Artiklar om byggande och försäljning av bostadsrätter
samt prisutveckling

Se även;
Artiklar om bostadsrätter 2008-05-10 -- 2008-06-05
Artiklar om bostadsrätter 2008-04-23 -- 2008-05-09
Artiklar om bostadsrätter 2008-06-14 -- 2008-06-26
Artiklar om bostadsrätter, juni - augusti 2008
Artiklar om bostadsrätter, priser & utbud, juni - augusti 2008

Artiklar om bostadsrätter, del 1
Artiklar om bostadsrätter, del 2
Artiklar om bostadsrätter, del 3
Artiklar om bostadsrätter, del 4
Artiklar om bostadsrätter, del 5
Artiklar om bostadsrätter, del 6
Artiklar om bostadsrätter, del 7
Artiklar om bostadsrätter, del 8
Artiklar om bostadsrätter, del 9
Artiklar om bostadsrätter, del 10
Artiklar om bostadsrätter, del 11
Artiklar om bostadsrätter, del 12
Artiklar om bostadsrätter, del 13
Artiklar om bostadsrätter, del 14
Artiklar om bostadsrätter, del 16
Artiklar om bostadsrätter, del 17

Ombildning till bostadsrättFastighetsägaren skulle göra jätteklipp - Sydsvenskan
Lagligheten i den gigantiska bostadsrättsombildningen vid Värnhem ska i ett unikt mål prövas i Malmö tingsrätt. Men problemen för föreningen stannar inte där. Banker har varit ovilliga att låna ut pengar till affären. Sydsvenskan berättade i går att Malmö tingsrätt ska pröva ombildningen till bostadsrätt av åtta hyreshus vid Värnhem. Enligt stämningsansökan hade flera av...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan, 5/2 2009)...
Borättsombildning på Värnhem fall för rätten
I november togs beslut om en av de största bostadsrättsombildningarna i Malmö på senare år, i bostadsrättsföreningen Diamanten 12 vid Värnhem. Enligt stämmoprotokollet fanns majoritet för ombildning.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan)...


NYTT SCHABLONSYSTEM
Kapitalbeskattningen behöver förenklas. Inom ramen för arbetet i Globaliseringsrådet har vi utformat ett system med skattefri omplaceringsrätt utan uppskov.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Svenska Dagbladet)...


RENODLAR FÖR TILLVÄXT OCH STÄRKER DEN FINANSIELLA STÄLLNINGEN
Styrelsen i SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB (publ) ("SBC") har fattat beslut om en ny strategisk inriktning som innebär att bolaget ska fokusera på att...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 4/2 2009)...
SBC ska fokusera på konsultverksamhet
Källa: Pressmeddelande, SBC SBC ska fokusera på konsultverksamhet Styrelsen i SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB (publ) (`SBC`) har fattat beslut om en ny strategisk inriktning som innebär att bolaget ska fokusera på att utveckla...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Fastighetsnytt)...


Karin Olsson: Lyssna inte på mäklarna
Mäklarna ser optimistiskt på framtiden, basunerade flera ledande medier ut i går. Men bostadskrängarnas åsikt i frågan är lika intressant att rapportera om som att påven har en lustig hatt. Ekot, Dagens Industri, TT och Text-tv. Mäklarna spår alltså stigande priser på både bostadsrätter och småhus i vår. Efterfrågan kommer öka och affärerna avslutas snabbare, särskilt i Stockholm.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Expressen, 5/2 2009)...


Mäklarna spår högre bopriser
Höstens finanskris slog hårdare mot försäljningen av bostadsrätter och småhus i Stockholmsområdet än i Göteborgs- och Malmöregionen – men det är också i...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Svenska Dagbladet, 4/2 2009)...

Mäklarna tror på stabilare bostadsmarknad
Flertalet mäklare tror att priserna på både bostadsrätter och småhus ökar under årets första kvartal. Jämfört med Göteborg och Malmö väntas efterfrågan...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 4/2 2009)...

Mäklarna spår ljusare tider
En övervikt av mäklarna bedömer att priserna på bostadsrätter fortsätter ned under det första kvartalet. Konjunkturnedgången har slagit hårt mot Västsverige...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Privata Affärer, 4/2 2009)...

Bostadsoptimism
Bostadspriserna är nu på väg uppåt igen, enligt en pejling bland fastighetsmäklare som SBAB låtit göra. Mest spås priserna på bostadsrätter och småhus bli i Stockholmsregionen. Här föll nämligen priserna kraftigast under hösten.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helsingborgs Dagblad)...

Positivt, men inget nytt prisrally
Det är inte starten på ett nytt prisrally vi ser. Men det är en övervikt bland mäklare som tror att priserna kommer stiga. - Det är ingen återgång till...
Klicka här för att läsa hela artikeln (E24, 4/2 2009)...
Mäklarna spår högre bopriser
Mäklarna tror på något stigande priser under året. Mäklarna tror på något stigande priser på både bostadsrätter och småhus under första kvartalet, enligt bolåneföretaget SBAB:s mäklarbarometer.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Motala & Vadstena Tidning)...

SBAB: MÄKLARNA TROR BOSTADSMARKNADEN BÖRJAR STABLISERAS 1KV
Priserna på bostadsrätter och småhusväntas öka något och försäljningen gå lite snabbare. Optimismen är större i Stockholm än i Göteborg och Malmö.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter, 4/2 2009)...

Räntesänkningen räddade bostadspriserna
Efterfrågan på bostadsrätter väntas vara extra hög i Stor-Stockholm, men även stiga i Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Detta avspeglas också i att man...
Klicka här för att läsa hela artikeln (E24, 4/2 2009)...

Räntorna uppåt igen
Räntorna steg igen och kronan stärktes både mot dollarn och euron. Och nu tror de svenska bostadsmäklarna på stigande villapriser. Kanske är raset för bostadspriserna över. En försiktig optimism anas bland svenska mäklare. Men nu spår de stigande priser på både bostadsrätter och småhus under årets första kvartal. - Det är väldigt mycket Riksbankens räntesänkningar som ligger...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Blekinge Läns Tidning, 4/2 2009)...


Räntor & Valutor: Räntorna steg med stigande börser
De svenska obligationsräntorna handlades upp under onsdagen. Ränteuppgången har samtidigt varit något större i utlandet, vid en jämförelse med nivåerna vid den svenska penningmarknadens stängning under gårdagen.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Affärsvärlden)...


Antalet ombildningar ökar
Förra året ombildades 971 hyreslägenheter till bostadsrätt. Det är inte ens hälften så många som rekordåret 2005, då 2 115 lägenheter ombildades i Göteborg.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Göteborgs-Posten, 5/2 2009)...


7 000 i bostadskön
7000 står i kö för en lägenhet i Kungsbacka. Den akuta kön har aldrig varit så lång och uppgår nu till 1342 personer. Men något större tillskott av nya hyresrätter blir det inte i år. 2009 är ett mellanår.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Hallands Nyheter)...


Ingen större skillnad
I Stigslund sålde Gavlegårdarna höghusen för sju år sedan, och just ingen klagar GÄVLE Hyrorna är höga, annars kom farhågorna inför att få privat hyresvärd i stället för Gavlegårdarna på skam i Stigslund.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Gefle Dagblad)...
Oro bland hyresgästerna
De är också upprörda över bristen på information från Gavlegårdarna Gävle Många av de som bor på Ulvsätersvägen och Norrbågen i Sätra är oroliga efter beskedet att Gavlegårdarna vill sälja hyreshusen de bor i.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Gefle Dagblad)...

Ludvikahem diskuterar fler nybyggen
Bygget på Brända tomten har i princip bara påbörjats när Ludvikahem börjar nosa på fler nybyggen i centrum. Den här gången är det den unga delen av befolkningen som står i fokus.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dalarnas Tidningar)...


Ramunderstaden bygger nytt
Söderköping Till hösten kan bygget av kvarteret Stationsmästaren starta efter många om och men - med kommunala bostadsbolaget Ramunderstaden AB som byggherre.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Norrköpings Tidningar)...


Bostadsrätter för uthyrning
- Vi har valt bostadsrätter istället för andelslägenheter på grund av administrationen. Det säger Håkan Åman, ordförande i LIF när det gäller den nya bebyggelsen i Leksand Strand i Orsandbaden.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dalarnas Tidningar)...


Hus på pålar vid sjön Runn
110 bostäder i flerbostadshus och i småhus planerar det holländska företaget ScanParks vid Runns norra strand. Istället för att fylla upp den låglänta marken föreslår en teknik med hus och däck på pålar. Enligt pressmeddelandet från bolaget kommer det antagligen att bli bostadsrätter och småhus som säljs. Socialdemokraterna föreslog att kommunen aktivt...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dala-Demokraten, 4/2 2009)...


Världsunikt seniorboende planeras i Lidköping
Göteborgsföretaget Bovieran har planer på att bygga ett nytt seniorboende i Lidköping som skall ligga nära till butiker och bra kommunikation. Det rör sig om 48 lägenheter i en ny och världsunik boendeform. Boendeformen Bovieran riktar sig till äldre personer och kombinerar eget boende i bostadsrätt med trygghet, social gemenskap och ökad livskvalitet.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Hällekis Kuriren, 4/2 2009)...
Ny form av seniorboende vill bygga i Lidköping
...och jag tror att det kan finnas intresse tillräckligt i Lidköping också. Boverian byggs upp och säljs som bostadsrätter. Boverian samarbetar med HSB.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Lidköpingsnytt.nu, 30/1 2009)...


Rekordpris på lägenhet på gång
Här ligger lägenheten som betingar ett pris på 3 875 000 kronor. Det som lockar är en uteplats på 40 kvadratmeter som vetter både mot söder och väster.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Västerbottens Folkblad)...Giftig jord lämnades på åkermark
Länsstyrelsens har gjort en åtalsanmälan mot HSB Malmö sedan företaget lagt ut jord som innehåller tungmetalller på åkermark, skriver Trelleborgs Allehanda.
Klicka här för att läsa hela artikeln (ATL, 4/2 2009)...
Dumpning av jord misstänkt miljöbrott
Den 22 januari stoppade HSB-Malmö transporterna. Det var oklart om mottagaranläggningen utanför Trelleborg hade tillstånd att ta emot förorenade jordmassor.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan, 3/2 2009)...
Giftig jord dumpades på åker
Nu riskerar HSB Malmö åtal, skriver Skånska Dagbladet. Bloggar på nätet som länkar till denna artikel. Sockerbruket i Hököpinge ska hysa nya bostäder och en...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter, 3/2 2009)...


Roxnäs kan få 110 nya bostäder
Det holländska företaget Scandinavian Parks Holding AB (ScanParks) är intresserade av att bygga cirka 110 bostäder - småhus och flerbostadshus - i ett område vid Strandvägen nära Roxnäs udde. Bostäderna kommer antagligen att upplåtas med äganderätt och bostadsrätt. - Vi tycker också det är spännande att kunna bebygga området med delvis ny...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dalarnas Tidningar, 4/2 2009)...


Tog ut för hög hyra
En kvinna i Jönköping ska betala tillbaka drygt 2 500 kronor för oskälig hyra, som hon tagit betalt av en man som hyrde hennes bostadsrätt.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio Jönköping)...


Bra bostadsmarknad – för de som har jobb
KARLSKRONA. De låga räntorna gör att många ser sig om efter ett nytt boende. Men samtidigt som mäklarna ser ett stort tryck efter villor och bostadsrätter har köparna svårt att få lån. Enligt Mårten Kindlund på fastighetsbyrån finns...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydöstran, 4/2 2009)...


Ägarlägenheter
Det är få - om ens några - bostadsproblem som löses med ägarlägenheter. Regeringen vill införa en ny boendeform - ägarlägenheter.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Skånska Dagbladet)...


Oklart om lägenheter kan byggas
Efter att kommunala Karlshamnsbostäder hoppat av samarbetet med HSB är det inte säkert att de sista 50 lägenheterna på bryggeritomten blir av.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio Blekinge)...


Interpellation 2008/09:305
Interpellation 2008/09:305 ROT-avdraget av Monica Green (s) till statsrådet Mats Odell (kd) Det så kallade ROT-avdraget så gäller villor.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Riksdagen)...


Höghuset på Söder står klart om ett år
Söder Bygg-Sjögren börjar bygga höghuset på Söder i juni. Beslutet togs nyligen och bedömningen är att läget är optimalt med låga räntor och kostnader. Relaterat Landmärke på Söder.
Det motsvarar på sätt och vis en bostadsrätt men utan dennas månadsavgift. Det är en bra form. – Intresset för att bo på Söder är...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Hallandsposten, 3/2 2009)...Vill anpassa sina egna bostäder
Oavsett om det handlar om villor, hyresrätter eller bostadsrätter vill kunderna så långt det är möjligt sätta en personlig prägel på sin bostad. Vi går mot en trend där kraven på individuellt utformade bostäder ökar. Christina Nyquist, vd för Växjöhem, tror att individuella val kommer även inom allmännyttan.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Smålandsposten, 2/2 2009)...


Hyresrätter för de unga
LYSSNA PÅ UNGDOMAR inte på Mats Odell (KD) och bygg hyresrätter så att ungdomar kan flytta hemifrån. Det var ett av Mona Sahlins budskap i talet i Västerås i lördags.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Västerbottens Folkblad)...


Tidningen Hemma i HSB manar läsarna till upprop om ökat bostadsbyggande
Det säger Kent-Olof Stigh, ordförande för HSB Riksförbund som hoppas på en stor uppslutning på uppropet. I en skrivelse till finansminister Anders Borg och...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 2/2 2009)...


Nya villor och hyresrätter populärt i växande Växjö
Antalet färdigställda egnahem och hyresrätter har i stort sett fördubblats jämfört med 2007 medan antalet färdigställda bostadsrätter minskat väsentligt.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 2/2 2009)...

Borätter blir oftare hyresrätter
Nybyggda bostadsrätter som förvandlas till hyresrätter kan komma att bli allt vanligare. Det tror Erik Hallgren på SBC, en riksorganisation för bostadsrättsföreningar. - Åtminstone så länge det går så här trögt att sälja.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Malmö Lund City)...

Borättsförening hyr ut sina lägenheter
Bostadsrättsföreningar får inte sina lägenheter sålda och tvingas hyra ut dem istället. - Det är inte så lätt att sälja idag. Så vi avvaktar, säger Bo Måbrink, ordförande i bostadsrättsföreningen Solstrålen i Malmö.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Malmö Lund City)...


Bostadsrätter för uthyrning
Vi har valt bostadsrätter istället för andelslägenheter på grund av administrationen. Det säger Håkan Åman, ordförande i LIF när det gäller den nya...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dalarnas Tidningar, 2/2 2009)...


Företagen slåss om köparna
Avgiftsfritt i ett halvår. Återköpsgaranti. Flera bostadsföretag går ut med erbjudanden för att få kunderna att våga köpa ny bostad. Före jul var det stendött. På ett par månader gick försäljningen av nyproducerade bostadsrätter och småhus från rekordnivåer till totalt stillestånd. Varsel efter varsel las.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Göteborgs-Posten, 31/1 2009)...


Bostadsmarknaden har vaknat
Fullt på visningarna, fler bud, snabba avslut och stigande priser. Riksbankens kraftiga räntesänkningar har blåst nytt liv i bostadsmarknaden. Det visar en rundringning bland tio av landets största fastighetsmäklare. Att intresset för att köpa bostadsrätt har ökat rejält sedan Riksbanken närmast halverade räntan till 2,0 procentenheter i början av december märks här.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter, 2/2 2009)...Nedgången fortsätter tror chefekonomer
Mäklarna vädrar morgonluft. Men chefekonomerna på Nordea, SEB och Swedbank spår en fortsatt nedgång på bostadsmarknaden. Nordeas chefekonom Annika Winsth är inte förvånad över ljusningen på bostadsmarknaden. Det innebär främst bostadsrätter i storstäderna. Just nu är storleken på varslen värst i Västsverige, men vi har inte sett slutet på detta ännu.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter, 2/2 2009)...

2008 ett toppår byggande
Av bostäderna är cirka 23 800 hyres-och bostadsrätter samt cirka 16 300 egna hem. – Här finns emellertid en viss osäkerhet kring volymerna eftersom snart 20...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Smålandsposten, 2/2 2009)...Kommentar: Hyresrätten är ett viktigt komplement
Bostaden har varit en garanterad vinstaffär och en sedelpress för ökad konsumtion. Den tiden är förbi, skriver DI:s Hans Bolander. Drömmen om en egen bostad är urstark. Det visar siffrorna som DI presenterar i artikeln här intill. Det är en livsstil som kan vara svårförenad med en bostadsrätt och stora lån. Bostadsrättsföreningen kan sätta käppar i hjulet för andrahandsuthyrning och...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 31/1 2009)...

Få nya hyresrätter under 2008
I förra veckan offentliggjordes statistiken över nybyggda lägenheter i Göteborg år 2008. 2 600 nya bostäder tillkom. Av de var 660 hyresrätter. Väl godkänt, tycker fastighetsnämnden.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Göteborgs Fria Tidning)...


Nya borätter lockade många
Någon finanskris märktes inte av när Egnahemsbolaget premiärvisade sina 57 bostadsrätter i Renströmska villan i Kålltorp på lördagen.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Göteborgs-Posten, 31/1 2009)...


Sju av tio vill bo i villa
Finanskris och sjunkande bostadspriser har inte minskat suget efter en egen bostad. Bara var tionde person föredrar en hyreslägenhet. De flesta, sju av tio, drömmer fortfarande om en villa eller ett radhus. Här visar undersökningen att 29 procent väljer bostadsrätt medan 57 procent vill ha villa eller radhus. I Stockholm är även hyresrätten populär...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 31/1 2009)...


Planerar ett 20-tal lägenheter på Anders Ersgatan
KARLSKOGA: Jörgen Ragnarsson trycker på startknappen för planeringen Lidköpingsbaserade fastighetsägaren Jörgen Ragnarsson trycker nu på startknappen för projektet bostäder på Anders Ersgatan i Karlskoga.
Klicka här för att läsa hela artikeln (NWT)...


Köp en lägenhet - få pengar av regeringen
Allt färre sökte bostadsbidrag i Sverige förra året. En tredjedel av hushållen är tvungna att betala tillbaka pengar då de har fått för mycket i bidrag.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Ment)...

P-platser bromsar miljonaffär
Frågan om p-platser återstår att lösa innan Riksbyggen tar över på Saltö efter Saltöhem. Men de boende är inte överens med Saltöhems rekonstruktör Håkan Jansson. Vi måste bli klara snart, annars kan det bli konkurs, säger han. Enligt Rolf Gustafsson är parterna överens om att alla som köpt bostadsrätt även betalat för en p-plats. – De boendes avsikt är att skapa en samfällighet...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Blekinge Läns Tidning, 31/1 2009)...


Löften om bostäder i Svaleboskogen saknar underlag
Riksbyggen, Familjebostäder och ByggVesta har lämnat in skissförslag. Även Stena ihop med Familjebostäder och Veidekke sökte markanvisning.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Göteborgs-Posten, 2/2 2009)...


Träd som är i vägen fälls
Hyreshusen ägs av HSB och förvaltaren Gunnar Löfgren berättar att trädens rötter ställer till det. - Vi har haft geologer här som gjort en utredning.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Upsala Nya Tidning, 31/1 2009)...


Saltöhems uppgörelse drar ut på tiden
I Karlskrona riskerar uppgörelsen mellan Saltöhem och Riksbyggen att gå i stöpet. Det hävdar Saltöhems rekonstruktör Håkan Jansson. De boende hävdar att de som köpt en bostadsrätt även betalat för en parkeringsplats. Under flera veckor har frågan diskuterats utan att någon...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio Blekinge, 31/1 2009)...


Trygghetsboende närmar sig verklighet
Lägenheterna ska vara bostadsrätter. De ska vara lättillgängliga med tillgång till gemensamhetslokaler, servicevärd och trygghetslarm. Barbro Westerholm menar att många äldre far illa när de går ensamma. - En viktig sak för pensionärsorganisationerna är att arrangera en väntjänst så att de äldre medlemmarna, som inte orkar ta sig ut, får besök i hemmet, säger hon.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sundsvalls Tidning, 31/1 2009)...


Victoria Park: Victoria Park säljer obebyggd vårdfastighet
Pressmeddelande Victoria Park säljer obebyggd vårdfastighet i MalmöVictoria Park AB (publ) som utvecklar ett livsstilsboende vidkalkbrottet i Limhamn, säljer dotterbolaget Victoria ParkVårdfastigheter AB.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Euroinvestor)...
Victoria Park: Victoria Park säljer obebyggd vårdfastighet i Malmö
Pressmeddelande Victoria Park säljer obebyggd vårdfastighet i Malmö Victoria Park AB (publ) som utvecklar ett livsstilsboende vid kalkbrottet i Limhamn, säljer dotterbolaget Victoria Park Vårdfastigheter AB.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Aktietips)...


BYGG: STORT INTRESSE HYRESRÄTTER,SÄNKT TOMTRÄTTSAVGÄLD -NORDIN
Under sista kvartalet 2008 markanvisades en högre del hyresrätter än bostadsrätter. "Jag har träffat representanter för alla de stora byggbolagen och flera...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter, 30/1 2009)...Mäklare lurar bostadsköpare att begå brott
Mäklare lurar hyresgäster. Mäklare uppmanar hyresgäster att fejka byten. Det menar Hyresgästföreningen i Stockholm. Hyreslägenheterna används som delbetalning i ett köp av en bostadsrätt eller villa. Hyreslägenheterna används som delbetalning i ett köp av en bostadsrätt eller villa. Enligt mäklare som talat med Hem & Hyra handlar det om att sänka priset...
Klicka här för att läsa hela artikeln (E24, 30/1 2009)...


Mäklare fejkar bostadsaffärer
... av hyresgäst upp olika mäklarföretag som gratis arrangerar byten och sätter in annonser under rubriken "Hyresrätt bytes mot villa eller bostadsrätt". Hyresrätter används som delbetalning vid massor av bostadsköp trots att det är olagligt. Och många mäklare lär ut hur man gör för att inte åka fast.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Metro, 30/1 2009)...


Byggföretaget JSB har tagit hem flera order
JSB, John Svensson Byggnadsfirma, trotsar den försämrade byggkonjunkturen. Företaget har tagit hem order värda sammanlagt 220 miljoner kronor under januari.
•Byggnation av nya bostadsrätter på Glasbrukstomten i Ronneby till HSB. Ordervärde cirka 40 miljoner kronor.
•Byggnation av nya marklägenheter mellan...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Blekinge Läns Tidning, 29/1 2009)...

Fortsatt högt intresse att bygga i Stockholm
Trots det finansiella läget finns det fortfarande ett stort intresse för att bygga bostäder i Stockholm. Det visar antalet markanvisningar för 2008 där sista kvartalet har det högsta antalet anvisade lägenheter.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Fastighetsvärlden)...


Kvarteret Anna får vänta ännu ett år
I höstas hoppades Göran Olsson på Derome Mark&Bostads AB att företaget skulle begära bygglov för kvarteret Anna till årsskiftet. Nu hoppas han att det blir till nästa vår istället.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Skånska Dagbladet)...


Byggstart i vår för Valhall och Stadsdel Norr
Min bedömning är att vi kör i gång med en första etapp som omfattar 30 bostadsrätter redan i mars eller april. I 5 som två hus med bostadsrätter planeras. Först nu börjar Östersunds kommun ha den planberedskap för nya bostäder som krävs för att Östersunds befolkning ska kunna växa.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Östersunds-Posten, 30/1 2009)...


Baraplaner fördröjs och fördyras
Luften har gått lite ur en. Det här ger bara negativa konsekvenser, säger Peter Hörnlund på Peab.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Lokaltidningen Svedala)...


Östersund hade kunnat växa med 200 personer per år
Trots lång högkonjunktur har det inte byggts en enda ny hyreslägenhet i Östersund under de senaste fem-sex åren.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Östersunds-Posten)...

Varför inte tillträde på en gång?
Information och rådgivning om konsumenträtt eller budget- och skuldrådgivning. Varje måndag i VF kommer Konsumentvägledningen i Umeå att svara på frågor.
Varför inte tillträde på en gång?
Fråga: Vi har tittat på ett hus utanför stan och tänkte vara med på budgivningen. En fundering som vi har är vad som gäller när vi inte får tillträde förrän 15/10 men köpet görs nu?
Svar: Det är säljaren som bestämmer tillträdesdag och även vem som han ska sälja till. Säljaren har också ansvaret för fastigheten fram till tillträdesdagen. Det kan vara en fördel att det är några månader fram till tillträdesdag så att köparen hinner säga upp sin hyreslägenhet eller sälja sin bostadsrätt, så man inte står med dubbla kostnader i flera månader. Köparen betalar inte hela köpeskillingen i förskott. Det vanliga är att man betalar en handpenning vid kontraktsskrivandet och resten betalas på tillträdesdagen. Mäklaren är den som ska informera om vad som gäller både vid budgivning och i övrigt. Gå gärna in på Konsumentverkets hemsida, www.konsumentverket.se, välj Boende. Där hittar ni många viktiga saker som är bra att känna till inför husköpet.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Västerbottens Folkblad)...

Köpa bostadsrätt?
Vad gäller för handpenning?
Diskutera förhandsavtal i forumet
hotpot.se/forum


Ingen protest mot Ön grovjobbet börjar
Ön blir en tuff utmaning. Det blir en stor uppgift för politikerna, många förvaltningar, bolag och byggherrar, säger Staffan Sjöström, projektledare och samordnare.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Västerbottens Folkblad)...


Marknaden bättre i västra Sverige
Bostadsrättspriserna har sjunkit i Malmö sedan halvårsskiftet 2007. Omsättningen i fastighetsmarknaden fortsätter neråt. Men det finns ljus i mörkret för branschen.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Skånska Dagbladet)...


Staten tvingas backa om bankgaranti
Regeringen måste ändra sitt garantiprogram för bankerna eftersom endast Swedbank har tackat ja.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Veckans Affärer)...
Bank: Regeringen lättar på reglerna i garantiprogrammet
Regeringen genomför förändringar i det statliga garantiprogrammet som Riksgälden hanterar. Den tidigare expansionsbegränsningen som bankerna har varit skeptisk emot tas bort.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri)...
Bank: Regeringen lättar på reglerna i garantiprogrammet
Regeringen genomför förändringar i det statligagarantiprogrammet som Riksgälden hanterar. Den tidigareexpansionsbegränsningen som bankerna har varit skeptisk emot tasbort.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Euroinvestor)...

Regeringen beslutar om vissa justeringar i garantiprogrammet
Regeringen har idag beslutat att göra vissa justeringar i förordningen till Riksgälden som reglerar garantiprogrammet.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk)...

Backar om bankgarantin
Regeringen har beslutat om vissa justeringar i förordningen till Riksgälden som reglerar garantiprogrammet för banker och andra institut.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens PS)...

REGERINGEN: JUSTERAR FÖRORDNING I GARANTIPROGRAM FÖR BANKER
... har en betydande utlåning mot säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt för att de ska kunna omfattas av garantiprogrammet.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter, 29/1 2009)...
Regeringen: Justerar förordning i garantiprogram för banker
Regeringen har beslutat om vissa justeringar i förordningen till Riksgälden som reglerar garantiprogrammet för banker och andra institut.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Privata Affärer)...

Regeringen lättar på bankgarantin
Regeringen har beslutat om vissa justeringar i förordningen till Riksgälden som reglerar garantiprogrammet för banker och andra institut.
Klicka här för att läsa hela artikeln (E24)...
Regeringen lättar på kraven för bankgarantin
Regeringen har beslutat om vissa justeringar i förordningen till Riksgälden som reglerar garantiprogrammet för banker och andra institut.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Affärsvärlden)...Svenskt näringsliv välkomnar rotavdraget
Rotavdrag är en skattereduktion för privatpersoner och omfattar reparation och underhåll eller om- och tillbyggnad av småhus eller bostadsrätter. Halland Byggbranschen i Halland är hårt drabbad av lågkonjunkturen och det nyligen införda rotavdraget kan enligt Svenskt näringsliv lindra krisen.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Hallandsposten, 3/1 2009)...


Hyresgästföreningen kräver rätt till rot-avdrag
GÄLLIVARE. Regeringens krispaket på 8,3 miljarder, som bland annat innehåller rot-avdrag, faller inte alla på läppen. Hyresgästerna känner sig besvikna och förbigångna.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Norrländska Socialdemokraten)...Sförslag sopar bort bransch
Socialdemokraternas förslag att stänga till hemtjänstbranschen är oerhört stötande. De tänker på fullt allvar försvåra för vanliga människor och samtidigt slå ut nya jobb som tillkommit i den vita sektorn, skriver Per Bill och Lennart Hedquist. Det innebär att den som vill genomföra reparationer, ombyggnader, tillbyggnader och underhåll av ett småhus eller en bostadsrätt får en skattereduktion med...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Upsala Nya Tidning, 31/12 2008)...

Handikapp kan ge dig bidrag till ombyggnad
SUNDSVALL. Om du har ett handikapp som gör att det är svårt för dig att klara av att bo hemma finns det bostadsanpassningsbidrag att söka.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sundsvalls Tidning)...

Nyheter som påverkar din ekonomi
Skatterna Sänkt inkomstskatt Månadsinkomst Lägre skatt/mån 14 000 kr 200 kr 16 000 kr 220 kr 18 000 kr 240 kr 20 000 kr 260 kr 22 000 kr 280 kr 24 000 kr 300 kr 25 000 kr 320 kr 30 000 kr 640 kr 40 000 kr 980 kr 50 000 kr 1 110 kr...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Expressen)...

Fria Ord: HSB är inte hutlöst dyrt
HSB är inte hutlöst dyrt Svar till Pomperiossa angående HSB:s kostnader: Först och främst en fråga: Vilken roll tror Pomperipossa att HSB har i samhället?
Klicka här för att läsa hela artikeln (Eskilstuna-Kuriren)...


Brittsand kan få holländsk ägare
En holländsk företagare är intresserad av att köpa Brittsandsområdet.- Han kommer hit i slutet av januari för diskussioner. Jag vet vad han vill göra av Brittsand och det ser bra ut. Han har en bra affärsidé. De skulle säljas som bostadsrätter. Mitt i området skulle det byggas en sanitetsanläggning med alla moderniteter. Men planerna sprack av ekonomiska skäl.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dalarnas Tidningar, 9/1 2009)...

Ta kontroll över din ekonomi
Från och med årsskiftet kan du göra ROT-avdrag för halva arbetskostnaden för renovering av villa, småhus, fritidshus och bostadsrätter, på högst 100 000 kr...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Privata Affärer, 8/1 2009)...

Så hyr du ut i andra hand
För bostadsrätt och hyreslägenhet gäller också avdraget på 12 000 kr. Dessutom får du dra av för hyran eller avgiften till föreningen.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Privata Affärer, 8/1 2009)...


Högeralliansen driver misslyckad bostadspolitik
Moderaternas Katarina Brännström med flera frågar i GA vad oppositionen vill med bostadspolitiken.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helagotland)...

En bostadspolitik på undantag?
När Hyresgästföreningen skickar ut en enkät till de politiska partierna för att pejla läget i bostadspolitiken, är det få som svarar.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Karlskoga-Kuriren)...

14-våningshus byggs i Hässleholm
Bostadsföretaget Blocket vill bygga ett höghus på minst 14 våningar i Hässleholm.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Norra Skåne)...
Fjortonvåningshus i Hässleholm
HÄSSLEHOLM. Bostadsföretaget Blocket vill bygga ett 14-våningshus i centrala Hässleholm. Längst upp blir det en restaurang eller en samlingssal. I övrigt blir det upp till 52 lägenheter.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helsingborgs Dagblad)...

Oppositionsråd vill integrera mera
LANDSKRONA. Oppositionsrådet vill lägga ner stridsyxan när det gäller kriminaliteten. För att komma till rätta med segregationen föreslår han ett halvprivat bostadsutvecklingsbolag. Motåtgärder är för Niklas Karlsson bättre utbildning, blandade boendeformer: fler hyresrätter till byarna och väster, fler bostadsrätter i centrum.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helsingborgs Dagblad, 7/1 2009)...

Magnetfält driver Eslövspar ur lägenheten
Torkel och Marie Malmborg mådde dåligt i sin nya bostadsrätt på Rönneberga i Eslöv, gäster på besök fick snabbt ont i huvudet och när yngste sonen kräktes blod efter att ha övernattat fick paret nog.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Skånska Dagbladet)...

Rosengård – vad hände och varför?
När ”blandade” områden ska skapas betyder det bostadsrätter eller dyrare lägenheter i fattiga områden, aldrig billiga hyresrätter i villa- eller...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Offensiv, 8/1 2009)...

Det duger inte att blunda längre
Inför julen skrev Hyresgästföreningens Alf Gillberg att Fastighetsägarnas önskan om en fungerande hyresmarknad skulle tvinga den fiktive personen Nisse från sin lägenhet. Detta är förstås inte sant.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Borås Tidning)...

Chatt med Ilmar Reepalu
Frågorna haglade in när kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s) chattade om Malmös framtid. RT: Har man i beräkningar att vidta nya åtgärder så att uppropet i Rosengård inte blommar ut igen?
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan)...


Samarbete om hemlösa i Östersund fungerar bra
För att minska hemlösheten har kommunen ett avtal om samarbete med bostadsbolagen. Och samarbetet verkar fungera. Förutom möjligheten till boendestöd finns 50 bostadsrätter som kommunen hyr ut till dem som inte kan få egen bostad, och det nya boendet för personer med...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Östersunds-Posten, 7/1 2009)...

Lokala villkor för socialbidrag utreds `Det behövs en mjukare syn för dem som faller
Halmstad. Till våren mister 150-230 halmstadsbor sin sjukförsäkring. En del av dem kommer att tvingas vända sig till kommunen och ansöka om ekonomiskt stöd. Men innan de får några pengar måste de sälja villan och bilen samt tömma sina bankkonton.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Hallandsposten)...

Farligaste arbetsplatserna i länet utsedda
Vikbolands Taxi AB och Riksbyggen Förvaltningsregion Öst är två av de farligaste arbetsplatserna i länet. Det visar en kartläggning från Arbetsmiljöverket...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Norrköpings Tidningar, 6/1 2009)...

Riksbygggen tar nya grepp för att få igång affärerna
FALKENBERG. I den finansiella krisens tid tar bostadssäljarna nya grepp: Den som inte får sin tidigare villa eller lägenhet såld kan häva köpeavtalet...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Hallands Nyheter)...

Räkna med fortsatt prisras
Enligt experter kommer bopriserna att falla med 10-15 procent under 2009.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Veckans Affärer)...

Bostadspriserna spås falla 2009
Experterna är eniga. Trots räntesänkningar fortsätter bostadspriserna falla under 2009. Arbetslösheten avgör om nedgången hamnar kring 10 eller 20 procent. Köpte du bostad i slutet av 2007?
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter)...

Bostadspriserna fortsätter sjunka
Bostadspriserna väntas fortsätta falla under 2009. Nedgången kan variera mellan 10 och 20 procent beroende på arbetslösheten.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens PS)...

Sjunkande bopriser 2009
Priserna på bostadsrätter och villor kommer att fortsätta att sjunka under 2009.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Privata Affärer)...

Så mycket faller bopriserna 2009
Enligt en enig expertkår fortsätter bostadspriserna att falla under 2009. Detta trots att Riksbanken redan sänkt räntan rejält och att den spås sänkas ytterligare i februari. Det skriver DN Ekonomi idag.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Affärsvärlden)...

Mäklare: `Vi tror på framtiden`
2008 startade bra, men avslutades något sämre. Nu tror mäklarna i Motala och Vadstena på ett något ljusare 2009. - Marknaden kommer att stabilisera sig på en ganska hög nivå, säger Lars Bjerlöw.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Motala & Vadstena Tidning)...

Bloggat om artikeln
Mellan november 2007 och november 2008 föll priset på villor med 5 procent i riket medan priset på bostadsrätter dalade med 11 procent i landet...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter, 5/1 2009)...

JK-nej till kameraövervakning
Ingrid Wikström är vicevärd för Bostadsrättsföreningen Körfältet Centrum och anställd av HSB Jämtland som förvaltar bostadsrättsföreningen som omfattar 113...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Östersunds-Posten, 5/1 2009)...

Jonas från Forshaga fick filmpris i Chicago
Spelar cynisk fastighetsägare i Lösningen Forshagabördige skådespelaren Jonas Larsson fick pris som bäste skådespelare vid en filmfestival i Chicago, för sin insats i kortfilmen Lösningen.
Klicka här för att läsa hela artikeln (NWT)...

100 nya bostäder skissas i Hyllinge
Upplåtelseformen äganderätt eller bostadsrätt och det är inte uteslutet med hyresrätter om det finns intresse för det, säger Johan Mogensen. Det är i Hyllinge det händer. Nu dammar golfbanans ägare av de gamla planerna på att bygga ett bostadsområde bredvid Parkbyn. HYLLINGE.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helsingborgs Dagblad, 4/1 2009)...Avtal klart för 100 nya lägenheter
HÖGANÄS. Bostadsprojektet vid Sundstorget kan nu ta ett kliv framåt. Avtalet med NCC är klart. Om de inblandade får som de vill sätts spaden i jorden i början av 2010. Det hela gäller nu totalt cirka 100 lägenheter där en fjärdedel ska bli hyreslägenheter och resten bostadsrätter. Det kommer även att bli plats för...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helsingborgs Dagblad, 4/1 2009)...

Ångrar inte flytten till ön
Innan de lämnade Sandviken för gott köpte de en bostadsrätt i Visby. - Det blir verkligen annorlunda när man bor här. Man tar till sig Gotland på ett nytt...
Klicka här för att läsa hela artikeln (helagotland.se, 3/1 2009)...

Invandrare förpassas till förorten
...exempel på system som utformats just för att utestänga eller styra svaga grupper på bostadsmarknaden, och det gäller även vid köp av bostadsrätter.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sundsvalls Tidning, 3/1 2009)...


Självklarhet med tryggt seniorboende
Äldreboendedelegationen lade nyligen fram sin proposition till riksdagen om bland annat vad de kallar mellanboendeformer - mellan eget (kvar)boende och anvisat särskilt (institutions)boende. Det hade varit mer framsynt att också anvisa förslag till hur de latenta reavinsterna från de alltför stora villor och bostadsrätter, som många seniorer i...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dalarnas Tidningar, 3/1 2009)...

Ett hopp för Sverige?
En svagare krona och lågkonjunktur får oss att stanna på hemmaplan under 2009 tror både ekonomiska bedömare och resebolagen. Ibland handlar vi rationellt, ibland av tvång. Relaterat I kristider väljer svenskarna att semestra på hemmaplan. Snarare har många i den gruppen dragit på sig stora lån för villor eller bostadsrätter. Inte så konstigt då om fler grupper än de lågavlönade drar sig för...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Örnsköldsviks Allehanda, 2/1 2009)...
Ett hopp för Sverige?
En svagare krona och lågkonjunktur får oss att stanna på hemmaplan under 2009 tror både ekonomiska bedömare och resebolagen. Ibland handlar vi rationellt, ibland av tvång.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Värmlands Folkblad)...


HBK:s arenapartner på väg att gå i konkurs
För knappt två år sedan presenterade Nordicum en plan för att bygga en ny fotbollsarena i Halmstad för 400 miljoner kronor. Nu riskerar fastighetsbolaget att gå i konkurs.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Hallandsposten)...


Allt fler mäklare får varningar
Antalet varnade fastighetsmäklare ökade med 71 procent under förra året. `I en högkonjunktur går affärerna fortare`, säger Lars Kilander, vd för Mäklarsamfundet. Dagens Industri kan i dag avslöja en lavinartad ökning av mäklare som varnats. Återgångsklausuler skrivs in i köpekontrakten för att köparna i efterhand ska ha möjlighet att besiktiga ett hus eller en bostadsrätt och häva köpet om...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 2/1 2009)...
Hyresrätt kan bli vinnare i kris
Kanske ger den ekonomiska krisen hyresrättsproduktionen ny luft under vingarna. Det hoppas Per Anders Hedkvist, vd för Stockholms bostadsförmedling. Drygt 250.000 personer betalar för att stå i bostadskön. Man flyttar inte ifrån en hyresrätt till bostadsrätt eller villa. Också detta ger färre lägenheter att förmedla. Situationen kan dock förändras snart.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Nyheter, 4/1 2009)...


Framtidsforskare föreslår en satsning på boendestaden
Vid ett föredrag på HSB Landskronas 75-årsjubileum nyligen presenterade Kairos Future sju scenarier för vilken sorts stad Landskrona kan satsa på att bli.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Helsingborgs Dagblad, 2/1 2009)...

Köpläge tidigast i höst
Att köpa sin bostad har varit en strålande affär. Men en ökande arbetslöshet gör att prisfallet för bostadsrätter och småhus fortsätter under åtminstone första halvan av 2009.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Veckans Affärer)...

Klartecken för Söderkajbygget
Vi är väldigt lyckliga och glada i vår firma och HSB också naturligtvis. Det är inte samma tider som för ett år sedan. Det har talats mycket om kris under...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio, 1/1 2009)...


Fritt ur hjärtat: Större köpkraft i Katrineholm än i Stockholm
Större köpkraft i Katrineholm än i Stockholm Vi matas dagligen med eländes elände, finanskris, varsel med mera från massmedia, även under högkonjunktur mestadels med negativa rapporter. För få positiva rapporter når oss via massmedia.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Katrineholms-Kuriren)...


Ett steg närmare bostadsrätter
På onsdag tas ytterligare ett steg i det planerade byggprojektet på Glasbrukstomten i Ronneby. Avtalet för en försäljning och en exploatering tas då upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Hon tror starkt på bostadsrätter på Glasbrukstomten. – Glasbrukstomten tillhör kategorin svåråtkomliga tomter. Det är sällan vi får chansen att uppföra...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydöstran, 2/1 2009)...

Brevbärarna skriver brev om missförhållanden
De flesta i flerfamiljshus som till stor del ägs av HSB, fortsätter han. Huvudskyddsombuden anser att postutdelning genom brevinkast i lägenhetsdörren är...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Nerikes Allehanda, 1/1 2009)...

Hälleforsnäs bruk fick nytt liv under 2008
Hälleforsnäs livsgnista tändes på nytt i bruksområdet och insamlingen till Världens barn slog stor- rekord, samtidigt som finanskrisen lämnar ringar på vattnet även här. 2008 har varit ett händelserikt år för Flens kommun.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Katrineholms-Kuriren)...

Årskrönika: Krisens vinnare är fler än man tror
Året som gått har varit nattsvart på många sätt. Men för många öppnar sig nya möjligheter när krisen bekämpas. Här är några av krisårets vinnare och förlorare. Vinnarna är fler än vad man kan tro efter ett så här eländigt år. Det innebär att om en villa eller bostadsrätt exempelvis har två ägare är avdragsmöjligheten 200 000 kronor. Skattereduktionen är 50 procent av...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 30/12 2008)...


Sista chansen att sänka årets skatt
STÄDA BORT SKATTEN. Har du köpt städning och andra hushållsnära tjänster under året är det dags att rapportera det. Du kan sänka din skatt med upp till 50?000 kronor!
Klicka här för att läsa hela artikeln (Aftonbladet)...

Frölunda torg växer
Byggkranarna svänger över Frölunda torg. Fler p-platser och butiker är på gång. Nya lägenheter byggs så fort tillräckligt många skriver avtal. Frölunda torg håller ställningen som Göteborgsregionens mest besökta köpcentrum. Trots att marknaden för bostadsrätter nästan tvärdog i höstas räknar Skanska med att byggstarta det första Cityhuset i vår. - Intresset har ökat igen sedan...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Göteborgs-Posten, 30/12 2008)...

Bankerna måste ”back to basics”
–Om värdet sjunker blir folk tvungna att bo kvar i sina fastigheter eller bostadsrätter och betala de lån man förbundit sig till. Pengaplacering Det ökande intresset för private banking är till stor del ett resultat av kollapsen på kapitalmarknaden.
Klicka här för att läsa hela artikeln (E24, 29/12 2008)...

Tvist om gamla fängelset slutade med förlikning
Hovrätten har satt punkt för en segsliten tvist som uppkom då Västerås gamla fängelse byggdes om till bostadsrätter åren 2000-2002.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Vestmanlands Läns Tidning, 29/12 2008)...


Kd står för ekonomisk naivitet
Redan i januari 2007 kritiserades regering för att ta bort fastighetsskatten: ”Ett dumt förslag som bara för den alltför stora prisbubblan på bostadsrätter...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Västerbottens Folkblad, 29/12 2008)...

Veidekke Bostad inför garanti mot dubbla boendekostnader
Veidekke Bostad AB kommer att erbjuda dubbeltboende - försäkring i sina avtal från den 1 januari 2009. Försäkringen gäller för den som säljer en äganderätt eller en bostadsrätt och ingår i de förhandsavtal och upplåtelseavtal som upprättas och skrivs på under...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 29/12 2008)...

Svårt att få socialbidrag
Mer än tjugo procent av dom som söker socialbidrag får inte något bidrag. Den senaste tiden har ansökningarna om att få socialbidrag ökat i många av länets kommuner, men det är inte självklart att den som söker verkligen får bidrag.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio Jönköping)...

Regnbågen blir nytt anpassat boende
...funktionella lokaler, en bättre utomhusmiljö och det blir lättare att expandera med hyresrätter runt om kring i stället för villor eller bostadsrätter.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Nerikes Allehanda, 29/12 2008)...

Lyxlägenhet svårsåld
Efter ett år är fortfarande den största och dyraste lägenheten osåld i de nya husen på Svedbergska tomten i Kungsbacka. Prislappen är satt till hela 4,5 miljoner kronor, och till det kommer en månadsavgift på 8 300 kronor. De båda sexvåningshusen var klara för inflyttning för drygt ett år sen, och då var alla bostadsrätter utom tre sålda. Två såldes kort därefter medan den...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio, 29/12 2008)...

Planer för Angereds centrum förhalas
Planeringen av Angereds c entrum har hejdats. Vården har svårt att bestämma var det nya närsjukhuset ska placeras. Nya kvarter med bostadsrätter planeras på dagens parkering utmed spårvägen, fem bostadsbolag har fått markanvisning av kommunen. Men om närsjukhuset väljer...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Göteborgs-Posten, 29/12 2008)...

Bostadsmarknaden står vid ett vägskäl
Det mesta tyder på fallande bopriser under nästa år, bland annat pådrivet av en hårdare attityd från bankerna när det gäller utlåning. Men det är ingen entydig bild. En färsk undersökning bland Fastighetsbyråns mäklare visar att drygt hälften tror på oförändrade priser på både villor och bostadsrätter under 2009...
Klicka här för att läsa hela artikeln (E24, 29/12 2008)...


Ny lag ger brist på certifierade energiexperter: Mäklarhuset ...
Och till årsskiftet ska runt 300 000 specialbyggnader, hyres- och bostadsrätter ha sin energideklaration färdig. Men hittills har bara runt 15 procent...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 29/12 2008)...

Få har energideklarerat fastigheter
Den 31 december var sista dagen för fastighetsägare att energideklarera till exempel bostadsrätter och hyresrätter. Men det är väldigt få som har deklarerat sina fastigheter så här långt.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sveriges Radio Värmland)...

Få lämnade energideklaration i tid
Få Sörmländska fastighetsägare har lämnat in energideklarationer till Boverket. I Nyköping har knappt en femtedel gjort läxan i tid till årsskiftet. I Trosa och Gnesta är andelen ännu lägre. Där har mindre än en tiondel lämnat in deklarationen.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Södermanlands Nyheter)...


Märkligheter kring Saltöhems affärer
Under Saltöhems turbulenta höst har BLT kunnat avslöja en rad märkligheter. Lägenheter har sålts olagligt och det finns ett hemligt avtal mellan bolaget och den skandalomsusade projektledaren Bengt-Olof Rydell.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Blekinge Läns Tidning)...

Saltöhems uppgång och fall
136 exklusiva bostadsrätter med havsutsikt skulle byggas. Lyckliga köpare skulle få ett attraktivt boende och gruppen skulle göra en god affär. Ägartrion förlorar nästan 27 miljoner kronor i skandalen Allt pekade på succé för Saltöhem. Det blev tvärtom. Just nu skrivs bolagets sista kapitel. Splittrad.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Blekinge Läns Tidning, 28/12 2008)...


Michaelsen presenterar campingförslag
KRISTINEHAMN: Delar på finansieringen Riskkapitalbolaget Huvudkontoret AB har lagt fram ett förslag till kommunen på hur en camping vid Presteruds herrgård skulle kunna bli verklighet.
Klicka här för att läsa hela artikeln (NWT)...


Norra kajen väcker åsikter hos många
HSB vill ha en mix av bostäder i området och polisen i Sundsvall vill se en tydlig avgränsning mellan offentlig och privat mark.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagbladet, 29/12 2008)...


Fogden möter både vrede och tacksamhet
Allmän Är fogden en hjärtlös utsugare som tar det sista folk har eller tvärtom en hjälpande hand till människor i kris? Kronoinspektör Camilla Granström ser sig som det senare. För många är det värsta som kan hända samtidigt det bästa.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Värmlands Folkblad)...

Bostadsåret 2008: när pyspunkan blev till tvärnit
Finanskris, dramatiskt höjda bostadsräntor och stor änglighet bland både köpare och säljare präglade bostadsmarknaden under 2008. Priserna i parantes visar pris per kvadratmeter på marknaden för bostadsrätter samt genomsnittspriserna för villor under november 2008.
Klicka här för att läsa hela artikeln (E24, 27/12 2008)...

Dagens ros
Och så önskar vi er alla en god jul och gott nytt år. ... till Mitthems kvartersvärdar i Skönsberg som sköter vårt boende så bra samt till Riksbyggen för de ...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagbladet, 27/12 2008)...

Fortsätter driva Tott hotell
ÅRE. Stureplansgruppen satsar långsiktigt i Åre och fotsäter att driva anrika Tott Hotell i Åre. Nyligen har ett tioårigt hyresavtal tecknats med fastighetsägaren Tott Resorts AB.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Östersunds-Posten)...

Här är dyraste villan i Sjuhärad
5,4 miljoner kronor - så mycket kostade den dyraste villan i Sjuhärad 2008. LäS MER De lite dyrare objekten är de som varit lättast att avsluta i år, säger Bengt Bergqvist på Mäklarhuset i Borås.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Borås Tidning)...

Så gick det till i Söderköping
Fakta 12 Ny vd, nämligen Torbjörn Ohlsson, utses för Ramunderstaden, Söderköpings kommunala fastighetsbolag. Han ska tillträda sin tjänst 4 april.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Folkbladet)...

Barnfamiljshus - satsning fortsätter
Satsningen på speciella marklägenheter för barnfamiljer kommer att fortsätta i Surahammar.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Vestmanlands Läns Tidning)...

Få hyresrätter byggdes i år – men intresset väntas öka
Bostadsbyggandet i Lund har mer än halverats på två år. Endast en dryg tredjedel av bostäderna som byggdes under 2008 är hyresrätter. Och det kan bli ännu färre. För två år sedan byggdes 1030 bostäder. I år färdigställs 488 bostäder. Dessutom kan några planerade bostadsrätter i slutänden omvandlas till hyresrätter. – Vi upplever att byggherrar återigen börjar visa intresse och har...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan, 27/12 2008)...

S:t Lars-planen kan ge 200 nya bostäder
Kungsleden AB kunde slutföra affären med Riksbyggen och öka sitt resultat med 100 miljoner kronor. LUND. Thomas Erséus är Kungsledens vd och var en nöjd man...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan, 23/12 2008)...
S:t Lars-planen värdefull julklapp
Kungsleden AB kunde slutföra affären med Riksbyggen och öka sitt resultat med 100 miljoner kronor. LUND. Thomas Erséus är Kungsledens vd och var en nöjd man ...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sydsvenskan, 23/12 2008)...

Konflikt mellan regeringens arbetslinje och bostadspolitik
SUNDSVALL. Vi kan konstatera att hyresrätten fyller en mycket viktig roll för välfärden i samhället. I kristider som nu blir vi påminda om hur viktigt det är med trygga och varaktiga bostäder.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sundsvalls Tidning)...

Brist på hyresrätter hinder på arbetsmarknaden
I finanskrisens spår ökar kraven på att människor ska flytta dit jobben finns. Men det finns ett avgörande hinder för detta. Den svenska bostadsmarknaden lämnar inget utrymme för sådan flexibilitet.
Artikel borttagen


Heta stolen: Bolander svarar på frågor om privatekonomi
Fråga: vi sålde vår bostadsrätt i september och hyr nu istället. Nu är frågan hur vi ska investera om man ser på 2-3 års sikt.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Dagens Industri, 23/12 2008)...


Mäklare tror på oförändrade bopriser
Drygt hälften av Fastighetsbyråns mäklare tror att priserna på villor komma att ligga på samma nivå om ett år som i dag. 35 procent av dem räknar med att villapriserna faller medan nio procent tror på prisuppgångar.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Sundsvalls Tidning)...
"Rabatt" på upp till en miljon kronor
Det begärda priset har sänkts för vart sjätte av de drygt 230 objekt som ligger ute på den gotländska fastighetsmarknaden just nu. Prissänkningarna ligger oftast mellan 10 och 20 procent, men uppgår i extremfall till 25 procent. Var tionde salubjuden bostadsrätt har prissänkts i förhållande till det först angivna försäljningspriset. Många bostadsrätter har varit salubjudna under...
Klicka här för att läsa hela artikeln (helagotland.se, 23/12 2008)...


Brf vann strid om tomträtt
Brf Masthugget vägrade betala tio miljoner i markhyra till kommunen. Hovrätten sänkte till tre miljoner. För de boende innebär det i snitt 500 kronor lägre månadskostnad. Sveriges största bostadsrättsförening har 1 014 bostadsrätter plus några hyreslägenheter, studentlägenheter och lokaler i Masthugget.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Göteborgs-Posten, 26/12 2008)...Svenska Bostäder rekordsatsar på underhåll
En stor del av Svenska Bostäders vinster från försäljningar av fastigheter kommer att öronmärkas till upprustning och underhåll. Det handlar om 600 miljoner kronor av Svenska Bostäder reavinster från i år.
Klicka här för att läsa hela artikeln (Aktuella Byggen)...


Kungsleden slutför försäljning med Riksbyggen och höjer prognosen
Fastighetsbolaget Kungsleden AB (publ) kommunicerade den 15 maj 2006 en försäljning av del av fastigheten Lund Klostergården för 100 Mkr. Affären har varit...
Klicka här för att läsa hela artikeln (Newsdesk, 23/12 2008)...Tipsa en vän

FORUM

Vad fungerar bra/dåligt i din förening?

Om du har några synpunkter om din brf, om din bostadsorganisation (HSB, Riksbyggen, SBC) eller frågor om att bo i bostadsrätt, dela gärna med dig av dessa genom att klicka här!
Senaste inlägg
(rss-reader för Google Chrome)