stockholms stadshus drar under våren igång en satsning för ett renare och snyggare Stockholm. Satsningen kommer att presenteras i sin helhet inom några veckor. Förutom städning och uppfräschning av staden omfattar satsningen också trygghetsskapande åtgärder."

Tillägg:
HSB rättar sig.
Idag har HSB skrivit på sin hemsida.

Men att skriva sanning är ju vida känt att HSB inte kan. Istället blir det "ett förtydligande" om tidigare klottersaneringsskrift.

"Ett förtydligande om klottersaneringen.

Alla anmälningar skickas till resp fastighetsägare/ anläggningsägare med förhoppning om att sanering snabbt genomförs.

Det är alltså fastighetsägaren som själv ansvarar för att saneringen blir gjord, och som får stå för kostnaden."

Det var en djävla skillnad mot första uttalandet!

11/04 2006 (864) e


stephan

Tredubblad ränta.?
Hur kan man skälla på HSB? Ett HSB som gör "allt" för sina medlemmar. Senaste bedriften som HSB nu går ut med i sin snart nerlagda "Sveriges största tidning" talar väl för att HSB värnar om sina medlemmar. "HSB tredubblar bospararnas ränta" Men förresten om något som tredubblats på 2 månader och har hamnat på 0,8%, hur mycket fick då spararna innan?


10/04 2006 (863) e


stephan

HSB

Går man in på HSB:s hemsida och klickar på sök "HSB" kommer följande upp som första sida, snyggt jobbat!

2005-08-23 06:09 Admin

Tydligen är HSB och BoRevision ett och samma företag. Är detta så lyckat egentligen? Borde det inte finnas en diskussion om detta?

Läs mer

2002-12-17 17:02 Sven Wickberg

I brf Gräsö är antalet medlemmar med bredbandsanslutning i stigande, men har ännu inte nått upp i majoritet.

Vi har därför valt att avvakta med webbpublicering t v.

Sven Wickberg
ordf


9/04 2006 (862) e
    Kommentar av Admin
He, he. Det är ju lite pinsamt för HSB att kritik mot HSB kommer upp först i HSB:s egen sökfunktion (testa förresten gärna att söka på t.ex. "hsb borevison" i sökmotorerna).

HSB har tydligen inte upptäckt detta själv, de brukar ju annars vara väldigt duktiga på att tysta kritik (är man medlem i HSB måste man tycka som HSB) genom att stänga forum och annat.

Sedan tycker jag synd om medlemmarna i Brf Gräsö, där styrelsen tydligen har inställningen att man inte ska lägga ut något på Internet förrän det finns bevis på att minst 51 % av medlemmarna är uppkopplade hemifrån (och specifikt via bredband).

Jag tror de flesta förstår att anledningen är någon annan, t.ex. att styrelsen inte behärskar tekniken.

PS.
Sök gärna i sökmotorerna på vad som helst som har med HSB att göra. Det sägs att alla vägar leder till Rom, men många av dem leder även hit ;)
Det skadar inte att vara expert på sökmotoroptimering när man vill ha ut sitt budskap.

Frågan är när HSB ska börja ta kritiken på allvar och börja arbeta mot nöjdare medlemmar och ett mer välsmort maskineri i föreningarna med sunt ekonomiskt tänkande. Att HSB inte vill lyssna på medlemmarna eller vågar diskutera i forum som detta är inte precis något plus för HSB.


stephan

Plikter

Sidan i 10.onde upplagan av Bostadsrätt är 197.

Admin skrev om de "hemska" föreningen som skrämmer inte bara medlemmarna utan även de styrelseledamöter som är oerfarna/nya. Jag har kollat/vet vilka som sitter i några av dessa föreningar som admin refererar från. Mest skrämmande är den förening som har en ordförande som får lön/arvode från HSB för att han deltar i en arbetsgrupp tillsammans med tjänstemän från HSB. Men man förundras ju knappt över något när det gäller "att ligga bra till" Havet är ju så djupt och de fula fiskarna på botten kommer aldrig upp frivilligt.

9/04 2006 (861) e
    Kommentar av Admin
Ja, om man kommer in i en styrelse som ny så är det lätt att påverkas, och är majoriteten av ledamöterna färska så blir det av naturliga skäl HSB-ledamoten som tar kommandot.

HSB erbjuder emellanåt ledamöter att ingå i arbetsgrupper och dessa ledamöter arvoderas då av HSB för sitt bidrag till arbetsgruppen. Det är inte minst ett bra sätt för att svänga över lojaliteten från föreningen till HSB.

Mindre vanligt förekommande är att HSB:s arbetsgrupper består av icke-ledamöter, men mer kunniga sådana. Kompetens är för HSB mindre viktigt än att hålla sig väl med styrelserna.

Jag blev som medlem faktiskt tillfrågad av HSB om jag ville ingå i en arbetsgrupp i samband med mina avslöjanden om HSB Bolina. HSB trodde då att jag skulle ta tillbaka vad jag skrivit om HSB Malmös bredbandsuppkoppling. Det gjorde jag inte! Således fick jag sedan heller inget erbjudande om att ingå i den aktuella arbetsgruppen om bredband (där jag inom parantes sagt säkert hade haft mer att tillföra än de flesta andra).

PS.
Jag har den 8:e upplagan, men kan inte hitta texten där... det är kanske något som Björn Lundén lagt till i de senare utgåvorna.


stephan

Energibesparning.

HJÄLP:
En entreprenad av 7 tvättstugor slutbesiktigades 17 juli år 2000. Samtliga tvättmaskiner byttes, förutom ny ventilation och kakling av golv och väggar som ingick.
Nu har styrelsen beslutat och påbörjat utbyte av alla maskiner och nytt ventilationssystem. Med följande information till medlemmarna.
Styrelsen har i beräkningsmodellen räknat med en belastning på 10kg tvätt per maskin och vecka. De nya maskinerna har 40% lägre energiförbrukning än de gamla. Detta är baserat på en vattenkostnad på 17,80kr per kubik, en elkostnad på 72 öre per Kilowattimme och varmvattenkostnad på 43 öre per kilowattimme.
Detta ger 86 352kr i minskade driftkostnader per år, 152 000kr i minskade kostnader för underhåll och reparationer per år samt 272 480kr i energibesparning på den nya ventilationen.

Fakta: 2004 har föreningen 1495kr i tvättmaskinsreparationer, för 2 år sedan inköptes 3 nya tvättmaskiner som styrelsen då "skrev av" på 20 år. Fortfarande inget positivt har jag att förtälja om styrelsens arbete.

9/04 2006 (860) e
    Kommentar av Admin
Ja, det är ju en liten diskrepens mellan styrelsens syn på underhållskostnader (152.000 kr/år) och vad kostnaderna var 2004 (1.495 kr).

"...belastning på 10kg tvätt per maskin och vecka"?
Har din förening så dålig utnyttjandegrad att det bara tvättas 10 kg per maskin under en hel vecka???

20 år???
Vilka tvättmaskiner håller i 20 år??? Fast om det bara tvättas 10 kg (2-3 tvättpass/vecka) per maskin och vecka så kanske... ;)

Frågan här är om styrelsens uppgifter är enligt lag? Jag skulle vilja säga att man med sådan information försöker föra medlemmarna bakom ljuset, och det måste vara lagvidrigt att göra så!


stephan

110 skrivelser:

Nu är det så att många många är "favorit i repris" Ett ärende har jag skrivit till styrelsen 10 gånger, frågan är varför har föreningen betalat tusenlappar för ordförandens golv, då kanske Ni förstår att man inte får svar? 10 gånger har jag också skrivit avseende om styrelsen inte ska gå till en stämma avseende en 10 miljonersentreprenad, där de skall ha tillgång till lägenheterna hela tiden under 2 veckor. Så nog är det "viktiga frågor" jag ställer, tiden skulle de tjäna in att ge ett svar direkt istället?

9/04 2006 (859) e


Sven (medlem)

stephan: Styrelsen ska självklart svara på alla skrivelser. Men om dom får 110 skrivelser från en och samma person på 11 månader så förstår jag att dom kanske inte har tid med det. Dom har väl trots allt andra saker att ta upp på sina möten än dina skrivelser. För att få bättre respons på dina skrivelser kanske det är bättre att bara skicka ett fåtal som tar upp de saker som du tycker är absolut viktigast.

9/04 2006 (858) e
    Kommentar av Admin
Under normala omständigheter skulle jag hålla med dig, Sven.
En styrelse kan inte svara på obegränsat antal skrivelser och det är alltid bättre att - precis som du säger - skriva ett fåtal skrivelser, men då koncentrera sig på det viktigaste.

Nu känner jag emellertid till hur detta fungerar. Ett år skickade jag kanske 40-50 skrivelser till styrelsen (där flera av dessa bara var upprepningar/påminnelser, precis som i Stephans fall), men det hade inte spelat någon roll om jag bara hade skickat en skrivelse. Styrelsen hade inte besvarat den ändå. Precis som i Stephans fall så var det ju inte så att styrelsen slutade besvara skrivelser efter x antal av dessa... styrelsen besvarade lika lite den första skrivelsen som den sista. Och jag fick inte ens några bekräftelser på att skrivelserna mottagits.

Det låg nämligen i styrelsens strategi att inte besvara skrivelser, och att inte behandla skrivelser.

Då kan man antingen välja att inte kontakta styrelsen alls, eller så kan man välja att skicka in allt som man känner för och sedan hoppas att någon av skrivelserna läses och att kanske något av det styrelsen läser tränger in, så att styrelsen är lite försiktigare i vad de gör när de vet att de har ögonen på sig.

Att styrelsen inte besvarar skrivelser kan sedan användas mot en ej fungerande styrelse såväl för att andra medlemmar ska förstå att styrelsen måste bort som i ev. kommande klander mot styrelsens agerande.

Så det finns en del mycket viktiga fördelar med att medlemmarna skriver till styrelsen i alla ärenden.

Avslutningsvis, ju sämre styrelsen sköter sina uppgifter, och ju sämre informationen till medlemmarna är, desto fler frågor uppstår.


stephan

Styrelsearbete

Än en gång måste jag klanka på "min" förenings styrelse. Meddelar också att jag verkligen söker med ljus och lykta för att hitta något positivt att skriva om avseende föreningen.
För 2 år sedan då jag satt i styrelsen fick jag utanför styrelserummet veta att avtalet mellan Securitas och föreningen hade sagts upp. Detta hade gjorts i överenskommelse av några styrelseledamöter. För 2 månader sedan fick alla boende information att nytt avtal med störningsjour har tecknats av föreningen, i infot beskrev styrelsen att boende som stör får betala uttryckningen och de som anmäler utan störning får betala för okynnesanmälan. Nu uppdagas att styrelsen inte har tecknat något i infot beskrivet avtal med störningsjour, och än idag sitter alla dekaler från Securitas kvar på alla fastigheter. Polisanmälan? Då styrelsen inte ens skulle besvara ett brev avseende detta heller, nu uppe i 110 brev,under de 11 månader jag varit entledigad från styrelsen, enda svar på 30% av skrivelserna med "Vi har mottagit din skrivelse".

9/04 2006 (857) e


J.A

Som tillägg till mitt föregående inlägg om tystnadsplikt.

Kan vara värt att notera att styrelsen har upplysningsplikt i alla frågor vid stämman såvida svaret inte är till skada för föreningen. Detta gäller även revisorerna.

9/04 2006 (856) e
    Kommentar av Admin
Ja, denna upplysningsplikt står i lagen.

Men hur många känner till hur styrelserna/HSB kommer runt denna regel?

Ett sätt är t.ex. att styrelsen säger sig inte vilja informera om den aktuella frågan p.g.a. att det är styrelsens bedömning att svaret på spörsmålet kan skada föreningen. Och tro inte att styrelsen då ens kan förklara vad styrelsen menar.

Ett annat sätt är att säga att styrelsen inte har alla uppgifter med sig på stämman. Då finns det reglerat vad som ska ske, men hur stor är sannolikheten att styrelsen bryr sig om att ta fram den utlovade informationen?
Så här långt har inga av de frågor styrelsen i min förening lovat återkomma i, besvarats.

Ett tredje sätt är helt enkelt att på olika sätt trakassera de som har för styrelsen känsliga frågor, så att de inte får en rättvis chans att ens ställa sina frågor.

Det finns säkert fler sätt och ännu fler varianter på ovanstående tre metoder att komma undan lagen om upplysningsplikt.

Revisorerna. Ja den ena revisorn är (oftast) HSB BoRevision, och om deras prestation finns mycket att säga (en del har jag tagit upp på min sida om BoRevision). Men ingen ska tro att BoRevision upplyser om något mer än i extrema undantagsfall (varken på stämmor, där de normalt sett inte ens är närvarande, eller till enskilda medlemmar, där BoRevision refererar till att de inte har rätt att informera enskilda medlemmar eller grupper av medlemmar).

Den andra revisorn är en medlem (normalt sett) i föreningen. Denna person - som kanske inte alltid har kompetensen för sina uppgifter (i min förening har vi nu t.ex. en "revisor" som enligt min bedömning kan långt mindre om detta område än genomsnittsvensken) - sitter ofta inte bara i knät på HSB samt BoRevision, utan även i knät på sina grannar, styrelsen.

HSB har fått agera fritt under så många år nu att det utvecklats väldigt många metoder/trick för att komma undan alla lagar och regler.

PS.
Läs gärna om vad som diskuterats i forumet tidigare avseende "informationsplikt" genom att klicka här.


stephan

tystnadsplikt.

Mitt citat av Lunden är hämtat ur "Bostadsrätt 10:onde upplagan"

Men att mena att han gjort en "tabbe" håller jag inte med om, vålla föreningen ekonomisk skada, måste vara allvarligt menat, nästintill attman beskriver något brottligt. Vad kan föreningen lida ekonomisk skada av?
Styrelseledamöter som inte väljs av stämman är HSB-ledamöterna, som sviker kraftigt mot de 4 förpliktelserna.

9/04 2006 (855) e
    Kommentar av Admin
Det är naturligtvis inte så att jag tycker formuleringen "Styrelseledamöterna har tystnadsplikt och kan bli skadeståndsskyldiga om de sprider uppgifter som kan vålla föreningen ekonomisk skada" är felaktig. Självklart ska ledamöterna kunna bli skadeståndsskyldiga om de vållar föreningen skada. Det var biten om tystnadsplikten som jag invände mot. Utan belägg i lag och stadgar är denna formulering tyvärr inget annat än personligt tyckande.

Det borde alltså finnas en formulering som den Björn Lundén kommit på även i lagen/stadgarna, och då dessutom i kombination med någon form av tolkning av vad som egentligen menas med formuleringen (ja jag vet, det finns normalt inte tolkningar i lagen... då skulle det ju inte finnas jobb för advokater, etc ;) ).

Vilken sida i Lundéns bok hittade du ovanstående formulering?

Aah, du menade HSB-ledamöterna. Måste ha varit trött igår. Ja, det kan jag verkligen hålla med om. HSB-ledamoten har naturligtvis mer lojalitet gentemot sin arbetsgivare HSB än mot föreningen.

Se även;
- Styrelsen, tystnadsplikt gäller ej !!!

- En styrelse ska iaktaga tystlåtenhet... enligt... gissa vem !

- Revisors tystnadsplikt och offentliga handlingar

- Valberedning, tystnadsplikt

- Har HSB-ledamoten tystnadsplikt?

- HSB Landskrona vill inte lägga ut stämmoprotokoll

- HSB Riksförbund påstår att medlem inte ens har rätt att skriva av stämmoprotokoll

- Brf-styrelse vägrar lämna ut stämmoprotokoll... med stöd av HSB

- Offentliga styrelseprotokoll, vad bör censureras?
- Styrelseprotokoll och deras offentlighet


Upp - Nästa sida




   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).



Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 2/06-2023 20:28:20 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: