Asap Rocky vinnare i rättegång om misshandel av afghansk medborgare

Nedan redovisas allt Asap Rocky sagt under förhöret med honom på rättegången.

Åklagaren och Mustafa har inget vidare flyt och Mustafas målsägarbiträde visar sin frustration genom att inför rätten anklaga ASAP:s advokat för att sitta och hånle under rättegången, men tillrättavisades av domaren (Per Lennerbrant) som inte kunde se att så skett.

Åklagarens huvudargument, att någon som ingen kan säga vem det skulle vara slagit en flaska i huvudet på Mustafa faller varje gång denna del av åtalet tas upp. Att åklagaren valt att åtala ASAP för misshandel av normalgraden indikerar att inte ens åklagaren tror på Mustafas påstående att någon flaska använts som tillhygge.

Mustafas hedersmotiv, att han sa att han följde efter ASAP-sällskapet i syfte att återupprätta sin heder, väger också tungt för de åtalades nödvärnsargument. ASAP-sällskapet hade ingen möjlighet att avgöra om afghanerna hade vapen, och afghanernas agerande – liksom skärsåret på livvakten – gav skäl att tro så.

Längre ner här följer de medåtalades berättelse som bekräftar allt ASAP Rocky sagt och att ASAP-sällskapets agerande verkligen var nödvärnsmässigt befogat och enbart syftade till att inte ge afghanerna möjlighet att skada eller döda någon av dem.

Åklagare och Mustafas målsägarbiträde har inte lyckats införa tvivel på en enda punkt av det som de tre åtalade sagt, och lär knappast kunna göra det efter vittnesmålet från Mustafas kompis, Dawod (som nu placerats bakom galler, men tillåts komma till rättegången för att vittna).

Samtliga tre åtalades historier överensstämmer fullt ut med varandra och visar på att allt kommit fram i ljuset som är av betydelse. Det finns inte ett enda på saklig grund tvivelaktigt svar från de åtalade.

ASAP säger att han struntar i kompensation för sin inkomstförlust (16 miljoner kr) och bara vill att rättvisa ska skipas:

Åklagaren bestämmer sig för att slag med flaska ska ingå i åtalet

Det har blivit dags att höra Rakim Mayers, Asap Rocky.

Åklagaren svarar på domarens frågor under morgonen, och säger att slaget mot 19-åringens bakhuvud omfattas av åtalet.
Detta har enligt åklagaren även skett i samförstånd bland de tilltalade.
Not. Åklagaren har emellertid inte en tillstymmelse till bevis, eller indicium, på något samförstånd. Inte ens på att någon flaska skulle ha slagits mot Mustafas huvud.

Ingen revbensfraktur, Mustafa bara påstår att han har ont i bröstet

Jag påstod inte fraktur, för det var ingen fraktur, säger åklagaren om 19-åringens misstänkta revbensfraktur.

Efter att dessa frågor är avklarade så kommer nu Rakim Mayers och de andra misstänkta att höras.

Rakim Mayers redogör för vad som hänt

Domaren ber honom berätta om händelsen.
– Inga problem god eftermiddag herr ordförande och alla andra

Han kom till Sverige på söndagen för att göra ett framträdande på tisdagen. De gick ut för att få lite frisk luft och titta på arkitekturen i huvudstaden.
– Allt verkade gå bra, allt var normalt. Vi gick en stund och insåg att eftersom vi var ganska långt från hotellet skulle vi försöka ta en elsparkcykel som vi hade sett.

De ställde sig utanför Max och försökte ladda ner appen för att aktivera elsparkcyklarna.
– Det fanns bänkar på hörnet där vi stod. Jag slog mig ner och försökte ladda ner appen. Två män närmade sig min livvakt. Jag märkte inte vad de sa men jag noterade att det var konstigt att de gick upp till min livvakt, men min livvakt bad dem avlägsna sig.

– Männen gick iväg och ett par ögonblick senare återvände de och fortsatte prata mer med min livvakt, och 19-åringen talade med min livvakt. Efter ett tag började min vakt att knuffa iväg dem och be dem gå därifrån.

– En sak ledde till den andra. Min livvakt stod framför mig och blockerade mitt synfält. Jag och min assistent hade fokus på våra telefoner för att ladda ner appen.
– Nästa sak som jag märker är att min säkerhetsvakt lyfter 19-åringen i hans tröjkrage och flyttar honom bort från oss. Han [Mustafa] börjar svinga efter honom och slår med sina hörlurar så att de går sönder. Han slog honom två gånger med hörlurarna.

– Deras beteende var väldigt konstigt. Vi visste inte vad vi skulle vänta oss så det blev lite skrämmande för oss.

– Jag kunde inte hjälpa att anta att de här killarna var påverkade av någon slags narkotika. I den här stunden ville vi inte provocera de här killarna utan lugna ned situationen och komma bort från dem.

Han berättar hur sällskapet upprepade gånger bad dem att gå åt andra hållet.
– Men 19-åringen var ihärdig och fortsatte följa efter oss och sa kom an, kom an. Då kom 19-åringens kompis från Max och frågade om vi hade misshandlat 19-åringen. Vi sa nej, det är ingen som vill slåss, gå åt det hållet, gå åt andra hållet.

Vi försökte gå iväg. När vi gick iväg så blev vi förföljda. Jag känner livvakten och han följer protokoll: det är att skydda mig till varje pris.

– Han är inte en naturligt våldsam person. Jag är en kändis så jag vill inte skapa för mycket uppmärksamhet kring oss.

– Jag lade till och med min hand på deras axel i en fredlig gest så att de skulle förstå att jag inte utgjorde något hot.

– Vi bad och bönade om att de inte skulle följa efter oss. Att vi inte ville slåss och hamna i fängelse. 19-åringen sa att han ville ha sina hörlurar. Och jag försökte förklara att han slog sönder dem på min livvakt. Vi har inte dina hörlurar. Då förstod jag att han inte ville vara rationell med oss utan det var pågående och vi försökte gå därifrån

– De förföljde oss igen. De följde efter. Vi gick lite till. De fortsatte följa efter oss. Vi gick ner mot nästa kvarter. De följde efter oss. Återigen bönföll vi dem att lämna oss ifred. I det här skedet var vi rädda. Jag såg att min livvakt blödde och jag är inte från Sverige och jag visste inte vad vi hade att vänta oss. Det var en skrämmande situation.

– När vi närmade oss kvarteret såg vi flaskor och plockade upp dem. Vi ville inte att de skulle få flaskorna i sin besittning. Då kom några tjejer som beslutade sig för att försöka medla och hjälpa till. Vi sa till dem att be killarna att lämna oss ifred och sluta följa efter. De bortsåg från det också.

– Vid det här läget börjar jag gå upp för kvarteret och jag ser att min livvakt sa till tjejerna att be killarna att gå därifrån. När det gäller flaskan hade jag den tillfälligt. Sedan insåg jag att det var dumt och jag inte behövde den så därför ställde jag ner flaskan. Min livvakt vad tjejerna att ringa polisen. Och Uber fungerade inte. Vi hade problem med Uber och med elsparkcyklarna.

– Killarna gick upp och började närma sig min livvakt. I det här läget så så attackerade båda killarna livvakten. det var då som jag grep in och kastade 19-åringen, klev på honom. Knuffade honom eller utdelade knytnävsslag mot honom. I det läget kom mina vänner för att hjälpa till. Och min livvakt anslöt sig också. Jag ställer mig upp och vänder mig om. Jag ser 19-åringens vän komma mot mig i full hastighet. Vi knuffades och puttades och drog i varandra ett tag. Efter det kom min livvakt och vände mig om och tog mig upp för kvarteret. Det var då som hela gänget gick därifrån, säger Asap Rocky.

– När jag vände mig om såg jag 19-åringen och hans vän på andra sidan gatan och de satt ner. Jag ville bege mig direkt till hotellet för att komma i säkerhet. Vi hade ingen aning om var vi befann oss. Det enda jag visste var att vi inte befann oss nära hotellet.

– När jag kom tillbaka till hotellet så började jag fundera. Vill jag anmäla de här killarna och vill jag verkligen ha uppmärksamheten kring detta? Att det ska komma till medias kännedom att jag varit i gatuslagsmål i Sverige? Och att jag riskerar missa spelningar på min turné. Då bestämde jag mig för att inte göra det, säger Asap Rocky och nu ska åklagaren ställa frågor.

Rakim Mayers frågas ut

Du beskrev den inledande kontakten med 19-åringen och upptäcker att han är påverkad, när upptäcker du det?
– Han kom upp till främlingar och ställde frågor som vi inte kunde svara på och han var inte rädd för min livvakt och hans ögon såg konstiga ut, som att han gick på droger.

Livvakten försökte få Mustafa att lämna dem ifred efter att Mustafa viftat med handen i livvaktens ansikte

Daniel Suneson frågar vem som är fysisk först?
– Min livvakt knuffade honom och bad honom att gå.
Är det den knuffen vi ser på filmen när 19-åringen stapplar tillbaka några meter?
– Jag vet inte vilken du syftar på.
Den när man ser att han tar några steg tillbaka efter knuffen?
– Kanske ja.
Innan dess var det ingen fysisk kontakt?
– Jag minns att 19-åringen satte sina händer i ansiktet på min livvakt men jag tror inte att det skett någon innan dess.
Not. Att livvakten tvingades knuffa bort en uppenbart provocerande Mustafa saknar relevans för den nödvärnssituation som uppstod långt senare.

Hur lyfte han bort 19-åringen från platsen?
– När han lyfte honom såg jag min livvakt bakifrån. det var bara efter att jag ställt mig upp och gått dit som jag fick en klar uppsikt.
Så du såg inte själva lyftet?
– Nej, inte riktigt. det var ingen tydlig vinkel.
Varför sa du att han lyfte 19-åringen i tröjkragen?
– För att det var det jag såg.
Såg du filmen där din livvakt lyfter 19-åringen?
– Ja.
Är det där du menar att han blir lyft i tröjkragen?
– Ja.
Såg du att han lyftes över marken?
– Ja.
Menar du att han lyfte honom över marken i tröjkragen?
– Jag säger inte att hela lyftet skedde i kragen det jag sett är filmklippen och där ser det ut som han lyfter honom i nacken. Men jag försöker bara vara uppriktig med vad jag såg.

Mustafa slår livvakten

Du beskrev att 19-åringen försökte slå tillbaka mot livvakten?
– Ja, han slog honom.

Asap tolkade Mustafa som att inte vara vid sina sinnens fulla bruk

Vad var din känsla då?
– Jag var chockad för proportionerna mellan dem var väldigt stora och 19-åringen verkade vara utan fruktan. Det var skrämmande.
Var du rädd?
– Ja.
Varför går du emot honom?
– Jag gick mot min livvakt för att kunna se bättre vad som hände eftersom jag inte kunde se vad som hände i början och föranledde det här.

Livvaktens skrämselmetod funkade inte på Mustafa

Är det livvakten som ska skydda dig eller du som ska skydda honom?
– Han ska skydda mig.
Tror du att han inte har kontroll över situationen när 19-åringen just har kastat hörlurarna?
– Jag kände att han inte ville göra honom illa och han inte ville provocera situationen.

Tyckte du att han hade kontroll över situationen där och då?
– Det är svårt att säga. Han försökte skrämma den här killen men det fungerade inte. Hans taktiker hade ingen effekt.
Hade livvakten läget under kontroll eller inte?
– Det var inte under kontroll.
Är det din uppgift att försvara livvakten?
– Nej, sir.

A$AP-sällskapet ville men kunde inte ringa polis

Hade du tankar på att ringa polis?
– Absolut.
Varför gjorde du det inte det?
– Vi kommer inte från Sverige och kan inte polisens telefonnummer.

Försökte komma bort från afghanerna

Rocky berättar hur de senare gick mot andra hållet.
– Vi visste inte var vi gick. Vi ville bara komma bort från killarna.
Funderade ni på att gå hem till hotellet?
– Ja.
Var det åt rätt håll som ni gick?
– Vi visste inte var vi var.

Varför gick ni inte in på Max för att komma ifrån killarna?
– Vi visste inte hur lång tid förföljandet skulle pågå. Vi ville bara komma iväg från dem. Det finns miljoner saker vi skulle kunna ha gjort. Vi bestämde oss för att gå därifrån.

Flaskor plockades upp för att undvika att afghanerna använde dem som tillhyggen

Minns du var flaskorna stod?
– De stod på gatan där slagsmålet ägde rum.

Åklagaren visar en karta på kvarteret där det utspelade sig och frågar om flaskorna fanns vid det röda krysset på Apelbergsgatan.
– Flaskorna var mer eller mindre på samma plats på gatan.

Åklagaren frågar om flaskan. Färgen var grönaktig men artisten minns inte vilken etikett den har.
Asap Rocky bekräftar att det är en flaska som han har i ärmen på bilder från händelsen.
Vad är det som din medåtalade håller i handen?
– Jag tror det är flaskor.

– Vi bestämde oss för att plocka upp dem eftersom de inte skulle hamna i deras händer.

Stod det kvar flaskor på marken efter att du plockat upp din flaska?
– Jag kan verkligen inte minnas. Det har gått en månad.
Det måste ha funnits fler flaskor på marken eftersom kompisen tog upp också.
– Du frågar om det fanns fler flaskor på marken, jag antar att det var så men jag vill inte sitta i rätten och spekulera, säger Asap Rocky till åklagare Daniel Suneson.

Varför gömmer du den under tröjärmen?
– Jag gömde den inte. Jag ville bara inte att de skulle se den och provocera dem.
Den medåtalade står med sina flaskor helt öppet, så han hade inte samma tanke?
– Jag föreslår att du frågar honom.

Vad händer med flaskan sedan?
– Jag höll den i ett ögonblick och ställde ner den sen.
Tror du att det är den som man ser krossad på bilderna?
– När man tittar på filmklippen ser de liknande ut men jag vill inte spekulera och säga att så är fallet.

Åklagaren visar en bild på glaskrosset. Hur har det kommit till marken?
– Jag har ingen aning eftersom jag inte slog sönder flaskor.
Var ställde du ner flaskan?
– Jag ställde den på gatan men jag kan inte säga exakt var. Det är en gata som jag har varit på en gång för en månad sedan.
Var det långt ifrån där du plockade upp flaskan och där du ställde ner den?
– Ja, det fanns avstånd. Jag ställde den högre upp, säger Asap Rocky som inte kan peka ut exakt var på bilden som han ställer ner flaskan.

I förhållande till när du kastar 19-åringen, när ställer du ner flaskan?
– Långt innan dess.
Hur lång tid hller du i flaskan?
– Det var poänglöst och det var en kort stund. Så jag satte ner den.
Vad var poänglöst?
– Att jag skulle hålla i flaskan.
Men du tog upp den för att 19-åringen och hans kompis inte skulle ha den?
– Ja.
Men vad hade förändrats?
– Jag antar eftersom det fanns ett visst avstånd ifrån dem att de nu var utom deras räckhåll.

ASAP kastar ner 19-åringen efter att denne gått till angrepp

Varför kastar du 19-åringen?
– Han och hans kompis går till attack mot min livvakt igen. De börjar svinga mot honom och utdela slag.
Är det slag som träffar?
– Det kan jag inte minnas.

ASAP blivit knivhuggen och drabbad flera gånger tidigare

Åklagaren frågar om Asap funderade på att ta upp flaskan igen?
– I det här läget måste du förstå att mitt liv är unikt och särskiljer sig. När man är i ett främmande land och två främlingar med ett märkligt beteende kommer.

– För tio månader sedan när jag var med de här två killarna blev jag knivhuggen i mitt ansikte. Mitt hem har utsatts för väpnat rån två gånger de senaste åren. När jag var i Oakland blev jag attackerad i en hiss när polisen anlände attackerade de poliserna.
– Jag vet inte vad jag ska vänta mig när främlingar närmar sig mig och det är därför jag har livvakt.

Kastade Mustafa för att lugna ner situationen

Ser du var 19-åringen landar, vad är din tanke då?
– Jag vill verkligen lugna honom till polisen kom, jag ville att han skulle lugna ned sig.
Hur gör du för att lugna ned honom?
– Jag sparkade på hans arm, jag höll fast honom och ställde mig upp när mina vänner kom.

Efter sparken, vad gör du då?
– Det är inte så klart men jag tror att jag slog eller knuffade honom innan mina vänner kom.

Du vet inte om du utdelat slag?
– Det kan ha verit ett slag som utdelades, absolut. Eller en knuff mot axeln.
I min värld är knytnävsslag och knuff olika saker?
– Det kan vara det beroende på hur man slår något.
Ska jag förstå det som att det är ett löst slag?
Asap visar på advokat Slobodan Jovicic hur han menar, att man kan trycka mot någon med en slagliknande rörelse.

Du har ju slängt honom flera meter, gått fram och sparkat honom och sedan ger du honom ett löst slag på axeln, säger åklagaren.
Slobodan bryter in och säger att Asap Rocky inte har påstått att det var ett löst slag, att det är åklagarens påstående.

Åklagaren fortsätter förhöret med artisten.
Vi har sett filmsekvensen när 19-åringen ligger på marken utövar du någon form av våld efter att filmen stängs av?
– Nej.
Ser du några skador på honom vid något tillfälle?
– Jag kan inte minnas.
Du såg bilder på hans armar efter händelsen, kan du ha glömt bort det om du såg det på platsen?
– Jag trodde du menade innan för hans kompis hade en blodig näsa innan. Efter slagsmålet såg jag inte några skador på honom.
Du såg inte några skador på honom när han satt ner?
– Nej, jag hade gått upp för backen.

Om livvakten, säger Asap att han är där för att skydda honom och hans bror.
– Jag vet att när han är anlitad för att skydda mig så följer han protokoll.

Asaps assistent och märkliga frågor om telefoner

En till person finns på platsen med en stor väska, det är artistens assistent. Han betalar hennes lön och livvaktens lön.
Hade du mobiltelefon med dig vid tillfället?
– Ja.
Hade assistenten det?
– Ja.
Hon filmar delar av händelseförloppet, med vilken telefon?
– Hon använder sina telefoner.

Vi hittade aldrig din telefon när använde du den senaste?
– Jag lämnade på hotellet under mitt uppträdande, direkt efter föreställningen åkte jag till polisen.

Men du hade med dig telefonen på söndagen, under händelsen?
– Ja, jag tror det.

Manager skriver till advokat att det finns bra bildbevis till stöd för Asap

Åklagaren nämner sms som säkrats på inblandades mobiltelefoner.
Ett sms mellan livvakten och artistens manager så skriver den sistnämnda, ”Rocky har bra bilder som kommer hjälpa?”?
– Eftersom jag inte ens har skrivit det här så ber du mig göra antaganden och spekulera.
Jag undrar om du har filmat vid händelsen?
– Nej.
Varför står det att du har bra bilder?
– Jag vet inte varför. Fråga honom.

Olika bilder

Managern skriver sedan att det är andra bilder än vad han sett kvällen innan.
Åklagaren frågar om han kan ha visat material kvällen innan?
– Jag vet inte säkert.

Han berättar att han har massor av saker på sin mobiltelefon som har med hans artistkarriär att göra.

Korrekt video, utan ”fulord”, har lagts ut på nätet

Livvakten har också skrivit att ”den riktiga videon” ligger ute.
– Det får du fråga livvakten om, säger Asap Rocky.

Artisten säger att det fanns andra versioner av videon där de använde ”n”-ordet och att de bestämde sig för att lägga ut en version av klippen där det klippts bort.

Assistentens referens till ”han”

Assistenten skrev i ett sms att ”han” hade spöat någon och att hon inte ville se misshandel.
– ”Han” kan vara vem som helst, säger Asap.
Not. Asap har aldrig förnekat att han försökte stävja situationen genom att försöka hålla Mustafa nere.

Irrelevant för rättegången om ”Harlem”

”Harlem came out he grabbed an empty bottle on the street and smashed it”, skrev assistenten.
– Jag vet inte varför hon sagt så. Du borde fråga henne.
”Harlem came out”, är det ett uttryck?
– Jag vet inte eftersom det inte var jag som skrev det.
Jag frågar för tredje gången, är det ett uttryck, har du hört det tidigare?
– Nej.
Not. Assistenen skrev alltså INTE att varken Asap eller någon annan slagit Mustafa med en flaska.

Assistenten får ett SMS om att hon missat ”de bra delarna”

I ett sms får assistenten höra att hon inte lyckades filma de ”bra delarna”.
Asap Rocky vill inte heller kommentera detta då det inte är hans sms.

Video städats från n-ord

I ett annat sms skriver assistenten att videon har blivit ”cleaned up”.
– Jag vill inte göra några antaganden och jag vill inte spekulera.
– Om jag rent allmänt ska säga något kan det vara en motfilm till vad TMZ tidigare har publicerat. Den enda gången jag postade videor var för att kunna visa vår sida.

Assistenten skriver även att hon hoppas att Rocky har raderat alla videor och bara behållit den enda.
Not. Dvs videon utan n-ord.

ASAP ställde undan flaska vid det enda tillfälle när Mustafa & Dawod vände sig om en kort stund

Åklagaren visar upp en bild från övervakningsfilm när 19-åringen och hans kompis går åt andra hållet?
– De hotade oss hela tiden de följde efter oss.
De går ju iväg, på vilket sätt var de ett hot här?
– Och det var därför som jag lade undan flaskan. Jag väntade på att min livvakt skulle komma tillbaka och när han kom tillbaka följde de efter oss.

Skälet till varför video lades upp

Asap Rocky berättar att han godkände klippen som publicerades på hans Instagramkonto.
– De visade mig detta rätt snabbt. Men jag hade andra saker för mig. Jag skulle spela in med Swedish house mafia och ha en konsert.

Du funderade på om du skulle polisanmäla killarna när du kom till hotellet, var det så?
– Det stämmer.
Men du ville inte ha för mycket uppmärksamhet?
– Korrekt.
Varför lade du upp videorna?
– Det enda skälet var att TMZ hade publicerat en video där de påstod att jag hade misshandlat någon.

– Vi färgade amerikaner tenderar att använda ”n”-ordet väl mycket och det var därför vi tyckte att det var onödigt att ha med, säger Asap Rocky om hur Instagramfilmerna redigerats.

Asap såg inte livvakten trycka ner Mustafa efter att Mustafa svingade mot livvakten

Målsägandebiträdet Magnus Strömberg ska fråga ut Asap Rocky.
Du berättade om vaktens knuff och att han tog tag i tröjan. Lade du märke till någon mer våldsanvändning från vaktens sida utanför Max?
– Nej, förutom att han knuffade honom i början för att få bort honom.

Såg du i något skede om vakten gjorde något annat, tryckte ner 19-åringen?
– Jag såg honom inte trycka ner honom, jag såg när 19-åringen landade på fötterna. De höll varandra i ett ögonblick och din klient svingade.

Not! Inte ens åklagaren tyckte att livvakten begått något fel, och därför är livvakten heller inte åtalad!

Livvakten var lugn och sansad

Magnus Strömberg visar bilder från Max övervakningskamera när man ser hur livvakten trycker ner honom.
Not. Om livvakten ”trycker ner” Mustafa kan diskuteras (eftersom det inte är vad videon visar), men allt livvakten gjorde var harmlöst och rättfärdigar inte afghanerna från att fortsätta trakassera ASAP-sällskapet.

Några sekunder därefter finns en bild där artisten är vänd mot livvakten och 19-åringen på gatan.
Stämmer det att när du går i riktningen är du vänd rakt mot vakten och 19-åringen?
– Ja.
Vad är det som gör att du inte uppfattar vad som händer?
– Jag sa aldrig att jag inte kunde se vad som hände. Jag sa att jag inte kunde se vad som hände när han lyfte honom i kragen i inledningen.

Livvakten bad vittnen ringa polisen

Du säger att din säkerhetsvakt följer protokollet, är det din uppfattning att han följt protokollet när han lyft honom i halsen.
– Ja, sir…
Not. Vad Asap tycker om detta saknar hel relevans i målet.
– min säkerhetsvakt bad de kvinnliga vittnena om att de skulle ringa polisen.

Magnus Strömberg frågar om Asap minns hur han reagerade när 19-åringen pratade om att ringa polisen?
– Jag minns inte.
Minns du hur 19-åringen reagerade när polisen kom på tal?
– Jag minns inte.

I transkriberingar från filmerna frågar de kvinnliga vittnena om de kan uppge sina namn så att de kan ringa polisen, och artisten säger ”No, not telling them”.
Not. Inget konstigt med det, irrelevant info i det läget.

Mustafas målsägarbiträde märkbart frustrerad över att det inte går hans väg

Du bara sitter och hånler hela tiden, jag tycker det är olämpligt säger Magnus Strömberg till Asap Rocky.
Nu sitter 19-åringen och ler bredvid Strömberg.

När Magnus Strömberg anklagade Asap Rocky för att hånle, så bröt domaren in och sa att han inte hade sett något hånleende.

Jag kan inte se Asap Rockys ansikte utan bara bakhuvudet. Ansiktet visas heller inte på skärmarna, så jag kan inte säga något om ett hånleende.
Det finns även en möjlighet att Magnus Strömberg syftade på att någon av advokaterna hånlog, dock verkade det som att domaren tolkat det som att utspelet gällde Rakim Mayers, Asap Rocky.

Allt började med att försvarsadvokaten Slobodan Jovicic blev irriterad över att målsägarbiträdet Martin Strömberg visade upp bevisning som inte var översatt till engelska.
Följande ordväxling utspelade sig:
Advokat Slobodan Jovicic: – Men är inte det här på svenska?
Målsägarbiträde Magnus Strömberg: – Men du. Jag ser att försvararen sitter och hånler hela tiden. Jag tycker det är olämpligt. Lägg av med det nu!
Domaren Per Lennerbrant: – Vadå? Vad är det som händer här nu? Jag har inte uppfattat att Mayer sitter och hånler.
Magnus Strömberg: – Nej försvararen.
Per Lennerbrant: – Jaha. Nej, jag får be alla att hålla på era professionella roller.

ASAP:s redovisning konsekvent och enhetlig med polisförhör

Du och en till i ditt sällskap tog upp flaskor?
– Korrekt.
Minns du vad du tidigare har sagt på samma fråga i polisförhör?
– Nej.
Magnus Strömberg läser från första förhöret den 2 juli.
Artisten får en fråga om någon i hans sällskap använt en flaska. Och svara nej.
Varför säger du så i polisförhör?
– Nej, jag har varit väldigt konsekvent. Frågan var om slagsmålet, om någon använt en flaska, och då svarade jag nej.

Irrelevant för rättegången om någon kallas för ”Harlem”

Åklagaren läste ju upp det som assistenten hade skrivit, och har du någon i ditt sällskap som kallas för ”Harlem”?
– Nej.
Då åberopar jag att Youtubeklippet spelas upp.
Domaren beslutar dock att detta inte ska göras nu.
Not. Det s k ”Harlemspåret” saknar förutsättningar att kunna försätta Asap i en sämre situation (om det inte bara är ett sätt för åklagaren att kringgå förbudet att spela på personens historik) så det är märkligt att åklagaren envisas med att driva detta.
Den helt irrelevanta videon spelas trots detta upp i slutet av dagen, se nedan.

ASAP bryr sig inte om kompensation för sin förlust – Vill bara att rättvisa ska skipas

Känner du att det är något som du inte blivit frågad om som du vill tillägga?
– Ja, det är klart. Jag har spenderat en månad här i Sverige. det är min femte eller sjätte gång här. Jag har sett fantastiskt vacker natur och arkitektur här i Sverige. och inte så vackra saker eftersom jag suttit häktad. Jag har hört folk säga att jag ska bli kompenserad för skadorna och allt. Jag vill inte ha några pengar av domstolen, det är inte det jag vill ha. Jag kan tjäna tillbaka pengarna. Det som jag vill ha är rättvisa och att mitt namn blir rentvått och att jag får rättvisa för alla.


Medåtalad berättar om händelseförloppet

Nu är det en av de medåtalades tur att bli utfrågad.

– När vi befann oss utanför Max väntade vi på färdmedel att ta tillbaka oss till hotellet. Oavsett om det skulle vara en Uber eller något annat, säger den medåtalade.

– Jag märkte att målsäganden och hans vän rörde sig fram och tillbaka i kvarteret och för mig föreföll det misstänksamt. Första gången hans vän stannade till och sa något till säkerhetsvakten som jag inte förstod. Sedan kom 19-åringen tillbaka och satte en hand i säkerhetsvaktens ansikte, och han kunde inte prata svenska. Så säkerhetsvakten försökte få bort honom från oss eftersom det var uppenbart att han inte var vid sina sinnens fulla bruk. Han knuffade honom ett par gånger men han fortsatte komma tillbaka.

Mustafa fick ett lyft

– Till slut lyfte han upp honom och bar bort honom ett antal meter därifrån. Det var då som 19-åringen och hans säkerhetsvakt hamnade i handgemäng och det var då som 19-åringen tog av sig hörlurarna och slog honom med dem. Han tog sig för handen. och säkerhetsvakten ville inte eskalera situationen eftersom han visste att han kunde skada honom. Så vakten tog oss åt andra hållet. Efter det följer han efter och vi hamnar vid hörnet på Max igen.

Dawod agiterar

– Hans vän kommer och var aggressiv mot oss och frågar vill ni bråka, vill ni bråka. Och vi säger gå åt det andra hållet vi vill inte slåss med er, det var ni som började. Gå åt det hållet så går vi åt andra hållet. I det här skedet vill vi verkligen bli lämnade ifred så vi går ifrån det här kvarteret. När vi kommer halvvägs förbi Max så märker vi att de fortfarande följer efter, båda två.

Livvaktens hand skadades när Mustafa slängde hörlurarna på honom

– Livvakten visade sedan att han blödde från handen.
– I det här läget är jag rädd. För man kunde se i killarnas ögon att det var något som inte stämde.

ASAP ber ödmjukt afghanerna att lämna dem ifred

– Vi stannar och säger till dem sluta följa efter oss. Rakim går till och med fram och lägger handen på en av killarnas axlar och säger att vi inte vill ha problem, och att de inte ska följa efter.

Afghanerna i stridsberedskap – visar tydliga tecken på att vara drogade

– De hade bröstet utskjutet och var aggressiva så vi försöker gå därifrån igen. Vi fortsätter gå och märker att det fortsätter följa efter oss. Det är tydligt att de här killarna är påverkade.

Han fortsätter berätta hur 19-åringen fortsätter följa efter dem.
– Jag ser att Rakim plockar upp en flaska så att de inte ska kunna använda dem mot oss. Och jag plockar upp två flaskor eftersom jag inte heller vill att de ska kunna användas mot oss. Och innan jag plockar upp dem så ser jag att killarna har lagt märke till flaskorna också.

Livvakten ber några tjejer översätta att de vill bli lämnade ifred

Han säger att han senare kastade iväg ena flaskan och rullade iväg den andra flaskan.
– När jag kommer till slutet i gatan kan jag se att de fortfarande rör sig fram och tillbaka. Livvakten har börjat prata med två tjejer och ber dem översätta att vi vill bli lämnade ifred.

Afghanerna försöker slå livvakten när flaskorna inte är en faktor längre

– Efter att jag kastade ena flaskan och gör mig av med den andra. Efter ett par minuter eller några sekunder ser jag att livvakten har hamnat i det igen och båda försöker slå livvakten. Jag kan bara anta att när de såg att vi gjorde oss av med våra flaskor så gjorde de bedömningen att vi inte längre var farliga och att de kunde attackera.

Flaska krossas när livvakt attackeras

Han ser sedan hur Asap Rocky försöker får bort killarna från livvakten.
– Han är den sista killen som lägger sig i. Så jag antog att det killarna attackerade säkerhetsvakten beväpnade med kniv eller flaska eller något annat eftersom han lade sig i. För vid samma tillfälle som de attackerar livvakten hör jag en flaska krossas. Och eftersom allt händer så fort tror jag att de försöker gå till angrepp mot vår säkerhetsvakt igen.

Dawod går till attack

– Jag ser att Rocky håller killen nere så går jag dit så fort som möjligt för att hjälpa till. Och jag tror att han är beväpnad och sparkar killen två gånger på hans axel så att han inte kan resa sig upp eller plocka upp något ur sina fickor. Jag försöker placera var den andra killen är. När jag ser honom så upptäcker jag att han kommer emot oss i full fart och försöker angripa oss bakifrån.

Därefter så lämnade sällskapet platsen, enligt den medåtalade.

Medåtalad frågas ut

Åklagaren frågar om han hade med sig några flaskor från hotellet.
– Nej.

Visste inte om livvaktens skada orsakats av kniv

När ser du att livvaktens hand är skadad?
– När vi vänder runt hörnet och går mot den andra gatan. Jag såg att han hade skärskada i sin hand och blödde. Att döma av videoklippet ser det ut som det kommer från hörlurarna. Vid den tiden visste jag inte.
Vad trodde du att skadan kom ifrån, där och så? frågar åklagaren.
– Jag visste inte specifikt, bara att om man blir skuren så måste det vara något vasst. Jag har aldrig sett att en sådan skada kan orsakas av hörlurar.
Var det inte så du berättade för polisen, att hörlurarna skadade handen?
– Ja, för när jag förhördes av polisen hade livvakten berättat för mig att det var hörlurarna och jag hade sett det på filmen. Polisen frågade aldrig vad jag hade trott då i ögonblicket.

Möjliga ”exit strategies”

Åklagaren frågar om sällskapet funderade på att bege sig till platsen och får svaret att sällskapet funderade på alla möjliga ”exit strategies”.
Varför går ni mot ett ställe där det är mindre folk?
– Vi gjorde ingen bedömning av om det fanns fler människor eller inte. Vi ville bara ta oss bort från de här killarna.

Flaskor vs kastad Mustafa

Minns du platsen där 19-åringen hamnar efter kastet?
– Ja.
Är det långt ifrån det stället där du hittar flaskorna?
– Som du sa var det en liten gata och jag kan inte riktigt säga hur stora avstånden var.
Avstånden mellan dig och mig nu (cirka 6 meter) var det så långt?
– Jag vill inte spekulera och ge dig ett avstånd som jag inte är säker på.

Stod alla tre flaskorna ihop på gatan?
– Mina flaskor stod för sig.
Var stod Rakims flaska?
– Jag vet inte.
Såg du när han plockade upp flaskan?
– Jag såg när han hade den i sin hand.
Pratade ni något om att ni hade flaskor i era händer?
– Nej.
Vad hände med flaskorna?
– Jag gick till huvudgatan. Jag kastade en av flaskorna och rullade iväg den andra. Det var före incidenten.
Gick någon av flaskorna sönder?
– Ja, den första jag kastade gick sönder. Det var två ljusgröna flaskor.
Vad var etiketten?
– Jag kan inte komma ihåg.
Du såg bilderna på glaskross, och en flaskhals på trottoaren, är det du som orsakat det?
– Nej. Mina flaskor var på den andra gatan, på huvudgatan.

Endast två lösa sparkar

– Från början när jag såg vad som hände var det Rakim som höll ner honom. När jag kom tillbaka till honom så var vi alla fyra där

Den medåtalade säger att han utdelade två lösa sparkar för att 19-åringen inte skulle kunna dra upp vapen från fickorna eller resa sig upp och gå till attack.

Hur har han fått sina skärskador på armarna, har du en uppfattning om det?
– Jag vet inte.
Not. Kan bero på det självskadebeteende som afghaner så ofta sagts ha?

Åklagaren ställer underliga frågor om video

Har du något Instagramkonto?
– Ja.
Har du lagt upp något om den här händelsen på ditt konto.
– Ja, samma klipp som Rakim har gjort.
– Jag mottog många telefonsamtal om TMZ-videon och den framställer det inte på ett rättvisande sätt.

– Jag berättade för Rakim att jag skulle lägga upp klippen och det var det hela.
Det var inte Rakim som bad dig göra det?
– Nej. Alla vi var med i händelsen och ville rentvå våra namn. Min mamma såg den mina bröder såg videon på TMZ, det såg inte bra ut.
Åklagaren förklarar att han undrar eftersom det i ett sms som säkrades från en av de inblandades mobiltelefoner stod ”He had all the boys post it”.

Målsägandebiträde ställer ledande fråga som inte kan besvaras

Målsägandebiträdet, advokat Magnus Strömberg, fortsätter utfrågningen.
Han frågar om den åtalade har någon uppfattning om hur 19-åringen fick smärtor så att han hade svårt att sova efter händelsen?
– Nej.
Not. Ledande fråga. Det saknas bevis för att Mustafa fått smärtor som gjort att haft svårt att sova.

Medåtalad var med när Asap knivskars

Advokat Martin Persson frågar ut sin klient om tidigare upplevelser av våld.
– Jag har varit med om dåliga erfarenheter där det slutade med att min vän blev knivskuren och jag hade ingen möjlighet att hjälpa honom. Det känns inte bra för mig.
Var du med när Rakim blev skuren?
– Ja.
Och den här händelsen väckte minnen till liv?
– Ja, inga bra minnen.


Den tredje åtalade berättar om händelseförloppet

Den tredje medåtalade ska nu höras. Han ska berätta sin version av vad som hände den 30 juni.

– Vi var utanför Max och det tog tid att vänta på en Uber så vi beslöt oss för att ta elsparkcyklar. Och så kom 19-åringen fram och säkerhetsvakten bad honom att lämna oss ifred. Han begav sig bort i motsatt riktning men han kom tillbaka. Säkerhetsvakten pekade i motsatt riktning och sa att v hade inget att ge honom så han gick bort. Sedan gick han i motsatt riktning igen och kom tillbaka igen.

– Jag såg att 19-åringen tog av sig hörlurarna och slog sönder dem mot min säkerhetsvakts ansikte. Och sedan slog han dem igen mot säkerhetsvakten så att han fick ett skärsår. Jag vet att det är ett skärsår eftersom det var mycket blod.

Den medåtalade berättar vad de andra åtalade redan har vittnat om: att männen kom tillbaka gång på gång och vägrade lyssna på deras vädjanden om att gå åt andra hållet och lämna dem ifred.
– Vi blev förföljda under åtminstone 15 minuters tid.

Han berättar hur de kvinnliga vittnena översatte vad sällskapet sa till 19-åringen och hans kompis, att de ville bli lämnade ifred och inte ville ha bråk.
– De rör sig mot oss. Och 19-åringen visar ett mer aggressivt beteende än vad hans vän gör. Sedan kommer en tjej och säger att hon och hennes vän blivit sexuellt antastade av de här killarna.

– Jag hör ljudet av glas som krossas. Jag fruktar för min säkerhet och de andras säkerhet. Jag vänder mig om och ser hur de gått till angrepp mot min säkerhet och slår mot honom och försöker attackera honom på alla sätt de kan.
– Jag vidtog på ett instinktivt sätt handlingar för att skydda mig själv. Jag hade ingen möjlighet att se när livvakten kastade sig av honom. Men jag såg att han fortfarande stod och var beredd att anfalla så jag utdelade några slag för att neutralisera honom. Efter det sprang jag. Jag visste att de här killarna var påverkade, att de var väldigt aggressiva och kanske hade vapen.

Mustafas attack mot livvakten

Träffade slagen vakten? frågar åklagare Daniel Suneson.
– Ja.
Var?
– Allt hände så snabbt, men jag såg att slagen träffade.
Träffade de i huvudet, överkroppen, underkroppen?
– De utdelade slag mot hans kropp. Jag kan inte säga exakt var på kroppen, jag kan inte spekulera kring det. Det är en fråga som kan ställas till livvakten när han kommer hit i morgon.
Var det med knytna nävar?
– Ja.
Hade de något i händerna?
– Jag kan inte säga säkert om de hade något i händerna.

Gjorde livvakten något tillbaka?
– Allt hände jättefort så det är något som du verkligen behöver fråga livvakten om.

Naturlig instinkt

Vad var ditt syfte med att springa fram när han låg på marken?
– Som jag sa var de överdrivet aggressiva, de var påverkade, så jag handlade med helt naturlig instinkt för att skydda sig.

Vi har sett filmerna där man ser att de andra också står vid 19-åringen, men du såg inte dem då?
– För att jag hade tunnelseende. Jag agerade instinktivt. Jag var orolig att de skulle gå till angrepp mot oss och jag försökte skydda oss. Jag kan inte riktigt säga vilka som var där, allt skedde så snabbt.
De slag du utdelar, var de med knuten näve eller öppen hand?
– Knuten näve.
Träffade de?
– Jag vet inte om de träffade. Allt hände så snabbt det var massor av adrenalin och när jag ska förklara vad som hänt så tror jag inte att mina slag träffade.

– När jag tänkte att situationen var neutraliserad så sprang jag. Eftersom jag såg att de här killarna var påverkade, hade vapen och var överdrivet aggressiva.

Sprang du ensam eller var du i sällskap med någon?
– Allt hände så snabbt. Det enda jag ville var att komma bort från de här killarna som var påverkade.
Du vet inte om du hade sällskap?
– Jag vet att vi kom tillsammans och gick tillsammans.

Såg inga skador på Mustafa

Såg du några skador på 19-åringen?
– Inte när jag tittade. Inget blod alls.

Hörde men såg inte glaskross

Såg du glaskross?
– Nej.
Har du hållit i en flaska vid något tillfälle?
– Inte alls.
Har du sett om de medåtalade har hållit i flaskor?
– Inte alls.
Såg du att det stod några flaskor på gatan vid något tillfälle?
– Inte alls. Jag hörde bara hur glas krossades. Jag hörde glas krossas och det var det som gav mig panik för min och de andras säkerhet och jag vände mig om och såg att livvakten blev påhoppad.

Du vet inte orsaken till glaskrosset?
– Inte alls.

Not. De bilder av Mustafas skador har inte kunnat förklaras. Olika teorier finns, t ex att någon kan ha haft glaskross under skorna eller att skador orsakats av Mustafa själv.

Advokat Carla Pantzar frågar varför han uppfattade att de var påverkade?
– Jag kollade på dem. Deras beteende var överdrivet aggressivt och då kunde jag se på ögonen att de var påverkade. Det vet jag som ett faktum, 200 procent.
Varför trodde du att de var beväpnade?
– De bara fortsatte efteråt. De vill inte lyssna på engelska eller svenska eller teckenspråk. Man var tvungen att vara där för att tro på det.
Varför fick du uppfattningen att de var beväpnade?
– För att min livvakt blödde, jag fick blod på min t-shirt och då fick jag panik och tänkte att de måste vara beväpnade.
Uttalade de några hot?
– De hotade helt enkelt att de skulle slå livvakten och jag kände att en person som verkade sårbar för dem var en person som de skulle gå till angrepp emot.

Okänd miljö

Har du varit i Sverige tidigare?
– Nej, det är första gången.
Har du varit i området tidigare under kvällen eller är det okända gator?
– Allt här är okänt för mig.

Hoppas kunna komma tillbaka till Sverige

– Om det är möjligt vill jag säga ett par ord. Det är min första gång i Sverige. Jag hade en härlig tid, det fanns fantastisk konst och arkitektur. Det här kommer inte vara mitt sista besök men jag hoppas att nästa gång jag kommer på besök kommer jag verkligen kunna njuta av vistelsen.

Domaren medger utan motivering att video om Asaps historik ska visas

Domaren beslutar att de ska spela upp målsägandebiträdet Magnus Strömbergs åberopade Youtubefilm.

Den visar en intervju mer Asap Rocky, som nämnts tidigare, från januari 2017. Han berättar om sin tid på anstalt och berättar om miljöerna. Han nämner smeknamn på medfångar som ”Casanova”. En medfånge frågade honom vad han heter: ”Här kallar de mig Harlem, men jag heter Rocky”, säger Asap Rocky sedan i klippet.

Asylsökande åker regelbundet på semester till sina hemländer, länder de påstått sig ha flytt från. Vad gör Migrationsverket, gränspolisen och politikerna?
Källa: Expressen

Se även bl a;
Asap Rocky bakom lås och bom pga ”ensamkommande” afghan

Rättegången om A$AP Rocky mest om afghanens känslor – Mustafas berättelse full av hål

Asap Rockys misshandelsmål: Förhör med målsägare från Afghanistan

ASAP Rocky: Förhör av afghanen Mustafas två vittnen – Märkliga vittnesmål

Vittne i ASAP Rockys misshandelsmål motsäger att flaska använts

Asap Rocky: Åklagarens och advokaternas slutpläderingar i misshandelsmål


Varför diskuteras och granskas inte de ensamkommandes brottslighet?


För sidor om media, asylpolitik och integration se innehållsregistret.
Lista över alternativa källor

En kommentar till “Asap Rocky vinnare i rättegång om misshandel av afghansk medborgare”

 1. Sveriges rättsväsende och övriga institutioner har blivit lika dysfunktionella som Afghanernas beteende.
  Det finns inte mycket som är rätt här längre.
  Hela denna historia är precis lika pinsam som den om Assange.

  Om man vill veta vart Sverige är på väg får man nog vända blicken mot de länder som Trump valt att kalla ”shithole countries”.

  ”De enda ”svenskar” som politikerna värnar är de som stämplat ”Pride” eller ”Immigrant” på sina visitkort. Det verkar vara som att pride är den enda enande faktorn bland svenskarna, men jag tror inte att det är den vägen som leder er tillbaka till Schweden” sa en av mina vänner som är journalist och fritidspolitiker i Tyskland.

  Kunde inte säga emot för jag hade inga exempel att peka på just då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *