GP: Stoppa vänstervridning i public service!

Public service har en skyldighet att vara opartiska och ska inte ha slagsida åt något håll. Ändå genomsyrar ett ideologiskt vänsterperspektiv det mesta som görs, skriver Fredrik Segerfeldt, liberal debattör.

Till våren kommer Johan Norbergs dokumentärserie i SVT om hur subventioner, regleringar och Hyresgästföreningens privilegier har skapat den bostadsbrist som både drabbar många svaga och som förhindrar landets ekonomiska utveckling.

Han går runt i utsatta bostadsområden, intervjuar 30-åringar som fortfarande bor hemma hos föräldrarna och pratar med arbetslösa som inte kunnat flytta till jobb i staden eftersom det inte fanns någonstans att bo. Den lilla människans lidande under de stora systemen står i centrum. Nej, jag bara skojar så klart. Något sådant skulle aldrig ske.

Bara vänstern får skapa program i Public Service

När borgerliga intellektuella är med i public service är det som debattörer, inte som programmakare med en egen politisk och ideologisk agenda.

Däremot har Po Tidholm, en journalist med tydlig vänsterprofil, i tre timslånga SVT-avsnitt på bästa sändningstid fått driva sina teser om den döende landsbygdens orsaker och konsekvenser. (Full disclosure: Jag intervjuades i projektet men klipptes bort).

Vad hjälper det om tidningar har blå färg när dess journalister är rödgröna?

När Tidholm sedan bemöts av borgerliga ledarskribenter får vi en rätt hygglig bild av svensk medieoffentlighet. De flesta tidningar har blå politisk färg medan public service är rödgrön.

Det är väl bra med lite jämvikt, kan man tycka. Det är bara det att en ledarsida är en liten del av en tidning och dess färg påverkar i allmänhet inte den övriga nyhetsrapporteringen. Dessutom är en ledarsida tydlig med sin politiska färg och försöker inte låtsas som att den är opartisk. Vidare är det frivilligt att köpa tidningarna.

Det rödgröna public service är skyldig att vara neutral

Public service, däremot, har en skyldighet att vara opartiska och ska inte ha slagsida åt något håll. Och ändå genomsyrar ett ideologiskt vänsterperspektiv det mesta som görs.

Lösningen på varje samhällsproblem är ökade offentliga utgifter, när företag och näringsliv förekommer är det på grund av någon oegentlighet och feministiska och ekologiska perspektiv tas för givna. Ja, det finns till och med hela program med sådana utgångspunkter.

När hörde du senast ett inslag i SR:s ”Klotet” om att regleringar, bristande marknadsperspektiv eller motstånd mot tekniska framsteg var de allvarligaste hindren mot en bättre miljö?

Dessutom är alla som vill se på exempelvis BBC eller TV4 tvungna att betala för SVT, SR och UR.

T o m Uppdrag Gransknings redaktion ställer sig bakom en vänsterideologi som kränker mänskliga rättigheter

Den politiska och ideologiska snedvridningen i public service uppmärksammades nyligen av Janne Josefsson i en debatt på Publicistklubben.

Han sammanfattade reaktionerna på SVT när han 2004 gjorde ett program om Vänsterpartiets mörka nutidshistoria, med kommunism och nära band till brutala diktaturer: ”Men varför granskar du våra partier?

Red’s kom:
Se: Häpnadsväckande debatt om yttrandefrihet – Janne Josefsson tappar tålamodet

En redogörelse för och ett ifrågasättande av en ideologi som sätter omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter i system anses vara obekväm journalistik.

SVT:s parti: Vänsterpartiet

För SVT har visst egna partier, varav ett har ett nära förflutet i det samhällssystem som stått för det mest omfattande politiska dödandet i mänsklighetens historia.

Den våldsbejakande vänstern är ett av de starkaste hoten mot demokrati i Sverige

Runt ett decennium senare, när Josefsson gjorde ett program om den våldsbejakande vänstern, lät det ungefär likadant.

Debatten efteråt handlade också mer om huruvida det var rätt att över huvud taget granska dem än om det hot mot demokratin som dessa grupper utgör.

Red’s kom:
Som alltid. Precis som Bokmässan 2016, där debatten kring Nya Tiders rätt att yttra sig på en mässa om yttrandefrihet blev mer än absurd;
Peter Wolodarski, DN, kritiserar Aktuellt för yttrandefrihet
och;
Henrik Arnstad, behövs han?

Vänstervridningen i Public Service avfärdas av det vänstervridna media

Det är ofta svårt att belägga vänstervridningen i SVT och SR. Medieprofessor Kent Asps undersökningar om hur journalisterna i public service röstar – på SVT är Mp större än alliansen – brukar viftas bort med att urvalet är för litet och att det också handlar om nöjes- och sportjournalister.

Red’s kom:
58% av svenskarna vill ha minskad invandring – MP-väljare avviker;
Professor Kent Asp är den som har forskat mest om svenska journalisters politiska sympatier. Asps studier visar att journalistkåren har blivit väldigt ideologiskt avvikande.

Det är också svårt att kvantifiera tonfall, vinklingar, frågeställningar och nyhetsurval.

Red’s kom:
Därav att denna granskande blogg med medias extrema partiskhet som huvudämne, i hundratals inlägg bara det senaste året, visar på just hur media vänder och vrider på ord och uttryck – särskilt i nyhetsrapporteringen – så att vänsterns ideologi ska framstå som bra och högerns ideologi ska vara dålig.

Här finns en massiv samling av bevis på vänstervridningen inom Public Service (samt övriga traditionella media). Och det är ändå bara mindre än en promille av en promille av en promille av rapporteringen som randomiserat granskats här.

Ju mer rapporteringen handlar om de frågor som svenska folket tycker är viktigast; invandringspolitik, migration och integration (vilket är direkt kopplat till vård och skola) desto tydligare blir vänstervridningen.

Vi skulle kunna ta en dags rapportering från Public Service och konstatera att vänstervridningen finns i praktiskt taget varje artikel och inslag. Och så är det 365 dagar om året. Det är inget annat än en systematisk hjärntvätt av svenska folket som media ägnar sig åt.

Men det går tio reportage om de usla arbetsförhållandena i Asiens textilindustri på varje reportage om att samma industri stått i centrum för den mest dramatiska fattigdomsminskningen i mänsklighetens historia.

Public Service måste börja ta sitt demokratiuppdrag på allvar

Detta är något som måste rättas till. Det första steget är att public service ser över sin partiskhet och tar sitt demokratiuppdrag på allvar.

Varför ska Sveriges befolkning betala 4 miljarder kr/år för att motarbetas av Public Service?

Sedan måste vi fråga oss om det verkligen är rimligt att över halva svenska befolkningen ska tvingas betala för nyhetsföretag som motarbetar den.Klicka här för att gå till artikeln i GP, 2016-10-17
Se även bl a;
Public Service samarbetar med Expo för att smutskasta sina meningsmotståndare

SR skrämmer moderat politiker för länk till ”rasideologiska sidor”


Medias påverkan – Ett demokratiskt problem

80% av de journalister i all media som bevakar politik och samhälle är vänstersympatisörer! Varav 46% MP


Hur röstar lärare?: MP=53% V=34,5% – Barn skolas till vänsteråsikter


Sveriges smala åsiktskorridor – Rädsla för sanningssägare

Åsiktsklyftan ökar mellan journalister och allmänhet

Klyfta mellan folk och folkvalda – Problem viftas bort av politiker

Lyssna på väljarna framför medierna

En författares attack på den svenska åsiktslikriktningen och trångsyntheten

Journalister mörklägger sanningen om invandrarna

Aftonbladets debattmarodörer – Obekväma åsikter avfärdas som rasism


Häpnadsväckande debatt om yttrandefrihet – Janne Josefsson tappar tålamodet


Peter Wolodarski, DN, kritiserar Aktuellt för yttrandefrihet

Henrik Arnstad, behövs han?

Unikt i Public Service: Kritik mot Hans Caldaras tillåts

Uppdrag Granskning kritiserar Caldaras/Föreningen HEM för lögner som SVT mörkat


Bojkotta journalister/författare som utpressar Bokmässan


Skrämma till tystnad

En svensk tiger


Charlie Hebdo kritiseras för satir om hur media manipulerar med drunknad pojke

Idag är de alla Charlie Hebdo, men…

Yttrandefrihet endast om det inte provocerar

Yttrandefrihet utan men


Har folket inte rätt att veta om brott begås av personer med utländsk härkomst?


Per Svensson, SDS, försvarar Sveriges åsiktskorridor om flyktingar

Sydsvenskan försöker tysta det fria ordet genom att hota Petterssons

Sydsvenskan saknar helt verklighetsförankring när det gäller EU-migranter

Media undviker alla relevanta frågor till Lunds kommun om EU-migranter

SDS vinklar varför färre EU-migranter kommer till Sverige


Feministiskt Initiativ vill förbjuda åsikter som de inte gillar

Bör Feministiskt Initiativ förbjudas?

Feministiskt initiativ, täckmantel för att driva en radikal vänsterpolitik

Aktivism hör inte hemma i politiken – Soraya Post m fl försvarar EU-migranters lagbrott


Att kritisera en idé är inte samma som att kritisera enskilda individer

EU-kandidaten Turkiet blockar Facebooksidor som kränker islam

Muslimhat och islamkritik olika saker


För sidor om media, asylpolitik och integration se innehållsregistret.

En kommentar till “GP: Stoppa vänstervridning i public service!”

  1. SVT är inte vänstervridet, det är ett tankefel eller okunskap som får kloka människor att kalla de politisktkorrekta för vänsterslöddret, vänstervridna, kommunister etc.

    SVT är vanliga liberaler, inget annat. Precis som de allra flesta andra PK-Iter har de en inövad, amerikanskt influerad liberalism. Ibland är deras liberalism till vänster, ibland till höger men den bottnar alltid i gammal hederlig LIBERALISM.

    Tror det är kontraproduktivt att fortsatt kalla de regimtrogna för ”vänster”, det är ett missvisande epitet som inte betyder någonting. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *