Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-24, 01:24
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Se här... Brottslig verksamhet i bostadsrätt

Brottslig verksamhet

När lägenheten helt eller till väsentlig del används för näringsverksamhet eller annan verksamhet, vilken utgör brottslig verksamhet, eller för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning (brottsligt förfarande)

Nyttjanderätten är förverkad om lägenheten helt eller till väsentlig del används för näringsverksamhet och denna verksamhet utgör brottsligt förfarande helt och hållet eller till en inte oväsentlig del. Nyttjanderätten förverkas också om lägenheten används för prostitution.

Av kravet på näringsverksamhet framgår att det skall vara fråga om en brottslighet som präglas av viss affärsmässighet. De exempel som angivits på sådan verksamhet är t ex otillåten spelverksamhet, olovlig dryckeshantering, illegal sprit- eller narkotikatillverkning, falskmynteriverksamhet, koppleri eller att lägenheten används som upplagsplats för stöldgods.

Av bestämmelsens lydelse framgår att lägenheten skall ha använts för den brottsliga verksamheten. Den skall således ha utgjort ett medel eller en förutsättning för brottsligheten. Om det i lägenheten förekommer brottsliga gärningar t ex misshandel, skottlossning eller dylikt medför inte detta att förverkande kan ske på denna grund. Lägenheten har då inte varit medel för brotten. I dessa fall får i stället annan förverkandegrund användas, t ex åsidosättande av sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset.

När det gäller prostitution anges det att nyttjanderätten förverkas om lägenheten helt eller till väsentlig del används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Förverkandegrunden blir tillämplig i de fall bostadsrättshavaren gjort sig skyldig till koppleri genom att upplåta lägenheten för prostitution. Även då prostitution sker under någon täckmantel t ex ateljéverksamhet blir bestämmelsen tillämplig. Det åligger föreningen att i enlighet med huvudregeln bevisa att prostitution förekommer i lägenheten.

Om en lägenhet används som stadigvarande bostad av en prostituerad och denna samtidigt tar emot kunder i lägenheten gäller inte bestämmelsen. Förutsättningen om att lägenheten helt eller till väsentlig del nyttjas för verksamheten uppfylls inte i dessa fall. Även här får föreningen i stället angripa förfarandet med annan förverkandegrund, troligtvis åsidosättande av sundhet, ordning och gott skick.

Något krav på att verksamheten skall ha pågått någon längre tid för att förverkandet skall inträda finns inte.

Rättelseanmaning
När det gäller denna förverkandegrund föreligger det ingen möjlighet för bostadsrättshavaren att vidta rättelse, annat än om föreningen väljer att ge honom denna möjlighet. Lagen ställer således inget krav på att en rättelseanmaning skall sändas till bostadsrättshavaren.

Tidsfrister för uppsägning
För denna förverkandegrund finns två tidsfrister. Den första anger att uppsägning skall ske inom två månader från det att föreningen fick reda på förhållandet. Om föreningen inte säger upp bostadsrättshavaren inom två månader från det att föreningen fått kännedom om det brottsliga förfarandet eller prostitutionen kan bostadsrättshavaren därefter inte skiljas från lägenheten på grund av de åberopade förhållandena.

Om den brottsliga verksamheten bedrivits i lägenheten har föreningen kvar sin rätt till uppsägning två månader från det att ett rättsligt förfarande avslutats genom lagakraftvunnen dom eller på annat sätt. Förutsättningen för denna tidsfrist är att den brottsliga verksamheten har lett till åtal eller att förundersökning har inletts inom tvåmånadersfristen från föreningens kännedom.

Vad gäller prostitution är det viktigt att notera att det endast är den första tidsfristen som gäller, dvs uppsägning inom två månader från kännedom. Prostitution är inte i sig brottslig verksamhet och omfattas därför inte av den andra uppsägningsfristen.

Uppsägningstid
Sägs bostadsrättshavaren upp till avflyttning med hänvisning till brottslig verksamhet eller prostitution är han skyldig att flytta genast.

__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2014-05-01 klockan 15:40.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Förverkande av bostadsrätt Admin Faktabanken 0 2009-03-24 01:17
Utvidgning av bostadsrättsförenings verksamhet Admin Faktabanken 0 2009-03-24 01:11
Försäljning av bostadsrätt - ska mäklaren ha provision? kanki Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 2 2009-01-13 19:18
Subversiv verksamhet inom HSB - Stänga stämman med hjälp av HSB-ledamoten Admin Bostadsorganisationerna HSB, Riksbyggen, SBC - Fullmäktige 6 2008-04-24 20:47Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 18:52.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare