VARNING VARNING VARNING !!!

Den fasta abonnemangsavgiften

Följande har inte riktigt med bredband att göra, men eftersom jag skrivit om IP-telefoni på mina bredbandssidor, så finns det ändå en viss koppling.

Jag blev just uppringd av min tele-leverantör, Optimal Telecom. De undrade om jag ville tjäna 72 kronor om året genom att låta dem fakturera mig den fasta avgiften (357 kr per kvartal) för min telefon (som annars faktureras av Telia, som tar 375 kr/kvartal).

Jag frågade om det fanns någon hake med erbjudandet, men fick ett klart och tydligt svar att så ej var fallet. Jag hade inget att förlora på att göra detta byte och det fanns ingen hake, påstods det.
Men efter att jag givit dem godkännande att överlåta Telias fakturering på Optimal Telecom så blev jag tillfrågad om jag ville teckna abonnemanget på 12 eller 24 månader... ???
Jag frågade vad hon menade med detta. Jag fick ett svar jag inte förstod, så jag ställde en rak och konkret fråga enligt följande;
"Menar du att om jag ska överlåta på er att fakturera den fasta abonnemangs-avgiften så måste jag teckna ett nytt abonnemang (binda upp mig) på ytterligare minst 12 månader (trots att jag bara fortsatte med exakt samma abonnemang som tidigare)?"
Hennes svar var;
Ja, så är det alltid. Om du tecknar abonnemang hos Telia eller Tele2 så måste du binda upp dig på en viss tid.
Jag förklarade för henne att det inte alls var på detta viset. Jag räknade upp ett antal abonnemang där man alls inte behöver binda upp sig, och förklarade efter detta att jag inte var intresserad.

Kontentan av detta är...

Bind inte upp dig, och låt dig inte luras av fula försäljningstrick som det jag beskriver här!
Inte ens om det följer med ett erbjudande om att du får x kronor i samtalspott för ditt telefonabonnemang.
Du ska alltid vara fri att byta i princip när som helst, men om du ändå binder upp dig (då aldrig längre än 12 månader, oavsett omständigheterna) måste du vara mycket, mycket säker på att du gör rätt (och tyvärr kan du aldrig vara säker på detta).

Precis som med bredband har leverantören en helt annan press på sig att ta väl hand om sina kunder om det inte finns någon bindningstid (vissa leverantörer byter namn på bindningstiden till uppsägningstid för att förvilla). En bra leverantör behöver därför inte förlita sig till någon bindningstid. Det ligger i leverantörens intresse att binda upp dig så mycket som möjligt (med olika krångliga och svåröverblickbara kombinationserbjudanden som oftast är omöjliga att jämföra mellan olika leverantörer) under så lång period som möjligt, men det ligger inte i ditt intresse !

Ju fler som inte binder upp sig, desto förmånligare avtal kommer kunderna att kunna få (tvärtemot vad leverantörerna försöker ge intryck av)! Detta eftersom leverantörerna då tvingas att konkurrera med kvalitet och bra priser, i stället för att låsa upp dig till olika alternativ där förmånliga erbjudanden emellanåt haglar ner från olika håll (inte minst för telemarknaden där det finns en hel del konkurrens idag).
Dec. 2004

Ännu en varning

När jag ändå är inne på varningar så kan jag utfärda en varning för något helt "off-topic"; nämligen webbsajten www.vagvarket.se.

Jag vet inte vem denna obskyra engelskspråkiga sajt riktar sig till, men det är i alla fall inte en sajt tillhörande vägverket (det är nog en del som ramlar in på denna webbsida nu i samband med den irriterande skattehöjningen), även om det tycks ha något med bilar att göra.

Om du gör som jag och går in på sajten av misstag så var beredd på en ström av popup-meddelanden och dialogrutor för att installera något program ("virus-free"). Som i alla andra liknande situationer ska du naturligtvis inte tillåta någon installation. Om du inte får virus så får du garanterat andra problem. Det är bara att stänga ner dialogrutorna och snabbt stänga ner webbsidan med alla tillhörande pop-up:s.

Och en liten varning för vägverket får du också. Se till att betala i tid. Påminnelseavgiften startar från 100 kr och stiger sedan beroende på hur mycket skatt du betalar för din bil. Dvs man följer inte inkassolagen (där påminnelsavgiften f.n. ligger på 50 kr)
Jan. 2005

Tipsa en vän

FORUM

Vad fungerar bra/dåligt i din förening?

Om du har några synpunkter om din brf, om din bostadsorganisation (HSB, SBC, Riksbyggen) eller frågor om att bo i bostadsrätt, dela gärna med dig av dessa genom att klicka här!
Sedan finns det även en enklare gästbok.
Sajtkarta
Bredband / ADSL - Sanningen om Sveriges internetleverantörer !