Sida: << | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Ledamot i BRF
Hemsida

HSB gick 1/1 2005 in på försäkringsmarknaden.
Målsättningen var att ligga 20% under övriga bolag. Vi anlitar en försäkringsmäklare till fastighetsförsäkringen då dom är proffs på det.

Jag informerade dom om HSB förs. Följden blev att vårt bolag Trygg-Hansa SÄNKTE premien med 43%!

Till 2006 har vi gjort likadant, tagit in offert både via mäklaren och HSB, Trygg drog även nu långsta strået och sänkte med ytterligare 19% med lägre självrisk.

Enda anledningen till sänkta premier är ju att HSB gått in i fast.förs.branschaen. Tom mäklaren säger det: Ni ska tacka HSB för det.

16/12 2005 (338) e
    Kommentar av Admin
Som förhoppningsvis alla känner till så kan man alltid deala om priset med försäkringsbolagen (även om det är svårare att göra detta i dag som privatperson).

Men visst är det bra om HSB då kunnat göra något bra för medlemmarna. Vi ser gärna mer info här om de saker där HSB kan ha varit till nytta för medlemmarna.

Någon som har fler exempel här?


Tommy (IP: 81.229.72.217)

Det finns ett genomsyrande drag av negativism och baktalande i detta forum.
Erfarenheten visar nästan alltid att det finns fler sidor av ett mynt än vad en eller annan självutnämnd predikant visar.

Det som förvånar mig mest är varför människor som sig så mycket för något inte påverkar situationen mer.. eller är det så grundläggande enkelt att det är just dessa människor som i alla tider har varit i minoritet (förutom i gamla sovjet) och nu måste få utlopp för att resten av världen inte delar deras fantastiska övertygelse.

Lycka till med kampen, fanorna och predikoturerna

Ni lär behöva det.. För ingen annan bryr sig!

16/12 2005 (335) e
    Kommentar av Admin
Tack för ditt inlägg Tommy.
Alla inlägg är välkomna oavsett ståndpunkt.
Dock finns det kanske inte mycket i ditt av "negativism och baktalande" genomsyrande inlägg att argumentera med eller mot.

Vi som har synpunkter i detta forum är väldigt, väldigt, väldigt konkreta, och om det ska kunna bli en levande diskussion måste nog den som inte tycker som vi ha något motsvarande konkret att komma med, i stället för att bara vara allmänt "tjurig".

Så om du tycker att något som skrivs här är fel är du varmt välkommen att att framföra dina argument. Vi som skriver här har en viss insikt i ämnet och är på intet sätt rädda för att ingå i någon diskussion.

PS.
"Ingen annan bryr sig"? Du kanske inte bryr dig, men ett tips är; tänk om! Det är kanske inte många som vill/vågar uttrycka sina åsikter här, men det är ändå några tusen i månaden som läser vad som skrivs i detta forum. Du kanske tycker det är OK att HSB t.ex. försnillar 50 mkr av medlemmarnas pengar, men jag tror att vi är rätt många som tycker att det inte borde gå till så här och att det ska få konsekvenser att bryta mot lagar.

PS 2.
Det är med största säkerhet många som arbetar på/för HSB som läser inläggen i detta forum, och med detta i åtanke är det ganska märkligt att det bara är två personer så här långt som opponerat sig mot att vi utnyttjar våra demokratiska rättigheter att framföra åsikter och presenterar fakta om HSB, etc.
Men det är kanske ett tecken, så tydligt som något, på att vad vi säger är sanningen hela sanningen och ingenting annat än sanningen?Efterföljande två inlägg flyttade hit:

Ledamot i BRF (IP 85.226.237.221) - 336

Till Tommy Äntligen någon annan som oxå sett att detta forum i huvudsak består av några rättshaverister (inbördes beundrare)som hatar HSB/RB i allmänhet och gillar sig själv i synnerhet!

Håller fullständigt med dig! Varför är jag själv här då och läser/skriver inlägg? Ja ibland måste jag bara kommentera en del saker.


Admin

Till "ledamot i BRF".
Rättshaverister? Hur menar du? För att vi avslöjar oegentligheter och anser att lagar och regler ska följas? Du har en synnerligen märklig inställning, tycker jag... eller så vet du helt enkelt inte vad ordet "rättshaverist" betyder.

Inbördes beundrare? Var har du sett att vi som skriver här beundrar varandra? Alla skriver om sina synpunkter i sina egna frågor. Ledsen om jag gör dig besviken, men någon inbördes beundran finns inte! I stället för att ta uttryck ur luften så kanske du skulle kunna vara lite mer konkret i dina personangrepp (om du nu tycker det är viktigt att fortsätta med dessa), som tillför väldigt lite.

Hatar HSB/RB? Försök komma ihåg att vi framför fakta. Om dessa fakta inte är till HSB:s/RB:s fördel så är det väl inte vårt fel... eller tycker du det?

Gillar sig själv? Ja, jag vet inte om du tycker det är bättre om alla tycker illa om sig själv, men det är i alla fall inget som vi skryter om särskilt ofta i detta forum.

Till skillnad mot Tommy (som kanske jobbar på eller för HSB, eller kanske t.o.m. sitter som ledamot i en styrelse som inte följer reglerna... dessa personer är av naturliga skäl inte glada över att sanningen kommer fram här) så har du i alla fall bidragit med såväl något intressant tips som en och annan värdefull synpunkt.

Men när du nu får lite vatten på din kvarn för att du hittat en person till som tycker som du, så är det bara meningslöst att vara allmänt gnällig utan några konkreta synpunkter.

Hoppas vi kan undvika dessa meningslösheter i allra möjligaste mån.

Jag har sagt det några gånger förr; ha gärna synpunkter och fortsätt gärna att kommentera, men var konkret !!!

Det är extremt många besökare till detta forum, och om du vill ge ett seriöst intryck för alla sunt tänkande människor så är ett hett tips att vara mer konkret och lite mindre "personangreppsbenägen".


Stephan - 337

De 2 senaste inläggen är rätt typiska. Hade det varit någon mening med att skriva att de som skriver här tillhör negativismen, utan att komma med något. Nej skriv istället något bra som HSB/RB gör, så blir ni trovärdigare. Annars kan ni lätt tolkas att ni är "köpta" för att klanka på klankare. Fri tolkning. Jag tillhör snällismen i de allra flesta fall och områden här i livet, men det jag skriver är till 100% sant. Skyddad verkstad är ett begrepp som gäller vad det avser bostadsrättsbranchen. Tills nu, jag kan garantera att det kommer se annorlunda ut framöver, EU:s senaste rön är att de fått upp ögonen för Sveriges "egna regler" vad gäller försäljning av bostadsrätt. Skatteförmåner.


Medlem i norr (IP: 85.226.237.243) - 17

Jag tycker du skall lägga ner denna "hemsida" därför att oavsett vad andra tycker, tycks det bara vara rätt det som du tycker personligen. Har man ett FORUM skall man kunna delge sina åsikter och inte som här, du försöker ju hela tiden vända allt mot HSB. Skulle jag skriva att en kråka är svart till färgen så hävdar väl du att den är vit. Jag har själv 11 år som styrelseledamot så lite vet jag. Du måste bo i en jävligt taskig förening.


Admin

En sak kan du vara helt säker på. Denna "hemsida" kommer inte att läggas ner. Informationen kommer i stället att utökas (rejält). Jag hoppas att du och andra som ingår i styrelser kan ta forum och dessa webbsidor positivt, och dra lärdom i stället för att behöva bli irriterad.

Jag är förundrad över att du (precis i linje med HSB) vill tysta kritik, i stället för att vara delaktig och tillföra information. Var tacksam att du bor i en demokrati där medborgarna har rätt att uttrycka sina åsikter. Diskussioner och debatter är något som oftast leder till förbättringar. De som bara sitter tysta med armarna i kors är aldrig de som tillför något för utvecklingen.

Om jag (eller andra som gör inlägg) har rätt eller fel får var och en avgöra. Hela Sverige (och det inkluderar hela HSB-organisationen) har möjlighet att argumentera mot vad jag (och andra) säger, och skulle något av det jag skrivit vara fel så kommer jag självfallet att korrigera det omedelbart.

Du skriver "Har man ett FORUM skall amn kunna delge sina åsikter och inte som här".
Ja, som jag hoppas alla (övriga) kan se så kan alla delge sina åsikter. Men det innebär inte med automatik att jag måste hålla med eller låta bli att svara på inlägg... eller du tycker kanske det?

Om du har något att invända mot vad jag sagt så är du välkommen att fortsätta göra detta.

Jag försöker inte vända allt mot HSB, men om sanningen nu inte är fördelaktig för HSB, så kan väl inte jag göra mycket åt detta?
Då får du väl vända dig till HSB.

Detta är det första (eg andra) inlägget som jag svarar på där synpunkterna endast är att man inte ska ha synpunkter. Det är också sista gången jag svarar på detta!

Här ska diskuteras det som rör HSB, och inget annat. Dvs rena fakta, åsikter och synpunkter hur det fungerar inom HSB och föreningar. Annars slösar vi bara bort en massa tid och tar bort fokus från kärnproblemen.

Jag har svarat på dina tidigare inlägg här, och du har inte velat motargumentera. Så då har jag väl rätt, eller?

Har du något bra eller dåligt att säga om HSB eller någon bostadsrättsförening så gör gärna detta. Har du något du vill korrigera av vad jag eller andra sagt så gör gärna också detta.

Det kanske fungerar bra i din förening i Kiruna, det vet jag inget om, men jag vet att det inte bara är min förening som inte fungerar. Och även om du tycker det är jobbigt att höra detta så är många av de största problemen i föreningarna på ett eller annat sätt orsakade av HSB.

De som läser vad jag skrivit och vad jag kommer att skriva tror jag alla kommer att inse detta.

PS.
Det kanske finns albino-kråkor?


Ledamot i BRF (IP: 85.226.237.243) - 18

Det skulle vara kul och veta vad adm. själv jobbar med/har för kompetens?


Admin

Igen, diskussionen här rör inte mig. Det rör organisationen HSB (vari BoRevision ingår)!
Vänligen, se regler för detta forum nedan.

Vad jag arbetar med är inte det minsta relevant för denna diskussion, men om det minskar din nyfikenhet lite så är mitt yrkesområde och specialitet IT.

OBS! Jag har nu lagt in en ny regel för de inlägg som skrivs här.
Ange i fältet för namn om du är medlem, ledamot, revisor, eller annan förtroendevald i en förening.
Om du är rädd för att uppge ditt fullständiga namn så uppge åminstone ditt förnamn så att det går att referera till inläggen.


Det blir annars besvärligt för läsarna att hänga med i vem som skrivit vad (speciellt när en och samma person, som här, uppger olika titlar i varje inlägg).

Det är en klar övervikt på styrelseledamöter som skriver här. Skulle vara trevligt om även "vanliga" medlemmar, och väldigt gärna några interna revisorer, ville uttrycka sina åsikter eller tips.
Skriv gärna om vad som fungerar bra eller dåligt i din förening. Eller ge tips på hur föreningar och HSB kan fungera bättre.


Ledamot i BRF (IP: 85.226.237.247) - 54

Namn, följ reglerna... Hur gjorde du själv när du annonymt la ut samma frågeställning på tio kanske hundratals brf-hemsidors anslagstavlor.
Ska det bara vara kritik mot HSB/BoRev och egna styrelser på detta forum??
Och kan du inte acceptera att det faktiskt finns brf där det fungerar bra?? Syna själv dina kommentarer till inläggen. Jag skrev tex att styrelse väljs demokratiskt på årsstämman eller? Men det kommenterade du att titta på annan text här om tex Riksbyggen. Jag ger väl f-n i dom men hos oss fungerar det, men här kan man tydligen bara skriva om det är negativt mot HSB eller någon annan.


Admin

1. Hur jag själv gjort? Jag har följt reglerna fullt ut. Punkt!

2. Jag har inte sagt att det bara ska vara kritik, men det ska handla om HSB, Riksbyggen, styrelser och bostadsrättsföreningar (inte om mig, om svälten i U-länderna eller annat utanför ämnet).

3. Jag har aldrig sagt att det inte finns föreningar där det fungerar bra. Tvärtom, jag har faktiskt vid ett flertal tillfällen sagt att det finns föreningar där det fungerar bra (även om jag här och nu kan tillägga att jag inte tror att det finns någon förening där det inte kan fungera bättre).

4. Det som står om Riksbyggen gäller HSB lika väl.

5. Här kan man alls inte skriva bara om det som är negativt (se punkt 2 ovan). Alla som har något konkret positivt som fungerar bra i någon förening uppmanas att skriva om detta här (så att andra kan lära sig och dra nytta av hur föreningar löst olika saker på bra sätt). Vill du berätta om det som fungerar bra i din styrelse och i din förening så är du varmt välkommen att dela med dig av dina kunskaper och din erfarenhet här!
Men var snäll och sluta hacka på mig! Det tar bara bort fokus från det som är av intresse.


Ledamot i BRF (IP: 85.226.237.247) - 159

Läste på en annan av dina sidor bla detta

"-Det finns ingen styrelse som skulle säga något annat än att de jobbar för medlemmarna. Sanningen är att i 99,9 % av fallen jobbar styrelsen i första hand i eget intresse"

Ett konkrekt exempel på den bullshit du skriver.
Jag tycker f-n du skall tänka på vad du skriver, om det är så i några få föreningar som du känner till betyder det inte att det är så överallt. Vad tror du den som läser får för uppfattning om dom som lägger ner massor med fritid för sin förening?

SANNINGEN är att du bara vill svartmåla HSB; RB mfl. Och att du inte har tid att sitta i en styrelse, tar inte denna hemsida mer tid än ett ev. styrelsearbete?


Admin

Tänk nu till lite i stället för att vara så aggressiv helt i onödan!

Vad tror du jag kan ha menat egentligen?

För den intresserade så finns den aktuella texten på webbsidan Allt om bostadsrätt
(under rubriken "Föreningar ska styras som företag!").

Denna webbsajt tar inte mer tid än ett styrelsearbete (bara för att jag skulle ingå i en styrelse så innebär inte detta att jag skulle vara mindre engagerad i vad jag gör), men det börjar kännas lite som att konstant jaga en okunnig styrelse däremot är mer tidsödande.

Dock är (som jag skrivit) tiden - dvs längden på tiden - inte det enda skälet att jag inte vill ingå i en styrelse. Ett annat skäl är också att jag inte vill/kan bli upplåst till fler vissa bestämda tider.

Sedan hoppas jag att du förstår att det ena inte utesluter det andra. Tiden för att jobba med denna webbsajt + styrelsearbete blir orimligt mycket för de flesta (i alla fall om man har något annat att syssla med i livet).

Jag tror att enbart den som känner sig skuldbelastad (dvs träffad av den kritik jag framför)uppfattar det som att jag försöker svartmåla HSB, Riksbyggen, m.fl.

Med ett korn intelligens kan man räkna ut att det inget ger i sig själv att svartmåla HSB m.fl. Hade någon varit så illvillig så skulle informationen inte varit så kompakt och konkret. Jag har här skrivit ca. 500 sidor fakta om HSB och brf:ar. Ännu har ingen kunnat hitta ett enda fel i vad jag skrivit. Rent logiskt måste detta finnas, men att ingen hittat något fel visar nog att jag inte är helt ute och cyklar inom detta område.

Dessa sidor är till stöd för såväl medlemmar som styrelser, och jag hoppas att andra styrelser kan hantera denna information bättre än vad du kan.


Stephan - 160

Smart skrivet?

"denna hemsida, mer tid än ett ev. styrelsearbete"

Tycker jag låter, som vi skrivit om mycket på dessa sidor, ATT ALLDELES FÖR MÅNGA STYRELSELEDAMÖTER ÄR "NICKEDOCKOR".


Admin

Ja, jag inser i och för sig att vi aldrig kommer att kunna konvertera alla, och att vi kommer att möta motstånd hela tiden.

Jag tycker motstånd/argumentation är uppfriskande, så fortsätt gärna med det! Det är mycket värre att bara tiga stilla, så som alltför många gör.

Men om sedan "Ledamot i BRF" skulle kunna ta åt sig av i alla fall någonting vi skriver här så skulle det naturligtvis inte vara negativt.


Ledamot i BRF (IP: 85.226.237.247) - 162

Jag känner mig absolut inte "träffad", men försök att förstå att det finns föreningar där det FUNKAR!

Visst finns det säkert dom som sitter med för egen vinnings skull men knappast att det är 99,9%. Och jag antar att du och Stephan tillhör den lilla skaran på 0,1%?

Om man inte konkret har belägg för det man skriver tycker jag man ska vänta tills man kan påvisa det, inte anta. Tex "Man kan anta att många sitter med i en styrelse för egen vinnings skull".
Hur kan du påstå att sanningen är att 99.9% gör det för egen vinnings skull?


Admin

Varför måste jag upprepa samma sak så många gånger? Varje gång du säger att det finns föreningar där det funkar så håller jag med dig.

Vad är det du vill? Slutar du upprepa dig om jag ändrar mig och säger att jag inte håller med dig här?

Jag sitter inte i styrelsen så jag kan inte höra till de 0,1 procenten (men om jag suttit i styrelsen tror jag inte jag hade tillhört denna andel).

Läs förklaringen jag lagt till på den aktuella sidan. Efter din kommentar i denna fråga såg jag att jag inte förklarat mig tillräckligt tydligt, men nu har jag lagt till en textsnutt som jag hoppas ska räcka (jag skulle kunna skriva mycket mer).

Hur jag kan påstå att sanningen är att 99,9 % gör det för egen vinnings skull? Det har jag aldrig sagt, men jag hade nog fel i att 99,9 % gör det i eget intresse, en gissning är att 100 % ligger närmare sanningen (och det är tyvärr aldrig någonsin någon som kan göra något annat än att gissa i en fråga som denna!).

Det handlar om definitionen av "i eget intresse". Hoppas du nu förstår vad jag menar, så vi slipper tragga detta mer.


Håkan (IP: 81.236.153.85) - 212

Vem är de allvetande "sajtägaren"?????


Admin

Tror inte att någon är allvetande, men ett tips är att titta på startsidan (texten i slutet av denna sida).


Ledamot i BRF (IP: 85.226.237.251) - 244

Dom HSB-anställda har nog för länge sen insett att detta är en hemsida för några inbördes beundrare.

Dom medlemmar jag pratat med här hemma tycker oxå det.


Ordförande BRF (IP: 83.226.219.46) - 254

Ojojoj vilken rättshaverist har hittat på denna sida? Han skriver in massa blaj på våra hemsidor, och när vi tar bort kletet, så spyr han ur sig en massa galla. Varför ägna en massa tid åt att gå in på hans sida och skriva en massa.... Mystiken kring HSB, Bo Revision, att bo i BRF tätnar.. Har du gjort ett felköp och måste spy av dig lille vän?


Ledamot i BRF (IP: 85.226.237.251) - 267

Stephan och Myggan, ni är ju sjukligt misstänksamma mot allt vad HSB, styrelser osv. gör.

Vad är det för fel med att ordinarie sekreterare är sekreterare på årsstämman?

Det är ju bara att jämföra dagordningen mot protokollet för att se om motioner m m tagits upp.

En styrelse är ju vald av medlemmarna ÄVEN om det inte alltid blir dom man själv röstat för. Det är demokrati.

Man får helt enkelt gilla läget men det är majoriteten som avgör bla styrelsens utseende. Fattar inte vart ni vill komma med era disskutioner.


G-I

Vi är inte sjukligt misstänksamma. Vi tycker bara att det finns utrymme för förbättringar.

Det är genom diskussioner som saker och ting kan förbättras. Men det verkar du inte förstå.

Om du tycker att diskussioner inte är nödvändiga, varför skriver du i detta forum, förresten?

Att bara gilla läget och hålla tyst, DET är sjukt!


Ledamot i BRF (IP: 85.226.237.251) - 269

G-I har du läst nånting som Stephan och ett par till skrivit som varit positivt eller bra när det gäller HSB eller deras egna brf-styrelser.

Nä det är lätt att sitta bredvid och gnälla....

Har själv 11 års erfarenhet av att sitta som ledamot i en brf-förening. Men det är kanske lättare om det är som vår förening som fungerar bra?


Ledamot i BRF (IP: 85.226.237.134) - 418

Anton du tycks ju inte veta vad som gäller för din p-plats, hur skall någon annan veta det här? Den röda tråden i detta forum är att kritisera HSB; RB och styrelser i vanliga brf-föreningar. Jag vet att det finns dålig styrelser.

Några av dom flitiga på att skriva inlägg här är inget annat rättshaverister som inte kan ta att dom själva ej blir invalda i sina föreningar. Ett tips läs inläggen ex 10 sidor bakåt så ser du snabbbt vad säkert många andra gjort, konstaterat samma sak.

Huvudfigurerna här tror sig kunna lösa världsproblem bara just dom blivit tilfrågade/valda.


Ledamot i BRF - 517

Carl Carlsson: Myggan, BG,Stpehen o några till här, det är deras kall här på jorden att kritisera i stort sett allt som HSB o RB gör vilket några få andra oxå sett när man läst här på Admins sidor...


Admin

För kännedom;
Det är "Ledamot i BRF":s kall att kritisera de som har åsikter och som vill uppnå förbättringar, för det är precis så man gör inom HSB och i väldigt många styrelser.

Vi som har åsikter vi framför fakta, ibland i kombination med vårt personliga tyckande om dessa fakta. Ingen motsäger att det är fakta. Faktum är att av det enormt digra material som presenterats här så har inte en enda punkt påvisats som felaktig av någon (inte minst "Ledamot i BRF"), men "Ledamot i BRF" gör precis som regeln är inom HSB-sfären, dvs att bemöta fakta med personangrepp i stället för med ev. fakta som skulle påvisa att något av allt vi säger skulle vara fel.

Jag gissar att "Ledamot i BRF" innerst inne själv inser att vad som sägs här är en presentation av verkligheten, vilket gör det svårt (läs "omöjligt") att argumentera mot vad vi säger.


stephan
Hemsida

BoRevision ja. Större spektakel får man leta efter. Vad som ligger bakom att HSB fått "hålla på" på detta sätt med egen revisionsfirma, som "reviderar" sig själv, ligger i gamla "halvhemliga" uppgörelser, där många är inblandade. Inte minst regeringen. Att utveckla detta tar för mycket plats här, men jag kommer göra en skrivning med hänvisning senare. Här nämner jag bara en av "alla historier" om "myglet" som HSB bedriver.

För 3 år sedan ringde jag upp BoRevision och frågade hur revisionskostnaderna kunde stigit med 80% mot tidigare år. Svar, styrelseledamot hade ifrågasatt styrelsens arbete, vilket medfört extra arbete.

Jag tror inte ni behöver mer än 3 gissningar innan ni hittar rätt vilken styrelseledamot det var som hade "orsakat" extra arbete.

16/12 2005 (334) e
    Kommentar av Admin
Stephan, samma problem i flera andra föreningar.

Jag känner till föreningar där revisorn ifrågasatt konstigheter och därför kontaktat BoRevision (av naturliga skäl, eftersom BoRevision varit en av föreningens två revisorer).

BoRevision vill dock aldrig invända mot något (eller ens undersöka ev. oegentligheter) oavsett hur allvarligt det är.

Om någon revisor eller styrelseledamot ifrågasätter styrelsens verksamhet verkar HSB/BoRevision ha som rutin att debitera föreningen extra för detta (oavsett om BoRevision gör något eller ej).

BoRevision är inget annat än ett skämt, och Gun-Britt Mårtenssons kommentarer om BoRevision (som står att läsa i den senaste artikeln om BoRevision i SDS) är patetiska. Men... vad annat kan hon säga? Skulle hon ha någon kritik mot BoRevision så skulle hon ju kritisera sig själv.


Sven (medlem)
Hemsida

"HSB:s riksförbund överväger nu att sälja Borevision, som en förtroendehöjande åtgärd."

Ett steg i rätt riktning iaf.

16/12 2005 (333) e
    Kommentar av Admin
Ja, fast vem skulle vara dum nog att köpa BoRevision???
Som SDS säger (och som jag informerat om långt tidigare) så är BoRevision "kliniskt fri från revisorer", och som sådant utan något värde.

Avveckla är nog ett bättre ord i sammanhanget!!!

Dessutom är det så att EU-lagar tvingar HSB att göra sig av med BoRevision. Så det är inte upp till HSB att "överväga" något i denna fråga.

HSB får nog komma på något mycket bättre om de vill försöka "höja" förtroendet för HSB.


myggan
Hemsida

Malmö

Dotterbolaget stod för revisionen
Av Olof Westerberg
Senast uppdaterad 15 december 2005 23:41

Om HSB granskats av auktoriserade revisorer hade de försvunna 49 miljonerna upptäckts. Det är tillträdande vd:n Lars Danielsson övertygad om.

MALMÖ. Fram till senaste årsmötet har HSB Malmö reviderats av det helägda och hårt kritiserade dotterbolaget Borevision. Borevision är en revisionsbyrå kliniskt fri från revisorer.
– Revision handlar om oberoende, förtroende, kompetens och effektivitet. Att ha ett revisionsföretag i huset vars enda klient är den egna ägaren uppfyller enligt min personliga uppfattning inte de kriterierna, säger Lars Danielsson, som själv har ett förflutet som auktoriserad revisor.

Enligt lagstiftningen måste en revisionsfirma vara ägd av en godkänd eller auktoriserad revisor. Godkända och auktoriserade revisorer får inte ta anställning i företag som inte möter dessa krav.
–Bolaget ska drivas av människor som har kunskap om revisionens förhållanden, säger avdelningsdirektör Björn Fredljung på tillsynsmyndigheten Revisorsnämnden.
Björn Fredljung känner inte till något annat exempel än HSB, där moderbolaget äger sin egen revisionsfirma.

På Borevision i Malmö arbetar i dag ett tiotal personer. Ingen av dem är revisor. Trots detta reviderar de räkenskaperna för en lång rad HSB-bostadsrättsföreningar. Bostadsrättsföreningar är nämligen inte skyldiga att använda godkända eller auktoriserade revisorer. Enligt HSB:s riksorganisations stadgar ska Borevision ansvara för revisionen i HSB-föreningarna runtom i landet.

Men på stämman i juni i år gjorde HSB Malmö revolution. Peter Sjöberg på Ernst&Young valdes som ny huvudrevisor.
HSB:s riksförbund svarade med att välja in en revisor från Borevision i Göteborg som extra revisor för HSB Malmö.

Att Borevision finns kvar väcker upprördhet i flera bostadsrättsföreningar.
– Tänk om Skandia hade ägt sin egen revisionsfirma? När jag blev ordförande i bostadsrättsföreningen Ramen var det första jag gjorde att kasta ut Borevision, säger Hasse Enarsson, ordförande i HSB-bostadsrättsföreningen Ramen i Limhamn.

Borevision har i flera år fått hård kritik inte minst från de egna bostadsrättsföreningarna.
– Turning Torso är en ingrediens i misstroendet. Det är en svår situation när våra ägare, våra kunder och våra uppdragsgivare uttrycker att de inte har förtroende, säger Lars Danielsson, som vid årsskiftet tillträder som ny vd efter Greg Dingizian.

Peter Sjöberg på Ernst&Young vill inte recensera Borevision.
– Man kan förstås fråga sig hur jävssituationen ser ut. Jag har inget med historien att göra och det är jag tacksam för, säger han.

Men Gun Britt Mårtensson, förbundsordförande i HSB:s riksförbund, har fortfarande fullt förtroende för Borevision.
–Gör man den här typen av svindlerier så gör man det säkert så att ingen revisionsfirma ska hitta det, säger hon.

Men Skatteverket hittade det ju?
– Skatteverket måste ha nystat i någon annan ända. Om allt hade varit synligt när man reviderade så utgår jag ifrån att Borevision hade hittat det.

HSB:s riksförbund överväger nu att sälja Borevision, som en förtroendehöjande åtgärd.

16/12 2005 (331) e
    Kommentar av AdminTurning Torso

HSB Malmös högkvarter

Byggt av medlemmarnas pengar

hotpot.se/forummyggan
Hemsida

Sparkade HSB-basen fortsätter göra klipp
MALMÖ. Sparkade HSB-basen Johnny Örbäck fortsätter att göra fastighetsklipp.
I veckan köpte hans företag 420 lägenheter i Sundsvall. Och snart flyttar han in i Turning Torso.

Oenighet kring jättebygget Turning Torso ledde till att HSB gjorde sig av med vd:n Johnny Örbäck våren 2004.
Men han sattes inte på bar backe. En fallskärm på i runda tal nio miljoner kronor tryggar hans framtid.

Tillbaka
Och nu är Johnny Örbäck tillbaka i fastighetsbranschen.
I början av veckan gjorde han en storaffär i Sundsvall som ordförande i företaget Faustus AB - som dock inte är döpt efter den litteräre gestalten Doktor Faustus som sålde sin själ till djävulen.
- Jag har inte varit inblandad i namnvalet. Men jag vet att gossarna som drog i gång inte hade en susning om Doktor Faust och djävulen.
- De tyckte nog mer att namnet påminde om "fastighet".
I bolaget finns Regionfastigheters direktör Bengt Boström, fastighetskonsulten Jan-Ove Hallerhed och Kjell Rune Martell, tidigare på NCC. De satsade 120 miljoner på köpet i Sundsvall och ska nu lägga miljoner på att renovera.

Satsar i Kalmar
- Jag är engagerad på 6-12 månader för att lyfta beståndet i Sundsvall. Sedan har jag option på att köpa in mig i bolaget, säger Johnny Örbäck.
Han är också satsat sina pengar ett annat företag som köpt industri- och kontorsfastigheter i Kalmar.
- Jag har en bra bakgrund för jobbet och stor vana vid kontakter med kommunala förvaltningar.
Någon bitterhet över kicken från HSB känner Örbäck inte alls, säger han.
- Nej, det är speciellt att jobba i ett folkrörelseföretag och konflikten blev som den blev. Men jag trodde kanske folk skulle förstå vilket oerhört värde vi skapade med Turning Torso.
I februari flyttar Johnny Örbäck själv dit. Han hyr en trea på 115 kvadrat för 16?000 kronor i månaden.

Av CLAES CARLSON claes.carlson@kvp.se

------------------------------------------------------ --------------------------

Publicerad:
2005-11-04 14:06

Uppdaterad:
2005-11-04 14:1915/12 2005 (330) e
    Kommentar av Admin
Angående HSB:s skumraskaffärer så tror jag polisen känt till långt tidigare vad som pågått inom HSB Malmö.

En polis som satt i styrelsen för HSB Malmö - Anders Nord - blev förra året (2004) ombedd av sina chefer inom polisen att lämna HSB:s styrelse (Ordförande Anders Nord lämnar HSB Malmös styrelse).

Det hette då att uppdraget inte var "förenligt med hans tjänst vid polismyndigheten i Skåne".

Nej, tror 17 att brottslig verksamhet inte är något som polisen bör syssla med !

I övrigt, se länkarna nedan för mer info om HSB:s förskingring av medlemmarnas pengar.
HSB-chef misstänkt för miljonsvindel
50 HSB-miljoner hamnade i LuxemburgTurning Torso

HSB Malmös högkvarter

Byggt av medlemmarnas pengar

hotpot.se/forumStephan
Hemsida

Tänk om man vore HSB-chef bara för en dag.

Källa SVT.
HSB-chef gjorde miljonklipp på tomtköp HSB Stockholms vd Ulrik Fällman kan ha tjänat 1,8 miljoner kr på en affär med till hälften HSB-ägda AB Nacka Mark.

Fällman köpte i fjol en villatomt av bolaget för 450 000 kr. Den likvärdiga granntomten bjuds nu ut för 2,25 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

En oberoende värderingsman värderade i fjol tomterna till 450 000 kr.

Fällman håller med om att affären kan se konstig ut i allmänhetens ögon, men ser ingen anledning att göra något.
Han uppger också att HSB Stockholm kände till köpet.

14/12 2005 (328) e
    Kommentar av Admin
Det känns väl skönt att våra pengar går till att göra livet gott för cheferna på HSB ;)


Stephan
Hemsida

Lite gammalt kanske, men han får väl fortfarande 90 000kr i månaden, var det under 14 år?
Undrar hur mycket den duktige förhandlaren har fått/får i uppsägningsbonus?
Jag behöver väl inte säga vem som betalar?

Källa Rapport:
Reporter: Hasse Gustafsson
Då är det dags igen - ett fallskärmsavtal med smått astronomiska belopp.
Den här gången gäller HSB:s verkställande direktör Jan Andersson, som minst sagt säkrat sin ekonomiska framtid, trots att han slutar vid 51 års ålder. Det är tidningen Aftonbladet som i dag kan visa att Andersson kan kvittera ut 10 miljoner kronor fram till pensioneringen om 14 år.

Meningen är att han ska fortsätta som konsult åt HSB fram till årsskiftet 1997-1998 och han får då behålla sin månadslön på 90 500 kr per månad.

Samtidigt, trots att han säger upp sig får han två årslöner extra på sammanlagt 2 172 000 kronor.
Dessutom kan han få ut ytterligare 7,5 miljoner kronor fram till pensioneringen om 14 år.

HSB:s styrelseordförande Hans Alsén bekräftar för Aftonbladet att Anderssons avtal ser ut så här, men samtidigt påpekar han stolt att han har lyckats förhandla bort en årslön för Andersson.

14/12 2005 (327) e
    Kommentar av Admin
Man undrar vad som egentligen ska behövas för att medlemmarna ska slå näven i bordet och säga att de fått nog av HSB, deras prioritering av egen ekonomisk vinning, deras fallskärmsavtal, chefernas nivåsättning av sina egna löner (som överstiger statsministerns) - utan att de ens presterar något, deras skumma affärer och deras usla behandling av medlemmarna.

Det finns noll och nada av kooperativt tänkande inom HSB idag.

I många andra länder skulle man gått "man ur huse" och protesterat vilt... bränt bilar och skövlat stadsdelar ;)


Sven (medlem)
Hemsida

Vaför ska riktigt bredband (100Mbit från Bredbandsbolaget) vara billigare än ADSL (0.5Mbit?). Jag tycker att 100Mbit/s för 289kr är en bra deal.

14/12 2005 (326) e
    Kommentar av Admin
Att 100 Mbit (10 Mbit full duplex är "äkta" bredband det oxo) ska vara billigare än 0,5 Mbit ADSL har jag inte sagt.

Naturligtvis ska det inte vara så.

Men 10 Mbit full duplex via LAN ska definitivt vara billigare än 8 Mbit ADSL. Detta helt enkelt för att kostnaderna för leverantören blir avsevärt lägre för 10-Mbit-linan.


Admin
Hemsida

"Misstänkt miljonsvindel inom HSB Malmö.
HSB Malmö skakas av en gigantisk svindelhärva.
En tidigare chef misstänks ha lurat bolaget på mer än 40 miljoner kronor.
Även tidigare vd:n Johnny Örbäck är misstänkt."

Klicka på länk till Expressen här ovan.

14/12 2005 (325) e
    Kommentar av Admin
Ett PS till mitt inlägg ovan om den misstänkta miljonsvindeln:
Det nämns inget om detta, men rent logiskt måste BoRevision (=HSB) vara delaktig i denna svindel. En tankeställare kanske för alla som bor i föreningar där revisorn är HSB/BoRevision.


Ett tillägg.
Se Sydsvenskan 14/12, om de 50 mkr av våra pengar som hamnade i Luxemburg.

50 HSB-miljoner hamnade i Luxemburg

Ekobrottsmyndigheten har gjort husrannsakan och hämtat lådvis med dokument hos HSB Malmö.

Nu klarnar bilden av hur HSB Malmös 42 000 medlemmar blivit svindlade på nästan 50 miljoner kronor, som försvann till Luxemburg.

Dåvarande vd:n Johnny Örbäck och en av hans närmaste män är båda misstänkta för grov trolöshet mot huvudman för sin inblandning i affärerna.

På onsdagseftermiddagen frisläpptes den tidigare chef på HSB Malmö, som i två dygn suttit anhållen efter beslut av ekobrottsmyndigheten.

–Han är lika mycket misstänkt som tidigare, men vi är nu klara med det vi behövde göra i utredningen medan han satt frihetsberövad, säger ekobrottsåklagare Lars Olson till TT.

Ekobrottsmyndigheten har gjort flera husrannsakningar, konfiskerat både räkenskapshandlingar, kontrakt och andra handlingar.

Även datorer har undersökts och mejltrafik säkrats som bevis i en eventuell rättegång.

–Bevisläget är gott och vi uppfattar misstankarna som starka, säger Lars Olson.

Den nu frigivne ex-chefen arbetade på HSB Malmö med att värdera fastigheter. Han satt i styrelsen för flera av HSB Malmös dotterbolag.

–Ibland gjorde han dragningar för styrelsen och visade vilken avkastning olika fastigheter kunde ge, säger Gunilla Pauly, tidigare styrelseordförande i HSB Malmö.

När de misstänkta affärerna gjordes var Turning Torsos skapare Johnny Örbäck vd och firmatecknare i såväl HSB Malmö som HSB Sundsfastigheter. Örbäck är förhörd i brottsutredningen, men kommer att förhöras igen.

–Jag har blivit rekommenderad att ligga lågt tills jag har pratat med ekobrottsmyndigheten, säger Örbäck, som under onsdagen körde ner från Sundsvall till Malmö för att kunna träffa brottsutredarna.

Förutom Örbäck och den nu frigivne ex-chefen, misstänks en tredje person för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Den tredje mannen, en femtioårig skåning, är en av arkitekterna bakom de båda fastighetsaffärer som åklagaren utreder.

Femtioåringen agerade mäklare när HSB Malmö köpte ett tomt bolag för 22 miljoner kronor från Luxemburg. Han var också mäklare när HSB Malmö sålde ett bolag till Luxemburg för 100000 kronor – trots att bolaget innehöll en vinst på 27 miljoner kronor.

Den misstänkte mäklaren kvitterade ut 4,5 miljoner kronor i provision för den sistnämnda affären. Just nu letar åklagaren frenetiskt efter vilka andra personer som har stoppat HSB:s pengar i sina egna fickor. Får åklagaren fram bevis i den frågan, kan brottsrubriceringen skärpas till förskingring.

– Vi vet att pengarna har hamnat i någons ficka, men frågan är vems, säger ekobrottsåklagare Lars Olson.


Mer info om HSB:s förskingringshärva;
Bevisen mot Örbäck är starka
Johnny Örbäck förnekar att han varit med om att flytta pengar till Luxemburg i den misstänkta HSB-svindeln

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 8/02-2023 15:02:59 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: