Sida: << | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


stephan

Parkeringsböter.
Sånt här gillar vädurens styrelse. Förr hade man styrelseledamöter som gått snabbkurs och gick omkring och lappade bilar. (man rotade också i påsar runt cointainrar och hittade man en påse skräp utanför så skickade man 700kr i böter för nerskräpning.
Nu använder man så kallat o-avtal med företaget länsparkering. Då kostar det inget för föreningen och Länsparkering tar in intäkter genom böterna.
i Höstas rådde totalkaos då en garageentreprenade blev misslyckad och kraftigt försenad. garagebilarna fick då parkeringstillstånd inom anvisade platser. Dessa räckte inte till, och en boende kom till mig och visade en p-bot "stått med 2 hjul på gräsmatta.
Jag rekommenderade henne att skriva till styrelsen vilket hon gjorde i september.Hon har inte hört något om detta brev än.
Däremot tycker styrelsen det är helt okej att en ledamot (visserligen med kommunenparkeringstillstånd) står dag ut och dag in på områdets brandgata.
Fin utsikt för de 3 boende som har sina fönster 3 meter från bilen???

12/02 2008 (3443) e


G-I

Vissa föreningar anlitar bevakningsbolag för att bötfälla bilar som parkerar fel. Bilägarna kan vara boende eller besökare. Styrelen har bestämt parkeringsregler. Att inte följa dessa regler straffas med böte. Jag tycker inte om denna idé att straffa egna medlemmar på detta sätt, men jag ser inte att detta inte skulle hålla rent juridiskt.

Städdag, mm -> frivilligt
Regler -> obligatorikst, man kan straffas.

Om det står i reglerna att man inte får slänga skräp på området, och en medlem gör det ändå, kan styrelsen (efter att ha pratat och skrivit till medlemmen) anlita en städfirma, och sen faktura medlemmen. Vi har en egen exempel, där en medlem har blivit uppmanat att ta bort sin skrotbil från en parkeringsplats. I nästa brev kommer han att få veta att styrelsen tänker anlita en bärgningsfirma och fakturera honom om han inte själv flyttar sin bil. Tycker jag detta håller juridiskt. Eller?

12/02 2008 (3442) e


Goran

MOTIONER TILL HSB MALMÖ.
Några motionärer har önskat att deras motioner inte publiceras nu. Det kommer istället att ske i samband med att handlingarna skickas ut till årsmötet.
Vem kan dessa "hemliga motionärer" vara tro ?12/02 2008 (3441) e
    Kommentar av Admin
Och varför vill de inte visa upp sina motioner?

Hur kan HSB Malmös styrelse acceptera detta bara någon dag efter att man gått ut med att man nu ska ändra inriktning och nu visa öppenhet och insyn?

Hur många motioner och hur många motionärer handlar det om, och varför vill HSB Malmö hemlighålla detta?


Tips - inlägg i det nya forumet

Motioner
Om vikten av att alla läser de motioner som kommit in till HSB Malmös årsstämma.
Hur kommer HSB Malmös styrelse att hantera motionerna?


Fullmäktigeledamöterna - vad gör de?
Vad gör egentligen de förtroendevalda som direkt eller indirekt valts av medlemmarna?


Micke1

Inkomna motioner till HSB Malmös årsstämma

12/02 2008 (3440) e
    Kommentar av Admin
Fast med ett antal fel.
Jag har fått bekräftat att 178 motioner mottagits, men endast 166 av dessa har lagts ut.
Varför?

Är det något jag skrivit i dessa motioner som HSB Malmö inte vill att andra ska se?

Vad är det för knäppgökar som inte vill att någon ska kunna läsa deras motioner i förtid?
Vad ligger det för tanke bakom detta?
Det känns onekligen lite mysko.

Och hur kan HSB Malmö acceptera detta?
Det känns som att att HSB Malmös styrelse bryter sitt löfte om öppenhet och insyn bara efter någon dag.

Om dessa motioner inte läggs ut, kan vi som vill se dessa motioner få göra detta?
Annars så är detta inte bara mysko, det är helskumt !!!


Men HSB Malmö har gjort en bra grej! Länken finns inte bara i nyhetskolumnen, den är faktiskt även inlagd under fliken "Om oss". Utmärkt!


stephan

När börjar nya stadgar gälla?
När stämman beslutar?
När Länsstyrelsen godkänner stadgaran?
När styrelsen så tycker?
När medlemmarna får de nya stadgarna i tryck?
annat?

12/02 2008 (3439) e


JA

G-I, jag kanske var lite otydlig. Självklart får man fråga medlemmarna om detta med löpande städning av trapphusen, givetvis också för städdagarna. Det senare gör alla föreningar skulle jag tro.

Vad jag menade var att man inte kan (inte ens stämman) besluta att alla måste delta på städdagen eller att alla måste vara med o städa trapphusen löpande. En del föreningar har försökt med straffavgifter för de som inte deltar men det bryter mot § i bostadsrättslagen om avgifter till föreningen, denna § är sk uttömmande, dvs bara i de fall som anges där får man ta ut avgift och inte annars.

Eftersom trappstädning ingår i förvaltningen så får styrelsen lösa detta genom att betala den som vill städa, eller låta något städa gratis om någon skulle vilja det.

Som du förstår skulle konsekvenserna bli ganska svår att försvara om man kunde tvinga alla att deltaga. Tex. Gamla, handikappade eller personer som lider av sjukdom blir svåra att tvinga med på dessa aktiviteter.

11/02 2008 (3437) e


G-I

Admin, jag tycker att du tolkar fel "Han eller hon skall rätta sig efter de särskilda regler som föreningen i överensstämmelse med ortens sed Dstår i lagen, vilket betyder att han eller hon som bryter not dessa särskilda regler gör fel, och kan straffas genom att bli av med sitt medlemskap. jag ser inte att man kan tolka detta på ett annat sätt.
Styrelsens regler är därför regler och inte riktlinjer.
Men självklart ska inte styrelsen hitta på regler mot medlemmarnas vilja. Om den gör den, kan den bli bortvald på nästa stämma. Jag ser inte att det behövs att införa dessa regler i stadgarna, de gäller ändå.

JA. Jag är nyfiken: hur vet du att man inte kan fråga medlemmarna att städa trapperna? I de flesta föreningarna finns det städdagar, och det verkar vara accepterat av de flesta.


11/02 2008 (3436) e
    Kommentar av Admin
Jag har tajt med tid under denna vecka, men jag kommer så fort som möjligt att försöka på ett lite tydligare sätt förklara varför jag anser att detta aldrig någonsin kommer att hålla juridiskt.


JA

Just när det gäller trappstädning vet jag att man inte kan kräva detta av medlemmen. Faktum är att man bara kan kräva att de betalar årsavgiften samt att de inte i övrigt stör de sätt som framgår av lag o stadgar. Andra föreningen har inte denna situation då bostadsrättsföreningar har ett eget regelverk.

Det finns några hundra (tror jag) äldre sk bostadsföreningar, där gäller bara föreningslagen och föreningarna kan göra hur de vill (inom lag o stadgar) bostadsrättslagen inte är tillämpliga på dessa.

Att upprätthållande av säkerhet och ordning ligger inom den löpande förvaltningen håller jag dock fast vid. Som bekant är styrelsen t o m straffrättsligt ansvariga för att brandsäkerheten i allmänna utrymmen är tillräckligt. Att styrelsen skulle ha detta ansvar men sedan inte befogenhet att åtgärda eventuella faror ser jag inte som rimligt.

Givetvis kan man inte som styrelse göra vad man vill ändå, faktum är att styrelsens befogenhet, åtminstone enligt mig, är inskränkt i betydande mån genom lagar o stadgar och sist men inte minst genom sysslomannaskapet.

Själva har jag bott i 3 olika BRF där det mesta fungerat utmärkt, dessutom har det funnits ordningsregler i varje förening.

11/02 2008 (3435) e
    Kommentar av Admin
Bra med konkreta exempel!!!
Utan konkreta exempel som här så är denna fråga om regler/riktlinjer mycket svår att utreda.

Jo, jag håller med. Naturligtvis ansvarar styrelsen för brandsäkerheten, så i detta fall har styrelsen befogenheter att se till så att brandsäkerheten upprätthålls. Jag kommer att kommentera detta lite mer under nästa vecka när jag har lite mer tid över.


G-I

När boende parkerar vilt säger vi till, och då hyr de en plats så smånigom.

10/02 2008 (3432) e
    Kommentar av Admin
Jag vet inte hur din brf ser ut, men det tycks tydligen som att det går att parkera på området utanför parkeringsplatserna.

Därför vill jag vända på det du sa, där du utgick från att;
  • styrelsen har all rätt och makt på sin sida och den enda rätt medlemmen har är att rätta sig efter vad styrelsen säger eller motionera/skriva brev till styrelsen

till att;
  • vill styrelsen sätta upp ett regelverk för föreningen så måste styrelsen göra detta genom att föra in reglerna i stadgarna och aktivt påverka medlemmarna i rätt riktning.

Det är det enda rätta, såväl demokratiskt som juridiskt.

Som det är idag har din styrelse inget att sätta emot en medlem som missköter parkeringen eller som fyrar av fyrverkerier till midsommar. Om det finns medlemmar i din brf som inte begriper bättre så är den enda vägen att komma åt dem genom att hänvisa till stadgar.

Muntliga, men även skriftliga, regler från styrelsen är inte värt ett dugg mer, rent juridiskt, än om medlemmarna utanför stämman säger att styrelsen ska putsa deras fönsterrutor en gång i månaden.

Skriftliga trivselföreskrifter/ordningsregler bör finnas i alla föreningar, men de är nog inte så vanligt förekommande. Och endast ett fåtal av de som har ordningsregler/triselföreskrifter har bra sådana.

Trivselföreskrifter/ordningsregler ska tas fram av medlemmarna!
Det ska inte göras någon hemlighet av att dessa endast är riktlijner, men styrelsen ska löpande tydliggöra vikten av att riktlinjerna följs om det ska fungera så bra som möjligt i brf:en.

Det finns många exempel i vår världs historia på människor som trott att den enda vägen är tvång, men faktum är att i de fall man sköter det på rätt sätt så kan man uppnå mer på frivillig väg.
I motsats till "tvångsmetoden" så ställs dock krav på de som styr att sköta det på rätt sätt, såväl krav på sunt förnuft som logiskt tänkande, omtanke och en hel del annat. Så det är kanske naturligt att många då väljer "tvångsmetoden" i stället.

De viktigaste trivselföreskrifterna/ordningsreglerna föreslår styrelsen eller medlemmarna för komplettering av stadgarna, och först då får dessa ett juridiskt värde, där styrelsen har möjlighet att utöva påtryckningsmetoder mot de medlemmar som inte följer stadgarna.

Dvs "sunt förnuft" är huvudingrediensen i alla delar av denna fråga.


G-I

Till Stephan
Jag tycker att du har fel. Rädsla av att en medlem kan bli sur och kan hota att driva en fråga vidare, ska inte stå i vägen för styrelsne att agera och bestämma regler som de flesta är ändå överens om.
Vi har t.ex. bestämt att man inte får parkera utanför parkeringsplatser. Enkel och vanlig regel. De flesta tycker att det ska gälla, Ett antal struntar i regeln. Tyvärr. Mne någon ordning blir det ändå. Det kan hända att ett barn kommer att strunta i våra regler om smällare nästa år, men de flesta kommer att respektera det. Då har vi nått vårt mål ändå.

10/02 2008 (3431) e
    Kommentar av Admin
Just i detta fall med smällare så är naturligtvis de flesta överens om att de endast ska användas under nyår, men det finns miljoner andra frågor.

Styrelsens "regler" kan ses som riktlinjer, för det är vad de är. Inget annat.

Det är därför det finns stadgar. Annars skulle man kunna strunta i dem och bara ha av styrelsen uppsatta regler.

Stadgar ska följas, men även där bara till en viss gräns. Det går t.ex. inte att lägga in paragrafer i stadgarna som strider mot "ortens sed".
Vad "ortens sed" innebär i praktiken vet ingen, för det har aldrig definierats någonstans. Jag kan bara hoppas att det inte är som JA skriver, att man kan hämta regelverk från MKB att utgå från. Ur askan, i elden, är ett passande uttryck i detta sammanhang!

Som jag nämnde tidigare. Det är svårt att "straffa" den som inte följer stadgarna och det säger sig själv att det inte skulle bli särskilt mycket lättare att "komma åt" någon som inte vill följa ett styrelsedefinierat regelverk.

Många tror att en styrelse har mer makt än vad den har. En styrelse har makt över dina pengar, men inte över ditt liv. Det får mig att tänka på när EU bildades. Då försvarade man denna organisation med att de bara skulle hantera ekonomiska frågor. Jag vet inte hur korkade människor är, men jag gick i alla fall inte på detta. Det visade sig sedan att jag hade rätt. Samtliga frågor kan hänföras till "ekonomiska frågor", så det var bara en formulering man använde sig av för att försöka lura folket.

GI, nu tror jag att du tar fram vettiga "regler" i din brf, så det är väl lite mer naturligt att de följs... inte för att styrelsen bestämt så, utan för att de är vettiga.

Jag förstod inte riktigt ditt exempel med att din styrelse bestämt att man inte får parkera utanför parkeringsplatser, men det intressanta där är att du skriver att en del struntar i att följa denna regel. Ja, och vilka åtgärder vidtar ni då? Det visar ju bara på vad jag sagt hela tiden.

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).Det kan vara intressant att se vem som hittar till
detta forum, så fyll gärna i vilken kategori du tillhör.

Sida 1
Sida 2
Sida 3
Sida 4
Sida 5
Sida 6
Sida 7
Sida 8
Sida 9
Sida 10 Sida 11
Sida 12
Sida 13
Sida 14
Sida 15
Sida 16
Sida 17
Sida 18
Sida 19
Sida 20 Sida 21
Sida 22
Sida 23
Sida 24
Sida 25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271


Tid: 8/02-2023 13:54:43 GMT (UTC+2 sista sön i mars - sista lör i okt, annars UTC+1)

1 användare totalt idag - 1 online - Senaste besök: