Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-24, 01:41
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Se här... Väsentlig avgiftshöjning i bostadsrättsförening

Väsentlig avgiftshöjning

Enligt Brl kan en bostadsrättshavare som tillträtt bostadsrätten i vissa fall ha rätt att frånträda bostadsrätten vid väsentlig avgiftshöjning.
Vid upplåtelse har den blivande bostadsrättshavaren möjlighet att bedöma föreningens ekonomi genom att ta del av den ekonomiska planen. Bestämmelserna om ekonomisk plan avser att skapa garantier för att föreningen vilar på betryggande ekonomiska grunder.

Det kan dock hända att en bostadsrättsförening behöver höja avgifterna kraftigt. En sådan höjning kan slå hårt mot den bostadsrättshavare som vid sitt förvärv förlitat sig på de ekonomiska redogörelserna som föreningen tillhandahållit. Värdet av den i tiden obegränsade nyttjanderätten kan genom höjningen förringas.

Om bostadsrättsföreningen fattar beslut om en väsentlig avgiftshöjning för bostadsrätten har bostadsrättshavaren rätt att efter uppsägning frånträda bostadsrätten. Avgiftshöjningen kan gälla såväl årsavgift, insats eller upplåtelseavgift. En förutsättning för rätten till uppsägning är att det inte är oskäligt mot föreningen och dess medlemmar att bostadsrätten frånträds. Möjligheten att frånträda bostadsrätten enligt nämnda bestämmelse är i praktiken tämligen begränsad. Någon rättspraxis finns ännu inte.

Första kravet för rätten till uppsägning är att avgiftshöjningen skall anses vara väsentlig. I förarbetena till lagen har inte angivits närmare när en höjning skall anses väsentlig. Denna fråga har överlämnats åt domstolarna att pröva och den får avgöras med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet.

Det andra kravet för rätten till uppsägning är att frånträdet av bostadsrätten inte är oskäligt mot föreningen eller dess medlemmar. Detta innebär att det i princip endast är väsentliga avgiftshöjningar som föreningen kan råda över, som medför rätt till uppsägning. I de flesta fall torde höjda avgifter orsakas av förhållanden som inte någon har kontroll över. Sådana förhållanden är t ex räntehöjningar, minskning av statliga subventioner, ändringar i föreskrifter som kan drabba alla på bostadsmarknaden. Även höjningar av renhållningsavgifter, vatten och avloppsavgifter, försäkringspremier och dylikt är exempel på förhållanden som föreningen inte råder över. I regel bör också till sådana förhållanden räknas förändringar på lånemarknaden, som exempelvis medför att lån inte kan erhållas på de villkor som ursprungligen beräknats.

I förarbetena till bestämmelsen angavs att om avgiftshöjningen beror på händelser enligt ovan framstår det oftast som obilligt mot föreningen och dess övriga medlemmar att bostadsrättshavaren skall lämna föreningen. Rätten till uppsägning är således ganska begränsad. Det skall också noteras att avgiftshöjning till följd av en normal eller nödvändig upprustning av föreningens hus regelmässigt inte medför rätt till uppsägning.

Uppsägning inom viss tid
Bostadsrättshavare som vill frånträda bostadsrätten måste säga upp bostadsrätten inom tre månader från det bostadsrättshavare fick kännedom om att avgiften höjts. Sådan kännedom om avgiftshöjning får bostadsrättshavaren senast i samband med aviseringen av den nya avgiften. En bostadsrättshavare som frånträder bostadsrätten enligt denna bestämmelse har inte rätt till skadestånd. Det anses nämligen ligga i verksamhetens natur att det kan fattas beslut om åtgärder, vilka medför ökade avgifter för medlemmarna.

En uppsägning på grund av väsentlig avgiftshöjning leder till att bostadsrätten genast övergår till föreningen. Bostadsrättshavaren har rätt att få skälig ersättning för bostadsrätten. Ersättningen skall i princip motsvara det pris som med hänsyn till bl a föreningens ekonomiska ställning samt vad som kan erhållas vid en överlåtelse med beaktande av tillgången och efterfrågan på lägenheter av det aktuella slaget. Bostadsrättshavare har således i princip rätt till marknadsmässig ersättning.

Om bostadsrättshavaren har tillträtt lägenheten när uppsägning sker har bostadsrättshavaren rätt att bo kvar i lägenheten om en sådan begäran framställs i uppsägningen. I sådana fall anses hyresavtal ha ingåtts för tiden från uppsägningen.

Har bostadsrättshavaren biträtt eller kan han anses ha godkänt en åtgärd av föreningen som föranlett avgiftshöjningen bör han i regel inte få undandra sig de ekonomiska konsekvenserna av åtgärden. Har beslut om åtgärden fattats vid stämma, där bostadsrättshavaren har varit närvarande utan att motsätta sig beslutet bör han inte senare kunna frånträda bostadsrätten med hänvisning till det fattade beslutet. En sådan åtgärd måste i allmänhet anses vara obillig mot föreningen eller dess medlemmar.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Vad är väsentlig förändring av lägenheten? clabbe Bostadsrättsforum 74 2014-07-13 01:04
Upplysning till väsentlig nackdel för föreningen Pensionär Bostadsrättsforum 34 2013-12-26 21:37
Väsentlig förändring realtor Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 19 2012-03-19 11:54
Väsentlig förändring - ny ekonomisk plan i brf? nojo Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 19 2010-09-29 10:41
Väsentlig förändring av brf? Einar Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 16 2009-05-27 13:22Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 19:11.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare