Artiklar om byggande och försäljning av bostadsrätter
samt prisutveckling

Se även;
Artiklar om bostadsrätter 2008-05-10 -- 2008-06-05
Artiklar om bostadsrätter 2008-04-23 -- 2008-05-09
Artiklar om bostadsrätter 2008-06-14 -- 2008-06-26
Artiklar om bostadsrätter, juni - augusti 2008
Artiklar om bostadsrätter, priser & utbud, juni - augusti 2008

Artiklar om bostadsrätter, del 1
Artiklar om bostadsrätter, del 2
Artiklar om bostadsrätter, del 3
Artiklar om bostadsrätter, del 4
Artiklar om bostadsrätter, del 5
Artiklar om bostadsrätter, del 6
Artiklar om bostadsrätter, del 7
Artiklar om bostadsrätter, del 8
Artiklar om bostadsrätter, del 9
Artiklar om bostadsrätter, del 10
Artiklar om bostadsrätter, del 11
Artiklar om bostadsrätter, del 12
Artiklar om bostadsrätter, del 13
Artiklar om bostadsrätter, del 14
Artiklar om bostadsrätter, del 15
Artiklar om bostadsrätter, del 16

Ombildning till bostadsrätt
Utbyggnad och inglasning av balkonger kräver stämmobeslut
I fler föreningar diskuteras ofta frågan om balkongerna ska glasas in eller inte. Många gånger kommer frågan upp i samband med att det är dags att renovera balkongerna på grund av åldersskäl.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Fastighetsförvaltaren)...

Kampen om fallskärmen är avgjord
HSB Skånes förre vd, Roy Hansson, kommer inte att få någon fallskärm. Frågan avgjordes i ett skiljedomsförfarande på måndagen. – Det är ett bra beslut för...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan)...


Vad är ett stambyte?
När man bor i bostadsrätt äger man inte sin lägenhet. Man innehar en rätt att bo i en specifik lägenhet och äger en del av föreningens tillgångar och...
Klicka här för att läsa hela artikeln (TV4)...


Jobba med oss i stället för mot oss

Replik till Einar Strömblad (22/1) angående bostadsrättsföreningen Charlottsborg i Kristianstad,. Einar, jag väljer att bli personlig och skriver direkt till dig i stället för att skriva om dig.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Kristianstadbladet)...

Föreningen sköts inte optimalt

För en tid sedan (27/12, 2008) fanns i Kristianstadsbladet en medlems beröm till Bostadsrättsföreningen Charlottsborg för bland annat de låga hyrorna. Därmed har föreningens förhållanden lyfts till massmedia.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Kristianstadbladet)...


Smögenbor positiva till nya bostäder
Det planeras bostäder som aldrig förr på Smögen. Jörgen Olofsson på Sveafastigheter tror på Klevenprojektet. Förutom de 24 bostadsrätter som byggs där gamla hotell Smögenbaden låg en gång i tiden, så planeras nu 140 lägenheter på Kleven, tvärs över hamnen från...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio, 6/2 2009)...

Start för nytt bostadskvarter vid Liljeholmsbron
En kvinnlig trio bestående av Kristina Alvendal, stadsbyggnadsråd, Birgitta Seeman, VD AB Borätt ett dotterbolag inom JM-koncernen och Gunilla Roll, projektledare på JM...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Cision Wire)...


Start för nytt bostadskvarter vid Liljeholmsbron
- Det här är ett av Södermalms mest spännande och attraktiva områden, det märker vi inte minst på intresset från våra kunder, säger Birgitta Seeman, VD på AB Borätt. Bostadsprojektet består av 66 lägenheter fördelade på två hus. En kvinnlig trio bestående av Kristina Alvendal, stadsbyggnadsråd, Birgitta Seeman, VD AB Borätt - ett dotterbolag inom JM-koncernen och Gunilla Roll, projektledare på JM,...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Privata Affärer, 5/2 2009)...


SBC säljer sitt dotterbolag
SBC ska sälja sitt dotterbolag SBC Mark. Dessutom begär styrelsen en företrädesemission om cirka 100 miljoner kronor. Mer att läsa på Byggvärlden.se Dotterbolaget SBC Mark har haft ansvaret för projektutveckling av bostäder inom SBC.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Byggvärlden)...

Bra att bankerna höjer räntemarginalen
Den ränta som bankerna betalar när de lånar av varandra, Stibor, är nere på 2 procent. Räntan är vägledande för bolåneräntorna, men det är inte säkert att de faller i samma takt eftersom bankerna höjt sina marginaler.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri)...

Boprisuppgång inte självklar
Fastighetsmäklarna spår stigande bostadspriser igen med stöd av de låga boräntorna. Mäklarna räknar med att svenskarna styrs mer av girighet än rädsla, skriver Affärsvärldens Johan Högberg.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Affärsvärlden)...

"Inför schablonskatt på bostads- och kapitalvinster"
Summan på privata finansiella tillgångar plus hälften av taxeringsvärdet på småhus eller värde på bostadsrätt enligt särskild beräkning, minus privata...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 5/2 2009)...

Sollentunahems vinster i tv-inslag
Sollentunahem har i sina direktiv från kommunen fått i uppdrag att sälja en del av sina fastigheter för att dessa ska ombildas till bostadsrätter.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 5/2 2009)...


Bostadsköp i Dockan blir fall för rätten
En bostadsrättsförening i Malmö tänker stämma flera köpare som dragit sig ur köp av nybyggda bostäder sedan konjunkturen svängt. Det blir nu tingsrättens uppgift att pröva om köparna haft rätt att häva köpen.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio Malmö)...


Boende het fråga på Konsument Malmö
Nu startas ny webbplats. Varje år får Konsument Malmö uppemot 15 000 förfrågningar från Malmöborna. Ärendena gäller frågor om exempelvis hemelektronik, mobilabonnemang och resor.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Lokaltidningen Limhamn Bunkeflo)...

Här kan du bo när du blir gammal
Eskilstuna. Ett helt nytt seniorboende kan bli verklighet i Eskilstuna. Det är Göteborgsföretaget Bovieran som tänker bygga ett hus med 48 lägenheter. Göran Mellberg har fått världspatent på konceptet, som förutom 48 bostadsrätter också består av en så kallad klimatstyrd inglasad trädgård i direkt...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Folket, 9/2 2009)...

Bostadsrättsföreningar rättslösa när postutdelning stoppas. SBC anmäler PTS till JO
Posten och Bring Citymail vägrar fortfarande att dela ut post till ett femtiotal hushåll i Stockholm och bostadsrättsorganisationen SBC har därför begärt att PTS ska gripa in. PTS gör ingenting åt saken och blir därför nu JO-anmälda av SBC.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 9/2 2009)...
Här bor Sveriges mångmiljonärer
Resten, cirka 70 procent, ligger i fastigheter och bostadsrätter. SCB-siffrorna för den senaste kategorin bygger på beräknade marknadsvärden.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 7/2 2009)...

Många mångmiljonärer på Lidingö
...i 2007 års förmögenhetsstatisstik är dels finansiella tillgångar, som banksparande och aktier, dels tillgångar i form av fastigheter och bostadsrätter. Det finns många miljonärer i Sverige, på pappret. Och de tidigare prisstegringarna på bostadsmarknaden har inneburit att allt fler kommit med i mångmiljonärsklubben.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Lidingösidan, 8/2 2009)...

Flest mångmiljonärer i Kungsbacka
Även om antalet personer med en nettoförmögenhet på över fem miljoner kronor är högst i Kungsbacka är andelen mångmiljonärer i förhållande till befolkningen störst i Hylte i Halland.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Hallands Nyheter)...

Det folktomma inlandet
Uppdrag granskning i Sveriges television sände i onsdags ett reportage om den på invånare allt glesare glesbygden. I det fick vi veta att på halva Sveriges yta bor bara två procent av befolkningen. Om exempelvis Storstockholm tappar i befolkning minskar väl värdet på villor och bostadsrätter där. Frågan om mer kan göras för att "Hela landet ska leva"...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dala-Demokraten, 7/2 2009)...

Stenhagens centrum byggs ut
Området planerades omsorgsfullt en gång i tiden och har blivit väldigt lyckat med bostadsrätter, hyresrätter och villor blandat. Nu är det västra Uppsalas tur att få ett stort handelscentrum. I Stenhagen har man börjat påla för 12 000 nya kvadratmetrar handel. Det är nästan en fördubbling. Två tredjedelar av den nya handelsytan blir ett Coop Forum.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Upsala Nya Tidning, 8/2 2009)...

Nyköping satsar stort för att klara lågkonjunkturen
När vi dagligen nås av meddelanden om lågkonjunkturen och dess svåra följder för oss alla vill vi i Nyköpingsalliansen berätta vad vi har för planer för att så långt som möjligt mildra och dämpa problemen och i stället visa att vi i vår kommun...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Södermanlands Nyheter)...

Eskilstuna `Det har börjat lätta lite`
Det har börjat lätta lite` Efter en tuff höst och vinter har det börjat lätta på fastighetsmarknaden. Det menar flera mäklare som Eskilstuna-Kuriren har pratat med. - Räntesänkningen har varit effektiv.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Eskilstuna-Kuriren)...

Ljusning på bostadsmarknaden
Villaspekulanter. Allt fler kommer återigen på villavisningar och visningar av bostadsrätter.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio Örebro)...

Stor BRF-affär i Sundbyberg
Kommunägda Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg har sålt ytterligare två fastigheter till bostadsrätter för totalt 230 miljoner kronor.
Klicka här för att läsa hela artikeln (FastighetsSverige)...

Fler klara ombildningar i Sundbyberg
Kommunägda Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg har sålt ytterligare två fastigheter till bostadsrätter för totalt 230 mkr.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk)...

Start för nya bostäder vid Liljeholmsbron
Birgitta Seeman, vd Borätt, Gunilla Roll, projektledare och Kristina Alvendal, stadsbyggnadsråd, markerar byggstarten för nya bostäder vid Hornstull i Stockholm.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Byggindustrin)...


Det kostar på att bo i Villa Skansen
Mer än 13 000 kronor för den största tvåan och över 15 000 för den största trean. Det blir Norra hamnen-klass på hyrorna i Villa Skansen på Olympia som nu renoveras men intresset beskrivs ändå som stort. Den nya ägaren Helsingborgshem var först inne på att göra Olympiahuset till bostadsrätter men ändrade sig i fjor innan renoveringen till sist kunde dras i...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helsingborgs Dagblad, 7/2 2009)...


Getskär blir semesterby
Den norske affärsmannen Arild Aaserud föll pladask när han kom till den förfallna barnkolonin i Getskär.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Göteborgs-Posten)...

Protesterna mot Falsterbobygge växer
Mer än 360 namnunderskrifter har samlats in i protest mot det planerade bygget i Falsterbo stadspark. - Man reagerar utan att veta vad det är man reagerar mot, säger Nils Ola Roth, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Vellinge.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Skånska Dagbladet)...

Svårare pruta vid husköp
Det är inte längre lika lätt att pruta för den som ska köpa hus eller bostadsrätt. Antalet prissänkningar har sjunkit med en tredjedel sedan årsskiftet...
Klicka här för att läsa hela artikeln (E24, 6/2 2009))...

Hyrans dolda pris
I två omgångar har jag misslyckats med att bo i Stockholm. Utöver läget i Europas utkant är det egentligen inget fel på staden. Där finns mycket att göra och se på och jag hade många goda vänner där.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Ystads Allehanda)...

Barbro Engman: Så stoppas svarta hyreskontrakt
Försäljningen av hyreskontrakt på internet och i tidningsannonser sker alltmer öppet. Det rör sig om en svarthandel som omsätter mångmiljonbelopp varje år. Polisen prioriterar överhuvudtaget inte denna brottslighet trots att den sker öppet.
Klicka här för att läsa hela artikeln (SVT)...

Blocköverskridande överenskommelser eller diktat?
I socialdemokraternas tilläggsbudget finns det som hittills inte kommit från regeringen. Pengar till kommuner och landsting. Fem plus fem miljarder för 2009 och 2010.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Karlskoga-Kuriren)...

`Inför enklare kapitalskatter`
Sveriges beskattning av investerare är bland det högsta inom EU. Samtidigt är reglerna så pass komplicerade att nästan hälften av aktievinsterna deklareras fel.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Aktiespararna)...Skyddslös i enkronaslägenhet
Trebarnsmamman Linda Svensson kan när som helst bli bostadslös. Hon bor helt utan kontrakt och har inte fått rösta om trettiotalshuset vid Värnhem ska bli bostadsrätt. VÄRNHEM. Vid en bostadsrättsombildning kan ...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan, 6/2 2009)...


Nej blev ja på sockertoppen
I veckan kom 33 ja-röster in och eftersom 32 krävdes för att ombildningen skulle bli av står det nu klart att lägenheterna blir bostadsrätter. I onsdags röstade bostadsområdet Sockertoppen för andra gången om att köpa sina 54 lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Staffanstorpshus. Vid förra stämman i januari blev det nej, eftersom bara 26 röstade för.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan)...

Ja till höga hus trots protester
Den innebär bland annat att Riksbyggen får bygga 114 bostäder i hus om fem våningar i Scoutparken. Det ska också beslutas om kommunen ska köpa hela...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan)...

Förening stämmer bostadsköpare
En bostadsrättförening kommer att stämma minst fem köpare som inte har betalat för sina bostadsrätter. Köpare misstänks ha dragit sig ur för att affären är olönsam efter att finanskrisen slagit till.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Byggvärlden)...

HSB-ledning hotas av stämning
HSB Skåne vill stämma förre vd:n Roy Hansson och tidigare ordföranden Larry Andow på skadestånd i en civilrättslig prövning. På lördagens extrastämma gav...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan)...

Har endast hunnit med var sjunde fastighet
Energideklaration med luddiga regler Endast var sjunde fastighet som ska energideklareras har blivit det. Orsaken är att man inte hinner med, men även att reglerna är något luddiga.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Karlskoga-Kuriren)...
Man tävlar om äran
I Svalöv säljer vi i princip aldrig bostadsrätter. — Ingenting om mitt yrke, för jag har varit mäklare i 30 år. Att det är en helt annan sak i storstäder...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helsingborgs Dagblad, 13/1 2009)...

Skanska rear lägenheter
Skanska har under en tid haft svårt att bli av med nyabyggda bostadsrätter i Jönköping. Nu söker företaget sälja kvarvarande lägenheter genom att bjuda på årsavgiften i ett år.
Klicka här för att läsa hela artikeln (SVT Jönköpingsnytt)...

Ny bostadspolitik är nödvändig
Det behöver byggas fler hyresrätter, enligt artikelförfattaren. Om fler ska kunna flytta dit jobben finns måste fler hyreslägenheter byggas. Istället har många hyreslägenheter ombildats till bostadsrätter. Resultatet är att människor i dagens lågkonjunktur har svårt att hitta en hyreslägenhet på...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Östgöta Correspondenten, 14/1 2009)...


Bostadsrätt eller hyresrätt?
Dagligen begås inbrott i butiker och hem. Att det kan ske i butiker med oftast stora oskyddade glasrutor är inte svårt att förstå. Vad som däremot är svårare att fatta är att försäkringsbolagen inte har krav på galler för fönstren.
En skada i en lägenhet med bostadsrätt till exempel. Även om man har tilläggsförsäkring. Ett konkret exempel härpå är om putsen i taket i en lägenhet med...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydöstran, 14/1 2009)...


Kommunen ska spara 50 miljoner
Vad gäller Norderbackar, planerar kommunen att sälja marken där Gotlandshem och Riksbyggen inom kort kommer att börja bygga bostäder.
Klicka här för att läsa hela artikeln (helagotland.se, 14/1 2009)...


Husdrömmen tog ny form
De bytte 88 kvadrat bostadsrätt på Björkskatan mot 236 kvadrat funkishus där alla val är deras egna - även om en del blev det först efter att arkitekten...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Norrbottens-Kuriren, 13/1 2009)...

Krav på hyresrätt istället
Lägenheterna planeras bli bostadsrätter för seniorboende fördelade på fyra stycken 3,5- till 5,5- våningars flerbostadshus med gemensamt underjordiskt...
Artikel borttagen

Så förskönas boprisstatistiken
På måndagen redovisade Mäklarstatistik nya siffror och grafer över prisutvecklingen på bostäder. Men en genomgång av statistiken visar att priserna inte hänger ihop för fem öre. Priserna på bostadsrätter bygger på försäljningssiffrorna från cirka 70 procent av den totala försäljningen. Sedan oktober 2008 har man börjat med att...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Affärsvärlden, 13/1 2009)...

Ludd och arga lappar - grannar är en del av livet
Krönika Grannar alltså. Denna källa till fascination och frustration. Kanske är det för att jag jobbar med idel runt-trettio-någonting-inom-media-folk, som jag häpnar över grannarnas påhitt. De utgör liksom min verklighetsdos.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Stockholm City)...

Landstingstopp ny vd för Byggebo
Utöver bostäderna förvaltar Byggebo cirka 700 hyres- och bostadsrätter. Byggebos omsättning ligger på ca 175 miljoner kronor och fastighetsbeståndet har ett...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Barometern-OT, 13/1 2009)...

Några frågor till fastighetsmäklaren Göran Kenne
I Svalöv säljer vi i princip aldrig bostadsrätter. — Ingenting om mitt yrke, för jag har varit mäklare i 30 år. Att det är en helt annan sak i storstäder...
Artikel borttagen

Bostadspriserna sjönk
Priserna på villor och bostadsrätter i Sundsvall sjönk under 2008. I slutet av året låg priserna 8 respektive 10 procent lägre än för ett år sedan...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sundsvalls Tidning, 13/1 2009)...

Tvist om resortbygge löst
Bygget på Restaurantholmen står stilla.
Artikel borttagen

Riksbyggen vill bygga bostäder i hamnen
I vinter drar kommunen i gång en närstudie av västra hamnen i Ystad för att se vilka möjligheter som finns. Riksbyggen hör till de bolag som vill bygga bostäder i området.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Skånska Dagbladet)...


Bostadsmarknaden 2008 - uppgång och fall
Efter en prisnedgång på både bostadsrätter och villor i slutet av 2007 vände utvecklingen och priserna steg stabilt under första halvåret 2008. Under sommaren började emellertid Riksbankens räntehöjningar att märkas på marknaden i form av...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Aktuella Byggen)...

Tänk mer som Obama
Regeringen har satsat för lite och fel. Politiken är defensiv. Nu krävs tvärtom offensiva besked, skriver Mikaela Valtersson och Ulf Holm i sin `obamska` uppmaning till regeringen Reinfeldt. Regeringen gör stort nummer av att man inför skatteavdrag för reparationer, ombyggnader och underhåll (ROT) för dem som äger småhus och bostadsrätter.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Upsala Nya Tidning, 13/1 2009)...
Ny webbplats ska stärka alla boende
Vare sig man söker sin första egna lägenhet, ska bygga hus eller köpa en bostadsrätt ska OmBoende vara en hjälp på vägen. Om svaret på en boendefråga inte...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Hällekis Kuriren, 12/1 2009)...
Ny webbplats ska stärka alla boende
Nu samlas det man behöver veta om boende på ett ställe. I dag, den 12 januari, startar den nya webbplatsen. Den ska förse konsumenterna med trovärdig och lättillgänglig information om Sveriges största konsumentproblem - boende. Vare sig man söker sin första egna lägenhet, ska bygga hus eller köpa en bostadsrätt ska OmBoende vara en hjälp på vägen. Om svaret på en boendefråga inte...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 12/1 2009)...

Ny webbplats ska stärka alla boende
Nu samlas det man behöver veta om boende på ett ställe. I dag, den 12 januari, startar den nya webbplatsen www.omboende.se.
Artikel borttagen
Nu finns allt om boende på en webbplats
Nu samlas det man behöver veta om boende på ett ställe. I dag, den 12 januari, startar den nya webbplatsen www.omboende.se. Den ska förse konsumenterna med tillförlitlig och lättillgänglig information om Sveriges största konsumentproblem boende.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter)...

Räntor & Valutor: Dollarn fortsatt starkare
En rapport från Mäklarstatistik visade att medelpriset för en bostadsrätt i riket var oförändrat i december, vilket kan jämföras med en prisutveckling på -4...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 12/1 2009)...

Prisras på bostäder i Norrbotten
Det ser fortsatt mycket dystert ut för dem som måste sälja sina hus och bostadsrätter just nu. Det är Mäklarstatistiks senaste siffror som obarmhärtigt...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Norrbottens-Kuriren, 13/1 2009)...

Bostadspriserna sjönk i Sundsvall
Priserna på villor och bostadsrätter i Sundsvall sjönk under 2008. I slutet av året låg priserna 8 respektive 10 procent lägre än för ett år sedan...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sundsvalls Tidning, 13/1 2009)...

Fortsatt ras för bopriserna
Priserna på bostadsrätter i Sörmland fortsätter att minska. Priserna minskade de sista tre månaderna förra året med sju procent - mest i Katrienholm där...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio, 12/1 2009)...
Ras för bostadsrätter i Umeå
Krisåret 2008 handlade inte bara om Volvo, bankerna och stödpaket. Det handlade också om den svenska bostadsmarknadens uppgång och fall. Under detta år förlorade bostadsrätten i Umeå nära en femtedel av sitt värde.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Västerbottens-Kuriren)...

Prisras på borätter i Uppsala
Prisraset på bostadsrätter är större i Uppsala än i någon annan kommun i landet. Priserna rasade sista kvartalet med 16 procent. Ingenstans i Sverige har...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Upsala Nya Tidning, 12/1 2009)...
Prisras på borätter i Uppsala
Prisraset på bostadsrätter är större i Uppsala än i någon annan kommun i landet. Priserna rasade sista kvartalet med 16 procent. Ingenstans i Sverige har priserna på bostadsrätter rasat så mycket under sista kvartalet 2008 som i Uppsala.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Upsala Nya Tidning)...

Bostadsrättsfallet fortsätter
Totalt gjordes 80 affär med bostadsrätter från oktober till och med december 2008. Även i Umeå har bostadsrättspriserna fallit kraftigt, nio procent det...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Norra Västerbotten, 12/1 2009)...
Bostadspriserna faller i Södertälje kommun
Södertälje Både villa- och bostadsrättspriserna fortsätter att falla i Södertälje. Och än ser det inte ut som att botten är nådd.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Länstidningen Södertälje)...

Pris på bostäder nedåt i länet
Priserna på villor och bostadsrätter sjönk under förra årets sista månader. En villa i Halland sjönk med i genomsnitt med 7 procent och bostadsrätt med nästan lika mycket, enligt Mäklarstatistik.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio Halland)...

Bopriserna sjunker i länet
Det genomsnittliga priset på bostadsrätter i Västerbotten har rasat med nästan tjugo procent de senaste tolv månaderna, det visar ny statistik från mäklarstatistik.se.
Klicka här för att läsa hela artikeln (SVT Västerbottensnytt)...

Bostadspriser sjönk under höstmånaderna
Bostadspriserna har sjunkit något under hösten i västra Skaraborg, det framgår av uppgifter från Mäklarstatistik som bygger på uppgifter direkt från fastighetsmäklare.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Lidköpingsnytt)...

Villapriserna ned i december
... i en kommentar att statistiken från december ger en splittrad bild av bostadsmarknaden, framförallt för bostadsrätter där priserna går både upp och ner.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 12/1 2009)...Sverige: Majoritet av hushåll tror på lägre bostadspriser- SKOP
En majoritet av hushållen tror att villa- och bostadspriserna kommer att falla ytterligare under 2009.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri)...


Ingen uppgång trots räntesänkning
Priserna på bostadsrätter gick visserligen försiktigt uppåt i snitt. Men både i Storstockholm och centrala Göteborg sjönk priserna.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Privata Affärer, 12/1 2009)...

Stilla på bomarknaden
Höstens prisras på bostadsmarknaden stannade upp i december. Bostadsrättspriserna låg stilla, medan villapriserna sjönk med 2 procent.
Artikel borttagen

Bopriserna kommer att stabilisera sig
Villapriserna sjönk något medan priserna på bostadsrätter i landet höll sig oförändrade. Decemberstatistiken baseras dock på ett färre antal försäljningar...
Klicka här för att läsa hela artikeln (E24, 12/1 2009)...


Stabila villapriser i Värmland
Villapriserna har åkt berg- och dalbana under 2008. Från att ha stigit under början av året sjönk de sedan i stora delar av landet under hösten.
Klicka här för att läsa hela artikeln (NWT)...


Borätter i stan ökade i pris
I centrala Stockholm steg priserna på bostadsrätter med 1 procent mellan november och december till snittpriset 45 098 kronor per kvadratmeter, medan priserna i centrala Göteborg föll med i snitt 4 procent.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Aftonbladet)...

Stigande borättspriser i innerstaden
Prisraset på bostädsrätter i Stockholm har avstannat. I innerstaden steg priserna till och med något under december månad. Men än är det för tidigt att tala om ett trendbrott, menar experterna.
Klicka här för att läsa hela artikeln (SVT ABC)...


Höga utgifter trots skyddet
Generellt är det dyrare att teckna försäkring för en villa än för en bostadsrätt. Vanligtvis kan kunden teckna sig för sex eller nio månader...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Svenska Dagbladet, 12/1 2009)...

Generation "snabba cash" måste spara
Åttiotalisterna tvingas nu se lågkonjunkturen i vitögat. Klippen på bostadsmarknaden eller på börsen är ett minne blott. Drömmen om snabba cash har gått i kras. Det var bara ett drygt år sedan, men känns redan som en galax långt, långt borta Alla skulle bli vinnare: sälja och köpa bostadsrätter, satsa sparkapital i Rysslandsfonder och hitta den där undervärderade aktien som var ett säkert klipp.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter, 11/1 2009)...

Höghus i Lindö till regeringsrätten
En privatperson på Åkaregatan, samt bostadsrättsföreningen Ekoxen har nu överklagat Norrköpings kommuns samt Länsstyrelsens beslut att höghus får byggas bakom Lindöhallen Turerna har varit många sedan kommunens stadsplaneringsnämnd antagit...
Föreningen är rädd att de bostadsrätter som finns där idag kommer att hamna i ett underordnat läge. Även en privatperson boende på Åkaregatan har överklagat...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Folkbladet, 11/1 2009)...
Höghus i Lindö till regeringsrätten
Boende i HSB:s bostadsrättsförening har överklagat detaljplanen först till stadsplaneringsnämnden och sedan vidare till länsrätten.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Folkbladet, 9/1 2009)...


Landskronahem uppmanas renodla
Landskronahem skall förvalta bostäder och inte fungera som ett saneringsbolag av gamla fastigheter. Det menar oppositionsrådet Niklas Karlsson (s).
Klicka här för att läsa hela artikeln (Skånska Dagbladet)...

Landskronahem köper ÖV-huset
Det kan bli bostadsrätter i det som en gång var en fristad för friställda varvsarbetare – om det inte blir ett allaktivitetshus för ungdomar.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helsingborgs Dagblad, 11/1 2009)...


Debatt: Skrämseltaktik nu igen, Svärd?
Samtidigt som vi inför ägarlägenheter har vi inte glömt bort vare sig hyresrätter eller bostadsrätter. Bland annat ber vi statens Bostadskreditnämnd att ta...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Kvällsposten, 12/1 2009)...


Kärvt sälja nybyggda lägenheter i Västerås
Mycket Står tomt. Endast 30 procent av lägenheterna i Vargens Vret har sålts. Trots rådande lågkonjunktur byggs det många nya bostadsrättslägenheter i Västerås. På vissa håll är endast hittills 30 procent sålda.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Västerås Tidning)...


Avgiftsfritt år för att locka köpare
I spåren av lågkonjunkturen har det blivit trögt att sälja vissa bostäder. För att locka köpare tar nu företagen till allt mer förmånliga erbjudanden. Ikea som tillsammans med Skanska säljer bostadsrätter bjuder nu på månadsavgifterna under ett helt år för att locka köpare. - Det är ju på grund av oron på...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio, 11/1 2009)...


Han är värden som vill ta ansvar
Under åren på HSB pendlade han till arbetet i Växjö, något som i längden blev ohållbart. – Om jag hade fortsatt hade jag varit tvungen att flytta och det...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Blekinge Läns Tidning, 11/1 2009)...


Ett nej till borätter kan betyda så mycket
Stockholm, Stadsholmen. Om några veckor ska stadens revisorer ta sig an den politiskt heta frågan om hur Stockholms stads bostadsbolag har skött ombildningen av...
Däremot ska hus ”utan större kulturhistoriskt värde” kunna ombildas till bostadsrätter. Det tycker jag också är rimlig hållning: att behålla de unika...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Svenska Dagbladet, 11/1 2009)...


Bostadsbyggandet kommer att öka
SUNDSVALL. Bostadsbyggandet hade inte tillräckligt omfattning ens före finanskrisen. Den svenska bostadspolitiken har lett till att det byggts färre bostäder i såväl hög- som lågkonjunktur än i våra nordiska grannländer.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sundsvalls Tidning)...


Längtade efter ett nybyggt hem
I somras flyttade Karin och Mattias Wendt in i parhuset på en hörntomt i norra Stångby. Utanför vardagsrumsfönstret har de utsikt över ängarna som de passar på att njuta av.
Artikel borttagen

Fortsatt färre lägenheter förmedlas
Antalet lägenheter som förmedlas av bostadsförmedlingen i Stockholm minskade i fjol för andra året i rad. 7640 lägenheter till bostadskön är den sämsta noteringen sedan 2004. En tredje orsak är ombildningen till bostadsrätt, säger han. Men Per Anders Hedkvist ser också vissa ljusglimtar. – November och december har faktiskt varit...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Svenska Dagbladet, 13/1 2009)...

Namninsamling mot husbygge i scoutparken
Riksbyggen tecknade strax före jul kontrakt med kommunen om att bygga 114 två- till fyrarumslägenheter fördelade på tre kvarter i fyra- till femvåningshus.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan, 12/1 2009)...

Tio varslade på Vittjärvshus
Hopp finns om jobb i Stockholm där det via en samarbetspartner är aktuellt att bygga 19 plus 60 bostadsrätter. Klartecken har inte kommit.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Norrbottens-Kuriren, 13/1 2009)...


En märklig kris
Det är en märklig kris. Visst har fler människor än på mycket länge blivit varslade om uppsägning från sina jobb. Men ännu är de allra flesta av de varslade kvar på sina arbetsplatser. Fler människor än någonsin lönearbetar.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Folkbladet)...

Klartecken för passivhus vid Elevhemsvägen
Bland annat planerar HSB att bygga ett flerfamiljshus i Karlshamn som passivhus. – Framför allt är det väldigt stort i Tyskland. Enligt en uppgift jag har...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydöstran, 10/1 2009)...


Mäklarnas ordförande varnad: `Lite pinsamt`
Mäklarsamfundets ordförande, Carl-Henrik Ageman, är en av 72 mäklare som varnades av Fastighetsmäklarnämnden under fjolåret. Det skriver Svenska Dagbladet.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens PS)...

Grannarna planerar att överklaga bygglovet
De säger att man inte kan bygga där för att man gett HSB avslag på att bygga där tidigare. Men då förstår jag inte varför man lade fram tomten som ett...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Blekinge Läns Tidning, 10/1 2009)...

Korstaborna som försvann
När sedan HSB under 1970-talet byggde upp ett helt nytt bostadsområde längs efter Korstavägen så började Korsta smyga sig in mer och mer.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sundsvalls Tidning, 10/1 2009)...


Många Älmhultshus saknar energideklaration
Ikea har inte gjort det. Inte heller EWJ och inte ens Älmhults kommun som ska kolla att alla andra gör det. Energideklarerar alltså. Sista dagen var vid årsskiftet. Snart kommer påminnelse i brevlådan. Det gäller också bland annat flerfamiljshus med hyresrätter och bostadsrätter och från 1 januari också alla villor som ska säljas. n Nya byggnader ska...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Smålandsposten, 10/1 2009)...

Kramfors energideklarerar inte
Bara var sjunde fastighet har energideklarerats i Sverige. Men det skiljer mycket mellan olika kommuner. I Västernorrland ligger Timrå i särklass bäst och Kramfors i botten. Det här visar färsk statistik från Boverket.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Allehanda.se)...
Kramfors dåliga på att energideklarera
Likaså flerfamiljshus med hyres- och bostadsrätter samt villor som hyrs ut. Nybyggda hus ska också energideklareras liksom villor som säljs.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Örnsköldsviks Allehanda, 10/1 2009)...

Klartecken för energisnåla miljöhus på Elevhemsvägen
Kommunen ger klartecken till företagaren Johan Persson och hans miljöhus på Elevhemsvägen. I första etappen ska ett visningshus och förhoppningsvis fyra...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Blekinge Läns Tidning, 9/1 2009)...


Regler för bidrag behöver ses över
... Halmstad eller försörjningsstöd som det nu heter får normalt tre månader på sig att sälja betydande tillgångar som hus, bostadsrätt eller en dyrare bil. Frågan om vad en före detta förtidspensionär får äga, blir nu aktuell i länets kommuner. Drygt 2 000 hallänningar har nått gränsen då deras sjukskrivningar ska omprövas och många förväntas bli av med sina pengar från försäkringskassan.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio, 10/1 2009)...Hög tid införa bostadsrättsregistret
I det tidigare avlämnade betänkandet "Bostadsrättregister - några modeller för registrering av bostadsrätter" (Ds 2007:12) lämnade utredaren förslag till ett bostadsrättsregister.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 9/1 2009)...


Bostadsmarknaden i sank
Nu finns det svart på vitt att bostadsmarknaden är i kris. Under sista halv-året 2008 gjordes 30 procent färre villaköp i Västerbotten än under motsvarande period 2007.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Västerbottens-Kuriren)...

Bygg fler bostäder
... att ett ökat byggande behövs väljer regeringen att lägga fram ett ROT-avdrag som endast vänder sig till privatpersoner som äger villa eller bostadsrätt. Det byggs för lite bostäder i Sverige. Det är man överens om oavsett politisk parti och oavsett om man är fastighetsägare, hyresgäst, byggföretag eller byggnadsarbetare.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dala-Demokraten, 8/1 2009)...

Rätt att köpa hus nu
På en nedåtgående marknad kan det vara köpläge, säger Mattias Larsson på mäklarbyrån Bjurfors i Malmö. Jag vill inte säga att man kan fynda bostäder. Även för dem som har en billigare bostadsrätt och vill köpa hus är det bra köpläge. De får visserligen mindre för lägenheten än tidigare, men i kronor har...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan, 9/1 2009)...

Alla behöver veta hur läget faktiskt är
Prisraset på bostäder fortsätter. Flertalet analytiker tror på fortsatt prisfall under år 2009.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter)...

Städföretag tar över åtta anställda
Vi sysslar med lokalvård hos företag, bostadsrätter, privatpersoner med flera, säger Patrik. Och kollegan Tomas påpekar att Christina kommer att stå vid...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Örnsköldsviks Allehanda, 8/1 2009)...Tipsa en vän

FORUM

Vad fungerar bra/dåligt i din förening?

Om du har några synpunkter om din brf, om din bostadsorganisation (HSB, Riksbyggen, SBC) eller frågor om att bo i bostadsrätt, dela gärna med dig av dessa genom att klicka här!
Senaste inlägg
(rss-reader för Google Chrome)