Avslöjande – Slöjans rättigheter

Att inte anställa någon på grund av att personen bär slöja räknas som diskriminering.

Men vad innebär detta egentligen? För den som inte är muslim så är slöjan en huvudbonad, som vilken huvudbonad som helst. Man kan också i ett sekulärt samhälle se slöjan som ett klädesplagg. Här bortser vi ifrån slöjans patriarkala symbolik som en markering från männen att kvinnans sexualitet är kontrollerad. Det finns inte några muslimska män som har slöjor.

Om vi ser slöjan som en huvudbonad eller klädesplagg så har det svenska samhället därmed fastställt att det finns ett speciellt klädesplagg eller huvudbonad som är så heligt att arbetsgivaren inte kan be löntagaren att ta av den. Därmed har vi låtit religionen få inflytande över samhället då reglerna som gäller slöjan inte gäller någon annan huvudbonad.

Det är inte möjligt att ha fjädrar på huvudet, likt indianer i USA, på varje arbetsplats i Sverige. Det är inte möjligt att vara naken på alla arbetsplatser i Sverige. Vissa frisyrer är inte lämpliga på vissa arbetsplatser. Att man ska anpassa sitt yttre till arbetsplatsen brukar vara något självklart i Sverige och västvärlden. Personalen är en del av hur företaget framställs på marknaden. Företaget har klädmakten.

När det gäller slöjan så har man gjort ett undantag, vilket innebär att man gett slöjan ett speciellt status bland andra klädesplagg och huvudbonader. De regler som gäller alla andra på arbetsplatsen gäller inte de kvinnor som bär slöja. Arbetsgivaren kan beordra vem som helst att klä sig på ett specifikt sätt på arbetsplatsen. Men arbetsgivaren kan inte säga till en muslimsk kvinna att ta av sig slöjan.

Negativ syn på islam i Sverige

Samtidigt så vet förmodligen de flesta arbetsgivare att synen på islam är negativ i Sverige, enligt flera undersökningar.

Endast 2 % positiva till islam

Redan innan Osama Bin Laden och kriget mot terrorismen så gjorde Håkan Hvitfelt en undersökning, där det kom fram att endast två procent av svenskarna hade en mycket eller ganska positiv syn till islam.

Vad detta beror på är inte ett problem att lösa för den arbetsgivare som vill att företaget ska få fler kunder.

63 % anser att muslimska kvinnor är förtryckta

Mångfaldsbarometern 2013 visade att 63 procent av den svenska befolkningen anser att muslimska kvinnor i högre grad är förtryckta än andra kvinnor i Sverige.

Motstånd mot företag med islamiska symboler

Det finns ett starkt motstånd mot islam i Sverige vilket betyder att det kommer finnas ett starkt motstånd mot företag som representeras av människor som bär islamiska symboler.

Arbetsgivare förlorar intäkter pga muslimska krav

I praktiken innebär det att förutom arbetsgivaravgifterna så kommer arbetsgivaren betala en dold avgift när han/hon anställer en kvinna med slöja. Denna dolda avgift betalas för alla intäkter som förloras på grund av det starka motstånd som finns mot islam i Sverige. Hur stor denna ”slöjavgift” blir beror på arbetsplatsen. Förmodligen vill få kvinnor köpa smink från en kvinna som de anser är förtryckt. Få kvinnor vill klippa håret hos en kvinna som inte vill visa håret.

Arbetstagare riskerar förlora sina jobb

Alla andra på arbetsplatsen ska inte behöva förlora sina jobb när företaget går i konkurs, för att en människa vill utöva sin religion på arbetsplatsen.Klicka här för att gå till artikeln i Samtiden, 2014-09-20

Se även bl a;
Kommer Sverige införa förbud mot burka och niqab?


Slöjförbud är etnocentriskt, islamofobiskt och nazistiskt enligt Alan Mahmud (C)


Slöja i skolan ok? Varför religiösa friskolor?


Miljöpartist kräver att Sverige ska anpassa sig efter islam

Varför ska samhället anpassa sig efter islam och muslimska hederskulturen?


Islam är ett politiskt system, inte en religion

Islamofili och identitetspolitik

Islam – bekämpa roten till problemen

Är berättigad oro för islamism en fobi?

Muslimer vill ha eget regelverk – Sharialagar


DO: Religion har företräde framför svensk lag – Islam vinner mark


Avskaffa lagen om religionsfrihet


Hets mot folkgrupp att likna böneutrop vid åsneskri


Vägrade skaka hand av religiösa skäl – blev av med jobbet

Kritisk mot islam, uppmanades lämna partiet (S)


MSB:s rapport: V och MP stödjer islamister – Muslimer/forskare upprörda över rapport

Alice Bah Kuhnke har särskilda företrädare för muslimer – trots att sådana inte finns!


Moskéer breder ut sig i Sverige & EU – Uppemot 3 000 i Tyskland

Skandinaviens största moské i Malmö försvårar integrering av muslimer


Vem är chef för den muslimska fredsrörelsen?


För sidor om media, asylpolitik och integration se innehållsregistret.
Lista över alternativa källor

3 reaktioner till “Avslöjande – Slöjans rättigheter”

 1. Detta är typiskt svenskt; om vi tror att en kvinna är förtryckt, så istället för att fråga denna kvinna om detta på ett värdigt och civiliserat sätt som får henne att förstå att vi bryr oss om henne så undviker vi istället kvinnan och låter henne vara ”förtryckt”. Sedan ska vi behöva försvara oss för våran slöja?

  Sverige i stor utsträckning tar verkligen avstånd från förtryck, till den nivå att man inte ens hjälper de som man visualiserats som ”förtryckta”. Och då inte genom att förbjuda slöjan, eftersom en tygbit, oavsett vad människor anser att den framstår som, inte kan förtrycka människor. Människor förtrycker människor.

  När det kommer till arbetsgivare så, ja, även jag som bär slöja ska kunna förstå att jag inte kan arbeta på en väldigt framstående restaurang, då de har en klädkod som inte är förenlig med mina värderingar. Som konvert till Islam, som svensk kvinna, som mamma till mina barn, skulle jag aldrig ens vilja jobba där. För det är inte en mijö som vi ska vilja jobba i heller. Vi vet kraven, så vi kan inte klaga. Men att sedan vissa arbetsgivare nekar kvinnor som bär slöja jobb (hur ska det hjälpa oss kvinnor har jag ingen aning om) även om jobbet inte har specifika krav på hur man ska se ut, då är det definitivt fel. Speciellt om jag med slöja uppfyller de kriterier och är mest anpassad för jobbet så ska inte min slöja vara ett hinder. Det finns inget hinder för mig att arbeta på förskola, skola och betydligt mycket mer.

  Jag tycker det är väldigt barnslig politik då man inte kan se över detta på ett moget sätt, att istället försöka hitta ursäkter inom vissa sektioner för att bara bedriva sin politik framåt, fast den inte ens är förenlig med de flesta av oss muslimer.

  Vi muslimska kvinnor är väldigt envisa. Börjar Sverige att försöka bestämma hur vi ser ut, skulle vi gå ut på gatorna så som vi vill ändå. Vi älskar Sverige, jag älskar Sverige, jag uppskattar hur bra vi har det här, svenska muslimer som utlänska muslimer. Men jag dör hellre än att Sverige ska börja bestämma över hur jag ska uppfostra mina barn genom min egna självbild. Jag bär slöja, och jag vill att mina barn ska se det.

  Innan man uttrycker sig om vad Islam förespråkar, tycker jag att svenska politiker istället ska försöka förstå vad Islam egentligen är, och sluta kolla på amerikanska filmer och läsa anti-islamiska koncept.
  Eller studera oss muslimer. För i vår krets så har vi många brister, som inte ens Islam stödjer över huvudtaget. Vilka vi vill ska försvinna. Men det är inte Islam som är problemet. Så då tycker jag svenska politiker och vi muslimer ska arbeta för det, istället för att försöka minimera Islams inverkan på oss, då vi inte kommer samspela på det, oavsett om ni anser att de västerländska normerna vara de som man måste anpassa sig till i saker som egentligen inte har med samhället att göra, utan med individens val.


  Red’s kom:
  Kan man som kvinna inte konvertera till islam utan att bära muslimska och kvinnoförtryckande symboler som slöja?

  Slöjans syfte är att dölja kvinnan för mannen. Tycker du att det är ok att med denna slöja sexualisera skolbarn?

 2. Om man till exempel envisas med att skaffa piercingar eller tatueringar på hals, i ansiktet eller på armarna anser nog många arbetsgivare att man inte är lämplig som representant för företaget. Man kan ju skrika sig hes om att ens ”personliga frihet” inte respekteras i många olika fall, men man får acceptera att man gjort sig oanställningsbar.
  Det är givetvis upp till arbetsgivaren att bedöma vilka
  personer man vill anställa utan att behöva bli anklagade för det ena eller andra.

 3. Att slöjans syfte är att ”dölja” kvinnan för perversa typer är lögn. Syftet är att mörklägga kninnans värde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *