Sverige behöver integrationsminister och migrationsminister

Redan när S+MP-regeringen bildades fanns många frågetecken. Varför tillsatte man ingen integrationsminister? Och varför skuffade man undan migrationsfrågan som något slags bisyssla för justitieministern?

Red’s kom:
Det är svårt att förstå hur en regering inte kan ha en enskild migrationsminister i en fråga som är helt avgörande för Sveriges framtid. Det finns inte en ministerpost som är större eller viktigare än en migrationsminister och en integrationsminister under nuvarande omständigheter.

Men det visar också tgydligt på att S+MP-regeringen inte tar invandringsfrågor och integration på allvar.

Morgan Johansson ej aktiv som migrationsminster

Sedan dess har det inte blivit klarare. En snabb sökning i mediearkivet Retriever på migrationsminister Morgan Johanssons namn i DN, SvD, Aftonbladet och Expressen de senaste tre månaderna ger 105 träffar. Några enstaka handlar inte om honom, och majoriteten handlar om hans olika åtaganden som justitieminister.

I de få fall där han agerat i egenskap av migrationsminister har han kort kommenterat EU:s gemensamma flyktingpolitik samt talat om EU-migranter och problem med arbetskraftsinvandring. Det närmaste han kommit ett uttalande om den svenska asylpolitiken, den fråga som just nu sysselsätter resten av landet, är en beskrivning av hur han attackerades med brand­släckarskum på ett asylboende.

Arbetsmarknadsminister gör Migrationsministerns arbetsuppgifter

Vid ett tillfälle säger han också att det inte är uteslutet med en tvingande lagstiftning för kommunerna att ta emot asylsökande. Men när regeringen nyligen skickade förslaget på remiss var det arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som bjöd in till presskonferens.

Vem ansvarar för migrationspolitiken idag?

Så frågan är: vad gör vår migrationsminister? Och vem har ansvar för migrationspolitiken i regeringen? För om det är Morgan Johansson är det oroväckande tyst.

Antalet asylsökande tripplats

Medan regeringen avvaktar fortsätter människor att fly till Sverige. Förra året kom över 80 000 asylsökande, i år och nästa väntas lika många. Det kan jämföras med 2000–2010: då kom i snitt 26.000 personer per år. Att situationen ställer nya krav på mottagningssystemet är uppenbart.

S+MP-regeringens tysthet fortsätter

Förändringen speglar en orolig omvärld, men har inte gett avtryck i regeringens (brist på) aktivitet. Om Löfvens ministär ska kunna stå upp för en fortsatt generös migrationspolitik måste den också ge svar på hur de som når landet ska tas emot.

Framtidsminister och tre utbildningsministrar, och 0,1 migrationsminister

En regering som har plats för en framtidsminister och tre olika utbildningsministrar borde fundera över sina prioriteringar. Det är hög tid att tillsätta ett statsråd som enbart kan ägna sig åt migrationsfrågan.Klicka här för att gå till ledaren i DN, 2015-06-19
Se även bl a;
Socialdemokraternas plan för flyktingar


Migrationsministern kritiseras för att han klargjort hemlandets ansvar för barnens skolgång

Lag kan skärpas mot utnyttjande av tiggare, EU-migranters bosättningar och skola

Kommunernas hantering av tiggare i Malmö, Lund, Göteborg


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *