Har folket inte rätt att veta om brott begås av personer med utländsk härkomst?

I ett antal media – bl a SVT, SR, Vimmerby tidning, Västerviksposten, Dagens Vimmerby samt polisens egen rapportering – skrivs om ett bråk utanför en ICA-butik i Vimmerby kommun. Samtliga media – utom en – följer statlig medias riktlinjer att oavsett var människor kommer från så ska alla beskrivas som svenskar.

I praktiken innebär riktlinjerna att om det är svenska medborgare som begår brott mot utländska medborgare är det helt ok att informera om detta. Men om det är utländska medborgare (eller någon med utländsk härkomst) som begår brott mot svenska medborgare (eller andra utländska medborgare) så ska ingen nationalitet/härkomst framgå i artikeln.

Det blir onekligen lite lustigt när SVT (m fl) kritiserar polisen för att ha hemlighållit de Afghaner i Stockholm, Kalmar, etc (precis som i Köln på nyårsafton) som ofredat och våldtagit flickor när SVT själv döljer information.

Ofta måste var och en utifrån texten som skrivs i media själv lista ut om det handlar om EU-migranter (dvs romer), andra utlänningar eller kanske t o m svenskar som begår brott.

När det handlar om bråk utanför butiker får vi helt enkelt förutsätta att det handlar om EU-migranter. Dock finns det undantag. Som i nedanstående fall där det istället handlade om 8-10 personer (nationaliteten framgår inte, men de tycks vara av utländsk härkomst) som med knivar attackerade tre Palestinier. Att förövarnas härkomst hemlighålls gör att vi måste förutsätta att det handlar om utlänningar.

Här nedan kan du läsa hur de olika parterna informerade om historien, och avgöra vilken av dessa du känner tillit till, om någon:

1. SVT

Fyra gripna efter omfattande bråk i Storebro / Stort bråk i Vimmerby tre till sjukhus

Ett större bråk bröt ut vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen vid Torgrundan i Storebro i Vimmerby kommun

Tre personer attackerades vid en busshållplats av ett gäng på cirka 8-10 personer. Vad som startade bråket är oklart men samtliga tre personer fördes med ambulans till sjukhus.
– Vi ser allvarligt på detta. Grov misshandel är ett grovt brott, säger Calle Persson, pressinformatör hos polisen.

En patrull fanns på plats på sjukhuset för att höra de skadade och senare på kvällen greps fyra personer.
– Jag vill inte säga hur de greps eller var, eftersom vi fortfarande är på plats och letar efter fler misstänkta, sa Fredrik Blom, inre befäl vid polisen i Kalmar.

En bil som stod parkerad i närheten av busshållplatsen har tagits i beslag, man misstänker att den har samröre med gärningsmännen.


2. SVT

Sju anhållna efter stort bråk / Sju misstänks för grov misshandel efter stort bråk

Sju personer är anhållna efter det större bråk som bröt ut på torsdagseftermiddagen vid Torgrundan i Storebro i Vimmerby kommun.

Tre personer fick föras till sjukhus efter att de på torsdagseftermiddagen attackerats vid en busshållplats av ett gäng på mellan åtta och tio personer.

En av de skadade hade skurits i benet men de övriga två som fick föras till sjukhus efter händelsen är lindrigare skadade. Enligt vakthavande befäl är det mycket som fortfarande är oklart kring händelsen.
– Ja, samtliga är ju förhörda men vi vet inte så mycket om vad för tillhyggen som har använts eller hur många knivar som varit inblandade i bråket, säger Mikael Erkki, som är vakthavande befäl på Kalmarpolisen.

De anhållna männen är alla mellan 20 och 25 år gamla.


3. SR

Knivbråk i Storebro – fler gripna

När polisen kom till platsen anträffades en man som hade skärskador i ett ben och han fick föras med ambulans till sjukhus.
– Just nu är det väldigt mycket som är oklart. Det har varit någon form av bråk, säger Jimmy Modin, presstalesman hos polisen.

Vad är det för vapen eller tillhygge som använts?
– Troligtvis är det någon form av kniv.

Polisen rubricerar ärendet som grov misshandel.

Polisens presstalesman uppger att det är två olika gäng som bråkat och det ska ha varit 8-10 personer i det ena gänget. Två ytterligare personer har förts till sjukhus med oklara skador.

Alla tre som fördes till sjukhus var lindrigt skadade. Två har kunnat lämna sjukhuset medan en stannar kvar över natten för observation.

Efter bråket har polisen gripit sju personer som misstänks har varit inblandade i bråket. De misstänks för grov misshandel. Polisen har även tagit en bil i beslag.

Johan Bruun, som är informationsansvarig hos polisen, säger till P4 Kalmar att det kan komma att handla om ännu fler gripanden och ännu fler målsäganden. Samtliga inblandade är män. Och de som har gripits togs på plats i Storebro igår kväll efter bråket.


4. Vimmerby tidning

Sju personer anhållna efter storbråk

Misstänks för grov misshandel – tre personer fick föras till sjukhus.

I går eftermiddag/kväll rapporterade vi att polis och ambulans skickats till Storebro, på grund av ett bråk utanför ICA-butiken vid Torgrundan.

När polisen kom till platsen anträffade de en man med skärsår i benet. Den mannen fördes snabbt till sjukhus med ambulans. Polispatrullen påträffade kort därpå ytterligare två personer med skador som krävde vård. Även de fördes till sjukhus.

Totalt sitter nu sju män anhållna efter bråket. Alla är misstänkta för grov misshandel. Enligt uppgifter från polisen är de mellan 25 och 50 år.

Red’s kom: Enligt SVT var de mellan 20 och 25 år.

Vad vi ni om upprinnelsen till bråket?
– Det har varit ett stort bråk, absolut. Jag vågar inte spekulera i vad personerna kan ha för relation till varandra. Men det kom in som bråk utanför ICA-butiken i vårt system. Vi kan väl säga som så att de har en relation till varandra, säger polisens presstalesman Kim Hild.

Alla tre personer som fördes till sjukhus hade ådragit sig lindriga skador. Två av dem kunde dock lämna sjukhuset, medan en fick kvarstanna kvar över natten för observation.

Med tanke på att den ena mannen hade skärskador, vet ni vilken typ av vapen eller tillhygge som använts?
– Vissa tekniska fynd på platsen har gjorts, exakt vad det är kan vi inte gå in på i nuläget.
– Vi har haft en bärgare på platsen också, ser jag i rapporten. Så det kan nog vara så att vi har tagit en bil i beslag, avslutar polisens presstalesman Kim Hild.

– Ja, samtliga är ju förhörda men vi vet inte så mycket om vad för tillhyggen som har använts eller hur många knivar som varit inblandade i bråket, berättar vakthavande befäl på Kalmarpolisen, Mikael Erkki.


5. Vimmerby tidning

KNIVBRÅKET I STOREBRO: Trio anfölls – 25-åring kvar på sjukhus

”Inte omöjligt att fler personer kommer bli inblandade.”

Sju personer i åldrarna 25-53 år har anhållits efter knivskärningen och storbråket utanför ICA-butiken vid Torgrundan i Storebro i torsdags eftermiddag. Samtliga är misstänkta för grov misshandel.
– Utredningsläget är gott. Vi har ganska bra koll på vad som har hänt, även om det inte alltid är lätt att fastslå vem som har gjort vad när det är många personer inblandade. Vi har även hittat en kniv som vi kan koppla till händelsen, berättar Johan Bruun, pressansvarig vid polisen i Kalmar.

Det var klockan 16.01 i torsdags eftermiddag som polisen fick in ett larm om pågående brott i Storebro. Ett tiotal personer ska då ha attackerat tre män med slag och sparkar samt även ha knivskurit en av männen. Detta skedde vid busshållplatsen i centrala Storebro.

30 minuter efter larmet var den första av tre polispatruller på plats och hittade då den knivskurne mannen i anslutning till ICA-butiken i Storebro. De två övriga skadade männen, som hade fått ta emot slag och sparkar, hittades strax därefter i närheten.

Enligt uppgift till vår tidning bottnar bråket i tidigare kontroverser mellan personerna, vilka samtliga är boende i Storebro.
– De målsägande och de misstänkta tillhör olika grupperingar. Så mycket kan jag väl säga. I övrigt, vad gäller motiv, har vi bara hypoteser än så länge och är inget vi kan berätta mer om, säger Bruun.

De sju misstänkta männen greps och anhölls sent på torsdagskvällen. Några av dem fördes till polisstationen i Västervik, medan ett antal fördes till Oskarshamn.

I samband med gripandena av männen tog polisen också en bil i beslag.
– Jag kan inte ge någon information om var personerna greps eller om uppgifterna kring bilen, säger Johan Bruun.

Under fredagen förhörde polisen vittnen, hörde de misstänkta samt genomförde teknisk undersökning. Det var då man hittade den kniv som kan kopplas till dådet.
– Den återfanns i närheten av brottsplatsen, säger Johan Bruun.

Uppgifter gör gällande att flera tillhyggen ska ha använts.
– Det kan jag inte uttala mig om. Den kniv vi har hittat är i alla fall rätt vapen, menar Bruun.

Efter attacken togs de tre skadade akut till Västerviks sjukhus. Två av männen fick lämna sjukhuset redan under torsdagen. Den knivskurne, en 25-åring, är kvar på sjukhus för observation.
– Hans skador är dock lindriga, berättar man på landstingets pressjour.

Samtliga de sju anhållna männen nekar till brott.
Senast söndag kväll måste åklagaren besluta om han ska begära männen häktade. Häktningsförhandling sker då under måndagen.
– Det är inte omöjligt att fler personer kommer bli inblandade i utredningen, avslutar Johan Bruun.


6. Polisen

Bråk på Torgrundan, Storebro

Polis och ambulans skickas till Torgrundan med anledning av ett bråk. På plats anträffas en man med en skärskada i ett ben. Övriga omständigheter kring ärendet är inledningsvis oklara.

Uppdatering: Patrull på plats kommer i kontakt med ytterligare två målsäganden. Dessa två förs till sjukhus med sjuktransport. Ärendet rubriceras som grov misshandel.

I ärendet har det frihetsberövats och anhållits sju misstänkta män i mellan ca 25-50 års åldern, alla misstänkta för grov misshandel.

Organisation
Polisen Kalmar län


7. Dagens Vimmerby – Endast här kommer en del av  sanningen fram!

Här berättar de om knivattacken i Storebro

Saleh och Saleem stod och väntade på bussen till Hultsfred tillsammans med en vän. Då stannade en bil till – och åtta till tio män gick till attack. – Jag kom till Sverige för att det skulle bli lugnt, inte för problem, säger Saleh Abusaleh.
De har precis kommit hem från sjukhuset till lägenheten i Storebro. Saleh haltar betänkligt. Saleem har lättare att gå.

Båda två var inblandade i det uppmärksammade knivbråket i lilla Storebro på torsdagskvällen. Enligt bröderna Abusaleh stod de och väntade på bussen till Hultsfred när åtta till tio personer gick till oprovocerad attack.
– Vi skulle till Hultsfred och hämta några saker när de kom. När de kom ut började de slå oss och en hade kniv, berättar Saleh Abusaleh via Mohammad Sous, som översätter.

Den tredje personen är kvar på sjukhuset. Det var han som blev knivskuren och enligt de båda bröderna är läget allvarligt. Varför de gick på dem vet de inte.
– Jag vet inte om de inte gillar palestinier eller vad det är. De har ställt till med problem förut, säger Saleh.

Känner du dig rädd?
– Ja, det gör jag.

Kommer ni gömma er för dem eller hur tänker ni göra?
– Jag kommer springa till polisen.

Mohammad Sous, som tillsammans med sin pappa kom till Storebro från Syrien för några månader sedan, går på gymnasiet och berättar att det är några personer som ställer till med bråk ofta.

Vad var det som hände?
– De sa till oss: ”Hämta kniv och slåss med oss om du är en man”. De var åtta-tio stycken och sedan knivskar dem vår kompis. Grabbarna på ICA hjälpte oss sedan.

– Jag har försökt att prata med Migrationsverket om det och att de här måste flytta. Men då säger de bara ”Vill du att vi ska hjälpa dig till någon annan plats?”. Det är ju inte vi som borde flytta, det är ju dessa personer.


Se även bl a:
7-8 EU-migranter i gängbråk i Mölndal


För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen här.

En kommentar till “Har folket inte rätt att veta om brott begås av personer med utländsk härkomst?”

  1. Hur menar du?
    Officiellt har svenska folket självklart rätten att veta.
    I praktiken så är ”makten” livrädd för att folk ska veta.
    Det är helt och hållet ett politiskt spel där regeringen gör allt för att motarbeta sina politiska motståndare i godhetens namn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *