Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'block.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3
Forum / gstbok - Om HSB/Brf, BoRevision och BoLina - anslagstavla
Sida: << | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Jonas (medlem)
Hemsida

Jag vet inte riktigt vad "certifiering" innebär för en förening, men det verkar inte finnas många föreningar som tagit detta steg.

Vad jag kan se på länken ovan så finns det totalt 36 certifierade föreningar i södra Sverige, och nästan alla av dessa ligger i Malmö.

Är det någon som vet varför det inte finns fler certifierade föreningar?

Finns det någon förening som är certifierad i Stockholm?

27/02 2006 (573) e


stephan
Hemsida

Byggbranchen


Läste för någon dag sedan i DN att det fuskas för cirka 50 miljarder om året i byggbranchen i Sverige.Jag tror tyvärr det kommer att fortgå i 20 år till. Anledning är som alla vet pengar, pengar och pengar. Det man förlorar på karusellen tar man tillbaka på gungorna, gammalt svensk ordspråk som stämmer mycket väl in här.


Med andra ord kan detta beskrivas med, att i lilla Sverige "känner alla" alla. Min erfarenhet är att något år efter en stor entreprenad i "min" förening fick jag veta att anbudgivande företag som kom tvåa i detta arbete erbjöd "vinnaren" ett stort belopp för att "hoppa av". Summorna handlade om att 2.an hade 1 miljon dyrare anbud, och erbjöd lägsta anbudgivaren hälften av detta d.v.s. 500 000kr.

Man har även läst om asfaltskarteller som är en ganska smal branch i hela byggbranchen. I lägen som dessa är det vi medlemmar i brf-föreningar som "råkar ut". De få firmor som finns i ett område "delar på jobben" varav alla anbud blir högre än vid större konkurrens.Jag har föreslagit att vårt distrikt och HSB-Stockholm skulle agera likadant som HSB gör gentemot fastighetsägare (privata).

Kolla Vår Bostad, där HSB, "hänger ut" "dåliga f-ägare i en "svarta listan" varför har man inte tagit upp mina skrivningar och förslag. För mig är det inte svårt att se anledningen. Andra fastighetsägare är 100% motpol mot HSB-s verksamhet, vilket innebär att klandra andra, ger reklam åt sig själv.


I Byggbranchen är det inte likadant då HSB är en mycket stor "mellanhand". HSB-Konsulter får uppdrag av brf-föreningar.

Ofta gör de även arbetena, och till slut besiktningarna. I en del föreningar har man vissa beslutsregler, som 3 anbud måste tas in för arbeten över ett visst belopp. Vilket är ett steg i rätt riktning. Men jag anser att fortfarande gör alltför många styrelser det "för lätt för sig" (som "min" nu) STYRELSEN BESLUTAR ATT FÖRVALTNINGEN FÅR I UPPDRAG ATT HANDLA UPP XXXX. Då händer det ofta att förvaltningen tar in någon konsult, det kostar pengar och i slutändan, kommer ingen att ta något ansvar för det har ju, just styrelsen.


Eller som nationalteatern sjöng, "miljonärerna och skattefifflarna går fria, de handlar bara för en tia, och åker de dit är det med förmildrande omständigheter.


Kommentarer i byggbranchdebatt emotses gärna.

26/02 2006 (572) e
    Kommentar av Admin
Tidningen "Vår Bostad" är väldigt subjektiv, men det hävdas att denna tidning ska läggas ner (även om tidningen själv inte informerat om detta).

Det är smart av HSB att låta medlemmarna betala för att HSB gör reklam för sig själv, och detta lär inte förändras för att HSB i framtiden i stället ger ut lokala tidningar.

Angående regeln att 3 anbud ska tas in så borde detta finnas med i stadgarna. BoRevision har anmärkt på detta i alla år i min förening... men vem bryr sig om det...


G-I
Hemsida

Angående tvättmaskiner, och andra vitvaror, har jag förstått (reta mig on jag har fel) att en maskin i A.klass drar mindre el än enmaskin i B- eller C-klass, men skillnaden är väldigt liten.

En fråga Stephan: varför tycker din styrelse att det är kul att spendera pengar i onödan? Kan de inte sänka avgiften istället?

24/02 2006 (569) e
    Kommentar av Admin
Förra styrelsen i min förening bytte ut delar av vår tvättmaskinspark (Electrolux Wascator) efter 14 år.

I planen låg att alla maskiner skulle bytas ut efter 12 år (vilket jag tror är den av Electrolux satta max-livslängden på dessa maskiner).

Efter detta utbyte kastades åtskilliga tusenlappar i sjön på att hålla på och reparera gamla tvättmaskiner innan även dessa resterande maskiner till slut byttes ut.

För mig är det obegripligt hur någon kan tro att man sparar pengar på detta sätt genom att byta ut maskiner successivt. Det behövs ingen inlärning, endast en gnutta sunt förnuft för att förstå att alla maskiner ska bytas ut samtidigt.


stephan
Hemsida

Jag och en medlem besökte igår föreningens cafeverksamhet. Öppet en gång i veckan 2 timmar där för närvarande soppa serveras. 2 styrelseledamöter tar ut ett högt arvode för att "bjuda på soppa och "snacka skvaller" med 1% av medlemmarna.

Min kamrat ställde en fråga till styrelsens ordförande varför alla maskiner i tvättstugorna ska bytas ut, en investering i 3 miljonersklassen och kommentar på infosidan att "det tar föreningen snart tillbaka på energikostnader".
Tvättstugor och nya maskiner slutbesiktigades år 2000-06-19. Innan dess byttes alla maskiner ut 1986, det vill säga med ett intervall om 12 år. nu handlar det om 6 år.

Konstaterat är också i tidigare styrelse att tvättning i tvättstugor minskar kraftigt på grund av att så många boende köper egna maskiner, och tvättar hemma, inte minst beroende på att föreningen har kollektiv el = alla betalar lika per kvm boyta oavsett hur mycket var och en förbrukar .

Vad händer, jo till ordförandens försvar tar den andra styrelseledamoten tag i min kamrat och mycket upphetsat säger att du har inget att göra med hur styrelsen delar ut arvode, som blev en följddiskussion då styrelseledamöterna inte behagade svara på tvättstugefrågan. Hänger Ni med?

Senare ställde jag frågan till ordförande vad extra stämman under nästa månad ska innehålla, som jag fått information om dagen innan. Detta är inte rätt forum för styrelsefrågor, lämna lokalen annars tillkallar jag polis.

En av besökarna "jag håller med ordföranden" här ska vi diskutera kommande fester. Fester som hållits för denna % av boende utan styrelsebeslut de senaste 5 åren, ej heller har information gått ut till medlemmarna förrän jag "tjatade" att styrelsen inte kan göra så här.

Jag utlyser en tävling.

Bästa styrelse/förening på att "misshandla sina medlemmar".


24/02 2006 (568) e
    Kommentar av Admin
Jo, en uppenbart dåraktig styrelse.

Det är också mer än uppenbart att de inte vet vad de håller på med, och de gör som säkert många andra styrelser och försöker hemlighålla så mycket som möjligt i hopp om att de därmed gör det svårare för medlemmarna att upptäcka felaktigheter, vansinnigheter och olagligheter.

Vi är tillbaka till det som G-I så klokt understrukit på sina sidor om Riksbyggen, dvs att med "öppenhet" så kommer allt med automatik att fungera mycket bättre och i förlängningen leda till billigare boendekostnader för medlemmarna.


stephan
Hemsida

Håller med dig om kvaliten på webbsajterna, mer än hälften skall tas bort egentligen i min redovisade statistik, då de endast har "köpt" HSB:s mall, d.v.s. hade varit bättre om de inte haft hemsida.

22/02 2006 (565) e
    Kommentar av Admin
Ja, jag har ingen exakt koll på hur många av webbsajterna i Malmö som är meningslösa, men vad jag kommer ihåg så är minst 50 % av sajterna på HSB:s servrar praktiskt taget informationslösa.

Skillnaden i kvaliteten på HSB-webbsajterna jämfört med de sajter som ej är i HSB:s regi är enorm.

Det borde finnas en stab med webbfolk på HSB som mot en smärre ersättning arbetar med föreningarnas webbsajter, och då inte enbart de webbsajter som "hyrts" av HSB!!!


Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include(http://hotpot.se/ad/adrotate.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://hotpot.se/ad/adrotate.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

stephan
Hemsida

Jag blir f....d, föregående inlägg ger vid handen att max 10% av bostadsrättsinnehavarna i Haninge har tillgång till "sina" stadgar och årsredovisningar via mediet Internet. för f..n fram ur gryten alla styrelseledamöter.

22/02 2006 (560) e


stephan
Hemsida

Fakta.
HSB:s Distrikt 15 Haninge

Sammanlagt 31 föreningar och 6192 lgh
Av dessa har:
Hemsida 8st
innehåll hemsida
stadgar 2st från (1991 och 1994)
Årsredovisning 2 st(00-04 och 01-03)

I distriktets styrelse sitter mest ordföranden i sin förening
någon vice ordf.

Vad är distrikten till för kan man undra, mitt svar är för att
HSB utåt ska kunna profilera demokrati.

Tyvärr ytterligare negativ information från stephan om HSB men...
Någon som har något positivt att säga om distriktens verksamhet?22/02 2006 (559) e
    Kommentar av Admin
Onekligen beklämmande läsning.
Man kan fråga sig varför det är så illa.
Är det för att de som sitter i styrelsen inte behärskar tekniken?
Eller är det för att man inte vill ge ut information som kan visa att styrelsen inte är kompetent för sitt uppdrag?
Eller är det för att man är "lat"?
Eller är det en kombination av ovanstående?
Eller finns det andra skäl?

Hursomhaver så borde medlemmarna vakna upp och börja ställa lite krav.
Med tanke på att i princip allt bostadssökande i Sverige sker via Internet så blir naturligtvis vinnarna de föreningar som har en bra webbsajt.

PS.
Distrikt HSB Haninge verkar ha ungf lika många föreningar med webbsajter (26 %) som distrikt HSB Malmö (28%).

En "vild" gissning är då att riksgenomsnittet ligger på (en bra bit?) under 30 % HSB-föreningar som har webbsajter. På tok för få !!!

Precis som du så har även jag konstaterat att kvaliteten på de föreningars webbsajter som finns lämnar mycket övrigt att önska (främst de som ligger på HSB:s servrar).


stephan
Hemsida

Gällande stadgar i en Brf i Eslöv, att en styrelse tillåter dessa stadgar skulle vara straffbart,

SAMVERKAN MED HSB
§ 4
Föreningen skall vara medlem i HSB-förening för orten i det följande kallad HSB.
Föreningen skall för i 1 § avsett ändamål bedriva sin verksamhet i nära och fortlöpande samverkan med HSB.
HSB ombesörjer uppförandet av föreningens hus och utförandet av allt som sammanhänger därmed i överensstämmelse med inom HSB gängse normer och mot ersättning enligt av HSB:s Riksförbund vid varje tidpunkt fastställda arvodesnormer.
HSB handhar föreningens räkenskaper och medelsförvaltning samt biträder föreningen i förvaltningen av dess angelägenheter mot ersättning enligt av HSB:s Riksförbund vid varje tidpunkt fastställda arvodesnormer.

§ 5
För Föreningens verksamhet skall genom HSB:s försorg upprättas ekonomisk plan i enighet med vad som stadgas i bostadsrättslagen.

§ 6
För att tillgodose erforderlig kapitalbildning inom HSB skall föreningen betala avgäld till HSB på sätt som anges i den ekonomiska planen.

§ 7
Föreningen skall hålla sina fastigheter i förstklassigt och väl underhållet skick. Till kontroll härav äger HSB tillträde till samtliga utrymmen i fastigheterna.


21/02 2006 (558) e
    Kommentar av Admin
OBS! Se Föreningsavgäld i HSB - en ej giltig avgift!

Undrar hur HSB lyckats lura in denna stackars förening i något som är så ensidigt HSB-inriktat?

Är det detta som HSB-representanten är till för, dvs att se till så att HSB får total kontroll över alla föreningar som är tillräckligt lättlurade?

Känns som ett fall för EU-domstolen.

Det måste också vara en samling sällsynt lättlurade medlemmar i denna förening (även om det inte är säkert att medlemmarna involverats i stadgarna... bara för att lagen säger en sak så är det inte alltid så att allt följer lagar och regler).

Undrar samtidigt hur många föreningar i Sveige som har dylika slavstadgar och slavavtal med HSB?


G-I
Hemsida

2 inlägg tidigare: det var inte Stephan som hade 5 fel, det var hans styrelsen... Jag bara sa fel.

20/02 2006 (557) e
    Kommentar av Admin
Okidoki, då är jag med


G-I
Hemsida

Och andra sidan finns det ingenting i lagen som tvingar styrelsen att visa sina protokoll överhuvudtaget. Inte ens en liten bit av dem.
Vilket jag tycker är synd.

Som en fd bostadsminister säger: "Dörren är öppen för varje förening att bestämma hur de vill ha det".
Fast detta är teori. I praktiken följer styrelsen det HSB och Riksbyggen representant säger, och styrelsen brukar inte visa någonting alls, eller bara en liten bit som handlar om ett ärende rörande den frågande medlemmen, om ni förstår vad jag menar.

20/02 2006 (556) e
    Kommentar av Admin
Ja, det är en svag lag som verkligen inte värnar om den enskilda medlemmen.

Men just därför är det viktigt att det kommer till medlemmarnas kännedom att medlemmarna kan kräva offentliga styrelseprotokoll. Medlemmarna bestämmer, men medlemmarna måste veta att de har denna makt.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).


Databas hittas ej.