Bilder från tiggarnas kåkstad i Malmö 2015-03-21

EU-migranternas läger vid Industrigatan-Nobelvägen i Malmö växer hela tiden. Här kommer några bilder från 2015-03-21 vid ingången till den av tiggarna ockuperade ödetomt som nu omvandlats till en ren och skär kåkstad.
EU-migranter, läger Malmö Industrigatan-NobelvägenDet finns ett stort antal av butikers kundvagnar inne i lägret samt hela tiden på väg in och ut med last av olika saker. Kan vara värt att tänka på nästa gång du använder en kundvagn. Du vet inte om den är ”reclaimed” av någon butik och vad som i så fall varit i den kundvagn där du lägger dina livsmedel. Kanske organisationen Reclaim the streets kan bilda en filial; ”Reclaim our shopping carts”? Eller ”Reclaim our city”?

EU-migranter, läger Malmö Industrigatan-NobelvägenHär inträffade en lite rolig händelse sekunderna innan bilden togs. Det var en tiggare med krycka som helt plötsligt inte behövde någon krycka för att stödja sig längre. Han började springa i full galopp, mitt framför allas våra ögon, som en kärnfrisk 20-åring in i lägret (han kanske inte ville vara med i bild?).

EU-migranter, läger Malmö Industrigatan-NobelvägenTrafiken med varierande fordon in och ut ur lägret är konstant. Kåkstaden håller på att bli storstad (eller ”stor kåkstad”?).

EU-migranter, läger Malmö Industrigatan-NobelvägenDet står ett 30-tal fordon inne i tiggarnas läger, de flesta utlandsregistrerade, men flera svenskskyltade bilar. Om någon betalar p-avgift på det avgiftsbelagda området framgår inte. Många av tiggarnas bilar är exklusiva som synes på bilderna här (även om det inte är de lyxigaste mercedsbilarna som man kunde se zigenarna köra runt med förr i tiden). Bland personbilarna finns inte en enda ”rishög”. När det emellertid gäller husvagnarna så är inte alla i toppskick. Några av dessa husvagnar undrar man hur de lyckades dra med sig ända från Rumänien. För att travestera Kjell Olof Feldts berömda mening; Husvagnarna är ett jävla skit, men nu har vi baxat dem ända hit.

EU-migranter, läger Malmö Industrigatan-NobelvägenDet är lördag eftermiddag så det är kanske anledningen till att det var ovanligt många tiggare på området. I bakgrunden kan man skymta några av de största villorna på den ockuperade marken. Rikemansvillorna på området imponerar men det man som boende kanske saknar här är havsutsikt. Fast med tanke på hur snabbt det går med höjningen av havsnivåerna så lär tiggarna få denna havsutsikt innan de frivilligt flyttar därifrån.

EU-migranter, läger i Malmö vid Industrigatan-Nobelvägen. Klicka här för en större bildEn strid ström av lastpallar går oavbrutet in i lägret. Var de får alla dessa lastpallar från kan man fråga sig (vad jag känner till är de inte särskilt billiga, runt 100 kr/st för en EUR-märkt lastpall). Det måste finnas åtskilliga tusentals lastpallar i lägret (förutom de som använts till ved för kaminer och matlagning).

EU-migranter, läger i Malmö vid Industrigatan-Nobelvägen. Klicka här för en större bildMed kundvagnar kan man få med sig några fler lastpallar åt gången. Denna last av lastpallar hämtades inte långt från tiggarnas läger, i kvarteret intill.

EU-migranter, läger i Malmö vid Industrigatan-Nobelvägen. Klicka här för en större bildKvinnan duckar blygt när hon upptäcker att vi fotograferar…

EU-migranter, läger i Malmö vid Industrigatan-Nobelvägen. Klicka här för en större bild… men dyker snabbt upp igen (hon var så illa tvungen om hon skulle hitta hem) och ler glatt åt oss innan hon rullar in i lägret.

EU-migranter, läger i Malmö vid Industrigatan-Nobelvägen. Klicka här för en större bildSekunden efter denna bild rasar lastpallarna. Marken här är inte gjord för kundvagnar med små hjul. Några minuter senare kom hon ut igen för att hämta ett nytt lager lastpallar.

EU-migranter, kåkstad i Malmö vid industrigatan, klicka här för en större bildBrf Brännaren, ut mot Industrigatan. Här har en svenskskyltad bil (med körförbud sedan 2014-11-01, och som verkar vara en s k ”målvaktsbil”) parkerat sig bredvid en rumänskskyltad bil, mellan husvagnarna.Klicka här för en större bild, 2015-03-29Efter att EU-migranterna tydligen noterat att bilden på målvaktsbilen lagts ut så har bilen flyttats och nummerplåten både där fram och bak skruvats av.

Inga barn syns till, men det är väl sannolikt att så fort tiggarna etablerat sig lite mer i kåkstaden så kommer de att hämta hit sina barn också. Då är steget väldigt nära till att vi får se barn, och kanske även barn med barn så som i Rumänien, som tigger på Malmös gator.
En av kvinnorna vi såg tycks vara gravid. Undrar vad Malmö stad har för handlingsplan när allt fler av romerna vill föda sina barn i Sverige (utöver det redan ökade trycket på sjukvård och tandvård pga eu-migranterna)?

eu-migranter_lager_2Cyklar verkar det inte finnas någon brist på i kåkstaden. För stunden tycks dock utemöblemanget vara något sparsamt på denna uteplats.

eu-migranter_lager_3Det verkar finnas ett överskott på lastpallar. Här har man smällt upp ett lager lastpallar direkt utanpå väggen. Extra isolering? Vedförråd? En elektrisk värmefläkt står framför byggnaden. Kanske förbereder tiggarna för att dra in ström i kåkstaden? E.O.N. ligger tvärs över gatan så där finns kanske lite kraft att hämta?

eu-migranter_lager_4Det lagas mat i ett öppet område som förmodligen snart kommer att vara bebyggt.

eu-migranter_lager_5Undrar vad det blir till middag?

eu-migranter_lager_6Byggnaderna har uppförts extremt tätt intill varandra. Liknar en favela. Till vänster har en benlös skinnfåtölj placerats, kanske för varma och soliga dagar framöver. Någon har hoppat ur sina skor på gården.

eu-migranter_lager_7Nya byggnader uppförs utan avbrott. Det verkar vara brist på hammare, men tydligen fungerar det lika bra att spika med en sten. För några dagar sedan fanns inte byggnaden till höger, som till skydd mot den kyliga nordanvinden tätats med en filt och ett täcke på utsidan (där detta  fuktbevarande skydd oundvikligen kommer att leda till mögel… utöver vad som är ”normalt”).

eu-migranter_lager_8Det verkar som att alla byggnader nu kompletterats med dörrar. Notera hur fort denna byggnad försetts med en kamin i denna extremt brandfarliga miljö. Det börjar bli ont om plats på den förorenade marken så denna byggnad ligger nära ett av utedassen (en f.d. skateboard ramp).

eu-migranter_lager_9Hämtning av tiggare på gång i rumänsk bil. En tiggarkatt sprang förbi. Några kvinnor tog tillfället i akt och gick synkroniserat i rad fram till fotografen med utsträckta händer för att tigga pengar. Hej, hej.

eu-migranter_lager_10 Flera byggnader, som denna, byggs inte längre av lastpallar, utan av nya plankor. Till byggnaden medföljer en personlig kundvagn (syns till höger i bild). De traditionella gröna presenningarna (som jag förmodar välgörenhetsorganisationerna, via pengar från Malmö stad, förser tiggarna med) för taken hinner inte levereras i samma takt som husen byggs, så här har man en temporär lösning för taket till sin permanenta byggnad. De flesta bostäder hade tidigare stampat jordgolv, men det sägs att golv nu läggs allteftersom nytt material kommer in.

En av de nyare byggnaderna som uppförts av tiggarna verkar vara ett tvåvåningshus med fönster. Tyvärr blev bilden inte bra, men en bild på detta hus kommer en annan dag. Undrar hur lång tid det tar innan byggnaderna blir trevåningshus eller högre?

För den som önskar bo centralt i bostadsbristens Malmö kanske det går att göra en deal med tiggarna och hyra in sig på deras område? Snart är platserna slut för den som är intresserad av att bygga sig en sommarstuga eller liknande här, så det gäller att passa på medan plats finnes.EU-migranternas läger vid Industrigatan i Malmö, Stadsbyggnadskontorets bildTrafiken på Industrigatan är tät. Nästan alla saktar in eller stannar och tar bilder av tiggarlägret. Folk kommer från hela landet för att se vad som säkert snart kommer att sprida sig successivt till fler och fler städer i Sverige, nu när tiggarna fått bekräftat att det inte får några konsekvenser (i alla fall inte negativa) att ockupera mark i Sverige.

Not.
Snett över gatan, på bussgaragetomten, ska nu cirka 700 bostäder byggas. Det är nästintill ett optimalt läge för den som vill bo centralt, men det kan bli en utmaning att integrera nyinflyttade svenskar med sina grannar, tiggarna.

Not 2.
Denna sida och dess bilder har väckt uppmärksamhet i andra europeiska länder, t ex portugisisk TV, i Rumänien, och inte minst i våra grannländer, Danmark och Finland, etc.

Några frågor väl värda att fundera på för alla och envar (diskutera gärna):
Borde Sverige göra som Danmark och förbjuda tiggeri? I alla fall för dem som inte är svenska medborgare? Är det kanske den enda fungerande lösningen? Hur ska en tiggarlag vara formulerad? Hur ska i så fall brott mot en ”tiggarlag” beivras, med vilka sanktioner?

Fler bilder är på G.

Länklista, se även bl a:
EU migranter – Bilder du inte får se i media

Bilder från EU-migranternas läger i Malmö, förr och nu

Bilder från EU-migranternas kåkstad i Malmö, nyaste området

Malmös kåkstad, bilder från 2015-04-17 – aggressivare EU-migranter

Polisen: Romer får besittningsrätt till det område de ockuperar illegalt !!!

EU-migranter avhyses från sin illegala kåkstad i Malmö – Efter 1 år!

Anslag om avhysning uppsatt för EU-migranternas kåkstad i Malmö, 2015-03-26

Överklagande om avhysning av EU-migranter i Malmö endast vag begäran om anstånd

Allt åt alla uppmanar alla att störa avhysning av EU-migranter i Malmö 27/4

Uppskjuten avhysning i Malmös kåkstad med EU-migranter, bilder 2015-04-27

Centrum för sociala rättigheter stoppar avhysning av EU-migranter från kåkstaden i Malmö till kanske 2016 med fejkat överklagande

Frederick Batzler om besittningsrätt

Markägare för EU-migranters läger på Industrigatan hotas med vite

EU-migranternas kåkstad utreds om det är svartbygge

Räddningstjänsten anser inte åtgärder behövs för säkerhetsrisker i EU-migranternas läger

Fattigdomsinvandring och medföljande miljöproblem i Malmö

Polisen: Förundersökning nedlagd om brott mot miljöbalken

Miljöförvaltningens anmälan om miljöbrott för kåkstaden i Malmö läggs ner pga att brott ej går att utreda

Polis, chefsåklagare och vice överåklagare vill inte utreda uppenbart miljöbrott av EU-migranter i Malmö

Solidaritet med EU-migranter och Fi försöker få EU-migranter att städa i Malmös kåkstadbilder

Bråk mellan EU-migranter i kåkstaden i Malmö – man misshandlad – Fi protesterar


Bilder från EU-migranternas läger vid Singelgatan i Malmö, 2015-04-22

När ska avhysning ske av tiggare från Pildammsparken i Malmö?

Beslut att avhysa EU-migranterna från Pildammsparken i Malmö

Solidaritet med EU-migranter kräver ersättning av Malmö stad för 51 EU-migranters sopor

Protest mot att EU-migranter inte får bostäder, vänsterorganisationen Allt åt alla

Vänsterpartister, Martina Skrak m fl, i Malmö-Lund-området vill stoppa avhysningar av EU-migranter

Vänsterpartiet Malmös åtgärder för EU-migranter förvärrar bara situationen

Vänsterpartiets förslag på problemen med EU-migranterna skadar istället för att hjälpa

Handlingsplan för utsatta EU-medborgare i Malmö, Vänsterpartiets alla förslag nedröstade

Långsiktiga förslag på EU-migrant-problemen lyser med sin frånvaro i Malmö

Dagverksamhet för EU-migranter i Malmö kostar 3,5 miljoner kr/år

EU-migranter kräver stöd från Malmö stad

EU-migranter och Allt åt alla i Malmö avhysta

Kommunernas hantering av tiggare i Malmö, Lund, Göteborg

Kommunledning i Göteborg och Stockholm önskar fler tiggare !!!

Socialborgarråd vill kringgå lagen för att stödja EU-migranter i Sverige

Fi påstår att Socialtjänstlagen ger tiggarna rätt till socialbidrag, bostad, etc

Har de tiggande EU-migranterna rätt till samma bidrag som alla svenskar?


Projekt startas för att informera EU-migranter om deras rättigheter i Sverige – Göteborg experimentstad


471 miljarder kr till Rumänien från EU, mest från svenskar – Varför hjälp i Sverige?

Justitieministern chockad över hur mycket bistånd Rumänien får


Denna blogg uppmärksammas i Rumänien och Finland, etc

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

21 reaktioner till “Bilder från tiggarnas kåkstad i Malmö 2015-03-21”

 1. Har de bygglov om nä riv det, har de skattat och försäkrat bilarna om nä böter och/eller beslagta bilarna, böter för allmän nedskräpning, finns massa lagar man kan fälla dem för så varför görs inte det, kostar det för mycket att bryta lagarna kommer de att försvinna.

  1. Allemansrätt kallas det. Du har ju fan noll koll på Svensk lag. Man kan inte bötfälla någon om det står en oskattad och eller oförsäkrad bil på en parkering. Läs på lite. Patetiskt.

   Red’s kom:
   Jag tror du missuppfattat allemansrätten. De rumänska bilarna i kåkstaden är nog både skattade och försäkrade i det land de kommer från.

   Vänligen, följ regelverket för kommentarer och använd vårdat språk.

   1. Allemansrätten ger dig lov att slå upp tält eller husvagn under max 24 tim. Sen ska det flyttas. Lokala avikande förordningar kan förekomma.

    Red’s kom:
    Allemansrätten gäller inte i staden på inhägnade tomter, som i detta fall. Dessutom är allemansrätten förenad med villkor.

    Camping i Malmö är enligt lokala föreskrifter endast tillåten på Sibbarps camping.

    Här handlar det istället om ockuperad mark, samt ett ej tillräckligt tydligt regelverk för att man ska kunna hävda sin grundlagsskyddade äganderätt och avhysa någon från sin fastighet.

  2. Ja, och vad säger Hälsovårdsnämnden om detta egentligen????
   Det är ju som en tipp med både avföringar och sopor….Nä,bort med packet!!!
   Jag fattar inte vad Regeringen och Staten ens håller på med…helt obegripligt detta för skulle våra svenska hemlösa bygga och ockupera på detta vis så skulle det bli ett herrans liv! Jag har förstått sen ganska lång tid att detta kommer att gå åt helvete snart, men nu har jag blivit helt säker på att det inte dröjer speciellt lång tid innan dess…ock vilka är det då som får ta den smällen??? Jo,det är våra barn och våra gamla som en gång i tiden byggde upp vårat land!
   Det är bara rent för jävligt detta….vi har INGA rättigheter längre ens vi landsmän!

   TVI FAN SÄGER JAG BARA!!!
   Annica E Skaraborg

   Red’s kom:
   Vänligen, följ regelverket för kommentarer och använd vårdat språk.
   Här kallar vi inte fattiga människor för ”pack” !!! Och inga svordomar!
   Se nedan för de krav som nu gäller för publicering i denna blogg.

   Molle skriver:
   Att kalla andra människor för pack är bra lågt. Visar mest på vilken låg nivå man själv är på.

 2. Var är er medmänsklighet. Ärligt talat. Vad ni borde skämmas! Ni skrattar och spottar åt människor som vill ha någonstans att bo och leva. Oavsett om de är tiggare från ett annat land, vem bryr sig? De är människor! Det är ni som är patetiska så trångsynta som ni är.
  De som tar åt sig, det gör de.

 3. Sofie *** hjärntvättade ***** *****, inse att dessa romer ALLTID har varit på detta sätt och KOMMER FORTSÄTTA VARA SÅ FÖR ALL EVIGHET. De VILL leva på det här sättet, det är i deras ***** kultur och har varit så flera tusen år tillbaka.

  Varför tar inte du – med din fina medmänsklighet – och bjuder hem dessa så kan de bo i ditt ***** vardagsrum eller garage? Eller nae, det går minsann inte antar jag? Du är en hycklerska och **** ***** ***** som gör exakt så som media säger till dig att agera, du har INGEN egen vilja och tar INGA egna beslut – ALLT du gör och säger är efter konsensus och din enorma drift att framstå som en ”tolerant och icke-rasistisk medborgare!!”. Samtidigt skulle du aldrig någonsin låta dessa bo på din egna ***** tomt. Men skräpa ner vårat land som just VITA MÄN byggt upp under generationer, det går minsann!

  *** … *** ni kan helt enkelt inte tänka utan styrs helt och hållet utav media. Säger media att det är såå synd om XYZ, ja, då tycker ni det också. *** … ***

  Red’s kom:
  Vänligen, följ regelverket för kommentarer och använd vårdat språk.
  Här har jag nödgats censurera.

  OBS!
  Här ska inte förekomma påhopp på andra skribenter. Håll er sakliga och håll genomgående en vänlig ton.

  Angrip inte romerna för något som är fel i det svenska systemet !!!
  Romerna är våra medmänniskor och ska respekteras som sådana, även om vi inte uppskattar en del saker som vissa av dem gör och som handfallna politiker inte bara tillåter dem göra utan som de även aktivt understödjer.
  De fattiga romerna vill självfallet inte leva som de lever!

  Främlingsfientliga kommentarer är strängt förbjudna här!

  Aggressiva inlägg kommer hädanefter inte att publiceras överhuvudtaget!
  Använd istället er energi åt att skriva till politikerna och kräva bättring.

  1. hur kommer det sig att det är just i kommentarerna det ska hållas en god ton? Hur kommer det sig att en redaktör skriver att ”här ska inte angripas själva företeelsen eller skrivas nedsättande omdömen om romer” när hela ”artikeln (?)” bygger på nedsättande kommentarer mot romer men inte för fem öre angriper någon sorts rot till problemet? Kanske är det så att redaktören egentligen vill ha den här sortens debatt?

   Red’s kom:
   Vet inte vad du menar med ”bygger på nedsättande kommentarer mot romer” men om en verklighetsbeskrivning och saklig analys uppfattas som nedsättande för någon så är det upp till var och en. Sanningen är inte alltid vacker, men bara för den skull innebär det inte att man ska försöka dölja den.

   Jag har tydligt klargjort vad som gäller för kommentarerna; en vänlig ton, inga angrepp på andra skribenter, var saklig, inga främlingsfientliga åsikter.

   Inte angriper roten till problemet? Det tycker jag att jag gjort mer än någon annan i detta land. T o m mer än alla andra i Sverige tillsammans (om man läser allt jag skrivit). Men om fler bidrar blir det ju bara bättre. Som alltid annars, lösningar kan tas fram först när man identifierat problemen. Annars blir det som när F! kommer med sina ”lösningar”, där det tydligt framgår att F! inte ens satt sig in i den problemställning de kommer med förslag till.

 4. Ja detta var väntat att detta skulle eskalera, våra politiker och en del folk i landet har inte förmågan att kunna se framåt och se konsekvanser efter handling o beslut och förstå vad man gör. och det är riktigt illa att politiker inte kan se det! Det borde man kunna kräva av landets styre. Man kör på till det kommer att rasa för rasa kommer det att göra. och jag måste nu be er att våga ta upp huvuden ur sanden och våga se vad som händer när man gör saker och hur det blir framöver. Vem tror att detta kommer att sluta och att detta kommer att bli något bra och att sverige kan slå sig på bröstet o säga att det var dom som fixade till så det blev bra! Om man har bara lite verklighetstänkande och bara lite logik i sitt tänkande så ser man att detta kommer att gå riktigt illa för landet. Men det räcker med att ha lite av den varan för att se det. Och detta säger en hel del! Ja jag har gett upp hoppet för regeringen för dom skiter i landet o folket som föds och byggt upp det. För dom räknas bara deras besatthet och tvångsbeteende till att tro att dom är humana och medmänskliga och gör något bra!

 5. Jag blir seriöst rädd på riktigt när jag läser detta – och ännu räddare av att nästan uteslutande alla kommentarer håller med inlägget. Sofie är den enda vettiga här och jag undrar samma sak som hon: VAR är er medmänsklighet????
  Självklart är det ett problem att tiggare tvingas resa ifrån sina barn och bygga primitiva kojor på svensk mark. Men läs: TVINGAS. Vilken människa skulle FRIVILLIGT sänka sig till den låga levnadsstandard som det innebär att behöva tigga pengar av andra? Att hävda att detta ligger i deras blod och är deras egen fria vilja är som all rasism: ohumant, oförståeligt och bara fruktansvärt patetiskt ologiskt. Skärp er svenskar – fatta var problemet ligger och HJÄLP tiggarna att hitta en plats i samhället istället för att skuldbelägga dom!!!

  1. Det är synd om dessa människor men regeringen borde överväga att hjälpa dem på plats. Vi har lagar som reglerar vad vi svenskar får göra men de ockuperar mark.

   Det är svårt att hjälpa dem. Jag ger dem några kronor, men problemet kvarstår. Vi har inga jobb eller inga bostäder att erbjuda. Vi ska ju själva också ha jobb. Det är svåra frågor för våra politiker att ta ställning till och just nu vet de inte lösningen. Bollar över till fastighetsägaren i t ex Malmö. Politikerna gömmer huvudet i sanden.

   Red’s kom:
   Om man ska ge pengar till tiggarna eller inte är en fråga som diskuterats mycket. Välgörenhetsorganisationer säger att det är upp till var och en (vilket är ett onödigt påstående), men indikerar samtidigt att om man ger pengar så befäster man bara deras situation som tiggare.

   Med tanke på att det är ett samhällsproblem, med bristfälliga regelverk, så är det orimligt att politiker accepterar att privata fastighetsägare drabbas och att dessa fastighetsägare själva får hantera detta samhällsproblem samt ta den ekonomiska kostnaden.

 6. Förstår inte varför denna Polis-Rapport från 2014 inte tas upp i debatten angående tiggare i Sverige ?

  Människohandel för sexuella och andra ändamål 2014
  http://polisen.se/Aktuellt/Rapporter-och-publikationer/Rapporter/Publicerat—Nationellt/Dokument/Manniskohandel-for-sexuella-och-andra-andamal1/

  Lägesrapport 14, ger Rikspolisstyrelsens bild av hur människohandelns omfattning och utbredning i Sverige har förändrats sedan lägesrapporten för 2011. RPS rapport 2014

  Gör gärna sökning i PDF-filen med följande sök-sträng: ”tigg”
  Ni lär hitta en hel del att läsa om …. Svensk polis och EU vet att det är organiserat.
  Frågan är varför deras rapport inte kommer med i debatten !!!

  Lite smakprover från Rapporten:
  ”Information till polisen om utnyttjande av människohandelsoffer för andra ändamål rörde framförallt situationer där personer förts till Sverige av kriminella grupper från andra länder för att utnyttjas i tiggeri, för tvångsarbete eller för att medverka i brottslig verksamhet såsom exempelvis organiserade stölder. Liksom för människohandel för sexuella ändamål är det svårt att ge exakta uppgifter beträffande omfattningen av människohandel för andra ändamål till, genom och inom Sverige.”

  ”Information som kom till polismyndigheternas kännedom under 2012 om misstänkt människohandel för andra ändamål där personer tvingats till Sverige av kringresande kriminella grupper för att begå brott rörde främst offer och gärningspersoner från Rumänien, Bulgarien, de baltiska länderna samt Polen och Slovakien. Dessa grupper förflyttade sig över hela landet medan de brottsnätverk från samma länder som organiserade tiggeri verkade till största delen i och kring tätorter och utmed huvudvägar.”

  ”Människohandlarna var, enligt Europol, fortsatt mindre våldsbenägna i sin hantering av offren men tvekade dock inte att ta till både fysiskt och psykiskt våld. Liksom i Sverige kunde människohandlarna i EU också länkas till andra brott och aktiviteter som sken- och tvångsäktenskap, människosmuggling, vardagsbrottslighet, narkotikabrott, organiserat tiggeri samt bedrägerier mot välfärdssystemet.Vissa kriminella grupper tillägnade sig flera miljoner euro genom att tvinga offer för människohandel att ansöka om olika nationella socialförsäkringsförmåner.”

  Red’s kom:
  Intressant. Det är sakfrågor som denna som är intressanta att läsa och diskutera !!!

 7. Romernas vagabondlivsstil är inte kompatibel med nordiska klimat. De är inga renskötande samer, s.a.s. Importen av dem slutar med att skattebetalare får betala resan ”hem” till Balkan för dem till somrarna. Egentligen borde alla ”humanister” skämmas som vill släpa dem till ett kallt klimat som de (och deras livsstil) inte alls är anpassade till.

  Lägg till människohandeln, tjuveriet och annan brottslighet som verkar förfölja dem.

  Red’s kom:
  Vänligen, följ regelverket för kommentarer.

  Vi kommer ingen vart i diskussionerna om det bara rent allmänt ska klagas på tiggarna. Gnäll tillför inget.
  Det innebär bara att sakliga inlägg drunknar i allmänt/personligt tyckande.

  Jag förstår att många är frustrerade, det är jag också. Men man måste vara införstådd med att problemet ligger i politikernas handlingsförlamning mer än hos tiggarna, och det gäller att rikta sin irritation mot dem som inte vågar ta tag i problemen. Skriv till din lokala politiker.

  Om du verkligen vill påverka situationen med tiggarna kan du göra det snabbt och enkelt genom att sprida information om denna blogg. Kan något bli enklare? Då har du i alla fall gjort något konstruktivt som kan leda till förbättringar, vilket gnäll i en blogg aldrig gör.

  Efter detta inlägg kommer inga kommentarer tillåtas som bara uttrycker ilska/missnöje över dagens situation med de många tiggarna och/eller kommentarer som bara kritiserar andra skribenter och/eller kommentarer som helt enkelt inte tillför något i debatten.

  Snälla, var sakliga och konstruktiva i era kommentarer, komplettera med intressanta fakta, bidra till ett intressant debattklimat. 🙂

 8. Visst ser det hemskt ut. Visst är det en sanitär olägenhet. Men det tråkiga är att det är 2015 och att kåkstäder börjar växa fram. Det måste vara något riktigt fel på den globala politiken. Det ska inte behöva vara så att dessa människor ska behöva våra allmosor.
  Det är nog så att det på något vis är organiserat för hur kommer ”tiggarna” annars ut till ytterområdena? Men spotta inte på dessa människor. Häll inte vatten på dem. Det är inte självvalt att de vill sitta där. Dom känner bara att det inte finns något alternativ.

  Red’s kom:
  Hur organiserat tiggeriet är vet vi inte. Har inte gjorts någon utredning av detta, eller för den delen något annat om EU-tiggarna i Sverige. Det är uppenbart att tiggeriet är organiserat i vissa delar, och visst finns det säkert dem som gör sig en hacka på transporterna av tiggare samt på trafficking, men i hur stor omfattning vet vi inte. Att de romer som intervjuas i media oftast förnekar att det är organiserat ska man naturligtvis ta med en nypa salt. Det är väl ganska uppenbart att tiggarna inte öppet svarar ja på en sådan fråga med tanke på att de i ett sådant läge befinner sig i en beroendeställning.

 9. Jag var hemlös i 15 år och var vi än slog oss ner så åkte vi bort illa kvickt. Tydligen skillnad på folk och folk.

  Red’s kom:
  Ja, det är uppenbart att lagen inte är lika för alla i Sverige. Kan inte bli tydligare än så här. Knappast acceptabelt på något sätt.

 10. Så vitt jag vet så har alla människor rätt att tigga oavsett ras, religion och nationalitet. Självklart så tycker jag inte att det ser fint ut att de finns vid varje hörn och affär. Romerna har alltid levt på detta sätt. Hade de kommit hit för att arbeta och stått där med en skylt (vill ha jobb) då hade det inte stört mig alls. Nästan alla som jag ser, ser arbetsdugliga ut!!! Även om jag ger dem en slant hit o dit så tycker jag tyvärr inte om detta. Jag kämpar med ekonomin också varje dag, precis som de flesta i detta vackra land. Men så är det för oss flesta.

  Red’s kom:
  Ja, det är tillåtet att tigga i Sverige (även om det egentligen inte är ordentligt utrett om det är tillåtet utan tillstånd). Att låta tiggarna tigga i Sverige tror jag alla förstår inte är en lösning på något problem. Det är bara att vidmakthålla tiggarna i fattigdom och utöka problemen. Ett förbud mot tiggeri i Sverige, så som i andra länder i Europa, t ex Danmark, måste givetvis utredas av politikerna! På studs! Något annat är uteslutet. Sedan får man se vad utredningen kommer fram till.

 11. Alla romer som jag träffat, och det är ganska många. tycker att de har det bättre här än i Rumänien. Trots att de har bemötts av både spott och spe av hatiska svenskar. Då kan väl varje människa med en gnutta fantasi och empati föreställa sig hur de har det i sitt hemland. Skulle ni som gnäller kunna tänka er att leva som rom i Rumänien i en månad t.ex. Tror inte ni skulle klara er många dagar utan det skyddsnät som vi svenskar har omkring oss. Sen kan ni ju läsa lite historia om hur romer hade det i Sverige för bara ca 50 år sedan.

  Red’s kom:
  Ja, romerna har haft en tuff historia och många av dem har en svår situation än idag. Men det är inte ett lokalt problem för Sverige – och under inga omständigheter enskilda kommuner – att lösa.

  1. Det handlar inte om fantasi och empati, utan att Rumänien har ansvaret för sina medborgare. Sverige ska inte behöva ta det ansvaret. Rumänien är ett EU land (hur nu det gick till). Sverige ska vara ett välfärdsland men vi har politiker som verkar vilja göra det till något mer än vad vi klarar av. Regeringen gör vad som helst för att visa omvärlden att vi är Moder Teresa och till vilket pris som helst, är det då konstigt att folk börjar bli förbannade?

   Vi ska alla vara lika inför lagen men så är det inte, minoriteter i vårat samhälle har egen fil att åka i. Minsta kritiska fråga som ställs gentemot en minoritet så blir man stämplad som rasist, oempatisk.Skulle jag t ex ta en kundvagn från en butik, bygga en friggebod på någons mark utan tillåtelse, sätta mig och bajsa i t ex lekpark….. så är jag helt övertygad om att Polis skulle hämta mig direkt och bötfälla mig, slå mig på fingrarna och säga fy. Jag har inga problem med tiggare utanför butiker, de får jättegärna sitta där, jag lägger aldrig pengar i deras burkar för det är som att hälla bensin på brasan, det hjälper inte, tvärsom så kommer vi få mer tiggare och mer kåkstäder och större hat i samhället.

 12. Ja, om det reella eller upplevda problemet blir för stort får väl kommunerna göra det som andra politiska ledare gjorde i en annan tid.
  Mura in kåkstäderna så slipper alla hederliga medborgare se dessa trashankar – har testats förr med hyggliga resultat. Om ni anser att dessa områden senare kommer att orsaka vidare obehag med sin blotta existens finns det lösningar för sådant också – rådgör med en historiebok som rör tiden runt 1939-45.

  Få ser till problemens orsaker utan angriper endast konsekvenserna. Jag blir orolig över resonemangen som förs – vi avhumaniserar en grupp och använder en retorik som har hörts tidigare i europeisk historia – en mörkare tid…

  Red’s kom:
  Jag anser inte att man avhumaniserar problemet med tiggarna bara för att man anser att Rumänien ska ta hand om sina egna medborgare, precis som de andra EU-länderna gör med sina medborgare (med alla brister i systemen).

  Är man i en union så är det kanske inte rimligt att ett land i denna union ska ta ansvaret för alla fattiga i unionen.
  Speciellt med tanke på att Sverige redan innan är det land i EU som bidragit med mest pengar till att hjälpa Rumänien. Om då svenska skattebetalare – främst i Malmö, Göteborg och Stockholm – ovanpå detta ska betala ännu en gång för dessa fattiga så måste man nog inse att det inte är en lösning att Sverige försörjer de fattiga i EU.

  Jag håller definitivt med dig om att den retorik som används av vissa är skrämmande, rent ut sagt avskyvärd, men de understödjs tyvärr av de handlingsförlamade politikerna och deras uppenbara rädsla för att sätta ner foten, liksom av extremisternas utfall med sina extrema krav och metoder för att framföra dessa extremåsikter.

 13. Finns dock inte en enda rumänsk reggad bil på någon bild överhuvudtaget..dessa är Bulgarien reggade
  Ta reda på mer fakta innan du lägger ut vilseledande fakta mot en specifik målgrupp

  Red’s kom:
  Vilseledande fakta? Mot specifik målgrupp? Du kan se nummerplåtarna på mindre än 1/10 av bilarna och drar därmed slutsatsen att alla bilar är från Bulgarien? Det finns bilar från Bulgarien, Polen, Italien, Rumänien, Sverige och något land till (varierar från dag till dag).
  Vad spelar det för roll var bilarna är registrerade? Men ok, vi kan kalla dem ”romska bilar”.
  Vill du ha en mer faktabaserad uppgift av var bilarna kommer från är du välkommen att besöka lägret och identifiera alla bilars ursprung och ägare just den dag du är där, och redovisa resultatet här.

 14. Jag funderar lite över att det läggs så mycket uppmärksamhet på romerna så att andra utsatta människor glöms bort. Misär och elände finns i andra länder också jag anser att alla har rätt till samma hjälp och omtanke. Tyvärr har jag uppfattat det som att det görs skillnad på folk och folk. Jag förstår att många vill komma till Sverige för att kanske få en chans i livet, (Precis som på 1800-talet när svenskar emigrerade till Amerika). Vi har ett system och regler som jag tycker ska gälla för alla som söker sig hit, via migrationsverket för att söka asyl/uppehållstillstånd, sedan få bidrag som man har rätt till om man uppfyller vissa krav (lära sig svenska, söka arbete – även svenskar måste uppfylla krav för att få bidrag). Så min åsikt är alltså att romer har precis lika stor rätt att söka sig till Sverige som alla andra, men de måste gå samma väg som andra. Annars kan man ju vända på det och säga att ALLA som flyr från något kan komma hit och tigga på gatorna och resa kåkstäder m.m. Nej, hjälpa ska vi men vi måste göra det systematiskt och med eftertanke så att alla verkligen får den hjälp de förtjänar.

  Red’s kom:
  Ja, det är t.o.m. så att välgörenhetsorganisationerna reagerar nu och tycker att svenska hemlösa glöms bort när allt bara handlar om att hjälpa romerna.

 15. Parasiter är dom i klartext…Kanske dax att Malmöiterna samlas och börjar rensa ut själv om inte politikerna tar sitt förnuft till fånga…Jag åker ner till Rumänien 1 gång om året och kör enduro. Ser ut som man kommit till Rumänien när man ser dessa bilder…

  Red’s kom:
  Det är lite väl hårt uttryckt. Visst kan tiggarna uppfattas som parasiter, men jag hade också sökt mig till Sverige, men sin unika syn på välgörenhet, i deras situation (jag hade dock inte missbrukat mina rättigheter).

  Det är de svenska politikernas – särskilt S+MP-regeringen – totala handlingsförlamning och bristande förståelse för situationen och vad som behöver göras, som är problemet.

  Så vad bl a Malmöiterna ska göra är att sätta press på regering och riksdag. Börja med att skriva till din lokala politiker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *