Motion #99 - Dra nytta av erfarenheter, del II

I mitt forum om bostadsrätter så skrev en medlem alternativt en styrelseledamot i föreningen anonymt ett inlägg. Även om inlägget kanske mest gick ut på att kritisera mig så är det i alla fall lite positivt att medlemmar har någon form av åsikt. Utdrag från detta inlägg kommer här.

nu kanske Admin tycker att vi övriga meddlemmar inte lägger oss i tillräckligt, och att han därmed måste ta sitt ansvar också för vår del. och det finns säkert en del medlemmar som skulle kunna vara mer aktiva. men samtidigt så har vi alla mkt att göra, och när mötena i regel (ingen överdrift) tar upp mot 6 timmar eller mer, och innefattar ett tjugotal svårförståeliga motioner (skrivna av samma person) som vid varje inlägg bestämt hävdar sin demokratiska rätt, ja då orkar de flesta inte mer. mitt råd till Admin är därför; njut av livet, det behöver inte vara så svårt, ropa inte efter hajen i onödan, förstå att vi inte förstår oss på dig (inte illa ment, men trots att jag är beläst o normalintelligent så kan jag i många fall inte förstå vad det är du egentligen vill), försök att formulera dig kort o konsist, linda inte in vad du egentligen vill i långa resonemang för det leder (som synes) ingen vart, antingen slutar folk läsa eller så tolkar de in vad de själva vill (vilket i regel inte är till din fördel).

På detta svarade jag;

EN DEL MEDLEMMAR KAN VARA MER AKTIVA?
Citat:
Ursprungligen skrivet av Smurfen
nu kanske Admin tycker att vi övriga meddlemmar inte lägger oss i tillräckligt, och att han därmed måste ta sitt ansvar också för vår del. och det finns säkert en del medlemmar som skulle kunna vara mer aktiva.
Ja, det är ett budskap som jag försökt få fram under åren här. Inte för att det verkar ha hjälpt särskilt mycket. 240 medlemmar, men ändå inget engagemang!
Det är fortfarande idag bara jag som talar för medlemmarna i föreningen.
Ett skäl till det bristande engagemanget är oundvikligen att många medlemmar är rädda för att behandlas lika illa som jag, enbart för att de har synpunkter.

Att säga att det säkert finns "en del medlemmar som skulle kunna vara mer aktiva", är inte det en "understatement of the year", om något?
Hur många medlemmar, utöver mig, som är aktiva kan du komma på av föreningens 240 medlemmar?
Jag kommer fram till ungefär noll stycken, men sedan finns det ett par stycken som har något att tillföra på stämman. Det är tyvärr inte precis mycket att hänga i julgranen!

ENDA ENGAGEMANGET ÄR I FORM AV KRITIK MOT ENSKILD MEDLEM
Den i princip enda form av engagemang som finns i föreningen är att på ett icke konstruktivt sätt kritisera de som är engagerade enbart för att de är engagerade.
Tycker du inte det är lite konstigt att den enda form av engagemang som finns i föreningen är kritiken mot enskild medlem samt mina väl genomarbetade, och ganska välskrivna, motioner?
Tänk om detta engagemang hade använts till något konstruktivt i stället!

ATT KRITISERA MIG KOMMER INTE ATT FÖRA FÖRENINGEN FRAMÅT EN MILLIMETER
Att kritisera mig är inget som helst konstruktivt och det tillför inget för föreningen på något sätt.
Jag kommer inte heller att skriva färre/mindre motioner för det. Tvärtom. All kritik mot enskild medlem befogar bara fler motioner.
Det enda som skulle vara konstruktivt i föreningen är att;
- kritisera styrelsen när den gör fel,
- rosa styrelsen när den gör något bra, samt att
- ställa krav på styrelsen.
Först då börjar föreningen så smått kunna gå in på rätt väg.

HÄTSKA ANGREPP PÅ STÄMMAN SKADAR VARJE MEDLEM I FÖRENINGEN
På varje stämma sitter det en liten grupp oengagerade styrelsetrogna medlemmar där de flesta av dessa inte har något annat att säga eller göra än att gnälla på motioner som de inte förstår bara är för deras eget bästa, och som de i många fall inte ens har läst. Varje sådan medlem kan ställa till med mycket stor skada, speciellt när andra medlemmar är så rädda för att be dem skärpa till sig, och när mötesordföranden dessutom låter detta fortgå eftersom det är ett sätt att skydda styrelsen.

RÄDDA MEDLEMMAR
Själv tycker jag det är tråkigt att medlemmar kommer till mig och ber mig framföra saker i motioner och på stämman bara för att de själva inte vågar säga något. De är livrädda för att de också ska hotas och bli omänskligt behandlade. De är också rädda för den egenmäktiga styrelsen (särskilt för ordföranden). Ska det verkligen behöva vara så? Är det hur demokrati ska fungera?

Medlemmarna kommer till stämman och sitter tysta som små skrämda möss, medan de ser hur vissa medlemmar attackerar mig på ett aggressivt och fult sätt, i stället för att rikta kritiken mot dem som förtjänar det, dvs den styrelse som missköter sina uppgifter. Klart att den obehagliga stämning som dessa medlemmar och styrelsen och mötesordföranden tillsammans skapar inte bidrar med något positivt för föreningen och att det skrämmer medlemmar.

INGEN ÖVERDRIFT?
Citat:
Ursprungligen skrivet av Smurfen
men samtidigt så har vi alla mkt att göra, och när mötena i regel (ingen överdrift) tar upp mot 6 timmar eller mer
Ja visst har vi alla mycket att göra, även jag. Det är den definitivt vanligaste bortförklaringen till att man inte engagerar sig, men vad man måste förstå är att detta handlar i grunden om sin egen ekonomi, och den kan man inte bara glatt lämna i händerna på ett liten maktlysten lekmannastyrelse bestående av 2-3 personer (eg. bara en) som dessutom inte ens är kapabel till att ha en långsiktig planering.

Men tycker du inte det är en liten överdrift att mötena i regel tar 6 timmar eller mer? Du skriver att det inte är en överdrift.
Kom ihåg att jag bor i denna förening, och jag vet hur lång tid mötena tar.
Därför kan jag intyga att det är just vad du säger att det inte är, dvs det är en överdrift att mötena som regel tar 6 timmar eller mer.
Det genomfördes en årsstämma, som styrelsen förstörde på sitt vanliga sätt, som startade 09.00 en lördag morgon och slutade ca. 17.00-17.30. Det var en maratonstämma. Tyvärr utan framgång för medlemmarna (kom ihåg att mina motioner inte är för mig, utan de är för varje medlems eget bästa).

Samtliga övriga stämmor har varit kortare (runt 3 timmar, förutom de ännu kortare extrastämmorna), och som regel avsevärt kortare än vad de borde ha varit, om det funnits några fler medlemmar som bryr sig.

SVÅRT ATT FÖRSTÅ MOTIONER?
Citat:
Ursprungligen skrivet av Smurfen
och innefattar ett tjugotal svårförståeliga motioner (skrivna av samma person) som vid varje inlägg bestämt hävdar sin demokratiska rätt, ja då orkar de flesta inte mer
Problemet är väl snarare att de inte "orkar" överhuvudtaget.
Ja, antalet motioner från mig under de senaste åren har faktiskt varierat från ett 15-tal upp till närmare 50.
Jag är stolt över att jag engagerar mig. Hur mycket engagemang har du t.ex. visat själv? Hur många motioner har du skrivit?

Jag har definitivt inte i varje motion hävdat min demokratiska rätt, som du påstår, men är det något fel i att göra det, om så hade varit fallet?
Jag förstår inte riktigt hur du menar här?

Jag och alla andra borde definitivt mer hävda vår demokratiska rätt. Speciellt i en brf som är så kliniskt ren från demokrati.

Alla motioner är svåra att förstå, oavsett hur korta eller få de är, om engagemang saknas.

ANTALET MOTIONER ÄR UTAN BETYDELSE
Sedan är det i denna brf precis som i HSB Malmö.
I HSB Malmö (där heller inget engagemang finns) har vi sett att det spelar ingen som helst roll om det är 2 eller 200 motioner.
Det finns nu svart på vitt att de behandlas exakt lika dåligt.
Förändringar har utlovats av HSB Malmös styrelse till nästa år. Vi får se om det blir så, men det är kanske för mycket att hoppas på att tdet blir några förbättringar av motionsbehandlingen i vår egen brf.

KONKURS
Eftersom antalet motioner är helt utan betydelse, såväl som innehållet, så kan jag lika gärna trycka in alla mina synpunkter och förslag som jag har för stunden.
Kanske med åren kan de börja väcka något intresse, och förhoppningsvis sker det innan föreningen lidit alldeles för stor skada (mer än vad det redan gjort).
En styrelse kan försätta en förening i konkurs eller nära en konkurs. Då skulle nog medlemmarna vakna, men då är det också för sent att göra något åt saken.

VAD FINNS DET ATT INTE FÖRSTÅ?
Citat:
Ursprungligen skrivet av Smurfen
förstå att vi inte förstår oss på dig
Jo, jag vet att det är mer eller mindre bortkastad tid att engagera sig i denna förening, men jag är inte en person som finner mig i att fel, lagbrott, kränkningar och dylikt begås, bara för att andra inte bryr sig om någonting.
Jag lägger mig inte platt bara för att det finns en maktgalen styrelse, som dessutom inte lyckas göra mycket rätt.

Det är inte mig medlemmarna ska förstå, det är motionerna!

Å andra sidan så förstår jag mig inte på dig. Om inte du är intresserad av din egen ekonomiska situation, vem tycker du ska vara det i stället?

Visst är det beklagligt om man inte kan förstå att någon är intresserad av sin egen ekonomi... de personer som inte förstår en så elementär sak förstår jag mig verkligen inte på.

Vilka är "vi", och tycker du att du kan tala för alla 240 medlemmarna i föreningen?

VEM VÄNDER JAG MIG TILL MED MINA MOTIONER?
Mina motioner vänder sig till de sunt tänkande i denna förening.
Lyckas jag få några medlemmar att förstå allvaret i situationen, och att vår styrelse medför stora onödiga kostnader för föreningen och för dig som enskild medlem, så är det ett plus.

HUR GÖR MAN NÅGOT LÄTT LÄTTARE?
Citat:
Ursprungligen skrivet av Smurfen
försök att formulera dig kort o konsist, linda inte in vad du egentligen vill i långa resonemang för det leder (som synes) ingen vart
Men problemet består då av två delar.
  1. Det går inte att formulera något kort som i sig inte är kort, och som ingen begriper om det är i kortfattad form.

  2. Det handlar om viljan att förstå hos medlemmarna, inte om storleken på motionen!
    Ingen motion jag skrivit, eller kommer att skriva, är särskilt svår att förstå.
Den som inte orkar läsa mer än ett par rader kan läsa sammanfattningarna/yrkandena
Orkar man inte ens läsa dessa så kan man lika gärna stanna hemma från stämman, för då tillför man ändå inget varken för sig själv, eller för föreningen (såtillvida man inte går på stämman för att rösta för motionerna).

Du kan ju själv se att det är lika trögt i stämman om det är en motion på några rader som på några sidor. Ingen som helst skillnad.

Det spelar heller ingen roll om det är jag som skrivit motionen eller någon annan.
Samtliga motioner föreslås avslag på av styrelsen på ett eller annat sätt.

Och stämman tycks inte ha någon egen hjärnkapacitet, utan de följer blint styrelsen... och på tal om blint... så är det som liknelsen; en blind som leder en blind.

ÄR DET MOTIONÄREN ELLER MEDLEMMARNA SOM SKA ÄNDRA PÅ SIG?
Tack för dina tips om hur jag ska skriva motioner, men här är en revolutionerande idé;
  • Är det dem som är engagerade som ska ändra på sig, eller kan det kanske t.o.m. vara så att det är medlemmarna i övrigt som måste ändra på sig?
Dvs så att de ändrar attityd där de förstår att motioner är livsviktiga i en förening (speciellt i en förening där det inte finns tillräcklig kompetens i styrelsen).
Medlemmarna måste lära sig att det inte är bra att hoppa på dem som engagerar sig, bara för att de engagerar sig.
Det drabbar bara dem själva i slutänden.

EN STYRELSE MÅSTE VARA BEREDD PÅ KRITIK OCH KUNNA LÄRA SIG AV KRITIK
Sitter man i en styrelse måste man vara beredd på kritik och kunna tåla detta.
Men man måste också lära sig av sina misstag och hela tiden göra förbättringar.
Kan du se att detta någonsin hänt i vår brf?

VAD ÄR TILL MIN FÖRDEL?
Citat:
Ursprungligen skrivet av Smurfen
antingen slutar folk läsa eller så tolkar de in vad de själva vill (vilket i regel inte är till din fördel)
Ja, det gör dessa medlemmar oavsett vilket. Jag vänder mig i mina motioner till dem som är åtminstonde normalbegåvade samt läskunniga.
För alla som ingår i denna kategori är 99% av mina motioner inget som helst konstigt.
Jag kan och vill inte anpassa motioner för 5-åringar (dvs så som styrelsen formulerar sina svar) och jag kan inte ta någon notis om vad medlemmar fritt lägger in för tolkningar i mina motioner.

Det som är till min fördel är även till alla andra medlemmars fördel. Det handlar bara om att förstå detta.

Intressant att du gör dig själv till talesperson för hela föreningen. Ungefär så som styrelsen beter sig.

FRÅGA MIG!
Citat:
Ursprungligen skrivet av Smurfen
trots att jag är beläst o normalintelligent så kan jag i många fall inte förstå vad det är du egentligen vill

Kan jag vara såpass engagerad i min egen ekonomi att jag kan lägga ner den tid det tar att skriva mina motioner så ska bannemej varje annan medlem kunna ta tillräckligt mycket ansvar för att sätta sig in i mina motioner, Jag har gjort den tunga delen, och gjort det enkelt för medlemmarna så att de själva slipper anstränga sig särskilt mycket.

Det är bara att slå mig en signal om du vill lära dig mer.

Alla är välkomna att före stämman ställa frågor direkt till mig om motionerna. Med lite engagemang kan alla förstå alla motioner jag skriver. Saknas engagemang så spelar det ändå noll roll vad jag gör.

Du är i alla fall tillräckligt engagerad för att kritisera mig här i forumet,och det är inte så illa bara det!

ÄR DET BARA JAG SOM GÖR FEL?
Med tanke på all den kritik du har mot mig så kan jag inte låta bli att undra över hur du ser på styrelsen?
Trots allt jag redovisat här om vad styrelsen har gjort så har du inte ett enda kritiskt ord om styrelsen.
Nu tillåter jag i och för sig dig att kritisera mig anonymt (vilket eg. inte följer forumets regler), men man kan inte låta bli att undra om denna, enligt min mening, snedbelastade kritik kan bero på att du ingår i styrelsen?

HEJ HAJEN !!!
Citat:
Ursprungligen skrivet av Smurfen
ropa inte efter hajen i onödan

Jag vet inte om jag ropat särskilt mycket efter någon haj, men de problem jag tagit upp är sannerligen inte i onödan ! De är konstruktiva och av akut vikt för allas vår ekonomi !!!AVSLUTNINGSVIS
Vi behöver inte vara överens om allt, men det är bra om det är fler som strävar efter en bättre förening och om det är fler som visar lite engagemang.

Jag hoppas du har några konstruktiva motioner till nästa årsstämma. De ska vara inlämnade senast den 31/1 2009, även om styrelsen naturligtvis valt att inte understryka detta nya datum för motionsinlämnande (men det visste du kanske om du ingår i styrelsen).

Ett hett tips är att läsa och sätta dig in i de motioner jag skrivit till nästa årsstämma, och att göra detta innan styrelsen lämnar ut dem (jag lägger ut dem via föreningssidan). För styrelsen kommer definitivt inte att lämna ut motionerna i tillräckligt god tid för att någon medlem ens ska hinna sätta sig in i en mindre del av motionerna.Jag yrkar att;
  1. Medlemmarna ska dra nytta av alla de fel styrelsen begått och försöka hitta vägar för att de inte upprepas gång på gång!

lgh 47 - 2008-12-31 - Forum för bostadsrätter: http://hotpot.se/forum
Styrelsens svar:

Motion nr 98 och nr 99 om att dra nytta av erfarenheter

Styrelsen vill med anledning av motionerna avge följande svar:

Styrelsen anser att yrkandet i motionerna är oerhört vagt och det knappast är ett ärende som kan bli föremål för föreningsstämmans beslut.

Styrelsen anser sig härmed ha besvarat motionerna och föreslår att förenings-stämman i första hand avvisar motionerna och i andra hand avslår motionerna.Tipsa en vän

FORUM

Vad fungerar bra/dåligt i din förening?

Om du har några synpunkter om din brf, om din bostadsorganisation (HSB, SBC, Riksbyggen) eller frågor om att bo i bostadsrätt, dela gärna med dig av dessa genom att klicka här! (Index)
Sedan finns det även en enklare gästbok.