Under rubriken ”Svenska forskarna om klimatuppropet” uppger Expressen i sin omfattande desinformationskampanj att ”flera hundra svenska forskare” har skrivit under en overifierad artikel (skriven av fem aktivister/globalister) om ”akut klimatkris” där man vill profitera på klimathysterin. Expressen nämner naturligtvis aldrig ett ord om de 31 487 forskare och experter som uttryckligen dementerat klimatkrisen.
Det blir lite komiskt att media idag, 2019-11-06, tar upp denna artikel om biologisk mångfald som en nyhet. Den härstammar ursprungligen från 2017. Efter att Expressens artikel kommenterats här har Expressen ändrat rubriken till ”Svenska forskarna: Därför skrev vi under uppropet”.
Artikeln Expressen refererar till har skrivits om här för nästan en månad sedan.
UPPDATERING 2019-11-07 !!!
ARTIKELN SOM EXPRESSEN OCH DEN VÄNSTEREXTREMA TIDNINGEN THE GUARDIAN SKREV OM IGÅR HAR IDAG TAGITS BORT! FÖRSÖKER MAN LÄSA ARTIKELN STÅR DET ATT MAN INTE HAR BEHÖRIGHET! ARTIKELN OM BIOLOGISK MÅNGFALD HAR AVSLÖJATS SOM DEN BLUFF DEN ÄR. MEN DERAS SPÄRR HJÄLPER INTE. HÄR HAR DU ARTIKELN I WAYBACK MACHINE. ARTIKELN FINNS ÄVEN ÖVERSATT TILL SVENSKA I SLUTET AV DENNA SIDA!
Det är extremt uppseendeväckande att ett med allmänna medel finansierat universitet (Oxford University) plockar bort en artikel på detta sätt! Har det någonsin hänt tidigare i historien?
FAKE NEWS!!!
Webbplatsen (med en obskyr webbadress) där Expressen hämtat artikeln är en personlig liten blogg med den fina rubriken ”Alliance of World Scientists”, och drivs av några skojare på Oxford University. Artikeln har helt uppenbart inte med forskning att göra, men det är lätt att lura västvärldens medier om man man bara lägger in lite ord som ”klimatkris” och ”akut” i rubriker.
11,000 ’scientists’ warn of ’untold suffering’ from climate change? FAKE NEWS!
New ’big global warming scare’ is simply a ’con’
Det är enbart icke-vänstermedia som upptäckt att artikeln är en bluff, en artikel späckad med lögner!
Expressen kan bara nämna fyra personer utav de ”flera hundra svenska forskare” (dvs 163 personer) som skrivit under den allmänt formulerade artikeln som nästan enbart består av allmänt tyckande;
• Terese Bergfors, Uppsala universitet (att hennes ämnesområde inte är klimat nämner Expressen inget om, hon arbetar på Institutionen för cell- och molekylärbiologi).
• Magnus Lundgren, Uppsala universitet (att hans ämnesområde inte är klimat nämner Expressen inget om, han arbetar på Institutionen för organismbiologi).
• Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet (att hans ämnesområde inte är klimat nämner Expressen inget om och Thomas Sterner har själv exkluderat sitt kompetensområde i sin underskrift).
• Per Adman, statsvetare vid Uppsala universitet, klimatstrejksforskare (att hans ämnesområde inte är klimat nämner Expressen inget om).
Vad Expressen inte berättar är att många av underskrifterna gjordes till en helt annan artikel (originalet från 2017) av aktivisterna, där det inte står vad Expressen hävdar.
Någon koppling mellan det påstådda uppropet och människans påverkan av klimatet vill eller kan Expressen inte uppge.
Någon länk till uppropet, och de som undertecknat, vill Expressen inte uppge (se nedan för länk).
Det finns snart inte en forskare i världen som inte kopplar sin forskning till klimatet, oavsett hur långsökt det är.
”BioScience”-artikelns skribenters lösning på den påhittade klimatkrisen är kort och gott att avskaffa kapitalismen och införa kommunism i väst. Detta tillsammans med en rad andra krav som att vi inte får äta kött, ”ökad jämlikhet” och minska befolkningen.
Tidigare varningar om jordens undergång har kommit från ”The Union of Concerned Scientists” i något de kallade ”World Scientists Warning to Humanity”; 1992 och 2017. Men dessa varningar fick inte särskilt mycket gehör. Klimathysterin var inte lika omfattande då.
Även vid dessa tillfällen handlade det om annat än klimatet;
• ”We must stabilize population.”
• ”We must ensure sexual equality, and guarantee women control over their own reproductive decisions.”
• ”We must reduce and eventually eliminate poverty.”
Extreme Fraud At The Union Of Concerned Scientists 2019-07-17
The Union of Concerned Scientists has a long history of climate fraud, but they have outdone themselves with their latest heatwave scaremongering.
Even More Fraud From The Union Of Concerned Scientists 2019-09-18
I’ve called out the Union of Concerned Scientists over their climate fraud many times, but they keep ramping it up. They have a new report out about Midwest heat, intended to scare children. In this video I show how everything they claim is the exact opposite of reality.
Det ska noteras att Expressen inte ber Sveriges främste klimatforskare (Lennart Bengtsson) om hans åsikt (eller någon annan av alla kompetenta klimatrealister). Det var enbart i Expressens enda artikel där klimatrealisterna fick säga några ord och där det var viktigt att leta fram några som stod på Expressens sida. I motsats till den andra artikeln behöver läsarna inte betala för att indoktrineras.
Naturligtvis hakar Public Service/SVT snabbt på detta propagandatrick utan att ifrågasätta något, som alltid.
”Nödläge”? Hur? Varför?
Flera hundra svenska forskare har signerat uppropet om en akut klimatkris. De kommer från många olika fält men är överens om en sak – nödläget.
Och de hoppas att artikeln ska öka förståelsen hos politikerna.
Red’s kom:
Det finns absolut ingenting som säger att de 163 PERSONER som skrivit sitt namn till den allmänt formulerade artikeln om biologisk mångfald skulle vara överens om något nödläge… eller ens vad detta ”nödläge” i så fall skulle vara.
Men vilka är dessa ”flera hundra svenska forskare” och varför vill Expressen inte länka till en lista över dessa?
Expressen räknar de som svenskar som befunnit sig i Sverige när de skrev under oavsett vilken nationalitet de tillhör.
”Öka förståelsen hos politikerna”? Knappast, men med förhoppning om att anslagen till forskarna ökas.
Ett ”oöverträffat lidande”? – FAKE NEWS
På 40-årsdagen för den första klimatkonferensen i Genève publicerades en artikel i den vetenskapliga tidskriften Bio Science. Där varnar 11 000 forskare från 153 länder för ett ”oöverträffat lidande” som kommer drabba mänskligheten på grund av klimatkrisen.
Red’s kom
Expressen verkar ha väldigt svårt att hålla sig till sanningen. I den nämnda artikeln står det istället; ”An immense increase of scale in endeavors to conserve our biosphere is needed to avoid untold suffering due to the climate crisis”.
Dvs; ”Det behövs en enorm ökning av kraftansträngningarna för att bevara vår biosfär för att undvika outtalade lidanden på grund av klimatkrisen” där skribenterna för detta påstående rent allmänt hänvisar till IPCC (”Intergovernmental Panel on Climate Change, 2018 Global Warming of 1.5°C: An IPCC Special Report”). Det blir lite lustigt eftersom det är inte alls vad ens IPCC sagt.
Men media, som Expressen och Public Service, köper glatt detta, och t o m ljuger om vad som skrivits, utan att bry sig om att kontrollera sanningshalten någonstans.
Dessutom var det inte ”11 000 forskare” som varnade för något i artikeln om biologisk mångfald. Det var lite färre, närmare bestämt fem stycken.
Att de som skrivit under skulle vara från 153 länder (av världens 195 självständiga stater, eller – beroende på hur man räknar – 246 länder) finns det inget bevis för.
”Flera olika forskningsfält”?
De som har skrivit under artikeln arbetar inom flera olika forskningsfält.
Red’s kom:
Men bara upp till tre klimatforskare.
Vad de egentligen skrivit under är oklart.
Vill vara värre än t o m IPCC
Tonen är skarp och skiljer sig från rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC genom att uttalat benämna läget med klimatförändringarna som ”akut”.
Red’s kom:
Utan koppling till utsläpp av människan.
Magnus Lundgren, organismbiologi
Flera svenskar på listan
En av de svenska forskarna som skrivit under artikeln är Magnus Lundgren på Uppsala universitet. Han skrev under artikeln för att stötta och lyfta fram den forskning som finns.
Red’s kom:
Den forskning som finns om specifikt vad? Organismer?
”MEST PÅTAGLIGA HOTET”?
– Klimatfrågan är en av de största frågeställningarna inför framtiden. Och det mest påtagliga hotet mot vårt samhälle i dag, både globalt och lokalt. Det har forskning kommit fram till och det behöver uppmärksammas, säger han.
Red’s kom:
Först skriver Expressen att det är ”flera hundra svenska forskare”, sedan skriver Expressen ”Flera svenskar på listan”.
Hur många av dessa är forskare, och hur många finns det med kompetens inom vad som påverkar klimatet (om någon)?
Är klimatfrågan verkligen ”det mest påtagliga hotet mot vårt samhälle i dag”?
Så det faktum att t ex Sverige inte har någon beredskap för en omfattande missväxt pga t ex vulkanutbrott är inte ett större problem? Eller en kommande istid?
”Det har forskning kommit fram till och det behöver uppmärksammas”? Vilken ”forskning” kommit fram till vad? Klimatförändringar har uppmärksammats sedan framför allt 1961 och samtliga profetior har visat sig slå fel.
VÄLDIGT LUDDIGT
Han hoppas att artikeln i Bio Science ska göra både beslutsfattare och allmänhet mer medvetna om vad som pågår.
– Man behöver se hur allvarligt läget är.
Red’s kom:
Vad är det för läge som är ”allvarligt”, på vilket sätt och hur löses det påstått ”allvarliga läget”?
Artikeln har tillfogats en rad imbecilla grafer för att försöka ge sken av att vara seriös, men innehåller bara ovetenskaplig smörja. Varken beslutsfattare eller allmänhet kan ta den på minsta allvar.
– Att så många som 11 000 forskare skriver under är en reflektion över det allvaret.
Red’s kom:
Att upp till 11 000 personer, varav en mindre andel forskare, allmänt gillat en artikel är inte en reflektion över något annat än att det finns många oseriösa forskare som desperat fikar efter forskningsanslag.
– Det finns en stor medvetenhet om detta bland forskare, säger Magnus Lundgren.
Red’s kom:
Vad det skulle finnas ”en stor medvetenhet om” får vi emellertid inte veta.
Bildtext: ”Magnus Lundgren på Uppsala universitet är orolig för den minskade biodiversiteten”
Red’s kom:
Varför nämns det inte i artikeln att det är är en minskad biologisk mångfald som bekymrar Magnus Lundgren och varför utreds inte vad Magnus Lundgren menar med detta?
Artikeln i BioScience kopplar inte biologisk mångfald till människodriven klimatpåverkan!
Problemet (medvetet) med Expressens artikel att det inte finns några sakliga påståenden i frågan att diskutera, men kort kan nämnas att den biologiska mångfalden alltid löpande förändras, minskar och ökar. Om det skulle vara så att den biologiska mångfalden minskar för tillfället kan det dessutom t o m vara en positiv förändring.
Terese Bergfors, biolog
Flera av hans [Magnus Lundgren] forskarkollegor på Uppsala universitet har undertecknat artikeln. Däribland Terese Bergfors, som är biolog. Hon säger att det var självklart för henne att signera när hon fick frågan [av vem?].
– Vi som är forskare har ett ansvar att sprida och framhålla den forskning som görs. Samhället bekostar vårt arbete, därför har vi ett ansvar att berätta vad vi kommit fram till, säger hon.
Red’s kom:
Det låter rätt och riktigt, men vad har det med klimatet att göra, och på vilket sätt?
Vad som generellt tycks glömmas bort är att forskarna dessutom har ett ansvar att inte ljuga till sig forskningsanslag.
Terese Bergfors jobbar bland annat med antibiotikaresistens, något som ökar till följd av klimatförändringarna.
Red’s kom:
Ja, vad ökar eller minskar inte till följd av ”klimatförändringar”?
Problemet är bara att vi inte kan göra så mycket åt de naturliga klimatförändringar som pågått sedan planeten bildades.
Hon hoppas att allmänhet och politiker ska ta till sig av budskapet i artikeln.
Red’s kom:
Vad budskapet är får vi emellertid inte veta, men det är heller inte intressant för media så länge det står något i stil med ”klimatkris” i rubriken.
– Det bygger på forskning. Inget är taget ur luften.
Red’s kom:
Kanske det finns något i artikeln som bygger på forskning, det kan vi inte kontrollera, men om så är fallet betyder det inte att det är korrekt, och fortfarande får läsarna inte ens veta vad det handlar om.
BioScience
Rapporten i Bio Science har tagits fram av tre amerikanska forskare, med hjälp från Australien och Sydafrika.
Red’s kom:
Det finns ingen ”rapport”!
De som uppges stå bakom artikeln är följande fem personer; William J Ripple (Oregon State University), Christopher Wolf (Oregon State University), William R Moomaw (Tufts University, Medford Massachusetts), Thomas M Newsome (University of Sydney), Phoebe Barnard (University of Cape Town).
Det ska noteras att det inte står något i artikeln (World Scientists’ Warning of a Climate Emergency) om någon koppling till människans utsläpp, även om Expressen givetvis försöker ge detta intryck.
Alla rekommenderas att läsa artikeln om biologisk mångfald. Man behöver inte vara expert på området för att se att den innehåller mängder med extrema vinklingar, felaktigheter, märkliga referenser och subjektiva påståenden. Artikeln är en uppenbar bluff och en skam för vetenskapen.
”De svenskar”…
De svenskar som signerat står bakom innehållet.
Red’s kom:
Ok, så de har inte signerat för att de inte står bakom innehållet?
Frågan är hur många av dem som undertecknat som ens läst den extremt röriga och osammanhängande artikeln. Och av de säkert få som läst artikeln är det ens någon som förstått?
För att se vilka som undertecknat står det i den ursprungliga artikeln av de fem författarna; ”To view the Alliance of World Scientists website or to sign this article, go to https://scientistswarning.forestry.oregonstate.edu”.
Dock kommer det upp olika varningar om att webbplatsen är infekterad och farlig att besöka. Så vill du se namnen på de som hoppas kunna öka sina forskningsanslag gör du det på helt egen risk.
Thomas Sterner, miljöekonomi
Thomas Sterner är professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet. Hans forskning handlar till stor det om så kallade klimatstyrmedel som pris på koldioxid och bränsleskatt.
Red’s kom:
Alltså miljö ur ekonomisk synvinkel. Han är ingen expert på klimat och särskilt inte på vad som påverkar klimatet.
”KORREKT OCH VIKTIG”?
– Jag skrev under för jag uppfattar att artikeln är korrekt och viktig. Klimatförändringar är bland det mest akuta även om det finns annat också – spridningen av okända kemikalier i naturen och förlusten av biodiversitet, säger Thomas Sterner.
Red’s kom:
Thomas Sterner kan naturligtvis inte öppet säga att han skrev under för att få mer forskningsanslag och säkra sitt jobb.
Jag kan ge Thomas Sterner 50 exempel på felaktigheter och ovetenskapliga påståenden i den artikel som han uppfattar som ”korrekt och viktig”.
”PÅVERKAR DEBATTEN”?
Vad vill du uppnå med att skriva under?
– Jag hoppas att artikeln påverkar debatten, allmänheten och politiker.
Red’s kom:
Thomas Sterner hoppas att inte bara folket utan framför allt politikerna indoktrineras.
Per Adman, statsvetare – klimatstrejker
Per Adman är statsvetare vid Uppsala universitet och håller på med forskning om bland annat klimatstrejkerna som pågår runtom i världen. Även han har undertecknat artikeln.
– Jag tycker att helhetsperspektivet [???] är viktigast. Och att koldioxidutsläppen fortsätter att öka trots att vi vet vilka katastrofala följder det får. Det är anmärkningsvärt, säger han.
Red’s kom:
Det är anmärkningsvärt att Per Adman är okunnig om vad koldioxid är.
VILL HA MER KLIMATDEMONSTRATIONER
Enligt Per Adman är inte klimatdemonstrationerna i proportion till problemet.
– Jämfört med vilket hot det här är mot samhället så har protesterna varit förhållandevis små. Trots att de växt de senaste åren.
Red’s kom:
Detta säger i sig en hel del om denna statsvetares kompetens inom området.
Källa: Expressen Matilda Nyberg
Expressen skriver nedanför sin artikel; ”Anmäl text- och faktafel”
Underskrifter från Sverige
Nedanstående personer har skrivit sitt namn till artikeln om biologisk mångfald (sedan 2017 fram till idag).
Det är en lista på namn, varav en del är forskare. Dessa borde få alla anslag indragna för all framtid med som grund att de undertecknat en hel artikel istället för ett begripligt och faktabaserat påstående som det är möjligt att ställa sig bakom.
Hur många av personerna som existerar i verkligheten, och som är forskare, kan var och en kolla. Listan för underskrifter har varit stängd sedan några veckor och ändå innehåller den namn som Albus Dumbledore, professor Micky Mouse från ”Institute for the blind” i Namibia, Pinocchio, Rob rob, sexolog från Cambridge i Bangladesh, Karla Cherniky ”mom to a scientist”, Natacha Vas-Deyres ”science fiction and dystopian studies”, en som uppger sig heta ”Professor”, etc.
De flesta i listan arbetar inom ej klimatrelevanta områden; beteendevetare, statsvetare, biologer, zoologer, miljöforskare, ekologer, skogsforskare, läkare, psykologer, humanister, o. dyl.
Namnen inkluderar alla studenter, assistenter, de som inte uppgivit vilket ämne de arbetar inom, de som bara uppgivit sitt namn, alla som verkar ha andra kunskaper än om klimat, samt dubbletter (t ex samma namn på olika universitet).
Uppsala universitet dominerar kraftigt med 44 namn (av totalt 163 namn) som kopplar sig till detta universitet på något sätt. Därefter kommer Stockholms lantbruksuniversitet med 21 namn och Göteborgs universitet med 21 namn. 12 namn till Lunds universitet. 11 namn till Stockholms universitet. 10 namn till Umeå universitet.
Alla namnrader nedan som inte är gråmarkerade är de 163 personer som fanns med i de fem skribenternas (”Alliance of World Scientists”) lista 2019-11-08.
De namn i grönt nedan är de personer som fanns med i den ursprungliga namnlistan för ca 1 månad sedan. Namnen i gråmarkerade rader har tagits bort från listan av skribenterna till artikeln.
KOMPETENS SOM BEHÖVS FÖR KLIMATFRÅGOR
Den kompetens som är nödvändig för att kunna förstå de viktigaste delarna av klimatet är; astrofysik, atmosfärfysik, havsforskning, geologi och glaciologi.
Hur många nedan har något av ovanstående som ämnesområde?
- .Adman, Per Associate in Political Science Uppsala University (1)
- Ågren, Göran Professor Sweeish University of Agricultural Sciences
- Alstrom, Per Prof., PhD Dept of Ecology and Genetics, Uppsala University
- Alvord, Charlotte PhD Candidate in Ecotoxicology ÄNDRAT TILL: ”PhD Candidate in Ecotoxicology and environmental science” University of Gothenburg (2)
- Andersson, Birgit assistant professor umeå university
- .Andersson Bruck, Kjerstin PhD, Lecturer in Socal Work Örebro University (3)
- .Andersson, David PhD INGET ÄMNESOMRÅDE University of Gothenburg (4)
- Andersson, Malte Professor emeritus ÄNDRAT TILL ”Professor emeritus, Animal Ecology” Department of Biology and Environment, University of Gothenburg FINNS 2 IDENTISKA! (5)
- Andersson, Matilda PhD Student / Limnologist
- Andersson, Staffan Professor, Animal Ecology Dept of Biological & Environmental Sciences
- .André, Hampus PhD candidate, Industrial Ecology Chalmers University of Technology (6)
- .Angelstam, Peril Professor, sustainability science Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (7)
- Arlt, Debora Ecology Department of Ecology TITEL BORTTAGEN, Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (8)
- Arnqvist, Göran Professor University of Uppsala
- .Artelsmair, Markus PhD student in Chemistry AstraZeneca University of Aberdeen (9)
- Ask, Jenny Assistant professor in Aquatic ecology ÄNDRAT TILL ”Assistant professor” Umeå University ÄNDRAT TILL: ”EMG, Umeå University” (10)
- Asmonaite, Giedre PhD student University of Gothenburg, Department of Biological and Environmental Sciences
- .Balmonte, John Paul Aquatic Microbial Ecologist and Biogeochemist Uppsala University (11)
- Åström, Mårten Senior analyst Swedish agency for Marine and Water Management
- Ausilio, Giorgia Graduate student, Conservation Biology Lund University
- Backhaus, Thomas Professor for Environmental Sciences University of Gothenburg
- .Barmark, Mimmi Associate professor in Sociology Lund University (12)
- Bauer, Barbara postdoctoral researcher, Ecology Stockholm University
- .Baur, Julian PhD candidate, Evolutionary biology University of Uppsala (13)
- Beier, Ulrika Environmental analyst SLU
- .Belgrano, Andrea Associate Professor INGET ÄMNESOMRÅDE Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (14)
- Benath, Hannah M.Sc. student Swedish University of Agricultural Sciences
- .Bengtsson-Palme, Johan Assistant professor Department of Infectious Diseases, Institute of Biomedicine, Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg (15)
- Berg, Åke Professor in Conservation Biology Swedish University of Agricultural Sciences, The Swedish Biodiversity centre
- Berger, Josef entomology ÄNDRAT TILL: ”PhD” LAGT TILL: ”Lund University” (16)
- .Bergfors, Terese research engineer/structural biology Uppsala University (17)
- Berggren, Matz Marine Scientist Marine Sciences, University of Gothenburg
- Bergman, Ake Director of Swedish Toxicolgy Sciences Research Center Karolinska Institutet
- Bertilsson, Stefan Professor, Biology Uppsala University
- .Bertram, Michael Postdoctoral Researcher Swedish University of Agricultural Science [Red.: SLU] (18)
- Björn, Lars Olof Professor Emeritus, Biology Lund University, Dept. of Biology
- .Blarr, Maria PhD Student Chalmers University of Technology (19)
- Blasi, Maria PhD Student in Environmental Sciences Lund University
- Blicharska, Malgorzata Senior Lecturer, Natural Resources and Sustainable Development Department of Earth Sciences, Uppsala University
- Blinge, Anna Sweden
- Blomquist, Anders Nature reserve manager City of Stockholm
- Bonnot, Nadège Postdoctoral researcher Swedish University of Agricultural Sciences
- Borg, Josefin PhD Student, Organizing for sustainable development Chalmers University of Technology
- Bourlat, Sarah Researcher University of Gothenburg
- .Bravo, Giangiacomo Professor INGET ÄMNESOMRÅDE Linnaeus University (20)
- Brilli, Ylenia Economics University of Gothenburg
- .Broadwater, Bo Physics Uppsala University (21)
- Brunberg, Anna-Kristina Associate Professor, Limnology Uppsala University (22)
- Buckland, Philip Senior lecturer in Environmental Archaeology ÄNDRAT TILL BARA: ”Environmental Archaeologist” Umeå University (23)
- Byström, Pär Associate professor in Ecology Department of Ecology and Environmental Science, Umeå university
- Calatayud Ortega, Joaquín Postdoctoral researcher in Ecology Umea University
- .Camacho, Carlos Postdoctoral researcher in Evolutionary Ecology Lund University (24)
- .Camsund, Daniel Post-doctoral researcher INGET ÄMNESOMRÅDE [Red.: genteknik] Uppsala university (25)
- Carney Almroth, Bethanie Assoc. Prof. in Ecotoxicology with focus on aquatic and marine organisms Dept Biology adn Environmental Sciences, University of Gothenburg
- .Capo, Eric PhD, Post-doctoral Researcher in Aquatic Ecology Umeå University (26)
- .Carlos-Pinedo, Sandra PhD Candidate, Environmental Engineering University of Gävle (27)
- .Carney Almroth, Bethanie Assoc Prof ecotoxicology and environmental science University of Gothenburg (28)
- Carrié, Romain Postdoc researcher in Landscape Ecology ÄNDRAT TILL BARA: ”researcher” Lund University (29)
- Casanova-Saez, Ruben PhD plant science Umeå Plant Science Centre
- Celander, Malin Professor in zoophysiology/Ecotoxicology University of Gothenburg, Department of Biological and Environmental Sciences
- Celorio-Mancera, Maria de la Paz Research Analyst, Population Genetics Stockholm University
- .Chakravarthi, Aravin PhD (Functional Zoology) [Red.: Bin, säljare och turistguide i Malmö enl. Linkedin] Lund University (30)
- Chapron, Guillaume Associate Professor in Ecology Swedish University of Agricultural Sciences
- .Chase, Madeline TITEL SAKNAS INGET ÄMNESOMRÅDE [Red.: Universitetslektor, marin ekologi] Uppsala University (31)
- Cherif, Mehdi Associate Professor in Ecology ÄNDRAT TILL BARA: ”Associate Professor” INGET ÄMNESOMRÅDE Umeå University ÄNDRAT TILL: ”Ecology and Environmental Science Dept, Umeå University” (32)
- Cīrulis, Aivars PhD student in Evolutionary Biology ÄNDRAT TILL: ”PhD student in Evolutionary Ecology” Lund University (33)
- .Cleary, Michelle Associate Professor, Forest Pathologist Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (34)
- .Cortázar chinarro, Maria Post doc INGET ÄMNESOMRÅDE [Red.: Evolutionsbiologiskt centrum] Uppsala university (35)
- Costalago, David Postdoc researcher Costalago
- Curtsdotter, Alva PhD Swedish University of Agricultural Sciences
- Dahl, Åslög Researcher, Biological and Environmental Sciences University of Gothenburg, Dep. of Biological and Environmental Sciences
- .Davies, Jonathan Postdoctoral Research Scientist INGET ÄMNESOMRÅDE Stockholm University (36)
- De Wit, Pierre Researcher, Marine Biology University of Gothenburg
- Delahaye, Timur PhD in Physics
- .Dérer, Patrícia Biologist Gothenburg University (37)
- Diehl, Sebastian Professor of Ecology Umea University
- .Djurfeldt, Mikael Researcher in Neuroinformatics KTH (38)
- .Dodson, Jenna Associate Researcher University of Gothenburg (39)
- .Draveng, Flora Biologist PLATS SAKNAS [Red.: Ingen forskare. En massa utbildningar om möbler, 1900-talets formgivning, förlags- och bokmarknadskunskap, konst, design, etc] (40)
- .During, Melanie Research Assistance in Vertebrate Paleontology Uppsala University (41)
- Eckert, Diana phd candidate The department of forestry and wood technology at the Linnaeus University
- Eckstein, Lutz Professor of Biology Karlstad University
- Ekbom, Barbara Professor Swedish University of Agricultural Sciences
- Eklöf, Johan Assistant Professor Stockholm University
- Eklöv, Peter Professor in Limnology Dep. of Ecology and Genetics – Limnology
- Elsler, Laura Stockholm Resilience Center
- Englund, Göran Professor Umeå University
- Eriander, Louise Researcher Dept. of Marine Sciences Gothenburg University
- Ericson Jogsten, Ingrid Assistant professor/chemistry Örebro university
- Eriksson, Amanda
- Eriksson, K. Martin Researcher, Marine Ecotoxicology Chalmers University of Technology
- Eriksson, Maertha PhD student in Biology ÄNDRAT TILL ”PhD student in functional zoo morphology/Biology” [Red.: Dagfjärilars doftsinne] Stockholm University (42)
- .Eriksson, Mats Prodject assistant – Environmental archaeology [Red.: Projektassistent i arkeologi] Umeå university (43)
- .Eriksson, Ola Professor in environmental engineering [Red.: Ola Eriksson Norman är universitetslektor, livscykelsanalys inom transporter och byggande] University of Gavle (44)
- .Eriksson, K. Martin PhD and Network Manager of SDSN Northern Europe Gothenburg Centre for Sustainability (45)
- Eriksson, Susanne PhD Department of biological and environmental sciences
- Esseen, Per-Anders Prof. Dept. of Ecology and Environmental Science, Umeå University, Umeå
- Faithfull, Carolyn* Ecology Researcher Umeå University
- .Feit, Ben Terrestrial Ecologist Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: Lantbruksekolog på SLU] (46)
- Fernandez, Leyden PhD student (Ecology and Genetics) Uppsala University
- Fernholm, Bo Professor emeritus Swedish Museum of Natural History
- .Ferring, Joakim Research Assistent Chalmers University of Technology (47)
- .Filipek-Gorniok, Beata Researcher Uppsala Univeristy (48)
- Földvari, Mihaly researcher, zoology
- Foster, Rachel* Docent /Marine Microbiology ÄNDRAT TILL: ”Researcher” Stockholm University (49)
- Fourcade, Yoan Post-doctoral researcher SLU – Swedish University of Agricultural Sciences
- Frank, Jens Associate Professor Swedish University of Agricultural Sciences
- Fredriksson, Sam Researcher University of Gothenburg
- Fried-Petersen, Hannah PhD student in aquatic sciences Swedish University of Agricultural Sciences
- Gallego Urrea, Julian Researcher Department of marine sciences, University of Gothenburg
- Gamfeldt, Lars Associate professor University of Gothenburg
- Garcia, Maxime* Bioinformatiker ÄNDRAT TILL ”PhD in Bioinformatics Karolinska institutet” (50)
- Garcia, Sarahi L. Microbial Ecology ÄNDRAT TILL ”Researcher” Uppsala University (51)
- Gärdenfors, Ulf Professor of Conservation Biology Swedish Species Information Centre, SLU
- Garrido, Pablo PhD candidate Swedish University of Agricultural Sciences
- .Garrison, Julie PhD candidate, Marine Biology Stockholm University (52)
- Gentili, Francesco Researcher Wildlife, Fish and Environmental Studies, Swedish University of Agricultural Sciences
- Gentsch, Regina
- .Gerhardt, Karin Researcher sustainable food systems Swedish Biodiversity Centre, Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (53)
- Ghavanini, Ali Karolinska Institutet
- Ghorbani, Abdolbaset Researcher Uppsala University
- Gipperth, Lena Professor in Environmental law University of Gothenburg
- Goodman, Rosa Assoc. Sr. Lecturer – Forest Management Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
- Götmark, Elin Associate Professor in Mathematics ÄNDRAT TILL ”Associate Professor of Mathematics” Chalmers University of Technology ÄNDRAT TILL: ”Mathematical Sciences, Chalmers University of Technology/Göteborg University” (54)
- Götmark, Frank Professor in Ecology [Red.: Zoologi] University of Gothenburg (55)
- Grasset, Charlotte LAGT TILL: ”Postdoctoral researcher, aquatic biogeochemistry Uppsala University” (56)
- Green, Leon PhD candidate ÄNDRAT TILL: ”PhD Candidate in Evolutionary Ecology” Department of Environmental and Biological Sciences, University of Gothenburg ÄNDRAT TILL: ”Department of Biology and Environmental Science, University of Gothenburg” (57)
- .Griese, Julia Assistant Professor, Structural Biology [Red.: forskarassistent molekylärbiologi i Uppsala] Uppsala University (58)
- Gundale, Michael Associate Professor Swedish University of Agricultural Sciences
- Gunnarsson, Bengt Professor Environmental Science University of Gothenburg
- .Gunnarsson, Gunnar Associate professor in Animal Ecology Kristianstad University (59)
- .Guschanski, Katerina Group leader, Evolutionary Biology Uppsala University (60)
- Knaggård Gustafsson, Lena Professor emerita SLU Swedish University of Agricultural Sciences
- .Gustafsson, Robert Postdoctoral researcher, Structural Biology Uppsala University (61)
- .Gustavsson, Emil Principal research engineer in chemistry University of Gothenburg (62)
- Gustavsson, Eva LAGT TILL ”PhD” Senior lecturer, landscape management [Red.: Universitetslektor i kulturvård i Göteborg] University of Gothenburg, Department of Conservation (63)
- Hahn, Thomas Associate Professor Environmental Social Science ÄNDRAT TILL: ”Associate Professor in Ecological Economics” Stockholm Resilience Centre, Stockholm University ÄNDRAT TILL BARA ”Stockholm University” (64)
- Hammer, Edith Associate senior lecturer Biology Lund University, Biology
- .Hansson, Lon PhD student Stockholm University (65)
- .Harmackova, Zuzana Postdoctoral researcher in sustainability science Stockholm Resilience Centre (66)
- Hassellöv, Ida-Maja Assoc Prof Maritime Environmental Science ÄNDRAT TILL: ”Associate professor Maritime environmental science” [Red.: Studerar sedan 2008 sjöfart] Chalmers University of Technology (67)
- Hasselquist, Niles Researcher Swedish University of Agricultural Sciences (SLU), Umeå
- .Hauptmann, Demian PhD Student INGEN PLATS (68)
- Hawkes, Jeffrey Researcher Uppsala University
- .Hedeler, Barbara TITEL SAKNAS Chalmers University of Technology (69)
- Hegemann, Arne Researcher in Ecophysiology Lund University
- Hekkala, Anne-Maarit Postdoc researcher, forest biodiversity Swedish University of Agricultural Sciences
- Henckel, Laura Postdoctoral researcher in ecology ÄNDRAT TILL ”Contractual researcher in ecology” Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (70)
- Herdean, Andrei Postdoctoral researcher University of Gothenburg
- .Hering, Jenny PhD student Biochemistry Gothenburg University (71)
- Herrmann, Tobias Master Student in Toxicology SweTox GmbH
- Heuzé, Céline Department of Marine Sciences, University of Gothenburg
- .Hiltunen, Markus PhD student of Biology Uppsala University (72)
- Holm, Stig-Olof Associate professor in ecology lDepartment of Ecology and Environmental Science, Umeå University, Umeå
- Holmgren, Noel Head of Department of Aquatic resources Swedish University of Agriculture
- Honkanen, Anna Post-doctoral researcher, biology Lund University
- .Immonen, Elina Assistant Professor Uppsala University (73)
- Irisari, Iker Postdoctoral researcher Uppsala University
- Isidorova, Anastasija PhD student/ Limnology Uppsala University
- .Jakobsson, Elizabeth TITEL SAKNAS Limnology [Red.: Läran om inlandsvatten] University of Uppsala (74)
- Jansson, Johan Associate Professor in Business Administration and Marketing ÄNDRAT TILL ”Associate Professor Sustainability Marketing” [Red.: Marknadsföring] Lund University School of Economics and Management & Umeå School of Business and Economics ÄNDRAT TILL BARA ”Lund University” (75)
- Jarlskog, Cecilia prof. em. Mathematical Physics, Lund University
- Johannesson, Bo Marine Biologist Department of Marine Sciences, Gothenburg University
- Johannesson, Kerstin Professor in Marine Ecology University of Gothenburg
- Johansson, Maria Ulrika Fire ecologist ÄNDRAT TILL ”Researcher in Fire ecology” Stockholm University (76)
- .Johansson, Robert PhD Candidate (Energy Systems) University of Gävle (77)
- .Johnson, Richard Professor INGET ÄMNESOMRÅDE Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (78)
- Jonsson, Micael Ecologist (PhD) Umeå University
- .Juvany Canovas, Laura PhD Conservation Biology SLU Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (79)
- Kalen, Ola Researcher, ÄNDRAT TILL ”Oceanographer” Marine Sciences University of Gothenburg ÄNDRAT TILL ”Swedish Meteorological and Hydrological Institute” (80)
- Källander, Hans PhD, Animal ecologist (retired) ÄNDRAT TILL ”Ecologist. retired” Department of Animal Ecology ÄNDRAT TILL: ”Dept of Biology” (81)
- Källström, Björn PhD Marine Biology TITEL BORTTAGEN Gothenburg Marine Biological Laboratory (82)
- Kardol, Paul Associate Professor Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
- Karlsson, Therese M. PhD candidate Department of marine sciences, University of Gothenburg
- Keck, Hannes PhD Student Swedish University of Agricultural Sciences
- Kjellander, Petter Professor Dep of Ecology, Swedish University of Agricultural Sciences
- Klaus, Marcus Biogeochemistry Ecology and Environmental Science
- .Knape, Jonas Associate Professor in Ecology [Red.: Biostatistiker] Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (83)
- .Knight, Stefan Professor of Structural Biology Uppsala University (84)
- Knutsson, Per Senior lecturer in Environmental Social Science School of Global Studies, University of Gothenburg
- Koehler, Birgit Researcher Biogeochemistry Uppsala University
- .Koizumi, Shuntaro PhD Student [Red.: Ekologi] Umeå University (85)
- .königson, sara researcher [Red.: Maribiologi] department of aquatic resources (86)
- .Kothawala, Dolly Researcher – Freshwater Ecosystems Uppsala University (87)
- .Krook-Riekkola, Anna Assistant professor in energy transition and energysystem [Red.: Energiteknik] analysis Luleå University of Technology (88)
- Kylin, Henrik Professor of Environmental Change/Environmental Chemistry ÄNDRAT TILL ”Full Professor” Linkoping University ÄNDRAT TILL ”Linköping University, Dept. Environmental Change” (89)
- Lagesson, Annelie PhD Student Department of Ecology and Environmental Science, Umeå University
- Lammel, Tobias Environmental Toxicologist University of Gothenburg
- Lau, Danny Chun Pong Assistant Professor Department of Ecology and Environmental Science, Umeå University
- .Laurila, Anssi Professor, Animal ecology Uppsala University (90)
- Ledesma, José Postdoctoral Researcher Swedish University of Agricultural Sciences
- Lehikoinen, Petteri Visiting researcher Lund University
- Leidenberger, Sonja Scientist/ Biology ÄNDRAT TILL: ”Associate Senior Lecturer in Bioscience” Swedish Museum of Natural History ÄNDRAT TILL ”School of Bioscience, University of Skövde” (91)
- .Liébana, Raquel PhD INGET ÄMNESOMRÅDE Chalmers University of Technology (92)
- Liess, Antonia Associate Professor in Environmental Science Department of Environmental and Bioscience, Halmstad University
- Lind, Johan Associate professor INGET ÄMNESOMRÅDE Stockholm University (93)
- Lind, Lovisa Postdoctor in Ecology Umeå University
- Lindegart, Mats Professor Department of Marine Sciences
- Lindenfors, Patrik Associate Professor of Zoological Ecology at the Department of Zoology Stockholm University
- Lindestad, Olle PhD student, animal ecology Department of Zoology, Stockholm University
- Lindhe, Ulla Professor emerita Zoology
- Lindquist Karlsson, Albert pedagogics Göteborgs universitet
- Lindström, Eva Professor Uppsala University
- Linkhorst, Annika INGEN TITEL INGET ÄMNESOMRÅDE Uppsala University (94)
- Ljung, Karl Lecturer, Geology Department of Geology, Lund University
- .Ljunggren Söderman, Maria Associate professor Environmental Systems Analysis [Red.: Miljöanalys], Chalmers University of Technology (95)
- Löfroth, Therese Associate professor in ecology Wildlife, Fish and Environmental studies at the Swedish University of Agricultural Sciences
- Logue, Jürg B. Postdoctoral Researcher Linneaus University
- Looström, Jakob Research assistant, marine biology Sveriges lantbruks universitet
- .Lööv, Anna Olovsdotter Assistant Professor, Gender Studies [Red.: Genusvetare] Department of Humanities and Social Sciences, MidSweden University (96)
- Low, Matthew Associate Professor in Ecology [Red.: Ekolog som jobbar på SLU] Swedish University of Agricultural Sciences (97)
- .Lundgren, Magnus Geneticist Uppsala University (98)
- Lundqvist, Hans Professor emeritus Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
- Malmcrona Friberg, Kristin Research fellow, Circular economy Business school – Exeter university
- Martin, Gaetan Phd student fresh water microbial ecology SLU, Uppsala
- Mascalzoni, Deborah Senior scientist Uppsala University
- .Maurer, Dirk Researcher in Biochemistry Uppsala University (99)
- McKie, Brendan G. Associate Professor Swedish University of Agricultural Sciences
- Merinero, Sonia Postdoc researcher Stockholm University
- Meurer, Katharina PostDoc Swedish University of Agricultural Sciences
- .Meyer-Lucht, Yvonne Evolutionary biologist, PhD Uppsala University (100)
- Miraldo, Andreia Postdoctoral researcher / Biodiversity, Evolutionary Biology, Conservation Biology, Ecology ÄNDRAT TILL ”Researcher” Swedish Museum of Natural History ÄNDRAT TILL ”Naturhistoriska riksmuseet” (101)
- Moen, Jon Professor in Ecology Umeå University (102)
- .Molander, Sverker Full Professor of Environmental Systems and Risk Environmental Systems Analysis, Department of Technology Management and Economics, Chalmers University of Technology (103)
- Mondav, Rhiannon Microbial ecology Uppsala University
- .Mondino, Elena PhD candidate in Environmental Analysis Uppsala University (104)
- Monteux, Sylvain PhD student, microbial ecology Umeå University
- Moor, Helen Ecologist Swedish University of Agricultural Sciences
- Morales, Hernan Evolutionary Biologist Gothenburg University
- .Mowbray, Sherry professor Department of Cell and Molecular Biology, Uppsala University (105)
- Muheim, Rachel Biology Lund University
- Mukherjee, Vaskar Post-doctoral researcher, Functional Genomics University of Gothenburg
- .Münzner, Karla PhD-student, Limnology Uppsala University (106)
- Nair, Sumit* Teacher International school of Almhult
- .Nettelblad, Carl Associate Professor Division of Scientific Computing, Science for LIfe Laboratory, Department of Information Technology, Uppsala University (107)
- Nieradzik, Lars Research Fellow, Environmental and Climate Research Lund University
- Nilsson, Boel Biology University of Gothenburg
- Nilsson, Christer Professor in Landscape Ecology Umeå University
- Norberg, Åke Assistant professor in zoology (emeritus) University of Gothenburg
- .Norberg, Peter PhD INGET ÄMNESOMRÅDE Ersta Sköndals Högskola (108)
- Norman, Sven Department of ecology and environmental science, Umeå university
- Normark, Eddy Public Health Science Student Skövde Univeristy
- Nydahl, Anna PhD Student Limnology
- Nygård, Yvonne Assistant Professor in Industrial Biotechnology Chalmers University of Technology
- .Nylund, Amanda PhD Student, Marine Science Chalmers University of Technology (109)
- Obst, Matthias Associate Professor Department of Marine Sciences, University of Gothenburg
- Öckinger, Erik Associate professor, Ecology Swedish University of Agricultural Sciences
- Ogren, Erling Professor Swedish University of Agricultural Sciences
- Olajos, Fredrik PhD. Student Umeå University
- .Olofsson, Malin Post doc Department of Aquatic Sciences and Assessment at the Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (110)
- Olsson, Ola Senior lecturer in Conservation Biology Lund University
- Orizaola, Germán Researcher / Evolutionary Ecology Uppsala University
- Osborne, Matthew Research Fellow ÄNDRAT TILL ”Research Fellow, Behavioural Science” Stockholm Environment Institute (SEI) (111)
- Ottenburghs, Jente Postdoc Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden Belgium
- Paczkowska, Joanna Ecology Umea University
- .Palme, Ulrika Senior Lecturer Environmental Systems Analysis Technology Management and Economics (112)
- Palo, R. Thomas Science advisor, Professor ÄNDRAT TILL: ”Professor animal ecology” Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (113)
- Pasanen-Mortensen, Marianne Postdoctoral researcher ÄNDRAT TILL: ”Postdoctoral researcher in Animal ecology” Stockholm university (114)
- .Pashay Ahi, Ehsan Researcher / biology Uppsala University (115)
- Pelve, Maja Limnology, Agr. Lic. Uppsala University
- .Peñaloza, Diego Researcher / Industrial Ecology IVL Swedish Environmental Research Institute (116)
- Pereyra, Ricardo Associate Professor / Evolutionary Biology University of Gothenburg
- Perini, Samuel
- Persson, Anna S. postdoctoral research fellow Center for Environment and Climate Reseach
- Persson, Jens General practitioner, Medical Doctor
- Persson, Lo PhD student Swedish University of Agricultural Sciences
- .Peters, Greg Professor of Quantitative Sustainability Assessment Chalmers University of Technology (117)
- .Pettersen, Amanda Postdoctoral fellow Lund University (118)
- .Piek, Marjolein INGEN TITEL INGET ÄMNESOMRÅDE Skåne hospital, Lund (119)
- Pierson, Don ÄNDRAT TILL ”Pierson, Donald” Research Scientist Limnology ÄNDRAT TILL: ”Senior Research Scientist Limnology” Uppsala University (120)
- .Pilotto, Francesca Postdoctoral researcher Umeå University (121)
- Pinheiro Dutra Rulli, Mayra Master Student – Ecology and Conservation ÄNDRAT TILL: ”PhD candidate” [Red.: Naturgeograf] Uppsala University ÄNDRAT TILL: ”Lund University” (122)
- Pipping, Theodor Master of Science Karolinska Institutet / Stockholm University
- Pleijel, Håkan Professor, Environmental Science University of Gothenburg, Biological and Environmental Sciences
- .Prentice, Honor C. Professor/Biology Department of Biology, Lund University (123)
- Professor, Honor C. Professor, Plant ecology and systematics Department of Biology, Lund University
- .Rafie, Karim PhD iin Structural Biology, Postdoctoral researcher ininfection biology [Red.: Medicinsk kemi och biofysik] Umeå University (124)
- Ram, Dafne PhD student Lund University
- Renes, Sophia Ecology PhD student Swedish Agricultural University
- Ribbing, Per PhD student, Division of Electricity, Department of Engineering Sciences Uppsala university
- Ritter, Camila PhD student University of Gothenburg
- Robijn, Ardo PhD student Department of Marine Science, Gothenburg University
- Rocher-Ros, Gerard Researcher in biogeochemistry Climate Impacts Research Centre, Umeå university
- .Rodriguez, Carolina PhD student Swedish University of Agricultural Science [Red.: SLU] (125)
- .Roemhild, Roderch Postdoctoral Researcher, Medical Biochemistry and Microbiology Uppsala University (126)
- Roger, Fabian Postdoctoral researcher in Ecology University of Gotheburg
- .Romeralo, Carmen Postdoctoral Researcher on Forest Pathology [Red.: Svampsjukdomar på träd] Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (127)
- Roger, Friederike PhD in Molecular Biology University of Gothenburg
- Rosengren, Malin Post doc/Neurobiology Department of neuroscience and physiology
- .Rosswall, Thomas Professor emeritus INGET ÄMNESOMRÅDE INGEN PLATS (128)
- Rota, Jadranka Researcher in biology Lund University
- .Rubalcava-Gracia, Diana Postdoctoral Researcher [Red.: Molekylär metabolism] Karolinska Institute (129)
- Rudd, Murray Professor / Nippon Foundation Chair in Sustainable Marine Management and Ocean Governance World Maritime University (from Jan 2018)
- Rüegg, Joëlle Senior Researcher, Environmental Epigenetics Swedish Toxicology Science Research Center (Swetox) and Karolinska Institutet
- Ruete, Alejandro Analyst/Researcher Greensway AB
- .Sandahl, Johan Senior lecturer, Geography education Department of humanities and social sciences education, Stockholm University (130)
- .Sandin, Gustav Researcher, PhD Chemical Environmental Science IVL Swedish Environmental Research Institute [Red.: RISE, opinionsbildare] (131)
- .Sang, Neil Researcher, Geographical Information Science [Red.: Dataspecialist på Stockholms universitet] Swedish University of Agricultural Science (SLU) (132)
- Sangster, George Postdoc, Bioinformatics and Genetics Swedish Museum of Natural History
- Santos, Karin
- Scharnweber, Kristin Aquatic Ecologist Uppsala University
- .Schure, Jolien Associate, Social Science CIFOR (133)
- .Selberg, Rebecca Senior Lecturer, Gender Studies [Red.: Genusvetare] Lund University (134)
- .Semenza, Jan C. Public Health Stockholm Environmental Institute (135)
- .Senior, John Postdoctoral researcher Swedish University of Agricultural Sciences [Red.: SLU] (136)
- Shoravi, Siamak PhD, Chemistry
- Siewert, Matthias Postdoctoral Researcher, Arctic ecosystems Umeå University
- .Silva, André Doctoral student Uppsala University (137)
- Sjödin, Marcus Research engineer in Analytical Chemistry Swetox – Swedish Toxicolgy Sciences Research Center
- .Sjödin, Per researcher [Red.: Biologi] Uppsala University (138)
- Sjogren-Gulve, Per Assoc. professor Conservation Biology Dept of Ecology & Genetics, Uppsala University
- Skarin, Anna Researcher Swedish University of Agricultural Sciences
- .Sköld, Helen marine biology University of Gothenburgh (139)
- Sköld, Mattias PhD, Marine scientist Department of aquatic Resources, Swedish University of Agricultural Sciences
- Snoeijs-Leijonmalm, Pauline Professor of Marine Ecology Stockholm University
- Sobek, Sebastian Associate Professor, Limnology Uppsala University (140)
- .Söderholm, Annika Postdoctoral researcher in Structural biology Uppsala Univerity (141)
- .Sollin, Lars Retired Theoretical Physicist INGEN PLATS (142)
- .Stephan, Jörg Researcher [Red.: Artdatabanken, SLU] Swedish University of Agricultural Sciences (143)
- .Sterner, Erik O Researcher in pedagogics of climate change University of Gothenburg (144)
- Sterner, Thomas Profesor of Environmental economics TITEL BORTTAGEN Economics ÄNDRAD TILL: ”Univ of Gothenburg; ECONOMICS” (145)
- Strombeerg, Dan Univ lecturer Biology and Envirobnmental Sciences University of Gothenburg
- Stutz, Rebecca Postdoctoral Fellow Stockholm University
- Sundberg, Sebastian Associate professor, senior advisor on vascular plants Swedish Species Information Centre [ArtDatabanken], Swedish University of Agricultural Sciences
- Sundh, Henrik Postdoctoral fellow University of Gothenburg
- .Svanbäck, Richard Associate Professor in Animal Ecology Uppsala University (146)
- .Svanström, Magdalena Professor, Environmental Systems Analysis [Red.: Miljösystemanalys] Dept Technology Management and Economics, Chalmers University of Technology (147)
- Svare, Anne Cand mag. Marine Microbiology, univ. Bergen, Norway Working idealistic to change the bad human influene on earth life
- Svensson, J. Robin Researcher, Marine ecology Gothenburg university
- Tamario, Carl B.Sc. Biology Swedish University of Agricultural Science
- .Tamburino, Lucia Ecology SLU (Swedish University of Agricultural Sciences) (148)
- Tarvainen, Lasse Researcher in Plant Ecophysiology Department of Biological and Environmental Sciences, University of Gothenburg
- Taylor, Gavin Postdoctor in Biology Lund University
- Telenius, Anders Associate Professor Swedish Museum of Natural History/GBIF-Sweden
- Tenow, Olle Professor emeritus Dept. of Ecology, Swedish University of Agricultural Sciences
- .Thunnissen, Marjolein Life Science Director MAX IV synchrotron MAX IV (149)
- .Tognetti, Arnaud Post doc – Behavioural Ecology [Red.: Psykologi] Karolinska Institute (150)
- Tranvik, Lars Professor, Limnology Department of Ecology and Genetics, Uppsala University (151)
- Tschumi, Matthias Postdoctoral researcher Lund University
- Uddling, Johan
- .Uria, Jaime Post Doc – Plant Ecology Swedish Agricultural University [Red.: SLU] (152)
- Urrutia Cordero, Pablo Doctor in Environmental Sciences Uppsala University
- van der Spoel, David Professor of Biology Uppsala University
- .Vandewalle-Capo, Marine Postdoc in Molecular Biology Umeå University (153)
- .Varelas, Vassileios Researcher Biodynamic Research Institute (154)
- Vass, Máté PhD student Uppsala University
- Verheijen, Hendricus PhD student Ekologi, miljö och geovetenskap. Umeå Universitet
- Videvall, Elin Biology Lund University
- .Vilhelmsson, Andreas Researcher (PhD) in Public Health Lund University (155)
- .Volkov, Ivan INGEN TITEL INGET ÄMNESOMRÅDE Uppsala University (156)
- .Von Heideman, Anne MD, PhD, senior consultant Uppsala University (157)
- Vowles, Tage Researcher in Ecology Department of Earth Sciences ÄNDRAT TILL ”Ecologist, Ph.D”, University of Gothenburg (158)
- Wahlberg, Niklas Professor Lund University
- Walerud, Caroline Biology and tech entrepreneurship
- Wallgren, Märtha PhD Ecology Forestry research institute of Sweden
- Wallin, Marcus Reseracher Uppsala University, Depart of Earth Sciences
- Warnholtz, Birthe Masterstudent Stockholm University
- .Weber, Erwan Scientist OAB (159)
- Werdelin, Lars Professor, paleobiology Sweden
- .Weyhenmeyer, Gesa Professor of Aquatic Biogeochemistry Uppsala University (160)
- Wiklander, Kerstin Mathematical statistics
- Wiklund, Christer ÄNDRAT TILL: ”Dr Evolutionary Ecology” Lecturer UBF, REAL Borås PLATS BORTTAGEN (161)
- Williams, Richard Post-doctoral Fellow Linnaeus University
- Wisz, Mary S. Associate Professor, Marine Science World Maritime University
- Wulff, Angela, Professor in marine ecology, University of Gothenburg (162)
- .Xu, Feifei Researcher Uppsala University (163)
Artikeln i BioScience
Den 2019 modifierade artikeln i BioScience (som snabbt togs bort av författarna efter att Expressen och The Guardian skrev om artikeln, helt okritiskt till alla fel och extrema påståenden utan bäring i vetenskapen) översatt till svenska genom Google Translate:
Forskare har en moralisk skyldighet att tydligt varna mänskligheten för alla katastrofala hot och att ”berätta som det är.” På grundval av denna skyldighet och de grafiska indikatorerna som presenteras nedan förklarar vi, med mer än 11 000 forskare som har undertecknat världen över, klart och entydigt att planeten Jorden står inför en klimatnödsituation.
För exakt 40 år sedan träffades forskare från 50 nationer vid första världsklimatkonferensen (i Genève 1979) och enades om att oroande trender för klimatförändringar gjorde det akut nödvändigt att agera. Sedan dess har liknande larm gjorts genom Rio-toppmötet 1992, Kyoto-protokollet 1997 och Parisavtalet 2015, liksom poäng av andra globala församlingar och forskares uttryckliga varningar om otillräckliga framsteg (Ripple et al. 2017) . Ändå växer växthusgasutsläppen fortfarande snabbt, med alltmer skadliga effekter på jordens klimat. En enorm ökning av skalan för att bevara vår biosfär behövs för att undvika outtalade lidanden på grund av klimatkrisen (IPCC 2018).
De flesta offentliga diskussioner om klimatförändringar baseras endast på global yttemperatur, en otillräcklig åtgärd för att fånga bredden av mänskliga aktiviteter och de verkliga farorna som härrör från en värmande planet (Briggs et al. 2015). Politiker och allmänheten behöver nu brådskande tillgång till en uppsättning indikatorer som förmedlar effekterna av mänsklig verksamhet på växthusgasutsläpp och de därmed påverkade klimatet, vår miljö och samhället. Med utgångspunkt i tidigare arbete (se kompletterande fil S2) presenterar vi en serie grafiska vitala tecken på klimatförändringar under de senaste 40 åren för mänskliga aktiviteter som kan påverka växthusgasutsläpp och förändra klimatet (figur 1), såväl som faktiska klimatpåverkan (figur 2). Vi använder endast relevanta datamängder som är tydliga, förståeliga, systematiskt samlade under minst de senaste 5 åren och uppdateras minst en gång om året.
Figur 1
Förändring i globala mänskliga aktiviteter från 1979 till nutid. Dessa indikatorer är åtminstone delvis kopplade till klimatförändringar. I panel (f) kan årlig trädskyddsförlust vara av olka anledningar (t.ex. löpeld, skörd inom trädplantager eller omvandling av skog till jordbruksmark). Skogsvinster är inte involverade i beräkningen av trädskyddsförlust. I panel (h) visas vattenkraft och kärnenergi i figur S2. De priser som visas i panelerna är de procentuella förändringarna per decennium över hela tidsserien. De årliga uppgifterna visas med grå poäng. De svarta linjerna är släta trendlinjer med lokal regression. Förkortning: Gt oe per år, gigaton oljeekvivalent per år. Källor och ytterligare detaljer om varje variabel finns i tilläggsfilen S2, inklusive tabell S2.
Figur 2
Klimatisk tidsserie från 1979 till nutid. De priser som visas i panelerna är decadaländringshastigheterna för hela tidsserien. Dessa hastigheter är i procentuella termer, med undantag för intervallvariablerna (d, f, g, h, i, k), där tillsatsförändringar redovisas i stället. För havets surhet (pH) baseras procentsatsen på förändringen i vätejonaktivitet, aH + (där lägre pH-värden representerar högre surhet). De årliga uppgifterna visas med grå poäng. De svarta linjerna är släta trendlinjer med lokal regression. Källor och ytterligare detaljer om varje variabel finns i tilläggsfilen S2, inklusive tabell S3.
Klimatkrisen är nära kopplad till överdriven konsumtion av den rika livsstilen. De mest välmående länderna är huvudsakligen ansvariga för de historiska växthusgasutsläppen och har i allmänhet de största utsläppen per capita (tabell S1). I den här artikeln visar vi allmänna mönster, mestadels på global skala, eftersom det finns många klimatinsatser som involverar enskilda regioner och länder. Våra vitala tecken är utformade för att vara användbara för allmänheten, beslutsfattare, näringslivet och de som arbetar för att genomföra klimatavtalet i Paris, FN:s mål för hållbar utveckling och Aichis biologiska mångfaldsmål.
Djupt oroande tecken från mänsklig verksamhet inkluderar fortsatta ökningar av både mänskliga och idisslare boskapspopulationer, köttproduktion per capita, världens bruttonationalprodukt, global täckning av trädet, fossil bränsleförbrukning, antalet transporterade flygpassagerare, koldioxidutsläpp, och CO2-utsläpp per capita sedan 2000 (figur 1, kompletterande fil S2). Uppmuntrande tecken inkluderar minskningar i den globala fertiliteten (födelse) (figur 1b), bromsad skogsförlust i den brasilianska Amazonas (figur 1g), ökningar i konsumtionen av sol- och vindkraft (figur 1h), avyttring av institutionellt fossil bränsle på mer än USA 7 biljoner dollar (figur 1j) och andelen utsläpp av växthusgaser som omfattas av koldioxidpriser (figur 1m). Minskningen av människors fertilitet har emellertid avsevärt minskat under de senaste 20 åren (figur 1b), och takten på skogsförlust i Brasiliens Amazonas har nu börjat öka igen (figur 1g). Förbrukningen av sol- och vindkraft har ökat med 373% per decennium, men 2018 var den fortfarande 28 gånger mindre än fossil bränsleförbrukning (kombinerad gas, kol, olja; figur 1h). Från och med 2018 täcktes cirka 14,0% av de globala växthusgasutsläppen av koldioxidprissättning (figur 1m), men det globala utsläppsviktade genomsnittliga priset per ton koldioxid var endast cirka 15,25 USD (figur 1n). Ett mycket högre pris på kolavgiften behövs (IPCC 2018, avsnitt 2.5.2.1). Årliga subventioner för fossila bränslen till energiföretag har fluktuerat, och på grund av en ny topp har de varit större än 400 miljarder US-dollar under 2018 (figur 1o).
Särskilt störande är samtidiga trender i vitala tecken på klimatpåverkan (figur 2, kompletterande fil S2). Tre rikliga atmosfäriska växthusgaser (CO2, metan och kväveoxid) fortsätter att öka (se figur S1 för olycksbådande koldioxidutsläpp från 2019), liksom den globala yttemperaturen (figur 2a – 2d). Globalt har isen försvunnit snabbt, vilket framgår av minskande trender i minsta sommarsarktiska is, Grönland och Antarktis, och glaciärtjocklek över hela världen (figur 2e – 2h). Havets värmeinnehåll, havets surhet, havsnivån, det brända området i USA och extremt väder och tillhörande skadekostnader har alla trender uppåt (figur 2i – 2n). Klimatförändringar förutspås starkt påverka livet för marint, sötvatten och land, från plankton och koraller till fiskar och skogar (IPCC 2018, 2019). Dessa frågor belyser det akuta behovet av åtgärder.
Trots 40 års globala klimatförhandlingar, med få undantag, har vi i allmänhet bedrivit affärer som vanligt och har till stor del inte lyckats ta itu med detta problem (figur 1). Klimatkrisen har kommit och accelererar snabbare än de flesta forskare förväntade sig (figur 2, IPCC 2018). Det är allvarligare än förväntat, hotar naturliga ekosystem och människans öde (IPCC 2019). Särskilt oroande är potentiella oåterkalleliga klimatförändringspunkter och naturens förstärkande återkopplingar (atmosfäriska, marina och markbundna) som kan leda till en katastrofisk ”växthusjord”, långt utanför människors kontroll (Steffen et al. 2018). Dessa klimatkedjereaktioner kan orsaka betydande störningar i ekosystem, samhälle och ekonomier, vilket potentiellt kan göra stora områden på jorden obeboeliga.
För att säkra en hållbar framtid måste vi förändra hur vi lever på sätt som förbättrar de vitala tecknen som sammanfattas av våra grafer. Ekonomisk tillväxt och befolkningstillväxt är bland de viktigaste drivkrafterna för ökningar av koldioxidutsläpp från förbränning av fossilt bränsle (Pachauri et al. 2014, Bongaarts och O’Neill 2018); därför behöver vi djärva och drastiska förändringar när det gäller ekonomisk politik och befolkningspolitik. Vi föreslår sex kritiska och sammanhängande steg (i ingen särskild ordning) som regeringar, företag och resten av mänskligheten kan vidta för att minska de värsta effekterna av klimatförändringar. Dessa är viktiga steg men är inte de enda åtgärder som behövs eller är möjliga (Pachauri et al. 2014, IPCC 2018, 2019).
Energi
Världen måste snabbt genomföra massiv energieffektivitet och bevarandepraxis och måste ersätta fossila bränslen med förnybara energikällor (figur 1h) [varför inte kärnkraft?] och andra renare energikällor om de är säkra för människor och miljön (figur S2). Vi bör lämna kvarvarande lager av fossila bränslen i marken (se tidslinjerna i IPCC 2018) och bör noggrant sträva efter effektiva negativa utsläpp med teknik som kolutvinning från källan och fångst från luften och särskilt genom att förbättra naturliga system (se ”Natur ” sektion). De rikare länderna måste stödja fattiga länder när de övergår från fossila bränslen. Vi måste snabbt eliminera subventioner för fossila bränslen (figur 1o) och använda effektiv och rättvis politik för att stadigt eskalera kolpriserna för att begränsa användningen.
Kortlivade föroreningar
Vi måste snabbt minska utsläppen från kortlivade klimatföroreningar, inklusive metan (figur 2b), svart kol (sot) och kolväten (HFC). Genom att göra detta kan man minska klimatåterkopplingsslingorna och potentiellt minska den kortsiktiga uppvärmningstrenden med mer än 50% under de kommande decennierna samtidigt som man räddar miljontals liv och ökar skörden på grund av minskad luftföroreningar (Shindell et al. 2017). Kigalis ändringsförslag 2016 för att avveckla HFC: er välkomnas.
Natur
Vi måste skydda och återställa jordens ekosystem. Fytoplankton, korallrev, skogar, savanner, gräsmarker, våtmarker, torvmarker, jordar, mangrover och havsgräs bidrar starkt till sekvestrering av atmosfärisk koldioxid. Marin- och markväxter, djur och mikroorganismer spelar en betydande roll när det gäller cykling och lagring av kol- och näringsämnen. Vi måste snabbt begränsa livsmiljöer och förlust av biologisk mångfald (figur 1f – 1g), skydda de återstående primära och intakta skogarna, särskilt de med stora kolförråd och andra skogar med kapacitet att snabbt binda ut kol (avskogning), samtidigt som ökning av skog och skog lämpligt på enorma skalor. Även om tillgängligt land kan vara begränsande på platser, kan upp till en tredjedel av de utsläppsminskningar som behövs år 2030 för Parisavtalet (mindre än 2 ° C) erhållas med dessa naturliga klimatlösningar (Griscom et al. 2017).
Mat
Att äta mestadels växtbaserade livsmedel och samtidigt minska den globala konsumtionen av animaliska produkter (figur 1c – d), särskilt idjursdjur (Ripple et al. 2014), kan förbättra människors hälsa och ge avsevärt lägre växthusgasutsläpp (inklusive metan i ”Kortlivad föroreningar ”steg). Dessutom kommer detta att frigöra grödor för att odla välbehövlig mänsklig växtmat i stället för djurfoder, samtidigt som vissa betesmarker frigörs för att stödja naturliga klimatlösningar (se avsnittet ”Natur”). Beskärningspraxis som minsta jordbearbetning som ökar jordens kol är mycket viktig. Vi måste drastiskt minska den enorma mängden matavfall runt om i världen.
Ekonomi
Överdriven utvinning av material och överutnyttjande av ekosystem, drivet av ekonomisk tillväxt, måste snabbt begränsas för att bibehålla en långsiktig hållbarhet i biosfären. Vi behöver en kolfri ekonomi som uttryckligen tar upp det mänskliga beroendet av biosfären och politik som styr ekonomiska beslut i enlighet därmed. Våra mål måste växla från BNP-tillväxt och strävan efter välstånd till att upprätthålla ekosystem och förbättra människors välbefinnande genom att prioritera grundläggande behov och minska ojämlikhet.
Befolkning
Att fortfarande öka med cirka 80 miljoner människor per år, eller mer än 200 000 per dag (figur 1a – b), måste världspopulationen stabiliseras – och helst, gradvis minskas – inom en ram som säkerställer social integritet. Det finns beprövade och effektiva policyer som stärker mänskliga rättigheter samtidigt som man sänker fertilitetsnivån och minskar effekterna av befolkningsökningen på växthusgasutsläpp och förlust av biologisk mångfald. Dessa policyer gör familjeplaneringstjänster tillgängliga för alla människor, tar bort hinder för deras tillgång och uppnår fullt jämställdhet, inklusive grundskole- och gymnasieutbildning som en global norm för alla, särskilt flickor och unga kvinnor (Bongaarts och O’Neill 2018).
Slutsatser
Att mildra och anpassa sig till klimatförändringar samtidigt som man respekterar människors mångfald innebär stora förändringar i hur vårt globala samhälle fungerar och interagerar med naturliga ekosystem. Vi uppmuntras av en nyligen ökad oro. Regeringsorgan avger klimatnöddeklarationer. Skolbarn slår till. Ekocid-processer fortsätter vid domstolarna. Gräsrotsborgerrörelser kräver förändring och många länder, stater och provinser, städer och företag svarar.
Som Alliance of World Scientists är vi redo att hjälpa beslutsfattare i en rättvis övergång till en hållbar och rättvis framtid. Vi uppmanar en utbredd användning av vitala tecken, som bättre gör det möjligt för beslutsfattare, den privata sektorn och allmänheten att förstå storleken på denna kris, spåra framsteg och justera prioriteringar för att lindra klimatförändringarna. Den goda nyheten är att en sådan transformativ förändring, med social och ekonomisk rättvisa för alla, lovar mycket större människors välbefinnande än affärer som vanligt. Vi tror att utsikterna kommer att vara störst om beslutsfattare och hela mänskligheten omedelbart svarar på denna varning och förklarar en klimatnödsituation och agerar för att upprätthålla livet på planeten Jorden, vårt enda hem.
Contributing reviewers
Franz Baumann (”Visiting Research ProfessorNew York University, USA”),
Ferdinando Boero (”Professor of zoology Università di Napoli Federico II, Italy”),
Doug Boucher – ej undertecknat namnlistan,
Stephen Briggs – ej undertecknat namnlistan,
Peter Carter (”Climate policy director Climate Emergency Institute Canada”),
Rick Cavicchioli (”Cavicchioli, Ricardo Professor UNSW Sydney Australia”),
Milton Cole (”Distinguished Professor of Physics Emeritus Penn State University USA”),
Eileen Crist (”Science & Technology Studies / Environmental Studies Virginia Tech, USA”),
Dominick A. DellaSala (”Chief Scientist Geos Institute USA”),
Paul Ehrlich (”Bing Professor of Population Studies Emeritus Stanford University, USA” – 87 years old, doomsday prophet since 1970),
Iñaki Garcia-De-Cortazar – ej undertecknat namnlistan,
Daniel Gilfillan (”Senior Environmental Specialist / public health and environmental change International Centre for Environmental Management Viet Nam”),
Alison Green – ej undertecknat namnlistan,
Tom Green – ej undertecknat namnlistan,
Jillian Gregg (”PhD Instructor Oregon State University, USA”),
Paul Grogan (”Professor of Plant and Terrestrial Ecosystem Ecology Queen’s University Canada”),
John Guillebaud (”Emeritus Professor of Family Planning & Reproductive Health University College London United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland”),
John Harte (”Professor of Ecosystem Sciences University of California, Berkeley, USA”),
Nick Houtman – ej undertecknat namnlistan,
Charles Kennel – ej undertecknat namnlistan,
Christopher Martius (”Managing Director, and Team Leader, Climate Change, Bioenergy and Low-Carbon Emissions Center for International Forestry Research (CIFOR) Germany gGmbH Germany”),
Frederico Mestre (”Posdoc researcher/Biogeography ”Rui Nabeiro” Biodiversity Chair, MED Institute, University of Évora Portugal”),
Jennie Miller (”Senior Scientist Defenders of Wildlife, USA”),
David Pengelley (”Professor Emeritus, Mathematics New Mexico State University, USA”),
Chris Rapley – ej undertecknat namnlistan,
Klaus Rohde (”Professor emeritus Zoology University of New England Australia”),
Phil Sollins (”Sollins, Phillip Professor of Forest Ecology and Soils, Emeritus College of Forestry, Oregon State University, USA”),
Sabrina Speich (”Professor of Physical Oceanography and Climate Sciences Ecole Normale Supérieure PSL University, LMD-IPSL France”),
David Victor – ej undertecknat namnlistan,
Henrik Wahren (No area of speciality, Research Centre for Applied Alpine Ecology Australia),
Roger Worthington – ej undertecknat namnlistan.
Funding
The Worthy Garden Club furnished partial funding for this project.
Project website
To view the Alliance of World Scientists website or to sign this article, go to https://scientistswarning.forestry.oregonstate.edu.
Supplemental material
A list of the signatories appears in supplemental file S1.
Author Biographical
William J. Ripple (bill.ripple@oregonstate.edu) and Christopher Wolf (christopher.wolf@oregonstate.edu) are affiliated with the Department of Forest Ecosystems and Society at Oregon State University, in Corvallis and contributed equally to the work.
Thomas M. Newsome is affiliated with the School of Life and Environmental Sciences at The University of Sydney, in Sydney, New South Wales, Australia.
Phoebe Barnard is affiliated with the Conservation Biology Institute, in Corvallis, Oregon, and with the African Climate and Development Initiative, at the University of Cape Town, in Cape Town, South Africa.
William R. Moomaw is affiliated with The Fletcher School and the Global Development and Environment Institute, at Tufts University, in Medford, Massachusetts
11,258 scientist signatories from 153 countries (list in supplemental file S1)
References cited
Briggs S, Kennel CF, Victor DG. 2015. Planetary vital signs. Nature Climate Change 5: 969.
Google Scholar Crossref
Bongaarts J, O’Neill BC 2018. Global warming policy: Is population left out in the cold? Science 361: 650–652.
Google Scholar Crossref PubMed
Griscom BW et al. .2017. Natural climate solutions. Proceedings of the National Academy of Sciences 114: 11645–11650.
Google Scholar Crossref
[IPCC] Intergovernmental Panel on Climate Change. 2018. Global Warming of 1.5°C: An IPCC Special Report. IPCC.
[IPCC] Intergovernmental Panel on Climate Change. 2019. Climate Change and Land. IPCC.
Pachauri RK et al. .2014. Climate Change 2014: Synthesis Report. Intergovernmental Panel on Climate Change.
Ripple WJ, Smith P, Haberl H, Montzka SA, McAlpine C, Boucher DH. 2014. Ruminants, climate change, and climate policy. Nature Climate Change 4: 2–5.
Google Scholar Crossref
Ripple WJ, Wolf C, Newsome TM, Galetti M, Alamgir M, Crist E, Mahmoud MI, Laurance WF. 2017. World scientists’ warning to humanity: A second notice. BioScience 67: 1026–1028.
Google Scholar Crossref
Shindell D, Borgford-Parnell N, Brauer M, Haines A, Kuylenstierna J, Leonard S, Ramanathan V, Ravishankara A, Amann M, Srivastava L. 2017. A climate policy pathway for near- and long-term benefits. Science 356: 493–494.
Google Scholar Crossref PubMed
Steffen W et al. .2018. Trajectories of the Earth System in the Anthropocene. Proceedings of the National Academy of Sciences 115: 8252–8259.
Google Scholar Crossref
Author notes
William J. Ripple and Christopher Wolf contributed equally to the work.
The Author(s) 2019. Published by Oxford University Press on behalf of the American Institute of Biological Sciences.
Se även bl a;
Expressen vill förlöjliga klimatrealister – Misslyckas!
Världshistoriens största blåsning – 11000 forskare om klimatkrisen – SCAM
Medier i Sverige som lät sig luras av de ”11 000 forskarna” och klimatkris
Media vidhåller att de 5 skribenterna i Alliance of World Scientists har rätt (TV4, Aftonbladet, SvD, etc)
Alliance of World Scientists förfalskar vad påstådda 11 000 forskare skrivit under
Här avslöjas TV4-nyheternas klimatpropaganda (en artikel späckad med fakta om klimatet i respons på TV4:s propaganda)
Koldioxidens inverkan på klimatet – sista spiken i kistan
Klimatmodeller som politiska propagandaverktyg
Konsensus bland forskarna att människan orsakar klimatförändringar?
500 (nu 709) forskare informerar FN att Greta Thunberg har fel om klimatet
31 487 vetenskapsmän dementerar global uppvärmning orsakad av människan
171 ”forskare” kräver att Sverige ska vara ledande i klimathysterin
190 (eller 1 000?) forskare uppmanar till civil olydnad enligt Extinction Rebellion – Lista med namn
Extinction Rebellion: 21 000 forskare hävdar att jorden går under pga klimatet
FN anlitar åter barnarbetare; Greta, Brittany och Severn Suzuki
Greta Thunberg – Silkesvantar av
Analys av Greta Thunbergs fatalistiska tal – Jordens undergång 2030?
Klimatspådomar innan Greta Thunberg om jordens undergång
Greta Thunberg möter motstånd i Kanada – Avslöjande om Gretas Tesla
Greta/klimataktivister kan inte skilja mellan klimat, väder och miljö
Greta Thunbergs klimatstrejkande vänner har något gemensamt
Greta Thunbergs anhängare Extinction Rebellion vill skapa kaos
Extinction Rebellion – En subversiv religiös klimatsekt
Anarkisterna i Extinction Rebellion störs ut 🙂
Motståndet mot klimatextremisterna i Extinction Rebellion växer
En starstruck Schwarzenegger hög när han pratar om Greta Thunberg
Alternativa nobelpriset går till… Greta Thunberg
Vad är stödnumret till klimataktivisternas hjälplinje?
Greta Thunberg säger att hennes strategi är att skuldbelägga andra
UNICEF och media utsätter Greta Thunberg för barnmisshandel
Har Miljöpartiet, Greta och Public Service rätt fokus?
Miljöpartiets plastskatt för dem som inte släpper ut plast i haven
Fatemeh Khavari söker desperat efter publicitet
För sidor om media, asylpolitik och integration se innehållsregistret.
Lista över alternativa källor